Žilniku priznanje „Maverick“ u Motovunu

Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Reditelj koji pomjera granice umjetničkog izražaja

U svijetu čuveni sineast iz Novog Sada, začetnik dokudrame i jugoslavenskog Crnog vala, Želimir Žilnik dobija uglednu nagradu Mavrick, na aktualnom Filmskom Festivalu u Motovunu što se organizira od 26. do 30. srpnja. Poznato priznanje se dodjeljuje inovantnim rediteljima koji umiju pomjeriti granice filmskog izricanja sto ovaj autor uspjesno ostvaruje od pocetka svoje neponovljive i raskosno kreativne karijere. Autor će učestvovati u brojnim razgovorima i diskusijama koje neće nedostajati 19. izdanju cijenjene i posjećene manifestacije sedme umjetnosti. Posebno će se predstaviti njegovi medjunarodni uspjesi: „Rani radovi“, „Marble Ass“ i „Destinacija Srbistan“.
Nadareni sineast je već 1969.g. dobio „Zlatnog Medvjeda“ u Berlinu za prvjenac „Rani radovi“ sto tretira studentske nemire u Beogradu, godinu ranije i okupaciju Cehoslovacke. Kultno ostvarenje pod nazivom „Marble Ass“ slijedi transrodnu nocnu damu Merlinku u nastojanjima da smiri i uljepsa trenutke vojnicima tek stiglim u Beograd, sa razlicitih ratista. Film je 1995 godine, u doba sukoba u juzno istocnoj Europi i posebno jake mrznje prema pripadnicima LGBT zajednice nagradjen na Berlinaleu velikom queer nagradom“Teddy“.
Rasprsavanje sistema vrijednosti u posttranzicijskim uvjetima država europskog jugo-istoka isto kao i izbjeglistvo, te migracije stanovnistva u promijenjenim odnosima ujedinjene Europe su bazni sadrzaji aktualnog stvaralastva Zelimira Zilnika. Dokumentarac „Destinacija Srbistan“ je nadahnuti film o iseljenicima sto nastoje naci sigurnu starokoninentalnu zemlju i zatraziti azil pa dospijevaju u – Srbiju!

Gdje ste bili 2016?

Motovunski festival se održava u gradskom Kinu Trg i pokazuje oko stotinu ostvarenja prispjelih sa svih strana planete. U glavnoj selekciji je 21 djelo a 13 se natječe za najveću nagradu „Propeler Motovuna“. Među kandidatima su „Gori more“,“Noćni zivot“,“Mučenik“ isto kao i najnovije djelo Alejandra Jodarowskog , „Poezija bez kraja“ ili „Zaljev ludaka“ Brune Dumonta.
Među uzvanicama smotre su Mirjana Karanović, uspješna rediteljica prvjenca „Dobra zena“, Snježana Tribusan pokazuje novu komediju „Sve najbolje“ a Damjan Kozole svoj triler sto uzdize zvjezdanu prasinu.
Francesco Munzi otvara program „Zemlja partnerica“ ostvarenjem „La Bella Italia“ u kojemu ucestvuju veliki cineasti pokreta sedme umjetnosti :“Talijanski jug“, „Filmska komedija“ u suradnji sa Talijanskim Filmskim Institutom za kulturu koji ustupa vise od 30 filmova.Retrospektivni program pokazuje djela poznatih reditelja a „Motovunski kratki“ promocira kratkometrazna ostvarenja.
„Gdje ste bili 2016″ je program posvecen jacanju europskih desnicarskih pokreta, od Rusije do Hrvatske. Publika ce vidjeti kvalitetne dokumentarce, medju kojima hvaljeni :“Desno, dva, tri-kamo ide Europa“?-Christophera Bobyne.
Na otvorenju festivala nastupa Edo Maajka a publika ce moci glasati uz pomoc Maxtv.Filmfeela, za najuspjesniji film.
Ovogodišnji predsjednik smotre je islandski reditelj Fridrik Thore Fridriksson, a žiri čine Alma Prica i talijanski sineast Salvatore Mereu.
Zajedno dodjeljuju „Propeler Motovuna“.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *