3-10. septembar 2020.

U okviru trinaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 3. do 10. septembra na sedam lokacija u Beogradu i online, očekuje nas bogat program sastavljen od preko 135 dokumentaraca iz celog sveta. Pored filmskih projekcija, koje će pratiti razgovori sa gostima i publikom, većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare, tokom celog trajanja festivala.

„Beldocs, poput drugih svetskih festivala, trudi se da na kreativan način zadrži autentičnost, a da se istovremeno adaptira na promene izazvane globalnom zdravstvenom krizom. Uvek vodeći računa o inovativnim aspektima, ove godine prvi put smo obezbedili festivalski online servis za prodaju ulaznica za sve projekcije. Pokazatelj razvoja u tehnološkom smislu jeste i činjenica da po prvi put imamo i digitalni festival koji smo implementirali u saradnji sa Cinesquare VoD platformom, što znači da festival po prvi put mogu da prate ljudi iz cele Srbije. Na sajtu festivala biće dostupno oko 30 Q&A razgovora sa rediteljima koje smo snimili unapred. Prezentacija VR selekcije je ove godine zamišljena ambicioznije, te je reč o tehnički kompleksnijoj postavci. Takođe, Beldocs industry program se ove godine skoro u potpunosti održava online: treninzi za razvoj projekata, pičinzi, paneli, master classovi, predavanja, jedan na jedan sastanci, Beldocs market videoteka”, izjavila je nova direktorka Beldocsa, Mara Prohaska Marković.

Ceremonije svečanog otvaranja, zatvaranja i dodele nagrada održaće se u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije. U toku osam festivalskih dana, biće prikazano više od od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

„Ovogodišnje izdanje je od posebnog značaja za nas iz više razloga. Premostili smo ubedljivo najveću i najtežu prepreku od osnivanja, uspeli da održimo kontinuitet i uz rekordan broj filmova kao i striktne mere zaštite od pandemije, odlučili smo se za hibridnu verziju festivala. Pod time se podrazumeva da će veći deo programa ići u digitalnom formatu preko internet platforme. Svesni smo činjenice da je projekcija pred publikom u bioskopskoj sali ono što čini film jedinstvenom umetnošću, međutim, prilike

su takve da smo bili pred izazovom da u suprotnom veliki deo programa otkažemo. Volimo i branimo svaki odabrani film i borimo se za naše autore tako da ta opcija jednostavno nije ni došla na razmatranje”, rekao je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala.

Svi programi 13. Beldocs festivala biće organizovani u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

„Iako je organizaciono bilo najjednostavnije prirediti onlajn festival, i iako je postojala bojazan oko bezbednosti tima, gostiju i posetilaca, istrajali smo u borbi da se na bilo koji dostupan način održe fizičke projekcije, a onda nas je, kao hrabre u poslovici, ispratila i sreća da se tik uoči jedinog termina koji nam je bio izvodljiv bioskopi ponovo otvore. Kao i svaki drugi put otkada sam deo Beldocsa, na festivalu ćete moći da pogledate i najnagrađivanije filmove i filmove koji još uvek nisu nijednom javno prikazani. Duboko verujem da su filmovi koji se nalaze u selekciji Beldocsa, jednostavno rečeno, najbolji svetski dokumentarci”, istakao je Igor Stanojević, selektor.

Program “I kao integritet” okuplja pet najnovijih dokumentarnih filmova inspirisanih istraživačkim instinktom i jedinstvenim pričama novinara, građana i uzbunjivača. Složena stvarnost istraživačkog novinarstva biće analizirana kroz seriju od tri panel diskusije.

„Čini se da svest javnosti o značaju istraživačkog novinarstva nikada nije bila važnija, pa je program ‘I kao Integritet’ osmišljen sa ciljem da kroz jedinstveno filmsko iskustvo, publici približi najaktuelnije i najznačajnije primere svetskog i evropskog istraživačkog novinarstva, dok će program pratećih diskusija sa uglednim istraživačkim novinarima i stručnjacima iz zemlje i inostranstva preispitati goruće globalne izazove nezavisnog novinarstva sa fokusom na društveni kontekst Srbije i regiona”, rekla je Aleksandra Vušurović, urednica programa “I kao integritet”.

VR program festivala održavaće se u novom-starom bioskopu Balkan, a između ostalih biće prikazana ostvarenja “-22,7 °C” i “Ajauaska – kosmičko putovanje” Jana Kounena koji će održati online master class. Pokazatelj da je Beldocs ozbiljno počeo da se razvija u pravcu savremenih inovativnih tehnologija je i činjenica da Beldocs Akademija, profesionalni program za usavršavanje međunarodnih filmskih projekata koja se svake godine održava u okviru međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog filma Beldocs, ove godine u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju.

„Radionica se sastoji od uvodnog, opširnog predavanja u vezi sa digitalnim tehnologijama i sadržajima, masterklasa i razgovora sa priznatim VR autorima, do konkretnog rada na razvoju projekata koji učestvuju u programu. Tokom dvodnevnog intenzivnog programa, učesnici će imati priliku da razviju svoje projekte uz pomoć tutora kroz pojedinačne one to one treninge i zadatke koje će rešavati, a sve u cilju što boljeg predstavljanja svojih radova pred tročlanom komisijom koja će odlučivati o najboljem projektu”, istakla je Marija Vukić, producentkinja Beldocs Akademije.

Na otvaranju 3. septembra, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije premijerno biće prikazan film “Govori da bih te video” Marije Stojnić. Film o Radio Beogradu, jednoj od najstarijih stanica u Evropi i višedecenijskom kulturnom svetioniku grada, svetsku premijeru imao je na IDFA festivalu.

„Film „Govori da bih te video” je sinestetično putovanje kroz zvučne krajolike Radio Beograda i omaž radiofonskom stvaralaštvu i njegovim nevidljivm stvaraocima i slušaocima. Kroz audio-vizuelni eksperiment, želela sam da predstavim radio ne samo kao laboratoriju zvuka, već i kao živi izvor kreativne misli i stvaralaštva. Ovaj čuvar intergeneracijskog sećanja, koji skuplja fragmente našeg iskustva kroz vreme, čini da se osećamo manje usamljeno i bolje promišljamo i razumemo svet i sebe. Nakon višemesečne pauze u bioskopskom životu filma, projekcija pred beogradskom publikom biće prva na kojoj će autorska ekipa sa publikom podeliti iskustvo zajedničkog gledanja filma”, rekla je rediteljka Marija Stojnić.

Srpski takmičarski program, koji će biti prikazivan u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, okuplja osam ostvarenja. Uz „Govori da bih te video”, selekciju čine: „Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića, „Viktorija, 15” Mine Petrović, „Bugarski san” Srđana Šarenca, „Pripadnost” Tee Lukač, „Drenjine” Nikole Stojanovića, „Blizanci satkani od sna” Seada Šabotića i Lee Vahrušev, i “„Zaklinjem se” Nikole Dragovića i Milutina Petrovića.

U međunarodnom takmičarskom programu 13. Beldocsa biće održana jedna svetska, jedna međunarodna, čak devet regionalnih i jedna srpska premijera. Svetsku premijeru na festivalu imaće italijanski film „Marana” Đovanija Beninija, a međunarodnu francusko „Zlatno doba” Žan-Baptista Alazara. U ovom programu su: američki „Pahoki” Ivet Lukas i Patrika Bresnana, austrijsko-nemački „Svemirski psi” Else Kremser i Levina Petera, francuski „Običan pejzaž” Damjana Monijea, italijanski „Tempo vode” Antonija di Biasea, alžirsko-francusko-katarska „Ulica Sahira 143” Hasena Ferhanija, američko-meksičko-haićanska koprodukcija „U potrazi za životom” Sema Elisona, špansko „Četvrto kraljevstvo” Aleksa Lora i Adan Aliage, austrijsko-francuski film „Kretanja obližnje planine” Sebastijana Bramešuber, belgijska „Viktorija” Sofije Benot, Lizbet Desoler i Izabel Tolener i portugalska „Metamorfoza ptica” Katarina Vaskoncelos

Festival priređuje retrospektive Maka Sajka i Kler Simon, i pregršt filmskih poslastica za filmofile i sladokusce pokretnih slika u selekcijama „Udarni termin”, „Naslovna strana”, „Vatromet”, „Meteori”, „Povetarac”, „Fokus Norveška” i drugih, u kojima će se naći najbolji svetski dokumentarci tekuće godine.

Pored domaćeg takmičarskog programa, srpska ostvarenja će posebno mesto imati u Beldocs Industry programu, gde će biti predstavljeno osam srpskih dokumentarnih projekata u okviru Serbian Docs in Progress. Oni će biti predstavljeni međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija, drugih evropskih festivala, preko live streaminga iz prostora Nova Iskra Workspace Dorćol.

Trinaesti Beldocs festival su podržali Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Ambasada Holandije, fondacija Heinrich Böll Stiftung, Norveška ambasada u Beogradu, Italijanski kulturni centar u Beogradu, Austrijski kulturni forum, Gete Institut, Ambasada Švajcarske, Francuski institut, AC/E (Accion Cultural Espanola), Ambasada Izraela, Ambasada Slovenije, Norveški filmski institut, Slovenački filmski centar i Filmski centar Crne Gore, Bioskop Balkan i Fondacija “Saša Marčeta”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *