Pozorište

PREMIJERA POZORIŠNE PREDSTAVE „NA LITICI“ U PANČEVU I BEOGRADU

Foto: Jana Stanisavljević

U Kulturnom centru Pančeva 8. maja, od 19:30h na Maloj sceni, premijerno će biti odigrana predstava „Na litici“ u režiji Zorana Zarubice. „Na litici“ po komadu „Norveška danas“, švajcarskog pisca Igora Bauersime, je egzistencijalistička romantična drama o dvoje mladih koji traže smisao života, nastao po istinitoj priči.

U predstavi igraju Maja Šuša i Nikola Pavlović. Kostimografkinja je Suna Kažić, autorke scenografskog rešenja, vizuelnog identiteta i animacija Milica Milosavljević i Bojana Ristić. Muziku potpisuju Luka Racić i Zoran Zarubica, a dizajn svetla Aljoša Dakić.

Na četu Julija objavljuje da želi da se ubije i da ne želi to da uradi sama.

Nakon premijere u Pančevu, uslediće premijerno izvođenje u Beogradu 9. maja, od 20h, u Dorćol placu, na programu Reflektor teatra. A do kraja ove pozorišne sezone, predstava će gostovati u Leskovcu, Vranju, Bujanovcu, Kragujevcu, Lazarevcu i Kraljevu.

Turneja ove predstave, u organizaciji udruženja “Budi” iz Pančeva, podržana je od strane Vlade Švajcarske, u okviru prvog poziva za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i partnerskih projekata programa Kultura za demokratiju.

Program Kultura za demokratiju podržava nezavisnu kulturnu scenu u Srbiji tako što, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.

Premijera koprodukcijske pozorišne predstave „Lutka sa kreveta 21“ u Pančevu i Novom Sadu

„Ženski glas“ napokon postaje važna tema

Foto: Promo.

Savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ Đorđa Lebovića, koja hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori, premijerno će biti izvedena 25. marta na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, i 27. marta na Maloj sceni Kulturnog centra Pančeva.

Predstava „Lutka sa kreveta 21“ koprodukcijski je projekat Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Kulturnog centra Pančeva, BEO Arta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine. Režiju potpisuje Slobodan Branković, adaptaciju Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. U predstavi igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Bilo je to davno, u logoru smrti, u Kući lutaka kojom je komandovao esesovac. Nekadašnja logorašica i lutka Vilma, danas sredovečna žena, prešla je dug put od pakla do života. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu, nego i sebi.


Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.

„Priča je toliko aktuelna da neće verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina“, kaže reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama. „Mislim da „ženski glas“ napokon postaje važna tema našeg društva i između ostalog ova predstava i jeste posveta tome i puna podrška da se taj glas čuje.“

Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, „Lutka“ i druge njene preživele sapatnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona! Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt – dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju.

Film Stefana Arsenijevića pretočen u pozorišnu predstavu u Rumuniji

Film Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“, po scenariju Arsenijevića, Srđana Koljevića i Bojana Vuletića, postavljen je na scenu pozorišta Tamási Áron u Transilvaniji. Reditelj predstave je Theodor-Cristian Popescu, poznati rumunski reditelj i profesor na fakultetu u Bukureštu. U predstavi glumi ceo ansambl pozorišta. U glavnim ulogama su Bence Kónya-Ütő, Janka Korodi, Tibor Palffy i Zsuzsa Gajzágó.

O svojim utiscima sa premijere Arsenijević kaže: „Bilo je neverovatno uzbudljivo i jako emotivno videti naše junake kako dobijaju novi život, govore na jeziku koji ne razumem, oživljavaju u jednom sasvim drugačijem umetničkom svetu. Fasciniran sam originalnim i efektnim rediteljskim konceptom koji je Cristian Popescu izmaštao da „otključa“ naš tekst. Duboko sam dirnut nadahnutom i posvećenom glumačkom igrom celog ansambla. Tokom cele predstave sam bio na ivici sedišta od uzbuđenja.“

Originalni film u produkciji Miroslava Mogorovića i filmske kuće Art & Popcorn, svetsku premijeru je imao na Berlinskom festivalu 2008. i ovenčan je sa više međunarodnih i domaćih nagrada. Glavne uloge su tumačili Vuk Kostić, Anica Dobra, Milena Dravić i Feđa Stojanović.

Radnja je smeštena na Novom Beogradu gde Anica, nezadovoljna svojim životom, odlučuje da ukrade znatnu količinu novca i zauvek ode iz zemlje. Priča prati taj njen poslednji dan, od jutra do večeri. Ona se tiho oprašta sa prijateljima i svima onima koji su činili njen život, čini sitne osvete o kojima je oduvek maštala, govori ono što je oduvek želela i poklanja stvari koje ne može sa sobom da ponese. Kroz taj jedan dan mi sklapamo sliku njenog celog života. Sve bi manje-više išlo po planu da joj tog istog dana, Stanislav, mladić iz kraja, deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav. I ona počinje da se pita – šta ako je to ljubav njenog života? Pošto to sazna, njihov odnos se razvija, a ona do kraja večeri treba da odluči šta da uradi.

A.Strindberg: Gospođica Julija – gostovanje predstave i promocija knjige u Teatru &TD

promocija dvojezičnog izdanja knjige Gospođica Julija Augusta Strindberga održat će se 11. ožujka u Kafiću &TD-a s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. Knjigu će predstaviti Anica Bilić, Aida Bukvić, Mišo Grundler i Tomislav Čadež, a razgovor će moderirati Zrinka Turalija Kurtak.

Višestruko nagrađivana predstava Gospođica Julija redateljice Aide Bukvić u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, nastaloj u kooprodukciji s HNK-om Osijek, gostuje u Velikoj dvorani &TD-a 12. ožujka u 20 sati. Igraju Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković. Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću.Radnja se događa na imanju  švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

Cijena ulaznice je 80 kuna, možete ih kupiti na ulaznice.hr, njihovim prodajnim mjestima te na blagajni &TD-a koja radi od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave. Studenti i umirovljenici popust od 50% mogu ostvariti isključivo na blagajni kazališta.

Sa švedskog preveo: Mišo Grundler

Režija: Aida Bukvić

Dramaturgija: Marijana Fumić

Scenografija i kostimografija: Saša Došen

Skladatelj: Igor Valeri

Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

Igraju:

Gospođica Julija, 25 god. – Matea Marušić

Jean, lakaj, 30 god.– Vladimir Tintor

Kristina, kuharica, 35 god. – Petra Blašković

Trajanje: 90 min.

Povodom 148 godina od rođenja Nedežde Petrović u Narodnom pozorištu

BEOGRADSKA PREMIJERA MONODRAME „NENAPISANA PISMA “

U IZVOĐENJU VANJE MILAČIĆ

“Ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.”- Vanja Milačić

Beograd, 1. decembar – U petak, 3. decembra, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu,  biće izvedena  monodrama „NENAPISANA PISMA “ u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak, povodom  148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović. Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić izvedena je premijerno u Domu kulture Čačak prošlog meseca, kao jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu Nenapisana pisma, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions. Natašu Radulović, pozorišna publika prepoznaje po režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza, Hanovera, a među predstavama izdvajaju se „Ključevi od Leraha“ u Beogradskom dramskom pozorištu, „Duet za solistu“ u Narodnom pozorištu Sombor, „Božji ljudi“ u Pozorištu „Bora Stanković“ Vranje, i „Bajka O mrtvoj carevoj kćeri“ u Teatru Vuk.

Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog Pozorišta u Beogradu koja je tim povodom izjavila: “Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje da umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.”

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić samo predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić Shabby Chic Design iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na dizajnu i oblikovanju tekstila na univerzitetu u Ljubljani, a originalnu muziku napisala je kompozitorka Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević dizajnerka iz Beograda. Inspicijent predstave je Sanja Mimica.

Predstava je u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i izvršnoj produkciji beogradske kuće FAME Solutions, realizovana uz svesrdnu pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke Galerije Nadežda Petrović, Nacionalne platforme Srbija Stvara i Doma Kulture Čačak. Karte se mogu nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava “Da li da ostanem ili da odem?” premijerno izvedena u Dečjem kulturnom centru Beograd

U nedelju, 14. novembra u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, premijerno je izvedena predstava “Da li da ostanem ili da odem?”, nastala kao rezultat istomenog projekta i radionice u organizaciji Goethe-Instituta u Beogradu. Radionicu su vodili pozorišni reditelj i pedagog Predrag Kalaba i pozorišni pedagog Jelena Gojić, a učestvovali su učenici i učenice srednjih škola u Beogradu, koje je spojila ljubav prema pozorištu.

Jelna Gojić je o iskustvu rada sa polaznicima radionice rekla: “Mi smo počeli da radimo negde početkom oktobra i priključilo nam se osmoro srednjoškolaca. Naša očekivanja od projekta su i nadmašena. Učesnici su zaista bili dobri, od starta su bili otvoreni i za saradnju, i za samu temu. Puno toga su dali i na kraju je zaista ispao jedan odličan produkt, u vidu ove naše pozorišne predstave”.

U dvonedeljnoj pozorišnoj radionici polaznici su se suočili sa naslovnom temom, da li da odu ili da ostanu. Predrag Kalaba, drugi voditelj radionice, o metodologiji rada je rekao: “Razradili smo teme zajedno sa učesnicima. Ta glavna tema je bila vodeća, ali postoji niz drugih koje su u okviru nje. Do toga smo dolazili kroz vežbe, priče, neke razne igre, i na scenski način”. Kalaba je nabrojao one teme koje su bile dominantne: “Deformisani sistem vrednosti, usamljenost, porodični odnosi, emotivne veze, i veze uopšte. Bolje sutra ovde u Srbiji”.

Pozorišni projekat “Da li da ostanem ili da odem?” nastao je kao deo inicijative STAYnet, čiji je cilj da pomogne mladim ljudima iz Jugoistočne Evrope da pronađu poslovnu perspektivu u svojim domovinama. STAYnet je fokusiran na asistiranje mladima u svim fazama njihove tranzicije od osnovnog obrazovanja do radnog odnosa. Misija ove inicijative je uspostavljanje i održavanje široke mreže organizacija u okviru civilnog društva, obrazovnog sistema i ekonomije, koje bi bile posvećene ovom širem cilju.

Zahvaljujući kolektivnom naporu angažovanih organizacija, mladi ljudi Jugoistočne Evrope će biti pripremljeni ne samo za trenutnu situaciju na lokalnim tržištima rada, već i za izazove koji ih očekuju u budućnosti. STAYnet je koncipiran tako da se bavi pitanjem “odliva mozgova”, i ukazuje na potencijalna razočaranja koja mogu da proisteknu iz idealizovane slike i nerealnih očekivanja od života u zapadnim zemljama.

Početna konferencija projekta STAYnet održana je 18. oktobra u Beogradu, kada je razmotrena mogućnost razmene između i sa direktorima i direktorkama srednjih stručnih škola radi zajedničkog razvijanja projekta koji – između ostalog –za cilj ima i da motiviše mlade na učenje nemačkog jezika i otkrivanje perspektiva koje im se time otvaraju u Srbiji.

 STAYnet omogućuje pomoć svim mladima nevezano za njihove socijalne kategorije poput etničke pripadnosti, pola, nacionalnosti, religije ili seksualne orijentacije.

Premijera predstave “Da li da ostanem ili da odem?” 14. novembra u Dečjem kulturnom centru Beograd

U nedelju, 14. novembra u 17 časova, u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8) premijerno će biti izvedena predstava “Da li da ostanem ili da odem?”, nastala kao rezultat istomenog projekta i radionice u organizaciji Goethe-Instituta u Beogradu. Radionicu su vodili pozorišni reditelj i pedagog Predrag Kalaba i pozorišni pedagog Jelena Gojić, a učestvovali su učenici i učenice srednjih škola u Beogradu, koje je spojila ljubav prema pozorištu.

U dvonedeljnoj pozorišnoj radionici polaznici su se suočili sa naslovnom temom, da li da odu ili da ostanu. Predstava se bavi pitanjima kao što su odlazak za boljim životom, deformisani sistemi vrednosti, otuđenost, perspektive, emotivne veze, čemu mladi mogu da se nadaju i šta mogu da urade da bi im ovde bilo bolje.

Pozorišni projekat “Da li da ostanem ili da odem?” nastao je kao deo inicijative STAYnet, čiji je cilj da pomogne mladim ljudima iz Jugoistočne Evrope da pronađu poslovnu perspektivu u svojim domovinama. STAYnet je fokusiran na asistiranje mladima u svim fazama njihove tranzicije od osnovnog obrazovanja do radnog odnosa. Misija ove inicijative je uspostavljanje i održavanje široke mreže organizacija u okviru civilnog društva, obrazovnog sistema i ekonomije, koje bi bile posvećene ovom širem cilju.

Zahvaljujući kolektivnom naporu angažovanih organizacija, mladi ljudi Jugoistočne Evrope će biti pripremljeni ne samo za trenutnu situaciju na lokalnim tržištima rada, već i za izazove koji ih očekuju u budućnosti. STAYnet je koncipiran tako da se bavi pitanjem “odliva mozgova”, i ukazuje na potencijalna razočaranja koja mogu da proisteknu iz idealizovane slike i nerealnih očekivanja od života u zapadnim zemljama.

Početna konferencija projekta STAYnet održana je 18. oktobra u Beogradu, kada je razmotrena mogućnost razmene između i sa direktorima i direktorkama srednjih stručnih škola radi zajedničkog razvijanja projekta koji – između ostalog –za cilj ima i da motiviše mlade na učenje nemačkog jezika i otkrivanje perspektiva koje im se time otvaraju u Srbiji.

 STAYnet omogućuje pomoć svim mladima nevezano za njihove socijalne kategorije poput etničke pripadnosti, pola, nacionalnosti, religije ili seksualne orijentacije.

Povodom 148 godina od rođenja Nedežde Petrović na velikoj sceni Doma
Kulture Čačak 11. oktobra

PREMIJERA MONODRAME „NENAPISANA PISMA “

U IZVOĐENJU VANJE MILAČIĆ

“Ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način
na koji će živeti.”- Vanja Milačić
Beograd, 6. oktobar 2021. – U ponedeljak, 11. oktobra, na velikoj sceni Doma kulture Čačak biće
premijerno izvedena monodrama „NENAPISANA PISMA “ u znak obeležavanja 148 godina od
rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović. Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić
jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije
Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, predstavila
zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.
Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim
nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica
Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu Nenapisana pisma, koji
je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji
sa beogradskom kućom FAME Solutions. Natašu Radulović, pozorišna publika prepoznaje po
režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza,
Hanovera, a među predstavama izdvajaju se „Ključevi od Leraha“ u Beogradskom dramskom
pozorištu, „Duet za solistu“ u Narodnom pozorištu Sombor, „Božji ljudi“ u Pozorištu „Bora
Stanković“ Vranje, i „Mala crna haljina“ u Domu Jevrema Grujića.
Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog Pozorišta u Beogradu koja je tim
povodom izjavila: “Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih
građana, da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim
generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji
život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene
današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.”
Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić samo predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove
predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić Shabby Chic Design iz Čačka, kostim Marta Čkonjević
studentkinja na dizajnu i oblikovanju tekstila na univerzitetu u Ljubljani, a originalnu muziku
napisala je Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara, dok dizajn
potpisuje Ana Krbanjević dizajnerka iz Beograda. Inspicijent predstave je Sanja Mimica.
Predstava je u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i izvršnoj produkciji beogradske kuće FAME
Solutions, realizovana uz svesrdnu pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke
Galerije Nadežda Petrović, Nacionalne platforme Srbija Stvara i Doma Kulture Čačak. Ulaz je
slobodan.
Kontakt za medije

Svečano otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

U nedelju, 19. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom je otvoreno dvadeset osmo izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 24. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 10 predstava ansambala iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, na otvaranju festivala je rekao: „Dečija radost i ljubav prema dobrim predstavama okupili su nas po 28. put u Subotici na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu. Prošle godine smo održali jedan sveden i skroman festival jer nas je pandemija korona virusa razdvojila od naših prijatelja širom sveta, koji su želeli da nas posete i pokažu svoje sjajne predstave subotičkim mališanima. Uprkos svim izazovima, nismo dozvolili da se prekine tradicija, da strepnja nadjača umetnost i stiša dečiji osmeh”.

Gradonačelnik Subotice je obraćanje nastavio rečima: „Dragoceno je što smo se tada okupili i uručili najvišu nagradu festivala velikom Vladimiru Andriću, koji je obeležio odrastanje mnogih generacija u Srbiji. To je bila poslednja prilika za takvu počast, jer nas je veliki umetnik napustio u februaru ove godine. Zato moramo istrajavati u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu i deci neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koje svet postavlja pred svakog od nas”.

Nagradu za životno delo „Mali princ” dodeljena je reditelju i glumcu Jovanu Caranu, i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću, a nagradu je primila njegova saradnica Erika Janović. Nagradu dobitnicima je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Jovan Caran se prisutnima zahvalio rečima: „Pomalo je zastrašujuće saznanje da sam od ovog trenutka u društvu tako velikih ljudi kao što je Jurkovski, Boris Goldovski, Lule Stanković, i mnogi drugi. Još je strašnije kad se setim da treba svoje radove da uporedim sa svim tim velikanima. Tu je i Hartig Šandor, koji je osnovao naše lutkarsko pozorište u kojem sam ja proveo radni vek, pa onda ispada da sam ja samo posledica te njegove lutkarske aktivnosti. Ali imam i ja čime da se ravnam sa svima njima, a to je moja posvećenost ovom poslu, i moja stalna potreba da one pomalo uobražene muze podstičem da svoje blagoslove, ponekad, upute i našem dečijem teatru i umetnosti za decu”.

Ljudmila Konstantinova Hense je prilikom prijema nagrade rekla: „Zahvaljujem se organizatorima festivala  na ovoj divnoj nagradi. Želim da se na festivalu pojavi što više pozorišta iz raznih zemalja, koja će obradovati publiku, a naročito decu”.

Prisutnima s obratila i Sandrin Gratalup, članica žirija takmičarskog programa, nezavisna delatnica na kulturnom polju, bivša potpredsednica ASSITEJ-a u Francuskoj i članica odbora Scenesd’enfance-ASSITEJ Francuske: „Ovo mi nije prvi put da sam u Srbiji, jer sam već dolazila u Beograd. Sada otkrivam predivan grad Suboticu. Bila sam veoma srećna kada sam videla kako ste nas dočekali na festivalu, sa decom koja pevaju i igraju. To bi bilo neobično u Francuskoj, a za mene je veoma posebno i dirljivo. Uzbuđena sam što ću otkrivati sve ove predstave koje stižu sa svih strana sveta”.

Na ceremoniji otvaranja festivala odata je počast i dobitnicima nagrade „Mali princ” koji su preminuli ove godine, Vladimiru Andriću i Minji Suboti.

Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici predstavom „Duhovi šume” teatra Cia Elder Kloster iz Brazila. Ovo je lutkarska pozorišna predstava bez govora, ali sa uzbudljivom muzikom koja predstavlja bića iz brazilskog folklora koja su odgovorna za prirodnu ravnotežu, kao i njihovu neumornu borbu sa nadolazećim svetom tehnologije.

„Pošto u predstavi nema govora, deca gledaju primere odnosa prema prirodi poput ostavljanja đubreta, korišćenja mobilnog telefona, oštećivanja drveća. Kroz te primere oni vide da možemo da se brinemo za prirodu i da moramo da budemo odgovorni. Mogu da budu intuitivni i da identifikuju ova dela sa onim što već rade njihovi roditelji, bake i deke”, istakao je autor predstave Elder Kloster. „Deca najbolje reaguju na figure koje su iz našeg folklora. Vidimo i reakcije odraslih, pa mi je tako jedan otac rekao da je ovo upravo predstava za odrasle, jer smo svesni da radimo nešto loše sa planetom. Reakcije su dobre”, dodala je Giselle Semicek, izvršna producentkinja predstave.

Drugog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave „Aero” u izvođenju teatra Odivo iz Slovačke (Dečje pozorište Subotica, 10h), i „Oz” iz Mađarske (Vaskakas Puppet Theatre, Scena „Jadran” Narodnog pozorišta u 12h). Izložba Studentskih plakata biće otvorena u 9 časova u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš, dok će izložba u čast dobitnicima „Malog princa” biti otvorena u 11:15 u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.  Publika će od 16 časova u Dečjem pozorištu Subotica moći da pogleda i baletsku predstavu „Snežna kraljica” (van takmičarske konkurencije), dok je u 17 časova u bioskopu Eurocinema na repertoaru film „Stela” reditelja Stevana Vujičića.  Za 17 časova u Hotelu Patria zakazan je i razgovor sa dobitnicima nagrade „Mali princ”, Jovanom Caranom i Ljudmilom Konstantinovom Hense, koji će moderirati dr Zoran Đerić, selektor festivala.