Muzika

Pretprodaja ulaznica za Nišville 2024

U prodaji sve kategorije ulaznica za 30. Nišville!

Od četvrtka, 18. jula 2024 biće u prodaji sve kategorije ulaznica za predstojeći jubilarni 30.Nišvile jazz festival, čiji će glavni program biti održan od 15. do 18. avgusta 2024. na Platou niške Tvrđave, i to:

Komplet ulaznica za parter i bočne tribine po ceni od 4.700 rsd.

Dnevna karta za parter i bočne tribine po ceni od 2.300 rsd.

VIP Komplet ulaznica (VIP tribina) po ceni od 6.500 rsd.

VIP Dnevna karta (VIP tribina) po ceni od 3.000 rsd.

Ulaznice za Nišville 2024 mogu se kupiti u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama Vulkan u Nišu (TC Delta Planet – Bulevar Nemanjića 11b), Beogradu (Sremska 2) i Novom Sadu (Zmaj Jovina 24).

Za publiku iz inostranstva i svih mesta u Srbiji omogućena je kupovina online ulaznica na zvaničnom sajtu festivala www.nisville.com

Ulaznicu kupljenu preko interneta vlasnik je u obavezi da odštampa lično, a na ulazu u centralni festivalski prostor će nakon “čekiranja” QR koda ista biti zamenjena za narukvicu koja se nosi sve vreme dok traje festival.

Za deset dana ukupnog trajanja festivala od 9. do 18.avgusta 2024. (uključujući i Nišville Jazz Teatar, Nišville Movie Summit i ostale prateće programe) biće izvedeno preko 300 programa na 12 scena i očekuje se učešće više od 1.000 izvođača!

www.nisville.com

Franklin Kiermyer, Davis Whitfield, Isaiah Collier i Geraud Portal stižu u Srbiju

Scatter the atoms that remain na Nišvilu

            Njujorški sastav “Scatter the atoms that remain” koji se, u širem smislu, smatra pravim nastavljačem zaveštanja Johna Coltrane-a nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u nedelju 18. avgusta u postavi Franklin Kiermyer –bubnjevi, Davis Whitfield – klavir, Isaiah Collier – saksofon i Geraud Portal – kontrabas

Jezgro sastava “Scatter the atoms that remain” već godinama  predvodi dvojac muzičara različitih generacija koji čine : Franklin Kiermyer – kompozitor, bubnjar i lider; i Davis Whitfield – klavirista, kompozitor i muzički direktor. Na popisu muzičara  koji su nastupali i snimali sa bendom su i trubači Randy Brecker i Roy Hargrove, basista Genee Perla, kao neki od najznačajnijih saksofonista:  Gary Bartz, Billy Harper, George Garzone, Azar Lawrence… a postavu za nastup u Nišu upotpuniće nova saksofonska jazz zvezda Isaiah Collier i jedan od najpoznatijih evrospkih muzičara – francuski kontrabasista Geraud Portal.

Od snimanja kultnog albuma “Solomon’s Daughter” (1994)  s Pharaohom Sandersom, bubnjar Franklin Kiermyer (1956) poznat je uglavnom po svom ekspanzivnom stilu bubnjanja, posebnom zvuku i duhovnom fokusu svoje muzike. Jazz kritičari su za njega, između ostalog rekli  da “svira i komponuje sa skoro religioznim verovanjem u jazz kao oblik čitse inspiracije” (Entertainment Weekly), da je među “retkim džezerima – blagoslovenim ekstatičnim kvalitetom svog free-bop muziciranja” (Rolling Stone) … kao i da “pojačava duhovni modalitet – igrajući se vulkanskim autoritetom” (Downbeat).

Kuriozitetr je da je ko-lider sastava – pijanista i kompozitor Davis Whitfield rođen 1993. (Baton Rouge, Louisiana), dakle samo godinu dana pre snimanja pomenutog albuma Pharaoha Sandersa  na kojem je svirao Kiermyer!  Davis je snimao i nastupao na mnogim značajnim jazz podijumima sa legendama kao što su  Pharaoh Sanders, George Coleman, Jeff Tain Watts, Fatoumata Diawara, Robert Glasper…. a svirao je i na poslednjem nastupu Pharoaha Sandersa septembra 2022. godine – samo nekoliko sedmica pre Sandersove smrti,  na festivalu „We Out Here” Gillesa Petersona. Kada je 2016. godine počeo saradnju Kiermyerom – već je razvio pepopznatljiv zvuk koji karakterišu dubina i domet, a  koji prevazilaze njegove godine.

Posle smrti Johna Coltrane-a (1967) mnogi su pokušavali slediti njegovo nasleđe, ali je, očigledno, rodonačelnik veoma visoko podigao letvicu. Tadašnji (a i sadašnji) mladi muzičari na koje su „Love Supreme” i „Sun Ship” ostavili neizbrisiv utisak,  pokušavali su da se na različite načine izdignu, odnosno oslobode direktnog uticaja muzičkog genija. Međutim, retko šta od toga je uspelo.  Godinama posle Coltranove smrti njegova supruga Alice Coltrane  se obratila dolazećim generacijama džezera rečima: „Teret nastavka je na vašim leđima. Svi ćete morati da detaljno preispitate sami sebe”. Upravo je to detaljno preispitivanje rezultiralo opštim prihvatanjem grupe “Scatter The Atoms That Remains”  kao koncepta koji otvorenog srca i uma i na stvarno originalan način nosi taj teret nastavka Coltraneovog zaveštanja.

            I kao što nije retko da naučnici koji se i ne poznaju, nezavisno jedni od drugih dodju do istog otkrića – tako je i saksofonista Isaiah Collier (rođen 1998.) – sledeći upravo svoju viziju i preispitujući sebe – došao do sličnog muzičkog otkrića. Imao je 22 godine, svirao saksofon, a idol mu je bio (ko drugi nego) John Coltrane. Izabrao je tri prateća muzičara i na dan Coltraneovog rođendana (23. septembra 2020. godine) otišao u studio u kojem je snimljen „Love Supreme” kako bi „inspiraciju retrogradnog Merkura” pretočio u svoju svitu. Zvuči logično, ali koliko hrabrosti treba da se ima za to.  „Nisu njegove godine ono što šokira. Šokira ono što i kako on to svira” – rekao je u recenziji albuma Collierovog albuma „Cosmic Transitions” kritičar Downbeata Joshua Myers –  dajući mu pet zvezdica!

Zbog svega ovoga, i uz dužno poštovanje velikim saksofonistima koji su ranije svirali sa „Scatter The Atoms That Remains”, angažovanje Colliera kao saksofoniste u najnovijoj postavi je nova kvalitativna faza ove grupe koju muzičari različitih generacija slede u svojoj misiji neprestanog preispitivanja. 

Ili kako reče Davis Whitfield: “Setite se kako ste se osećali kada ste prvi put čuli Jimija Hendrixa kako svira Purple Haze, ili kad ste prvi put čuli „Sun Ship”, Transition ili First Meditastions”. To je ono što želimo da ljudi osećaju kada čuju “Scatter The Atoms that Remains”.

https://www.youtube.com/watch?v=zSYdsMUsII4   Scatter The Atoms that Remains

https://www.youtube.com/watch?v=rukFXd9qsPY    Isaiah Collier 

Muzički program Bašta Festa: Originalna imena domaće klupske scene u fokusu muzičkog programa 11. Bašta Festa

Muzički program jedanaestog Bašta Festa, uz koji će posetioci mogu da plešu pod vedrim nebom na plaži Rača pored reke Drine, obeležiće originalna imena domaće klupske scene. Na ovogodišnjem festivalu slušaćemo: DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, tradicionalno Čola veče i DJ Nikolu Vemića. Muzički program održava se od 23h svake noći u toku trajanja festivala, od 4. do 7. jula.

Boris Djerman aka Jackie je DJ i producent iz Beograda. Nastupao je sa velikim brojem izvođača u proteklih 10 godina. Ljubav prema elektronskoj muzici se rodila ranih 2000-ih, sa razvojem Drum’n’Bass-a i Jungle-a, a početak njegovog DJ-inga je bio 2008. Osim produciranja i miksovanja, jedan je od predvodnika Mystic Styles ekipe, posvećene muzičkim pravcima World, House, Grime, Footwork i klupske muzike.

Funk Technik Group – FTG su stalni domaćini Bašta žurki, a ovaj DJ duo čine Stefan Saveski i Nebojša Ilić iz Beograda koji se pojavljuju krajem 2015. godine i započinju b2b vrtešku na gramofonima. Pored Jazz / Soul / Funk / Disco / Boogie muzike koja je oblikovala i usmerila ovaj DJ dvojac, u njihovim setovima možete čuti i Reggae / Afrobeat / Hip Hop i Dance muziku.

Nikola Vemić pronalazi idealna mesta unutar širokog spektra muzičkih uticaja i spaja ih u unikatnu formu. Njegovi setovi su vedri i razdragani – oštri kada je to potrebno. Čak i najneočekivaniji izbori neće otići daleko od onoga što je osnova njegovog muzičkog interesa, a to je Soul, Jazz, Disko i u poslednje vreme Dub. DJ sa velikim iskustvom, pokriva široku diskografiju – isproban i testiran pred publikom kako u podrumima, tako i na velikim festivalskim binama.   
Jedanaesti Bašta Fest – internacionalni festival kratkog igranog filma, održava se od 4. do 7. jula 2024. Kao i prethodnih godina, festival okuplja najzanimljivije filmske autore i glumce iz čitavog sveta na jednom mestu – u Bajinoj Bašti.

Svi programi Bašta Festa su na otvorenom i besplatni su i svi su dobrodošli da se pridruže i uživaju u filmsko-muzičko-edukativnoj avanturi.

The Great Guitars stižu u Srbiju

Bireli Lagrene, Martin Taylor i Ulf Wakenius na Nišvilu

Foto: The Great Guitars promo

Gitarski virtuozi Bireli Lagrene, Martin Taylor i Ulf Wakenius  predstaviće svoju muzičku čaroliju: „jedna noć, trojica (višestruko nagrađivanih) gitarista, osamnaest žica“, u sklopu Nišvilla 2024. u subotu 17. avgusta.

Bireli Lagrene (Francuska), Martin Taylor (Velika Britanija) i Ulf Wakenius (Švedska), pod imenom “The Great Guitars” nastavljaju živopisnu tradiciju započetu sedamdesetih godina prošlog veka kada su legendarni gitaristi Herb Ellis, Barney Kessel i Charlie Byrd  snimali i nastupali širom sveta. Spona između tog i ovog novog (ništa manje legendarnog) gitarskog trija je Martin Taylor, koji je tokom osamdesetih postao član originalne grupe (zamenivši Herba Ellisa), koji sada uz Lagrena i Wakeniusa učestvuje u briljantnom programu koji prikazuje majstorstvo sviranja gitare uz jake emocije, lucidan humor i svojevrstan muzički vatromet.

Kombinujući  Taylorov vitruozni “fingerpicking” (sviranje prstima desne ruke umesto trzalicom), sa Lagrenovom zadivljujućom tehnikom i Wakeniusovom neverovatnom svestranošću, njihovi nastupi uključuju solo, duo i trio izvođenja. Tokom bogatih karijera njih trojica su saradjivali, izmedju ostalih sa umetnicima u rasponu od  Tommyja Emmanuela do Davida Grismana, od Donalda Fagena (Steely Dan) do Wynton Marsalisa, i Bonnie Raitt do Boba Dylana.

Od 1980-ih, Bireli Lagrene je neprikosnoveni kralj jazz gitare u celom svetu. Tokom ranih 80-ih, Bireli je bio čudo od deteta, koga su tada s pravom smatrali jedinim pravim naslednikom Djanga Reinhardta, a za poslednjih četrdesetak godina objavio je 39 albuma. Među mnogim nagradama koje je dobio izdvajaju se: „Django d’Or”  za najboljeg francuskog jazz muzičara (1993 i 2002), Najbolji Francuski Jazz album („Front Page” iz 2001), kao i „Django d’Or” za najboljeg gitaristu (2007). Kruna svega bila je prestižna medalja „Chevalier des Arts et des Lettres” (Vitez  umetnosti i književnosti) – koju Francuska dodeljuje kao najviše priznanje za značajan doprinos umetnosti, a koju je on dobio 2012. godine. Na spisku muzičara sa kojima je saradjivao su i: Al Di MeolaPaco de LucíaJohn McLaughlin, Benny CarterBenny Goodman, Stephane Grappelli, Larry Coryell, Vic JurisPhilip Catherine, Jaco Pastorius, Stanley Clarke, Gil Evans, Charlie Haden, Stanley Jordan….

Čuveni Pat Metheny za Martina Taylora kaže da je „jedan od najneverovatnijih solo gitarista u istoriji ovog instrumenta“, dok je Jeff Beck svojevremeno rekao: „On nadmašuje sve nas – nikad nisam video i čuo nešto slično.“ Taylor je  svetski poznat kao najistaknutiji predstavnik „fingerpicking” sviranja jazz gitare, s rekordnih 15 britanskih jazz nagrada, 10 najboljih albuma u SAD-u i Evropi, te zvanja „Member of the Most Excellent Order of the British Empire”, koje mu je dodelila Kraljica Velike Britanije. Njegovu inovativnu online školu gitare pohadjaju gitaristi iz preko 60 zemalja. Ono što u jazz svetu ima posebnu težinu je i to što je, između ostalih, 12 godina nastupao i snimao sa Stephaneom Grappellijem – violinistom, osnivačem i koliderom originalnog „Kvinteta Hot Kluba Francuske” i to upravo na poziciji drugog suosnivača i lidera – legendarnog gitariste Djanga Reinhardta. Svirao je i u big bandu Counta Basiea, kao i sa Chet Atkinsom, Joe Passom, Tal Farlowom, Buddy DeFrancom, ali i sa legendom klasične muzike violinistom Yehudi Menuhinom i nekadašnjim basistom Rolling Stonesa – Billom Wymanom.

Ulf Wakenius – izvanredni jazz gitarista hvaljen  je i slavljen i bukvalno slavljen širom sveta. Između 1997. i 2007. godine Ulf je držao ono što je za gitariste možda bilo najprestižnije mesto u jazzu: stolicu u kvartetu jednog najvećih jazz muzičara svih vremena – Oscara Petersona, hodajući stopama legendarnog Joea Passa. Wakeniusov gitaristički duo „Guitars Unlimited“ (drugi član je bio Peter Almqvist) potresao je Skandinaviju ranih 80-ih, a kulminiralo je 1985. godine kada su nastupili u revijalnom delu „Melody Grand Prix”u Geteborgu, kako se tada zvao Eurosong, što je videlo oko 600 miliona gledalaca. Nedugo nakon toga Wakenius je započeo izuzetno uspešnu i dugotrajnu saradnju sa legendarnim danskim basistom Niels-Henning Örsted Pedersenom, a oba Wakeniusova albuma sa bas ikonom Rayom Brownom bila su na prvom mestu američke jazz liste. Na listi muzičara sa kojima je snimao i nastupao su i Pat Metheny, Herbie Hancock, Michael Brecker, Jack DeJohnette, Jim Hall, Milt Jackson, Joe Henderson, Phil Woods, Max Roach, Toots Thielemans, Bobby Hutcherson, Bill Evans, Randy Brecker …

https://www.youtube.com/watch?v=7K_SKjMe0MY   Martin Taylor & Bireli Lagrene

 

https://www.youtube.com/watch?v=r9CQeMtEKZ0 Martin Taylor and Ulf Wakenius

 

https://www.youtube.com/watch?v=n1qNF1rkhe8  Bireli Lagrene & Ulf Wakenius

 

https://www.youtube.com/watch?v=cblkG34j_JY  Martin Taylor, Ulf Wakenius (& Eleonora Strino)

 

Šaban prvi srpski umetnik u najprestižnijem svetskom džez muzeju!

Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena u četvrtak 13.  juna, u 18h u najpoznatijem svetskom džez muzeju u New Orleans-u, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore.

Šaban će se naći u društvu svojih idola poput Luj Armstronga, Rej Čarlsa i Džejms Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.
Pored ličnih predmeta biće izložene i njegove ploče, kasete, cd izdanja, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.

Deo izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer. Posetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme.
Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.

Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio Nišville festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.

Nemerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.
Izložba će biti otvorena narednih 6 meseci.

Egzotični jazz-fusion sa Dalekog istoka na Nišville festivalu

Indonežanski VERTIGONG na otvaranju Nišvila!

Etno jazz-fusion sastav VERTIGONG iz daleke Indonezije nastupiće u glavnom festivalskom programu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala u četvrtak, 15. avgusta na Platou niške Tvrđave.

Ono što čini grupu Vertigong jedinstvenom na svetskoj jazz sceni je korišćenje tradicionalnog instrumenta Bonang, koji uz klasičan džez kvartet prezentira egzotičnu zvučnu toplinu Dalekog istoka pomešanu sa prepoznatljivim jazz-fusion harmonijama i uz virtuozni ženski vokal stvara neponovljivo muzičko putovanje.

Postavu grupe Vertigong čine Purwanta, lider benda koji svira Bonang, Paulus Neo Prasetyo – električni klavir, Mohamad Farigh Dewanto – bas gitara, Dimas Suryo Kencono za bubnjevima i Anting Retno Windhari Widodo – vokal.

Prema rečima muzičkih kritičara, Vertigong nije samo muzički ansambl. To je iskustvo koje rezonuje srcem i dušom. Sa nepokolebljivom posvećenošću u pomeranju granica i vizionarskim liderom na čelu, Vertigong poziva široku lepezu publike da se uroni u svet u kome umetnost ne poznaje granice.

Ovaj originalni kvintet pomno je osmišljen da stvori jedinstven identitet u ogromnom pejzažu umetničkog istraživanja i dostignuća.

Nastupajući na najvećim svetskim džez festivalima, Vertigong na sebi svojstven način orkestrira iskustva koja odjekuju u raznolikoj publici, stvarajući zvučnu tapiseriju koja govori duši.

Nastup grupe Vertigong je deo dogovora o saradnji direktora Nišvila Ivana Blagojevića i predsednika Warta Jazz Asaocijacije  Agusa Setiawan Basunija tokom konferencije u indonežanskom gradu Yogyakarta.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=vtWjsDZionA&ab_channel=WartaJazzChannel

Marcus Strickland`s Twi-Life na Nišvilu

            Američki saksofonista Marcus Strickland, jedan od predvodnika nove američke jazz generacije, nastupiće na Nišvilu 2024 sa svojim sastavom Twi-Life u subotu 17. Avgusta. Strickland ima nekoliko Grammy nominacija, po anketama kritičara magazine Downbeat ga je priglašavao za najboljeg mladog sopran sakofonistu (2008) i tenor saksofonistu (2010), a po anketi čitalaca magazina „Jazz Times” proglašen je za najboljeg mladog izvođača 2006. godine, a još 2002. godine zauzeo je treće mesto na prestižnom Internacionalnom „Thelonious Monk” konkursu. Postavu njegovog Twi – Life kvarteta čine i Charles Haynes – bubnjevi, Mitch Henry – klavijature i Kyle Miles-bas.

 Strickland je rođen na Floridi gde je i odrastao, a kako sam kaže, ključna figura koja je na njega ali na njegovog brata blizanca (takođe poznatog jazz muzičara, bubnjara E.J. Stricklanda) uticala da zarone u jazz bio je njihov otac – advokat koji je iz hobija svirao bubnjeve u jazz sastavima. Prvi uzori na saksofonu su mu bili Joe Hemderson, Wayne Shorter i Whit Sidener čija muzika mu je pomogla da usavrši harmonijsko znanje u kontekstu saksofona. Još kao tinejdžer je transkribovao složena izvođenja velikana kao što su Charlie Parker i John Coltrane, a takođe ističe da je o kulturi i tradiciji sviranja saksofona mnogo naučio i od Brannforda Marsalisa. Godine 1997. dobio je stipendiju  za studije na The New School for Social Research u Njujorku, na kojoj je 2002. godine diplomirao jazz izvođenje. U Njujorku je pokrenuo sastave „Jazz Orchestra Ensemble ”  (sa veteranom legenadrne izdavačke kuće „Blue Note” Charlesom Toliverom) i Blakey Ensemble –  čiji je suosnivač bio dugogodišnji kontrabasista Johna Coltrane-a – Reggie Workman. Na studijama se sprijateljio sa kolegama Robertom Glasperom i Bilalom … i kako kažu hroničari džeza: novi zvuk je počeo da dobija jasnije obrise. Bilal ga je upoznao sa članovima hip hop grupe Slum Village i reperom i producentom J. Dilom. I dok je prva faza njegove jazz karijere bila obeležena savladavanjem bazičnih džez idioma – posebno be bopa – i to u pratnji trojice  bubnjara koji su obeležili različite faze džeza: Roy Haynes ( 2002 – 2005); Jeff Tain Wats ( 2004-2013) i Chris Dave (od 2013. do danas)….. u nastavku je do izražaja došlo njegovo razmišljanje o muzici na „veoma pomešan način”, što je kod njega bilo prisutno od dečačkih dana. „Oduvek sam slušao i klasičnu hrišćansku muziku, ali i afro američke spirituale. Uvek su tu bili prisutni i afro kubanski ritmovi, južnjački rep, a i otac je stalno puštao različitu muziku: Coltrane, Stevie Wonder, P-Funk”.  Markusov konceptualni projekat i istoimeni bend „Twi – Life” svojevrsni je spoj džeza i hip – hopa. Igrajući se značenjem reči sumrak (Twi – Twilight) on naglašava dihotomiju kao i vezu između dana i noći. Strickland kroz ovaj projekat obrazlaže neophodnost umetničkog protezanja van granica kategorija ili žanrova. Njegov muzički video „On my mind” u kojem su učestvovali i Bilal, MC Pharoahe Monch, uz ulične pleasače „ Storyboard P” promovisan preko organizacije „Afropunk” koja popularizuje Crnu kulturu i različitost kroz muziku i druge umetnosti – proglašen je za najbolji muzički video na Festivalu nezavisnog filma u Filadelfiji, kao i na Londoskom muzičkom – video festivalu.

Objavio je desetak autorskih albuma, a nastupao je i snimao i sa takvim imenima kao što su: McCoy Tyner, Tom Harrell, Nicholas Payton, Wynton Marsalis, Lincoln Center Jazz Orchestra, Carnegie Hall Big Band, Dave Douglas, Christian McBride, Jose James, Keyon Harrold, Mos Def…. Vreme provodi između Njujorka i Majamija gde predaje na odseku za studijsku muziku na muzičkoj školi Univerziteta Frost u Majamiju.

https://www.youtube.com/watch?v=vwb9-5yMFJI  Marcus Strickland “On my mind”

https://www.youtube.com/watch?v=qqbuAOEI4A8   Marcus Strickland`s Twi Life “Drive”

 https://www.youtube.com/watch?v=VPKSoHARusk   Marcus Strickland Twi-Life live at Blue Note Jazz Club, New York City

KONSTRAKTA nastupa na Nišville festivalu

KONSTRAKTA i ZEMLJA GRUVA na Nišvillu!

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić Konstrakta, svakako jedna od najzanimljivijih pojava na muzičkoj sceni Srbije u prethodnih nekoliko godina.

Ana Đurić Konstrakta (rođena Ignjatović), je srpska pevačica i kantautor. Pre nego što je započela solo karijeru 2019. godine, do tada je bila poznata javnosti kao vodeći vokal indi pop benda “Zemlja gruva!”, koji je osnovan 2007. godine.

Predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. u Torinu sa pesmom „In corpore sano“, gde je zauzela odlično 5. mesto!

Debitovala je kao članica elektronske grupe “Mistakemistake” u ranim dve hiljaditim, ali se za nju tek čulo na srpskoj sceni kada je nastupala kao vokal u grupi “Zemlja gruva!”. Grupa je Izdala tri studijska albuma: “VTF Is Gruveland?” (2010), “Dino u Zemlji Gruva” (2013), sa obradama pesama hrvatskog pevača Dina Dvornika, i “Šta stvarno želiš?” (2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su “Najlepše želje” (2010), “Nisam znala da sam ovo htela” (2011) i “Jače manijače” (2013).

Objavljivanjem singla „Žvake“ u junu 2019. Konstrakta nastavlja solo karijeru. U martu 2020. objavljuje  “Neam šamana” (I Ain’t Got No Shaman), inspirisana tabloidnim člankom o tome kako Emina Jahović traži pomoć od šamana da prebrodi svoj razvod od Mustafe Sandala.

Konstrakta je 28. februara 2022. objavila svoj projekat Triptih (Triptih), 12-minutni muzički spot za tri pesme – „Nobl” (Noble), „In corpore sano” (U zdravom telu) i „Mekano” (Mekano). Koncept projekta je kreirala sama Konstrakta, uz Anu Rodić i Maju Uzelac.

Držala je rekord kao prvi  srpski izvođač koji je dostigao najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi Spotify sa više od 1,3 miliona ljudi u maju 2022.

Pored ogromne podrške srpske javnosti, Konstrakta je dobila i otvorene pohvale brojnih regionalnih javnih ličnosti, poput Porfirija, Patrijarha srpskog i Novaka Đokovića. Takođe je dobila pohvale od kolega muzičara i kompozitora kao što su Tonči Huljić za svoje tekstove, muziku i vizuelni prikaz.

Krajem maja 2022. godine nastupa po prvi put nakon Evrovizije na festivalu Sea Star u Umagu (Hrvatska), pred procenjenom publikom od blizu 20.000 ljudi! Naknadno, Konstrakta i „Zemlja gruva!” postaju prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine. Inače, Zemlja groova je već nastupala na Nišvillu 2011. sa Zoe Kidom, kada im se na bini pridružio i proslavljeni saksofonista Hans Dalfer.

Konstrakta uživo nastupa sa bendom kombinujući elektroniku i live svirku pod uticajem različitih muzičkih žanrova, uz vrlo originalan vizuelno koreografski koncept koji ostavlja jak utisak na publiku i donosi veliku količinu pozitivne energije.

https://www.youtube.com/watch?v=E9Hjw28XHy8&ab_channel=RTSPesmaEvrovizije-Zvani%C4%8Dnikanal

Dvostruki dobitnici Gremi” nagrade 16. avgusta u Nišu!

ARRESTED DEVELOPMENT nastupaju na Nišvilu!

Multiplatinasti band, dvostruki dobitnici prestižne “Grammy” nagrade, poznati američki hip hop/crossover sastav Arrested Development nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u petak, 16. avgusta na niškoj Tvrđavi.

Arrested Development osnovan je 1988. godine u Atlanti (Georgia) i do sada su izdali 15 albuma. Nakon definisanja prepoznatljivog zvuka i postave od strane osnivača Todd Thomas-a zvanog „Speech“ i Timothy Barnwell-a, poznatijeg kao “Headliner”, ovaj sastav već od samog starta beleži zlatne tiraže za nekoliko singlova 1992, a krajem iste godine objavljuju svoj album prvenac pod nazivom  “3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life Of…”, koji ih izbacuje u sam vrh svetske hip hop scene i dostiže platinasti tiraž od preko 4 miliona prodatih primeraka!

Već 1993. godine, Arrested Development  postaju prvi hip-hop band ikada koji  dobija “Grammy” nagradu u kategoriji “Best New Artist” za najboljeg novog izvođača, a pored toga, grupa je takođe dobila “Gremmy” nagradu za najbolji rep singl, za hit pesmu nalik na himnu molitve, pod nazivom “Tennessee”. Ova numera je nešto kasnije proglašena za jednu od 500 najboljih u “Rock and Roll Hall of Fame”, a ušla je i među 100 najboljih pesama 90-ih od strane popularnog muzičkog Tv kanala VH1.

I to nije sve u okviru značajnih nagrada! Video spotovi za numere “Tennessee” i “People everyday” 1992. i 1993. godine osvajaju čuvenu nagradu “MTV Music Awards” u kategoriji za najbolji rep video spot (“Best Rap Video”), a na dodeli “Soul Train Music Awaards” osvajaju prvo mesto u kategoriji za najbolji rep album.

Slede godine konstantne diskografske aktivnosti i velikih svetskih turneja sa nebrojeno nastupa. Između ostalih, veliki uspeh beleži turneja u Australiji 2007, zajedno sa grupama Simple Minds i INXS. 2008. godine Arrested Development se udružio sa The Black Eyed Peas i nastupio na “Koncertu za mir u Jerusalimu” u Izraelu, kako bi promovisali mir među Palestincima i Izraelcima. Jedan od najznačajnijih nastupa u karijeri održan je  8. januara 2011. sa Emmylou Harriss na “Sydney Festivalu” u Australiji, pred 50.000 ljudi!
 

Arrested Development su poznati i po svom humanitarnom radu. Kroz svoje socijalno angažovane tekstove iznose jasan stav o borbi za ljudska prava, govore otvoreno o problemima u društvu, o rasnim razlikama i ugnjetavanju Afroamerikanaca i njihova popularnost i komercijalni uspeh nije usmerio novac za drago kamenje i velike automobile. Umesto toga, oni postaju prvi hip hop

umetnici koji su donirali novac Nelsonu Mandeli i UNICEF-u. I danas koriste svoj glas i svoj status u korist mnoge neprivilegovane braće i sestara širom sveta.

U septembru 2019. bend je dobio nagradu “Black Music Honors”, kojom se odaje priznanje umetnicima koji su dali značajan doprinos afroameričkoj muzici.

Decembra 2023. grupa je objavila pesmu “Hip Hop Saves Lives” u kojoj učestvuju Chuck D & Grandmaster Caz.

Arrested Development su danas velika koncertna atrakcijai za njihovenastupe širom sveta se uvek traži karta više. Ovaj specifični mnogočlani bend sa bine prosipa neverovatnu količinu pozitivne energije, a njihov crossover hip hop izraz baziran je na širokom spektru afričkih ritmova i obojen je sa dosta elemenata soul, fank, bluz, rok i džez muzike.

Foto: Arrested Development promo press

Video:

“Tennessee”  https://www.youtube.com/watch?v=6VCdJyOAQYM&ab_channel=ArrestedDevelopmVEVO

“Mr Wendal” https://www.youtube.com/watch?v=qcnPfHS24Pg&ab_channel=ArrestedDevelopmVEVO

“Revolution” https://www.youtube.com/watch?v=RWlvOolOic4&ab_channel=SanteriaofCentralNY

“People Everyday” https://www.youtube.com/watch?v=ohx0m2fR4zs&ab_channel=TheKennedyCenter

Pretprodaja ulaznica za 30. Nišville jazz festival
Nova cena Kompleta ulaznica za Nišville 2024

Foto: Promo Nišville

Od ponedeljka, 22. aprila 2024. počinje druga faza pretprodaje Kompleta ulaznica za predstojeći jubilarni 30.Nišvile jazz festival, čiji će glavni program biti održan od 15. do 18. avgusta 2024. na Platou niške Tvrđave.
Aktuelna promo cena Kompleta za glavni festivalski program za 25 koncerata u centralnom festivalskom prostoru (Earth & Sky stage) iznosi 2.500 dinara za parter i bočne tribine u opticaju je do nedelje, 21.
aprila, a od ponedeljka, 22. aprila, Komplet ulaznica će koštati 3.500 dinara!
Ulaznice za Nišville 2024 mogu se kupiti u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama Vulkan u Nišu (TC Delta Planet –Bulevar Nemanjića 11b), u Beogradu (Sremska 2) i u Novom Sadu (Zmaj
Jovina 24).
Za publiku iz inostranstva i svih mesta u Srbiji omogućena je kupovina online ulaznica na zvaničnom sajtu festivala www.nisville.com
Ulaznicu kupljenu preko interneta vlasnik je u obavezi da odštampa lično, a na ulazu u centralni festivalski prostor će nakon “čekiranja” QR koda ista biti zamenjena za narukvicu koja se nosi sve vreme dok traje
festival.
Za deset dana ukupnog trajanja festivala od 9. do 18.avgusta 2024. (uključujući Nišville Jazz Teatar, Nišville Movie Summit i ostale prateće programe) biće izvedeno preko 300 programa na 17 scena i očekuje se
učešće više od 1.000 izvođača!

www.nisville.com

YouTube senzacija 18. avgusta u Nišu

Brushy One String na zatvaranju Nišvila

Photo: Luciano Blotta

YouTube senzacija i favorit “Womad” festivala Brushy One String, čija je pesma „Chicken in the Corn“ dostigla više od 64 miliona pregleda, nastupiće sa svojim triom završne večeri ovogodišnjeg Nišville jazz festivala, u nedelju, 18. avgusta 2024. na Platou niške Tvrđave.

Andrew Chin, poznatiji pod umetničkim imenom Brushi One String rođen je na Jamajci i specifičan je po tome što nastupa sa akustičnom gitarom koja ima samo jednu žicu, koristeći telo gitare kao udaraljke. Prema njegovim rečima, ideja da svira gitaru sa jednom žicom „ došla mu je u snu“. Inače, Andrew je sin poznatog jamajčanskog rege pevača Fredija Mekeja (Freddy McKay). Dugi niz godina je nastupao kao ulični svirač i stekao dragoceno iskustvo kao opštenarodni zabavljač, a tokom vremena ovaj pevač i basista je bez strateškog planiranja karijere postao apsolutna urbana muzička ikona.

Njegova muzika korišćena je i kao soundtrack u nagrađivanim dokumentarnim filmovima „Rise Up” i „The King of One String”, a nakon pet objavljenih albuma Brushy One String već ima armiju vernih slušalaca koje je uhvatio neodoljiv šarm njegove ličnosti i pesama. Bez obzira da li nastupa akustično na pijaci i trgovima na Jamajci ili zabavlja publiku na “New Orleans Jazz & Heritage” festivalu, na legendarnom reggae festivalu “Summerjam” u Kelnu ili na “Global Fest-u” u

Njujorku pred brojnom publikom,  Brushy One String  očarava svojim jedinstvenim šarmom i ogoljenim, lakim, ali grandioznim stilom, hipnotičko poletnim ritmovima na njegovoj jednožičanoj akustičnoj gitari, kombinujuću više stilova ko što su blues, reggae, soul, hip hop i scat-singer tehniku u jedinstveni muzički izraz.

“Brushy One String je kao dete bio siroče i nepismen, ali je imao gitaru. On je

svirao tako snažno, da su pet od njegovih šest žica pukle i otpale, ali je nastavio da svira i postiže više sa jednom nego što većina ljudi može sa šest žica!” – BBC

“Ovaj čovek je napravio od sebe vokalnu menažeriju: soul belter, reper, pevač, rege pevač, dub toster i kokodajući karakterni glumac. To je unelo znatnu raznolikost u strukturu pesama koje je napravio, skeletno, sa bas linijama na gitari sa samo jednom žicom!“ – New York Times

Photo: Luciano Blotta

Spotify:

https://open.spotify.com/artist/5XV7hYBGbvqHRFDBj2fTfO?autoplay=true&v=A

Youtube: 

Chicken in the Corn: https://www.youtube.com/watch?v=E8H-67ILaqc  

NPR Tiny Desk Session: https://www.youtube.com/watch?v=rFtP7Xc_Fbo

https://www.brushyonestring.com/home

https://nisville.com/sr/home/

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi

JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Photo Arturo Di Vita

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa svojim sastavom na predstojećem Nišville jazz festivalu u petak, 16. avgusta na niškoj Tvrđavi.

Dženi  je nesumnjivo jedna od najoriginalnijih izvođača koji su se pojavili poslednjih godina na svetskoj džez sceni. U pitanju je vrlo talentovana umetnica koja na svojim nastupima unosi žensku energiju u mnoštvo prelepih fraza latino džeza, kao i sofisticirane improvizacije koje čine njenu muziku i stil posebnim i prepoznatljivim.

Rođena je 1979. u Gvantanamu na Kubi, Dženiset Mekferson kao vrlo mlada nastupa u džez klubovima, komponije i snima, a 2014. je u Havani dobila prestižnu nagradu „Adolfo Guzman“ – “Cubadisco Internacional” (ekvivalent nagradi MIDEM), za album “Blue Side Live”, u saradnji sa Omarom Portuondom i Buena Vista Social Club, Orkuestom Anakaonom, Alainom Perezom i mnogim drugim poznatim kubanskim muzičarima.

Nakon toga seli se u Francusku, nastupa na prestižnim džez festivalima širom sveta i nastavlja sa diskografskim aktivnostima. Između ostalog, 2017. nastupa zajedno sa legendarnim džez velikanima kao što su Maceo Parker i Dee Dee Bridgewater na “Saint Raphael Jazz Festivalu”.

Šira publika je definitivno primetila njenu saradnju sa čuvenim gitaristom Džonom Meklaflinom (JOHN MCLAUGHLIN) 2022. godine, koji je poziva kao specijalnu gošću za nastupe na prestižnim festivalima uključujući “North Sea Jazz” i “Montreux Jazz Festival”, a nakon toga Mekfersonova dobija stalni angažman kao glavni pijanista i prvi vokal u Džon Meklaflinovom kvintetu tokom turneje „Liberation Tour“, koja je imala maestralno finale u Cirihu 20. oktobra 2023.

https://www.youtube.com/watch?v=y29ZarFamfM

Sa svojim urođenim interpretativnim veštinama, genetskim osećajem za muzičku orijentaciju i ritam, i izraženim sklonostima ka baladama i pevanju, ovu kubansku umetnicu karakteriše originalni pristup kroz neočekivane udarno-harmonijske progresije i neviđeno efektne improvizacije koje objedinjuje sa sintezom raznih stilova prevazilazeći klasične džez idiome, a sam nastup izražen je hromatskim rasponom bogatim nijansama, ponekad vrlo egzotičnim. Ona preskače kliše kombinovanja latino ritmova i severnoameričkog džeza, pokazujući, umesto toga evocirajuće organske zvučne pejzaže iz njene domovine sa naglašenom gracioznošću.

Dženi Mekferson na koncertima vrlo često menja svoj tempo u kaleidoskopu elegancije, delikatnosti, snage i fizičnosti. „Volim da s vremena na vreme menjam atmosferu na istoj stazi“, napominje ona, „zabavljajući se promenom harmonija i idem svojim putem na neočekivan, nepredvidiv način. Moj pijanizam je često instinktivan i mogu reći isto i o improvizaciji“.

Njen poslednji album “A Long Way”, objavljen je 6. oktobra 2023. Jedanaest originalnih numera snimljenih sa njenim triom uvode nas u moćnu paletu urođenih melodijskih progresija koje definišu svaku pesmu kroz harmonijske varijacije kao kostur njenih balada. Njena umetnost je zbir kreativnih kompozicionih bravura koji njen rad čine odmah dostupnim i pre svega vrlo prepoznatljivim.

Photo: Jean Louis Neveu. (for the portrait) & Arturo Di Vita (for the Live shot at the piano)

https://www.youtube.com/@janymcpherson

https://www.youtube.com/watch?v=YsMAkb50bg4&t=136s

Jany McPherson Trio – Live in PALERMO

https://www.youtube.com/watch?v=y29ZarFamfM

with John McLaughlin for “The liberation Tour”

www.nisville.com

Kosmička fuzija džeza na niškoj Tvrđavi

Theo Croker 15. avgusta na Nišvilu!

Foto: Cred Fabiola

Čuveni američki trubač Theo Croker nastupiće sa svojim sastavom na otvaranju glavnog programa predstojećeg jubilarnog, 30. Nišville jazz festivala u četvrtak, 15. avgusta na platou niške Tvrđave.

Teo Kroker je avanturistički džez muzičar poznat po svom kosmički nastrojenoj i duhovno prosvetljenoj interpretaciji post-bopa, fanka i elektronske fuzije. Do sada je izdao 10 albuma.

Rođen 1985. u Lisburgu na Floridi, Kroker je počeo da svira trubu sa 11 godina, inspirisan svojim dedom, poznatim trubačem Doc Cheathamom. U tinejdžerskim godinama studirao je muziku na Douglas Anderson School of the Arts u Džeksonvilu. Od 2003. do 2007. Kroker je pohađao muzički konzervatorijum na koledžu Oberlin, a njegov mentor je bio legendarni trubač i pedagog Donald Byrd, koji je inače nastupio na Nišville jazz festivalu 2007. godine. Tokom tog perioda, osvojio je nagradu Presser Music Foundation, koja je ubrzala izdavanje njegovog debi albuma “Fundamentals” iz 2006. Nakon što je diplomirao u Oberlinu, Kroker se preselio u Kinu, gde je redovno nastupao kao rezident u “Šangajskoj kući bluza”, najstarijem i najpoznatijem kineskom džez klubu. Njegov album iz 2009. “In the Tradition” snimljen je u čast njegovom dedi Cheathamu i pobrao je hvalospeve i kritike i publike.

Verovatno ključni albumi za razvoj karijere Tea Krokera su “Afro Phisicist” u produkciji Dee Dee Bridgewater iz 2014. i “Escape Velociti” iz 2016. Na tim izdanjima primetno je kako se Kroker stilski širi koristeći elemente fanka, latino džeza i hip-hopa u svoj prepoznatljiv, duhovno prosvetljen džez zvuk.

U poslednjih pet godina Kroker je prihvatio savremeni R&B i spejs-fank zvuk na “Star People Nation” iz 2019. godine, kada je nominovan za prestižnu Gremmy nagradu. Još više žanrovskih R&B i elektronskih tekstura obeležilili su ekspanzivni albumi “Blk2Life/A Future Past” 2021. i “Love Quantum” iz 2022. godine, koji odišu virtuoznim pasažima i nepogrešivom opuštenošću, dodatno prikazujući trubačevo žanrovsko preuzimanje muzičkog afrofuturizma.

Foto: Cred Fabiola

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=kbvIoW5-b8E&t=3s&ab_channel=NPRMusic

https://www.youtube.com/watch?v=lYLBTT5wL5o&t=33s&ab_channel=theocrokerVEVO

https://www.youtube.com/watch?v=r-9YoaHuSmg&t=56s&ab_channel=theocrokerVEVO

Legende rege muzike 15. avgusta u Nišu

Black Uhuru na otvaranju Nišvila!

Čuveni rege sastav Black Uhuru sa Jamajke nastupiće prvi put u Srbiji u četvrtak, 15. avgusta na otvaranju predstojećeg jubilarnog, 30. Nišville jazz festivala.

Osnovani 1972. godine u Kingstonu, Black Uhuru su na sceni preko 50 godina i svakako su jedan od najpopularnijih priznatih plodnih rege bendova na svetu. Žive legende rege muzike su ostvarile velika dostignuća u muzičkoj industriji, uključujući i osvajanje prve Gremi nagrade za najbolji rege album 1984. godine pod nazivom “Anthem”. Već duže vreme ovaj bend održava visok rejting sa najvećom prodajom rege ploča posle Boba Marlija i najvećim brojem pesama koje su drugi izvođači semplovali tokom godina, što im je omogućilo da postanu svojevrsni ambasadori rege zvuka.

Koreni sastava Black Uhuru formirani su u Kingstonovom okrugu „Voterhaus” kasnih 60-ih. To je dom osnivača i vođe Derik „Duckie“ Simpsona zajedno sa svim ostalim pevačima iz grupe. Originalni Uhuruov svahili za „slobodu“ bili su Duckie, Don Karlos i Gart Dennis. Prva pesma bila je obrada pesme „Folk Song“ Kertisa Mejfilda. Napravili su još samo nekoliko pesama pre nego što je Don otišao da nastavi solo karijeru i Gart se pridružio Vailing Souls. Njih dvojicu su zamenili Majkl Rouz i Errol Nelson, oboje iz Voterhausa. Snimili su debi album „Love Crises” 1977. godine za princa Džemija koji je kasnije ponovo objavljen kao „Black Sounds of Freedom”. Errol je kasnije napustio grupu da bi se pridružio Džejsima, a zamenila ga je pevačica Puma Džons.

Najkreativniji period benda usledio je krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada bend počinje da sarađuje sa Sly & Robbiejem i razvija „klasični Uhuru“ zvuk 80-ih. Jedinstven stil pun teškog drum & basa, oštrih tastera, dub kolorita, glasnih gitarskih rifova i dugih instrumentala ispunjenih vrtložnim pozadinskim efektima i prepoznatljivim odjekom „vau oh oh“. U tom periodu su potpisali ugovor sa Island Records. Počeli su da idu na međunarodne turneje i da dobijaju veliku pažnju širom sveta. Snimili su neke od svojih najpopularnijih albuma poput „Guess Vho’s Coming To Dinner “, „Sensimelia“i „Chill Out”.

Još jedan stanovnik Voterhausa po imenu Junior Reid postao je novi pevač. Izdata su dva albuma, „Brutal” nominovana za Gremi i „Pozitivan” za Ras Records. Ovi albumi su uključivali popularne hitove poput „Dreadlocks on the Mountain“„Fit you Haffi Fit“ i jedan od prvih muzičkih spotova za čuvenu numeru „Great Train Robberi”.

Sredinom 90-ih prvobitni članovi su se ponovo ujedinili. Izdata su četiri albuma „Now”, „Iron Storm”, „Mistical Truth” i „Strongg”, svi nominovani za Gremi. Snimili su nagrađivani muzički spot za „Tip of the Iceberg” predstavljajući rep zvezdu Ice-T i još jedan video za „One Love” sa Luijem Rankinom. Nastupili su uživo na televiziji za VH1 sa obradom Jimmi Hendriksa „Hey Joe“. Nakon par godina pauze, 2002. godine ponovo su se okupili sa Sly & Robijem na međunarodnoj svetskoj turneji i objavili album/dvd uživo “Dubbin it Live”, a zatim sledi velika turneja širom Evrope, Južne Amerike i Sjedinjenih Država. Godine 2012. nastupili su u brodvejskom mjuziklu u Los Anđelesu pod nazivom „Loving the Silent Tears “ da bi 2013. usledilo veliko priznanje: Duckie je dobio nagradu za životno delo IRVMA. Godine 2017. objavili su novi singl i muzički video „Jah Guide” u čast velikog Pitera Toša.

Godine 2018. Black Uhuru je objavio album „As The World Turns” nakon duže diskografske pauze, koji je nominovan za „Najbolji rege album“ na 61. dodeli Gremi nagrada, a pre dve godine izašao je novi album pod nazivom „New Day“. Sledi koncertna promocija nove ploče na još uvek aktuelnoj velikoj svetskoj turneji, na kojoj ovaj legendarni sastav pored novih pesama izvodi i gotovo sve najveće hitove iz plodne karijere koja traje više od pola veka.

Komplet ulaznica za predstojeći jubilarni Nišville jazz festival u prodaji je po simboličnoj promo ceni od 2.500 rsd u limitiranom tiražu. Glavni program festivala biće održan od 15. do 18.avgusta na Platou niške Tvrđave, a karte za Nišville 2024 mogu se kupiti u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama Vulkan u Nišu (TC Delta Planet – Bulevar Nemanjića 11b), Beogradu (Sremska 2) i Novom Sadu (Zmaj Jovina 24).

Za publiku iz inostranstva i svih mesta u Srbiji omogućena je kupovina online ulaznica na zvaničnom sajtu festivala www.nisville.com

https://www.blackuhuruofficial.com/

https://www.youtube.com/watch?v=wmQp7XnjpfM

https://www.youtube.com/watch?v=Dr5t6rdljGY

https://www.youtube.com/watch?v=U1JXc_6ZZJg

MM CONCERTS & SERBIAN HELLBANGERS

Ponosno predstavljaju:

ABBATH Doom Occulta premijerno u Srbiji!

03.08. Dorćol Platz, Beograd

Facebook event: https://www.facebook.com/events/3749792688589883/

Nakon dugo godina čekanja kultno ime norveške black metal scene i jedan od rodonačelnika iste, Abbath dolazi u Srbiju da mnogobrojnim fanovima predstavi presek probranih hitova benda Immortal čiji je osnivač. Nakon razlaza u taboru benda i nastavka solo karijere ostao je žal za živim izvedbama pesama sa albuma koji čine bogatu izdavačku karijeru benda. I sada konačno u toku leta 2024. Abbath će prokrstariti starim kontinetnom i u sklopu turneje pod nazivom Return to the Raven Realms fanovima konačno doneti ono što zaista željno očekuju.

Abbath:

“Ni sam verovatno nisam svestan kolio želim da na sceni uživo odsviram numere koje su obeležile moju stvaralačku karijeru i dovele me tu gde jesam danas. Ubeležite datum, nećete se pokajati, u to sam siguran!“

Ulaznice su u prodaji na svim Gigstix prodajnim mestima:

3.000din – early bird akcija

3.500din – pretprodaja

4.500din – na dan koncerta

Počinje prodaja ulaznica za Nišville 2024!

Kompleti za 30. Nišville po simboličnoj ceni!

U sredu, 21.februara 2024. počinje pretprodaja Kompleta ulaznica za predstojeći jubilarni 30.Nišvile jazz festival, čiji će glavni program biti održan od 15. do 18. avgusta 2024. na platou niške Tvrđave.

Promo cena kompleta za glavni festivalski program za 25 koncerata u centralnom festivalskom prostoru (Earth & Sky stage) iznosi 2.500 dinara za parter i bočne tribine, a ova cena važiće samo za prvih 500 kompleta ulaznica! To praktično znači da će najbrži i najverniji poštovaoci festivala imati mogućnost da prate 25 vrhunskih koncerata za samo 100 dinara po nastupu!

Kompleti ulaznica za Nišville 2024 mogu se kupiti od srede, 21.februara u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama Vulkan u Nišu (TC Delta Planet – Bulevar Nemanjića 11b), Beogradu (Sremska 2) i Novom Sadu (Zmaj Jovina 24).

Za publiku iz inostranstva i svih mesta u Srbiji omogućena je kupovina online ulaznica na zvaničnom sajtu festivala www.nisville.com

Ulaznicu kupljenu preko interneta vlasnik je u obavezi da odštampa lično, a na ulazu u centralni festivalski prostor će nakon “čekiranja” QR koda ista biti zamenjena za narukvicu koja se nosi sve vreme dok traje festival.

Za deset dana ukupnog trajanja festivala od 9. do 18.avgusta 2024. (uključujući i Nišville Jazz Teatar, Nišville Movie Summit i ostale prateće programe) biće izvedeno preko 300 programa na 17 scena i očekuje se učešće više od 1.000 izvođača!

www.nisville.com

MM Concerts i Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju

SOEN premijerno u Srbiji!

Soen je švedska progressive metal/rock atrakcija koja je kao ideja nastala 2004. godine, ali se zvanična formacija u vidu super-grupe desila tek 2010.
Originalnu postavu činilu su idejni tvorac i bubnjar Martin López (koji je svirao sa Opeth između 1997. i 2006. i snimio šest albuma, uključujući i ponajbolja izdanja banda „Still Life„, „Blackwater Park“ i „Damnation„, a s Amon Amarth kultni debi „Once Sent from the Golden Hall„), basista Steve Di Giorgio (ex-DeathTestamentSadus), pevač Joel Ekelöf (Willowtree) i gitarista Joakim Platbarzdis i u toj postavi je za Spinefarm objavljen debi album „Cognitive“ (2012.) koji je naišao na dobre kritike ali i zamerke da previše liče na Tool.
Nakon toga je bend u periodu od 2014. do 2023. objavio još pet studijskih albuma na kojima je definitivno pronašao svoj stil (pogotovo od vrlo hvaljenog „Lotus„) i zadobio puno fanova u svetu a posebno u našem regionu. Poslednji album „Memorial“ objavio je Nuclear Blast.
Martin López muziku benda Soen opisuje kao melodičnu, tešku, zamršenu i veoma različitu od svega što ste čuli.
Pored Lópeza i Ekelöfa, bend danas čine i gitarista/klavijaturista Lars Enok Åhlund, gitarista Cody Lee Ford i basista Oleksii “Zlatoyar” Kobel

Najavni tekst: Darko Živković, SMP.

Ulaznice su u prodaji na svim Gigstix prodajnim mestima:

3.000rsd – early bird

4.000rsd – pretprodaja

5.000rsd – na dan koncerta

Šaban u New Orleans džez muzeju!

Polovinom aprila jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja u New
Orleansu biće posvećen životu i delu Šabana Bajramovića. Ovo je rezultat ovogodišnje
posete Nišvil muzeju Grega Lambousy-a, direktora New Orleans džez muzeja, kao i
dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom
Nišvila za USA. Upravo je Jelena Ivanjac bila tokom ovog vikenda specijalni gost
tradicionalne godišnje proslave New Orleans muzeja.
Ova manifestacija okuplja ljubitelje džeza, predstavnike grada i države Luizijana, koji
svojim donacijama pomažu rad i stalni napredak ove kulturne institucije koja je jedna od
najvećih znamenitosti grada. Održana je i aukcija “ Sat vremena sa Gregom u muzeju i
svečani ručak. ” Početna cena je bila 1.000 dolara, a aukcija je dostigla cenu od 2.000
dolara!
Pod nazivom „Improvizacije“ i sa temom „Kosmos“, ovogodišnje gala veče podržali su i
najbolji muzičari Nju Orleansa: The Dixi Cups & James Andrews, Mahmoud Chouki sa
specijalnim gostima John Boutte, Herlin Riley i Detroit Brooks, zatim The Original Pinettes
Brass Band (ženski duvački orkestar), The Jason Neville Funky Soul Band i specijalni gost,
legenda fanka George Clinton.
Od gostiju iz inostranstva, predstavili su se muzičari iz Hondurasa, Dominikanske
Republike i sa Haitija. Muzičari su nastupali na četiri bine u i oko muzeja, a duvački
orkestri su paradirali kroz dvorište dok su im se gosti priključivali u stilu čuvene „druge
paradne linije“ Nju Orleansa.
Jelena Ivanjac je nakon toga dala izjave za više medija i najavila saradnju sa festivalima u
New Orleans-u, razmenu bendova i izložbu o Šabanu Bajramoviću.
Dogovoreno je da postavka posvećena Šabanu Bajramoviću uključuje izložbu koja prati
njegov život od Niša do New Yorka, izdate ploče i ostale nosače zvuka , video snimke
nastupa sa Nišvila, kao i neke lične predmete. Nišville poziva prijatelje Šabana
Bajramovića koji poseduju zanimljive eksponate da ih privremeno ustupe Nišville muzeju
za potrebe ove izložbe.
Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi koji izvode njegovu muziku.
Neki od najznačajnijih američkih medija pokazali su interesovanje za izložbu o Šabanu
Bajramoviću.

Nišville i na Baliju

Nišvil džez festival predstaviće se posetiocima Ubuda umetničkom i kulturnom centru Balija početkom avgusta 2024, rezultat je današnjeg susreta direktora Nisvila Ivan Blagojević i direktora Ubud Village Jazz festivala Yuri Mahatme. 

Yuri Mahatma je poznati kompozitor i gitarista Balija čiji festival promoviše bendove modernog džeza pa ce i koncept predstavljanja Nisvila ciniti 4 benda iz 4 zemlje istog opredeljenja koji budu  ucesnici narednog jubilarnog 30-og izdanja Nišvila. Srbiju će predstavljati niški sastav Eyot koji je otvorio Nišvil 2009, a koji ce zatvoriti Nišvil 2024.

Po rečima Yuri Mahatme koji je i uspešan privrednik na Baliju moguće je obezbediti sponzore na višednevni Nišvil 2025 sa 10 stejdževa sa prepoznatljivim konceptom Nišvila i zastupljenosću svih umetničkih formi naslonjenih na džez od teatra i filma do hip hopa i džez densa kao i brojnim ino turistima atraktivnog programa Prijatelji Šabanu i Balkan bras predstavljanja trubačkih orkestara izjavio je nakon sastanka Ivan Blagojević.

Podsećamo da je Bali (Jakarta, Yogjacarta, Ngayog, Bali) zadnja stanica saradnje Nišvila i Warta Jazz asocijacije.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević i Agus Setiawan Basumi, predsednik Warta Jazz asocijacije, koja je

organizator 10 festivala u Indoneziji, potpisali su u gradu Yogjacarta, Memorandum o razumevanju. Pored drugih oblika saradnje, dogovorena je i razmena bendova tako da će tokom 2024 jedan srpski bend nastupiti na nekom indonežanskom festivalu, a jedan indonežanski na Nišvilu.

Ivan Blagojević bio je i učesnik konferencije “Indonesian World Jazz Meeting”, gde se susreo da

pomoćnikom ministara za obrazovanje i kulturu Edi Wirawanom, i pogledao nastupe mnogih bendova

učesnika istoimenog Showcase-a. Oduševljen Nišvilom bio je i pomoćnik Ministra turizma i kreativne

industrije, Ari Setyo Nugroho, kao i mnogi muzičari koji su tokom intervjua izrazili želju da prezentuju svoju muziku u Srbiji, stvorivši najveću gužvu na štandu Nišvila.

– Iznenađen sam popularnošću džeza u Indoneziji, a pogotovu činjenicom da je na festivalu “Ngayogjazz” koji se odrzava u selu Sleman u Indoneziji, koje broji jedva 1000 stanovnika, nastupilo u jednom danu 35 bendova na 5 stejdževa uz prisustvo 40.000 gledalaca. Svaka seoska kuća je svojevrstan sajam hrane za posetioce. Zanimljiv je i festival koji Agus održava u ambijentu izuzetne turističke atrakcije budističkih hramova u Prambanan parku  – izjavio je Ivan Blagojević.

Ubud Village Jazz Festival 2023 – Video Highlight 

https://youtu.be/5zV3FpIy_o8?si=w5nXf4-ivAXGzKY_

NIŠVIL U INDONEZIJI

Direktor Nišvila Ivan Blagojević i Agus Setiawan Basumi, predsednik Warta Jazz asocijacije, koja je organizator 10 festivala u Indoneziji, potpisali su u gradu Yogjacarta, Memorandum o razumevanju. Pored drugih oblika saradnje, dogovorena je i razmena bendova tako da će tokom 2024 jedan srpski bend nastupiti na nekom indonežanskom festivalu, a jedan indonežanski na Nišvilu.

Ivan Blagojević bio je i učesnik konferencije “Indonesian World Jazz Meeting”, gde se susreo da pomoćnikom ministara za obrazovanje i kulturu Edi Wirawanom, i pogledao nastupe mnogih bendova učesnika istoimenog Showcase-a. Oduševljen Nišvilom bio je i pomoćnik Ministra turizma i kreativne industrije, Ari Setyo Nugroho, kao i mnogi muzičari koji su tokom intervjua izrazili želju da prezentuju svoju muziku u Srbiji, stvorivši najveću gužvu na štandu Nišvila.

– Iznenađen sam popularnošću džeza u Indoneziji, a pogotovu činjenicom da je na festivalu “Ngayogjazz” koji se odrzava u selu Sleman u Indoneziji, koje broji jedva 1000 stanovnika, nastupilo u jednom danu 35 bendova na 5 stejdževa uz prisustvo 40.000 gledalaca. Svaka seoska kuća je svojevrstan sajam hrane za posetioce. Zanimljiv je i festival koji Agus održava u ambijentu izuzetne turističke atrakcije budističkih hramova u Prambanan parku. Sa direktorom džez festivala na Baliju, gospodinom Yuri Mahatmom, dogovoren je nastup jednog srpskog benda maja 2024. – izjavio je Ivan Blagojević.

Otpočeo buking za Nisvil 2024

Jubilarni 30 Nisville džez festival održaće se 9 – 18. avgusta, a glavni program 15 – 18. avgusta 2024 godine u niškoj Tvrđavi. Ukupno 150 koncerata i 300 programa izvešće više od 1000 domaćih i stranih izvođača.

Već je potvrđen nastup  pet bendova, a među prvima je svoj nastup potvrdio i VERTIGONG iz Indonezije. Nišvil poziva bendove i orkestre da pravovremeno pošalju svoje ponude, a društveno odgovorne kompanije, koje posluju u Srbiji, da uključe Nišvil u svoje godišnje marketinške planove.

“Svake godine nas ljubazno odbiju najznačajnije kompanije koje posluju u Srbiji sa izgovorom da smo zakasnili sa našom sponzorskom ponudom jer su vec sklopili marketinški budžet tako da ćemo ove nedelje svima njima pravovremeno poslati predloge paketa sponzorstva. Možemo da garantujemo program dostojan jubileja i to da će njihovu poslovnu poruku videti 200.000 posetilaca” – izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.https://youtu.be/vtWjsDZionA?si=AI706IOIfSfHnx6r