У домаћинствима широм планете се догађају чудне ствари. Сигуран сам да се и вама десило да не можете да пронађете даљински управљач, или кључеве од аутомобила, или индијске штапиће са мирисом кедровине. Можда су се некима од вас улазна врата необјашњиво залупила испред носа, па сте морали да проваљујете у властити дом. А можда вам се некад учинило да је под у вашој кући живо биће које гута све што на њега падне – оловке, дугмад, цедуље са намирницама које треба купити за недељни ручак – и да све што дотакне ваш тепих нестаје без трага.

Ипак, догађај који је мене нагнао да размишљам о кућним мистеријама нема никакве везе са паранормалним. Ријеч је заправо о врло прозаичној радњи, о прању суђа. Прије пар дана сам желио да помогнем животној сапатници око кућанских послова и одлучио сам да ћу да оперем прљаво суђе заостало од јутарње кафе и мусаке од тиквица коју смо сажвакали за ручак. Пришао сам судопери опрезно, попут британског морнара-извиђача у бици код Јутланда. Посматрао сам шоље и тањире као да су непријатељско бродовље и одлучио сам да их потопим. Пустио сам топлу воду и лијевом руком дограбио детерџент – тешку морнаричку артиљерију. Све је ишло како сам и замислио, док десном руком нисам дограбио спужву. Слипава, масна, музгава жута справица ми је исклизнула из руке попут сапуна. Заврнуо сам славину па збуњено и полупанично јурнуо у собу гдје је моја животна сапатница распјевано усисавала.
– Гаси! – дрекнух.
– Шта? – упита она.
– Гаси то чудо! – понових.
– Шта је сад? – нервозно ме погледа исправљајући се из бумеранг положаја.
Објаснио сам јој укратко шта се десило. То је требала да буде глатка и ефектна побједа, рекао сам. Али како да побиједим масноћу са масном спужвом, упитах озбиљно. Како је могуће да нешто што служи за одстрањивање масноће може да буде толико масно? То је мистерија, понављао сам, мрдајући главом у невјерици. Значи, све оне рекламе, сав тај арсенал за борбу против прљавштине, све је лаж, закључио сам. То није могуће, то једноставно… Ућутао сам када ме је узела за руку и повела у кухињу. Из ладице је извадила нову спужвицу, а ону стару је бацила у корпу за смеће. Погледала ме сажаљиво, помиловала по образу и коначно ми објаснила мистерију:
– Драги, ти си идиот! –

6 thoughts on “Berislav Blagojević: Mala kućna misterija”
  1. Odlično Berislave, gledamo svakodnevno reklame na TV, posebno je interesantan onaj osveživač prostorija koji reaguje na pokret. Svremena na vreme skupi se nekoliko reklama na nekoliko televizija sa istom idejom u pozadini – pa to postane očigledno, taj planetarni trend, rekao bih, da se muškarci prikažu kao idioti. Red je izgleda da žene naplate stare račune.

  2. Odlično Berislave, gledamo svakodnevno reklame na TV, posebno je interesantan onaj osveživač prostorija koji reaguje na pokret. Svremena na vreme skupi se nekoliko reklama na nekoliko televizija sa istom idejom u pozadini – pa to postane očigledno, taj planetarni trend, rekao bih, da se muškarci prikažu kao idioti. Red je izgleda da žene naplate stare račune.

  3. Zahvaljujem se na komentarima.
    Nije mi bila namjera da „mistifikujem“ ženske poslove, niti da tvrdim kako muškarci sve ovo ne bi trebali raditi.
    Pisati pomalo komično o svakodnevnim stvarima ponekad opušta
    i autora i čitaoca. Jednostavno je teško stalno se hvatati u koštac sa tzv. velikim temama. Uostalom, koliko god ovakvo pisanije izgledalo trivijalno, ono se bavi nekim savremenim fenomenima (kako je Pangarić dobro primjetio) koji čine svakodnevicu modernog čovjeka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.