AVANGARDNI SUPERSTAR PREMIJERNO NA NOVA FESTIVALU

Vaclav Cimpel i LAM Trio nastupaju u Pančevu

AVANGARDNI SUPERSTAR PREMIJERNO NA NOVA FESTIVALU

Petak, 6. oktobar u 20.00, Dvorana “Apolo”, Pančevo

U okviru muzičkog programa Nova Festivala, koji će se održati u Pančevu, 6. oktobra u 20 časova u Dvorani “Apolo”, nastupiće avangardni superstar, poljski klarinetista Vaclav Cimpel sa svojim LAM Triom, prvi put dolazi u Srbiji. Iste večeri, na programu festivala je još jedna premijera – novi, autorski projekat violiniste Filipa Krumesa – Filip Krumes Kvartet. Ulaz na koncerte je besplatan.

Jedan od nesputanih heroja savremene muzike, poljski kompozitor i klarinetista Waclaw Zimpel, sa svojim LAM Triom nastupa u Pančevu. Aktuelni Zimpelov bend LAM Trio, u kome mu društvo prave pijanista Krzysztof Dys i bubnjar Hubert Zemler, upravo je projekat nastao na tradiciji američkog minimalizma u duhu Stevea Reicha, a koji se džezu približava u improvizatorskoj nadogradnji sporovozećih zvučnih zastora. Delikatno i strpljivo razrađujući par osnovnih tema i zvučnih motiva, talentovani Poljak zauzdava svoju energiju i improvizatorski talenat po kome je i postao poznat, da bi ih potom otpustio i oslobodio u pažljivo natempiranom trenutku, poput nezadržive lavine.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=viwB1-RLV5U

Karijera pančevačkog violiniste Filipa Krumesa paradigma je ovdašnjeg umetničkog puta virtuoznog, tehnički potkovanog, a istovremeno kreativnog muzičara, bez ozbiljnije konkurencije na svom instrumentu. Bilo da se radi o world music sastavu Shira U’tfila, ciganskom svingu Hot Club of Belgrade, džezerskim izletima u Serbian Jazz, Bre! projektu ili aktuelnom angažmanu u bendu repera Marčela, upravo je Krumes taj koji svojim strastvenim pristupom sviranju daje posebnu aromu muzici, i čiji je svaki koncertni nastup primer iskrenog izgaranja na sceni. Ove godine, Krumes je spreman da se poigra svim raspoloživim bojama i tehnikama sviranja, ali i pristupima kompoziciji i aranžmanima, u kvartetu koji će se premijerno predstaviti na Nova Festivalu. Neočekivane solo deonice, zamene konvencionalnih uloga instrumenata u bendu, izleti u slobodnu improvizaciju te, uopšte uzev, rekontekstualizacija vlastitog izraza i konvencija žanrova u kojima se ovaj umetnik kreće, obećavaju autentičan koncertni događaj sa velikim značajem za pančevačku muzičku scenu.

 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=uIULkrDUbr4

 

Program u Pančevu:

  1. 10. u 20h, Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo

Maksima Gorkog 6

 

Koncert: Filip Krumes Quartet (Srbija)

Filip Krumes – violina

Rade Sklopić Reid – klavijature, gramofon, efekti

Viktor Obšust – kontrabas

Aleksandar Cvetković – bubnjevi

 

Koncert: LAM Trio (Poljska)

Waclaw Zimpel – klarineti

Krzysztof Dys – klavir

Hubert Zemler – bubnjevi

Više o Nova Festivalu:

 

Nova Festival ove godine održava se treći put, od 3. do 8. oktobra u organizaciji udruženja “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja, Erste banke, kompanije Merkator, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Ambasade Poljske i Skupštine opštine Kovin. Festival se održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu.

Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.