Muzika

Objavljen spot za pesmu „Žeravica“ iz filma „Što se bore misli moje

Film „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 21. septembra.

Dan nakon beogradske premijere filma ekskluzivno je objavljen spot za pesmu „Žeravica“ koja će biti prva u nizu numera iz ovog ostvarenja koje će biti dostupne na Youtube kanalu MegaCom Filma.

Originalnu muziku za film „Što se bore misli moje“ komponovala je mlada i izuzetna kompozitorka filmske muzike Ana Krstajić. Autor teksta pesme „Žeravica“ je Dragoljub Stojković, koscenarista filma.

Spot za pesmu „Žeravica“:

https://youtu.be/SzqbMcvs5T4?si=YSYsOivQfStsUV02

Uzbudljiv istorijski i politički triler „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. Film je nastao poscenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o jednom od naših najvećih vladara i atentatu koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju istaknuti glumci Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović, potom mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Film je snimljen u produkciji Telekom Srbija i filmske produkcije Bombona, a prijatelj filma je Dunav osiguranje.

Koncerti vrhunskih saksofonista na jubilarnom 10. Belgrade SAXperience festivalu

Objavljen program Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji

Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji – BELGRADE SAXPERIENCE biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu.

Jubilarno izdanje festivala obuhvatiće koncerte muzičara vrhunskog nivoa, edukaciju domaćih saksofonista na majstorskim kursevima gostujućih umetnika, angažovanje domaćih kompozitora, čija će se nova dela za saksofon premijerno izvesti na festivalu, kao i predstavljanje brojnih mogućnosti saksofona u klasičnoj, džez i popularnoj muzici.

Festival će u četvrtak, 28. septembra u 19 časova u Galeriji SANU svečano otvoriti Jan Gričar, jedan od najboljih mladih saksofonista iz Slovenije, uz klavirsku saradnju pijanistkinje Neže Bregar. Oni će izvesti dela Debisija, Klare Šuman, Prokofjeva kao i dela slovenačkih autora originalno pisana za saksofon.

Druge večeri u petak, 29. septembra u 20 časova u UK Parobrod nastupiće izvanredni duo saksofona iz Belgije Helix2, koji čine Nele Tibo i Bart van Beneden, koji će predstaviti zvuk saksofona u kombinaciji sa elektronikom. Pored pažljivo odabranog repertoara Helix2 će premijerno izvesti i kompoziciju našeg talentovanog kompozitora Draška Adžića koja je specijalno pisana za jubilarno izdanje festivala. Pre njih u 18 časova u Parobrodu nastupiće daroviti studenti saksofona Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Treće večeri, na zatvaranju jubilarnog festivala saksofona u subotu, 30. septembra u 20 časova u Domu omladine Beograda koncert će održati jedan od najuspešnijih austrijskih saksofonista Lukas Gabric. Gabrica će na koncertu u Beogradu pratiti izvanredni domaći džez muzičari, i to pijanista Aleksandar Grujić, kontrabasista Miloš Čolović i bubnjar Aleksandar Cvetković. Oni će zajedno odsvirati autorske kompozicije Lukasa Gabrica koji je već uveliko ostavio trag na međunarodnoj džez sceni koji je, prema rečima poznatog trubača Tomasa Ganša i saksofoniste Džoela Frama izuzetan muzičar čiji zvuk saksofona oduzima dah.

Karte za koncert Lukasa Gabrica mogu se kupiti na blagajni Doma omladine ili na www.efinity.rs. Ulaz na ostale koncerte je slobodan.

Festival Belgrade SAXperience je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Ambasade Belgije u Srbiji i Ambasade Republike Slovenije.

Nišville u Aleksincu i Pirotu

Nišville ROMAJAM orkestra održaće koncert u Aleksincu u Sali  Centra za kulturu u utorak 19. septembra u 20 sati, a u sredu 20. septembra Nišville SPICH orkestar  nastupiće u Pirotu od 16:00 na platou ispred sportskog centra,  u sklopu INTERREG Cooperation Day 2023, odnosno, programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević kaže da ROMAJAM orkestra čini dvadeset muzičara i da je nastao kao deo istoimenog  podržanog od  strane EU programa: MusicAIRE (An Innovative Recovery for Europe), a u sklopu Creative Europe programa Music Moves Europe (MME) koji  je okvir za inicijative i akcije Evropske komisije u podršci evropskom muzičkom sektoru. MusicAIRE je, inače, prvenstveno zamišljen kao podrška oporavku evropskog muzičkog “ekosistema” – jednog od sektora koji su najviše pogođeni u Covid i postcovid periodu.

          – SPICH orkestar  je sastavljen od 10 muzičara a nastao je kao deo SPICH projekta koji je realizovan od strane Nišville fondacije i organizacije „Lokalno nasledstvo“ iz Pernika, a u sklopu INTERREG programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Sastavni deo ovog projekta bila je i izložba tradicionalnih maski – zaključuje direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji – BELGRADE SAXPERIENCE

10 godina razvoja saksofona u Srbiji – Do sad održano 150 koncerata sa preko 450 učesnika

Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji – BELGRADE SAXPERIENCE biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu.

Belgrade Saxperience osnovan je 2014. godine kao inicijativa Udruženja saksofonista Srbije sa saksofonistom Milanom Savićem na čelu.

Milan Savić, osnivač i direktor festivala je povodom jubilarnog izdanja izjavio:

Raduje me da ove godine obeležavamo jubilarni, deseti festival saksofona. Kada se osvrnem na period iza nas koji je protekao neverovatno brzo, mogu da kažem da sam ponosan i zadovoljan jer smo za ovih deset godina u okviru festivala organizovali preko 150 koncerata u Beogradu i u 12 gradova širom Srbije, sa blizu 450 učesnika iz 15 zemalja. Održali smo oko 50 majstorskih radionica za naše učenike i podstakli 11 domaćih kompozitora da obogate naš repertoar za saksofon sa ukupno 16 novih kompozicija”.

Ove dragocene aktivnosti koje već deset godina motivisano organizujemo, značajno utiču na afirmaciju saksofona i razvoj kulturne scene u Srbiji. Naši mladi saksofonisti imaju mogućnost da se informišu sa svim dešavanjima u svetu saksofona, a zahvaljujući novim saznanjima ostvaruju bolje rezultate na međunarodnim takmičenjima i samim tim predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu. Takođe, gostujući saksofonisti održavaju visokokvalitetne koncerte za našu publiku i tako Beograd potvrđuje svoje značajno mesto na svetskoj muzičkoj sceni kao destinacija sa raznovrsnim i kvalitetnim kulturnim muzičkim sadržajem,” naglasio je Savić.

Tokom jubilarnog izdanja srpsku prestonicu posetiće neki od najznačajnijih evropskih saksofonista koji će tokom festivala održati koncerte i majstorske kurseve.


Na poziv festivala Belgrade SAXperience, još jedan domaći autor komponovaće novo delo za saksofon čije premijerno izvođenje je upravo ono po čemu se program festivala posebno izdvaja Poseban segment festivala čini program Mini SAXperience koji je posvećen budućim profesionalnim saksofonistima i deci. Na ovim koncertima predstavljaju se mlade nade saksofona iz Srbije. Ljubitelji saksofona uživaće i u sada već tradicionalnoj, koncertnoj turneji SAXperience On Tour koja će se održati tokom novembra i decembra, u kulturnim centrima u Smederevu, Pirotu, Leskovcu, Vršcu, Somboru i Užicu. Saksofonista Milan Savić, osnivač festivala, će održati šest koncerata i šest majstorskih radionica. Cilj turneje je edukacija i razvoj publike.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Austrijski kulturni forum Beograd, Ambasada Belgije u Srbiji i Ambasada Republike Slovenije.

Program jubilarnog izdanja Belgrade SAXperience festivala biće uskoro objavljen.

Otpočeo buking za Nisvil 2024

Jubilarni 30 Nisville džez festival održaće se 9 – 18. avgusta, a glavni program 15 – 18. avgusta 2024 godine u niškoj Tvrđavi. Ukupno 150 koncerata i 300 programa izvešće više od 1000 domaćih i stranih izvođača.

Već je potvrđen nastup  5 bendova a među prvima je svoj nastup potvrdio i VERTIGONG iz Indonezije. Nišvil poziva bendove i orkestre da pravovremeno pošalju svoje ponude, a društveno odgovorne kompanije, koje posluju u Srbiji, da uključe Nišvil u svoje godišnje marketinške planove.

“Svake godine nas ljubazno odbiju najznačajnije kompanije koje posluju u Srbiji sa izgovorom da smo zakasnili sa našom sponzorskom ponudom jer su vec sklopili marketinški budžet tako da ćemo ove nedelje svima njima pravovremeno poslati predloge paketa sponzorstva. Možemo da garantujemo program dostojan jubileja i to da će njihovu poslovnu poruku videti 200.000 posetilaca” – izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.https://youtu.be/vtWjsDZionA?si=AI706IOIfSfHnx6r

TRICKY ŽELEO DA NASTUPI SA TRUBAČIMA

– Razlog zbog kojeg jeTricky prekinuo nastup na zatvaranju Nišvila nije bio loš razglas Sky Music-a niti to što je „pijani direktor Nišvila hteo da ga bije“ kako su informisali svoju agenciju, već propust njihovog tonca kome su neočekivano otkazala oba laptopa sa matricama, pa su nastup umesto sa uvodnom numerom posvećenoj Srbiji započeli završnom numerom – izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević nakon rekonstrukcije događaja sa očevicima. 

– Zbog toga je Tricky bukvalno poludeo i povukao bend sa scene. Nakon desetak minuta pokušali su ponovo nastup ali je tehnička greška bila nepopravljiva, a nastup nemoguć. To je strašno pogodilo Trickija jer je na tehničkoj probi sve savršeno funkcionisalo, a on se radovao nastupu i hvalio kvalitet zvuka. Sav bes pokušao je da iskali na direkoru festivala i njegovim saradnicima, nepovezano ponavljajući da voli Srbiju i njen gostoljubivi narod, osim direktora koji je hteo da ga bije, da je spreman da odmah umre, kao i da će se ubiti ako ne izađe na binu. Kad su na drugom stejdžu počeli svoj nastup trubači, Tricky se potpuno smirio i pitao novinara Miloša Eremića može li da se popne na binu i repuje sa njima. Da mi je Eeremić u tom trenutku preneo tu informaciju verovatno bih mu dozvolio i to bi bila medijskaekskluziva. Dobar deo njegove publike već se preselio na Midnight Dance stejdž, pa bi druga opcija bila da tamo nastupi sa dj Dejanom Šobotom koji je ujedno bio i stejdž menadžer glavnog programa (pa i Trickijevog nastupa) i koga je na kraju grlio. Umesto tih opcija, ubacili smo ga u taxi i poslali u hotel. 

Ostaje žaljenje, kaže Blagojević, što je jedna tehnička greška bila okidač za buđenje Trickijevih demona, zaključio je Blagojević. Stručni tim Sky Music-a potvrdio nam je odgovornost njihovog tonca sledećim pojašnjenjem.

      Sistem inženjer se postara da zvuk bude linearan i adaptiran uslovima i konfiguraciji na terenu. Onog momenta kad se zvuk namesti on se više ne dira, Sve dalje je stvar njihovog tonca, njegove percepcije kako da ono što dolazi sa bine u najvernijem obliku dođe do publike. Ako sa bine dolazi loše, tako će se čuti i napolju. Bend sa bine ne čuje zvuk napolju. Sve što čuju je monitor mix koji radi drugi tonac. Isti taj bend je bio zadovoljan na tonskoj probi, tome proba i služi. Zvuk je bio vanserijski dobar. Specijalno imajući u vidu atipičnu postavku Trikijevog tonca – zaključio je direktor Nišvila Ivan Blagojević

Bend Keni nije mrtav objavio spot za pesmu „Nema nazad“

Prva kolaboracija benda sa Zembom Latifom i Lu

Bend Keni nije mrtav objavio je spot za pesmu Nema nazad. U pitanju je drugi po redu singl sa nadolazećeg albuma koji će ove godine izaći za izdavačku kuću Mascom.

Singlom „Nema nazad“ bend objavljuje svoju prvu kolaboraciju u karijeri i nastavlja saradnju sa produkcijskim timom na čelu sa Arsenijem Slavićem. S obzirom da je pesma nastala u saradnji sa hrvatskim pop trap artistom Zembom Latifom i pevačicom Lu, bend je odlučio da spot snimi u Zagrebu.

O realizaciji spota članovi benda su rekli: Snimali smo u Zagrebu, praktično ne znajući kako će to sve na kraju da izgleda, jer je veći deo videa VFX. Spot je sniman par dana posle našeg nastupa na Beer Festu u Zagrebu, a kako smo leto praktično podredili nastupima benda, iskoristili smo priliku da odemo i do mora, ali i do Italije na kafu.

Efektan video koji je upravo izašao najavljuje album na kom Keniji trenutno rade, paralelno nastupajući na festivalima u zemlji i regionu.

Ova godina nam veoma prija. Izbacili smo dva singla, spremamo novi album, dosta putujemo i nastupamo. Može se reći da smo jako zadovoljni kako stvari trenutno idu. Za nama je nekoliko jako lepih nastupa, od Arsenal festa u Kragujevcu, Belgrade Beer Festa, preko Slovenije, Hrvatske i predivnih festivala u Aranđelovcu i Čačku, izjavili su članovi benda.

Bend Keni nije mrtav nastao je 2017, a čine ga: Mateja Đokić (glavni vokal, gitara), Matija Pešić (prateći vokal, bas) i Sava Tomić (bubanj). Nakon nekoliko demo snimaka, posle par godina, zvanično su se oglasli pesmom „Venecijaneri“, a potom i debi albumom „Ajmo da plešemo“. Bend je uspeo da se odlično pozicionira na domaćoj i regionalnoj sceni donoseći miks dobrih pesama, emocija i prvoklasne zabave. Muzika ovog benda u potpunom je skladu sa svetskim trendovima, a muzička kritika ih povezuje sa grupama kao što su MusePanic! at the DiscoGreen Day, Franz FerdinandThe KillersObojeni program

Spot se nalazi na linku: https://www.youtube.com/watch?v=aknNmK_UC2Y

Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao“ u Beogradu i Kotoru od 24 do 28. jula 2023.

U ponedeljak 24. jula u muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu održaće se prvi koncert u okviru Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“, koje predstavlja zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija.

Učestvuju mladi muzičari iz  Srbije i Kine, a koncerti su u terminima 9.30 i 14.00 časova.

Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao„  je prvo takmičenje koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima.

„Ciao„  (na kineskom „qiáo”) znači „zdravo“ na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje „most“.

U savetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika, a organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.

Posle Beograda, „Ciao“ odlazi u Kotor gde će u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, biti održano još nekoliko koncerata u okviru ovog takmičenja i dodeljene nagrade.

Nekada velika nada srpske scene – danas svetski priznata džez pevačica

 Alma Mićić Kvartet ft. Gregory Hutchinson na Nišvillu

Pevačica Alma Mićić,  koja je tokom devedesetih imala status jedne od najvećih nada srpske i balkanske džez scene, a danas je značajno ime na američkoj džez sceni (pa samim tim i u svetskim razmerama) – nastupiće na predstojećem Nišvilu sa svojim kvartetom u petak 11. Avgusta. U sastavu su i njen suprug, fenomenalni jazz gitarista Rale Mićić, (Tom Harrell, Eric Alexander ) kao i ritam sekcija, koju čine sjajni basista Petar Slavov (Joe Lovano, George Garzone) i legendarni bubnjar Gregory Hutchinson (Betty Carter, Roy Hargrove).

„Njen nežni zvuk nagoveštava jednostavnu raskoš noćnog neba prenaseljenog zvezdama. Ipak, kad odluči da se vine, utisak je da joj ni Sunce nije izvan domašaja.“

Ovim rečima čuvenim magazin „JazzTimes” opisuje istaknutu jazz umetnicu, Almu Mićić.

Postigavši nemali uspeh na svetskoj sceni, koju je za prethodne dve decenije obogatila izdavanjem četiri studijska albuma i brojnim nastupima širom sveta, rame uz rame s najvećim legendama jazza, Alma nije slučajno nazvana „prvoklasnom jazz pevačicom“ od strane američkih medija. U to se lično mogu uveriti posetioci  njujorških klubova u kojima od 2000. godine redovno izvodi svoj bogat repertoar, iznova oduševljavajući publiku nezaboravnim nastupima.

Svaki album Alme Mićić krasi i jedna numera kojom izražava ponos na svoje poreklo i ljubav prema muzičkom ambijentu iz kog potiče. Tako se na albumu Introducing Alma (CTA Records, 2004)našla i obrada pesme Sejdefu majka buđaše, dok je fantasična verzija numere Oj, djevojko Milijana našla svoje zasluženo mesto na albumu The Hours (CTA Records, 2008).

Alma je podjednako ponosna i na svoje prve korake pred festivalskom publikom Nišvilla, kada je kao mlada nada beogradske jazz scene, 1996. godine nastupila na jednom od prvih izdanja. Upravo će povratak na jedno od mesta „gde je sve počelo“ zatvoriti jedan krug ispunjen neizmernom ljubavlju i posvećenošću s kojima i dalje gradi svoju izuzetu karijeru.

Reizdanje duplog studijskog albuma „Čovek rado izvan sebe živi“ Bebi Dol

U izdanju Mascoma objavljeno je rezidanje duplog studijskog albuma „Čovek rado izvan sebe živi“ Bebi Dol.

U pitanju je jedinstveno LP izdanje na clear (providnim) vinilima za koje se smatra da je „kolekcija koja je promenila svet“. Masterizovano izdanje čini 12 pesama koje su obeležile 20. vek. Bebi Dol je otpevala numere Marvina Geja, Stonsa, Bitlsa, Džejmsa Brauna…

Dragana Šarić, poznata pod scenskim imenom Bebi Dol, jedna je od najautentičnijih pojava na našoj muzičkoj sceni. Poznata je po hitovima “Brazil”, “Mustafa”, “Rudi”, “Bademi i so”, “Hajde da uzmemo neki dobar auto” i drugim. Svoju muzičku karijeru započela je krajem 70-ih. Pesma „Mustafa“ proglašena je pesmom godine 1981, a Bebi Dol je dobila nagradu za najbolji snimak iste godine. Nakon toga nastavlja uspešnu karijeru i objavljuje albume za koje muzička kritika ima samo reči hvale. U decembru 2006. je objavila kompakt-disk naslovljen sa „Čovek rado izvan sebe živi“. Album je sadržao obrade klasika, koje su sada masterizovane na vinilu.

Izdanje je dostupno u MASCOMSTORE radnjama: Čumić, Galerija, Delta, Ušće kao i na sajtu mascom.rs.

Nastupom švajcarskog benda URAL UMBO i projekcijom filma REZ u petak 30. juna počinje Slaughter festival u Doljevcu

U petak 30. juna, počinje Internacionalni festival umetničkih horor filmova “Slaughter Festival” kao i u pratećem programu Internacionalni heavy metal festival, koji će kao i filmski segment trajati do nedelje 2. jula, u prostoru nekadašnje doljevačke klanice, u organizaciji Komplos Art Factory, udruženja građana iz Doljevca.
Svečano otvaranje festivala biće u 19:30 sati u glavnoj hali doljevačke klanice nastupom švajcarske grupe „URAL UMBO“ koja u polučasovnom programu izvodi autorsku horor muziku, a odmah nakon toga projekcijom filmskog ostvarenja „REZ“ oskarovca Mišela Hazanavicijusa. Veliki kuriozitet predstavlja činjenica da je ova „zombi komedija“ otvorila i prošlogodišnji kanski festival.
Iz programa filmskog fesitvala ističemo: belgijski „MEGALOMANIJAK“, o bratu i sestri, potomcima serijskog ubice koji kreću očevim stopama, jedan od najnagrađivanijih horora ove sezone; danska brutalno crna satira o (ne)toleranciji, „NE GOVORI ZLO“, koja je pobrala neke od najvažnijih nagrada na festivalima; „ORGIJA MRTVIH“, košmaran, šokantan film iz Austrije, čiji je reditelj laureat Zlatne macole za film čiji je ovo nastavak; „UROKLJIVO OKO“, španski „folk horor“ u stilu Giljerma del Tora, sa odličnom atmosferom i efektima, „ZLOČINI BUDUĆNOSTI“ kojim se kultni reditelj Dejvid Kronenberg najzad vraća svom osobenom spoju horora i SF-a itd. Najboljem od njih biće dodeljena nagrada „Zlatna macola“ za najbolji dugometražni horor film.
Na festivalu će biti prikazano tridesetak stranih i domaćih filmskih ostvarenja na tri bioskopska platna: jedno u prostoru bivše klanice, i dva na otvorenom u krugu klanice, a pored toga, kao i prošle godine, biće postavljen i 9D bioskop. Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte se ne naplaćuje, a za goste je organizovan besplatan kamp sa bazenom, teniskim terenima i ostalim sportskim sadržajem.
Specijalni gost festivala je Dejan Zečević, reditelj horor-slešera T.T. SINDROM, koji će takođe biti prikazan na festivalu. U prostorijama bivše klanice biće upriličena izložba rekvizita i fotografija Miroslava Lakobrije koju čine prepoznatljive maske, delovi tela, lutke i druge rekvizite iz domaćih i stranih filmova, a biće prikazan i izbor kratkih filmova koje je režirao.
U večernjim satima, tokom trajanja festivala, publika će imati priliku da isprati rad više balkanskih strip crtača koji će prepoznatljive strip i filmske heroje crtati sa temom Tvrđave Koprijan.
U saradnji sa Balkanskom smotrom mladih strip autora iz Leksovca u programu fesitvala učestvuju: dr ph Koral Ilhan (Turska), profesor na Akademiji u Izmiru; Ivan Berov (Bugarska); Igor Jovčevski (Severna Makedonija); Kosmin Višan (Rumunija); Stjepan Matić (Hrvatska).
U subotu 1. jula u Nišu u Deli prostoru sa početkom u 13 časova, biće upriličena tribina „20 GODINA T.T. SINDROMA“ na kojoj će pored Zečevića i Lakobrije učestvovati i Nenad Bekvalac, poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator, a moderator razgovora je Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter Festivala.
Kako bi ohrabrili filmske stvaraoce, ove godine je raspisan nedavno završeni konkurs za najnovije domaće kratke horor filmove, u trajanju 5-30 minuta. U selekciji se našlo više filmskih ostvarenja koja će biti prikazana na festivalu, a najboljem će pripasti „Zlatna macola“ za najbolji domaći kratkometražni horor film.
U pratećem, muzičkom delu festivala, na dva nezavisna stejdža nastupaće ukupno dvanest autorskih metal bendova.
Prvog dana festivala nastupaće grupa SUM OF R, finsko-švajcarska andergrand atrakcija. Grupa je osnovana 2007. godine, a njihov album Lahbric, koji je objavila belgijska izavačka kuća Consouling Sounds je doslovno preokrenula andergraund svet naglavačke. Iste večeri nastuće i prokupački hard-rok sastav MELISSA, a publiku očekuju i nastupi grupa ATOMIC FAULT iz Beograda i CARDINAL POINT iz Vranja.
Druge večeri festivala pred publikom će se naći beogradske grupe NADIMAČ, STEEL i WICKED WAYS kao i nastup benda FROM THE ASHES, gostiju iz Bugarske.
Treće festivalsko veče rezervisano je za nastupe grupa THE BLOODY EARTH, koja će između ostalog na festivalu premijerno izvesti nekoliko novih kompozicija, zatim beogradskog sastava QUASARBORN, kao i niških grupa REVOLUTION i COBI’S DEATH.
Za publiku iz Niša biće organizovan besplatan prevoz do Doljevca za sve tri festivalske večeri, a polasci će biti u 18 i 18:30 iz Niša, sa parkinga ispred Doma Vojske.
Slaughter festival je podržan na konkursima Ministarstva kulture i Opštine Doljevac.

Reizdanje albuma na vinilu grupe VIDEOSEX „Lacrimae Christi“

Drugi album grupe Videosex, jednog od legendarnih bendova ih 80-ih, pod nazivom „Lacrimae Christi“ iz 1985. godine biće uskoro objavljen i to prvi put kao međunarodno izdanje. Izvorni snimci sa ovog albuma su remasterizovani i biće dostupni na zlatnom vinilu.

Grupa Videosex osnovana je 1982. godine u Ljubljani. Bend su činili Anja Rupel (vokal), Janez Križaj (bas gitara), Iztok Turk (bubnjevi), Matjaž Kosi (klavijature) i Nina Sever (klavijature). Bend je debitovao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kada je nastupio s Decom socijalizma i Katarinom II. Krajem 1983. objavljuju debitantski singl koji uključuje pesme „Moja mama“ i „Kako bih volio da si tu“. Veoma brzo Videosex stiče ogromnu popularnost, a sa albumom „Videosex ’84“ iz 1984. postaju omiljeni širom Jugoslavije. Deo ovog albuma je i pesma „Detektivska priča“ koja je doživela veliki uspeh kod publike.

Drugi album „Lacrimae Christi“ („Kristove suze“) Videosex objavljuje 1985. Pesme sa ovog albuma „Sivi dan“ i „Tko je zgazio gospođu mjesec“ postale su veliki hitovi. Na albumu je gostovao klavijaturista Laza Ristovski (Bijelo Dugme). B-strana albuma snimljena je u tada aktuelnom pop stilu s elementima swing-jazza. U odnosu na prvi album, produkcija ovog albuma bila je vrhunska, jer su korišćene najmodernije tehnike snimanja i komponovanja.

Remasterizovano izdanje koje u Srbiji izlazi posredstvom izdavačke kuće Mascom sadrži neke od najvećih hitova: „Sivi dan“, „Stakleno nebo“, „Mjesec“, „Tko je zgazio gospođu mjesec“ i mnoge druge.

Nakon ovog Videosex objavljujemini-album „Svet je zopet mlad“ 1987. godine, a na njemu su se našli hitovi „Orion“ (izvorno Katja Levstik), „Vozi me vlak v daljave“ (izvorno Beti Jurković) i „Zemlja pleše“.

Grupa se raspala 1992. godine kada je Anja Rupel odlučila da krene samostalnim putem.

Pesma „Detektivska priča“ bila je na 57. mestu liste 100 najboljih jugoslovenskih pesama svih vremena (Radio B92), dok je „Videosex ’84“ 2015, zauzeo 58. mesto na listi najvećih jugoslovenskih albuma hrvatskog izdanja časopisa Rolling Stone. I ovo izdanje je dostupno na vinulu.

Zlatno izdanje „Lacrimae Christi“ već sada može da se naruči putem sajta mascom.rs, dok će album u Srbiji biti dostupan samo u MASCOMSTORE radnjama, sredinom jula.

Video spotovi:

VIDEOSEX – Sivi dan | lyrics | – YouTube

VIDEOSEX tko je zgazio gospodju mjesec – YouTube

Lidija Andonov & Andy Pavlov predstavljaju novi singl i spot – ,,Kuda idu svi”

Fotografije: Laslo Antal

Nakon fantastičnog albuma ,,Mlad i Radostan” koji predstavlja omaž muzici i autorima koji su stvarali u Jugoslaviji 80ih godina XX veka, Lidija Andonov & Andy Pavlov, objavljuju novi singl ,,Kuda idu svi”, koji je dostupan na svim digitalnim platformama od 9. juna 2023.godine.

Spot za pesmu uradio je vizuelni umetnik, dizajner i muzičar Laslo Antal iz Berlina.

Snimanje spota je realizovano na više različitih lokacija u Hagu i Amsterdamu kao i tokom vožnje ka Berlinu, čime je ceo spot dobio obrise “road movie” estetike.

,,Kuda idu svi” promišlja osnovno egzistencijalno pitanje odnosa dobra i zla u ovom presudno osetljivom društvenom i civilizacijskom momentu.

Ova autorska pesma ujedno je i odjavna špica uspešne serije ,,Nemirni”, reditelja Darka Nikolića u produkciji No Connection, koja je nedavno počela sa emitovanjem. Originalnu muziku za ovu seriju potpisuje kompozitor Andrija Pavlović (a.k.a. Andy Pavlov), a u istoimenoj seriji nalaze se i numere sa albuma ,,Mlad i Radostan”.

Lidija Andonov, pevačica i glumica, snimila je sa muzičko-vizuelnom grupom Sixth June sedam albuma i imala zapažene koncerte širom sveta na festivalima i u značajnim klubovima poput Berghain u Berlinu. Osnovala je prvo udruženje dramaterapije u Srbiji. 

Andrija Pavlović je pijanista i kompozitor, član muzičkog sastava LP Duo sa kojim je objavio osam albuma i nastupao u koncertnim dvoranama širom sveta (Carnegie Hall  New York, Kennedy Centar Washington, Royal Danish Theater & Opera Copenhagen). Objavljuje i pod pseudonimom Andy Pavlov.

Spot: Lidija Andonov & Andy Pavlov – “Kuda idu svi”

Najuspešniji ex-Yu band 10.avgusta u niškoj Tvrđavi!

DUBIOZA KOLEKTIV na otvaranju Nišvila!

Ove godine međunarodno najuspešniji sastav sa prostora bivše Jugoslavije Dubioza Kolektiv obeležava dve decenije rada i u okviru svoje aktuelne svetske turneje nastupiće u Nišu, u četvrtak, 10.avgusta 2023 u glavnom programu na otvaranju predstojećeg Nišville jazz festivala.

Bend Dubioza Kolektiv je osnovan tačno pre 20 godina – 2003. godine, a od prvog albuma koji je naslovljen imenom sastava i objavljen 2004. godine, do aktuelnog „Agrikultura“, snimili su 10 albuma, 1 EP i 1 dvostruki live LP.

Lucidno koristeći balkanski folklor kroz bazični muzički izraz specifične “crossover” kombinacije reggaeadubaska i rock muzike, Dubioza je za relativno kratko vreme stekla status najatraktivnijeg izvoznog muzičkog projekta sa Balkana, aktivno nastupajući  u protekle dve decenije gotovo na svim merdijanima. Statistika za sada beleži njihove uspešne koncerte u preko 40 država gde su održali preko hiljadu koncerata.

Pre nekoliko godina potukli su sve dotadašnje rekorde posećenosti nastupivši pred 500.000 ljudi na poljskom Woodstocku (današnji Pol’and’Rock). Svakako do sada vrlo upečatljivi i dobro posećeni festivalski nastupi Dubioze Kolektiv koje valja pomenuti su na velikim svetskim festivalima ko što su Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (USA), Boom Town (UK), Electric Castle (RO), itd.

Dubioza Kolektiv su poslednji nastup u Nišu održali pre 9 godina na Platou niške Tvrđave.

Prodaja ulaznica: https://tickets.rs/event/nisville_komplet_5351

Video: https://www.youtube.com/dubiozatv

https://dubioza.org/

https://nisville.com/sr/home/

Promo cena Kompleta za Nišville do subote, 10.juna!

U PRODAJI POJEDINAČNE I ULAZNICE ZA VIP TRIBINU ZA NIŠVILLE 2023!

Predstojeći Internacionalni Nišville jazz festival održaće se od 4. do 13. avgusta 2023, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 10. do 13. avgusta 2023. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 280 programa na 16 scena, na kojima će nastupiti preko 900 izvođača!

Do petka, 9.juna u prodaji su Kompleti ulaznica za Nišville 2023 po promo ceni od samo 3.000 rsd za Parter (koja je važeća i za Bočne Tribine), a od subote, 10.juna, tačno dva meseca pred početak glavnog programa festivala počinje prodaja ulaznica za sve kategorije po sledećim cenama:

Komplet ulaznica za Parter – 4.000 rsd

Pojedinačna ulaznica za Parter – 2.000 rsd

VIP Komplet (VIP Tribina) – 6.000 rsd

VIP Pojedinačna ulaznica (VIP Tribina) – 3.000 rsd

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://tickets.rs/event/nisville_komplet_5351

Prodajna mesta https://tickets.rs/salepoints

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivala će pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i u Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2022.

Svi prateći programi za posetioce su besplatni, osim za Hip Hop / Midnight Jazzdance stage gde će ulaznica koštati 500 rsd po večeri za dupli program od 21 do 05h, a posetioci Nišvila sa kupljenim Kompletima za festival neće plaćati kartu za programe na toj bini od 10. do 13.avgusta!

Više informacija o izvođačima na festivalu Nišville 2023: www.nisville.com

„Šaban” se seli na Letnju pozornicu

               Nišvil je odlučio da celokupan program „Prijatelji Šabanu” posvećen Šabanu Bajramoviću, koji se prethodnih godina održavao nekoliko dana pre glavnog festivalskog programa u amfiteatru na keju, premesti na Letnju Pozornicu i to od 10. do 13. agusta. Upravo na Letnjoj pozornici 2006. godine Šaban je primio nagradu „Nišvila” za životno delo i šarmantno na engleskom jeziku otvorio tadašnji Nišvil. 
               Iste te godine ustanovljena je i najveća nagrada - Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović” – za fuziju džeza i drugih muzičkih stilova, koju je Šaban lično uručio prvom dobitniku – vođi i osnivaču grupe Inkognito (Jean-Paul Maunick  „Bluey”) rečima: „Dajem ti ovu moju nagradu”.
               Kako kaže direktor Ivan Blagojević, jedan od razloga preseljenja ovog programa je pokušaj uštede na troškovima montaže bine u amfiteatru na keju, jer su prihodi festivala manji nego 2019.  godine,  a troškovi su značajno porasli od tada.
               Drugi razlog je bogatija ponuda prema inostranim turistima formiranjem svojevrsnog World music stejdža koji bi pored programa posvećenog Šabanu Bajramoviću činio i program Balkan brass orkestara koji će se takmičiti u džeziranju za nagradu „Badi Bolden”, nazvanu po vodji prvog džez orkestra u New Orleansu. Nagrade pobedničkom orkestru su i nastup na zatvaranju glavnog programa Nišvila, kao i honorari i avio letovi za nastupe na festivalima u Francuskoj i Belgiji. Konkurs za 6 najboljih bras orkestara kojima će za nastup u tom programu biti pokriveni troškovi dolaska i boravka u Nišu – otvoren je do 1. jula, a zainteresovani orkestri se mogu prijaviti  na mail booking@nisville.com  uz obavezno slanje nekoliko linkova ili snimaka nastupa.
 Direktor Nišvilla objašnjava da po propozicijama ovog konkursa svaki orkestar je dužan da uz 30 minuta programa po sopstvenom izboru, izvede i „Kad sveci marširaju – jedan od najstarijih i najpopularnijih džez standarda, improvizaciju na jednu džez kompoziciju po sopstvenom izboru, i pesmu „Dželi Mara” Šabana Bajramovića. 
Direktor Nišvilla Ivan Blagojević podseća da je ideja o nečem ovakvom rođena na Nišvilu 2007 kada je čuveni džez trubač Donald Byrd posle nastupa sa duvačkim orkestrom Gorana Cekića, naglasio da balkanski brass bendovi umnogome podsećaju na prve džez sastave iz New Orleansa.
Inače tokom prve večeri programa posvećenog Šabanu Bajramoviću, na Letnjoj pozornici nastupiće i sastav Faith & Branko koji predvodi bračni par: britanka Faith Elliott koja svira harmoniku i romski  violinista iz Srbije Branko Ristić. Posle njihovog nastupa na Letnjoj pozornici će biti prikazan dokumentarni film o ljubavi ovo dvoje umetnika koje je povezala strast prema romskoj i balkanskoj. Program „Prijatelji Šabanu će u nedelju 13. avgusta zatvoriri francuski sastav „Marcela” (posle Nišvila nastupaju na Sziget festivalu) koji predvodi pevečica Marcela Cisarova, a na čijem repertoaru se takođe nalaze kompozicije inspirisane muzičkom tradicijom Roma sa Balkana.
 https://www.youtube.com/watch?v=T7u0hSX8cIM   Šaban Bajramović otvara Nišvil 2006. 

Etno džez magija na niškoj Tvrđavi!

Teodosi Spasov na Nišvilu!

Foto: Donchev Photography / RE Classical

Teodosi Spasov (1961), čuveni bugarski kavalista, nastupiće u glavnom programu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala sa svojim „No Keys“ triom u petak, 11.avgusta 2023. na Platou niške Tvrđave.

Najpoznatiji svetski umetnik na tradicionalnom balkanskom instrumentu – kavalu (pastirska frula), Spasov je već duži niz godina u samom vrhu svetske „world music“ scene, a u rodnoj Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. Do sada je objavio preko 20 samostalnih albuma, a svoj raskošni talenat i kompozitorsko i sviračko umeće je realizovao i stvarajući soundtrack za prestižna filmska ostvarenja bugarske, ali i svetske filmske industrije.

U bogatoj karijeri koja traje već više od 4 decenije, Teodosi Spasov još kao mlad muzičar prelazi barijere izvorne bugarske muzike i zalazi u džez, svirajući sa ogromnom fluidnošću i invencijom. Lista poznatih svetskih velikana sa kojima je sarađivao i nastupao je zaista impresivna: Dave Liebman,Glen Moore, Billy Cobham, Marc Johnson, Riverdance, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, London Symphony Orchestra, Le Mystère des Voix Bulgares, Ivo Papazov, Milcho Leviev, Yıldız İbrahimova, itd.

Postoji umetnost koja dopire direktno do srca i emocija i ako ima moć, ona ih uzdiže. Mnogi su pozvani, ali malo njih je izabrano da stvaraju muziku za dušu. Među izabranima Sudbine je i Teodosij Spasov. Njegova muzika je definisana kao nezemaljska i kosmička.  Umetnik, muzičar, kompozitor, Teodosij Spasov sa „No Keys“ triom pronalazi taj magični način da nas pošalje na dugo putovanje unutra i sve dublje u sebe, sve do korena.“ (Sergej Šišov)

Teodosi Spasov se do sada predstavio niškoj publici virtuoznim nastupima na Nišvilu pre par decenija u Domu Vojske, a najupečatljiviji utisci u dvadesetdevetogodišnjoj istoriji Nišvila su nastupi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 2006, u okviru međunarodnog world music projekta „Mediteraneo“ na čelu sa proslavljenim bubnjarem Bilijem Kobamom, te 2008. na istom prostoru gde je bio specijalni gost na koncertu egpatsko-holandskog etno džez sastava „Tharana“.

Nakon širokog spektra saradnje sa svetski priznatim world music i jazz izvođačima, novi projekat Teodosi Spasova i njegovog “No Keys” tria donosi nam uživo jednu nadasve iskonsku i bazičnu balkansku etno džez priču, koja je uz magične zvuke Spasova na kavalu i vokalnim izvedbama podržana vanserijskim bubnjarem Načom Gospodinovim i sjanim basistom Aleksandrom Lekovim, prekaljenim jazz muzičarima koji iza sebe imaju vrlo respektabilno studijsko i koncertno iskustvo, svirajući sa mnogim značajnim jazz muzičarima sa balkanske i svetske muzičke scene.

Podsećamo da su Kompleti ulaznica za Nišville 2023 u prodaji po promo ceni od samo 3.000 rsd do 10.juna 2023! Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u prodajnoj mreži tickets.rs ili online kupovinom putem linka https://tickets.rs/event/nisville_komplet_5351

https://www.youtube.com/watch?v=CfMmRiyUGoE

http://www.theodosiispassov.com/

https://www.facebook.com/theodosii/

She Past Away ima novi datum i lokaciju za koncert u Beogradu!

Zbog nesrećnih i nepredviđenih okolnosti She Past Away neće moći da putuje u Beograd, kao i na ostale datume predstojeće mini turneje, stoga su iz organizacije  primorani da pomaknu ovaj koncert na novi datum i novu lokaciju – 22. septembra 2023. u Zappa Bazi. Ulaznice za koncert s novim datumom mogu se kupiti online preko Gigs Tixa i njihovih fizičkih mesta po pretprodajnoj ceni od 2.600 dinara.

Ulaznice koje su već kupljene vrede i za novi datum. Za one kojima novi datum ne odgovara sledi info o povratu novca: ulaznice kupljene u Dorćol Platzu mogu da se vrate na mestu gde su i kupljene do 18.7.2023. Za ulaznice kupljene preko GIGS TIX prodajne mreže i prodajnih partnera povraćaj je moguć od 19.5. do 18.7.2023. – ako ste ulaznicu kupili na fizičkom prodajnom mestu, potrebno je da odete s ulaznicom i fiskalnim računom na fizičko mesto na kom ste kupili ulaznicu i zatražite povraćaj novca. Povraćaj nije moguć bez fiskalnog računa. Za ulaznice kupljene online, biće moguća prijava za refundaciju na Gigs Tix sajtu s tim da će novac biti vraćen na tekući račun ili na karticu s kojih je ulaznica i kupljena.

She Past Away turski je post punk & darkwave bend nastao 2006. u Bursi. Osnivači su mu Volkan Caner (vokal i gitara) i Idris Akbulut (bas). Prvi EP “Kasvetli” izdali su 2010. u saradnji sa Dorukum Öztürkcanom poznatom po nadimku Süpermatik. Svoj prvi album “Belirdi Gece” izdali su u atinskoj izdavačkoj kući Fabrika Records, s kojom je beogradska publika mogla da se upozna kroz radove bendova kao što su Lebanon Hanover i Selofan. Tri godine kasnije basist napušta bend, a spomenuti producent Süpermatik se pridružuje na klavijaturama. Usledili su albumi “Narin Yalnızlık” (2015) i “Disko Anksiyete” (2019) te album s remixima “X” (2020). Zadnje zvanično izdanje benda je single “Excess” koji su izdali sa sve popularnijim francuskim synthwave šmekerom koji se krije iza imena Perturbator.

Svoj zvuk She Past Away “duguje” klasicima kao što su The Sisters of Mercy, Asylum Party, Death in June,DAF, Siouxsie and the Banshees i Clan of Xymox. Mračna estetika benda je, kako kažu sami članovi, pod snažnim uticajem erotskih horor filmova. Vidimo se 22. septembra u Zappa Bazi!

Facebook: https://www.facebook.com/shepastaway

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=oy2x_kHCy4w

Spotify: https://open.spotify.com/artist/6paE8ghTau4qwwNzVRSgjR

Instagram: https://www.instagram.com/shepastaway_official/?hl=en

Facebook event: https://web.facebook.com/events/3603047896648658

Kubanski muzički spektakl na Nišvilu 2023

EuroCubans feat. Juan de Marcos Gonzalez & Juan Munguia

Furiozni sastav sastav “EuroCubans” koji čini četrnaest vrhunskih muzičara sa Kube i iz Evrope (Slovenija i Hrvatska) nastupiće na predstojećem Nišvilu u subotu 12. avgusta, a među članovima benda su i poznati kubanski muzičari – obojica dobitnici Grammy nagrada –  Juan de Marcos Gonzalez i Juan Munguia.

Grupa je nastala na incijativu slovenačkog perkusioniste Črta Pšeničnika, koji je posle oficijelnog akademskog školovanja, afro/cuban stilove usavršavao kod najboljih kubanskih perkusionista,  i Gremijem nagrađivanog Huana de Markosa Gonzalesa – jedne od centralnih ličnosti kubanske muzike. Huan de Markos Gonzales, koji je glavni vokal u bendu (svira i tres –  gitaru  sa tri duple žice, karakterističnu za ovaj stil), a uživa i repurtaciju vrhunskoh aranžera, najpoznatiji je kao član postave legendarnog sastava “ Buena Vista Social Club“ ali i kao glumac – pozajmio je glas jednom od glavnih likova animiranog filma “Vivo” i to u ekipi u kojoj je, između ostalih, bila i Gloria Estefan. Gonzalesova saradnja sa mnogim istaknutim muzičarima vidno je doprinela popularizaciji kubanske muzike širom sveta. Nastupao je i snimao i kao član poznate postave „Afro Cuban All Stars”.

Pored Pšeničnika i Gonzalesa, grupu čine i druga poznata imena džez i latino popularne muzike. Pre svih, tu je  trubač Juan Munguia, dvostruki dobitnik Grammy nagrade sa legendarnom grupomIrakere (u kojoj je nasledio Artura Sandovala). Svirao je i u „United Nations Orchestra”  koji je predvodio Dizzie Gilespie (u postavi su u to vreme bili i Paquito D’Rivera, Claudio Roditi, Slide Hampton, Steve Ture, Danilo Peres…). Kada je 1992. godine sa grupom Irakere svirao na Newport Jazz Festivalu u Japanu – bio je izabran da nastupi i kao član All Stars big benda u kojem su svirali i John Fadis, Tom Harrell, Joe Henderson, Chuccho Valdes… Sredinom dvedesetih predavao je trubu na Ciriškoj akademiji za savremenu muziku i  na „Swiss Jazz School”. Poslednjih dvadesetak godina živi i radi u Španiji.

Između ostalih, u bendi EuroCubans su i perkusionista Rolando Salgado Palacio „nino mentira“ (Afro Cuban All Stars, Candido Febre, Conjunto Chappottin), pijanista  David Alfaro (Afro Cuban All Star, La Banda JB de Juaquin Betancoirt) i pevač Emilio Suarez Martinez (Willie Colon, Israel Lopez Cachao, Afro Cuban All Stars).

Energija kubanskih ritmova ovog sastava ne samo da nikog ne ostavlja ravnodušnim, već članovi benda uvek unapred podsećaju posetioce da na njihove koncerte dođu u obući prikladnoj za ples.

Kompletnui postavu EuroCubans feat Juan de Marcos Gonzalez & Juan Munguia čine:

Juan de Marcos Gonzalez – vokal, tres; Črtomir Pšeničnik – udaraljke;  Juan Munguia – truba;

Rolando Salgado Palacio – udaraljke; Emilio Suarez Martinez – vokal,  David Alfaro – klavir;

Raudel Marzal Torres – truba; Durruthy Lopez Alcibiades – vocal; Alberto Muguercia Ramos – timbales; William Valdes Ibanez – vocal; Yasser Morejon Pino – bas; Matej Leskovar – trombon; Miron Hauser – trombon i Andrej Štrekelj – truba.

https://youtu.be/LXby_mStBh0     EURO CUBANS – Reconciliacion

https://youtu.be/EdwH4BGPb5o   EURO CUBANS – Huellas del pasado

Kompleti ulaznica po promo ceni od samo 3.000 RSD za predstojeće izdanje Nišvila mogu se kupiti aktuelni do kraja maja, dok će od 1.juna komplet karata koštati 4.000 dinara!

Kompleti ulaznica za Nišville 2023 mogu se kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://tickets.rs/event/nisville_komplet_5351
Prodajna mesta: https://www.tickets.rs/partners

Do sada najavljeni učesnici Nišvilla su: Roberto Fonseca, Tricky, Asian Dub Foundation, Ida Nielsen and Funbots, Thana Alexa Ona ft. Antonio Sanchez

Nišville deo svetske proslave Dana džeza u Nju Orleansu i Nišu

Na poziv džez muzeja iz Nju Orleansa, Nišville će u nedelju, 30. aprila predstaviti četiri autentična predstavnika koji će nastupiti na virtuelnoj proslavi Svetskog dana džeza.

Poziv je upućen menadžerki Nišvilla u Americi, Jeleni Ivanjac, kao rezultat saradnje izmedju Nju Orleans džez muzeja i Nišvilla koja je započeta pre par godina. Virtuelna proslava uključiće brojne izvodjače iz sveta, a pored muzike biće prezentovana i predavanja, kao i arhivski snimci koji reflektuju globalni uticaj džez muzike i kulture.

Glavna zvezda proslave biće Caili O’Doherty (Kejli O’Doerti), pijanistkinja, kompozitor, aranžer i edukator iz Njujorka, koja će predstaviti svoj omaž Lil Hardin Armstrong, džez pijanistkinji i supruzi Luj Armstronga.

Iz Srbije će nastupiti Eyot, Nišville Rojaze Orchestra, Nenad C. & Numismatica i Coffe Shop Kollective. Biće to izvanredna prilika da se prikaže koliko daleko doseže uticaj muzike čiji su koreni upravo u Nju Orleansu, kao i da se promovišu muzičari koji su već zakoračili van granica Srbije, a sada će se čuti i videte i preko Atlantika.

U nastavku saradnje Nišvila i Nju Orleans džez muzeja, može se očekivati još nekoliko velikih zajedničkih projekata i međusobnih gostovanja, a pregovori su u toku da već na ovogodišnjem Nišvillu gosti iz Nju Orlensa predstave deo svog muzejskog programa.


Pre početka proslave u Nju Orleansu, Nišvil organizuje dupli koncertni program ispred Nišville Džez muzeja, počev od 13 sati u Niškoj tvrđavi, nastupiće grupa Moba i Romajam orchestra. Moba će premijerno izvesti autorske kompozicije Miše Pavlovića, a Romajam orchestra omaž legendi romske muzike Šabanu Bajramoviću.

Proslava Svetskog dana džeza može se pratiti na Fejsbuk nalozima Nju Orleans džez muzeja i Nišville Jazz Festivala, u nedelju, 30. aprila sa početkom u 17:00 časova.

https://www.youtube.com/watch?v=bgVALBc6hzk&list=PLr9sqD_Z-_N2A3_2P698pmzU7Jib8gZqi&index=3&ab_channel=NisvilleJazzFestival
https://www.youtube.com/watch?v=Dq_QS0_c520&list=PLr9sqD_Z-_N1jW3gmKkOSmUJZdPDAho_J&index=24&ab_channel=NisvilleJazzFestival
https://www.youtube.com/watch?v=J68pYGrzuJc&list=PLr9sqD_Z-_N2A3_2P698pmzU7Jib8gZqi&index=21&ab_channel=NisvilleJazzFestival
https://www.youtube.com/watch?v=7mYnK0qGXnQ&ab_channel=NisvilleJazzFestival