Nove knjige: „Autobiografski tragovi u prozi Laze K. Lazarevića“

O knjizi: Zašto je Laza Kostić tvrdio da je za razumevanje Lazarevićevog dela neophodno poznavati samog pisca? Zašto je Skerllić govorio da glavne osobine njegovih pripovedaka proizilaze iz njega samog, i da retko kod koga od naših pisaca biografski metod može da bude od tolike koristi kao kod njega? Zašto je Milija Nikolić smatrao da nema sumnje da se Lazarević stvaralački i psihološki projektovao u svom umetničkom delu?
Knjiga „Autobiografski tragovi u prozi Laze K. Lazarevića“ Ivane Zečević, daje konačan odgovor. Sve što su kritičari do sada pisali o autobiografskim elementima u njegovoj prozi može se svesti na jedva par strana. Veze su pronalazili u njegovom odnosu sa majkom, ljubavi prema Švabici, studiranju, lekarskoj praksi, ali Ivana Zečević je u istraživanjima otišla daleko dalje. Istraživala je, ne samo njegov život i rad, već i vreme u kome je živeo, duh naroda, političku situaciju, prepisku, lekarsku dokumentaciju i otkrila sasvim nove veze između njegovog života i književnog rada. U knjizi se nalaze i fotografije Lazarevićevih prijatelja, kumova, profesora, članova porodice, časopisa u kojima je izdavao svoja dela kao i naslovna strana prvog izdanja jedne pripovetke.

Knjiga na potpuno novi način svedoči o životu i radu Lazarevića, koji ma koliko se o njemu pisalo, jošuvek ostaje nedovoljno istražen i ostavlja dovoljno mesta za nova tumačenja. Ova knjiga je pravi dokaz za to.

“Autorka je pažljivim upoređivanjem biografskih dokumenata sa pripovijetkama i drugim tekstovima znamenitog srpskog pisca otkrila zapretano polje asocijativnog pamćenja/sjećanja, preplet zraka iz prošlosti sa imaginativnim tkanjem priče. Obuhvatila je pored poznatih pripovijedaka Laze K. Lazarevića takođe njegovu proznu zaostavštinu i prepisku. Pratila je pažljivo i inventivno pripovjedačev životni put od Šapca do Beograda i Berlina, školovanje, užu i širu porodicu, krug prijatelja, njegovu karijeru (jedan od najistaknutijih beogradskim ljekara), privatni život i mučno otimanje od bolesti i rane smrti.
Istraživanja Iva Zečević bacaju novo svjetlo na veze između jave
života i sna/mašte u procesima nastajanja nenadmašnog i nezamjenjljivog djela Laze Lazarevića“
(Prof. Dušan Ivanić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.