Pozorište

Branka Katić: Gledaj „Balkanskog špijuna“, šeruj i pomozi glumcima!

Veliki je izazov čitati kultnu Kovačevićevu dramu preko zoom-a. Nadam se da ćemo uspeti da pomognemo našim kolegama, pogledajte online predstavu na Božić u 20 časova. Svakim šerom povećava se donacija za Udruženje dramskih umetnika Srbije

            Kultna drama, glumačke legende i humanost na delu – spektakl je zagarantovan! Na Božić u 20 časova na Mozzartovom jutjub kanalu biće emitovana predstava „Balkanski špijun“, u do sada neviđenoj postavi: Dragan Bjelogrlić u ulozi Ilije Čvorovića, Mima Karadžić kao Đura, Vesna Trivalić tumači lik Danice, Branka Katić ćerke Sonje, a Gordan Kičić Petra Markova. Za svaki šer tokom prva 24 sata, kompanija Mozzart povećava fond za pomoć Udruženju dramskih umetnika Srbije, a i sami glumci odrekli su se svojih honorara kako bi se prikupilo što više novca.

Onlajn probe su uveliko u toku i po njima se vidi da publiku očekuje mnogo smeha i dobre zabave, a čuvene glumce će najavljivati Zoran Kesić.

  • Raduje me ovaj projekat, u dobrom sam društvu – istakla je Branka Katić. – Svi se po prvi put susrećemo sa ovim formatom predstave, preko zoom aplikacije. Pružićemo publici šansu da zaviri u naš glumački proces, pozivamo ih da budu sa nama dok čitamo kultnu dramu Duška Kovačevića „Balkanski špijun“. To je baš lep izazov za sve nas.

Predstava u produkciji Spotlight-a biće dostupna za gledanje ukupno 48 sati, a kompletna postava poziva sve da šerovanjem tokom prva 24 sata učestvuju u širenju dobre energije, ali i svesti o stanju kulture koja je pogođena epidemijom korona virusa.

  • Nadam se da ćemo uspeti da pomognemo našim kolegama kojima je pomoć u ovim teškim vremenima neophodna – zaključila je Branka Katić.

„Ako me se sete – sete, ako me se ne sete – to je bila moja dužnost“, glasi replika iz „Špijuna“. Sada je potrebno da ispunimo našu dužnost i pomognemo kulturi da pregura težak momenat. Dovoljan je samo jedan šer…           

Prvi i drugi festivalski dan

Gosti iz Slovenije i dve predstave iz Srbije na Međunarodnom festivalu dečjeg pozorišta u Subotici

Nedelja, 20. septembar / Ponedeljak, 21. septembar

U nedelju 20. septembra i ponedeljak 21. septembra, u Glavnom programu Međunarodnog festivala za decu u Subotici, izvedene su tri predstave: „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta „Nebo” iz Slovenije, “Crvenkapa” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina i „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda.  

Predstava „To je Ernest” izvedena je u nedelju nakon svečanog otvaranja, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotica. Lutkarsko pozorište „Nebo” iz Slovenije je bio jedini gostujući ansambl iz inostranstva, usled poznatih okolnosti zbog pandemije virusa korona. Andrej Štular, scenograf, dizajner lutaka i jedan od glumaca, kao i glumica Petra Stare, izrazili su zadovoljstvo što su bili u mogućnosti da prikažu predstavu van granica svoje zemlje. „Ovo nam je prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije, a ni u Sloveniji nismo puno igrali od marta – tek od avgusta smo nastupali na nekim letnjim festivalima”, rekla je Stare.

Njihova predstava bavi se odnosom devojčice Ane i mačka Ernesta. „Osećam da ova predstava može pokazati deci kako je lepo imati prijatelja. Kada ga imamo nije važno ako se posvađamo, već da ostajemo prijatelji i da se poštujemo, prihvatamo onakvi kakvi jesmo”, rekla je Petra Stare i dodala: „Mi ovu predstavu jako volimo jer je izgrađena iz gegova i deluje kao neki crtani film uživo”. Njen kolega Andrej Štular istakao je da su reakcije dece na predstavu  koju izvode nekad i neočekivane, a da i odrasli imaju zanimljive refleksije: „Rekli su nam da je to priča bez nasilja i bez ikakve agresivne scene, iako ima nekih konflikata. Bilo je i filozofskih izjava, i svakakvih reakcija”.

Predstava „Crvenkapa” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica u ponedeljak 21. septembra. Ovo lutkarsko ostvarenje zasnovano je na jednoj od najpopularnijih svetskih bajki. Miroslav Maćoš, jedan od glavnih glumaca u predstavi, opisao je specifičnosti ove interpretacije poznatog dela: „Ova Crvenkapa jeste na neki način modernizovana. Mi smo je odigrali na drugačiji način, ne kroz klasičnu priču o Crvenkapi, već kroz odnos između likova. Izazov je u tome što igramo samo nas dvoje i oboje smo maltene sve vremene na sceni, kao lovac, Crvenkapa, mama, vuk, i pripovedači. Predstava je fizički zahtevna, dinamična, duhovita. Gde god da smo je igrali, imali smo dobar odziv publike”.

Maćoš je istakao i važnost dolaska na festival ovakvog renomea: „Otići na Međunarodni festival uvek je značajno, bez obzira na okolnosti. To je događaj, ne samo što se tiče igranja predstave pred novim auditorijumom. Možete da vidite šta vaše kolege rade, da uđete u nove tokove lutkarstva. Uvek je zadovoljstvo doći ovde”. O činjenici da ovogodišnji Glavni program nije takmičarskog karaktera, Maćoš je rekao: „To je super. Mi smo ovde došli da pokažemo šta mi umemo, da jedni sa drugima popričamo, razmenimo iskustva, vidimo ko u kom pravcu ide. Nema tog klasičnog opterećenja, kao kad je festival takmičarski. Osnovni i najvažniji deo našeg posla je da publika uživa”.

Glavni program drugog festivalskog dana zatvorilo je izvođenje predstave „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotica. Ova lutkarska predstava govori o putovanju u nepoznato kao velikom izazovu, koji može da bude i velika opasnost. O inovacijama koje ova predstava donosi u poznato štivo, rediteljka Isidoga Goncić je rekla: „Svi mi znamo gde je putovao Guliver i kako to izgleda. Razmaštali smo ceo taj novi predeo u koji je upao, i to je bila jedna od većih izmena, što smo taj prostor vizualno još više definisali. Takođe, uvek me je nerviralo što je Guliver toliko dobar. On uopšte nije takav. To je bila jedna od ideja – da on od zloće postane dobar. U tome je čar odrastanja i sazrevanja”.

Isidora Goncić se osvrnula na proces rada na predstavi u doba korone, i povratak u festivalski život: „Mi smo jako dugo pravili predstavu, 7-8 meseci od februara. To uopšte nije planirano. Svašta smo prošli i to se vidi u duhu predstave. Ovo nam je prvo putovanje i mislim da smo sigurno mesec dana bili uzbuđeni što ćemo uopšte ići negde. Jako smo srećni i dobro je što festival postoji i ove godine, da je tu. Divno je što učestvujemo ovde”.

Pored uživo izvedenih postavki, u bioskopu Eurocinema je prikazana i predstava „Kraljica boja” austrijskog pozorišta Fauerblau. Ostvarenje koje potpisuju reditelji Monika Zöhrer, Klaus Seewald bajka je o kraljici i njenim podanicima – bojama.

Drugog festivalskog dana otvorena je i Studentska izložba festivalskog plakata u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš”, a održana je promocija knjige „Savršen darmar” Vladimira Andrića, u Osnovnoj školi „Miroslav Antić” na Paliću.

Trećeg festivalskog dana, u utorak 22. septembra, na repertoaru su dve predstave u takmičarskom programu: „Mladunče – pingvin koji je hteo da leti“ Regionalnog lutkarskog pozorišta Brjansk iz Rusije biće prikazana u 16 časova kao snimak u bioskopu Eurocinema, dok će predstava „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad biti izvedena uživo u u 17h Narodnom pozorištu Subotica na sceni “Jadran”. U pratećem programu na Otvorenom univerzitetu Subotica, od 19:30 biće održana promocija zbornika radova „Pozorište za decu – umetnički fenomen”, dok će u 20h na istom mestu biti održan 11. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu „Žensko stvaralaštvo u pozorištu za decu i mlade i festival kao društveni fenomen”.  

Sutra svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu, počinje sutra, u nedelju 20. septembra i trajaće do 24. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.  Festival će biti otvoren svečanom ceremonijom 20. septembra u 17 časova u Dečjem pozorištu Subotica.

Publici će se obratiti gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, i direktor festivala i selektor glavnog programa Zoran Đerić, koji će tom prilikom uručiti nagradu Mali princ ovogodišnjem laureatu Vladimiru Andriću. Festival će ove godine prvi put dodeliti Posthumnu nagradu za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću, a nagradu će u njegovo ime primiti MIlica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš. U programu svečane  ceremonije učestvovaće Dečiji hor „Emanuil“ iz Subotice predvođen dirigentkinjom Anastasijom Stokin, najmlađa folklorna grupa OKUD „Mladost” iz Subotice, i Arsa sa Marsa. Dobitnik nagrade Mali princ iz inostranstva je bugarski reditelj Slavčo Malenov.

Prvog dana festivala biće otvorena i izložba posvećena Vladimiru Andriću, dobitniku nagrade Mali princ, u 16.30 u foajeu Dečjeg pozorišta Subotica. Glavni program će biti otvoren izvođenjem slovenačke predstave „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta Nebo, u 18 časova u Narodnom pozorištu „Jadran”.

Festival će se održati u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava, i onih koje će biti prikazane kao biskopska projekcija, a na programu će se naći 11 predstava za decu. U okviru glavnog programa  biće prikazane raznovrsne i maštovite predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Uz slovenačku predstavu „To je Ernest”, uživo će biti izvedeno i pet predstava iz Srbije: „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Duncan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada i pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina sa predstavom „Crvenkapa”.

Za pet inostranih ostvarenja biće organizovana video projekcije u subotičkom bioskopu Eurocinema: austrijsku predstavu “Kraljica boja”, “Mladunče – Pingvin koji je hteo da leti” iz Rusije, „Guli” iz Izraela, “Alisine avanture u zemlji čuda” iz Nemačke i “Mi smo Terakota vojska” iz Kine.

Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti različite prateće programe. Otvaranje studentske izložbe festivalskih plakata zakazano je za ponedeljak, 21. septembar  u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, a biće održane i promocije knjiga “Savršen darmar” Vladimira Andrića, zbornika radova “Knjiga 10” (Hotel Patria, 22. septembar) i “Laboratorija lutkarstva” Vahida Đurakovića (Hotel Patria, 23. septembar). Jedanaesti međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade biće održan 22. i 23. septembra u Hotelu Patria, na temu “Žensko stvalaštvo u pozorištu za decu i mlade i Festival kao društveni fenomen“.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemioloških odredbi i preporuka u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, u cilju prevencije COVID-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Vladimir Andrić i Slavčo Malenov dobitnici Nagrade za životno delo „Mali Princ”

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 27. izdanje održava od 20. do 24. septembra 2020. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo „Mali princ” piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ove godine se prvi put dodeljuje i posthumna nagrada za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Vladimir Andrić (1944) je završio je Valjevsku gimnaziju, a diplomirao pozorišnu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kod dr Huga Klajna i Aleksandra-Saše Petrovića.

Od svoje dvadesete godine piše i režira, mahom za decu. Do penzionisanja je duže od četiri decenije radio u Dečjoj redakciji Televizije Beograd; jedno vreme kao Odgovorni urednik. Između ostalog, za televiziju je napisao oko 300 epizoda lutka-serije „Laku noć, deco“ i oko 250 epizoda serijala „Pustolov“. U pozorištu mu je igrano šest drama, a na radiju izvedeno dvadesetak. Na veliki broj njegovih pesama za decu komponovana je muzika.

Objavio je dela „Napred plavi, smeđi i crni“, „Večernji slon“, „Srce na zidu“, „Dve obale“, „Pisma iz peršuna“, „Pustolov“, „Kroz gudure Obrenovca“, „Daj mi krila jedan krug“, „Zamalo da me popiju mačke“, „Berba ušiju“, „Čitaj vetru omiljene knjige“, „Pustolovne priče“, „Lale Rašin usred sveta“, „Četiri patuljka“, „Savršen darmar“. Mnoge njegove pesme i priče nalaze se u bukvarima i čitankama, a „Pustolov“ je deo lektire za osnovnu školu.

Dobitnik je svih značajnih srpskih nagrada u oblasti književnosti za decu (Nagrada „Neven“ Prijatelja dece Srbije, Književna nagrada „Politikin Zabavnik“, Nagrada Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, Povelja Zmajevih dečjih igara, Nagrada „Dečja knjiga godine“ Beogradskog sajma knjiga, Nagrada „Zlatni ključić“ Smederevske pesničke jeseni, Nagrada „Knjaževačko zlatno runo“…) i jedne međunarodne – Evropskog centra književnosti i medija za decu i mlade (European Centre of Literature and Media for Children and Young People), za knjigu „Daj mi krila jedan krug“.

Slavčo Malenov (1950) je jedno od najznačajnijih imena bugarskog lutkarstva. Ovaj reditelj, profesor lutkarske režije, autor knjiga o lutkarstvu, i prevodilac diplomirao je 1978. režiju za lutkarsko pozorište na VITIZ-u, pod vođstvom prof. Nikoline Georgieve, a 1986. godine specijalizovao se na Internacionalnom institute za marionete u Šarlevil-Mezijeu, Francuska, predstavom „Lutke muzike i plesa“, pod rukovodstvom Andrea Taona.

Radio je kao stalni reditelj od 1978. do 1980. u Državnom pozorištu lutaka Varna, od 1980. do 1986. u Državnom pozorištu lutaka Plovdiv, od 1986. do 1989. u Centralnom pozorištu lutaka Sofija, od 1989. do 1991. bio je umetnički direktor Centralnog pozorišta lutaka u Sofiji,  od 1992. do 2004. reditelj u Pozorištu Atelje 313 u Sofiji. Od 1992. godine redovni je predavač režije za lutkarsko pozorište u NATFIZ „Krsto Sarafov“.

Realizovao je preko 90 predstava za decu i odrasle, a preferirao je žanr bajke i estetiku marionetskog lutkarskog pozorišta. Režirao je predstave u raznim državama sveta, poput Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Belgije i Meksika. Njegove predstave su učestvovale i nagrađivane na brojnim međunarodnim festivalima u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Kubi, Meksiku, Tunisu, Indiji, Koreji i Japanu. Autor je brojnih prevoda i publikacija u specijalizovanim publikacijama u Bugarskoj i inostranstvu, kao i knjiga: „Laboratorija M“, „Adaptacije bajki za lutkarsko pozorište“, „Dizajn scenske rasvete“.

Dobitnik je velikog broja nagrada za režiju (Bugarska, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), kao i Ordena Ćirila i Metodija; nagrade Saveza meksičkih kritičara za najbolju predstavu; nagrade Međunarodnog lutkarskog festivala u Tolosi, Španija, za najbolju dečiju predstavu; nagrade za celokupno rešenje na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Subotici (2000); nagrade „Najbolja predstava festivala“ na Međunarodnom festivalu u Mariboru, Slovenija; nagrade za inscenaciju i oblikovanje na Međunarodnom festivalu „Pozorište u koferu“ – Lomža, Poljska. Dobio je Nagradu Ministra kulture Republike Bugarske povodom 24. maja, sa počasnom značkom i diplomom. Potom nagradu Ikarus za izuzetan doprinos razvoju bugarskog lutkarskog pozorišta (2013), kao i Nagradu za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za odrasle „Pjero 2019“.

Zoran Lozančić je glumačku karijeru počeo u Narodnom pozorištu u Nišu osamdesetih godina dvadesetog veka, nastavio je u Narodnom pozorištu u Pirotu, a od 1983. godine je bio stalni član Pozorišta lutaka Niš u koje dolazi na insistiranje velikana jugoslovenske režije Jovana – Bate Putnika.

Kao glumac, glumac-lutkar, glumac-animator dosegao je vrh lutkarske umetnosti u više od 60 premijernih predstava. Za ulogu Gospodina Vidakovića u komadu “Velimir i Bosiljka” dobio je glumačku nagradu na Međunarodnom festivalu u Banja Luci 2000. godine. Pored toga brojnih glumačkih ostvarenja, sa velikim uspehom režirao je u svojoj matičnoj kući kao i drugim pozorištima u Srbiji: Puls tetaru u Lazarevcu, Kruševačkom pozorištu, itd. Predstave su mu selektirane na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, u Beogradu, Kragujevcu, Subotici, Kotoru, Zagrebu, Sarajevu, Banja Luci, Temišvaru, Aradu, Pragu, Varni, Plovdivu, Sofiji, i drugim gradovima.

U svet lutkarske režije 1993. godine ulazi postavkom komada “Olovka piše srcem”. Usledile su predstave “Psić Tobi”, “Bila jednom ljubav jedna”, a 1998. godine i “Tri praseta”, kojom je Zoran Lozančić nagovestio novu rediteljsku poetiku, koja je predstavi, glumcima i saradnicima donela nagrade na mnogim festivalima. Dve godine kasnije režira “Čarobnjaka iz Oza”, potom “Lepoticu i zver” i ponovo beleži uspehe na domaćim i inostranim festivalima. Nižu se nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, animaciju, kreaciju lutaka, glumačke nagrade.

Predstavi “Carev zatočnik” koju je postavio 2005. godine dodeljeno je 19 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima i pet nagrada na VI bijenalu scenskog dizajna Srbije. Time je postala najnagrađivanija predstava u istoriji niškog Pozorišta lutaka. Pored toga, u anketi niških Narodnih novina proglašena je kulturnim događajem 2005. godine, a tu će titulu godinu dana kasnije poneti i njegova naredna predstava – “Mocart”. Gran Pri na festivalu Pozorište Zvezdarište, nagrada za scenografiju na Susretima profesionalnih lutaka Srbije i nagrda za režiju na festivalu Zlatna iskra, na kom je član žirija, ugledni evropski lutkarski reditelj Zvonko Festini izjavio da je „Lozančić trenutno najznačajnije rediteljsko ime u Srbiji“, samo su neke od nagrada koje svedoče da je Lozančićev Mocart visoko estetizovana predstava. Nosilac je više od 50 individualnih i kolektivnih nagrada.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

U okviru glavnog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se ove godine održava od 20. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 11 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Festival će se održati u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava, i onih koje će biti prikazane kao biskopska projekcija. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Prošle godine su nagrade “Mali princ” dodeljene glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću.  Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Objavljen takmičarski program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

U okviru takmičarskog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se ove godine održava od 20. do 26. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 16 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Izraela, Slovačke, Kine, Nemačke, Rusije, Mađarske, Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Irana, Turske, Indije, i Srbije.

Povodom ovogodišnjeg izbora, programa, festivalski selektor Zoran Đerić je izjavio: “Kreatori pozorišne scene za decu nastoje da idu u korak sa novim tehnologijama, da klasične teme iz školske lektire obrađuju na savremen način, da budu aktuelni i zanimljivi, kako bi održali korak s vremenom, izdržali konkurenciju medija, ali i sačuvali svoj autentičan pozorišni izraz. Takve su predstave koje nam stižu na ovogodišnji Festival. Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom rečju na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade”.

U glavnom takmičarskom programu naći će se dve produkcije iz Srbije. Predstava „Teatru s ljubavlju“ Dečjeg pozorišta Subotica je odraz ljubavi prema pozorištu lutaka, a režirali je su istaknuti reditelji Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, koji su i osmislili kompletan scensko vizuelni ambijent, lutke, kostime i koreografiju. Oba autora predstavom izražavaju zahvalnost glumcima i njihovoj posvećenosti sceni i pozorištu, dok različite vrste lutaka oživljavaju kroz muziku, ples i veštu animaciju glumaca. Predstava za decu i odrasle, mjuzikl „Ko se boji Isadore Duncan“ predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Duncan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Režiju potpisuje Gea Gojak, glavna ulogu igra balerina Una Duraković, a produkciju potpisuje Centar savremene umetničke produkcije “Viva Dance Academy”  

Pored Srbije, sa po dve predstave će biti zastupljena Kina, odakle dolaze ostvarenja “Mi smo Terakota vojska” u izvođenju Xi’an Children’s Art Theatre, i “Umeće ratovanja” (Children’s Art Theatre of China Welfare Institute). Azijski kontinent će biti zastupljen sa još četiri predstave: “Čudovište iz smeća” stiže iz Turske (Cengiz Özek Shadow Theatre), “Beli slez” iz Irana (pozorište Deemak), “Plesovi Indije” iz indijskog pozorišta Rahales Little Theatre, a iz Izraela je predstava “Guli” u produkciji pozorišta “The Galilee Multicultural Theatre”.

Predstavu “Aero” osmislio je teatar Odivo iz Slovačke, a “Alisine avanture u zemlji čuda” će predstaviti nemački Zenobia Theater. “Beba pingvin koji je hteo da leti” dolazi iz ruskog pozorišta Bryansk regional puppet theater, Austrija se predstavlja ostvarenjem “Kraljica boja” (Theater Feuerblau), Mađarski Kövér Béla Puppet Theatre izvešće “Sirenu sa naočarima”, dok iz Bugarske dolazi “Samurajeva kćerka” u izvođenju Senju Puppet Company.

Sa prostora bivše jugoslavije su dva ostvarenja: Lutkarsko pozorište Nebo iz Slovenije izvešće predstavu  “To je Ernest”, dok će Gradsko kazalište “Zorin dom” iz Karlovca u Hrvatskoj izvesti predstavu “Još si zelen”.

Organizatori Festivala se nadaju da će se uskoro steći uslovi da se festival održi u punom obimu i uz učešće svih odabranih trupa koje su izrazile želju da nastupe na ovom prestižnom Festivalu. Svi festivalski programi će se održavati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa Covid-19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala. Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti izložbe, promocije knjiga, naučni forum, plesni program dečijih grupa kao i radionice namenjene deci i odraslima.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.