KLUB ISTRAŽIVAČA VALJEVO
Datum: 13/14 JANUAR 2018. GODINE
AUTOR PRIKAZA: Živko Ivković

Valjevo se može pohvaliti najprepoznatljivijim simbolom jednog grada u svetu (spomenik Borcima revolucije ili Stevanu Filipoviću na brdu Vidrak), isto tako i džez festivalom koji je u grupaciji najstarijih (uz Nišville) na našim prostorima, egzistira evo već trideset i pet godina, zatim festivalom BitlVAnia (posvećenog Bitlsima), Open Minded Rock Festom (nadam se da klinci iz organizacije isti neće sunovratiti lakrdijaškim didžejevima), ali ima taj grad ono što drugi nemaju, ono što sa ponosom ističu, imaju svoju rock grupu InVAzija, i svaki koncert pomenutog sastava je praznik za one prave, istinske zaljubljenike i poštovaoce u kreativni opus Miše, Side, Šaje i Siniše!! Tako je bilo i na nastupu ove grupe u Klubu istraživača, a više od dve stotine prisutnih (sa plaćenim ulaznicama)ni nakon dvoipočasovne svirke nije ni pomišljalo na napuštanje tog prostora, te su i nakon četvrtog bisa uporno tražili još i još, ne hajući za to da je vreme koncera isteklo!! Prisutni su, onako, spontano, pridruženim pevanjem (za nepoverovati je da Im ni stvari sa novog, neobjavljenog tog, petog dugosvirajućeg ostvarenja nisu bile nepoznate)?!?
Ispratili su pridruženim tim pevanjem svaku odsviranu stvar, djuskalo se, skakalo, pevalo,popilo puno, ali u granicama normale, i sve u svemu , kažu, svaki nastup njihove InVAzije je bolji od onog predhodnog, i tako već trideset drugu godinu!!!!! Bendlider, tekstopisac i voklani solist grupe Miša Mišković je naglasio: večeras ćemo kao pre tridest dve godine, krenuti sa onom našom koju svi znate ‘Večeras’ je ta! Potom su se redjale Bg proleće/Ne brini/Prevara/Pogodi/Poslednji rez/Opravdano odsutan/Manijak/Čudna stvar/Ne dam/Okreni broj/Do pobede/Živana/Crni andjeo/Samo tebe volim/Pesma za nju/Bez tebe/Minhen ’91…….
I zbilja nikada (izuzev na koncertima grupe SmaK) nisam prisustvovao niti doživeo to da prisutni pridruženim pevanjem isprate svaku stvar sa repertoara jedne grupe, u ovom slučaju InVAzije! Krenuli su oko pola jedanaest tog 13. a završili oko pola dva ujutro narednog četrnaestog januara!! Tada su usledili prvi, drugi, onda i treći pa i četvrti bis, uz zahvalnost vokalnog soliste Miše, svima koji su se te noći družili sa InVAzijom (ljudi, ne možemo više, crkli smo, umor od gotovo tročasovnog iscrpljujućeg nastupa, i popilo se poprilično, nadam se da me razumete), ali, uz obećanje da će na Uskrs ponovo svirati te su se strasti tek tada stišale!! Svi su bili jednodušni u oceni, nikada bolji nastup njihove InVAzije, nikada bolji provod, blizu dve stotine i pedeset prisutnih ni nakon okončanja nastupa nije ni pomišljalo na odlazak iz Kluba istraživača, ali i tome je morao doći kraj, po onoj staroj, sve što je lepo, kratko traje, uverismo se u istinsko značenje te! Naravno da sam svoj dvodnevni boravak u gradu na Kolubari iskoristio, i tragom saznanja vezanih za rock scenu došao (ono, znao sam i ranije, samo su mi potvrdili i proširili priču) do informacije kako je lokalna rok scena startovala negde polovinom šezdesetih, kada se i javljaju sastavi ABV i „Kotrljajuće suze“ (Zlatko Aleksić bas gitara, Stanić advokat vokal, izvesni Aleksej za bubnjevima, Branko Pirgić ritam gitara te Vojkan Djindjić solo gitara).Sastav iz grupacije najznačajnijih je svakako i grupa Cefeide (nešto kao zvezde koje menjaju sjaj) iz 1971. godine a potom sam, u još uvek nesastavljenom registru valjevskih VISova žabeležio i nazive ostalih, tu su, GRUPA C (uz izmenu naziva u Iz dana u dan), POP IKS (1974.), MAK (negde polovinom sedamdesetih), ATLANTIDA (takodje polovinom sedamdesetih), ŠTRIKAĆA MAŠINA (1979.), Dolar (1979.), Baš Čelik (1979.), Alergija (1980.), HIR (198?), POPOVA LJUBAVNICA (1980.), OAZA (1980.), GOLIJA (1988.), STREET BOOGIE BAND (1990), PEČAT (?), KLOŠARI (1990.), FLASH BACK (1990.), NOVA ZEMLJA, VATRENA VODA (1992.), KADILAK (1998), uz sastave novijih datuma formiranja , AMON DIN, PEDJA PILOT BAND (2011.), DECA APOKALIPSE, DEMENTIJA, ODISEJA, KGB, pa sve do danas aktuelnih TREMENDUM, Y.O.K.S., KGB, RAGE AGAINST THE MACHINE TRIBUTE BAND, NEURO ROCK……. Naravno, InVA zija je formirana 1986. godine na godišnjicu oslobođenja Valjeva od fašizma, dakle traju, evo, na zadovoljstvo svih nas koji cenimo njihov kreativni opus, gotovo trideset i dve godine! Ako sam, ovim, i neznatno, naveo moguće autore na razmišljanje barem, o stavljanju na papir i pisanju valjevske rokenrol urbane hronike, moje je neizmerno zadovoljstvo, uz zahvalnost Mirku Đajiću (eks Dolar, Cefeide…..) na pruženim informacijama od značaja za ovaj tekst.

U Valjevu, 14.01.2018. godine




One thought on “INVAZIJA KONCERT”
  1. Živko, lep tekst. Ti baš voliš i Valjevo i Invaziju i ta ljubav izbija iz svake reči tvog teksta. Malo je tako i toliko posvećenih rokenrolu kao što si ti. Dobro je što te imaju i Valjevci i Šapčani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *