Legat Karla Maldena u beogradskoj Kinoteci

Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Oscarovac iz Hercegovine

Beogradska Kinoteka je otvorila zanimljivu postavku pod nazivom „Legat
Karla Maldena“ uz prisustvo unuke velikog umjetnika i oskarovca, Emilie Doerner, hollywoodskog producenta južnoslavenskih korijena Dena Tane, direktora instutucije Jugoslava Pantelića, srbijanskog ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida. Posjetitelji su mogli vidjeti pismo Marlon Branda upućeno čuvenom Hercegovcu, 1952. godine, njegov šešir iz poznate serije sedamdesetih godina prošlog stoljeća, „Ulice San Francisca“ kao
i Zvijezdu koju glumac posjeduje na Boulevardu Slvnih, u Los Angelesu.
Krajem lipnja u Bileći, rodnom gradu umjetnikovog oca Petra otkrivena je spomen ploča, što krasi još uvijek postojeću i očuvanu obiteljsku kuću Sekulovića.
Majka Karla Maldena je bila Čehinja i zvala se Marija.
Rođen u Chicagu 22. ozujka 1912. godine pod imenom Mladen Đorđe Sekulović, najprije je bio radnik u čeličani ali je ubrzo upisao studij glume na Goodman Theatre Dramatic School.
Najprije je glumio u teatrima Chicaga i NYC-ja da bi već 1936. godine postao filmski glumac.
Ostvario je oko 72 značajnih uloga, a 1952.g. dobio je „Oscara“ za sporednu ulogu u Kazanovom kultnom filmu „Tramvaj nazvan želja“, uz Marlona Branda i Vivien Leigh.
Bio je imenovan za najveće filmsko priznaje i dvije godine kasnije, zahvaljujući učešću u filmu „Na dokovima New Yorka“, istoga reditelja.

Kazan, Ford, Hitchcock…

Karl Malden je glumio i u kontroverznom ostvarenju „Baby Doll“, ali i u filmu „Suton“ Gorana Paskaljevića u kojem je na srpskom jeziku interpretirao ostarjelog povratnika iz Novog svijeta, Marka
Sekulovića.
Snimanje se upriličilo u Istri 1982 godine. Karl Malden je i realizirao dugometražno ostvarenje „Time Limit“, 1957 godine.
Malden je dobio Emmy Award 1985. godine, a bio je počasni doktor sveučilišta Emporio i Valparaiso. Presjedavao je Filmskom Akademijom u Los Angelesu od 1988. do 1993. a bio je sretno oženjen ljevičarkom
Monom Greenberg od 1938. godine, kada su sklopili brak u njujorškoj Sinagogi.
Bili su roditelji Carle i Mile o čijim potomcima se i aktualno brine, 99 godiđnja baka.
Sa starijom kcerkom Carlom, danas 63-godišnjakinjom je napisao meomoare pod nazivom „When do I start. A
Memoir“.
Karl Malden je umro u snu, na svom gospodarstvu Brentwoodu u ljeto 2009.g. kao 97 godišnjak.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.