Конкурс за награду "Биљана Јовановић"

Žiri za nagradu „Biljana Jovanović”, koju Srpsko književno društvo dodeljuje za prozno, dramsko ili pesničko delo, objavljeno prvi put, koji je radio u sastavu: Slađana Ilić, Vladislava Vojnović i Dragana V. Todoreskov (predsednica), na sednici održanoj 26. aprila 2018. godine u najuži izbor uvrstio je romane Papirne disko kugle Dragoslave Barzut (Red Box, Beograd), Poslednja stanica Britanija Gorana Gocića (Laguna, Beograd) i Helena ili o nemiru Mirjane Mitrović (Laguna, Beograd). Posle diskusije odlučeno je jednoglasno da se nagrada Biljana Jovanović dodeli Mirjani Mitrović za roman Helena ili o nemiru.
U svom najnovijem romanu Mirjana Mitrović je rekonstruisala antički period i život carice Helene/Jelene, majke Konstantina Velikog. Kombinujući istorijsku građu sa fikcijom, autorka je uspela da čitaocima dočara uzbudljiv i intrigantan život Svete Avguste, prve rimske carice koja je primila hrišćanstvo i pronašla Hristov krst u Jerusalimu. Situirajući radnju romana na prostor Balkana, a posebno u antičke gradove Nais (Niš) i Singidunum (Beograd), Mirjana Mitrović oživljava jedno minulo vreme na živopisan način. Međutim, njenu pažnju privlači pre svega psihološki profil glavne junakinje. Iako pisan u trećem licu, zahvaljujući veštini pripovedanja Mirjane Mitrović, roman uspava da nam prenese Helenine strahove, strepnje, ljubavi, razočarenja, te da otvori i zatvori njen životni ciklus u kojem se smenjuju uloge žene, supruge, majke, vladarke. Na taj se način Helenin lik doima kao izuzetno moderan i za čitaoce prijemčiv. Mirjana Mitrović je na izuzetan način uspela zanimljivu priču (koja se danas, nažalost, sve više vezuje za atribute komercijalnosti) oblikuje umetničkim sredstvima lišenim patetike.
Mirjana Mitrović (Požarevac, 14. januar 1961) završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je romane Autoportret sa Milenom (1999), Emilija Leta (2006, nagrada „Branko Ćopić”, najuži izbor za Ninovu nagradu), Mesečari iz Marguma (2009), kao i zbirku priča Sveto stado (1999).

Beograd, 26. aprila 2018.
Slađana Ilić
Vladislava Vojnović
Dragana V. Todoreskov, predsednica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *