Asocijacija NKSS

Otvaranje konkursne izložbe „Za 1000 dinara“

Ostavinska galerija
Kulturni centar Magacin
Trajanje izložbe: 18. – 23. 12. 2018.

pozivamo vas na izložbu “Za 1000 dinara”, poslednju ovogodišnju izložbu nastalu putem otvorenog konkursa Ostavinske galerije u Kraljevića Marka 8 u Beogradu. Ostavinska galerija deo je Kulturnog centra Magacin.
Izložba se otvara u utorak, 18.12. od 19 časova i biće otvorena svakog dana od 17-21 čas zaključno sa 23.12. 

Ovom prilikom želeli smo da propitamo koliko i kakve umetnosti može da se napravi ili izloži za 1000 dinara i koji su drugi materijalni i nematerijalni resursi sadržani u umetničkom radu. Autore smo pozivali da proizvedu novi ili izlože već postojeći umetnički rad u vrednosti od 1000 dinara, ali i da pobroje sve druge ljudske i materijalne resurse angažovane za nastanak i izlaganje umetničkog rada i da pokušaju da ustanove njihovu nominalnu vrednost.

Na izložbi učestvuju: Irena Jevtović, Zoran Ilić, Jovana Braletić, Nikola Radosavljević, Darija S. Radaković, Nevena Vićentić, Adienn Ujhazi, Aleksandra Nikolić, Anamarija Marinković, Nemanja Milenković, Ana Paula Jelić, Stefan Ilić. Aleksa Spasić, Veljko Vujović, Izabela Mašić, Vladimir Sekulić, Milica Bilanović, Dunja Ožegović i Milan Savić.

In memoriam – Andrej Jakovljev

Sa velikim žaljenjem vas obaveštavamo da je Andrej Jakovljev, jedan od osnivača organizacije Skaska iz Zrenjanina (nova članica NKSS-a od redovne Skupštine ove godine), preminuo.
Andrej Jakovljev bio je zaposlen u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ više od deset godina. Dugogodišnji je organizator manifestacije Pesnička štafeta i jedan od najzaslužnijih za njeno uspešno decenijsko realizovanje. Njegov entuzijazam i posvećenost bili su neprocenjivi za rad Biblioteke. Bio je urednik knjige Veliki lepi balon Igora Kolarova, u kojoj je okupio niz najznačajnijih pisaca, pesnika i ilustratora savremene dečije književnosti.
Jedan je od osnivača NVO Skaska, čiji su osnovni ciljevi vezani za promovisanje ljudskih prava kroz kulturu. Zahvaljujući radu Skaske ostvaren je vidljiv napredak u ovoj oblasti. Realizovani su projekti: „Muzej nasilja Zrenjanin“, „Zemunica“ – niz tribina o antifašizmu i pionirski, izuzetno važan projekat „Zlatni most – seks za početnike“, koji je uvod u edukaciju i pokušaj uspostavljanja komunikacije među učenicima, roditeljima i nastavnicima na temu seksa i seksualnosti mladih. Pionirski je, jer se teme otvaraju još u osnovnoškolskom uzrastu. Skaska” je ovim projektom obišla preko šezdeset škola i napravila iskorak kad je reč o temama koje su kod nas tabu.
Koautor je istraživačkog priloga u oviru projekta Yu historia. Cilj projekta je da doprinese normalizaciji odnosa u regionu kroz iznošenje činjenica zasnovanih na pomnom istraživanju prikrivanih podataka. Rezultat ovog rada jeste multiperspektivno sagledavanje istorije Jugoslavije namenjeno mladim ljudima, potencionalnim donosiocima odluka I kreatorima javnog mnjenja. Skaska se u okviru ove teme bavila logorima na teritoriji Srbije.
Bavio se ljudskim pravima, posebno marginalizovanim grupama. Organizovao je Žive biblioteke, nakon čega je sam postao „knjiga”, pod naslovom Feminista.
U Zrenjaninu je bio koordinator projekta Usudi se promeni se, kao organizator tribune I objavljvanja knjige u okviru projekta predstave Čudovište Branislave Ilić
Inicirao je proteste protiv promene imena grada Zrenjanina, kao i veliki borac protiv prekrajanja istorije.
Do kraja života borio se za potpisivanje Rekoma, podržavao je Koaliciju za mir, bio je otac dvoje dece i antifašista. Bio je čovek.
Kolege, prijatelji i naša sredina tek će osetiti prazninu koja je nastala njegovim preranim odlaskom.

Tribina “Kultura i politika“ i MANEK br.6 u Požegi

Pozivamo vas da prisustvujete promociji, učestvujete u razgovoru, i preuzmete besplatan primerak magazina nezavisne kulture – MANEK #6 u Požegi, 05.2.06. od 19h u Klubu mladih.

Promocija MANEK-a je povod i za razgovor/ tribinu na temu “Kultura i politika” o širem kontekstu trenutnih dešavanja na relaciji kulture i politike. U trenutnoj situaciji su otvorena važna pitanja o kojima će i biti reči tokom razgovora: Da li aktuelna dešavanja u Beogradu svedoče o zatvaranju državne politike prema udruženjima i njihovim nastojanjima da utiču na transparentnost konkursnih procedura? Da li Novi Sad i njegova uprava za kulturu prestaju da uvažavaju principe demokratičnosti i participativnosti evropske kulturne politike na koje su se obavezali usvajanjem Strategije i Akcionog plana kulturnog razvoja i titulom Evropske prestonice kulture? Da li postoji dijalog između sektora u kulturi i vlasti? Kako se danas kreiraju lokalne kulturne politike i kako se takva situacija može sagledati na primeru Požege? Na koji način u ovakvoj situaciji akteri nezavisne scene u kulturi mogu dalje da deluju?

Na tribini učestvuju:
– Luka Knežević-Strika, Belgrade Raw, predsednik UO NKSS, Beograd
– Branka Ćurčić, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad
– Stevan Vuković, teoritičar umetnosti i kustos, Beograd
– Vojislav Nedeljkovic, umetnik, Požega
Razgovor moderira: Sladjana Petrović Varagić, NFC Filmart, Požega

Poziv na okrugli sto  Gradski konkurs protiv kulture?

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa Univerzitetom umetnosti, organizuju drugi okrugli sto o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi koji su naišli na opštu osudu stručne i najšire javnosti, uz zahteve za poništenje i ostavku gradske sekretarke.

Okrugli sto će se održati u sredu, 18. aprila u 12 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, Kosančićev venac 29.

U razgovoru će učestvovati predstavnici Univerziteta umetnosti, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Muzikološkog društva Srbije, Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Foruma za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, kao i umetnici i radnici u kulturi. Poziv je upućen i gradskom Sekretarijatu za kulturu.

Uprkos tome što je veliki broj reprezentativnih umetničkih udruženja, asocijacija i kulturnih i obrazovnih institucija javno osudio način sprovođenja i rezultate konkursa, nadležni uporno ćute. Na zahteve za informacijama o načinu rada komisija poslali su nekompletnu dokumentaciju, bez ikakvog obrazloženja o odlukama koje su donete kršenjem propisa.

U periodu nakon prvog okruglog stola usledile su dodatne javne reakcije i novi okrugli sto vidimo kao priliku da nastavimo javni govor o netransparentnom i neodgovornom trošenju javnih sredstava u kulturi i zahtevamo odgovore i odgovornost za takvo sprovođenje konkursa u kulturi.

Analiza stručnog tima Asocijacije NKSS pokazala je da je gotovo trećina novca na čitavom konkursu namenjena projektima iza kojih stoje organizacije, koje osim što nemaju javnu prepoznatljivost svog rada u kulturi, nisu registrovane sve do pred sam konkurs ili su neposredno pred raspisivanje konkursa doregistrovale kulturnu delatnost kao svoje polje delovanja ili čak ni nemaju kulturnu delatnost kao oblast delovanja zavedenu u APR.

Konkurs grada Beograda

Na konferenciji za medije u Medija centru predstavljena je  Analiza beogradskog konkursa za kulturu. Analizu je uradila radna grupe za konkurse, pod vođstvom dr Predraga Cvetičanina i Jelene Dinić
iz Ceska, a hvala svim kolegama koji su radili na prikupljanju podataka (Maja Ćurčić, Marijana Cvetković, Jelena Mijić, Lana Gunjić, Aleksandar Popović, Virdžinija Đeković, Ksenija Đurović), posao nije
bio mali, ali nakon ove analize imamo dodatne argumente u javnosti za kritikovanje ovog konkursa i njegovih rezultata.

Evo i izveštaja Seecult sa konferencije –
http://www.seecult.org/vest/analiza-konkursne-devastacije-scene

Četvrtak 5.april 2018. u 11 časova
Medija centar
Terazije 3

Konferencija za medije povodom objavljivanja analize rezultata godišnjeg konkursa
Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

Pozivamo Vas na konferenciju za medije povodom predstavljanja stručne analize rezultata Konkursa Sekretarijata za kulturu Grada Beograda za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi. Analizu je sproveo tim Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, predvođen dr Predragom Cvetičaninom, sociologom kulture iz Centra za emipirijske studije Jugoistočne Evrope iz Niša.

Konferencija će biti održana u Medija centru, Terazije 3, u četvrtak 5. aprila u 11 časova.

Učesnici konferencije će biti predstavnici Asocijacije NKSS Ksenija Đurović, Milica Pekić i Luka Knežević Strika, kao i Gojko Božović ispred Srpskog PEN centra.

Rezultati gradskog Konkursa za kulturu za 2018. godinu ukazuju na zloupotrebe koje, nakon prošlogodišnjih malverzacija, ne samo da nisu otklonjene, već su produbljene i razrađene. I ove godine, suočena sa nestransparentnim načinom konkursne procedure i rezultatima koji ugrožavaju rad aktera u kulturi, Asocijacija NKSS će prezentovati analizu gradskog konkursa, rađenu na osnovu dostupnih informacija i podataka. Rezultati analize ukazuju na ponovnu zloupotrebu konkursa kako bi se podobnim pojedincima i organizacijama obezbedila materijalna korist, a na uštrb javnog interesa u kulturi.

Iz rezultata izdvajamo podatak da je od više od 80 projekata koje je prijavilo oko 40 članica NKSS iz Beograda, podržano svega 9, a dodeljeno im je ukupno 940.000 dinara, što je manje od 1% budžeta ovogodišnjeg konkursa. To je čak 5 puta manje nego 2016. godine i skoro dva puta manje nego 2017. Taj trend ukazuje da se, inače veoma aktivnim i produktivnim organizacijama, koje čine veliki deo savremene kulturne produkcije Beograda, šalje poruka da su nepoželjne. Ovo vidimo i kao jedan vid cenzure i onemogućavanja prava na rad.

Konferenciju za medije iskoristićemo i da pozovemo sve aktere kulturne scene Srbije, institucije, organizacije, umetnike i zainteresovanu javnost da podrže naše zahteve za ostavku gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i za poništenje konkursa za 2018. godinu zbog očiglednih malverzacija i zloupotreba pri njegovom sprovođenju, kojima se omogućava politički podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama da dobiju sredstava namenjena kulturnoj produkciji od javnog interesa.

Pismo podrške Festivalu „7 VELIČANSTVENIH“ i protest protiv komercijalizacije kulture i politike menadžmenta JP „Sava Centar“

Otkazano je otvaranje Festivala „7 veličanstvenih“ u Sava centru koje je bilo najavljeno za danas. Organizatori su odlukom Sava centra da od ove godine zahteva plaćanje komercijalne cene bili primorani da ga odlože i održavanje ovogodišnjeg izdanja festivala je dovedeno u pitanje.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje proces komercijalizacije kulture koji se odvija u Beogradu i širom Srbije, prema kome se uspostvalja koncept kulturne politike koja uspeh kulturnih i umetničkih manifestacija „meri na blagajnama“, a partnerske organizacije iz sektora kulture i publiku svodi na nivo „komercijalnih klijenata“ prema kojima uspostavlja princip uslužnog poslovanja. Asocijacija NKSS osuđuje postupak JP „Sava Centar“ kojim je prekinuta trinaestogodišnja saradnju sa Festivalom „7 veličanstvenih“ i time dovedeno u pitanje organizovanje izuzetno značajanog i jedinstvenog festivala u našoj zemlji, pa i u svetu.

Organizatori festivala evropskog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ su saopštenjem za javnost, upućenim svojoj mnogobrojnoj publici, stručnoj javnosti, kolegama, medijima i donosiocima odluka, dana 18. januara 2018. godine, saopštili da su primorani da ovogodišnje 14. izdanje festivala odlože sa neizvesnim izgledima kada i gde će 14. festival „7 veličanstvenih“ biti organizvan. Razlog za odlaganje festivala, kako navode organizatori, je činjenica da dosadašnji domaćin festivala, Javno preduzeće „Sava Centar“ „počinje da funkcioniše isključivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije festivala“.

Od 2005. godine, od prvog festivala, organizatori festivala su sklopili dogovor sa Sava Centrom o suorganizaciji festivala, a povodom proslave 40 godina Sava Centra 2017. godine Festival „7 veličanstvenih“ je čak nagrađen Poveljom „za izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava Centra“.  Podsećamo, da se u ovogodišnjem Programu poslovanja JP „Sava Centar“ za 2018. godinu[1] koji je usvojen odlukom broj 3861, 07.12.2017. godine od strane Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća i na koji je Skupština Grada Beograda dala saglasnost – Rešenjem 023-1161/17-C, na 29. strani, u „Planiranim programima u 2018. godini“, navodi planirano organizovanje festivala „7 veličanstvenih“ u periodu od 31. januara do 6. februara 2018. u Velikoj dvorani „Sava Centra“. Takođe, podsećamo da se JP „Sava Centar“ jednim delom finansira iz subvencija osnivača – budžeta Grada Beograda, kako se u Programu poslovanja navodi, taj iznos u 2018. godini iznosi 43.000.000,00 dinara, kao i od Ministarstva kulture i informisanja RS 5.000.000,00 dinara[2].

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, oštro protestuje protiv ovakvog stava menadžmenta JP „Sava Centar“ prema jednom od najznačajnijih filmskih festivala u Srbiji i postavlja pitanja rukovodstvu ovog javnog preduzeća: Šta je dovelo do prekida saradnje sa Festivalom „7 veličanstvenih“ ako je suorganizacija ovog festivala već planirana u programu za 2018. godinu, koji je usvojen? Koji su razlozi da jedno javno preduzeće koje se dobrim delom finansira iz budžeta Grada Beograda i Republike Srbije prema svom dugogodišnjem partneru Festivalu „7 veličanstvenih“, od 2018.godine, zauzima potpuno komercijalni stav? Da li JP „Sava Centar“ ima identičan stav prema svim festivalima u čijoj organizaciju saučestvuje – kao što su FEST, BITEF, BEMUS, BELEF, Gitar Art Festival, Beogradski festival igre i drugi.

Čuveni argentinski reditelj Herman Kral čiji je film otvorio prošlogodišnji festival je jedva verujući svojim očima da se toliko ljudi pojavilo da pogleda jedan dokumentarni film, upitao Zorana Popovića organizatora – da li je on to možda podmitio publiku da se pojavi u tolikom broju. Nakon šale, Kral je podelio priču o snimanju filma koje je trajalo gotovo četiri godine sa porukom da svaka usamljena ideja može postati nešto veliko, kao što je prikazivanje na festivalu „Sedam Veličantvenih‟. Za uspomenu na ovaj jako emotivni trenutak, argentinski reditelj fotografisao je dvoranu Sava Centra jer mu inače „niko ne bi verovao‟.

Podsećamo javnost da Festival „7 veličanstvenih“ već trinaest godina nudi jedinstven program najboljih dokumentarnih filmova aktuelne produkcije, puneći Veliku salu Sava centra i izazivajući često čuđenje i samih autora filmova tako velikim interesovanjem beogradske publike. Festival je nastao 2005. godine u saradnji Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” i Sava centra donoseći beogradskoj publici izbor sedam najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su aktuelni na vodećim festivalima širom sveta ili se uspešno prikazuju u evropskim bioskopskim salama.

Asocijacija NKSS pruža podršku organizatorima festvala „7 veličanstvenih“ u borbi protiv komercijalizacije kulture, javno iskazuje protest protiv ovakvog tretmana kulturnih manifestacija i poziva stručnu javnost, a posebno udruženja filmskih radnika da se zajedno sa organizatorima festivala, izborimo za održavanje 14. izdanja festivala „7 veličanstvenih“.

Beogradu 31.01.2018.

UO Asocijacije NKSS

————————————
[1] http://www.savacentar.net/images/fin%20dokumenta/program_poslovanja_2018.pdf


[2] http://www.savacentar.net/images/fin%20dokumenta/program_poslovanja_2018.pdf
Subvencije Osnivača u iznosu od 43.000.000,00 dinara (40.000.000,00 dinara za tekuće subvencije odnosno za pokriće troškova električne, toplotne energije i iznošenja smeća, i 3.000.000,00 dinara za programe od Sekretarijata za kulturu, donacije u iznosu od 5.000.000,00 dinara od Ministarstva kulture za programe kulture / iz Programa poslovanja JP „Sava Centar“ za 2018. (strana 47)

Javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

Brojni predstavnici organizacija koje se bave kulturom, okupljene oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, napustili su danas javnu raspravu o „Nacrtu Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027“ pozvavši sve organizacije civilnog društva, pojedince i javne institucije iz polja kulture da javno odbace ovaj tekst i suprotstave se njegovom donošenju, zbog:

1. nestručnog i metodološki neutemeljenog pristupa pisanju teksta Nacrta
2. fingirane javne rasprave u kojoj nije obezbeđeno ni minimalno stvarno učešće u procesu zainteresovanim organizacijama i
3. zbog toga što predložena Strategija ozbiljno ugrožava slobodu i demokratiju u oblasti kulture

Predstavnici Asocijacije NKSS uzeli su reč pre obraćanja ministra Vladana Vukosavljevića i pročitali delove proglasa koji je dostupan na linku: https://we.tl/fSgN5fLfZp i podelili ga prisutnima, nakon čega su napustili salu.

Zbog svega navedenog pozivamo sve aktere u kulturi da se zajedno suprotstavimo ovakvom dokumentu koji postavlja trasu radikalnog unazađivanja, a ne razvoja kulture u narednoj deceniji! Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji već se pridružio zahtevima Asocijacije NKSS iza kojih stoji preko 80 organizacija širom Srbije, a podršku možete uputiti na: koordinator@nezavisnakultura.net

U danu kada se javnost solidariše sa našim kolegama, medijskim radnicima koji se bore protiv medijskog mraka, Ministar kulture i informisanja se proglašava neobaveštenim i nezainteresovanim za pitanja medijskih sloboda, a s druge strane nameće strategiju koja pokazuje temeljno nerazumevanje prema kritičkom razmišljanju, slobodama i demokratiji u umetnosti.

Stop mraku!

Javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

Četvrtak, od 11:00 dо 14:00 h
National Library of Serbia
Ulica Skerlićeva 1, 11000 Belgrade, Serbia
Pozivamo vas na poslednju javnu raspravu povodom predstavljanja nacrta Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027.
Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom, Vladanom Vukosavljevićem, od 1. septembra organizuje susrete stručne javnosti i svih zainteresovanih sa pomoćnicima Aleksandrom Fulgosi, Ivanom Dedić, Asjom Drača Muntean, dr Dejanom Maslikovićem i Oliverom Živanović, te sekretarom Ministarstva Igorom Jovičićem, Vukom Vukićevićem i dr Draganom Hamovićem (poseban savetnik ministra kulture). Do sada je održano šest rasprava u Novom Sadu, Užicu, Subotici, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu i Nišu.
Cilj javnih rasprava kao instrumenta za uključivanje šire i stručne javnosti u procese odlučivanja bi trebalo da bude prostor otvorenog dijaloga i konstruktivne kritike, međutim, ovde još jednom prepozajemo principe koji to ne omogućavaju. Pristup organizovanju javnih rasprava ne deluje nimalo planski, javnost je obaveštavana neblagovremeno i netransparentno, već od samog početka, kad je Strategija predstavljena samo podobnim medijima, pa se stiče utisak da je odluka povodom usvajanja Nacrta već doneta. Ovo je samo jedna od niza uočenih nepravilnosti u vezi sa nacrtom Strategije, a koja doprinosi stavu ANKSS da bi trebalo u celosti odbaciti ovaj dokument koji jezički i konceptualno podržava nacionalističke vrednosti i izolacionizam, a ne razvoj kulture.
Asocijacija NKSS će na raspravi izneti stav na osnovu svoje analize Nacrta, koji najoštrije kritikuje kako Nacrt, tako i celokupnu politiku koja dominira u trenutnoj postavci Ministarstva kulture i informisanja.

Pozivamo vas da se uključite u raspravu i prijavite učešće slanjem emaila na strategija@kultura.gov.rs i to samo do dva člana svake organizacije, rok je ponedeljak, 25. septembar do 15.30.

Tekst Nacrta strategije je dostupan ovde:
http://www.kultura.gov.rs/docs/dokumenti/nacrt-strategije-razvoja-kulture-republike-srbije-od-2017–do-2027-/-nacrt-strategije-razvoja-kulture-republike-srbije-od-2017–do-2027-.pdf