POZNATA IMENA PREDAVAČA I SUDIONIKA RADIONICA REŽIJE I GLUME DRUGOG IZDANJA PONTA LOPUD FESTIVALA

Imena voditelja masterclassa bit će objavljena tijekom svibnja / maja

Radionice će voditi tri mastera i tri predavača, svjetski uspješni i priznati filmski autori i profesionalci, koji će tijekom šestodnevnog programa podijeliti svoja znanja i iskustva s budućim zvijezdama regionalne kinematografije. U ovom trenutku, poznata su imena predavača ovogodišnjih radionica glume i režije, a riječ je o trima iznimnim profesionalcima, koji su svojim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju, dok će imena mastera biti objavljena nešto kasnije.

Peter Spears, Oscarom je nagrađeni producent filma NOMADLAND (Zemlja nomada). Chloé Zhao osvojila je Oscara za režiju ovog filma, a Frances McDormand za najbolju glavnu glumicu. Osim ovih nagrada, film je osvojio i nagrade Zlatni globus, Zlatni lav u Veneciji, Critics Choice Award, BAFTA, PGA i Independent Spirit Award za najbolji film. Spears je producirao film Luce Guadagnina CALL ME BY YOUR NAME (Skrivena ljubav), temeljen na knjizi Andréa Acimana, za koji je također bio nominiran za Oscara 2017. godine. Nedavno je producirao film BONES AND ALL, za koji se ponovo udružio s redateljem Lucom Guadagninom i glumačkom zvijezdom Timothéejem Chalametom. Film će biti premijerno prikazan tijekom 2022. godine.

Juho Kuosmanen finski je filmski, kazališni i operni redatelj i pisac, čiji su kratki filmovi prikazani na mnogim festivalima uključujući Cannes, Locarno i Oberhausen. Njegov debitantski igrani film THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MӒKI premijerno je prikazan u Cannesu 2016. godine, gdje je dobio glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard. Njegov drugi dugometražni igrani film, COMPARTMENT NO. 6 također je premijerno prikazan u Cannesu, 2021. godine i to u glavnom natjecateljskom programu, a žiri mu je dodijelio Grand Prix, koji je podijelio s filmom A HERO redatelja Asghara Farhadija. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor filmskog festivala Kokkolan Kinojuhlat.

Brian Swardstrom jedan je od partnera u United Talent Agency, gdje zastupa glumce koji rade na filmu, televiziji i u kazalištu. Zastupa i mnoge dobitnike nagrada Oscar, Emmy i Tony, među kojima su četverostruka dobitnica Oscara Frances McDormand, Timothée Chalamet, Edward Norton, Michael Douglas, Tilda Swinton, Kevin Kline, Claire Foy, John Lithgow, Damian Lewis, Michael C. Hall, Léa Seydoux, Sally Field, Daisy Edgar-Jones i Cynthia Erivo. Više od 30 godina radi kao agent za talente.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Režija“ sudjeluje šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja: Antoneta Alamat Kusijanović,  Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano.

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji „Gluma“ sudjeluje devet iznimno talentiranih glumica i glumaca iz regije: Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

Imena glavnih mastera i imena sudionica nove kategorije programa predviđene za snimateljice bit će objavljena tijekom svibnja / maja.

Na drugom Ponta Lopud festivalu, koji se održava od 22. do 27. lipnja / juna 2022., sudionici i publika imat će priliku uživati u osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama pod vedrim nebom, u izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana, Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala: www.pontalopud.hr te na društvenim mrežama Ponta Lopud festivala.