Konkursi

Konkurs za kratku priču

konkursi prozaonline

Povodom Meseca ponosa, LGBT+ magazin Optimist i Magazin za promociju čitanja Bookvar raspisuju konkurs za neobjavljenu queer priču uz podršku Ministarstva za kulturu i Nezavisnog Beograd Prajda.

Rok za predaju radova je 15. jul 2023. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi autori i autorke koji pišu na srpskom jeziku.

Priče tematski moraju biti posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih, interseks, queer osoba ili u kojima su LGBT+ osobe glavni likovi. Ovaj konkurs je otvoren za sve koji žele kreativno da promišljaju o ovoj temi na jedan zanimljiv i originalan način. Priče mogu biti istinita iskustva ili fiktivna, bilo kog žanra (putopis, horor, fantastika, krimi, dramski, humoristiki, autobiografski…)

Ovogodišnji konkurs posvećen je ljubavnim pričama koje treba da budu vezana za ljubavna iskustva LGBT+ osoba.

Na konkursu možete učestvovati sa najviše 3 priče. Dužina pojedinačne priče ne može da prelazi 15 hiljada karaktera, uključujući razmake.

Priče se šalju na e-mail adresu: optimistmagazin@gmail.com

Odluku o pobedniku konkursa donosi žiri koji će imenovati redakcija magazina Optimist i Bookvar i biće objavljena na sajtovima ovih magazina.

Autor/autorka najbolje priče osvojiće Nagradu Leposava Mijušković koju prati novčani iznos od 50 hiljada dinara (BRUTO IZNOS) i zajedno sa ostalim pričama po izboru uredništva biće štampane u zbirci kratkih priča.

Slanjem priča na ovaj konkurs prihvatate njegove uslove:

– Priča mora biti vaše autorsko delo
– Priča ne sme biti ranije objavljena
– Ako uredništvo odluči ustupate prava da se priča štampa bez novčane nadoknade u zbirci.

Svi autori i autorke čije priče budu štampane u zbirci imaju pravo na jedan primerak knjige, dok će ostali primerci biti distribuirani bibliotekama i organizacijama za LGBT prava. Organizatori konkursa zadržavaju pravo da određen deo tiraža prodaju.

Pobednik/ca će biti proglašen tokom Nezavisne Nedelje ponosa u Beogradu 4-10. septembar 2023.

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila optimistmagazin@gmail.com

OTVARA SE KONKURS ZA VOLONTERE FESTIVALA „NIŠVILLE 2023“!

Foto: Nišville Jazz Festival promo

Nišville Jazz Festival i ove godine mladim ljudima pruža jedinstvenu priliku da doprinesu jednoj od najvećih srpskih i evropskih kulturnih manifestacija, a u isto vreme na produktivan i zabavan način iskoriste deo leta i unaprede sebe kroz aktivan i atraktivan volonterski program.

Konkurs je otvoren od 18.maja do 30. juna 2023, za 200 mladih ljudi od 15 do 30 godina starosti, kao i za 20 starijih osoba (od 60 do 75godina), koji će zajedno 12 dana učestvovati u volonterskom programu Nišvila od 3. do 15.avgusta 2023.

Inače, kroz volonterski program festivala do sada je prošlo preko 3700 volontera, počev od 2010. godine. U tom periodu volonterski tim je okupio mlade iz oko 120 različitih gradova iz zemlje i inostranstva. Nišville volonterski tim je 2012.godine dobio priznanje Grada Niša u vidu zlatnika sa likom Cara Konstantina za poseban volonterski doprinos u promociji i razvoju kulture, a krajem 2013. volonterski program je proglašen od strane Krovne organizacije mladih Srbije za najbolji omladinski projekat u toj godini.

Nišville Jazz Festival poziva sve zainteresovane kandidate iz zemlje i inostranstva da se prijave za volontiranje i svojim angažmanom doprinesu realizaciji ovog značajnog kulturnog događaja.

Volonterski tim biće podeljen na 9 sektora:

Domaćin publike – Obavlja aktivnosti vezane za doček publike, od pregleda karata, zamena ulaznica za narukvice, do usmeravanja i sprovođenja publike u glavnom festivalskom prostoru.

Domaćin muzičara – Brine o muzičarima za vreme njihovog boravka u Nišu. Zadatak domaćina muzičara jeste da budu uz izvođače i obezbedi im ono što im je potrebno, kao i da ih sprovede do festivalskog prostora, smeštaja, press centra, workshop-a, itd.

Marketing – Obavlja aktivnosti koje se tiču brendiranja festivala i sponzora, od aktivnosti vezanih za postavku reklama do aktivnosti na reklamnim pultovima.

Press – Obavlja aktivnosti koje se tiču organizacije i realizacije press službe festivala.

Tehnička podrška – Obavlja aktivnosti vezane za podršku u pripremanju bina i tehničkoj realizaciji na glavnim stejdževima, kao i na svim ostalim binama i scenama Nišville festivala.

Logistika – Obavlja aktivnosti vezane za podršku tokom pripreme i realizacije pratećeg festivalskog programa, kao i u centralnom festivalskom prostoru.

Radionica – Obavlja aktivnosti vezane za organizaciju prostora i učesnika festivalskih radionica, kao i pratećeg edukativnog matine programa.

Obezbeđenje – Obavlja aktivnosti redarske službe vezane za podršku službi profesionalnog obezbeđenja na svim festivalskim lokacijama.

Ketering – Obavlja aktivnosti u dostavi hrane i pića za izvođače, tehniku i volontere na svim festivalskim lokacijama.

Prijavu je potrebno izvršiti popunjavanjem formulara na oficijelnom sajtu festivala, na linku https://nisville.com/sr/volonteri/
https://nisville.com/en/volunteers/

Kompletno popunjen formular potrebno je poslati na e-mail adresu volunteers@nisville.com

Konkurs je otvoren do 30. juna, kada će se i forma za prijavljivanje zatvoriti.

Intervjui sa kandidatima i biće obavljeni u intervalu od 5. do 15.jula 2023. Selekcija odabranih kandidata biće izvršena do 20.jula 2023.

Eventualna pitanja ili probleme pri prijavljivanju možete prijaviti e-mailom na adresu: volunteers@nisville.com  

Литерарни конкурс

Поводом стогодишњице од рођења Аце Шопова, удружење ,,Македониум“ расписује Литерарни конкурс за есеј или песму инспирисане од лика и дела Аце Шопова.

Есеј или песма (један учесник може да пошаље један есеј и/или три песме) треба да буду написани на македонском или српском језику, македонском или српском ћирилицом, да нису до сада објављивани и чији су аутори из Србије и земаља региона.

Есеј односно песме се достављају електронским путем на меил адресу удружења: makedonium.belgrad@gmail.com са назнаком за литерарни конкурс, и име и презиме учесника, најкасније до 31. јула 2023. године.

Изабрани радови ће бити објављени у двојезичној књизи ,,СРМА за Ацу Шопова“ која ће бити промовисана на Сајму књига у Београду, а на промоцију ће бити позвани сви заступљени аутори.

Ацо Шопов (1923-1982) је био познати македонски песник, романописац, есејиста и преводилац. Шопов је објавио осам збирки поезије, укључујући „Мирис на камфор“ (1952), „Песни“ (1958) и „Речник за неприлагођене“ (1970). Његова поезија карактерише митско, магично и надреалистичко уједначење које је често инспирисано македонским фолклорним и историјским наслеђем. Његове песме се често карактеришу надреалистичким елементима и изразитим поетским сликама, а баве се темама као што су љубав, природа, друштво и филозофија. Шопов је такође био признат као преводилац, а превео је дела многих светских песника на македонски, укључујући Шекспира, Неруду, Горког, Лорку и многе друге. Он је такође написао три романа и низ есеја о књижевности и уметности. Данас се сматра једним од најважнијих македонских песника 20. века.

Konkurs za mlade koreografe – Stanica Servis za savremeni ples

Foto: Luka Knežević Strika

Stanica Servis za savremeni ples objavljuje poziv za obrazovni program Puzzle#7 namenjen profesionalnom razvoju u polju savremenog plesa i izvođačkih umetnosti. Ovogodišnji program namenjen je mladim koreografima koji su do sada već realizovali autorske radove, i trenutno imaju jasnu ideju šta bi želeli da razvijaju.

Ove godine, Puzzle#7 stavlja poseban akcenat na dramaturgiju u plesu kao podršku stvaranju plesnog i koreografskog umetničkog dela. Programom želimo da umetnicima dodatno približimo teme vezane za dramaturgiju u plesu i da unapredimo znanja i razumevanje uloge dramaturga u nastanku plesno-koreografskog rada. U dosadašnjem radu sa mladim umetnicima, pokazalo se da je većini umetnika na plesnoj sceni uglavnom nedostupan rad sa dramaturzima, ali i da im je on neophodan. Dramaturgija pruža znanja i sredstva kako bi se koreografske ideje učinile utemeljenim i razumljivim kroz odnose tela, kretanja, prostora, svetla, muzike, teksta i drugih elemenata, ali i kako bi se te iste ideje kontekstualizovale u kulturno-umetničku, širu društvenu, političku ili ekonomsku sredinu i povezale se sa neposrednim ili širim okruženjem.

Program počinje 10. aprila i traje do 27.10. 2023. godine i održava se u KC Magacinu, Kraljevića Marka 4, sa završnom prezentacijom radova, krajem novembra 2023. Prvi put, program Puzzle#7 obezbeđuje grupni odlazak u Zagreb i saradnju sa partnerskim programom Modularne škole u organizaciju Nomad Dance Academy Hrvatska.

Učesnici su pozvani da tokom trajanja programa razvijaju svoje autorske projekte, kroz saradnju, samoorganizaciju i međusobnu podršku i uz stručnu pomoć Stanice i Puzzle tima (Marko Milić i Marijana Cvetković).

Program je potpuno besplatan za učesnike, kao i ostali programi koje Stanica razvija u domaćoj plesnoj zajednici, za umetnike i publiku.  

Ovo je način na koji Stanica želi da ohrabri umetnike da aktivnije učestvuju na savremenoj plesnoj sceni, prikazuju autorske i izvođačke radove, iskoriste mogućnosti za uspostavljanje budućih umetničkih saradnji, dobiju relevantno obrazovno-umetničko iskustvo i steknu proširena znanja o kontekstu savremenog plesa i savremene umetnosti uopšte.

Puzzle#7 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika, ali i predstavljanje modela obrazovanja kao otvorenog, eksperimentalnog, uključujućeg, koji propituje akademski i institucionalni tretman savremenih izvođačkih umetnosti kod nas.

Program:

Ana Vujanović  10– 14. april

Marijana Cvetković 8 – 10. maj

Aleksandra Janeva Imfeld u Zagrebu  29. maj – 2. jun

Thiago Granato  26 – 30. jun

Dragana Bulut 11 – 15. septembar

Igor Dobričić 23 – 27. oktobar

Puzzle prezentacija krajem novembar 2023.

Svi zainteresovani treba da pošalju: Kratku biografiju i najmanje dva linka na video snimke autorskih radova; Motivaciono pismo sa idejama i temama koje bi tokom programa želeli da razviju i finalizuju kroz plesnu predstavu (dužine do jedne A4 strane); pored teksta, moguće je koristiti različite medije za predstavljanje ideju (kolaž, fotografije, crtež…); Izjavu da se obavezuju da će program pohađati u potpunosti i bez izostajanja u navedenim terminima; Kontakt telefon i mail adresu.

Aplikaciju treba poslati na adresu stanica.info@gmail.com

Rok za prijavu je 20. mart 2023. Broj učesnika je, zbog tehničkih i organizacionih uslova rada, ograničen. Program je potpuno besplatan, uključujući i put u Zagreb.

Za sve dodatne informacije pišite na stanica.info@gmail.com 

Конкурс „Ђура Ђуканов“ 2023.
Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде је деветнаести пут расписала наградни
литерарни конкурс „Ђура Ђуканов“. Награда се, по пропозицијама, додељује за најбољу
збирку прича аутора млађег од тридесет пет година писану на српском језику, под
условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима. Награда
подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350
примерака.
Рок за достављање рукописа је 30. јун 2023. године. Рукописе достављати искључиво у
електронском формату на следећу адресу: konkurs_djukanov@kibiblioteka.org.rs
с назнаком  „За литерарни конкурс Ђура Ђуканов“.
Рукописи морају да буду потписани пуним именом и презименом, те да садрже
информације о години рођења, адреси становања, броју телефона и и-мејл адреси.
Рукописи који не садрже све неопходне податке или су послати у неодговарајућем
формату неће бити уврштени у конкуренцију.
У жирију за доделу награде „Ђура Ђуканов“ налазе се Јована Копривица, Слађана
Стаменковић и Драган Бабић.
Досадашњи добитници награде „Ђура Ђуканов“ су: Бранко Ћурчић из Сомбора (2005),
Марица Пушкаш из Новог Сада (2006), Биљана Ћућко из Батајнице (2007), Драгана Дукић
из Кикинде (2008), Ивица Миларић из Новог Сада (2009), Душан Вејновић из Новог Сада
(2010), Драгослава Барзут из Врбаса (2011), Бојан Кривокапић из Новог Сада (2012),
Дејана Савић из Крагујевца (2013), Далибор Пејић из Београда (2014), Јелена Маринков из
Кикинде (2015), Аљоша Љубојевић из Бијељине (2016) и Милана Грбић из Кикинде
(2017), Ана Милош(2019) из Београда, Павле Алексић из Београда (2020), Ивана Миљак
Каранфилов из Београда (2021) и Оливера Митић из Смедерева (2022).
Одлуку о победнику жири ће донети најкасније до 1. 9. 2023. године.
Награда ће лауреату бити званично уручена у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у
Кикинди 19. 1. 2024. године, на дан рођења Ђуре Ђуканова, значајног банатског писца,
годину дана по расписивању конкурса.