НАГРАДА ЧАСОПИСА ПРИЧА – ОСНИВАЧ СЛОБОДАН СТОЈАДИНОВИЋ

Жири у саставу Васа Павковић и Славољуб Марковић, донео је одлуку да Награду часописа Прича – оснивач Слободан Стојадиновић, за 2019. годину добију Драган Станишић, за књигу Пароброд у житу и Нарцис Агатић, за књигу Презир.

Награда се додељује за необјављену књигу прича.

Драган Станишић је рођен у Београду, где је дипломирао на Правном факултету. Студирао је театрологију на ФДУ у Београду.

Објавио је књигу кратких прича Мекани часовници (Ново дело, 1988) и романе Киша пада на Портобело (Независна издања Слободана Машића, 1991) и Поља јагода (Терсит, 1995).

На Трећем програму Радио Београда игране су  Станишићеве драме „Ко се плаши Џека Керуака“ (1998) и „Ко је следећи“ (2000, режија Бода Марковић ), која је представљала нашу земљу на радиофонском фестивалу „Prix Italia“ 2000. у Болоњи.

Позоришни комад „Суђење Хамлетовим глумцима“ изведен је у Омладинском позоришту у Смедеревској Паланци (праизведба 2010, режија Мирослав Јозић).

Живи у Београду.

Нарцис Агатић је рођен 1965. године у Загребу. Са објављивањем прозе, поезије и есеја започео је касних осамдесетих година у референтним ex-yu часописима; између осталих у Quorumu, Студенту, Књижевној речи, Пољима и Времену. Неке од Агатићевих прича прочитане су на Трећем програму Радио Београда.

Објавио је две књиге: Ентеријери, збирка прича, Матица српска, 1990, Нови Сад и

Фуматори, Фуматори!збирка песама, Флавио Ригонат, 1994, Београд

Паралелно с писањем, бавио се антикварном књигом и андерграунд издаваштвом.

Живи у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *