Društvo književnika Beograda

Beogradska slobodna reč

Pozivaju se članovi Društva književnika Beograda da svoje eseje, pesme, prozu i drame pošalju za prvi broj godišnjaka Beogradska slobodna reč, na mejl glavnog urednika Ivana Despotovića, ivandespotovic@yahoo.com . Za učešće u zborniku, pored kvaliteta predloženih radova, potrebno je da svaki autor učestvuje sa 500 dinara. Svaki autor u zborniku biće zastupljen jedim tekstom.

Promocija knjige „Bluz“ (19. jun 2017. klub „Prozor“): Predgovor i ples bluz

Kad parovi na podijumu pokazuju eleganciju, onda je to ples zvani bluz. Poredeći životne korake sa ovim plesom, čovek nastoji da svoju igru u svakodnevici uskladi bez greške iako mu to često ne uspeva.
– Ljudi obično ponesu sećanja na sreću koju su doživeli, ali i na tugu koja im je zagorčala lepotu trenutka i začinila ih poukama. Bez mnogih emotivnih sećanja mi ne bismo bili to što jesmo – poručuje primarijus dr Anka Stanojčić. Njena knjiga „Bluz” predstavljena je u Udruženju ljubitelja umetnosti „Prozor”.
Autorka je član Društva književnika Beograda. Do sada je poklonike pisane reči provela kroz „Valcer”, „Rumbu” i „Tango”. To su nazivi njenih dela, u kojima je spojila plesne korake dobro uvežbane u školi „Natalija i Ivica” sa životnom filozofijom.

Predstavljamo Vam DKB autore: Vera Pavlović (sreda, 14. jun 2017)

U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA: BIBLIOTEKA ĐORDE JOVANOVIĆ – ODELJENJE ZA ODRASLE – Zmaj Jovina 1 u sredu 14.6.2017. g.  održano je književno veče Vere Pavlović, autorke DKB-a.
Gosti su bili Vasa Radovanović i Zoran Ilić
Vera Pavlović - autorka DKB

Knjizevno veče Zoran Marčeta (video)

U utorak 16. maja 2017. u Udruzenju ljubitelja umetnosti „Prozor“, Takovska 48 u Beogradu, odrzano je knjizevno vece Zoran Marceta knjizevnik iz Beograda i člana DKB-a.

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA Divne Bijelić Bribirske

U Klubu Društva novinara Vojvodine, 28. aprila 2017. godine u Novom Sadu, otvorena je druga samostalna izložba fotografija književnice mr Divne Bijelić Bribirske. Izložba nosi naslov LjUBAV SVETOG DUHA, posvećena je beloj golubici Milevi, a na fotografijama su prikazani prizori sa prozora autorke, ali i beli golubovi sa ulica grada Novog Sada. Izložbu je otvorio predsednik DNV Mladen Bulut. O fotografijama je govorio Željko Savić, predsednik UO Ars Akademije. Željko Savić je tom prilikom pokazao i na jednu od najuspelijih fotografija goluba i golubice koji se ljube, predlažući da upravo ova fotografija autorke Divne Bijelić Bribirske bude sastavni deo grba Grada Novog Sada. Pismo podrške otvaranju ove izložbe, Društvu novinara Vojvodine i autorki poslalo je rukovodstvo Društva književnika Beograda, Zoran Ilić i Srđan Simeunović Sendan, ističući da je autorka cenjeni član ovog Društva, i predsednik Odeljenja za razvoj nauke o književnosti. Potpisnici pisma su najtoplije pozdravili i sve prisutne u publici, i zahvalili se Društvu novinara kao domaćinu izlože posvećene beloj golubici, simbolici mira, i prisustva svetog Duha. Naglašeno je da Društvo novinara Vojvodine jednako kao i Društvo književnika Beograda prepoznaje vrednosti autorke, njenog književnog, naučnog rada, ali i fotografije.
U katalogu ove izložbe Divna Bijelić Bribirska potpisuje sledeće redove:
„Inspiraciju za bavljenje fotografijom pronašla sam u nebeskoj lepoti bele golubice , kojoj sam dala ime Mileva. Moja prva samostalna izložba posvećena je upravo njoj i njenom momku Đorđu. Ova, odnosno druga izložba fotografija, proširena je i na pojam belog goluba uopšteno. Njeni junaci su beli golubovi koji dolaze na moje prozore, ali i beli golubovi Grada Novog Sada. Hrišćanska kultura ukazuje na jaku simboliku belog goluba. Beli golub je simbol prisustva svetog duha, u hrišćanstvu, a u svetovnom smislu, već svi znamo, on predstavlja najuzvišeniji simbol mira. Grb Grada Novog Sada sadrži i belog goluba. Zbog toga je ovaj grad pravo mesto i za ovu izložbu. U vremenu sveopšteg straha i strepnje, kao već zabeleženih odrednica ovog veka, kao i pometnje i opšteg pada duhovnih vrednosti, neizmerno je važno posvetiti pažnju nečem što svojom simbolikom tako nesebično upućuje na mir, spokoj, visine, blaženstvo, i nevinost. Zbog svega nabrojanog odlučila sam da ovoj izložbi posvetim naslov LjUBAV SVETOG DUHA, aludirajući na šire poimanje ljubavi od onog sasvim skučenog i tako ozemaljskog, i akcentujući činjenicu da ljubav postaje i trajna kategorija, a posebno onda kada je i taktilno nedodirljiva. Ona postoji i u svetom duhu koji je blagodetno prostire po nama. Naše je samo da makar pokušamo da postojimo kao ljudi.“
Na samom kraju programa otvaranja izložbe predsednik DNV Mladen Bulut uručio je autorki člansku kartu Društva novinara Vojvodine. Divna Bijelić poklonila je primerak svoje naučne knjige „Poreklo i teorija aforizma“ predsedniku Društva, odnosno biblioteci Društva novinara Vojvodine.

Foto: Branko Vujkov

novi sad

Srđan Simeunović Sendan nominovan za godišnju satiričarsku nagradu „Nosorog prvog reda“ za 2017. godinu, u Banja Luci.

ГОДИШЊА НАГРАДА „НОСОРОГ ПРВОГ РЕДА“ – за 2017-ту годину
Међународног часописа за Сатиру, Хумор и Карикатуру „Носорог“, Бања Лука, Српска

– Награда се додељује сараднику/сарадници, који/а у дужем временском периоду искаже уједначен, висок квалитет сатиричног и/или хумористичног стваралаштва (без обзира на књижевну форму у којој се изражава: афоризам, епиграми, поезија, приче…)

– Ове године, НОМИНОВАНИ СУ:
1. Илија Марковић, постхумно (Нови Сад, Војводина, Србија)
2. Горан Радосављевић (Београд, Србија)
3. Срђан Симеуновић (Београд, Србија)
Номинацију извршио: Мића М.Тумарић, члан редакције Часописа.
Одлуку о победнику ће донети ЖИРИ, у саставу:
1 – Живко Вујић, председник (писац, Бања Лука, Српска)
Чланови:
2 – Живко Ђуза (писац, Мркоњић Град, Српска)
3 – Слободан Дучић (писац, Нови Сад, Војводина, Србија)
4 – Милан Куриџа (писац, Приједор, Српска)

PROMOCIJA „BALKANSKIH vertikala“ br. 3 (Sreda, 26. april, klub „Prozor“) – video

Izborna skupština Društva Književnika Beograda

Beograd – 23. marta 2017. godine u Biblioteci „Milutin Bojić“ je održana  Izborna skupština Društva Književnika Beograda.
Novi predsednik DKB je Zoran Ilić, dobitnik značajnih književnih nagrada, urednik jednog od najpoznatijih sajtova za književnost „Prozaonline“.
Dosadašnji predsednik DKB Srđan Simeunović Sendan će u sledećem mandatu biti jedan od potpredsednika „Društva Književnika Beograda“.

 

– FACEBOOK STRANICA DKB

– DKB BLOG

– Kontakte-mail Društva Književnika Beograda