Dobitnik književne nagrade „Dušan Vasiljev“ za 2015.

Na konferenciji za medije održanoj u sredu, 23. 3. 2016. godine, u prostorijama SO Kikinda, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2015. godinu pripasti Zvonku Karanoviću za pesničku zbirku Zlatno doba („LOM“). Dvoje članova žirija, Ivana Peško i Vladimir Arsenić, glasali su za Karanovićevu knjigu, dok je Srđan Srdić (predsednik žirija) svoj glas dodelio romanu Pertle Božidara Mandića u izdanju „Službenog glasnika“. Na konferenciji za medije članovi žirija naveli su da je u konkurenciji bilo 119 naslova i ponovili da su se u najužem izboru, pored pomenutih dela, našli i roman Dragana Velikića Islednik („Laguna“), knjige priča Srđana V. Tešina Priče sa Marsa („Arhipelag“) i Prepoznavanja Jasne Dimitrijević (Biblioteka Karlo Bjelicki Sombor), kao i knjiga poezije Ilhana Pačariza Oniričke pesme („Građanski forum Novi Pazar “).
U obrazloženju žirija naglašava se da Karanovićevu knjigu karakteriše visokorazvijena autokritička i autoironijska svest, te da Zlatno doba predstavlja najradikalniji zaokret u dosadašnjoj poetici ovog autora. Postapokaliptično-nadrealistički imaginarij koji Karanović u svojoj knjizi uspostavlja funkcioniše kao daleka ali jasna spona s najuspešnijim elementima poezije Dušana Vasiljeva. Majstorstvo organizacije teksta istovremeno suočava čitaoce s pojačanom fragmentarnošću, s iscepkanom slikom sveta koja nije više tek smisaona slagalica, već i svedočanstvo o inherentnoj entropiji našeg iskustva koje nikako nije moguće sastaviti u koherentnu celinu.
Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje SO Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.
One Response to Dobitnik književne nagrade „Dušan Vasiljev“ za 2015.

  1. Boško Tomašević каже:

    Jedan od najnetalentovanijih srpskih pesnika s kraja 20. i početka 21. veka, Zvonko Karanović, dobio je nagradu „Dušan Vasiljev“. Teško je zamisliti besmisleniju odluku žirija i ne sa malim naporima razumeti obrazloženje žirija.“Autokritička i autoironijska svest“ koja, navodno karakteriše autora i koja je deo obrazloženja žirija jeste uobičajeni vokabular kritike šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. I žiri i autor pripadaju uistinu tome vremenu. No nevolja je u tome što „Zlatno doba“, s obzirom na talenat nagradjenog, prolazi kroz jedan galimatijas „poetika“ bez ikakvog cilja, koji nisu samo greh prema poeziji, no, takodje, i greh prema duhu. Karanovićeva zbirka jeste knjiga protiv poezije, protiv njene zdrave pameti. Dobiti „Vasiljeva“ za taj puč protiv poezije jeste puč protiv pesništva Dušana Vasiljeva. Žiri: hajte malo više časnosti iskoristite u poslu koji vam je udeljen. Ne oponašajte žirijske posade koje trguju sa izdavačima, uticajnim autorima, odbacite merila zvana cosa nostra, pozorište koterija, no nastojte da nagradu dodelite delu. Valjda vam je to osnovni posao.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *