NA 19. FAKI PRISTIGLE JOŠ DVIJE UMJETNIČKE REZIDENCIJE; AUDICIJA 14.5. U 11h

19. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI započeo je umjetničkim rezidencijama koje tokom svibnja istražuju ideju elite kroz ples, performans, video, zvuk, tekst i glazbu. Umjetnici rade i žive u istom prostoru promatrajući kako interakcija sa zajednicom oblikuje umjetničko djelo koje stvaraju. Rezultati umjetničkih procesa bit će prikazani na festivalu od 24.5. do 29.5.2016., kad će u 6 dana ukupno biti izvedeno 28 predstava i performansa u više različitih prostora AKC Medika.

Američko-meksičkoj grupi YAYA Collaborations i poljsko-francusko-litvanskoj grupi RED Button iz Linza, koje su u Zagreb stigle 2. svibnja, priključuje se čileansko-singapurski par Gabi Serani i Chang Sze-Wei, koje su se upoznale na poslijediplomskom studiju izvedbe (Serani) i koreografije (Chang) na London Contemporary Dance School, gdje su razvile prve temelje za kasniju autorsku suradnju. Za FAKI postavljaju interaktivni performans TALK TO ME AND I SLAP YOU u kojem istražuju nasilje u partnerskim odnosima, ne bi li intimnim pristupom koji je ponekad invazivno osoban, skrenule pažnju prema problemima društva, identiteta i roda s kojima se susreću.

Sura Hertzberg, umjetnica performansa iz Portlanda, New Yorka i Berlina, održava audiciju za plesače i izvođače 14.5. u 11h (okupljanje u dvorištu AKC Medika) za grupni performans ‘STRAIGHT’ JACKET, koji prizorom s četiri odjevene luđačke košulje istražuje naše seksualne inklinacije i društvene restrikcije. Od izvođača se očekuje da imaju iskustvo u performansu te da su otvoreni i artikulirani u vezi vlastitih seksualnih inklinacija i njihovog potencijala za proizvodnju društvenih restrikcija. Prijava na e-mail nije obvezna, no ako želite, možete doznati više na: sura.hertzberg@gmail.com

Sura Hertzberg je imala čast raditi s priznatim međunarodnim umjetnicima performansa (luciana achugar, Pawel Althamer, The AOMC, Patty Bradshaw, Felix Merchant, Hana Erdman, Nathan Fuhr, Javier Murugarren, Uber Teuchter, Yvonne Rainer…), kao i nastupati s brojnim autorskim performansima u raznim privremenim i stalnim izvedbenim prostorima u SAD-u, Europi i Velikoj Britaniji. Njeni autorski radovi predstavljaju trifektu performansa, eksperimentalnog teatra i suvremenog plesa. Kroz tijelo istražuje teme senzualnosti i spola, ljepote i groteske s ciljem propitivanja i uznemiravanja tradicionalnih izvedbenih normi, produbljivanja međuljudske povezanosti i odnosa te pružanja intimnog i punog osjetilnog umjetničkog iskustva prisutnima. http://surahertzberg.com/

IZVEDBENI PROGRAM FAKI-JA, OTVOREN I BESPLATAN ZA JAVNOST, POČINJE 24.5.2016, A UZ 6 PREDSTAVA NASTALIH ILI DOVRŠENIH NA ZAGREBAČKOJ REZIDENCIJI UKLJUČIT ĆE JOŠ 22 GOSTOVANJA KAZALIŠNIH UMJETNIKA IZ MALEZIJE, JAPANA, ITALIJE, BUGARSKE, IZRAELA, NJEMAČKE, IRANA, ŠPANJOLSKE, AUSTRIJE, ČEŠKE, SAD-A, GRČKE, NIZOZEMSKE, CIPRA, NORVEŠKE I HRVATSKE.

FAKI AFIRMIRA AVANGARDNEI EKSPERIMENTALNIZVEDBENUMJETNIKI KOLEKTIV, NEOVISNO O ŽANRU, STILU I RAZDOBLJU KOJEM PRIPADAJU. DEMOKRATIČNOST I INTERDISCIPLINARNOST UNUTAR DOMINANTNIH OBLIKA IZVEDBENIH FORMI I ŽANROVA. UMJETNIKE I UMJETNIČKE KOLEKTIVE TE SLUŽI KAO MEĐUNARODNA PLATFORMA ZA PREDSTAVLJANJE NJIHOVOG RADA I USPOSTAVLJANJE NOVIH UMJETNIČKIH KRITERIJA.

FAKI JE NEPROFITNI KAZALIŠNI FESTIVAL KOJI ORGANIZIRA AUTONOMNI KULTURNI CENTAR ATTACK! FAKI FESTIVAL SU FINANCIJSKI PODRŽALI MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE, GRAD ZAGREB – GRADSKI URED ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I SPORT, ZAKLADA KULTURA NOVA, AUSTRIJSKI KULTURNI FORUM TE IZRAELSKA AMBASADA U ZAGREBU.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.