Novi filmski dometi južnoslavenskih reditelja

Novinarka Dženana Mujadžić iz Pariza

Festival Međunarodnog Filma u Karlovim Varima što se održava po 51. put od 1. do 9. srpnja, uvrstio je u zvanično natjecanje filmove „Noćni život“ Damjana Kozole i ostvarenje „Houston, imamo problem“ Žige Virca.
Kozolin deveti cjelovečernji igrani film učestvuje u međunarodnom programu, a radnja se događa jedne jedine noći! Poznati advokat, skoro bez svijesti pronađen je na glavnom putu prema Ljubljani, a tijelo mu je prekriveno ujedima psa. Dok je on u operacijskoj dvorani gdje ga liječnici nastoje spasiti, šokirana supruga se nastoji suočiti sa starim strahovima.
Reditelj je napisao scenario uz pomoć Ognjena Sviličića, a glavne uloge tumače Pia Zemljic i Jernej Sugman, dok je direkciju fotografije osigurao Miladin Čolaković. Producent je Danijel Hočevar.
„Noćni život“ je bosansko-hercegovačko-makedonsko-slovenska koprodukcija.
U programU „East of the West“, čuvene češke smotre sedme umjetnosti, nalazi se prvi Vircov dugometražni film „Houston, imamo problem„. U ostvarenju se miješaju mit i stvarnost u prici o dobro skrivanom jugoslavenskom svemirskom prostoru koji je Tito skupo prodao SAD-u, šezdesetih godina prošlog stoljeća. U filmu se nalazi mnoštvo autentičnog arhivskog materijala koji su obrađivali bivši marsal, JFK, Nixon, Carter, Johnson i Clinton.
U ostvarenju svjedoči i poznati slovenski filozof Slavoj Žižek.
Film je premijerno predstavljen na Tribeci, a producirale su ga Hrvatska, Njemačka i Slovenija.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.