Damjan Kozole najuspješniji reditelj u Karlovym Varyma

Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Teški počeci

Mirni bračni par Lea i Milan Potokar živi ugodnu svakidašnjicu do trenutka kada je suprug pronađen skoro mrtav na putu. Uspješni advokat je, očito, posjedovao dvostruko postojanje! Lea, ubijeđena u osobno poštenje i ispravnost što se se često ne sreću, brzo razumijava da će se morati odreći ranijih ubijeđenja i skrupula, ako želi pomoći životnom pratitelju.
Najboljim filmom čuvene filmske smotre, proglašeno je djelo mađarskog reditelja Szabolesa Hajdu „It’s not the Time of My Life“, dok je posebno priznanje žirija dobio ruski sineast Ivan Tverdovskiy, za film „Zoology“.
Reditelj Kozole je rođen 1964.g. u Brežicama, a odrastao je u Krškom. Za prvi film „Kobni telefon“, podršku mu je pružio zagrebački kolega Zoran Tadić jer su ga slovenske produkcije odbile, zbog nepodobnog projekta. Film je kasnije postigao značajan uspjeh u Puli, zahvaljujući suvremenom filmskom izražavanju i minimalističkoj estetici.

Vizije Europe

Oženjen hrvatskom likovnom umjetnicom Zorom Stančić koja je bila kostimografkinja za poznati međunarodni uspjeh „Slovenka“, koji je glavnoj glumici Nini Ivanšin, tada studentici glume, bio trampolin za ulogu u Grlićevom uspjehu „Neka ostane među nama“, Damjan Kozole je i autor dokumentarca o Ulayu, odnosno Franku Uwe Laysiepenu, performance umjetniku i dugogodišnjem životnom suputniku- Marine Abramović.
Film „Rezervni dijelovi“, tragikomedija o švercerima sa Bliskog Istoka i Afrike, što razvijaju „poslovanje“ u Sloveniji, dobro je primljen u Berlinu i omogućio je reditelju učešće u omnibusu, „Vizije Europe“. Veoma dobru prođu je imao i „Porno film“ snimljen na početku trećeg milenija. Proglašen je „causalnim“ remek-djelom.
Damjan Kozole je imao i značajne retrospektive u Americi i Kanadi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *