Vesti

Подршка Удружењу ликовних уметника Србије

Српско књижевно друштво снажно подржава захтев Удружења ликовних уметника Србије да се на трајан и одржив начин реши питање Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ склапањем уговора који би подразумевао да УЛУС на неодређено време добије право на управљање овим простором и његово бесплатно коришћење, те на остваривање добити за одржавање објекта.

Захтев је разуман и оправдан. Не постоји ниједан ваљан разлог да се надлежни државни органи о њега оглуше.

Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“ је замишљен и грађен за потребе ликовних уметника и тако треба и да остане.

Неприхватљиво је објекте као што је „Цвијета Зузорић“, и друге објект културе, препустити пропадању и држати у стању привремености, вероватно у ишчекивању каквог „инвеститора“.

Ствар је јасна, једноставно и брзо решива, без одуговлачења формирањем „радне групе“.

Подсећамо да је пре сто година, у фебруару 1923. године, на иницијативу Бранислава Нушића, организован бал Хиљаду и друга ноћ, уз учешће најзначајнијих стваралаца тог времена, чији је приход намењен управо изградњи „Цвијете Зузорић“.

Не би никако ваљало да, век касније, овај уметнички павиљон прогута две хиљаде двадесет трећа ноћ, која би (не)одговорне актере претворила у ликове Нушићеве комедије.

Српско књижевно друштво

У Београду, 15. 11. 2023.

PREDAVANJE LUSI LENOKS I JAPANSKE ANIME U FOKUSU TREĆEG DANA JSFF-A

Trećeg dana desetog Japansko-srpskog festivala filma (JSFF) u fokusu je bila još jedna važna gošća jubileja – poznata kasting direktorka iz Barselone, Lusi Lenoks (Luci Lenox). Lusi je imala vrlo posećeno predavanje i razgovor sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Nakon ovog predavanja, JSFF je organizovao druženje sa Lusi u Etnografskom muzeju pod nazivom: Meet-up The Actors Home.

U bioskop Cineplexx Galerija prikazan je film Da li ste videli ovu ženu? (Dušana Zorića i Matije Gluščevića) i japanski film Sakana (The Fish Tale ) u režiji Šuiči Okita.

U Jugoslovenskoj kinoteci prikazn je blok kratkometražmnih filmova i izbor od desetak japanskih anima, a posebno je bila zanimljiva panel diskusija na temu ANIMATION JAPAN X EUROPE.

Svečano obeležavanje 103. godišnjice osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu i dodela WIPO nagrada u Malom pozorištu “Duško Radović”

U sredu, 15. novembra u 13 časova u Malom pozorištu „Duško Radović” u Beogradu, povodom obeležavanja 103. godišnjice od osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu biće dodeljene nagrade pobednicima takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2023. godinu – WIPO National Awards. Prisutnima će se obratiti Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, kao i predstavnici Ministastva privrede i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Takmičenje Svetske organizacije za intelektualnu svojinu se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva. Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije, i to: za pronalazača ili grupu pronalazača za patent, pravnih lica ili preduzetnika za privrednu primenu industrijske svojine, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka i učenika ili grupu učenika srednje škole za pronalazak. Pored toga biće dodeljena i nagrada domaćem pravnom licu ili preduzetniku sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2023. godine.

Pobednici takmičenja u svakoj od navedenih kategorija će biti objavljeni najkasnije 10. novembra ove godine na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu, na osnovu odluke odgovarajućih komisija.

Tokom događaja će biti predstavljena publikacija Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) „Preduzetničke ideje: Vodič za intelektualnu svojinu za startape“, koju je Zavod za intelektualnu svojinu izdao na srpskom jeziku i koja pruža smernice o tome na koji način startapi mogu koristiti sistem intelektualne svojine da bi sačuvali konkurentnost i razumeli rizike koji mogu nastati kao posledica zanemarivanja značaja zaštite intelektualne svojine. O ovoj publikaciji i drugim WIPO alatima za startape govoriće Silvija Trpkovska iz Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (IP for Business Division) i Ryszard Frelek, predstavnik Sekcije za srednjeevropske, baltičke i mediteranske zemlje u ovoj organizaciji.

Promocija publikacije će biti održana dan ranije, 14. novembra 2023. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd uz čiju podršku je rađeno i prilagođavanje publikacije sa primerima iz Srbije kao i štampanje izdanja u okviru švajcarskog projekta Tehnopark 2.

Otvorena prva stalna postavka Salona Oto Bihalji-Merin u Beogradu

U četvrtak, 26. oktobra otvorena je prva stalna postavka Salona Oto Bihalji-Merin, u Nemanjinoj 3 u Beogradu, u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Ovom prilikom potpisan je i memorandum o saradnji MNMU sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, uz najavu velike izložbe posvećene Otu Bihalji-Merinu u 2024. godini.

Prisutnima su se obratili dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture, Senka Latinović, kustoskinja Salona Oto Bihalji-Merin, i Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Dr Ivana Bašičević Antić je u svom govoru rekla: “Oto Bihalji-Merin je svakako jedna od najznačajnijih figura posleratne intelektualne scene ne samo Jugoslavije, nego i čitave Evrope. Otova snaga i razlog zašto je postao tako važan kao mislilac i kritičar, u osnovi leži u izuzetnoj hrabrosti da umetnost posmatra i tumači bez ikakvih ograničenja. Da ne prati modne trendove i ne ponavlja poznata mesta, nego pojednako ceni i poštuje umetnost modernista poput Pikasa i naivaca poput Anri Rusoa, Petra Lubarde, Ilije Bosilja”.

Direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti je svoj govor zaključila rečima: “Sve ovo ne bi bilo moguće da najpre nije postojala inicijativa, a zatim i stopostotna podrška i snažna vera aktuelne ministarke kulture, da se ovaj prostor, jedan legat, i jedan veliki čovek, tretiraju kao ozbiljno kulturno blago Srbije”.

Ivana Bašičević Antić uručila je Maji Gojković posebnu zahvalnicu za razvoj muzejske delatnosti.

Maja Gojković potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture, u svom obraćanju je istakla: “Danas, tri decenije nakon smrti, Oto Bihalji-Merin prisutan je i dalje kao inspiracija brojnim stvaraocima, pogotovo istoričarima umetnosti. Prvom stalnom postavkom u Salonu slavimo veliko delo Oto Bihalji-Merina, njegovu ličnost, i dajemo novi impuls kulturnom životu u prestonici. Sigurna sam da će čitava kulturna javnost sa velikim zadovoljstvom pozdraviti veliku izložbu koja će iduće godine, u njegovu čast, biti priređena u Muzeju savremene umetnosti”.

Senka Latinović, kustoskinja Salona Oto Bihalji-Merin, osvrnula se buduće aktivnosti u Salonu: “Ovaj prostor ćemo otvoriti za privremene izložbe savremenih umetnika, jer želimo da Salon bude mesto kroz koje će cirkulisati i preplitati se različiti umetnički projekti. Smatramo da to potpuno odgovara i željama Ota i Lize Bihalji-Merin, čiji je dom bio otvoren za mnoge umetnike, istoričare umetnosti i poštovaoce umetnosti”. Senka Latinović je o izloženim delima dodala: “Sama kolekcija je veoma heterogena, što govori o raznorodnim interesovanjima i nepresušnoj radoznalosti koju su Bihaljijevi gajili prema različitim vidovima stvaranja, od zvanične akademske preko naivne umetnosti, koja je bila tek u povoju kada je Oto Bihalji-Merin prepoznao njenu relevantnost i inovativnost, do umetnosti vremenski i prostorno udaljenih civilizacija”.

Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti, istakla je veliko zadovoljstvo potpisanim sporazumom i saradnjom koja tek predstoji, odnosno velikom izložbom povodom 120 godina od rođenja Oto Bihalji-Merina: “Bilo je logično da to bude baš u Muzeju savremene umetnosti, imajući u vidu da je on bio i deo odbora Muzeja savremene umetnosti, da je usko sarađivao sa našim osnivačem Miodragom B. Protićem, i da su njih dvojica kreirali i takoreći formirali istoriju moderne umetnosti, podcrtavajući sve one značajne, pre svega umetničke ličnosti, koje su činile prve modernističke korake u modernoj umetničkoj praksi kod nas”.

Salon Oto Bihalji-Merin je nastao voljom ćerke i naslednice Oto Bihalji-Merina koja je Muzeju naivne i marginalne umetnosti poklonila stan u Nemanjinoj 3 u Beogradu u kome su Oto i Liza B. Merin živeli više od 40 godina, kolekciju umetničkih dela, bogatu arhivsku i bibliotečku građu.

Zbirku Salona Oto Bihalji-Merin zvanično čine 82 umetnička dela, od kojih je 80 proglašeno za kulturno dobro. Zbirka je heterogena po svom sastavu, čine je dela akademskih umetnika, naivnih umetnika, dela anonimnih, narodnih stvaralaca, kao i umetnički radovi Ota Bihalji-Merina. U zbirci se čuvaju slike, skulpture, crteži, grafičke mape nastale u vremenskom rasponu od 1924. (od kada datiraju najstariji sačuvani crteži Ota Bihalji-Merina), do 1992. godine. Zastupljena su velika imena jugoslovenskog modernizma Marko Čelebonović, Milan Konjović, Edo Murtić, Lazar Vujaklija, Lazar Vozarević, Miodrag B. Protić, Krsto Hegedušić, Marij Pregelj, Mića Popović, Milica Zorić, Dušan Džamonja, naivci Sava Sekulić, Ilija Bosilj, Bogosav Živković, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Vangel Naumovski, Dragiša Bunjevački, Sofija Doklean i mnogi drugi.

Bračni par Bihalji-Merin je dela kupovao ili dobijao kao poklone od samih autora, pa ona predstavljaju i svedočanstvo o brojnim prijateljstvima i saradnjama koje su ostvarivali tokom života. Ona služe i kao putokaz kroz njihova mnogobrojna i razorodna interesovanja u polju umetnosti, koja su se decenijama pretakala u knjige, eseje, novinske članke, tv i radio emisije.

Na stalnoj postavci izloženo je preko 50 dela, u skladu sa kapacitetima izložbenog prostora, a periodično će se vršiti izmene u postavci, kako bi sva dela iz zbirke imala priliku da budu izložena. Planirano je i da Salon OBM bude mesto privremenih izložbi savremenih domaćih i inostranih autora. Salon je otvoren svakog radnog dana od 10 do 17 časova, uz napomenu da je potrebno najaviti posetu dan ranije na info@mnmu.rs.

Otvaranje prve stalne postavke Salona Oto Bihalji-Merin u Beogradu

U četvrtak, 26. oktobra u 14 časova u biće otvorena prva stalna postavka Salona Oto Bihalji-Merin, u Nemanjinoj 3 u Beogradu, u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Ovom prilikom biće potpisan i memorandum o saradnji MNMU sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, uz najavu velike izložbe posvećene Otu Bihalji-Merinu u 2024. godini.

Salon Oto Bihalji-Merin je nastao voljom ćerke i naslednice Oto Bihalji-Merina koja je Muzeju naivne i marginalne umetnosti poklonila stan u Nemanjinoj 3 u Beogradu u kome su Oto i Liza B. Merin živeli više od 40 godina, kolekciju umetničkih dela, bogatu arhivsku i bibliotečku građu.

Zbirku Salona Oto Bihalji-Merin zvanično čine 82 umetnička dela, od kojih je 80 proglašeno za kulturno dobro. Zbirka je heterogena po svom sastavu, čine je dela akademskih umetnika, naivnih umetnika, dela anonimnih, narodnih stvaralaca, kao i umetnički radovi Ota Bihalji-Merina. U zbirci se čuvaju slike, skulpture, crteži, grafičke mape nastale u vremenskom rasponu od 1924. (od kada datiraju najstariji sačuvani crteži Ota Bihalji-Merina), do 1992. godine. Zastupljena su velika imena jugoslovenskog modernizma Marko Čelebonović, Milan Konjović, Edo Murtić, Lazar Vujaklija, Lazar Vozarević, Miodrag B. Protić, Krsto Hegedušić, Marij Pregelj, Mića Popović, Milica Zorić, Dušan Džamonja, naivci Sava Sekulić, Ilija Bosilj, Bogosav Živković, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Vangel Naumovski, Dragiša Bunjevački, Sofija Doklean i mnogi drugi.

Bračni par Bihalji-Merin je dela kupovao ili dobijao kao poklone od samih autora, pa ona predstavljaju i svedočanstvo o brojnim prijateljstvima i saradnjama koje su ostvarivali tokom života. Ona služe i kao putokaz kroz njihova mnogobrojna i razorodna interesovanja u polju umetnosti, koja su se decenijama pretakala u knjige, eseje, novinske članke, tv i radio emisije.

Na stalnoj postavci biće izloženo preko 50 dela, u skladu sa kapacitetima izložbenog prostora, a periodično će se vršiti izmene u postavci, kako bi sva dela iz zbirke imala priliku da budu izložena. Planirano je i da Salon OBM bude mesto privremenih izložbi savremenih domaćih i inostranih autora.

Salon će biti otvoren svakog radnog dana od 10 do 17 časova, uz napomenu da je potrebno najaviti posetu dan ranije na info@mnmu.rs.

VIše od 40 srpskih vajara ovog petka gostuju u Trebinju

Izložba DIMENZIJA VAJARA, Umetničke grupe Dimenzija iz Beograda, biće svečano otvorena u galeriji Kulturnog centra Trebinje, u petak, 20. oktobra u 19 časova.

Izložbenom postavkom od gotovo 50 skulptura, predstaviće se nešto više od četrdeset srpskih vajara, od kojih su pojedini dobro poznati javnosti, kao i veliki broj mladih i talentovanih autora, na samim počecima svojih umetničkih karijera. Raznovrsnost pristupa, individualnih umetničkih poetika, autorskih koncepata, načina rada i izražavanja u različitim materijalima – kamenu, drvetu, metalu, terakoti, poliesteru itd. velikog broja skulptora, čine ovu izložbu značajnom te naročito važnom za pokušaj sagledavanja i razumevanja jednog dela aktuelne vajarske produkcije sa ovih prostora.

Izložba je tokom prošlog meseca održana u prvoj srpskoj galeriji skulpture, Dimenziji, u Beogradu, a njeno gostovanje u Kulturnom centru Trebinja podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.Na izložbi će biti predstavljeni radovi Jovane Tucović, Tatjane Karavelić, Ivane Milev, Petra Sibinovića, Marka Kresoja, Vanje Mijatovića, Magdalene Miočinović Andrić, Darka Kuzmanovića, Dragane Jović, Jovane Petković, Irene Simić, Marije Tomić, Vide Stanisavac, Nine Nedić, Filipa Kolakovića, Tatjane Jakovljević, Andreja Mitevskog, Ljubomira Lackovića, Milorada Panića, Ivana Markovića, Obrada Ćešića, Strahinje Zoćevića, Milene Đukić i mnogih drugih.Spisak svih izlagača je OVDE.

Autori izložbene postavke su istoričarka umetnosti, Jelena Balević i akademski vajar, Miodrag Rogan.

Rasprodato otvaranje 29. FAF-a

Zakazana nova projekcija filma „Lost Country“ Vladimira Perišića

Foto: Promo

Ulaznice za projekciju filma „Lost Country“ autora Vladimira Perišića kojim će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani biti otvoren 29. Festival autorskog filma su rasprodate. Nova projekcija filma zakazana je za isto veče u 21.30 čas u mts Dvorani (Sala 1).

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu. FAF će i ove godine predstaviti filmska ostvarenja novih, originalnih i relevantnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije.

Film koji će svečano otvoriti festival„Lost Country“ reditelja Vladimira Perišića prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

„Lost Country“ je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca. Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” i bioskopu Cine Grand Big Rakovica.

Ulaznice za novu projekciju filma „Lost Country“ mogu se kupiti na blagajni mts Dvorane kao i preko sajta https://www.mtsdvorana.rs/film/lost-country

Sve informacije o programu biće uskoro objavljene na sajtu www.faf.rs.

Završen 14. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici

Četrnaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu “Vreme i odgovornost u pozorištu za mlade”, u okviru 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, završeno je 21. septembra.

Dr Marijana Prpa Fink, rukovodilac foruma, osvrnula se na prethodna četiri dana trajanja ovog stručnog skupa: “Ovogodišnje izdanje Foruma je bila izuzetna prilika da pozorišni istraživači iz 14 zemalja, iz različitih delova sveta, razmene znanje i iskustvo u pristupu stvaranju pozorišnih sadržaja namenjenih deci i mladima. Imamo priliku da se uverimo u raznolikost pristupa pozorišnoj umetnosti za decu i mlade, kao i u različite metodologije koje su zastupljene u radu na ovom polju i ta raznovrsnost čini istraživački naučni forum značajnim za perspektive koje se otvaraju na polju budućih pozorišnih događaja. Ovaj najveći naučni skup na temu pozorišta za decu i mlade u srednjoj Evropi je ustanovio i prvu nagradu u našoj zemlji, koja će biti međunarodna, za izuzetan doprinos na planu naučno-istraživačkog rada o pozorištu za decu i mlade Oton Tomanić, koja nosi ime utemeljivača lutkarske umetnosti u gradu Subotici. Ovogodišnji laureat je dr Zoran Đerić”.

Dr Marijana Prpa Fink osvrnula se i na ovogodišnju temu Foruma: “Onaje proizvod zajedničkog rada učesnika 13. Foruma, gde se nametnula potreba da naglasimo važnost odgovornog odnosa prema vremenu koje deca provedu u pozorištu. Osim glavne teme Foruma, sa pristizanjem predloga, nametnule su se i četiri podteme: Pogled na pozorište za decu i mlade u 21. veku – iz prošlosti, gde su se učesnici bavili istorijskim aspektom pozorišne umetnosti u različitim kulturama, zatim podtema Pozorišni jezik za decu i mlade gde smo sagledali svu različitost metodologija koje istraživači koriste u pristupu i izradi pozorišnih sadržaja, potom podtema Pozorište i obrazovanje kao poseban izazov u savremenom svetu, i poslednjeg dana Foruma podtema Pozorište za decu i mlade i odgovornost, sa kojom smo zatvorili ovogodišnji četvorodnevni rad.”

Erika Hughes iz Engleske, jedna od učesnica Foruma, iznela je svoje utiske o održanom četvorodnevnom skupu: Bilo je zaista zadivljujuće. Kvalitet stručnih razgovora, ali i predstava na festivalu, bio je na zaista visokom nivou. Veoma je jedinstveno to što na istom mestu imate i festival, i forum na kome možete da diskutujete o teoriji i idejama. Kao nekome ko je istovremeno istraživač i reditelj, bilo mi je vrlo korisno da iskusim obe strane”.

Paula Gotelip iz Brazila je o Međunarodnom forumu rekla: “Mislim da je veoma važan za razmenu mišljenja ljudi koji se bave pozorištem za decu, jer se sreću istraživači iz svih krajeva sveta. Ove nedelje bila sam veoma srećna jer sam čula razmišljanja o pozorištu za decu sa smetnjama u razvoju, i o načinima na koje bi ona mogla biti uključena. Ali i o drugim različitim oblicima pozorišta. To je veoma važno”.

Na forumu su učestvovali, uživo i onlajn, učesnici i učesnice iz 14 zemalja: Ewa Tomaszewska (Poljska), Boris Goldovskiy (Rusija), Vesna Torjanac (Hrvatska),  Rachael Mc Bean, MD Khalid (Indija), Isabel Schwenk (Nemačka), Sergio J. Martinez (Kuba), Di Wang (Kina/Engleska), Paula Gotelip, Jucca Rodrigues (Brazil), Erika Hughes, James Peachey-Baker,  Jennifer Essex (Engleska), Ilze Klavina (Letonija),  Jeremy Turner (Vels), Dalija Aćin Thelander (Srbija/Švedska), Luka Kecman (Republika Srpska, BIH), Svjetlana Pravdić, Branka Bajić, Agota Vitkai Kučera, Sanja Maljković, Milica Šećerov, Robert Molnar, Jelena Šakotić Kurbalija, Uroš Mladenović, Marijana Petrović, Goran Gavrić i Ivan Pravdić (Srbija).

30. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica završava se večeras, 22. septembra u 19 časova, ceremonijom svečanog zatvaranja festivala u Dečjem pozorištu Subotica, kada će biti dodeljene nagrade najboljim ostvarenjima ovogodišnjeg festivala. U glavnom programu odigrano je 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručene su glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i publicisti. Treći ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” je glumac i reditelj Bonjo Lungov.

Od ego-centričnoj ka eko-centričnoj arhitekturi: Šesti međunarodni kongres “Održiva arhitektura – energetska efikasnost”

Šesta međunarodna manifestacija i kongres “Održiva arhitektura – energetska efikasnost” održaće se od 6. do 8. oktobra 2023. u Jugoslovenskoj kinoteci, sa svečanim otvaranjem 6. oktobra u 19 sati. Kongres će obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

Arhitekta Vladimir Lovrić, osnivač Kongresa je povodom predstojećeg izdanja rekao: “Vreme COVID pandemije otvorilo je niz pitanja o tokovima razvoja ljudske civilizacije na planeti zemlji i potrebe da se korenito promeni stav i odnos prema prirodi i životu, što nameće odbacivanje eko motivisanih ekscesa 20. i 21. veka, u korist održivih, socijalno-odgovornih i ekoloških integrisanih postupaka, što u suštini podrazumeva da čovečanstvo ima primarnu misiju, da se od ego-centričnog okrene ka eko-centričnom”.

Kongres “Održiva arhitektura – energetska efikasnost” obuhvata predavanja najpoznatijih svetskih arhitekata, specijalnu izložbu sponzora, radionice namenjene arhitektima, studentima, doktorantima i stručnjacima, kao i izložbu projekata pristiglih na međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća 2023 za mlade arhitekte, dizajnere i pejzažne arhitekte do 30 godina.

Prema rečima Vladimira Lovrića, ovaj konkurs je otvorio pitanje eko-samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora.

Predavači, autoriteti u ovim oblastima u svetskim okvirima, kroz recentne projekte i studije približiće domaćoj javnosti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala.

Predavači na Kongresu su: Amrita Mahindroo (Engleska), Marshall Blecher (Danska), Eva Vaništa Lazarević (Srbija), Neno Kezić (Hrvatska), Natasha Deliyianni & Yiorgos Spiridonos (Grčka), Dominik Philipp (Austrija), Saša Čvoro (Republika Srpska), Mabel Miranda (Peru), Henrique Marques & Rui Dinis (Portugalija) i Stefano Pujatti (Italija).

Na izložbi sponzora publika će imati priliku da vidi nove tehnologije, proizvode i materijale koji se primenjuju u ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi.

Radionice umetničke arhitektonske fotografije enterijera, eksterijera i portreta, za mlade arhitekte, doktorante i studente, održaće umetnički fotografi Rade Kovač i Ljubiša Tešić 7. i 8. oktobra 2023.

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetima Univerziteta u Beogradu, Zagrebu, Podgorici i Banja Luci. Realizaciju Kongresa sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

О Д Л У К А  О  Р А З Р Е Ш Е Њ У

ГЛАВНЕ И ОДГОВОРНЕ УРЕДНИЦЕ КЊИЖЕВНОГ МАГАЗИНА

И ИМЕНОВАЊУ В.Д. РЕДАКЦИЈЕ

Београд, 04. 09. 2023.

На седмој седници, одржаној 04. 09. 2023. у просторијама Српског књижевног друштва у Београду, Управни одбор је донео одлуку да, због неиспуњавања издавачког плана и финансијске неодговорности, разреши Татјану Росић Илић функције главне и одговорне уреднице Књижевног магазина.

Разрешењем главне и одговорне уреднице престаје мандат и другим члановима редакције.

Управни одбор је такође донео одлуку о именовању Љубице Арсић за в.д. главне и одговорне уреднице а Јасмину Топић за в.д. оперативне уреднице Књижевног магазина док ће чланови УО активно учествовати у раду редакције.

Седници су присуствовали: Љубица Арсић (потпредседница УО), Ивана Миланков, Славица Гароња, Јасмина Топић и Ненад Милошевић (председник УО). Марија Шимоковић и Мирјана Митровић су биле оправдано одсутне.

Ненад Милошевић

председник УО

Direktor Nišvila izražava žaljene zbog nesreće

Devojka koja je pala sa bedema nije životno ugrožena

Nišville jazz festival izražava žaljene zbog nesreće koja se  noćas, oko 03:00, dogodila na obodu Nišville Midnight jazz dance stage-a, kada je devojka pala sa bedema.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je noć proveo u bolnici i sačekao saopštenje dežurnog lekara koji je rekao da je devojka koja je dovežena u Urgentni centar svesna i orijentisana, odnosno, da nije  da nije životno ugrožena, kao i da se oseća dobro, mada su povrede teže prirode i da je neophodan duži oporavak. Doktor je dozvolio ulazak u sobu povređene devojke samo njenom bratu, koji je posle rekao da je razgovarao sa sestrom koja je rekla da se ne seća kako je došlo do pada. 

 Direktor Nišvilla Ivan Blagojević kaže da je mesto pada prilično udaljeno od prostora Midnight bine na kojem se nalazila većina publike, kao i da je Nišville ogradio koncertni prostor ogradom visokom dva metra, kao i preprekama i signalnom trakom. Nišville se nada da će se devojka brzo oporaviti. Inače, ovo je prvi put da se dogodi ovakva nesreća tokom 29 godina održavanja festivala.

Zeleni bioskop Slobodne zone obeležio leto

 Novi Sad, Mokrin, Sremski Karlovci u znaku ekologije i filmova

Zeleni bioskop Slobodne zone i ovog leta bio je nezaobilazna stanica za sve ljubitelje kvalitetnog, ekološkog filma.

Od otvorenog bioskopa, u ambijentu Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu, preko prirodnih idila Mokrin Hausa, pa sve do mirnog okruženja Ekološkog centra Radulovački u Sremskim Karlovcima – Zeleni bioskop ponudio je nezaboravno filmsko iskustvo pod zvezdama.

Dva posebno istaknuta dela sedme umetnosti „El Eko“ i „Alkaras“ bila su srž ovogodišnje selekcije, privlačeći mnogobrojne poštovaoce kvalitetnih filmskih ostvarenja. 

Gledajući filmove u eko bioskopima Slobodne zone, posetioci su imali jedinstvenu priliku da razmisle o svojoj ulozi u zaštiti okoline i da preispitaju svoj odnos prema prirodnom okruženju. Kroz svaku projekciju ovaj projekat poslao je poruku o značaju ekologije i zaštite životne sredine.

„Upravo je spoj filma i prirode ono što čini Zeleni bioskop tako posebnim. Želimo da inspirišemo ljude da vrednuju i čuvaju planetu na kojoj živimo, a koji je bolji način da to postignemo nego uz projekcije pod otvorenim nebom? Svaki film, svaka lokacija i svaka diskusija naglasili su potrebu za životom u harmoniji s prirodom“, rekao je direktor Slobodne zone Rajko Petrović.

Zeleni bioskop Slobodne zone koristi moć filma da podigne svest o globalnim ekološkim izazovima, promoviše održive prakse i ostavlja za sobom trag inspiracije i promišljanja, podsećajući sve na važnost očuvanja životne sredine i uloge koju svaki pojedinac može imati u tome. 

„Filmovi se završavaju, ali naša odgovornost prema prirodi nikada. Do sledećeg leta, neka svaki film koji ste ovde gledali bude podsetnik da činimo bolje za našu planetu“, poručio je svim posetiocima Rajko Petrović, uz najavu da će Zeleni bioskop biti otvoren i naredne godine.

Projekat je podržala  Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada 

Više informacija o projektu možete pronaći na sajtu Slobodne zone

ili na društvenim mrežama FacebookInstagram.

DJ promo turneja za Nišville 2023!

Nišville DJ rezidenti nastupaju u regionu – NiSu Brothers „On the road“!

Ambasadori dobrog zvuka i rezidenti Midnight Jazzdance bine Nišville jazz festivala, Milan Saitović – Jazzysad i Dejan Šobot – DJ Loptica krenuli su na promotivnu turneju u jugoistočnoj Evropi, u cilju promocije Nišvile jazz festivala, koji će biti održan od 04. do 13.avgusta 2023 u Nišu.

Nakon vrlo uspešnih nastupa u Bugarskoj i Crnoj Gori, do kraja jula NiSu Brothers će nastupati u Rumuniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Sloveniji i naravno u Srbiji.

Zahvaljujući atraktivnim Jazzysad radijskim emisijama, po prvi put će na ovaj način Nišville festival biti promovisan u Japanu, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, u Maroku, Mađarskoj i na Tajlandu!

Program na Nišville Midnight Jazzdance stejdžu će ove godine biti održan od 10. do 13.avgusta od ponoći do 05h ujutru. Nastupiće 16 poznatih DJ izvođača iz Velike Britanije, Švajcarske, Italije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Satnicu nastupa i line up na Jazzdance bini možete pogledati ovde:

Milan Saitović – Jazzysad je DJ i producent iz Subotice. Jedan je od pionira electro swing, new-jazz i electro tango zvuka u regionu. Stvara pod uticajem soul, jazz, boogie, hip hop, trip hop, brazilian i broken beat zvuka. Pored solo nastupa, sve češće je fokusiran i na rad sa svojim bendom Jazzysad Combo i promociju srpskih džez izdanja kao i balkanske džez scene van granica Srbije.

Nastupao je sa brojnim imenima međunarodne scene poput Shuya Okino, Rainer Trueby, Joey Negro, Perry Louis, DJ Maestro, Valique, Faze Action, Jazzcat, The Jazz Pit, Parov Stelar, Mario Biondi, Nicola Conte…

DJ Loptica Niš

Dejan Šobot – DJ Loptica je rođen i živi u Nišu. Sa muzikom i uz muziku je od kad zna za sebe, a ono čega se ne seća, ima na fotografijama. Nekada u prvom timu sledećih insitutucija: Fast Radio, Happy House, Exit Festival i Nisomnia. Na Nišville Jazz Festivalu radi kao stejdž menadžer na River, Earth i Sky binama.
Sa Milanom Saitovićem (Jazzysad) već duže vreme čini jedinstveni DJ duo NiSu Brothers.  
Autor je ’’Loptanja’’ koje se emituje na nekoliko internet radija, a od skoro i na JMR, svake druge srede u mesecu. 

Foto: Mateja Jeremić Zuks / Nišville promo

Kompletne informacije o festivalu: www.nisville.com

Preminuo Srđan Koljević

Danas je u Beogradu, nakon duge i hrabre borbe sa bolešću, preminuo Srdjan Koljević (1966), scenarista, režiser i akademski profesor. Osim što potpisuje scenario na 15 dugometražnih igranih filmova, dva dugometražna dokumentarna filma, i dve TV serije, po svojim scenarijima  sam je i režirao tri igrana filma, i jednu TV seriju. Ostvarenja koja potpisuje bila su gledana u bioskopima ali i nagrađivana u svetu i regionu, na najvećim smotrama filma kao što su Berlinski filmski festival i Sandens Film Festival. Kao scenarista debitovao je 1993. godine sa filmom «Kaži zašto me ostavi» Olega Novkovića a kao reditelj debitovao je sa filmom «Sivi kamion crvene boje» 2004. godine, koji je snimio po sopstvenom scenariju a koji je prikazan na 40 međunarodnih festivala i nagrađen sa 11 nagrada. Zajedno sa Đorđem Milosavljevićem napisao je scenario za film «Nebeska udica» (2000) u režiji Ljubiše Samardžića koji je prikazan na Berlinskom Filmskom Festivalu kao i na festivalu u Palm Springsu gde je i nagrađen nagradom publike. Sa Melinom Koljević je bio ko-scenarista filma «Klopka», u režiji Srdana Golubovića, koji je prvi srpski kandidat za nagradu Oskar koji je ušao u uži izbor od 8 filmova. U istoj saradnji sa Srdanom Golubovićem kao rediteljem i Melinom Koljević potpisuje i film «Krugovi» (2013) koji je prvi srpski film prikazan a i nagrađen na festivalu Sandens. Do samog kraja života, osim što je neumorno radio kao autor, bio je i posvećeni profesor na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu gde je predavao filmski scenario na katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam diplomirao. Radio je i kao mentor na različitim evropskim radionicama gde je predano pomagao razvoj mladih filmskih autora. Za sobom ostavlja dve kćerke, veliku porodicu i život posvećen filmu i akademskom radu.

Datum, mesto i vreme sahrane i komemoracije će biti naknadno objavljeni.

SNAGA ŽENSKE SAVREMENE PLESNE SCENE

    Fotografije: Belkisa Beka Abdulović

Plesna predstava “Femine”, u koreografiji Rite Gobi iz Mađarske i Aleksandre Madsen iz Hrvatske, koja je premijerno izvedena u Novom Sadu 29. juna, na sceni Kulturne Stanice Barka, imala je jednako zapaženu i ovacijama nagrađenu beogradsku premijeru na sceni Madlenijanuma u Zemunu. Publika je aplauzima ispratila ovaj plesni diptih poznatih koreografkinja u regionu, u izvođenju igračica iz Srbije i Slovenije.

Pet igračica (Katarina Bućić i Tijana Ostojić iz Srbije, Patricija Crnković, Tjaša Bucik i Neža Banovec iz Slovenije) snažnu i tehnički zahtevnu koreografiju su vrhunski interpretirale u prepletu ideja koreografkinja i njihovom međusobnom dijalogu, transformišući lični i kulturni identitet susrećući se s konceptom besmisla na različitim nivoima živlјenja.

U nekom trenutku, kroz osećaj vlastite raselјenosti, kako unutrašnje tako i spoljašnje, prihvatile su taj mehanizam s jedne strane kao nadu, a s druge, kao apsurd. One su publici deminstrirale snažnu izvođačku tehniku kao i promociju nove mlade ženske savremene plesne scene.

Autor muzike je David Nik Lipovac, kostim za predstavu je uradio SvarogArt, a asistenti koreografkinja su Ognjen Vučinić i Mojca Majcen.

Diptih “Femine” je realizovan u produkciji Instituta za umetničku igru, u sklopu autorskog projekta plesačice Mojce Majcen uz saradnju sa Balkan Dance Projektom.

Sa sednice Grupacije organizatora manifestacija Srbije

​​Četiri najveća festivala Srbiji donose 11,1 milijardu dinara godišnje!

Na sednici Grupacije organizatora manifestacija pri Privrednoj komori Srbije, koja je održana u petak 30.juna u Sali regionalne Privredne komore u Nišu, dogovoreno je da se nastave pregovori sa Vladom Srbije oko osnivanja Festivalskog centra koji bi ubuduće finansiraovećinu majznačajnijih festivala u Srbiji – a u cilju povećanja prihoda budžeta Srbije, jer, kako je, prezentovano iz studije koju je uradila konusltantska kuća „Glenfield” – četiri najveća letnja festivala (Exit, Guča, Beerfest5 i Nišville) generišu 11.1 milijardi dinara  – od čega se u budžet Republike Srbije direktno priliva čak oko 1,8 milijardi dinara.

Na sednici je dogovoreno i da se za pomenuta 4 festivala od Vlade zatraži nacionalni status, kao i da se zatraže poreske olakšice, odnosno smanjenje stope oporezivanja dobiti inostranih muzičkih sastava – kojer u praksi plaćaju organizatori – i to po ugledu na susedne zemlje, koje su na taj način pospešile kulturni turizam.

EXIT Festival iz Novog Sada, Nišville International Jazz Festival iz Niša, Guča Festival – Dragačevski Sabor Trubača iz Guče i Beer Fest iz Beograda festivali su koji se u kontinuitetu u Srbiji održavaju preko 20 godina. Četiri najveća festivala na godišnjem nivou generišu 11,1 milijardu dinara prometa, od čega se u budžet Republike Srbije direktno priliva čak oko 1,8 milijardi dinara, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Glenfield training and consulting, koja je posle sastanka prezentovana i novinarima

Značaj festivala osim doprinosa budžetu ogleda se i u direktnoj promociji Srbije, čija je procenjena vrednost oko 1,32 milijarde dinara. Upravo je promotivna vrednost festivala deo veoma važnog koncepta promocije kulturnog identiteta i imidža destinacije koji se ostvaruje na vrlo direktan i neposredan, a veoma pozitivan način.

Kada je reč o ključnim ekonomskim efektima, osim prihoda generisanih od strane posetilaca, pokazalo se da je veoma značajna i dimenzija angažovanja podizvođača i zapošljavanja, kako trajnog u okviru privrednih subjekata koji realizuju festivale, tako i povremenog, tokom trajanja festivala.

Identifkovani i procenjeni troškovi festivala na angažovanju podizvođača, što sa druge strane čini prihod privrednih subjekata angažovanih kao podrška, u različitim kategorijama ukupno iznose preko 620 miliona dinara. To je direktan uticaj festivala na privrednu aktivnost povezanu sa organizacijom događaja. Ukupan broj podizvođača, u svim kategorijama podrške, za sve festivale iznosi preko 900 pravnih lica i preduzetnika. Istovremeno, tokom održavanja festivali zajedno trajno i privremeno zapošljavaju oko 3.300 ljudi. Ukupna suma zarada trajno zaposlenih je u nivou 135 miliona dinara godišnje, dok se za zaposlene tokom trajanja festivala izdvaja 74,4 miliona dinara.

Organizacija muzičkih festivala višestruko je korisna kada su u pitanju benefiti od uloženih budžetskih sredstva u festivale. Sa jedne strane, doprinos se ogleda u velikom broju angažovanih saradnika i podizvođača za festivale jer se njihovi porezi i doprinosi vraćaju kao priliv u budžet, dok se sa druge strane generiše se ogromna turistička, ugostiteljska, trgovinska, saobraćajna i druga potrošnja u destinaciji u kojoj se festival održava.

Važno je napomenuti da je po podacima UNWTO – Svetske turističke organizacije UN, ulaganje u festivalski i omladinski turizam najisplativija investicija, zato što se mladi turisti nakon posete festivalima još nekoliko puta u toku života kasnije vraćaju na destinaciju sa porodicom, poslom ili nekom drugom prilikom. Zato sve ozbiljne turističke zemlje ulažu velika sredstva da privuku mlade turiste na vreme jer se ta investicija dugoročno gledajući veoma isplati. Takođe muzički festivali su postali jedan od ključnih brendova Srbije po kojima je Srbija prepoznata širom sveta.

Učesnici sastanka u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu su odlučili da se izađe sa predlogom da ova Studija uđe Strategiju razvoja turizma Srbije u periodu od 2025. do 2030. godine.

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

Glumica i rediteljica Mia Wasikowska (predsednica žirija), glumac Zlatko Burić, glumica Danica Ćurčić, reditelj i glumac Juraj Lerotić i kustos Odsjeka za film u MoMA-i Josh Siegel, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala.

Mia Wasikowska, predsednica žirija 29. Sarajevo Film Festivala izjavila je: „Oduševljena sam što ću biti predsednica žirija 29. Sarajevo Film Festivala sa tako divnim članovima međunarodne umetničke zajednice. Čini se da je ovo posebno važan trenutak da se prisetimo početaka festivala i da slavimo važnost okupljanja s ciljem promocije različitih kultura, perspektiva i iskustava kroz umetnost.“

Wasikowska se pridružuje plejadi filmskih autorica i autora koji su predsedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019), Michel Hazanavicius (2020), Jasna Đuričić (2021), Sebastian Meise (2022).

Predsednica žirija

Mia Wasikowska

Glumica, rediteljica

(Australija, Poljska)

Mia Wasikowska nedavno je ostvarila ulogu u trileru CLUB ZERO Jessice Hausner, premijerno prikazanom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

U skorije vrijeme ostvarila je uloge u filmovima: BERGMANOVO OSTRVO rediteljice Mie Hansen-Love, BLUEBACK reditelja Roberta Connollyja, zasnovanom na istoimenom romanu Tima Wintona, BLACKBIRD reditelja Rogera Michella pored Kate Winslet, Sama Neilla i Susan Sarandon, Netflixovom filmu THE DEVIL ALL THE TIME s Chrisom Evansom, Robertom Pattinsonom i Tomom Hollandom, te debitantskom filmu rediteljice Mirrah Foulkes, JUDY AND PUNCH, koji joj je donio nagradu Kruga filmskih kritičara Australije za najbolju glumicu.

Međunarodno priznanje stekla je glavnom ulogom u ekranizaciji romana Lewisa Carrola, ALISA U ZEMLJI ČUDA reditelja Tima Burtona iz 2010. godine, u kojem je igrala sa Johnnyjem Deppom, Anne Hathaway i Helenom Bonham Carter. Ova uloga donela joj je nagradu AFI za najbolju internacionalnu glumicu. Istu ulogu reprizirala je 2015. godine u nastavku ALISA IZA OGLEDALA reditelja Jamesa Bobina.

Također je igrala u filmovima: PIERCING Nicolasa Pescea, DAMSEL Davida Zellnera, ČOVEK SA ŽELJEZNIM SRCEM Cedrica Jimeneza, GRIMIZNI VRH Guillerma del Toroa, MADAM BOVARY Sophie Barthes, KARTE DO ZVIJEZDA Davida Cronenberga, DVOJNIK Richarda Ayoadea, TRACKS Johna Currana, SAMO LJUBAVNICI OPSTAJU Jima Jarmuscha, STOKER Chana-wooka Parka, LAWLESS Johna Hillcoata, ALBERT NOBBS Rodriga Garcije, JANE EYRE Caryja Fukunage, RESTLESS Gusa Van Santa, DECA SU DOBRO Lise Cholodenko, VEČERNJE SUNCE Scotta Teemsa, SEPTEMBAR Petera Carstairsa, ROGUE Grega McLeana i SUBURBAN MAYHEM Paula Goldurmana. Pojavljuje se i u prvoj sezoni hvaljene HBO-ove serije IN TREATMENT.

Rediteljski debi ostvarila djelom LONG, CLEAR VIEW, segmentom omnibusa THE TURNING zasnovanog na istoimenoj zbirci pripovedaka australskog pisca Tima Wintona.  Usledio je AFTERBIRTH, segment u filmu MADLY, internacionalnom omnibusu kratkih filmova s inovativnim ljubavnim pričama, premijerno prikazanom na Filmskom festivalu Tribeca.

Pozorišni debi na velikoj sceni ostvarila je 2019. godine ulogom Ralph u predstavi „Gospodar muha“ u režiji Kipa Williamsa i produkciji Sydney Theatre Company.

Zlatko Burić

Glumac
(Hrvatska, Danska)

Zlatko Burić debitovao je u danskoj kinematografiji legendarnom ulogom Mila u filmu PUSHER Nicolasa Windinga Refna (1996). Za ovu ulogu dobio je nagradu za Najboljeg sporednog glumca Danskog udruženja filmskih kritičara, Bodil Awards. Potom prelazi na televiziju, gde je imao glavnu ulogu u seriji TAXA (1997-1999), da bi kasnije ponovo sarađivao s Nicolasom Windingom Refnom u filmu BLEEDER (1999) uz Madsa Mikkelsena, a potom opet igrao Mila u završetku trilogije, PUSHER 3 (2005). Međunarodni naslovi u kojima je ostvario uloge uključuju DIRTY PRETTY THINGS Stephena Frearsa (2002) uz Chiwetela Ejiofora, film 2012. Rolanda Emmericha (2009) uz Johna Cusacka i film TEEN SPIRIT Maxa Minghellea (2018) uz Elle Fanning. Burić je 2021. udružio snage sa švedskim rediteljem Rubenom Östlundom u filmu TROUGAO TUGE, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Iste godine Burić je dobio nagradu za najboljeg glumca na dodeli Evropskih filmskih nagrada za ulogu Dimitrija u TROUGLU TUGE. Godine 2023. glumio je u Netflixovoj seriji COPENHAGEN COWBOY Nicolasa Windinga Refna te u filmu Martina Skovbjerga COPENHAGEN DOES NOT EXIST (2023. godine).

Danica Ćurčić

Glumica

(Srbija, Danska)

Danica Ćurčić, nagrađivana glumica, diplomirala je na Danskoj nacionalnoj školi scenskih umetnosti 2012. godine. Rođena u Srbiji, odrasla je u Danskoj. Njena biografija uključuje uloge u serijama THE CHESTNUT MAN, WARRIOR i FACE TO FACE, i filmovima MURINA, SILENT HEART, OUT STEALING HORSES i DEPARTMENT Q: THE ABSENT ONE. U skorije vreme ostvarila je uloge u psihološkoj drami BABY PYRAMID, seriji Larsa von Triera THE KINGDOM EXODUS i filmu MRAK. Uz filmsku, Ćurčić ima i istaknutu pozorišnu karijeru, uključujući uloge kao što su Julija u „Romeu i Juliji“ i Viola u „Na Tri kralja ili kako hoćete“ u Kraljevskom Danskom Pozorištu.

Juraj Lerotić

Reditelj, glumac
(Hrvatska)

Juraj Lerotić rođen je u Kielu. Studij filmske režije završio je u Zagrebu. Debitantski film SIGURNO MJESTO za koji je napisao scenario, režirao ga i u kojem glumi, prikazan je na festivalima širom sveta i dosad je nagrađen s više od dvadeset nagrada – između ostalih i nagradom za Najbolji debitantski film i Best Emerging Director Award festivala u Locarnu te Srcem Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu na 28. Sarajevo Film Festivalu. Živi i radi u Splitu i Zagrebu.

Josh Siegel

Kustos Odsjeka za film u MoMA-i
(SAD)

Josh Siegel, kustos Odsjeka za film u MoMA-i, organizovao je preko 150 filmskih, medijskih i galerijskih izložbi, od kojih su mnoge rangirane među najbolje u New York Timesu, Artforumu, Film Commentu, Cahiers du cinéma i New Yorkeru. Član je odbora za selekciju na festivalima New Directors/New Films i Doc Fortnight, a osnivač je i direktor festivala To Save and Project: The MoMA International Festival of Film Preservation (Sačuvati i prikazati: MoMA međunarodni festival očuvanja filma). Siegel je urednik i autor knjige „Frederick Wiseman i moderna savremena umjetnost u MoMA-i od 1980. godine“, te monografija „Dušo, hladno je napolju: historija finske kinematografije“ i „Poljska škola filma u Łodźu: 50 godina“. Član je izvršnih odbora u MacDowellu (uz odbore za nominaciju, prijem i DEAI), Light Industryu, Cinema Tropicalu i Fondaciji Maurice Sendak.

Predavao je na brojnim institucijama, uključujući Univerzitet Yale, Univerzitet Columbia, Akademiju umjetnosti Cranbrook, Univerzitet New York i Pixar; bio je član panela za dodelu nagrada Nacionalne zadužbine za umjetnost, nagrade Alpert Award u Arts/CalArts-u, u Institutu naprednih studija Radcliffe na Harvardu, Odsjeku za kulturu Grada New Yorka i Fondaciji Penny McCall; bio je član žirija na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Veneciju, Locarno, BAFICI (Buenos Aires), Torino, Dublin, Cartagenu i Vancouver. Za MoMA-inu kolekciju prikupio je više od 1.000 filmova i medijskih instalacija, uključujući glavne kolekcije Roberta Franka, Fredericka Wisemana, Jacka Smitha, Errola Morrisa, Ingmara Bergmana, Kellyja Reichardta, Tisse David, Jema Cohena, Lucy Raven i Petera Huttona.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Нове херојске приче – додељена признања Херојима 2022.

Прави хероји су они који имају храбрости, солидарности и снаге да добробит суграђана увек ставе испред сопствене

8. јун 2022. године – На завршној свечаности конкурса „Они су хероји“ проглашено је и представљено 10 појединаца који су се у 2022. години посебно истакли својим несебичним делима. На конкурс, који већ трећу годину за редом организује Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, пристигао је велики број прича хероја које су предложили њихови суграђани, пријатељи и сарадници.

Конкурс ”Они су Хероји” покренут је са циљем да се препознају и награде појединци који су показали несебичну енергију и посвећеност заједници, а својим добрим делима су примери човекољубља и солидарности. О томе колико у Србији има хероја који чине добра дела за своју заједницу сведочи и велики број пристиглих пријава. У такмичарском делу конкурса нашле су се 172 пријаве, и за њих је током месец дана гласало више од 150.000 људи из свих градова Србије.

Одабрани Хероји награђени су поклонима компанија које су се прикључиле иницијативи – Фудбалски савез Србије, Бео ЗОО врт, Лидл, Нестле, Бамби, Кока-Кола Србија и ДМ, а главну награду ове године додељује ЕУ за туризам и културно наслеђе, у виду ваучера за дводневни излет кроз Источну Србију.

„Слобода и солидарност су кључне вредности ЕУ и основ сваког друштва, а наши хероји су то показали кроз свој рад – у спорту, образовању, заштити животне средине, добробити животиња, промоцији инклузивности, кроз лични пример. Увек постоји потреба за заједништвом, а ми још једном показујемо да ценимо дух херојства и њихово несебично залагање за добробит заједнице. Нико им није тражио, а они су постигли изванредне ствари – јер су осећали да је то потребно. Хвала одабраним херојима, али и свим другима који су учествовали на конкурсу, од њих сви треба да учимо“, изјавио је амбасадор Делегације Европске уније у Републици Србији, Емануеле Жиофре.

„Уз ових десет изабраних победника, захвалност и поштовање одајемо и свим осталим номинованим херојима као и свима онима који својим добрим делима свакако то заслужују. Идеја овог конкурса је да ови људи, наши локални хероји, буду пример за многе друге, јер једино кроз солидарност и хуманост можемо превазићи изазове“, истакла је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

”Изузетна ми је част да данас стојим ту пред вама заједно са осталим Херојима и да представим заједницу испред које долазим, Кучево. Сви ми који смо данас овде смо малим корацима покренули своје локалне заједнице својим алтруизмом. Широм отвореног срца смо се ангажовали да покренемо људе око нас. Ми смо ти мали људи који великим корацима приближавамо Србију земљама Европске уније. Посебно бих се захвалила Фондацији Ана и Владе Дивац која већ годинама помазе. Ана и Владе Дивац хвала вам на томе у име свих Хероја Србије. Честитам свима на вашим херојским делима и надам се да ћемо мотивисати и остале људе да чине херојска дела”, изјавила је Марија Рајчић, овогодишња победница конкурса ”Они су Хероји”.   

Прави хероји су они који имају храбрости, солидарности и снаге да увек добробит својих суграђана ставе испред сопствене, чак и када је најтеже. Сваки херој заслужује да се његова прича далеко чује. О одабраним Херојима и њиховим херојским делима можете прочитати на сајту www.onisuheroji.rs.

Хероји 2022:

  • Марија Рајчић, Кучево
  • Јова Ристић, Врање
  • Татјана Обрадовић, Чачак
  • Катарина Кочић, Старчево
  • Александра Марић, Апатин
  • Анита Петровић, Ниш
  • Сузана Божанић, Ковин
  • Бранка Ковачевић, Београд
  • Мина Гаврилов, Нови Сад
  • Гордана Петровић, Нови Пазар

Свим учесницима се захваљујемо на интересовању и слању великог броја пријава, хвала на више од 150 хиљада гласова, а посебно се захваљујемо херојима који су били велика помоћ и подршка људима у свом окружењу.

Otvara se KDA Apartment u West 65 Mall-u

Beogradski arhitektonski studio KDA na čelu sa Ksenijom Đorđević pokreće jedinstven koncept opremanja enterijera

Beogradski arhitektonski studio KDA i Ksenija Đorđević, jedno od vodećih imena srpske arhitekture u sredu, 31. maja otvaraju KDA Apartment u prostoru West 65 Mall.   

The Apartment by KDA predstavlja jedinstven koncept i jedini je u regionu koji se bavi opremanjem i prodajom svih elemenata enterijera.

Ksenija Đorđević, arhitektkinja i dizajnerka prostora je povodom otvaranja ovog specifičnog mesta u Beogradu izjavila: U pitanju je prostor koji je uređen kao stan u kojem neko živi i u kojem može da se nađe sve – od sofe, ručno rađenog tepiha, kuhinje, svetiljki do pažljivo odabranih umetničkih dela. Za razliku od svetle i eklektične lokacije na Andrićevom vencu, ovaj prostor u West 65 je izrazito minimalistički”.

Pored našeg prvog KDA Apartmana koji smo otvorili na Andrićevom vencu, sada naši klijenti mogu i na lokaciji West 65 Mall da se najave, da razgledaju i kupe elemente enterijera svakog dana od 10 do 22 časa, naglašava Đorđević.

U periodu od 1. juna do 1. jula svakog četvrtka od 12 do 20 časova svi zainteresovani moći će da dobiju i besplatne konsultacije u vezi uređenja enterijera od Ksenije Đorđević.  

Ksenija Đorđević inspiraciju crpi iz svog baletskog i muzičkog porodičnog nasleđa i okruženja, koje joj pomaže da jasnije sagleda i razume prostor i kretanje unutar njega. Ova uspešna arhitektkinja (članica ŽAD – Ženskog arhitektonskog društva) ima veliko iskustvo u rezidencijalnoj i ugostiteljskoj industriji, kako u Srbiji, tako i u regionu, ali i sa potpisom velikog broja međunarodnih projekata širom sveta. Arhitekturu posmatra kao događaj, koji počinje u trenutku kada nastaju prve ideje o izgledu budućeg prostora, a u portfoliju njenog studija nalaze se najrazličitiji objekti: od velikih luksuznih hotela, restorana, barova, klubova, poslovnih prostora, stambenih objekata, do individulanih vila i apartmana (Informbiro Filharmonije, Hotel Moskva, Hotel Bristol, Hotel Slon (Ljubljana), West 65 Tower, Liberte, Nova Ipanema i Drinka Klub, Zoom Art Cafe, Art Center Marble & Sounds i mnogi drugi).

Studio KDA nastao je 2007. godine i od samog početka praksa studija usmerena je na različite projekte iz oblasti arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja. KDA razvija projekte u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, ali i u Americi, Emiratima, na Madagaskaru. KDA je dobitnik i prestižne German Design Award nagrade za dizajn za najbolji poslovni prostor, za projekat Green Heart na Novom Beogradu.

KDA je na plaformi Archilovers pozicionisan u prvih 30, u konkurenciji od preko dve stotine hiljada biroa širom sveta i nekih od najznačajnijih imena savremene arhitekture (BIG, Zaha Hadid, Norman Foster i Renzo Piano).  

Proglašeni pobednici ovogodišnjeg konkursa „Oni su heroji“

I ove godine brojna herojska dela zahvaljujući konkursu „Oni su heroji“, dobila su svoj glas i pažnju kakvu zaslužuju. Konačno je odabrano 10 finalista!

Čak 172 prijave su  završile u takmičarskom delu, a građani Srbije pokazali su da postoji veliki broj Heroja i Heroina u našem društvu. Preko 150.000 glasova iz 38 gradova Srbije odlučivalo je kojih 20 Heroja će se naći u užem izboru.

Nakon detaljne komisijske provere i sistema bodovanja koji je dostupan na sajtu onisuheroji.rs, izabrano je 10 finalista. Oni su pravi Heroji velikog srca koji nesebično čine sve kako bi svet bio bogatiji za osmeh i sreću onih kojima pomažu.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji imali priliku da se tim velikim ljudima zahvalimo i nagradimo njihova herojska dela.

10 odabranih Heroja za 2022. godinu su:

1. Marija Rajčić, Kučevo 
2. Jova Ristić, Vranje 
3. Tatjana Obradović, Čačak 
4. Katarina Deninger, Starčevo
5. Aleksandra Marić, Apatin 
6. Anita Petrović, Niš 
7. Suzana Božanić, Kovin
8. Branka Kovačević, Beograd 
9. Goca Petrović, Novi Pazar 
10. Mina Gavrilov, Novi Sad 


Svečana priznanja dodeliće predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored priznanja i zaslužene promocije, pobednicima će biti dodeljeno i putovanje za dvoje „Otkrij Istočnu Srbiju“ koju poklanja EU za kulturno nasleđe i turizam. Superheroje čekaju i vredni poklon-paketi koje su obezbedile domaće i međunarodne kompanije i organizacije, a među kojima je i Fudbalski savez Srbije.

Više o odabranim herojima i njihovim herojskim delima možete pročitati na sajtu
www.onisuheroji.rs.

Svim učesnicima se zahvaljujemo na interesovanju, nominovanju velikog broja kandidata i
ovako velikom broju glasova. Najveće hvala dugujemo svim nominovanim herojima koji nam
pružaju nadu u bolje sutra i pokazuju da i u teškim vremenima dobročinstvo živi među nama.

Konkurs ’’Oni su heroji’’ se sprovodi već treću godinu zaredom i iz godine u godinu broj prijava raste.

18 hiljada posetilaca na najvećoj naučnoj manifestaciji u ovom delu Evrope

Ovogodišnji Festival nauke u Beogradu, najveći u ovom delu Evrope, od 17. do 19. maja posetilo je 18.000 posetilaca u Hali 4 Beogradskog sajma. Festival je u delikatnom trenutku pružio podršku deci i mladima kroz manifestaciju koja je oduvek težila promociji i popularizaciji nauke, i naučnog načina razmišljanja kao osnovnih vrednosti jednog društva.

Ana Petrović, direktorka festivala, sumirala je utiske nakon održanog ovogodišnjeg izdanja: „Festival nauke održan je uz pomoć entuzijazma i ogromnog truda, rada i znanja našeg festivalskog tima, i njima sam posebno zahvalna. Uspeli smo zahvaljujući ljudima iz 56 naučnih i obrazovnih ustanova i institucija, koji su pristali da rade bez nadoknade. To su naši naučni komunikatori, ljudi kojima se mi kao Festival nauke ponosimo. Upravo je njihovo znanje i njihov angažman u promociji nauke ono što je festival dao Srbiji. Pre osamnaest godina, kada smo mi počinjali, termin naučni komunikator nije ni postojao u javnom govoru. Ti ljudi su izneli ovaj festival. Zahvalila bih se i donatorima, kompanijama i pojedincima koji su donirali sredstva kako bi ulaz na festival bio besplatan, i pomogli nam da u danima krize i žalosti vratimo veru u ljude, i da se okrenemo pravim vrednostima”.

U Ekspertinejdžeri zoni učestvovalo je 120 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 9 različitih programa. Ovi mladi naučnici i predstavili su  svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, a predstavljena je i nova generacija Ambasadorki i Ambasadora nauke, izuzetnih đaka iz cele Srbije koji svojim radom i izumima pomeraju granice nauke.

U Zoni interaktivnih postavki posetioci su imali priliku da se upoznaju sa stotinama zanimljivih naučnih tema, kako iz prirodnih, tako i iz društvenih nauka i otkriju zabavno lice nauke uz brojne interaktivne eksperimente.

U Maloj zoni posvećenoj deci uzrasta od 5 do 11 godina, mališani su iskazali kreativnost i radoznalost kroz radionice o svemiru i planetama koje bi mogli jednog dana da naselimo, saznali kako je biti arheolog i šta nam je za to sve neophodno, izučavali svetlosne pojave, bavili se ekologijom i reciklažom, slagati kockice, gledali pod mikroskope i podstaći izvodili prave naučne eksperimente u kućnim uslovima.

Na Maloj bini nastupili su Majkl Gregori iz Francuske i naši naučni komunikatori Milan Popović i Jelena Andreja Radaković.

Festival nauke je saradnji sa Mrežom za psihološku podršku organizovao psihološke radionice i predavanja, na koje se odazvao veliki broj mladih posetilaca. Deca su pisanjem i crtanjem na listićima kreirali simbolično Drvo života i Podsetnik za hrabrost.

Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući finansijskim donacijama mnogobrojnih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć, a posebno Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, kao i kompanija Laguna, Infaloom, Titan cementara Kosjerić, Grafix, Bolex Consulting, mCloud, BASF, Schneider Electric, Kefo, Epiroc, Sigma Kula, Traco i Zlatiborac. Donacijom su se priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić.

Festival nauke je posle tri godine ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.

Sajt festivala: https://festivalnauke.rs/

Nauka i zajedništvo u fokusu – Počeo 16. Festival nauke

Šesnaesti Festival nauke počeo je 17. maja u novom terminu na Beogradskom sajmu, u formi humanitarne manifestacije i besplatno za sve posetioce. Festival će se do 19. maja održavati u Hali 4 svakog dana od 10 do 18 časova.

Većina programskih celina najavljenih za originalni termin održava se u punom kapacitetu zahvaljujući velikom entuzijazmu preko 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. Posetioci tokom tri dana manifestacije mogu da vide raznovrstan program koji se bavi zaštitom životne sredine, eksperimente iz hemije i fizike, trke dronova, planetarijume, dinosauruse i neandertalce, i brojne druge atraktivne sadržaje.

Povodom početka manifestacije, direktorka Festivala nauke Ana Petrović je rekla: „Mišljenja smo da u vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Gajimo nadu da će se Festival restartovati i krenuti u narednih 16 godina rada. Poručujemo roditeljima da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat mogu da otkriju zahvaljujući direktnom susretu sa naukom. Prosvetnim radnicima poručujemo da će na jednom mestu deca mnogo toga videti i naučiti, što će njima olakšati dalju nastavu”.

Na Naučno-fantastičnoj bini svoje nastupe imaju Majkl Gregori iz Francuske i naš naučni komunikator Milan Popović, ujedno i koordinator programa Festivala nauke, koji se osvrnuo na početak manifestacije rečima: “Posle katastrofe koja nas je sve zadesila, mi smo pre nedelju dana rešili da imamo humanitarni, terapeutski festival. U tome su nas podržale mnoge kompanije i pojedinci, u tome nas je podržao veliki broj naučnih demonstratora, a kao dokaz da radimo pravu stvar tu su nastavnici i deca. U prethodnih nekoliko dana na hiljade njih se javilo i prijavilo, oni će doći da vide šta je to što možemo da im pokažemo, šta je to čemu možemo da ih naučimo. Uradili smo ono što teorija evolucije kaže da treba da uradimo: ne opstaju ni najveći, ni najlepši, već oni koji se prilagođavaju. I mi smo se prilagodili“. 

U Ekspertinejdžeri zoni, mladi „naučnici“ i svojevrsni ambasadori nauke, predstavljaju svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, fizike i hemije.

Ivona Ivošević, koordinatorka Ekspertinejdžeri zone, o ovom programu je rekla: “Tinejdžeri iz različitih gradova Srbije došli su da nam pokažu najzanimljivije naučne eksperimente iz fizike, hemije, matematike, geografije… Oni su u ovim godinama pauze vredno radili sa svojim nastavnicima i jedva čekaju da nam to pokažu. Ovo je odlična prilika za sve njihove vršnjake da se na opušten način  spreme za neku od narednih školskih lekcija i nauče neke eksperimente koje mogu pokazati u školi. Naši Ekspertinejdžeri su najbolji “Ambasadori nauke”. Oni su sigurno ti koji grade bolji svet budućnosti”.

Festival nauke, u saradnji sa Mrežom za psihološku podršku, organizuje i psihološke radionice i predavanja za zainteresovane posetioce.

“Prostor namenjen psihološkoj podršci deci u ovim teškim vremenima osmišljen je kao mesto gde deci upućujemo poruke o vrednosti života, empatije, zajedništva i prevazilaženja bespomoćnosti, straha i nesigurnosti kroz kratke kreativne aktivnosti zasnovane na interakciji sa drugima. Deca imaju priliku da izaberu neke od životnih vrednosti koje su im važne, da prepoznaju svoje snage i izvore podrške i osveste dobrobiti za mlade, pišući i crtajući na listićima i kreirajući tako simbolično Drvo života i Podsetnik za hrabrost – šta sve imamo kako bismo se nosili sa izazovima u životu, kao i značajne pozitivne poruke koje će poneti sa sobom”, navode psiholozi iz Mreže za psihološku podršku.

Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući finansijskim donacijama mnogobrojnih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć, a posebno Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, kao i kompanije Laguna, Infaloom, Tuna Fish Studio, Titan cementara Kosjerić, Grafix, McDonald’s, Sportski centar „Taš“, RNIDS, Bolex Consulting, mCloud, BASF, Schneider Electric, Kefo, Spring Onion Studio, Sigma Kula, Traco STR Dućan Lazarevac, Fortuna market Aranđelovac, Zlatiborac i Epiroc. Donacijom su se priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić.

Festival nauke je posle tri godine ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.

Sajt festivala: https://festivalnauke.rs/

Otvoren 10. Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI  

Ovogodišnje, 10. jubilarno izdanje Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu (BUDI), čija je tema „Otključano nebo”, otvoreno je u ponedeljak,  15. maja na Svetski dan porodice, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Manifestacija će trajati do 15. juna na više lokacija u Pančevu, uz više od 70 besplatnih programa namenjenih deci i mladima. Ovogodišnja zemlja gost-domaćin Bijenala je Nemačka.

Na otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Grada Pančeva, Roman Strakoš, generalni direktor kompanija Brose Srbija koja je i generalni sponzor manifestacije, i Anke Konrad, Ambasadorka Savezne republike Nemačke u Srbiji.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva prisutnima se obratio rečima: „Ja sam veoma ponosan što večeras, zajedno sa svima vama, mogu da otvorim 10. jubilarni BUDI, jer ova manifestacija čini naš grad specifičnim. Vama deco želim da uživate, da kroz kulturu otključavate vašu maštu, da stičete nova znanja i upoznajete nove kulture i prijatelje.“

Roman Strakoš, generalni direktor kompanija Brose Srbija prilikom obraćanja publici je rekao: „Velika mi je čast što sam danas sa vama, i što je ispred kompanije Brose otvaramo ovaj sjajan festival, koji će imati više od 70 aktivnosti u naredne četiri nedelje. Tragični događaji koji su se desili poslednjih dana dali su nam do znanja da moramo da počnemo da razmišljamo kako provodimo vreme sa našom decom i porodicom. Sada je vreme da promenimo naš način ponašanja i stavimo principe porodice na prvo mesto, a to su ljubav, podrška, razumevanje i uzajamno poštovanje. Dečji osmeh, to je najlepša i najjača motivacija za sve nas“.

Anke Konrad, Ambasadorka Savezne republike Nemačke u Srbiji je poručila prisutnima: „Veliko mi je zadovoljstvo što je Nemačka ove godine izabrana kao zemlja gost-domaćin 10. BUDI-ja. U umetnosti se otvara novi univerzum, koji nas vodi u svet pun avantura, magije i inspiracije. Drago nam je što ovaj festival čini deci dostupnim ovaj uzbudljiv svet. Posebnu ulogu u tom svetu umetnosti su zauzimale knjige, i velika mi je čast što su dečje knjige brojnih nemačkih autora, poput Braće Grim, Karla Maja, Mihaela Endea, Kornelije Funke, u Srbiji toliko poznata i popularna. Zahvalila bih se svim velikim i malim umetnicima koji su svoja dela stavili na raspolaganje manifestaciji, ona će inspirisati sve nas u Srbiji, a i šire“.

U okviru programa otvaranja manifestacije nastupili su horovi: Vokal kids, Muzička škola „Jovan Bandur” i Merry Gospel Choir, kao i Gimnazijalski Idol, sastav đaka Gimnazije „Uroš Predić”. Otvorena je i međunarodna izložba radova nagrađenih na 10. BUDI konkursu „Otključano nebo”u Galeriji savremene umetnosti.

10. Bijenale umetničkog dečjeg izraza organizuju Kulturni centar Pančeva i Udruženje građana BUDI. Manifestaciju tradicionalno podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i brojni drugi pokrovitelji. Generalni pokrovitelj 10. BUDI-ja je kompanija Brose.

Održan razgovor sa Bratislavom Toškovićem i Tarjom Nurmi na 18. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2023

U petak 12. maja, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda održan je razgovor s arhitektama Bratislavom Toškovićem i Tarjom Nurmi iz Finske, u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023. Prethodne večeri ova manifestacija započela je izložbom “Daljina koja spaja” posvećenoj Toškovićevom višedecenijskom radu u Finskoj.

Kimo Lahdevirta, ambasador Finske u Srbiji, povodom programa o Bratislavu Toškoviću je rekao: “Toškovićev stil se zasniva na najboljim načinima izražavanja i harmoniji drevnih vremena, kombinujući ih sa modernim razmišljanjem. Iskoristio je najbolje momente tradicionalne arhitekture, mešajući ih sa modernim rešenjima koja će ostati za buduće generacije. Tošković je doneo novi način razmišljanja u finsku arhitekturu. Njegova arhitektura je prevazišla nacionalne granice i prerasla u sopstveni međunarodni stil. Usvojivši finski mentalitet, Tošković je takođe stvorio finski identitet za budućnost. Svojim stilom ostavio je značajan trag u finskom gradskom pejzažu i infrastrukturi”.

Milenija Marušić, arhitekta, o Toškovićevom delu je rekla: “U prozorski okvir 18. po redu ove godine uramila se Finska, ona ista Finska o kojoj je naša generacija, stojeći u stavu mirno, u prepunom amfiteatru Arhitektonskog fakulteta slušala Nikolu Dobrovića i njegov govor o velikom Fincu Alvaru Altu. Iz njega je u Altovskom duhu u ovaj prostor danas zakoračio Bratislav Bata Tošković donoseći sa finskog severa breme projekata, objekata, muzike, atmosfere složenih u izložbu kojom se otvara ovogodišnji Festival arhitekture. Naslov izložbe „Daljina koja spaja“ je više od simboličnog. Čini se kao da se blistavi luk iz električne stanice u Vanti, i pre nego što je bio izgrađen, protezao od Finske do Srbije. Po luku se u stalnom pokretu smenjuju Toškovićevi objekti, konkursna rešenja, projekti tako da su naša stručna sredina i javnost upoznati sa svakim njegovim novim projektom koji je nespornim kvalitetom zasluživao ovdašnja stručna priznanja“.

Vasilije Milunović, predsednik veća Velike nagrade arhitekture za životno delo, zahvalio se Bratislavu Toškoviću, laureatu ove nagrade za 2021. godinu.  “Ova izložba ima finu prezentaciju i konotaciju da bude uzor mlađim arhitektama. To je na neki način i geslo Veća Velike nagrade, da primamo one koji mogu da prihvate misiju u arhitekturi i da se bore za nju”, istakao je Milunović.

Arhitekta Bratislav Tošković se, pre razgovora, prisutnima obratio rečima: “Moj način projektovanja ove izložbe je isti kao kada projektujem neku zgradu. Teme koje ovde vidite su izvučene iz tih zgrada i iskustva koja sam stekao s njima. U svemu tražim neku dodatnu vrednost, da zgrada ne zadovoljava samo neku funkciju, već i da ima neku priču i dušu u svemu tome. To sam pokušao da napravim ovom izložbom, tako da malo izvrnemo stereotip i način izlaganja arhitekture”.

Tarja Nurmi, arhitekta, između ostalog govorila je o svom iskustvu pisanja i radu na afirmaciji arhitekture, tokom kojeg se susrela i sa Toškovićevim delom. “U Tampereu je postajala obična betonska hala bez velike istorijske vrednosti. Onda sam čula da je Bratislav Tošković dobio posao preuređivanja te zgrade u kancelarijski prostor. Tako smo se prvi put susreli. Kasnije sam bila izabrana za članicu žirija Bijenala Muzeja finske arhitekture, svojevrsnih čuvara arhitekture u Finskoj. Moj zadatak bio je promovišem ideju odavanja priznanja arhitektama koji se ne bave samo elegantnim vilama i privatnim kućama, već i nečim što pomera granice i od običnog stvara izuzetno. To je bilo prvi put da Bratislav otvori ta vrata finske arhitekture, pre 20 godina”.

Ovogodišnje, 18. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023 održava se od 11. maja do 17. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, a obuhvata sedam izložbi, četiri šetnje, dva izleta, niz seminara, tribina i edukativnih programa za širu i stručnu javnost.

Festival nauke poziva društveno odgovorne kompanije da pomognu održavanje besplatnog izdanja manifestacije

Festival nauke, koji je otkazan dan pred otvaranje zbog tragičnih događaja u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar, poziva srpske i inostrane kompanije koje posluju u Srbiji, kao i istaknute pojedince, da se uključe u organizaciju, kako bi se manifestacija održala od 17. do 19. maja besplatno za đake iz cele Srbije.

„U vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Festival nauke vidimo kao sigurnu luku u predstojećim danima i nedeljama – u kome deca, roditelji, nastavnici i profesionalci iz brojnih oblasti mogu zajedno razgovarati o aktuelnim ali i svim životnim temama, posavetovati se sa stručnim licima i učiti o prirodi i društvu“, rekla je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke.

Prema njenim rečima, da bi se Festival nauke održao besplatno za sve učenike i roditelje, neophodna je pomoć u vidu finansijske donacije koja bi pokrila osnovne troškove produkcije. Pola novca je već sakupljeno, oko 4 miliona dinara, uz pomoć donacija Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, Titan cementare Kosjerić i kompanija Grafix, Kefo i Traco. Kampanji su se donacijom priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić, kao i mnogi drugi.

Kao tim koji duboko saoseća sa direktnim i indirektnim žrtvama tragedije, Festival nauke će zajedno sa stručnim partnerima u toku manifestacije u prostoru Sajma organizovati i besplatnu psihološku pomoć za đake, nastavni kadar i roditelje.