Kulturna dešavanja

Promocije i tribine u sklopu Nišvila

Mingusova autobiografija, rock biseri, knjige za bubnjare,

WMAS i Striporama

U sklopu tradicionalnog programa promocija i tribina, u Nišville Press centru u Tvrđavi  u četvrtak, 11. avgusta, sa početkom u 17:30 biće predstavljene knjige – udžbenici za bubnjare Gorana Evetovića – pekusioniste i bubnjara koji je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i visokoj školi za savremenu muziku u Budimpešti, a koji se podjednako uspešno bavi i klasičnom muzikom i džezom i pop muzikom.

U petak, 12. avgusta, na istom mestu, sa početkom u 18:00 održaće se promocija knjige rok novinara i poubliciste Josipa Dujmovića „1001 Rock Biser – lude, smešne i bizarne priče iz sveta i ex-Yu“ od kojih, mnoge,  kako je rekao Petar Janjatović,ma koliko bizarno i blesavo delovale – predstavlaju neke od najvažnijih istorisjkih trenutaka i prekretnica u rokenrolu. Knjiga je izašla u izdanju „Multuimedia books“, a na promociji će govoriti novinar i umetnik Billy King, izdavač Srđan D. Stojanović i domaćin – novinar Dragan Aranđelović Ara. Knjigasadrži itridesetak originalnih karikatura u boji – svetskih i domaćih zvezda, radove renomiranih jugoslovenskih umetnika.

Istog dana, od 19:00 sati u Nišville press centru će biti održana tribina sa ovogodišnjim učesnicima „Nišville Striporame“.

U subotu, 13. avgusta, od 18:00 biće predstavljena najnovija izdanja, kao i  neke od mnogih aktivnosti World Music Asocijacije Srbije, kao i časopis „Etnoumlje“ koji ova asocija objavljuje već 15 godina.

U nedelju, 14. avgusta u 18 sati  biće predstavljena knjiga „Gore nego psetu“ – prevod jedne od najznačajnih knjiga  kada je reč o džez literaturi „Beneath the underdog“ – romanesknoj autobigrafiji velikog Charles Mingusa. Autor prevoda je zagrebački  publicista i novinar Saša Drach, a knjigu je objavio riječki „Ex Libris“ u sklopu edicije „Jazz Beat“. Osim prevoda, ova knjiga sadrži i autorske tekstove i eseje prevodioca, zatim jazz publiciste Davora Hrvoja, urednice jazz programa na HRT-u Melanije Pović Vogrinec – koja će i govoriti na promociji – kao i faktičku hronologiju Mingusovog života, odabranu diskografiju i „Mingusovo nasleđe“ – tekst o sastavima koji su nastavili zaveštanje velikog umetnika.

Nišville jazz festival – Satnica za 10. avgust

Autor fotografija: Zoran Ćirić

Paviljon u Tvrdjavi:

– Izložba selektovanih fotografija izvođača koji su nastupali na Nišvillu u periodu od 2014. do 2021. godine „DŽEZ POD SVETLIMA NIŠA“ autorke Marine Pešić, 18h. Postavka će moći da se pogleda do 14. avgusta.

Museum stage, Jazz muzej:

– Voice Rock Pop Hor  20h

– Hazel  21h

– Doktor Pera i tehničari  22h

River stage, Amfiteatar na Nišavi:

– ROJAZE Project  20:15 – 21:15

– Etno Jazz Orchestra 21:30 – 22:30

– Kurina Brothers feat. Bako Jovanović 22:45 – 23:45

– DJ Baba Raspopov – (FRA)  00:00 – 00-45

Kristina stage, Tvrđava:

– Amplituda, audio-vizuelna predstava, Katarina Ranković i tim, Srbija, 21h

Wellcome stage, Trg kralja Milana:

– ESCALE – PROSTOR ZA SUSRET, performans umetnice Marinke Limat, Švajcarska, 21h

Garden Indie bioskop, bašta Oficirskog doma:

– VRTEŠKA (Austrija), reditelj: Hannes Starz, 20h

– SVETLE KAPI (Jermenija), reditelj: Arman Chilingaryan, 22h

Nišville jazz festival – Satnica za 9. avgust

Autor fotografija – Ivan Jovanović

Museum stage, Jazz muzej

– K2O 20h

– Can Richard Funk21h

River stage, Amfiteatar na Nišavi

– Hercenšlus 20:15 – 21:15

– Vladan Vučković Paja i Spiritus Movens Band 21:30 – 22:30

– Šaban Shukar (FRA) 22:45 – 23:45

– DJ Baba Raspopov – (FRA)  00:00 – 00-45

Wellcome stage, Trg kralja Milana u 21h

ESCALE – PROSTOR ZA SUSRET, performans umetnice Marinke Limat, Švajcarska

Nišville jazz festival – Satnica za 8. avgust

Autor fotografija – Zoran Ćirić

Teatarski program:

– BALKAN BORDELLO, La MaMa Njujork u saradnji sa Atelje 212, Qendra Multimedia Priština, My Balkans Njujork, SAD, Kosovo, Srbija,  Amfiteatar na Nišavi (20.30)

– OBAVEZA, Cirk teatar, Zagreb, Hrvatska, Beogradska kapija u Tvrđavi (22h)

Museum stage, Jazz muzej
– Mokri Jazz  20h

– Voodoo  21h

Nišville jazz festival – Satnica za 7. avgust

Autor fotografija – Zoran Ćirić

Teatarski program:

– SCOOOOTCH! Les nouveaux ballets du Nord-Pas de Calais, Lil, Francuska, Amfiteatar na Nišavi (20.30)

– DRVEĆE PLEŠE, Dah teatar, Beograd, Srbija, Green stage u Tvrđavi (22h)

Museum stage, Jazz muzej

– Supersolid 20h

– Opposite way 21h

Raspored programa za otvaranje Internacionalnog Nišville jazz festivala – Satnica za 5. avgust

Oficirski dom 19h – Svečano otvaranje TEATARSKOG programa:

 • Izložba Lidije Antonović „IZAZOV-SCENA-KADAR“ (19h)
 • Dokumentarni film „SVE(T) na leđima žene“, razgovor o seksizmu sa Mirjanom Karanović, Nova mreža Niš (19.30)
 • parada i performans „VARTALJ“, od Jazz muzeja preko mosta do Amfiteatra na Nišavi (20.30), Mimart teatar Beograd
 • predstava „REFLEXIA“, Amfiteatar na Nišavi, Pro contra teatar Niš

Predstave koje su deo zvanične selekcije TEATARSKOG programa ocenjivaće stručni žiri:
Jocelyn Pook (predsednica žirija) engleska kompozitorka dobitnica Zlatnog globusa, autorka muzike za filmove „Širom zatvorenih očiju“, „Mletački trgovac“, „Žena“…
i članovi Nataša Gvozdenović i Igor Burić.

Svetska premijera filma “O novcu i sreći” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka u Lokarnu

Fotografije: Filmska kuća Baš Čelik

Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, tvoraca “Rabbitland” koji je nagrađen Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013, imaće svetsku premijeru 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Švajcarskoj

Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka “O novcu i sreći” svetsku premijeru imaće 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu (Locarno Film Festival) u Švajcarskoj.

“O novcu i sreći” bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

Film “O novcu i sreći“ producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske.

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka potpisao je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak. U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici.

Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka “Rabbitland” nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od 100 festivala širom sveta. Njihov drugi animirani film “Neputovanja” iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film “O novcu i sreći” je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma “Novi Rabbitland”.

Најава међународног џез-фестивала NIŠVILLЕ 2022 у Београду

Петак, 29.07.2022. у подне – Галерија АРТГЕТ и Плато испред КЦБ-а

У петак, 29. јула NIŠVILLЕ ће традиционално у сарадњи са Културним центром Београда представити свој програм у Београду и одржати конференцију за новинаре у Галерији Артгет од 12 сати. Након тога, од 12.30, биће одржан бесплатан NIŠVILLЕ промо-концерт Милана Петровића и његовог квартета на платоу поред фонтане на Тргу Републике.

Предстојећи NIŠVILLЕ џез-фестивал одржаће се од 5. до 14. августа 2022. године. Главни фестивалски програм одржава се од четвртка до недеље, од 11. до 14. августа 2022. године на Платоу нишке Тврђаве. Током 10 дана трајања фестивала биће изведено 250 програма на 15 сцена на којима ће наступити око 850 извођача!
 На београдској конференцији за новинаре, о детаљима програма и свему што су организатори припремили за август, говориће:

 • Иван Благојевић, директор NIŠVILLЕ џез-фестивала
 • Бети Ђорђевић, добитница награде за животно дело NIŠVILLЕ фестивала
 • Иван Михаиловић, глумац – NIŠVILLЕ театарски фестивал

Информације о програму и извођачима можете наћи на сајту Фестивала.
Улазнице се могу купити на свим продајним местима у мрежи Тicket Vision у Србији и иностранству, као и путем онлајн продаје

29. Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije 7. dana festivala

Mišel Azanavisijus: Veoma je dirljivo kada vidite da je nekim ljudima film još uvek važan

Foto: Damir Vujković

Sedmog dana Festivala evropskog filma Palić, u petak 22. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Ištvan Borbaš, laureat nagrade Underground Spirit; Mišel Azanavisijus, laureat nagrade “Aleksandar Lifka”; Ivan Kelava, Andrija Mardešić, David Kapac i Roko Sikavica – ekipa filma “Stric”, Emre Kajis, reditelj filma “Anadolski leopard”; Nurdan Tekeouglu, producentkinja dokumentarnog filma “Neispričana priča Fatme Kajadži”; Jelena Kohlatkina (Yelena Khokhlatkina), glumica iz filma “Pamfir”; Dovil Šarutit, rediteljka filma “Igrani film o životu”, Ilija Tatić, izvršni producent Festivala evropskog filma Palić; i Radoslav Zelenović, direktor festivala.

Ištvan Borbaš, laureat nagrade Underground Spirit, povodom dobijanja ovog priznanja je rekao: “Veoma sam ponosan zbog ove nagrade, naročito zbog njenog imena Underground Spirit. Bio sam iznenađen činjenicom da još uvek postoje ljudi koji prate moj rad s Andersonom, tako da mi je izuzetno drago zbog ovakvog prijema. Sa Rojem sam radio od 1984. godine i u našem radu posebno smo se bavili figurativnim slikarstvom – posmatrali smo likovne umetnike, kako i na osnovu čega biraju svoje motive. To je često naizgled nevažan motiv, koji potom dobije univerzalno značenje”.

Reditelj Mišel Azanavisijus, laureat nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca, na konferenciji za medije je izjavio: “Velika je čast i veoma je dirljivo kada vidite da je nekim ljudima film još uvek važan. Želim da se zahvalim ljudima koji su doneli ovu odluku, kao i pozivu da dođem na festival”. Azanavisijusov film “Rez” biće prikazan na zatvaranju 29. Festivala evropskog filma Palić, a ovaj Oskarom nagrađeni reditelj prisutnima je otkrio i čime se trenutno bavi: “Radim na animiranom fllmu. To je priča koja se odvija u vreme Drugog svetskog rata, koja govori o kampu, deportacijama. Nije baš film za decu, ali je predivna priča o ljubavi, solidarnosti, ljudima koji spašavaju druge ljude”.

Andrija Mardešić i David Kapac, reditelji filma “Stric” sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi, bili su oduševljeni prepunom salom Bioskopa Abazija na projekciji njihovog filma. “Za nas to je bio kao rok koncert”, konstatovao je Kapac. O ideji filma on je dodao: “Hteli smo uzeti nekakvu uspomenu, vrijeme, običaje, navike i obiteljske odnose koje svi dijelimo, i staviti ih u više žanrovskih okvira”. Andrija Mardešić je o saradnji sa glavnim glumcem rekao: “Izbor Mikija Manojlovića je bio vrlo jednostavan – zato što je najbolji. Mi smo ogromni fanovi manje-više svega što je snimio kod nas i u Francuskoj. Da nam se nudio i Tom Kruz, radije bismo radili sa Mikijem Manojlovićem”.

Emre Kajis, reditelj filma “Anadolski leopard” prikazanog u selekciji “Paralele i sudari”, o svom ostvarenju je rekao: “Hteo sam da iskoristim metaforu kako bih portretisao ljude čije vrednosti su na ivici izumiranja. Anadolski leopard živi samo u planinama ove regije, i ova vrsta izumire. Mislim da postoji prirodna veza između ove životinje i onoga što sam hteo da kažem filmom”.

Nurdan Tekeouglu, producentkinja ostvarenja “Neispričana priča Fatme Kajadži”, prikazanog u selekciji Novi evropski dokumentarni film, osvrnula se na nesvakidašnji život glavne protagonistkinje: “Nakon nesreće njenog sestrića za koju je okrivljena, beži u planine na visinu od oko 2.500 metara nadmorske visine. Usred divlje prirode ona pokušava da preživi. Životinje su njeni prijatelji. 55 godina živela je sama i postala je legenda u ovom okrugu”.

Jelena Kohlatkina, glumica iz filma “Pamfir” u Glavnom takmičarskom programu, o radu na filmu je rekla: “Bila je to neverovatna avantura, počev od prvih ekspedicija i skautinga. Morala sam da savladam novi dijalekt, a za reditelja je bilo važno da zaista uronimo u život ljudi iz regije u kojoj smo snimali. Naučila sam da muzem krave, jašem divlje konje, čistila sam i radila u kuhinji, a i svi drugi glumci su morali na sličan način da se spreme za ulogu”.

Dovil Šarutit, rediteljka filma “Igrani film o životu” iz selekcije “Paralele i sudari”, govorila je o vezi ovog ostvarenja sa ličnim životom: “U filmu je dosta istinitih događaja. Kada sam počela da pišem scenario posle očeve smrti, beležila sam momente kojih sam se sećala – one koji su predstavljali nekakav kuriozitet i kontrast, koji nisu primereni osetljivim situacijama. Počela sam da beležim te momente od prijatelja i rođaka. Postoji dosta događaja iz mog života, ali i dosta fikcije, kao i događaja iz priča drugih ljudi”.

Ilija Tatić, izvršni producent Festivala evropskog filma Palić, o svojim utiscima o ovogodišnjem izdanju manifestacije je rekao: “Reakcije naših gostiju i publike su izvanredne. Poseban je osećaj kada sedam dana slušate uglavnom pozitivne stvari. To je za nas nagrada za sve što smo radili proteklih godinu dana. Privodimo kraju festival sa velikim optimizmom i lepim osećajem”.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, izneo je svoje mišljenje o 29. festivalskom izdanju: “Za mene je poseban doživljaj povratak publike, koje je na Letnjoj pozornici bilo znatno više nego prethodnih godina. Napravili smo festival koji je zadovoljio po svim parametrima, a tim festivala iz Subotice mogao bi da uradi svaki festival na ovim prostorima. Obećavamo vam da u septembru počinjemo da radimo na 30. izdanju festivala. Za nas je to veliki jubilej”.

29. Festival evropskog filma Palić – 7. Dan

“Rez” Mišela Azanavisijusa i “Pamfir” Dmitra Suholitkija-Sobčuka sutra na zatvaranju 29. Festivala evropskog filma Palić

Poslednjeg, sedmog festivalskog dana, u petak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film “Rez” Mišela Azanavisijusa (van konkurencije), a u 23h film “Pamfir” Dmitra Suholitkija-Sobčuka (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk).

U filmu “Rez” stvari krenu po zlu kada malu filmsku ekipu koja snima niskobudžetni film o zombijima napadnu pravi zombiji. Film je adaptacija kultne japanske zombi komedije One Cut of The Dead Šiničiro Uede.

Pamfir, glavni junak istoimenog filma, želi da bude običan porodični čovek, međutim, okolnosti ga teraju da se te želje odrekne i on svojoj porodici mora da pomogne na drugi način.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Igrani film o životu” Dovil Šarutit i “Dodo” Panosa H. Koutrasa.

Glavna junakinja ostvarenja “Igrani film o životu”, Dovil, saznaje da joj je otac preminuo. Nema vremena da ga oplakuje jer mora hitno da organizuje sahranu, nastojeći da zadrži sećanje na njega kao na dobrog čoveka. 

U filmu “Dodo” Mariela i Pavlos, bračni par na ivici bankrota, u svojoj luksuznoj vili u Atini spremaju dugo očekivano venčanje ćerke Sofije i bogatog naslednika. Međutim, pojavljuje se dodo, vrsta ptice izumrla pre 300 godina i sa sobom donosi apsolutni haos.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazano ostvarenje “Odraz” Valentina Vasjanovića, u kome je hirurg iz Ukrajine zarobljen od strane ruskih vojnih snaga na ratnoj teritoriji u Istočnoj Ukrajini. Nakon što ga puste na slobodu, on se vraća u svoj jednostavni dom, i pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući odnos sa ćerkom i bivšom ženom.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Plava lisica” Jožefa Pačkovskog. Radnja prati zgodnog vlasnika džez kluba koji posećuje svog starog prijatelja, srećno oženjenog svojom lepom suprugom. Žena se nestrpljivo priprema za dolazak muškarca, ali susret dobija neočekivani preokret: optužena je za neverstvo.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Monoblok” koji se bavi istoimenom plastičnom stolicom – najprodavanijim komadom nameštaja svih vremena. Film prikazuje kako jedna ovakva stolica osvaja svet – Vendler dekonstruiše naš kompleksni svet i svodi ga na pitanje onoga što je potrebno za srećan život.

Program EFA Shorts se u petak održava od 15 časova u Bioskopu Abazija, kada će se na repertoaru naći kratkometražna ostvarenja “Ujka Tudor” Olge Lukovnikove, “Sunhuova kuća” (Jose Magro), “Mučenik” (Fernando Pomares), “Prirodna smrt” jednog miša (Katharina Huber) i “Vesti” Lorin Terezi.

29. Festival evropskog filma Palić – 6. Dan

“Blizu” Lukasa Donta i “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Foto: Stilovi iz filmova

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Blizu” reditelja Lukasa Donta, a u 23h film “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua.

U filmu “Blizu”, intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijeve mame Sofi. Film “Blizu” je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

Film “Pušenje izaziva kašalj” prati grupu osvetnika pod nazivom Snaga duvana, koja se raspada. Kako bi povratili timski duh, vođa grupe predlaže da se na nedelju dana povuku kako bi mogli sveže glave da nastave svoju misiju – spasavanje sveta.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Anadolski leopard” Emrea Kajisa i “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

“Anadolski leopard” prati dešavanja u najstarijem zoološkom vrtu u Turskoj, gde dvoje zaposlenih stvara zanimljiv odnos dok pokušavaju, kako bi zaustavili proces privatizacije, da zataškaju smrt najstarijeg stanovnika zoološkog vrta, anadolskog leoparda. Lažiranjem bekstva životinje pokreću čitavu šaradu koja uskoro izmiče kontroli. Duh leoparda i dalje šeta tmurnom i tihom prestonicom Turske.

Film “Stric” počinje u Jugoslaviji, kasnih osamdesetih. Voljeni stric se vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. Uživaju zajedno u Božićnom ručku do momenta kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu 1980-te, a nije ni Božić. Glavnu ulogu u filmu tumači legendarni Miki Manojlović.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazano ostvarenje “Ruže. Film kabare” Irene Stecenko. Film oslikava jednu revoluciju, ali kroz oči umetnica – kroz ženski senzibilitet – time izbegavajući epsku perspektivu i njene junačke pohode, a naglašavajući humanost i umetnost življenja.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Ševa” Bele Pacolaja u selekciji “Novi mađarski film”. Pacsirta (Ševa), žena koja je osuđena da bude usedelica, odlazi na nedelju dana. Njeno odsustvo izaziva neočekivano oslobođenje i sreću njenih roditelja koji više ne mogu da zanemaruju tragediju koja čini njihov život.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Sa burnog mora” rediteljke Robin Petre. Film prikazuje odnos ljudi i životinjskog sveta u okeanu i predstavlja njen prvi dugometražni dokumentarni film.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Neispričana priča Fatme Kajadži” Orhana Tekeouglua. Godine 1985. šesnaestogodišnji dečak, Ali Kajadži, gine  tokom boravka kod tetke na planini, a za njegovu smrt je, kako se priča, kriva tetka – Fatma Kajadži. Čuvši optužbe, Fatma zauvek napušta svoje selo.

FIlmovi “Svet slave” i “Nešto se dogodilo” reditelja Roja Andersona biće prikazani u Bioskopu Abazija od 21h, u okviru programa posvećenom dobitniku nagrade Underground Spirit, švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Da li će moji roditelji doći da me vide” (Mo Harawe), “Tehno, mama” (Saulius Baradinskas), “Severni pol” (Marija Apčevska), “Porodični odmor” (Katarina Koljević), “Poseta” (Đorđe Vojvodić) i “Semiotika plastike” (Radu Jude).

Program EFA Shorts se u četvrtak održava od 15 časova u Bioskopu Abazija, kada će se na repertoaru naći kratkometražna ostvarenja “Pad kralja Ibisa” (Josh O’Caoimh, Mikai Geronimo), “U našim grlima cveta cveće” (Eva Giolo), “U protoku reči” (Eliane Esther Bots), “Sećanja” (Kristin Johannessen) i “Misija Hebron” (Rona Segal).

29. Festival evropskog filma Palić – 5. Dan

“Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš i i “Rimini” Ulriha Zajdla sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Foto: Stilovi iz filmova

Petog festivalskog dana, u sredu  20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Nežno” reditelja Lasla Čuja i rediteljke Ane Nemeš, a od 23h film “Rimini” Ulriha Zajdla.

U filmu “Nežno”, bodibilderka Edina je spremna da žrtvuje sve zarad želje koju deli sa svojim momkom i trenerom Adamom – da osvoji Svetski šampionat. Međutim, na putu do ostvarenja ove želje pronalazi ljubav koja joj otkriva razliku između nje i njenih snova.

Radnja filma “Rimini” prati nekadašnju pop zvezdu Ričija Brava, koji se kreće kroz snežni Rimini u potrazi za svojom izbledelom slavom. Raskalašan život i zavisnost od kocke finansira koncertima, koje posećuju većinom turisti i pružanjem seksualnih usluga obožavateljkama. Međutim, ovo se menja kada se njegova, već odrasla, ćerka pojavljuje i zahteva da joj Riči da obećani novac. U međuvremenu, njegov dementni otac besciljno luta austrijskim staračkim domom.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Mokri pesak” Elene Naveriani (17h), i „Tiha zemlja” Age Voščinske (19h)

Priča filma “Mokri pesak” prati prijateljski nastrojene stanovnike gruzijskog sela na Crnom moru, koji se naizgled vrlo dobro poznaju. Međutim, kada Eliko, stanovnik sela, biva pronađen obešen, u selo dolazi njegova unuka Moe da sahrani dedu. Suočena sa mrežom laži uzrokovanih Elikovom 22-godišnjom ljubavnom vezom sa Amnon, Moe otkriva istinu koja će je neočekivano pripremiti za ljubav, a meštane nagnati da pogledaju istini u oči.

U filmu “Tiha zemlja” Adam i Ana, savršen par, iznajmljuje vikendicu na sunčanom italijanskom ostrvu. Razočarani ispražnjenim bazenom, ne znajući da na ostrvu vlada nestašica vode, traže nekoga ko će umeti da reši problem. Stalno prisustvo jednog neznanca remeti im osećaj sigurnosti i pokreće lanac događaja koji ih primoravaju da se ponašaju iracionalno i zađu u najmračnije strane svoje veze.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Stop-zemlja” Katerine Gornostaj.  Film prati introvertnu srednjoškolku Mašu koja pokušava da prođe kroz treću godinu škole, međutim, zaljubljuje se na način koji je u potpunosti izbacuje iz ravnoteže.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Stradanje” Karolja Eperješa u selekciji “Novi mađarski film”. Radnja ove istorijske triler-drame smeštena je u Mađarskoj, tokom 1950. godine. Kroz konflikt oca Leopolda, koji je zatvoren od strane Vladine agencije za zaštitu, i inspektora, mladog poručnika Kelera, prikazana je i borba između crkve i komunizma, koja se odvija na nivou čitave države.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Šta kažu gljive!” rediteljke Marion Nojman, koji istražuje mogućnost uspostavljanja kontakta sa carstvom gljiva. Susreti koje film prikazuje istražuju prirodu obnove i bave se onim što nas povezuje dok se svet, izgleda, raspada.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Za mnoge ljude – Austrijska radnička komora” Konstantina Vulfa. Radnička komora Austrije (AK) je organizacija koja zastupa interese radnika u borbi za prava na radnom mestu, a dokumentarac prikazuje ovu jedinstvenu instituciju u njenom ključnom trenutku –  pripremi stogodišnjice postojanja koja beleži uspehe iz prošlosti, ali i neizvesnosti u suočavanju sa budućnošću i mutacijama ekonomije.

FIlm Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”, reditelja Roja Andersona, biće prikazan u Bioskopu Abazija u 21 čas, u okviru programa posvećenom dobitniku nagrade Underground Spirit, švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti predstavljen Međunarodni filmski festival Kino Otok – Izola Cinema, kroz ostvarenja “Perje s mirisom mora” Žoela Kastelica, “Potop” Kristijana Kranjčana, “Magični grad” Ester Ivakič, “Ne možete auromatizovati” Katarine Jazbec, “Igra” Luna Sevnika, “Da bi čovečanstvo preživelo” Teje Miholič, i “www.s-n-d.si” Sare Bezovšek. U okviru “Mladog duha Evrope” biće prikazani i filmovi “Frida” (Aleksandra Odić), “Nemački inat” Silva Ćapin” i “Mi nismo pokrenuli vatru” Senke Domanović.

Program EFA Shorts se u sredu održava od 15 časova u Bioskopu Abazija, kada će se na repertoaru naći kratkometražna ostvarenja “Armadila” Gorane Jovanović, “Bela” Telije Petraki, “Sad je dan” Damiana Kocura, “Dastin” (Naïla Guiguet), i “Uskršnja jaja” Nikolasa Kepensa.

29. Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije 2. dana festivala

Foto: Damir Vujković

Nikolaj Nikitin: Imamo najbolji program u istoriji Festivala evropskog filma Palić

Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 17. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor i selektor Miroslav Mogorović, izvršni producent Ilija Tatić, selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari” Julija Sinkevič, selektor dokumentarnih programa Igor Toholj, i laureat regionalne “Lifka” nagrade Igor Galo.

Ilija Tatić, izvršni producent festivala, osvrnuo se na sinoćnu ceremoniju otvaranja: „Po mnogima je ovo bila najlepša ceremonija za 29 godina festivala, zahvaljujući Miri Banjac kojoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Ona posebno dirljiva scena s Duškom Kovačevićem na uručenju nagrade, nešto je što čini naš festival zaista posebnim, i što ostaje u istoriji ovog festivala i naše kinematografije. Za takve momente vredi dolaziti“.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, na konferenciji za medije je istakao: „Spontanost koju ovaj festival ima, poput trenutka kada Mira Banjac kaže Dušku Kovačeviću da dodeljuju nagradu njemu, a ne njoj,  pokazuje da je ovo jedan relaksirajući festival, na kome ne važe norme kao na drugim manifestacijama. Na njemu se vide i neke novosti. On sada jeste stari festival, ali nije i nadam se da nikada neće biti staromodan, već da će pratiti sve tokove ne samo kinematografije, nego i života koji se dešava oko njega“.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, osvrnuo se na odličnu posećenost projekcijama na festivalu: „Publika na Letnjoj pozornici gleda filmove koje recimo ni u Beogradu ne bi gledali u tom broju. To čini ovaj festival posebnim“. Mogorović je najavio osam otvaranja programskih selekcija tokom drugog dana festivala, kao i veliki broj fantastičnih filmova u programima izvan glavne takmičarske selekcije. O selekciji „Ukrajina u fokusu“ on je dodao: „Znali smo još pre početka sukoba u Ukrajini da će ova kinematografija biti u fokusu. Ne zbog aktuelnosti izazvane neželjenim ratom, već zbog kvaliteta filmova i autora“.

Novi selektor glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin, ponovo je na Festivalu evropskog filma Palić, nakon prvog mandata u kome je duže od 10 godina bio umetnički direktor. „Za mene i sve ovde, to što smo zajedno, uživamo u umetnosti i razgovaramo o filmu, predstavlja jedini spas“, rekao je Nikitin. O selekciji filmova za glavni takmičarski program je rekao: „Zaista smo se trudili da vas zabavimo, u najpozitivnijem značenju ove reči. Filmovi mogu da budu veoma zabavni. U redu je sedeti u bioskopu i smejati se. U redu je uživati u filmovima. Ovogodišnji program, naravno, odražava ono što se trenutno dešava u svetu, a mi smo zaista ponosni što možemo da predstavimo 10 vrhunskih ostvarenja. Mislim da je ovo najbolji program koji smo ikada imali“.

Julija Sinkevič, nova selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari”, bila je upoznata sa palićkim festivalom dugi niz godina, ali do sada nije dolazila jer je u to vreme bila angažovana na festivalu u Odesi. “Oduvek sam slušala sjajne priče o tome kako se filmski autori osećaju ovde, na koji način komuniciraju s publikom i kakav prijem imaju njihovi filmovi. O tome kakvo je zadovoljstvo predstaviti film u ovakvoj atmosferi”, naglasila je Julija Sinkevič. Govoreći o selekciji “Paralele i sudari”, ona je istakla: “Program koji sam selektovala čine mahom filmovi iz istočne Evrope, čiji umetnici zaista promišljaju sve što se dešava na njihovom teritorijama i traže odgovore u prošlosti. Ovaj program podstiče kritičko razmišljanje”.

Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film, o ovim selekcijama je rekao: “One reflektuju kako aktuelni evropski trenutak na planu stanja naše životne sredine, tako i aktuelne preokupacije s kojima se stanovnici našeg kontinenta suočavaju, od radničkih prava, eksploatacije maloletne radne snage, preko refleksija na trenutni ratni sukob u Ukrajini iz jedne istorijske perspektive. Poslednjih dvadesetak godina zaista je velika ekspanzija dugometražnog dokumentarnog filma, a dokumentaristi su postali ne samo neka vrsta kreativne savesti čovečanstva, nego i insajderi koji već sada učestvuju u nekim mejnstrim društvenim tokovima.

Igor Galo, ovogodišnji laureat regionalne “Lifka” nagrade, povodom ovog priznanja je rekao: Počastvovan sam što sam ovde i što me smatrate svojim, kao delom jedne kinematografije koja je nekad bila velika, jaka, snažna. Refleksije te kinematografije traju već toliko dugo da sam i ja prepoznat kao njen deo, kao neko ko vuče tu jednu duboku liniju koja nas je nekad povezivala u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Zbog toga ne smatram da je to samo filmska nagrada i počast, već i ljudsko priznanje za jedno trajanje koje ima vrlo važnu dodatnu dimenziju”.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

“Devojački film” Ali Hapasalo i “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua u ponedeljak na programu Festivala evropskog filma Palić

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h film “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua.

U ostvarenju “Devojački film”, najbolje prijateljice Mimi i Ronko su jedna drugoj večita podrška – obe žele avanturistički život, ispunjena strašću i raznim doživljajima. Ema je, s druge strane, čitav svoj život posvetila umetničkom klizanju i ništa ne može da se ispreči između nje i njenog uspeha. Ali, kada upozna Mimi i Ronko, otvaraju joj se nove mogućnosti i devojke kreću novim putevima – Mimi i Ema doživljavaju prvu ljubav dok Ronko kreće u potragu za zadovoljstvima.

Film “Magnetna rezonanca” u sinopsisu je opisan kao analiza pokretačkih snaga ljudskog ponašanja suočenih sa nepoznatim, kao i načini na koje doživljavamo druge i odnosimo se prema uznemirujućoj budućnosti.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

U filmu “Bioskop Sabaja” devet Arapkinja i Jevrejki učestvuje u filmskoj radionici koju vodi Rona, mlada rediteljka koja ih uči da dokumentuju svoje živote, ali i da sopstvene snimke prikažu ostatku grupe. Svakom novom projekcijom atmosfera u grupi se menja i primorava učesnice da promisle svoje tradicionalne, ukorenjene poglede i uverenja.

“Granice ljubavi” je priča o Hani i Petru koji, u želji da osveže vezu, zalaze u erotske fantazije jedno sa drugim. Međutim, vrlo brzo prelaze sa reči na dela i njihova nevina igra prelazi granice monogamne veze, što će ih naterati da uvide posledice neograničene slobode. 

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Loši putevi” Natalije Vorozbit. Četiri kratke filmske priče smeštene su u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini. Ovo ostvarenje je premijerno prikazano kao pozorišno delo 2017. u Kraljevskom pozorištu u Londonu.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Prinudno iseljenje” Matea Fazekaša, u selekciji “Novi mađarski film. Delo ovog reditelja u fokusu ima prvi slučaj mladog sudskog izvršitelja koji potom postaje njegova lična noćna mora, jer je očajna starica kojoj oduzimaju dom spremna da žrtvuje sve da bi ga zadržala.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Ovo je naša kuća” (Lamia Šabić, Lučano Perez Savoj, Diogo Pereira), koji postavlja niz pitanja. Kako izgleda život jedne zajednice podređene eksploataciji i sagorevanju uglja preko 100 godina? Šta ostaje posle? Odgovore su dali meštani i priroda: voćnjaci i bašte kojih više nema, reke koje više ne teku, kuće čiji su temelji zatrpani u kopovima i ljudi koji više ne žive u njima.

U sklopu ove selekcije, kao deo pratećeg festivalskog programa, u 15 časova u Eko Centru biće održana panel diskusija i prezentacija Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Okreni se ka suncu” Alione Van Der Horst. Ovo je neverovatna priča o sovjetskom ratnom zarobljeniku koji, nakon Drugog svetskog rada, završava u jednom od Staljinovih logora, u kojem mu je jedini spas ljubav prema nepoznatoj devojci. Šezdeset godina kasnije, njegova ćerka Sana oživljava očevu priču.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Pištolji i kacige” (Marko Marjanović Marinčić), “Linije” (Ivan Stojković), “Velika dostignuća” (Nikola Vučinić), i “Sve je dobro” (Ružica Anja Tadić), u okviru predstavljanja međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma ”Filmski Front“. U istom programu, u nastavku večeri će biti prikazani filmovi “Mačja histerija” (Angelika Abramovič), “Trešnje” (Vytautas Katkus), “Silazak” (Mehdi Fikri), Dirndlšuld (Wilbirg Brainin-Donnenberg).

U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi “Mamin Ponos” (Lili Laura Toth) “Dođi” (Balázs Lengyel), i “Idem” (András Gál).

Druženje u Beogradu u čast nominovanih za TV serije u susret 28. Sarajevo Film Festivalu

Foto: Zoran Kompar

U susret 28. Sarajevo Film Festivalu, u Beogradu je upriličeno druženje u čast nominovanih za nagrade Srce Sarajeva za TV serije.

Sarajevo Film Festival je nagrade za TV serije uspostavio prošle godine, s ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu dana, te podsticaju njihovog međunarodnog plasmana.

“Beograd i Srbija su trenutno jedan od centara najzanimljivijeg i najdinamičnijeg segmenta audiovizuelne proizvodnje, i upravo zbog toga smo odlučili da organizujemo druženje u čast nominovanih iz Srbije za nagrade za TV serije. Nagrade će svečano biti uručene nakon glasanja stručnog žirija od preko 400 profesionalaca iz filmske i televizijske branše iz cijele bivše Jugoslavije. Nagrade za najbolje serije su došle kao kruna jednog procesa koji je na Sarajevo Film Festivalu počeo prije 7, 8 godina, kada je kroz program CineLink pokrenut dio CineLink Drama za kvalitetne serijske projekte. Danas zaista možemo da kažemo da pariramo najvećim evropskim tržištima, i po pitanju kvaliteta i po pitanju kvantiteta”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Nagrade za TV serije se dodjeljuju od prošle godine, a ove godine su proširene i biće dodeljene u dve kategorije: za dramske serije i za komedije. U konkurenciji za nagrade za TV serije 28. Sarajevo Film Festivala je 17 serija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti dodeljene 14. augusta. Biće dodijeljeno 14 nagrada.

Listu nominovanih možete pronaći na ovom linku: https://www.sff.ba/novost/11699/za-nagrade-srce-sarajeva-za-tv-serije-28.-sarajevo-film-festivala-17-nominiranih

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

Zajedno koračamo „Tragovima snova Ernesta Bošnjaka’

Fotografija: Slobodan Jotić

Puna gledališta na svim projekcijama obeležila su i treći festivalski dan tokom kog su prikazani: „Mrak“ Dušana Milića, zatim „Bradati ljudi“ Emila Ensmingera, kao i debitantsko ostvarenje Gorana Nikolića „Heroji“.

Veče je obeležila i domaća premijera filma „A bili smo vam dobri“, višestruko nagrađivanog reditelja Branka Šmita.

Posetioci projekcija imali su priliku i da se upoznaju sa članovima filmskih ekipa.

Gosti Somborskog filmskog festivala treće večeri bili su: reditelj filma „Mrak“ Dušan Milić, reditelj filma „Heroji“ Goran Nikolic i mladi glumac Todor Jovanović, kao i reditelj filma „ A bili smo vam dobri“ Branko Šmit.

 „Mrak“

Radnja filma „Mrak“  smeštena je u planinskim predelima Kosova. Na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta? Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević glumci su u novom filmskom ostvarenju reditelja Dušana Milića.

„Heroji“

Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma HEROJI, sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla. Ovo je dugometražni rediteljski debi Gorana Nikolića. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj i Todor Jovanović, dok je originalnu muziku uradila naša kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Solo: Jana Rančić. Narator filma je Žarko Laušević.

„Bradati ljudi“

Film „Bradati ljudi“ je priča o somborskom novotalasnom bendu „LIOND“ koji je nastao 1981. godine i pri tom ostavio neizbrisiv trag na lokalnoj rok sceni nesvesno stvarajući jedan sasvim novi zvuk kao i novi koncept nastupa uživo.

„A bili smo vam dobri“

Hrvatska 25 godina nakon rata daleko je od ideala nekadašnjih boraca, sada nezadovoljnika. Osiromašena je, raseljena, korumpirana. Ideja nekolicine boraca o izgradnji Muzeja zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba ponovno ih okuplja.

Kako je izgradnja zaustavljena, borci zauzimaju Paromlin. Policiji odgovaraju pretnjom plinskim bocama, specijalcima oružjem. Bivši starešina im obećava drugu lokaciju za Muzej, ali opet su izigrani.

Espreso u 11

Svi učesnići imali su priliku da prodiskutuju o filmskim ostvarenjima prikazanim prethodnog dana festivala.  Reditelj filma „Heroji radničke klase“ Miloš Pušić i  koproducent filma „Posle zime“  Nikolina Vučetić-Zečević, bili su gosti drugog festivalskog Espresa u 11 i razgovarali su sa brojnim publikom.

Zatim su zainteresovani imali priliku da prisustvuju promociji sledećih filmskih publikacija.

Promocija romana:

Feti Dautović: “Aleksandra velika”

izdavač: “Službeni glasnik”

Roman “Aleksandra Velika”, sastavljen je od 4. podromana.

  1. “Trajan iz Bukurešta”

 2. “Marko iz Aleksandrije”

  3. “Beli Vuk iz Kamenog Kaktusa”

  4.” Ivan iz Karkasona”

Radnje su smeštene u prostorno-vremenski ograničena istorijska događanja sa stvarnim i izmaštanim junacima. Svaki od 4 podromana broji 24 priče.

Promocija knjige:

Savo Bojović: ”Put Lučice”

izdavač: ”Treći trg”

Polazeći od prepoznatljivih beogradskih i eksjugoslovenskih toponima i karakterističnih likova iz kraja, preko evropskih aerodroma i skrivenih uličica svetskih metropola, na kojima se razotkrivaju sjaj i beda savremene Evrope, Bojovićev junak istovremeno je i putnik, ali i posmatrač sopstvenog putovanja. U nastojanju da popuni prazninu nastalu zbog intimne traume, te da sagleda svoje mesto na kulisama hiperkapitalističkog, materijalistički ustrojenog, digitalnog sveta, ovaj umnogome generacijski reprezentativan junak pokušaće da između dve ponuđene opcije, business or pleasure, ipak izabere – sebe.

Drugi dan Četvrtog Somborskog filmskog festivala u znaku filmskih publikacija i filmskih razgovora

Fotograf: Slobodan Jotic

Prvi od tri planirana „Espresa u 11“ održan je juče u okviru programa Četvrtog Somborskog Filmskog Festivala.

Učesnici su imali priliku da prisustvuju promociji filmskih publikacija, kao i da prodiskutuju o filmskim ostvarenjima prikazanim prethodnog dana festivala sa drugim zaljubljenicima u filmsku umetnost.

Svetozar Cvetković i Tamara Aleksić bili su prvi gosti Espresa u 11 i podelili su sa publikom utiske o filmu „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića, koji je prikazan prve festivalske večeri.

Zatim su usledili dalji razgovori o filmskim publikacijama:

Promocija filmskog izdavaštva – Filmskog centra srbije

 1. Milan Nikodijević: „Zabranjeni bez zabrane“

Drugo izdanje knjige koja je izdata 1995. godine i od trenutka svoje pojave postala referentno štivo. Autor knjige, kroz 11 razgovora sa nekim od najeminentnijih stvaralaca srpskog (jugoslovenskog filma), preipsituje sudbinu nekih kontroverznih filmova i karijere autora koji su ispaštali zbog subverzivnih sadržaja svojih filmova.

 • Dijana Metlić: „Stenli Kjubrik između slikarstva i filma“

Drugo, znatno dopunjeno i prošireno izdanje, eruditski je i lucidan pogled autorke na stvaralštvo Stenlija Kjubrika, jednog od najvećih reditelja u istoriji modernog filma. Ova nadahnuta knjiga, osim pojedinačne analize svih Kjubrikovih filmova, znalački oživljava kontekst Kjubrikove pojave.

Promocija filmskog izdavaštva – Niškog kulturnog centra

 • Nina Živančevič: „Ono što se vidi“

Knjiga predstavlja izbor filmskih kritika i eseja koje je Nina Živančevič objavljivala, uglavnom u novosadskom „Dnevniku“, u periodu od 2009. do 2019. godine.

Nina Živančević je pesnikinja, prozaista, esejista, umetnički kritičar i prevodilac.

 • Vladimir Marjanović: “Jevanđelje na filmu”

Isus Hristos, kao najdominantnija figura naše civilizacije i čovečanstva uopšte, prisutan je u svim oblastima umetničkog stvaralaštva, pa tako i u oblasti filmske umetnosti. To je upravo i predmet istraživanja u ovom radu. Osim na značajan uticaj Hristovog lika na kinematografiju uopšte, ovo istraživanje se takođe fokusira i na analizu nekih značajnih filmova o Isusu. Preko stotinu filmova koji su nastali tokom istorije sedme umetnosti i čiji je zajednički sadržalac život i stradanje Isusa Hrista čini jednu posebnu grupu, čija uloga u istoriji filma dosad nije dovoljno istražena. Cilj ovog rada jeste da determiniše ulogu i značaj tih filmova u istoriji kinematografije, zatim da odredi njihove mogućnosti i domete u predstavljanju svetog, kao i da definiše da li ti filmovi mogu da predstavljaju autentičan filmski žanr.

Večernji sati bili su rezervisani za filmske projekcije i razgovore sa članovima prikazanih filmskih ostvarenja.

Publici su se poklonili članovi ekipe filma „Heroji radničke klase“ : reditelj Miloš Pušić, Stefan Beronja u ulozi Malog i Bojana Milanović u ulozi Ljiljane.

Publiku su pozdravili i članovi ekipe filma Ivana Bakrača „Posle zime“ Maja Šuša u ulozi Bubi, kao i koproducent filma Nikolina Vučetić-Zečević.

Drugog dana festivala prikazana je i Panorama kratkih austrijskih filmova, a poslednja projekcija, u 23.00 sata, bila je rezervisana za  film prvog mađarskog oskarovca Ištvana Saba „Konačni izveštaj“.

Pank-folk atrakcija Brkovi na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Grupa Brkovi, pank-folk atrakcija iz Hrvatske, nastupiće u četvrtak 21. juna od 22:30 na Festivalu evropskog filma Palić u Letnjem bioskopu Abazija, u okviru muzičkog programa festivala. Koncert se realizuje uz podršku dugogodišnjeg prijatelja festivala, brenda Gorki list.

Brkovi postoje od 2004. godine, a od tada su izdali 7 studijskih albuma i odsvirali bezbroj koncerata širom Balkana i Evrope. Bend je stvorio sopstveni stil koji su nazvali „PunkFolkWellness“. Vokal benda Shamso69 (Vedran Pehar) je autor većine tekstova i muzike.

Brkovi su do sada objavili albume „PunkFolkWellness“ (2009), „Društvo brkatih mladića“ (2010), „Balkanski Esperanto“ (2012), „Pizda materina“ (2014), „Torzo Dade Topića“ (2016), „Hormon Sreće“ (2018), „Brkovi su da se vole“ (2020). Godine 2013. je objavljen album „Brkati gosti“ na kojem su pesme Brkova izvodili razni izvodjači sa područja Balkana.

Brkovi su u proleće 2022. nastupom u Minhenu započeli turneju „Novo (Ne)normalno“, a poslednji singl i spot „Više ni pankeri ne slušaju punk“ su objavili početkom aprila 2022. Trenutna postavu čine Shamso69, Šarac, Tomac, Vlajko, i Igor Paspalj – Pas.

Pored Brkova, u muzičkom delu festivalskog programa tokom festivala nastupiće novosadski bendovi Gift i Norveška Šuma, zrenjaninski The Quarantinos, kao i subotički bendovi Perpetuum Mobile i Mia. Koncerti počinju svakog festivalskog dana u 22:30 časova i ulaz je besplatan.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

VIDEO: Brkovi – Više ni pankeri ne slušaju punk:

Svečano zatvorena 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA

Foto: Đorđe Petković

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture svečano je zatvoreno u četvrtak, 7. jula u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na zatvaranju su se prisutnima obratili Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, i Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, koji je dodelio Posebno priznanje ovog društva – Nagradu za arhitektonski događaj godine 2022, umetnici Ani Đurić – Konstrakti.

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, osvrnula se na ovogodišnje uspešno izdanje manifestacije i najavila: „BINA nastavlja svoje aktivnosti na jesen, i organizuje izložbu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Nišu, a počinje nam uskoro i novi evropski projekat LINA koji će predstavljati jedan novi prostor za mlade arhitekte, one koji dolaze“.

Ivan Rašković je povodom dodele nagrade Ani Đurić – Konstrakti istakao: „Kroz ovo posebno priznanje mi hoćemo da podcrtamo i još jednom naglasimo profilaciju ove nagrade. Ovo priznanje je afirmacija nagrade Arhitektonski događaj godine i njena najava za iduću godinu. Ovaj put dodeljujemo počasno priznanje ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost, koje su imanentne i arhitekturi. Ona je autentična stvaralačka ličnost koja ima i arhitektonske nazore i posredno preporučuje arhitektonsku kulturu. Priznanje ovoj ličnosti govori i o profilu i karakteru nagrade. Ovim priznanjem zahvaljujemo joj se na doprinosu i kreativnom promišljanju, i inspiraciji za autentično delovanje.“

Ana Đurić Konstrakta je lično primila ovu nagradu na zatvaranju BINE i zahvalila se na priznanju.

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 održano je od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bilo je predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

BINA je bila i suorganizator izložbe „Nikola Dobrović – pod zastavama modernih pokreta“ posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je i studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba, a konkursni radovi studenata bili su postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici. Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat” tradicionalno su predstavljeni mladi autori na početku karijere, ovog puta „Modelart Arhitekti” iz Novog Sada.  Izložba „Nagrada Piranesi”, predstavljala je reviju recentne arhitekture iz regiona uzveliki broj najboljih studentskih radova.

Kao i prethodnih godina BINA je, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovala i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj nio da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. Poseban segment programa bio je DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 – u okviru kojega su sprovedeni interaktivni moduli na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju.

Značajan deo programa bile sui  tradicionalne BINA šetnje: “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”. U okviru programa BINA OPEN HOUSE organizovan je program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka). Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet ove godine je bio posvećen gradu Šapcu i realizovan pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020”.

PRVI PUT U SRBIJI: DIGITALNA ULIČNA IGRA „U KOM FILMU IGRAŠ?“

Povodom održavanja 29. Festivala evropskog filma Palić, Otvoreni univerzitet Subotica ima zadovoljstvo da najavi digitalnu uličnu igru / nagradno takmičenje koje će se, na ulicama Subotice odvijati od 04. do 20. jula 2022. godine.

Ulična igra U KOM FILMU IGRAŠ?, inspirisana je evropskim filmom i dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka.  Predstavlja inovativnu formu zabave i zasnovana je na geolokaciji vašeg mobilnog telefona.  Igrači se kreću po centru grada, laganom kratkom šetnjom posećuju osam lokacija – na kojima se nalaze zadaci i gledaju video klipove inspirisane filmovima dobitnika nagrade Lifka – pokušavajući da reše misteriju gde je nestao poznati subotički glumac.

Šta se desilo sa Markom (koga glumi Vladimir Grbić) – otkrićete ako ispratite priču o njegovoj sudbini, od dečka iz kraja do poznate filmske zvezde. Saznaćete i koja je cena slave i čega sve treba da se odreknete kako biste je postigli.  U KOM FILMU IGRAŠ? je zapravo i svojevrstan psihološki test u kome se, na osnovu vaših odgovora tokom igre, određuje i vaš profil ličnosti. Da li ste spremni za slavu i moć? Imate li ono što je potrebno za velike životne igre? Ili možda treba razmišljati drugačije?

Ovu kreativnu digitalnu igru koja se igra na ulicama Subotice, učinili su jedinstvenom subotički glumci Vladimir Grbić,  Stefan Orovec, Kristina Jakovljević, Zoran Bučevac, Andor Kovač Nemeš, Viktorija Palfi, Arpad Černik, Uroš Mladenović i Srđan Sekulić.  Video produkciju potpisuje Dinovizija.

Ova vrsta ulične digitalne igre je nešto što su do sada obično imali veliki gradovi u Evropi i svetu – ali smatramo da naša verzija ove forme kulturnih/turističkih aktivnosti, kreativnošću nadmašuje mnoge od njih.  Subotica i Festival evropskog filma Palić – ovim projektom ulaze u red gradova i manifestacija koje se služe inovativnim digitalnim tehnologijama.

Da biste učestvovali u igri i nagradnom konkursu potrebno je da na svom mobilnom telefonu otvorite stranicu www.tvojfilm.rs i krenete tragom od prve lokacije u igri. Ova ulična igra se igra uz pomoć mobilnog telefona. Potrebno je samo da pre početka uključite geolokaciju i sledite instrukcije.  Zadaci se uključuju automatski kada dođete na traženu lokaciju. Ukoliko ste u mogućnosti, ponesite i slušalice zarad potpunijeg doživljaja. Svi učesnici nagradnog takmičenja imaju priliku da osvoje vrednu nagradu – laptop računar.

Igra započinje na Železničkoj stanici – gde je prva lokacija u šetnji po centru grada.

Ako uspete da pronađete sve lokacije, odgovorite na sva pitanja a zatim uradite i poslednji zadatak – laptop računar može biti vaš.

Igru je osmislila i za Festival evropskog filma Palić, osmislila i proizvela beogradska agencija NextGame, jedan od retkih digitalnih kolektiva u zemlji specijalizovan za hibridne projekte koji se dešavaju i u javnim gradskim prostorima i u digitalnom okruženju. 

OD TEMELJA SRPSKOG HOROR FILMA DO NOVIH OSTVARENJA SA ISTOKA

Kako saopštavaju mediji, sinoć je u Nišu vetar obarao stabla, a Hidrometrološki zavod Srbije izdao je hitno upozorenje za jugoistok Srbije. Međutim, zidine grada Koprijana koje se vekovima uzdižu na samoj kapiji između niške i leskovačke kotline prve svedoče da je nevreme protutnjalo tik pored Doljevca i da je posle svega on ostao okupan samo kratkotrajnom kišicom.

Program drugog dana festivala otpočeo je tribinom održanom u Nišu „Pola veka Leptirice – Horor u srpskoj kinematografiji“ i projekcijom remasterizovane verzije filma Leptirica u glavnom festivalskom bioskopu.

Polusatno pomeranje festivalske satnice, usled najavljene vremenske nepogode, nije smetalo prisutnoj publici da tokom večeri pogleda reprizna emitovanja nekoliko filmova sa prve večeri i da isprati prve projekcije filmova Zaključana vrata (Kina, 2021), Maska ludila (Austrija, 2013), Kuća u džungli: buđenje (Indija, 2021).

Najviše paženje tokom dana i neposredno pre programa druge večeri privukli su oslikani zidovi ulaza u doljevačku klanicu, kao i Drakulino dugo konačište.

Finale festivala trećeg dana počinje projekcijom Zora sviće iza očiju (Nemačka, 2021) reditelja Kevin Kopacka od 19 sati u Slaughter Movie Hallbioskopu. Film traje 73 minuta. Pošto su upravo nasledili oronuli zamak, razočarana žena i njen mrzovoljni muž odlučuju da provedu noć u toj ruini, dok vreme i stvarnost polako počinju da se menjaju oko njih. Ljubavno pismo evropskom horor filmu šezdesetih i sedamdesetih. Stvari nisu onakve kakve izgledaju u ovom visokostilizovanom žanrovskom filmu. Dobitnik nagrada za najbolji film na FrightFest-u, Roho Sangre, Drakula Film Festivalu, itd.

U nastavku programa glavnog festivalskog bioskopa publika će imati prilike da pogleda prvu svetsku reprizu filma Agata (SAD, 2022) od 21 sat, kao i film Glasnik iz senki (Austrija , 2013) reditelja Norbert Fafenbihlera koji traje 60 minuta. U pitanju je eksperimentalni „found footage“ koji odaje počast ikoni nemog horor filma Lonu Čejniju. Norbert Pfafenbihler je ponovo izmontirao delove iz 46 sačuvanih filmova od 200 koliko je Čejni snimio, kao omaž Čenijevoj umetnosti, nesvakidašnjoj moći horor filma i paradoksalnoj čari bioskopa.

Na programu Air Movie Screenbioskopa od 21 časova ide film Čujem drveće kako šapuće (Mađarska, 2022), a zatim od 22:30 film Seansa (SAD, 2021) reditelja Sajmon Bareta. Film traje 92 minuta. U prestižnoj Ferfild akademiji, elitnom internatu za devojčice, šest prijateljica se u šali upušta u noćni ritual i priziva duh mrtve bivše studentkinje koji navodno opseda njihovu školu. Pre jutra, jedna od devojaka je mrtva, ostavljajući ostale da se pitaju šta su to probudile. Scenarista filmova Ti si sledeći i Gost, i reditelj segmenata u omnibusima VHS 2 i VHS 1994, debituje sa svojim prvim dugometražnim filmom. „Kao i njegova prethodna dela, ima dosta preokreta i preokreta, a iako iskusnim horor gledaocima neće biti teško da pogode većinu njih, i dalje ima dosta zabave“ (Eye for Film).

Od 21 časova Žiri Slaughter festivala u sastavu Alin Ludu Dumbrava (Predsednik), dr Marko Pišev i Jovan Ristić saopštava ime dobitnika nagrade “ZLATNA MACOLA” na prostoru Water Movie Screen bioskopa gde se program završava od 23 časova projekcijom filma Leptirica.

RENESANSA HEAVY METAL ZVUKA POČINJE U DOLJEVCU

Odlični nastupi grupa RAINDOGS CHAPTER III i DAWN OF CREATIONS bili su prava uvertira za nastup grupe ALITOR i kulminacije večeri tokom nastupa grupe PANTERCHUGGAH, prvog srpskog Pantera tribjut benda.

Finalno treće veče SLAUGHTER HEAVY METAL FESTIVALA otvara u 19 sati prekaljena niška hardrok grupa KRAMER koja iza sebe ima karijeru dugu nekoliko decenija. Od 20 sati nastupa grupa MUD FACTORY metal bend osnovan 2012. godine u Vranju. Ostvarili su niz zapaženih nastupa od kojih izdvajamo prvo mesto na 47. Zaječarskoj Gitarijadi i mnoga, mnoga druga. Objavili su nekoliko EP izdanja i album The Sins Of Our Fathers za izdavačku kuću Wormholedeath na kojem su radili sa Fredrik Nordstrom u čuvenom švedskom studiju Fredman. Ovaj album je podržala Wacken foundation, globalno najznačajnijeg metal festivala na svetu. Grupa je održala više nastupa na renomiranim festivalima, a 2016. godine je pokrenula i svoj Factory Fest koji se ove godine simbolično održava na Slaughter festivalu u Doljevcu.

Nastupom od 21 časova prvi put pred pubilkom u Srbiji naći će se bugarski sastav REJUVENATION koja u Doljevac stiže iz Sofije. Prvi EP objavilii su 2017. godine, zapažen Chronology Protection Conjecture’s Negation, a četvrtog aprila ove godine izašao je njihov album Cristalline.

Od 22:30 na samom samom zatvaranju festivala nastupa METAL-LICA najdugovečniji srpski Metallica tribute bend koji čine članovi bendova Mortal Kombat, Quasarborn i Trigger. Tokom svog dugogodišnjeg postojanja, u sastavu su svirali članovi bendova Magma, S.A.R.S… Grupa izvodi pesme iz celokupnog diskografskog opusa jednog od najuticajnijih metal bendova svih vremena.

Ulaz na sve programe Slaughter festivala je slobodan, a za publiku iz Niša je organizovan besplatan prevoz svakog dana od 18 sati, sa parkinga Doma vojske Srbije, preko puta Narodnog pozorišta u Nišu, kao i povratak svake od večeri po zavšetku programa.

Podsećamo, na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak 30. juna u Javnoj biblioteci u Doljevcu umetnički direktori Horor, odnosno Hevi Metal Festivala, Dejan Ognjanović i Željko Ljubić predstavili su „Zlatnu macolu“ grand-prix Slaughterfestivala koji će biti dodeljen autoru najboljeg horor filma. Predsednik žirija je Alin Ludu Dumbrava, dugogodišnji direktor čuvenog Drakula festa u Transilvaniji. Organizator festivala je Komplos Art Factory iz Doljevca, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Doljevac.

Svečano otvoren 9. Bašta Fest

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je otvorio glumac Mladen Sovilj 30. juna na Open Airu Borići, nakon čega je započeo i takmičarski program festivala. Prisutnima su se obratili i osnivači festivala, glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, koji su istakli zadovoljstvo razvojem i sve većim značajem ove manifestacije.

„Neverovatno je da je ovo već deveta godina festivala. Ispunjava me velikom radošću i entuzijazmom, to što je sve više ljudi svake godine na festivalu, što je sve prepoznatljiviji. Uvek mi je velika radost i čast kada se mladi autori raduju što im je film izabran u program Bašta Festa. Ove godine imamo i dve premijere, i  jako nam je bitno da reditelji imaju želju da njihov film bude premijerno prikazan pred domaćom publikom na Bašta Festu“, rekla je Maja Šuša.

Jovan Jelisavčić zahvalio se sponzorima i pokroviteljima festivala, kao i prisutnoj publici. “Naročito bih kao značajne istakao eko akcije koje smo imali pre festivala, a najavio bih i jednu veliku zajedničku akciju kako bismo sanirali što veći broj deponija”, naglasio je Jelisavčić.

Tradicija festivala jeste da ga otvara jedan mladi glumac koji je obeležio proteklu godinu po mišljenju festivalskog tima. Ove godine to je bio Mladen Sovilj, koji je, između ostalog, rekao da je prednost Bašta Festa što je na malom terenu bolji pregled igre i kvalitetnija komunikacija. “Ovo je festival koji neguje hrabrost i izvesnu dozu simpatičnog bezobrazluka, koji je samim tim u dobroj komunikaciji sa sobom i prirodom”, zaključio je Sovilj.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Sutra počinje 9. Bašta Fest

Foto: Bašta promo

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 30. juna do 3. jula 2022. godine. Festival će otvoriti glumac Mladen Sovilj u četvrtak, 30. juna u 20:30 na Open Airu Borići, kada počinje i takmičarski program festivala. Tradicija festivala jeste da ga otvara jedan mladi glumac koji je obeležio proteklu godinu po mišljenju festivalskog tima.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri činiće Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstaviće najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Otvorena izložba „Nagrada Piranezi” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Foto: Vladimir Živojinović

Izložba „Nagrada Piranezi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, otvorena je 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Na otvaranju su se prisutnima obratili Branko Pavić, prodekan za međunarodnu saradnju i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta, Danica Prodanović iz organizatorskog tima BINE, i Andrej Strehovec, nacionalni selektor Srbije za međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranezi.

Branko Pavić je na otvaranju izjavio: “Sa zadovoljstvom smo prihvatili predlog BINE da predstavimo ovu izložbu. Drago mi je što možemo da u našem prostoru Aule predstavimo radove, među kojima ima i onih koje su uradili naši studenti i naše kolege”.

Danica Prodanović je posebno istakla studentsku selekciju: “Izuzetno je važno da je ova izložba baš ovde na fakultetu i što uključuje studente sa tri fakulteta – iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca. Prava stvar je što se i studentima otvorila šansa da prikažu svoje radove uz realizovane arhitekte koji imaju ozbiljnu produkciju, a sa druge strane što mogu da budu u toku s onim što se dešava u regionu”.

Andrej Strehovec se osvrnuo na organizacione aspekte i zahvalio organizatorima: “Ovo dešavanje ima zaista puno učesnika i sada je treća sezona u kojoj učestvuje Srbija. Izložba je spremljena u produkciji Piranskih dana arhitekture, i koprodukciji BINE i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Zahvaljujem se celoj ekipi BINE koja već treću godinu daje izvanrednu podršku ovoj manifestaciji odlične arhitekture”.

Nagrada „Piranezi“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica potiče iz Pirana.

Nagrade se dodeljuju najboljim realizovanim arhitektonskim projektima koji su nastali u poslednje dve godine na teritoriji država Srednje Evrope: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Od 2018. godine, ovoj listi zemalja pridružila se Srbija, 2019. Bosna i Hercegovina, a 2020. Crna Gora.

Projekte prikazane na izložbi „Piranezi“ biraju i nominuju nacionalni selektori navedenih zemalja krajem oktobra. Svaki selektor može da predloži po pet projekata.

Deo izložbe za Nagradu „Piranezi“ je i međunarodna studentska izložba na kojoj učestvuju arhitektonski fakulteti iz evropskih gradova Graca, Špitala, Beča, Banjaluke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Peskare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada i AA London – koji predstavljaju po dva projekta po izboru studentskih selektora.

Za Nagradu „Piranezi“ konkuriše 55 realizovanih arhitektonskih projekata i 38 studentskih projekata. Međunarodni žiri, koji čine predavači na godišnjoj konferenciji PDA, bira dobitnike Nagrade „Piranezi“, dva Počasna priznanja „Piranezi“ i jednog Počasnog priznanja „Piranezi“ za studente, a dodeljuje ih počasni sponzor konferencije PDA.

Nagrada „Piranezi“ dodeljuje se različitim projektima koji se razlikuju po veličini i programu, ali je fokus nagrade i dalje na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu.

Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca u Studentskom gradu

Izložba „Svesvsrtani“ umetnika Uroša Krčadinca i kustosa Lava Mrenovića, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, biće otvorena sutra, u četvrtak 23. juna u 19 sati, u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Za projekat “Svesvrstani”, umetnik Uroš Krčadinac je napisao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta.  Uz pomoć ovog programa, preko 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih. Prateći ovaj proces, izložba postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu?

Tokom trajanja izložbe 1. jula biće organizovana društvena igra “Svesvrstani” na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Krčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

Period od 15. marta do 15. aprila 2022. godine umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović proveli su na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka kroz arhivske fotografije, prikupljene iz privatnih albuma nekadašnjih i sadašnjih  stanara, da se uključe u studentski život, permanentno razvijajući i primenjujući digitalni participativni umetnički rad u studentskom kontekstu. Umetnički rad Svestvrstani posvećen je razvijanju senzibiliteta prema novim oblicima digitalne kulture, što je od velikog  značaja za sve nas, žitelje 21. veka, naročito za studente kako bi razumeli medijsku, estetsku, ideološku i tehnološku logiku koja stoji iza algoritama, koji generišu ozbiljan deo komercijalnog i ideološkog sadržaja na Internetu i kako bi bili kadri da postanu subjekti tehnološkog sveta, umesto da ostanu tek njegovi objekti.

Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, programer, autor i edukator koji smišlja i vodi radionice, kreira data umetnost, vizuelizacije podataka, animiacije i animirane filmove, performanse, interaktivnu umetnost, programira veštačku inteligenciju, crta digitalne crteže, bavi se digitalnom književnošću i eksperimetalnom geografijom.

Lav Mrenović je nezavisni kustos i umetnički kritičar. Diplomirao je istoriju umetnosti na Unverzitetu u Beogradu. Trenutno istražuje uticaj globalizacije na sistem savremene umetnosti u Beogradu od 2000. godine do danas. Njegove sfere interesovanja su savremena umetnost i njeni odnosi s politikom i identitetima.

Program umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima odvijao se paralelno tokom prve polovine 2022. godine u još četiri grada: Madridu, Podgorici, Rijeci i Novom Sadu. U petak 24. juna od 14.00 – 19.30 u Klubu Magistrala Dragan Ve Ignjatović u Domu kulture Studentski grad biće održan THEY: LIVE SAMIT – jednodnevna konferencija posvećena predstavljanju realizovanih umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici i Novom Sadu na kojoj će svoja iskustva podeliti umetnici i kustosi iz navedenih gradova.

Projekat “They: Live-student lives revealed through context-based art practices” podržan je od strane programa za kulturu i medije Evropske Unije Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Pored  Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja Ikarus Hrvatska iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu i prijatelji projekta su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina, Centar za primenjenu istoriju iz Beograda, Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i ustanova Studentski centar iz Beograda.