„Kako sam se zaljubio u Evu Ras“, „Those Shoking Shaking Days“i „Prvi udah“ predstavljaju Regiju na smotri FID Marseille

Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Poznati i ugledni Festival međunarodnog filma (FID) u Marseilleu je od 2.500 upućenih ostvarenja, odabrao 130 iz 35 zemalja, među kojima su dvije bosanskohercegovačke koprodukcije: „Kako sam se zaljubio u Evu Ras“ i „Those Shoking Shaking Days“.
Prvog, zanimljivu priču 70 godisnje Sarajke Sene, što živi u projekcijskog kabini starog kina i osim Ilije i Saše, nikoga ne viđa, pa gleda nekadašnje filmove iz nestale zemlje, ostvario je Portugalac Andre Gil Mata, na slavenskim jezicima. Film od 74 minute je u programu Međunarodne selekcije.
Među prvim dugometražnim ostvarenjima je i djelo austrijske sineastice bosanskohercegovačkog porijekla, Selme Doborac. Istinski esej sedme umjetnosti, za 88 minuta pokušava odgovoriti na pitanje: kako snimati rat!
Treće, ovoga puta kratko eksperimentlno ostvarenje, snimila je Miranda Herceg, zagrebačka dizajnerica i rediteljica, o zvukovnom ugođaju, iščekivanju i učinku statične kamere što upozorava na prisustvo skrivenog posmatrača. Film se prikazuje u programu „Uporednih projekcija“.
Manifestacije čije je aktualno 27. izdanje započeto 12. a završava 18. srpnja održava se pod predsjedništvom Paula Ostchakovskog Laurensa i vođstvom Jeana-Pierre Rehna pred oko 25.000 gledatelja. Projekcije se organiziraju u cijelom gradu, u bibliotekama, u otvorenim anfiteatrima, kino dvoranama, gimnazijama ili galerijama.
Namjena manifetacije je predstaviti nove kinematografije i načine snimanja, kako dokumentarnih tako i igranih, cjelovečernjih ostvarenja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.