Film

Sarajevo Film Festival – Predstavljamo Takmičarski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala

Četvrti Somborski Filmski Festival Pregled Filmova

Prvi trejler filma NEČISTA KRV – GREH PREDAKA

Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u novom filmu Milutina Petrovića baziranom na delima Bore Stankovića

Beograd, 18. maj Predstavljamo prvi trejler dugoočekivanog filma baziranog na delima Bore Stankovića NEČISTA KRV – GREH PREDAKA, u režiji Milutina Petrovića. Film je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija Voje Nanovića (adaptaciju je radila Milena Marković). Glavne uloge igraju Dragana Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i Nela Mihailović.

Milutin Petrović, reditelj filma je ovim povodom izjavio: “Poslednjih godina kružile su glasine o fenomenalnom izgubljenom scenariju koje je sedamdesetih godina prošlog veka napisao jedan od najvećih scenarista Jugoslavije, Vojislav Voja Nanović. Sve informacije su bile nepotpune i niko nije mogao da kaže sa sigurnošću da li je priča stvarna ili je samo reč o nekoj urbanoj legendi. Onda trideset godina kasnije, uz pomoć Bojane Andrić, u prašnjavom arhivu odbačenih ugovora i zastarelih radnih knjižica pronalazim poslednji primerak scenarija na požutelom peliru. Voja Nanović je jedan veliki, u potpunosti zapostavljen genije naše kinematografije, i mnogo sam ponosan što sam u prilici da naslikam tu grandioznu figuraciju na bazi njegovih skica.”

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Za potrebe snimanja izgrađena je scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, a koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvzite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa. Za potrebe snimanja pored domaćih, angažovani su i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke. Iz This and That produkcije koja stoji iza filma kažu da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od jednog veka napisao čuveni Bora Stanković, a pre skoro pola veka u filmske junake oblikovao veliki Voja Nanović.

Film je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Media potprogram Kreativne Evrope. Regionalnu bioskopsku distribuciju krenuće iz Srbije, počev od 26. avgusta.

Trejler filma možete da pogledate putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=-iFqVz-zhC0

PODACI O FILMU:

Originalni naslov: Nečista krv, Greh predaka

Žanr: istorijska drama

Scenarista: Vojislav Nanović

Autor adaptacije scenarija: Milena Marković

Režija: Milutin Petrović

Uloge:

Hadži Trifun: Dragan Bjeloglić

Tašana: Anđela Jovanović

Cona, Trifunova sestra: Katarina Radivojević

Kolj: Feđa Štukan

Kata, Trifunova žena: Nela Mihailović

Direktor fotografije: Erol Zubčević

Originalna muzika: Aleksandar Ranđelović

Montažer: Đorđe Marković

Scenograf: Milenko Jeremić

Kostimografkinja: Marina Medenica

Maskerka: Dušica Vuksanović

Snimatelj zvuka: Petar Stojičić

Dizajner zvuka: Miloš Drndarević

Producent: Snezana van Hauvelingen

Produkcija: This and That Productions

Završeno snimanje kratkog filma „Čovek iz Tehnogasa“ o sukobu Miloševića i Stambolića

U Beogradu je završeno snimanje kraktometražnog igranog filma „Čovek iz Tehnogasa“. Reditelj i scenarista ove psihološke drame je debitant Vladimir Mančić. Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursu za kratkometražni igrani film 2019. godine.

Film „Čovek iz Tehnogasa“ prati događaj iz januara 1970. godine kada se dva direktora preduzeća Tehnogas, Slobodan Milošević (glumi ga Nikola Rakočević) i Radoje Stefanović (Ivan Isailović) spremaju se za poslovni put u Niš, vozom.  Milošević se protivi, ali popušta pod pritiskom generalnog  direktora, Ivana Stambolića (Miloš Đurović). U vozu, raspravljaju o tekućim pitanjima vezanim za postrojenje u Nišu. Stefanović problemima pristupa obavešteno i diplomatski, dok Milošević nudi radikalna i kratkoročna rešenja. Stefanović mu tada savetuje da ne ulazi u politiku…  Sedamnaest godina kasnije, 1987. godine, u toku je Osma sednica CK SK Srbije, na čijem čelu je Slobodan Milošević. Radoje Stefanović, predsednik privredne komore, pripada gubitničkoj struji Ivana Stambolića, predsednika Srbije. U pauzi sednice, Milošević ubeđuje Stefanovića da odustane od govora. Uprkos pretnjama i obećanjima, Radoje ipak drži govor, što će za njega značiti političko samoubistvo.

Film „Čovek iz Tehnogasa“ producirali su Nikola Pantelić i Iva Ristić (iManagefilm d.o.o.), a Mančićevi saradnici iza kamere su direktor fotografije Bojan Rakić, scenograf Nikola Nikolić, kostimografkinja Dragica Laušević i maskerka Jasmina Banović. Pored Rakočevića, Đurovića i Isailovića, u filmu glumi i Goran Šušljik.

Kratki film „Divljač“ Bojane Babić u Estoniji, pogledajte ekskluzivni trejler

Film „Divljač“ (engleski naslov: „Feral“), dramaturškinje i rediteljke Bojane Babić, biće prikazan 18. novembra 2020. godine na Talinskom međunarodnom filmskom festivalu „Crne noći“, i to u okviru takmičarskog programa kratkih filmova POFF Shorts.

Film „Divljač“ prikazan je premijerno u avgustu 2020. godine u Ljubljani (FEKK), a zatim i domaću premijeru u Novom Sadu (Filmski front). Takmičarski program kratkih filmova POFF Shorts je deo najvećeg filmskog festivala u severnoj Evropi – Talinskog međunarodnog filmskog festivala „Crne noći“ u Estoniji koji se od 2014. godine vodi kao jedan od festivala A kategorije.

Radnja filma „Divljač“ prati tri žene koje krišom odlaze iz rodnog sela u šumu, u lov na divljeg vepra. Uz svaki novi pucanj, otkrivaju strast prema drugačijem plenu. Glavne uloge tumače Dragana Varagić, Emina Elor i Silvija Križan.

Trejler –

O svom učešću na festivalu u Estoniji, rediteljka Bojana Babić kaže: „Kako tvrde selektori Lorens Bojs i Tara Karajica, filmovi u međunarodnom takmičarskom programu, među kojima je i moj, bave se identitetom, rasom, seksualnošću, odrastanjem, starenjem, ljubavlju, srećom, tugom i svim onim između. Filmovi prikazuju podeljen svet koji se neprestano menja i ljude koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u njemu. Posebno mi je drago što će se festival odvijati uživo i što ću biti u prilici da prisustvujem projekciji. Biće to prvi put da gledam film zajedno sa publikom, što je ove godine velika privilegija.“

Pored Bojane Babić, autorski tim „Divljači“ čine direktorka fotografije Maja Radošević, scenografkinje Nera Vulović i Nađa Antić, kostimografkinja Milica Kolarić (čiji je prethodni film „Oaza“ nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Veneciji), montažerka Ana Todorovski, šminkerke Bojana Mitrović i Ivana Zavišen, snimatelj zvuka Marko Veljković i dizajner zvuka Nikola Janković. Producenti filma su Maja Popović i Milan Stojanović (produkcijska kuća Sense Production) u saradnji sa Cinnamon Films. Film „Divljač“ podržan je od strane Filmskog Centra Srbije.

Bojana Babić završila je studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2015. godine, a 2017. godine master studije filma Kino Eyes – The European Movie Masters (Universidade Lusófona, Portugal; Edinburgh Napier University, Škotska; Baltic Film and Media School, Estonija).

Film „Divljač“ je njen rediteljski debi.

Film „Otac“ Srdana Golubovića među 32 filma odabrana za nominacije Evropske filmske akademije

Evropska filmska akedemija i EFA Productions objavili su zvaničan spisak 32 filma koji su selektovani za eventualne nominacije za nagradu Evropske filmske akademije za najbolja postignuća u raznim kategorijama. Među odabranima je i jedan ovogodišnji srpski film – „Otac“  u režiji Srdana Golubovića; naravno, reč je o ostvarenju nastalom zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije.

Drugi deo spiska biće objavljen u septembru ove godine, čime će onda biti obuhvaćeni i filmovi koji su imali potvrđenu  premijeru imali do 31. maja, bilo na festivalima ili u bioskopima, a do čega nije došlo usled aktuelne pandemije i epidemiološke krize, ali pod uslovom da imaju premijeru (u bioskopima ili onlajn) do kraja novembra 2020. godine. Obe tranše sačiniće potpunu listu  celovečernjih igranih filmova preporučenih za nominacije za pomenute nagrade Evropske filmske akademije. Filmove je odabrala komisija koju čine članovi Evropske filmske komisije i pozvani stručnjaci.

Film Otac je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u zvaničnom programu „Panorama“. Novi Golubovićev film nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Filmskog centra Srbije. Film je prikazan i na međunarodnim filmskim festivalima u Sofiji, Jerusalimu i Kluž (u Rumuniji – Međunarodni filmski festival Transilvanija.

Otac je u Berlinu dobio dve nagrade. Pripala mu je Nagrada publike, koja je po 22. put dodeljena najbolje ocenjenom filmu u programa Panorama. Gledaoci su tokom trajanja festivala bili u prilici da ocene filmove u okviru ovog programa (ove godine ih je bilo 36 u konkurenciji), a film sa najvišom prosečnom ocenom proglašen je za najbolji – ove godine u igranoj konkurenciji najvišu prosečnu ocenu je imao upravo naš predstavnik. Uz to, Ekumenski žiri na Filmskom festivalu u Berlinu odlučio je da najboljim u programu „Panorama“ proglasi upravo film Otac. Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodeljuju se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti. Golubović je 2013. godine dobio nagradu Ekumenskog žirija i za film Krugovi. A na ovogodišnjem FEST-u Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Goranu Bogdanu za lik Nikole Stojkovića  u ovom ostvarenju Srdana Golubovića.

Sinopsis glasi: Zapuštena i rastrojena žena dolazi pred fabriku s dvoje male dece i preti da će da se zapali ako njenom mužu ne isplate zaostale plate i otpremninu. Niko ne reaguje, ona se zapali uz vrisku i plač svoje dece. Nikola radi kao nadničar, pre dve godine je dobio otkaz u fabrici, koja je otišla u stečaj. Kada mu jave šta se desilo Nikola dotrčava do fabrike i saznaje da je žena odvedena u bolnicu, a da je decu preuzeo Centar za socijalni rad. U Centru za socijalni rad Nikoli govore da su deca već smeštena u hraniteljsku porodicu i da će tamo da ostanu, sve dok se ne utvrdi da li Nikola ima adekvatne uslove da brine o njima. Kada sazna da su mu deca oduzet, Nikola odlučuje da iz protesta, očaja i potrebe da dokaže i sebi i drugima, krene peške za Beograd u ministarstvo, da traži pravdu i pravo na svoju decu. Nikola sa rancem na leđima kreće za Beograd, nošen jedinom stvari koja mu je preostala u životu – ljubavi prema svojoj deci. Otac je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Oca Nikolu u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece. Ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić… Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Aleksandar Ilić. Film je montirao Petar Marković. Kostimografkinja je Ljljana Petrović, a scenografi Goran Joksimović i Predrag Petrović. Muziku za film je komponovao Mario Šnajder.

Foto: Maja Medić

Filmski centar Srbije na snimanju filma „Leto kada sam naučila da letim“ u režiji Radivoja Raše Andrića

U četvrtak, 13. avgusta 2020. godine, na bazenu Sportsko-rekreativnog centa „Milan Gale Muškatirović“, počelo je snimanje novog filma poznatog srpskog reditelja Radivoja Raše Andrića. „Leto kada sam naučila da letim“ je, kako stoji u  najavi, „topla priča o odrastanju zasnovana na istoimenoj knjizi Jasminke Petrović“. Priča prati dvanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve bake. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću pretvoriće ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Prvi dan snimanja posetio je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, koji je izrazio zadovoljstvo što je na setu filma Radivoja Andrića nakon puno godina. „Ovaj projekat je prošao kroz sve faze razvoja Filmskog centra Srbije i to je dobro. Od razvoja scenarija, preko razvoja projekta do realizacije snimanja. Velika je odgovornost na ovim ljudima u ovim čudnim vremenima, da se nalaze na snimanju, ali ono što žele da ispričaju je jače od svih prepreka. Vidim i da je raspoloženje u ekipi super, svi su veseli i siguran sam da rade dobar posao. To je divno, jer ćemo imati jako lep film za decu i omladinu“, izjavio je Matić na snimanju.

Radivoje Raša Andrić je srpskoj i regionalnoj publici poznat po kultnim komedijama „Munje!“, „Kad porastem biću kengur“ i „Tri palme za dve bitange i ribicu“, a „Leto kada sam naučila da letim“ predstavlja njegov povratak filmu nakon više od 15 godina pauze. Poredeći trenutnu režiju sa prethodnim ostvarenjima, Andrić je rekao: „U prošla tri filma sam se bavio mladim ljudima koji odbijaju da sazreju, a sad činim kopernikanski obrt i želim da snimim film o devojčici koja baš želi da sazre što je pre moguće… Pauzu san napravio zato što sam prilično probirljiv po pitanju scenarija. Radije za džabe uradim skript doktoring i vratim scenario koji mi se ne dopada nego da ga uzmem samo da bih nešto radio. Radije radim kao pomoćnik u filmu koji mi se dopada nego što bih radio kao režiser filma koji mi se polu dopada. Kroz moje ruke su svih ovih godina prošle gomile scenarija, ali samo tri-četri su zaista bila po mom ukusu. Ovo je jedan od njih. Privlači me taj izazov, moram priznati. I osećam da sam spreman za njega“.

Glavnu ulogu tumači dvanaestogodišnja Klara Hrvanović, koja je već stekla zavidno iskustvo ispred kamere:  pojavila se u nekoliko reklama i ostvarila uloge u dva filma koja se trenutno nalaze u postprodukciji. Ipak, njen do sada najveći glumački zadatak tek sledi. „Sofija je od svih likova koje sam do sada tumačila možda nekako najbliža meni“, kaže ova talentovana devojčica. „Moji likovi u  filmovima 48 sati i jedan minut i Jedini izlaz bili su deo nekih malo mračnijih dešavanja, dok se Sofija suočava sa dilemama i problemima koje obično i imaju devojčice mojih godina. U pitanju je film o odrastanju, što je nešto sa čim sam u ovom trenutku lako mogla da se poistovetim. Moja filmska baka Olga Odanović mi puno pomaže da razumem lik i šta znači glumačka veština, dok Raša Andrić veoma dobro zna kako da pristupi glumcima i objasni im ono što je bitno. Na probama sam ponekad uspevala da izvedem stvari za koje nisam imala pojma da su moguće, da ja uopšte i mogu da ih izvedem”, zaključila je Klara Hrvanović.

Producentkinja Maja Popović  je o novom Andrićevom ostvarenju rekla: „Ovo je porodični film, dirljiva priča o pomirenju jedne porodice koju posmatramo iz ugla dvanastogodišnje devojčice, sve to duhovito, emotivno i sa puno optimizma. Kao porodični film, Leto kada sam naučila da letim poseduje sve elemente komercijalnog filma, ali isto tako ima jasnu autorsku viziju i pečat, i predstavlja jedan, nadamo se, visoko kvalitetan film čija će jedna od uloga biti oblikovanje i edukacija mlade bioskopske publike.“

Film nastaje po istoimenom romanu Jasminke Petrović, jedne od naših najznačajnijih i najčitanijih autorki za decu i mlade. Maja Popović smatra da će uspeh romana na kome je zasnovan scenario doprineti budućoj popularnosti filma, kao i njegovom kvalitetu: „Verujemo da da će scenario zasnovan na rado čitanom predlošku, a u kombinaciji sa energijom, umećem i duhovitošću Radivoja Andrića, biti aduti koji će privući publiku svih uzrasta.“ 

Na setu se našao i naš Marko Đorđević, reditelj zapaženog filma „Moj jutarnji smeh“. O svom doživljaju Andrićevog dela, on je rekao: “Sticajem okolnosti sam na snimanju, ali jedva sam čekao da iskoristim tu priliku jer sam oduševljen Rašom, koji je sigurno moj omiljeni domaći reditelj. Jedva čekam film, ali na osnovu ovoga što vidimo, oseća se da ljudi uživaju dok ga prave. Ta njegova ljubav prema pravljenju filmova se oseća i to je najvažnije kad se podvuče crta. Drago mi je što sam ovde i što sam se upoznao sa svojim idolom, na neki način“.

Scenario za film je napisala Ljubica Luković, a najvažnije uloge su poverene Klari Hrvanović (devojčica Sofija), Olgi Odanović (baka Marija), Snježani Sinovčić (baka Luce) i Žarku Lauševiću (deda Nikola). Među Andrićevim umetničkim saradnicima su direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, kostimografkinja Momirka Bailović, zatim scenografkinja Tajana Čanić Stanković iz Hrvatske, snimatelj zvuka Momčil Bojkov i maskerka Petja Simeonova iz Bugarske i VFX majstor Marek Jezo iz Slovačke.

Producenti filma, Maja Popović i Milan Stojanović iz beogradske kompanije Sense Production, imaju ozbiljne planove sa svojim novim filmom: „Ambicija nam je, kao i u slučaju svih filmova koje radimo, da ovaj film traje i da se sa uživanjem gleda i za dest i za pedeset godina. Zatim, da kroz komunikativni film visokog kvaliteta angažujemo i edukujemo buduću publiku. I na kraju, ambicija nam je da film zabavi i rasplače stotine hiljada ljudi u punim salama širom regiona.“

Ko-producenti na „Letu kada sam naučila da letim“ su Ankica Tilić Jurić (Kinorama, Hrvatska), Mira Staleva i Stefan Kitanov  (Art Fest, Bugarska) i Katarina Krnačova (Silverart, Slovačka). Filmski centar Srbije je projekat za novi Andrićev film podržao u junu 2018. godine, a u kаtegoriji Sufinаnsirаnje proizvodnje domаćih dugometrаžnih igrаnih filmovа (ovаj projekаt je prethodno od strane FCS-a podržаn 2016. godine nа Konkursu zа rаzvoj scenаrijа i 2017. godine na Konkusu za rаzvoj projektа). Pored Filmskog centra Srbije, „Leto kada sam naučila da letim“ podržan je i od strane Hrvatskog audiovizuelnog centra, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Slovačkog audiovizuelnog fonda, potprograma Kreativne Evrope MEDIA, Filmske mreže Jugoistočne Evrope (SEE CN) kao i od strane pan-evropskog fonda Eurimaž (Eurimages). Nakon nekoliko radnih dana u Beogradu, ekipa filma se seli na hrvatsko ostvro Hvar na kome će biti snimljena glavnica filma.

Svakog dana po jedan novi film na youtube kanalu Filmskog centra Srbije

Filmski centar Srbije (FCS), na svom novopokrenutom youtube kanalu posvećenom domaćoj kinematografiji, tokom prethodnih dana je objavio sedam novih filmova za besplatno gledanje: „Lav s onoga svijeta“ Marka Cvejića, „Kosmonaut lutalica“ i „Kako je nastao Ljiljan“ Marije Milanović Lazarevski, „Izlaz u slučaju opasnosti“ Vladimira Tagića, „Smrt majke Jugovića“ Mihaila Dragaša, „Viljuška puna ljubavi“ Milice Jovčić i Aleksandre Milenković, i „Gagarin i Ja“ Mihajla Jeftića.

„Pre 12 dana pokrenuli smo youtube kanal, pre svega sa idejom da predstavimo različite formate, poput kratkometražnog, dokumentarnog i animiranog filma. U ovom trenutku pred gledaocima je više od 20 ostvarenja, a okvirni plan je da se svakog dana pojavi po još jedan novi film. Raduje me informacija da je naš kanal za ovako kratko vreme počelo da prati više od 6.500 ljudi, sa preko 40.000 pregleda. To je iznad svakog očekivanja. To znači da publika za ove, ne toliko zastupljene filmove, postoji. Ovo je i način na koji se razvija publika, ali motivišu i autori. Ideja je da uskoro počnemo i sa postavljanjem po jednog kratkog filma nedeljno naših proslavljenih autora”, izjavio je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

„Lav s onoga svijeta“ je dokumentarna priča o Lavu Geršmanu, savremenom svecu, proroku moderne Srbije, ideološkom i moralnom emigrantu, cirkuzantu i zabavljaču. 

 „Kosmonaut lutalica“ donosi pseudo-dokumentarnu priču o prvom živom biću u kosmosu –  psu Lajki. Drugi film Marije Milanović Lazarevski, šestominutna animacija „Kako je nastao ljiljan“, donosi tragičnu priču o ljubavi ispričanu u odrazu prirode, a inspirisan je čuvenom pesmom „Ofelija“ Artura Remboa.

Kratki igrani film “Izlaz u slučaju opasnosti” prati nekoliko likova, u čijim pričama obične i nepovezane situacije otkrivaju apsurdni mehanizam naše svakodnevnice.

Kratki animirani film „Smrt majke Jugovića“ (2019)  traje 14 minuta i predstavlja adaptaciju istoimene srpske epske pesme.

„Viljuška puna ljubavi“ (2012) je lou-faj dokumentarac o bendovima Repetitor, Stuttgart Online, Goribor, Pionir 10 i Kriške.  

„Gagarin i ja“ je osmominutni igrani film o devetogodišnjem Ivanu, njegovom hrčku i Juriju Gagarinu.

U ovom trenutku osnovni naglasak je na filmovima koji su nastali uz podršku upravo FCS-a, ali Filmski centar Srbije obaveštava sve producente da im stoji na raspolaganju da ovim putem ka široj publici plasira njihove i novije i starije filmove.

Filmove možete pogledati na YouTube kanalu Filmskog centra Srbije: https://www.youtube.com/channel/UCTJ94uYAKma4h3uwq98XrCA/videos .

Omaž Radio Beogradu otvara trinaesti Beldocs festival

Nakon svetske premijere na IDFA festivalu i projekcije u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, film “Govori da bih te video” Marije Stojnić će 8. maja u Centru Sava otvoriti ovogodišnji festival Beldocs.

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu, a na otvaranju festivala 8. maja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Centra Sava biće premijerno prikazan film “Govori da bih te video” u režiji Marije Stojnić.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe. “Govori da bih te video” portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli.

Povodom premijere na Beldocs festivalu Marija Stojnić je izjavila:

– „Beldoks nam je ukazao izuzetnu čast prilikom da otvorimo ovogodisnji festival, i radujemo se što će „Govori da bih te video“, na kom je autorski tim posvećeno radio četiri godine, našim sugrađanima omogućiti da zavire u magični svet Radio Beograda. Ovaj film prikazuje samo jedan mali deo tog sveta, fragmente iz njegovog programa i svakodnevice, koje smo odlučili da istražimo na jedan možda ne tako uobičajen način“.

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, kao omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Svetska premijera filma održana je na IDFA festivalu u Amsterdamu u Holandiji a zatim je usledio poziv da film bude prikazan u čuvenom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku u okviru prestižnog programa Doc Fortnight.

– „Po reakcijama prvih gledalaca iz Evrope, sigurna sam da smo privilegovani što imamo jednu ovakvu instituciju, koja je uz svoje građane već 95 godina, i koja je tu da budi, oblikuje i čuva od zaborava naše kolektivno iskustvo, čineći da se osećamo malo manje usamljeno i neadekvatno u vremenu u kom živimo“, rekla je rediteljka filma, Marija Stojnić.

Scenaristkinja i rediteljka ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja je Marija Stojnić, koja je uz Miloša Ivanovića i producirala film. Dušan Grubin je direktor fotografije, za montažu su bili zaduženi Kristina Poženel i Ivan Vasić, a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić. Koproducenti su filmska kuća Set Sail Films i Restart iz Hrvatske (Vanja Jambrović i Tibor Keserza). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj i produkciju, Eurimagesa (“Euroimages Lab Project Award”), Filmskog Instituta Doha 2018, za post-produkciju, a film je podržala i finska medijska kuća, YLE.

Ovogodišnji, trinaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2020, koje će biti održan od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u više od 15 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim, umetničkim dokumentarcima…

Trejler:

„Speak so I can see you“ | TRAILER from Marija Stojnic on Vimeo.

SVEČANA PREMIJERA FILMA GRUDI MARIJE PEROVIĆ 5.2. U KOMBANK DVORANI

Beograd, 22. januar 2020.Film crnogorske rediteljke Marije Perović Grudi premijerno će biti prikazan u Kombank dvorani 5. februara u 20h. Karte su u prodaji putem sajta tickets.rs i na blagajni Kombank dvorane. Svečanoj premijeri prisustvovaće mnogobrojna glumačka ekipa, među kojima su: Vojin Ćetković,  Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica i drugi.

Radnja filma prati tri najbolje drugarice još iz gimnazijskih dana, koje dolaze u Nikšić zbog proslave godišnjice mature. Dubravku Drakić, Nadu Šargin i Mariju Škaričić će dočekuti stari prijatelj i simpatija Vojin Ćetković, u malom gradu Nikšiću. Tema filma je pre svega dugogodišnje generacijsko prijateljstvo, koje ni daljine nisu mogle da izbrišu, a ustvari skreće pažnju na borbu protiv kancera dojke, uz vrline i mane savremenog društva koji sobom nosi prebrz tempo života, trku za afirmisanjem, borbu za opstanak, ali i iskrena prijateljstva, podršku, generacijske sukobe i želju za boljim životom.

Film predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcijskih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander film, Mitropa, Visionary Thinking, uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. Stiže u bioskope širom Srbije počev od 6. februara.

Trejler :

A.S. (25) premijerno prikazan sinoć

u Domu omladine

Debitantski film Milene Grujić publika pozdravila dugim aplauzom na Festivalu autorskog filma

Beograd, 29. novembar –Sinoć je na Festivalu autorskog filma prikazan debitantski film Milene Grujić A.S. (25) u prepunoj sali Doma omladine.  

Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala autorskog filma najavio je sinoć premijeru ovim rečima:“Moje zadovoljstvo da najavim debitantski film Milene Grujić A.S. (25) je dvostruko, pre svega kao predsednika Saveta FAF-a, ali i kao Milenin profesor. Ovaj film je nastajao dugo, sigurno tri godine, a prvobitno je zamišljen kao kratki film. Milena i njena ekipa i prijatelji su bili dovoljno ludi, hrabri i uporni da izguraju do kraja i do večerašnje premijere.”

Milena Grujić zahvalila se svojoj “ludoj” ekipi koja se nesebično dala da ovaj film bude završen. Rediteljka je svoj diplomski film snimila po sopstvenom scenariju, inspirisanom istinitim događajima koji su se odigrali pre nekoliko godina u jednom beogradskom naselju: “Ja inače živim u Žarkovu, a to je kraj koji je poznat u rubrikama crne hronike. Inspiracija za scenario i  za film su potekli upravo iz mog okruženja.”

Vladimiru Gvojiću je uloga Saleta prva glavna uloga u dugometražnom filmu, dok njegovog saučesnika glumi Nikola Šurbanović. Film prati Saleta i Andreja, koji nakon pljačke menjačnice, beže u zgradu i ostaju opkoljeni u stanu strane studentkinje. Poljska glumica Dominica Wallo dobila je ulogu na kastingu, a nažalost nije mogla da dođe u Beograd na premijeru, jer je juče imala svoju diplomsku predstavu.

U filmu glume: Vladimir Gvojić, Nikola Šurbanović, Dominika Walo, Nenad Pećinar, Sara Pejčić, Rambo Amadeus, Miki Krstović, Saša Torlaković, Anastasija Mandić i drugi, a gledaoci ga uskoro mogu očekivati i na repertoaru domaćih bioskopa.

Trejler možete pogledati putem linka:

Reditelj Paolo Zucca i glumac Jacopo Cullin stižu u Beograd na premijeru italijanske komedije

ČOVEK KOJI JE KUPIO MESEC

Beograd, 19. novembar –Povodom premijere italijanske komedije Čovek koji je kupio Mesec (L’uomo che comprò la luna), u Beograd ove nedelje stižu reditelj filma Paolo Zucca i glavni glumac Jacopo Cullin. Premijera filma će se održati u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center u četvrtak, 21. novembra u 20h, a publici će se nakon filma pokloniti Paolo, Jacopo i naš glumac Lazar Ristovski, kojem je poverena jedna od glavnih uloga u filmu.

Komedija Čovek koji je kupio Mesec je najgledanija domaća komedija u italijanskim bioskopima u poslednjih pet godina, a reditelj Paolo Zuka je napisao i scenario za svoj film. Radnja filma smeštena je u njegovoj rodnoj Sardiniji i prati jednog lokalnog ribara (Lazar Ristovski), koji je obećao ženi koju voli da će joj pokloniti mesec. A, zna se da Sardinjani uvek održe svoje obećanje.

Ovaj film u pratnji glumca i reditelja obišao je mnoge zemlje širom sveta, a publika ga je rado prihvatila i sada konačno stiže I u naše bioskope. Na repertoaru bioskopa širom Srbije naći će se od 21. novembra.

Trejler:

DELIRIJUM TREMENS U BIOSKOPIMA OD 29. AVGUSTA
Beograd, 27. avgust 2019 – Delirijum tremens, novi film čuvenog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića, stiže u bioskope širom Srbije i Crne Gore 29. avgusta. Svečana premijera filma biće održana 28.8. u bioskopu Arena Novi Sad, na kojoj će se nakon FEST-ove premijere ekipa pokloniti publici i najaviti dugoočekivani bioskopski život ovog filma.
U glavnoj ulozi gledaćemo Tihomira Stanića (koji ređa nagrade na festivalima ove godine za ovo maestralno tumačenje uloge) kao Dagija – čuvenog glumca preopterećenog velikim brojem predstava i snimanja, koji spas traži u alkoholu. Kada usled delirijum tremensa završi u bolnici , deliće sobu sa fenomenalnim Draganom Petrovićem Peletom, Igorom Đorđevićem i Beredeom Rešit, koji će publiku kroz niz komičnih situacija nasmejati do suza. Ova tragi-komična priča odvešće nas do psiho-drame, uz pomoć koje će naši likovi pokušati da dopru do skrivenih pokretača svojih sudbina.
Film je snimljen u produkciji RTS-a nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta, po želji doajena našeg glumišta Predraga Pece Ejdusa, koji je nažalost dočekao samo početak snimanja. Scenario za predstavu i film je takođe napisao Goran Marković, inspirisan upravo Pecinom sudbinom, a okružen glumcima od svog rođenja, znatiželjan da otkrije šta pokreće one čiji život je gluma bez obzira na posledice koja ta predanost ili čak zavisnost nosi.
U filmu ćemo pored Tike Stanića gledati i mnoge velikane našeg glumišta: Anitu Mančić, Goricu Popović, Igora Đorđevića, Dragana Petrovića Peleta, Nadu Šargin, Miodraga Mikija Krstovića, Beredu Rešit, Milicu Zarić, Svetozara Cvetkovića, Mašu Dakić, Gorana Daničića i Srđana Timarova. Filmski glumački debi u ulozi Dagijevog sina ovim filmom je doživeo mladi glumac Amar Ćorović, koji gradi ozbiljnu karijeru u pozorištu.
Ekipa filma će sledeće nedelje pozdravitii publiku u Banja Luci na svečanoj premijeri 5.9. u bioskopu Cineplexx Palas.

Trejler možete pogledati putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=PZUYcXKFuX0

„Šavovi“ Miroslava Terzića među 46 najboljih evropskih filmova u zvaničnoj trci za nagrade Evropske filmske akademije
Evropska filmska akademija (EFA) objavila je svoj zvaničan i konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu. U izboru je zastupljena 31 evropska država, a među 46 odabranih je i višestruko nagrađivani srpski film „Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića.
Filmove je odabrala šestočlana komisija, a tokom sedmica pred nama, 3600 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije za pomenute nagrade  koje će biti objavljene 9. novembratokom Festivala evropskog filma u Sevilji, u Španiji.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na Berlinskom filmskom festivalu prikazan je u zvaničnom programu Panorama i osvojio je dve nagrade – nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku. Snežana Bogdanović je na FEST-u nagrađena za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić. Film je potom nastavio zapažen festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u našoj zemlji.
Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ona je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju, i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film Ustanička ulica iz 2012. godine. Elma Tataragić scenaristkinja je filmova Snijeg (2008), When the Day Had no Name (2017) i Bog postoji, ime mu je Petrunija (2019), takođe premijerno prikazan u Berlinu ove zime.  Uloge u Šavovima tumače Snežana Bogdanović, Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu  na filmu Ničije dete Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović (montažerka filmova Beogradski fantom Ederlezi Rising). Autorka muzike je Aleksandra Kovač, scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production. Ovo ostvarenje dobilo je i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages), a koproducenti su: Nora Productions (Slovenija), Spiritus Movens (Hrvatska) i scca.Pro.ba(Bosna i Hercezovina). Osim Filmskog centra Srbije, nastanak filma su podržali i Slovenački filmski centar, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Film traje 95 minuta. Ovdašnji distributer je kuća MCF Megacom Film.

Šavovi su drugi igrani film nastao u produkciji West End Productions Serbia koji je ušao u selekciju 46 najboljih evropskih filmova – prvi je bio Beli beli svet Olega Novkovića koji je deo ovog izbora bio 2011. godine.

Trejler filma: https://m.youtube.com/watch?v=o6NeCUADH84

26. Festival evropskog filma Palić

Premijerno prikazan domaći film „Ajvar“

Četvrtak, 25. jul, Letnja pozornica Palić

Debitantsko dugometražno ostvarenje „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rossi sinoć (u četvrtak 25. jul) je premijerno prikazano pred publikom 26. Festivala evropskog filma Palić na Letnjoj pozornici. Nakon projekcije filma, publika je ovacijama pozdravila prisutnu filmsku ekipu, a pored Ane Marije Rossi, publici su se poklonili i glumci Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Ivana Šćepanović, kao i producentkinja Nikolina Vučetić Zečević, montažer Mateja Rackov, i kostimografkinja Ksenija Terzović kao deo glumačkog tima jedinog domaćeg filma iz Glavnog programa.

Povodom premijere, Ana Marija Rossi je istakla da je veoma uzbuđena što je film prvi put prikazan na Palićkom filmskom festivalu:

  • „Meni ovaj festival znači intimno, jer ga volim. Rade ga neki ljudi koje volim, to je festival na kome sam dobila svoju prvu nagradu, za omnibus „Neke druge priče“, pre devet godina. Palić je ozbiljan festival, značajan u evropskim okvirima, što iz godine u godinu sve više ljudi prepoznaje. Posebno mi je drago što smo ove godine u takmičarskoj selekciji, gde su ozbiljni autori i žiri. Ovo nam je prva projekcija pred gledaocima, pa imamo i dodatno uzbuđenje zbog toga. Imamo sve razloge za radovanje.“ 

Snimljen po scenariju Ane Marije Rossi i Maje Todorović, film prati priču bračnog para, Vide (Nataša Ninković) i Baneta (Sergej Trifunović) koji već duže vreme žive u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija  uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

Pored Nataše Ninković i Sergeja Trifunovića koji tumače glavne uloge, ostalu glumačku ekipu čine Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Vesna Čipčić, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Srđan Miletić i drugi. 

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=SwmwUUYYHow

PLAN BEKSTVA 3 U BIOSKOPIMA OD ČETVRTKA
SILVESTER STALONE I DEJV BAUTISTA U AKCIJI SPAŠAVANJA

Beograd, 23. jul 2019. – Jedna od najvećih akcionih zvezda svih vremena – Silvester Stalone vraća se na velike ekrane u ulozi Reja Breslina, stručnjaka za bezbednost, u trećem nastavku franšize Plan bekstva. Popularni Slaj i Dejv Bautista udružiće snage u još jednoj akciji spašavanja, ovog puta iz ozloglašenog tajnog zatvora u Letoniji.

Silvester je na poziv reditelja Džona Hercfilda pristao da snimi treći nastavak: “Snimili smo ceo film za neviđeno kratko vreme – samo 17 noći, ali smo radili bez pauza. Ekipa je bila pod velikim pritiskom, ali sam ponosan na njih. Finalnu scenu smo snimili bez koreografije, da bismo napravili pravu realnu tuču, a to više niko ne radi. Devon Sava se složio sa mnom kad sam mu rekao da će biti bolno i rekao: samo napred. To je jedina scena u mojoj karijeri koju sam snimio bez koreografije. Vredelo je truda i mislim da će publika to znati da ceni.“

Rej Breslin ovog puta je unajmljen kako bi spasio kidnapovanu ćerku IT direktora iz Hong Konga. Kada sa svojim timom krene da istražuje slučaj, otkrivaju da iza svega stoji poremećen sin njihovog bivšeg saradnika, koji je u međuvremenu kidnapovao i Breslinovu devojku (Jamie King). Pred njima je opasna misija koja ih vodi u letonski zatvori poznat kao Djavolja Stanica, i trka sa vremenom kako bi spasili taoce pre nego što bude prekasno.

Uz Dejva Bautistu (Čuvari galaksije, Blade Runner 2049, Spectre) u filmu ćemo gledati i Kurtisa Džeksona (Curtis „50 Cent“ Jackson – TV’s Power, Get Rich or Die Tryin’), Džejmi King (Jaime King – koju znamo iz filmova Sin City, White Chicks) i Devon Sawa (Final Destination, Now and Then).

Trejler možete pogledati putem linka:

FILM IBICA OD SUTRA U BIOSKOPIMA

FILM IBICA OD SUTRA U BIOSKOPIMA

Porodični odmor na najluđem ostrvu u Evropi

Beograd, 17. jul – Od sutra u našim bioskopima možete pogledati urebesnu francusku komediju IBICA.

Filip i Kerol, oboje razvedeni, upoznali su se i zavoleli. Filip, zaljubljen do ušiju u Kerol, spreman je da učini sve kako bi proveo vreme sa Kerol, čak iako to znači da mora da povede njena dva tinejdžera na letovanje sa njima. On pravi dogovor sa njenim sinom – ako momak položi maturski ispit, može da izabere destinaciju za njihov godišnji odmor. Filip, koji  je navikao na miran odmor na severu Francuske, neće znati šta ga je snašlo kada odu na porodično letovanje na najluđe ostrvo u Evropi – Ibicu.

Kristijan Klavije zbog potreba snimanja obišao je ovo ostrvo za koje važi da žurke nikada ne prestaju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji i nazvao Ibicu “društvenim fenomenom”: “I moja deca su išla na Ibicu u svojim dvadesetim, tamo odlazi ceo svet. To je za mlade generacije verovatno ono što je nama predstavljao Vudstok. Taj potreba za kolektivnim doživaljajima je ostao isti, samo se vreme promenilo.”

Prva slika Ibice je naravno svima poznata: to je noćni klub na plaži. Arno Lemor, reditelj filma, upravo je počeo od ovog ambijenta: “Ibica je globalni brend, veliki mit. Postavili smo kamere na najpopularnijem mestu u tom trenutku – klubu Ushuaia. Klub je od jutra do pet popodne hotel, dizajniran kao teatar i nova scenografija se postavlja svakoga dana cele nedelje.”

Najpopularniji DJ u Francuskoj (neki će reći u na svetu) je naravno deo Ibice – David i Cathy Guetta. Za reditelja naravno nije bilo opcije da ih zaobiđe. “Nažalost, David nije mogao da učestvuje u snimanju zbog svog rasporeda, pa se pojavljuje Cathy Guetta, (sad već bivša supruga), što je njemu bilo beskajno zabavno, jer je to bio prvi put da se ona pojavila u ovakvom projektu. David i Cathy su poznati po najluđim i unapred rasprodatim žurkama.”

Film će početi da se prikazuje u bioskopima širom Srbije od 18. jula, a trejler možete pogledati putem ovog linka:

OTROVNA RUŽA U BIOSKOPIMA

Džon Travolta i Morgan Frimen prvi put zajedno u filmu

Beograd, 10. jul 2019. – Džon Travolta i Morgan Friman zaigraće po prvi put zajedno u filmu Otrovna ruža (Poison Rose) koji će od sutra početi da se prikazuje u bioskopima širom Srbije.

Film je inspirisan klasičnim noir filmom o bivšoj sportskoj zvezdi, koji radi kao privatni detektiv u Holivudu, a ustvari je okoreli kockar i alkoholičar.  Karson Filips (Džon Travolta) dobija novi slučaj, koji ga odvodi u rodni grad Galveston u Teksasu, u potrazi za nestalom ženom. Tokom istrage moraće da se suoči ne samo sa samim vrhom organizovanog kriminala i bivšom ljubavnicom, veći i sa svojoj mračnom prošlošću.

Scenario je napisan na osnovu istoimene knjige Ričarda Salvatorea, koji je i jedan od scenarista filma zajedno sa piscima kultnih filmova Midnight Run i Bad Boys.

Odličnu glumačku podelu ovog trilera predvode Džon Travolta (John Travolta) i Morgan Friman (Freeman), uz Brendana Frejžera (Fraser), Famke Jansen (Janssen), Peter Stormare, Robert Patrik, Kat Graham, kao i Ella Bleu Travolta, ćerka Džona Travolte i Keli Preston.

Trejler možete pogledati putem linka:  https://www.youtube.com/watch?v=FFEFEsRvcn4

Hrvatsko-srpski film „Aleksi“ Barbare Vekarić najbolji igrani film Međunarodnog filmskog festivala u Nju Džerziju

Hrvatsko-srpska koprodukcija, film „Aleksi“, scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić, proglašen je najboljim igranim filmom prikazanim na nedavno okončanom Međunarodnom filmskom festivalu u Nju Džerziju. Film je podržao Filmski centar Srbije.

Priča ovog filma prati glavnu junakinju Aleksi koja se nakon bezuspešnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspeva da pronađe posao, pa je prisiljena da se vrati pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi beži od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Kristijanom (Man), s kojim je vežu slični interesi, lokalnim muzičarem Goranom (Marković), čije tradicionalne stavove ne podnosi ali ih veže snažna hemija, i starijim, šarmantnim, bogatim slovenačkim plejbojem Tonijem (Kavaca).

Aleksi, film koji je prošlog leta otvorio Pulski filmski festival, celovečernje debitantsko je ostvarenje rediteljke Barbare Vekarić, nastalo u koprodukciji Studija Dim, Filmkombajna, Filmske udruge Motion i Hrvatske radiotelevizije. Reč je o hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Film je montirao srpski montažer Dragan von Petrović, a važne uloge tumače Neda Arnerić i Aljoša Vučković.  Srpski deo ekipe dopunjuju dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, a zvuk su snimali Maksimović i Ognjen Obradović. Aleksi glumi Tihana Lazović, dok se u filmu pojavljuju i Goran Marković, Sebastijan Kavaca, Džejson Man, Leon Lučev, Nataša Janjić…

U razgovoru za portal Filmskog centra Srbije scenaristkinja i rediteljka ovog ostvarenja, Barbara Vekarić, je upravo na temu regionalnih i širih koprodukcija izjavila i sledeće:

–          „Mislim da su koprodukcije odličan model finansiranja filma prvenstveno jer potiču autore da prošire krug ljudi s kojima rade, uključe strane glumce i kreativnu ekipu. Svaka sredina ima neku filmsku tradiciju, neka znanja koja druga sredina nema, i internacionalna saradnja po pravilu podiže kvalitet projekta. Takođe, što je više zemalja produkcije, to je više teritorija na kojem će taj producent ili koproducent promovisati film. Što je više filmskih centara koji daju pečat tom projektu, to je više ljudi koji će ga gurati dalje jer on postaje „njihov“, jer pravdaju svoj posao time, a to je dobro za kasniju distribuciju filma.“

Film će uskoro biti prikazan i na Edinbuškom filmskom festivalu (od 19. do 30. juna), a ove godine je prikazan  i u zvaničnom programu referentnog festivala nezavisnog filma SXSW (South by Southwest) u američkoj saveznoj državi Teksas.

Trejler:

Ko je ubio Daga Hameršelda?

Otkrijte zapanjujuću misteriju iza atentata na generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za koga je Džon Kenedi rekao da je “najveći državnik 20. veka”

Dokumentarni film “Nerešeni slučaj Hamaršeld”, o decenijama nerazjašnjenoj smrti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hameršelda, biće prikazan u okviru programa “Udarni termin” 12. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, 9. maja u 22h u Domu omladine Beograda, a reditelj Mads Bruger biće gost ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

U ovom delu nagrađenom za režiju na Sandens festivalu, danski novinar, reditelj i provokator Mads Bruger kamerom slika šestogodišnju istragu tokom koje je našao dokaze koji ukazuju na to da Hameršeld nije slučajno poginuo 1961, kada se avion u kojem je leteo misteriozno srušio.

Smrt Hamaršelda, drugog generalnog sekretara UN, u vedroj noći 18. septembra 1961, u do danas nerazjašnjenoj avionskoj nesreći, decenijama progoni UN jer su dokumenta pohranjena u arhivama vodećih obaveštajnih službi sveta ili se vode kao “nestali”.

Transporter DC-6 sa 15 putnika i članova posade poleteo je kobne noći iz ondašnjeg Leopoldvila (Kinšasa) na jug, ka Ndoli (u današnjoj Zambiji). Cilj putovanja bio je Hamaršeldova namera da Moisa Čombea, prozapadnog vođu pobunjenika u rudama prebogatoj kongoanskoj provinciji Katanga, odvrati od secesije. Avion je krenuo na poslednje putovanje, mimo pravila, bez vojne pratnje, i to u zonu dejstava naoružanih pobunjenika sa bliskim vezama u vodećim rudarskim kompanijama Zapada. Nagoreo avion izrešetan mecima, 14 ugljenisanih leševa, telo Hamaršelda bez ijedne opekotine i jedan nakratko preživeli telohranitelj pronađeni su tek 18 sati nakon nestanka letelice sa svih radara u zoni ekvatora. Pogibija Hamaršelda je proglašena „aferom veka” zbog misterioznih okolnosti nesreće na teritoriji ondašnje britanske kolonije rasističke Severne Rodezije.

Koliko sledećeg proleća, marta 1962. američki predsednik Džon Kenedi lično se u Beloj kući izvinio Sture Lineru, šefu operacija UN u Kongu, zbog pritiska kom je Hamaršeld bio izložen povodom svoje (pronezavisne) politike u Kongu. „Dag Hamaršeld bio je najveći državnik 20. veka”, izgovorio je tada Kenedi o švedskom diplomati aristokratskog porekla koji je bio zagovornik nezavisnog pristupa UN brojnim kriznim žarištima u jeku hladnog rata.

Da li su svetske obaveštajne službe, rasistička vlada ondašnje Južnoafričke unije, anglosaksonsko-belgijski rudarski megabiznis umešali prste u Hamaršeldovu pogibiju – sumnja je koja provejava od septembra 1961, a koju istražuje reditelj Bruger sa svojim glavnim saradnikom u filmu, privatnim istražiteljem Goranom Bjorkdalom. Šerlok Holms i doktor Votson modernog dokumentarnog filma dolaze do dokaza da je u atentat na generalnog sekretara UN-a umešan Južnoafrički institut za pomorska istraživanja (SAIMR), tajna plaćenička organizacija koja je delovala po naređenju MI-6 i CIA, i služila interesima tada nadmoći bele rase u Africi. Bruger i Bjorkdal tragaju za odgovorima na pitanja: šta je uzrok nesreće, da li je manji mlazni avion otvorio vatru na letelicu Hameršelda i oborio ga, da li je tu tajnu operaciju izvršio belgijsko-britanski plaćenik Jan van Risegema, i kako se u sve to uklapa aktivnost Kita Makvela, koji je upravljao medicinskim klinikama u gradovima Južne Afrike, iako nije bio doktor?

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 120 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Trejler:

TAJNA VELIKE LJUBAVI U FILMU „PISMA IZ VENECIJE”

Vanesa Redgrejv i Džonatan Ris Mejers u ekranizaciji romana Henrija Džejmsa

Beograd 16.4. –  Premijera ekranizacije klasične novele Henrija Džejmsa „Pisma iz Venecije“ zakazana je za sutra u 20h u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Centre. Glave uloge u filmskoj adaptaciji romana objavljenog 1888. godine tumače: Džonatan Ris Mejers,  Džoeli Ričardson i Vanesa Redgrejv, a reditelj je Džulijan Landej.  

Džonatan Ris Mejers, poznat našoj publici po ulogama u serijama Vikinzi i Tjudorovi prvi put je glumio sa Vanesom Redgrejv: “Sa Džoeli Ričardson, koja igra Tinu, sam ranije već radio. Bio sam veoma uzbuđen kada sam čuo da ću raditi sa velikom Vanesom Redgrejv, koja glumi Džulijanu Borderu. Smatram da je ona jedna od najpoznatijih svetskih glumica, i bilo je divno imati je na setu. Ona donosi određenu vrstu dostojanstva i ulozi i produkciji. Scenario mi je dao priliku da istražim vrstu privrženosti koja opseda čoveka, na način koji obuhvata i književnu i kinematografsku interpretaciju.”

Samoj Vanesi je posebno drago što je snimila ovaj film, jer je njen otac preradio ovu dramu i glumio glavnu ulogu u londonskoj predstavi pedesetih godina prošlog veka: “Drago mi je što sam se vratila u produkciju ekranizacijom novele “Pisma iz Venecije”, jer je meni posebno važna. Ono što je mene privuklo noveli Henrija Džejmsa je to što je puna psihologije i drevne istorije. I moram da spomenem da sam oduševljena činjenicom da je pesnik u priči Henrija Džejmsa, zapravo Bajron, a ne Šeli, kao što svi misle. Šeli je protagonista u tim pesmama, što je divno, jer sam ja veliki obožavalac njegove poezije.”

Knjiga i film prate mladog ambicioznog pisca Mortona Vinta (JONATHAN RHYS-MEYERS), dok pokušava da pronađe pisma koja je njegov prerano preminuli pesnički idol Džefri Aspern pisao svojoj prelepoj ljubavnici Džulijani Bordoru (VANESSA REDGRAVE). Decenijama nakon Aspernove smrti, Morton odlazi u Veneciju i pokušava da iskoristi njenu sestričinu Tinu (JOELY RICHARDSON) ne bi li otkrio tajnu koju krije ova porodica.

Knjiga je inače napisana na osnovu stvarnih pisama koje je čuveni britanski pesnik Persi Biš Šeli pisao posestrimi svoje žene Meri Šeli (inače spisateljica koja je napisala Frankenštajna) – Kler Klermont. Kler je bila i ljubavnica Lorda Bajrona, a pisma je čuvala do smrti, živeći u izolaciji.

Film će se prikazivati u bioskopima širom zemlje od 18. aprila.

Trejler:

Nagrade za srpske autore i filmove u Bukureštu, Pragu i Beču



Srpska rediteljka Ivana Mladenović osvojila je GOPO nagradu za najboljeg debitanta. GOPO nagrade, poznate i kao „rumunski Oskar“, dodeljuju se tradicionalno svake godine u Nacionalnom teatru u Bukureštu.

Ivana Mladenović je nagrađena za film „Vojnici. Priča iz Ferentarija“, rumunsko-srpsko-belgijsku koprodukciju nastalu uz podršku Filmskog centra Srbije. Film je premijerno prikazan na prestižnom festivalu u San Sebastijanu 2017. godine, a rediteljka je za svoj debi nagrađena i na 23. Festivalu autorskog filma u Beogradu (nagrada za najbolju režiju).

Ivana Mladenović je 2012. godine, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac „Isključi svetlo“, a pre tri godine je ostvarila glavnu žensku ulogu u filmu „Srca s ožiljcima“ poznatog rumunskog reditelja Radua Judea. „Vojnici. Priča iz Ferentarija“ je u Rumuniji izazvao znatnu kontroverzu zbog gej tematike. Jedan od dvojice glavnih glumaca iz ovog filma, Vasile Pavel, bio je u okviru ovogodišnjih GOPO nagrada nominovan za najboljeg glavnog glumca. Ivana Mladenović trenutno radi na svom novom dugometražnom igranom filmu „Letnje veče, pola jedanaest“.

Trejler:


Na nedavno završenom marketu EastDoc Platform u Pragu, predstavljen je i nagrađen novi projekat Nemanje Vojinovića koji se trenutno nalazi u fazi razvoja. U pitanju je projekat „Flašaroši“ (engleski naziv: „Bottlemen“), razvijan u sklopu trening programa „Ex Oriente 2018/2019“.

Projekat „Flašaroši“ je dobio nagradu „DokLeipzig Preview“ koja omogućava autorima da se pojave i predstave projekat u sklopu marketa u Lajpcigu u oktobru 2019. godine.

Projekat „Flašaroši“ su u Pragu predstavljali Nemanja Vojinović, reditelj i producent, kao i Branka Grković, asistent produkcije. Ekipu filma čine i Marija Stojnić – producent, Igor Marović – direktor fotografije, Bojan Kosović – montažer, ispred produkcijske kuće Rt dobre Nade.

Nakon projekcija na Berlinalu i Sandensu, kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg „Neputovanja“ prikazan je i nagrađen na Festivalu animiranog filma Tricky Women/Tricky Realities u Beču.

Film „Neputovanja“ dobio je specijalno priznanje, uz sledeće obrazloženje članica žirija: „Snažan koncept i upečatljiv narativ pružaju vanvremenski uvid u konstrukt granica. Nažalost, ovaj film vrlo lako može da bude relevantan i u budućnosti, a definitvno prikazuje sadašnjost i prošlost“. Ovogodišnje izdanje Festivala animiranog filma Tricky Women/Tricky Realities trajalo je od 13. do 17. marta u glavnom gradu Austrije. Ovaj festival je specifičan po tome što na njemu učestvuju isključivo animirani filmovi čije su autorke žene, ili, kao u slučaju „Neputovanja“, ako je jedan od autora ženskog pola. Žiri sačinjavaju isključivo žene, a treba naglasiti i da je upravo na ovom festivalu 2014. godine prethodni film tandema Nedeljković-Majdak, „Rabbitland“, osvojio glavnu nagradu.