Vesti

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 30. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri filma će biti prikazana izvan konkurencije.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 19 će filmova zabilježiti svjetsku, 9 međunarodnu, 3 evropsku, 23 regionalnu i 3 bosanskohercegovačku premijeru.

„Prikazivanje ovih 57 premijera, uz još 15-ak filmova u programima U Fokusu i Open Air koji će tek biti najavljeni, čini Sarajevo Film Festival i ove godine mjestom gdje najšira publika, kao i filmska struka i kritika, može dobiti najprecizniju sliku filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, Ukrajini i Južnom Kavkazu danas. Ove regije su istovremeno u žiži i na margini svjetske pažnje, a Festival pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje svih nijansi iskustava sa geopolitičke i umjetničke margine koje često nedostaju u sklapanju kompleksne slike današnjice. Srce Sarajeva je u proteklih 20 godina, otkako se dodjeljuje, postalo zaista vrijedna filmska nagrada koja amplificira glasove iz ove regije i približava ih svjetskoj javnosti, i vjerujemo da će tako biti i ovaj put“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 940 filmova: 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih filmova.

„Izbor takmičarskih programa ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Festivala urađen je u skladu sa zadatkom koji smo sebi kao festival postavili u vrijeme kada je on pokrenut. Ove selekcije posvećene su novim autorima, originalnim pričama i konceptima. U našoj takmičarskoj areni, po ustaljenoj praksi uvijek spremni na kreativni rizik, uz filmove i autore čiju su vrijednost ove godine prepoznali najveći svjetski filmski festivali: Cannes, Berlin, Venecija, našli smo mjesta i za nekoliko novih naslova, nekoliko svjetskih premijera za koje vjerujemo da im je mjesto upravo u takvoj selekciji. Kao što je poznato, za naše takmičarske programe biramo filmove iz široke regije Jugoistočne Evrope, koju odlikuju šarolike filmske prakse i tradicije, raznolikost u izboru tema, filmskog jezika i kreativnih afiniteta. Zahvaljujući upravo bogatstvu raznovrsnosti, može se reći da naši takmičarski programi i ove godine predstavljaju veliki filmski svijet današnjice u malom“, izjavila je kreativna direktorica Sarajevo Film Festivala Izeta Građević.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, u program je uvrstila 9 filmova, od kojih će u konkurenciji za nagrade 1 film imati svjetsku, 1 evropsku, a 6 filmova regionalnu premijeru. Izvan konkurencije, kao gala projekcija, jedan će film zabilježiti svjetsku premijeru.

„Ovogodišnja selekcija je istovremeno i pozivnica ali i uputstvo, mogućnost i restrikcija, obećanje i prijetnja, sigurno mjesto, ali i izazov. Autorice i autori osam filmova u konkurenciji i jednog filma izvan konkurencije na različite načine izražavaju zabrinutost za svijet danas, jučer i sutra. Selekcija je polifonija različitih i raznovrsnih perspektiva o ratu, historiji, ljubavi, izdaji, o krhkoj budućnosti ali i vječnoj ljudskoj potrebi za pripadanjem. S ovom selekcijom pozivamo vas da razmislite o ambivalentnosti sadašnjeg svijeta koji izgleda da nikada nije bio fragilniji“, izjavila je Tataragić.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film, za program je izabrala 21 film. U konkurenciji za nagrade 19 je filmova: 3 će filma u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 5 međunarodnu, 1 evropsku, 8 regionalnih i 2 filma bosanskohercegovačku premijeru. Dva filma će biti prikazana izvan konkurencije: jedan će imati svjetsku, a jedan bh. premijeru.

„Ovogodišnju selekciju možemo nazvati ‘pecanje u rijeci vremena’ . Ovaj metod, kreativno primijenjen u velikom broju izabranih filmova, nudi jedinstvenu autorsku perspektivu korištenja protoka vremena, bilo kroz izuzetan arhivski materijal ili rafinirano filmsko promatranje. Dokumentaristi time nude publici uzbudljivo osjetilno iskustvo i potiču na razmišljanje. Ovo je i godina osobnih priča; polovina selekcije reflektira krajnje personalno ili intimno obiteljsko, no kroz suptilno predočen mikro svijet zrcali se zapravo i uzbudljivi, često provokativan makro svijet okruženja, političkih previranja, socijalnih borbi. Kratki dokumentarci odvažno donose kreativno prožimanje filmskih stilova i otvaranje granica dokumentarne teksture ka drugim žanrovima. Ponosno ističemo čak sedam talentiranih debitantica iz regije čiji će hrabri i nadasve originalni filmski izričaji obilježiti ovu dokumetarističku godinu“, izjavila je Šešić.

U Takmičarskom programu – kratki film, po izboru selektorice Elme Tataragić, ove je godine 12 filmova: 4 će imati svjetsku, 2 međunarodnu, 1 evropsku, a 5 filmova regionalnu premijeru.

„Ova godina donosi uzbudljivu selekciju kratkometražnih filmova koji se takmiče za Srce Sarajeva. Nije neobično da odabranih 12 filmova donosi izuzetno raznovrsne pristupe i svjetove sa temama koje su potpuno različite. No, bez obzira na raznovrsnost, sve autorice i autori postavljaju pitanja identiteta, budućnosti i perspektive u današnjem krhkom svijetu. I ono što je možda najvažnije, ovi filmovi donose dašak slobode i u izrazu, a i u odnosu prema svijetu“, kaže Tataragić o selekciji kratkog filma.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 9 imati svjetsku, 2 međunarodnu, a 4 filma regionalnu premijeru.

„Od 15 fimova u konkurenciji, uz 11 igranih, u konkurenciji su se našla i tri animirana i jedan dokumentarni film. Ono što posebno raduje vidjeti u ovogodišnjem izdanju programa je sva tematska i stilska raznovrsnost radova, ali i spremnost da se rizikuje, ne pristaje na kompromise, i istovremeno suvereno vlada filmskim jezikom. Od klasičnih problema odrastanja (pa i onih kasnih koje neke od likova uhvate tek u tridesetima), preko porodičnih drama, pitanja identiteta i migracija (ekonomskih i onih uzrokovanih ratovima), klasnih podjela, rodno zasnovanog nasilja, toksičnosti muško-ženskih, ali i porodičnih i prijateljskih odnosa, pa sve do nekih kompleksnijih pitanja čovjekovog postojanja, njegove veze sa prirodom te neminovnog razmišljanja o smrti i kraju svijeta (bukvalnom ili onakvom kakvim ga znamo), ova selekcija pokazuje svu širinu tema kojima se mladi autori/ce bave“, izjavila je Krsmanović.

Takmičarski program obuhvata filmove i autore/ice iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

TAKMIČARSKI PROGRAM – IGRANI FILM 2024.

Žiri:

Predsjednik žirija: Paul Schrader, reditelj i scenarist, SAD

Sebastian Cavazza, glumac, Slovenija

Una Gunjak, rediteljica, scenaristica i montažerka, BiH

Juho Kuosmanen, reditelj i scenarist, Finska

Noomi Rapace, glumica i producentica, Švedska

Nagrade:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI IGRANI FILM

Novčanu nagradu, u iznosu od 16.000 €, sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Novčanu nagradu, u iznosu od 10.000 €, obezbjeđuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa UNESCO-om

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

1. MEĐU BOGOVIMA, Vuk Ršumović (Srbija, Italija, Hrvatska, 2024, 102 min.) – svjetska premijera

2. OBITELJSKA TERAPIJA / ODREŠITEV ZA ZAČETNIKE, Sonja Prosenc (Slovenija, Italija, Hrvatska, Norveška, Srbija, 2024, 122 min.) – evropska premijera

3. ARKADIJA / ARCADIA, Yorgos Zois (Grčka, Bugarska, SAD, 2024, 99 min.) – regionalna premijera

4. REDAKCIJA / REDAKTSIYA, Roman Bondarchuk (Ukrajina, Njemačka, Slovačka, Češka, 2024, 126 min.) – regionalna premijera

5. SELO POKRAJ RAJA / THE VILLAGE NEXT TO PARADISE, Mo Harawe (Austrija, Francuska, Njemačka, Somalija, 2024, 132 min.) – regionalna premijera

6. SVETI ELEKTRICITET / TSMINDA ELEKTROENERGIA, Tato Koteshivili (Gruzija, Nizozemska, 2024, 95 min.) – regionalna premijera

7. TRI KILOMETRA DO KRAJA SVIJETA / TREI KILOMETRI PÂNĂ LA CAPĂTUL LUMII, Emanuel Pârvu (Rumunija, 2023, 105 min.) – regionalna premijera

8. VELIKA SEDMICA / SĂPTĂMÂNA MARE, Andrei Cohn (Rumunija, Švicarska, 2024, 133 min.) – regionalna premijera

9. MAJKA MARA, Mirjana Karanović (Srbija, Slovenija, Švicarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Luksemburg, 2024, 96 min.) – gala, svjetska premijera, izvan konkurencije

TAKMIČARSKI PROGRAM – DOKUMENTARNI FILM 2024.

 Žiri:

Mandy Chang, osnivačica i kreativna direktorica Freemantleove dokumentarne produkcije Undeniable, SAD

Marek Hovorka, osnivač i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, Češka

Wang Xiaoshuai, reditelj, scenarist i producent, Narodna Republika Kina

Nagrade:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

Novčanu nagradu, u iznosu od 4.000 €, obezbjeđuje Vlada Švicarske

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI KRATKI DOKUMENTARNI FILM

Novčana nagrada u iznosu od 2.000 € 

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM KOJI TEMATIZIRA LJUDSKA PRAVA

Novčanu nagradu, u iznosu od 3.000 €, obezbjeđuje Kraljevina Nizozemska

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

1. BIANG BIANG EXPRESS / MIÀN MIÀN JÙ DÀO, Nikola Stojanović (Srbija, Kina, 2024, 10 min.) – svjetska premijera

2. TATINA USPAVANKA /TATOVA KOLYSKOVA, Lesia Diak (Ukrajina, Rumunija, Hrvatska, 2024, 78 min.) – svjetska premijera

3. TVOJ ŽIVOT BEZ MENE / AZ ÉLETED NÉLKÜLEM, Anna Rubi (Mađarska, Švedska, 2024, 72 min.) – svjetska premijera

4. GALEB, David Lušičić (Hrvatska, 2024, 29 min.) – međunarodna premijera

5. HETEROTOPIJA, Nikola Nikolić (Srbija, 2024, 7 min.) – međunarodna premijera

6. LOXY, Dimitris Zahos, Thanasis Kafetzis (Grčka, 2024, 87 min.) – međunarodna premijera

7. NAŠA DJECA, Silvestar Kolbas (Hrvatska, 2024, 92 min.) – međunarodna premijera

8. ONO ŠTO ZAHTJEVAMO OD KIPA JE DA SE NE POMJERA / AFTO POU ZITAME APO ENA AGALMA INE NA MIN KINITE, Daphné Hérétakis (Grčka, Francuska, 2024, 31 min.) – međunarodna premijera

9. POVRATAK U JASENOVAC / RE:VISITED JASENOVAC, Admir Rahmanović (Bosna i Hercegovina, Švedska, 2023, 12 min.) – evropska premijera

10. ALICE ON & OFF, Isabela Tent (Rumunija, 2024, 86 min.) – regionalna premijera

11. BOL, Ivan Faktor (Hrvatska, 2024, 22 min.) – regionalna premijera

12. CENT’ANNI, Maja Prelog (Slovenija, Italija, Poljska, Srbija, Austrija, 2024, 87 min.) – regionalna premijera

13. IZMEĐU DELIKATNOSTI I NASILJA / ZARAFET VE ŞIDDET ARASINDA, Şirin Bahar Demirel (Turska, Nizozemska, 2023, 15 min.) – regionalna premijera

14. KOMADIĆI LEDA / FRAGMENTY LYODU, Maria Stoianova (Ukrajina, Norveška, 2024, 95 min.) – regionalna premijera

15. … NED, TASSOT, YOSSOT …, Brigitte Weich (Austrija, 2023, 99 min.) – regionalna premijera

16. PAVILJON 6, Goran Dević (Hrvatska, 2024, 69 min.) – regionalna premijera

17. SLIKA ZA PAMĆENJE / FOTO NA PAM’YAT, Olga Chernykh (Ukrajina, Francuska, Njemačka, 2023, 72 min.) – regionalna premijera

18. KAO BOLESNO ŽUTA / SI E VERDHË E SËMUR, Norika Sefa (Kosovo*, 2024, 23 min.) – bh. premijera

19. KO ĆE POKUCATI NA VRATA MOG DOMA, Maja Novaković (Srbija, Bosna i Hercegovina, Belgija, 2024, 85 min.) – bh. premijera

20. PRASLOVAN, Slobodan Maksimović (Slovenija, Hrvatska, 2024, 112 min.) – svjetska premijera, izvan konkurencije

21. BEKIM FEHMIU, Valmir Tertini (Albanija, 2023, 66 min.) – bh. premijera, izvan konkurencije

TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM 2024.

Žiri:

Anamaria Antoci, producentica, Rumunija

Flora Anna Buda, rediteljica, Mađarska

Burak Çevik, reditelj i producent, Turska

Nagrade:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI KRATKI FILM

Kvalifikacioni film za nominaciju za nagradu Oscar®

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

KANDIDATURA ZA NAGRADU EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE U KATEGORIJI NAJBOLJI KRATKI FILM

1. BONACA, Luka Vlaho (Bosna i Hercegovina, 2024, 14 min.) – svjetska premijera

2. GAIA, Enis Čišić, Nermin Hamzagić (Bosna i Hercegovina, 2024, 11 min.) – svjetska premijera

3. RUJNA ZORA, Ivan Đurović (Srbija, SAD, 2024, 25 min.) – svjetska premijera

4. @TIKTOK_COWBOY, Anastaseu Ștefan (Rumunija, 2024, 17 min.) – svjetska premijera

5. ELENE DARIANI, Elene Tavadze (Gruzija, 2024, 15 min.) – međunarodna premijera

6. ŽIVA / ZHYVA, Vladlen Odudenko (Ukrajina, 2023, 12 min.) – međunarodna premijera

7. ZEMLJIŠNA OSVETA / ZEMBEREK, Recep Çavdar (Turska, Španija, 2023, 20 min.) – evropska premijera

8. ČOVJEK KOJI NIJE MOGAO ŠUTJETI, Nebojša Slijepčević (Hrvatska, Francuska, Bugarska, Slovenija, 2024, 13 min.) – regionalna premijera

9. KAO DA NE POSTOJIŠ / SANKI YOXSAN, Azer Guliev (Azerbejdžan, Francuska, 2024, 15 min.) – regionalna premijera

10. ODSUTAN / NOKSAN, Cem Demirer (Turska, 2024, 23 min.) – regionalna premijera

11. TAKO TSUBO, Eva Pedroza, Fanny Sorgo (Austrija, Njemačka, 2024, 6 min.) – regionalna premijera 

12. USPUT / RRUGËS, Samir Karahoda (Kosovo*, 2024, 15 min.) – regionalna premijera

TAKMIČARSKI PROGRAM – STUDENTSKI FILM 2024.

Žiri:

Anna Gyimesi, rediteljica, Mađarska

Delphine Jeanneret, filmska kustosica i predavačica na Odsjeku za film Ženevskog univerziteta umjetnosti i dizajna, Švicarska

Ivan Ramljak, reditelj, nezavisni kustos i selektor za kratki film Rotterdam Film Festivala, Hrvatska

Nagrada:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM

Novčanu nagradu, u iznosu od 1.000 €, obezbjeđuje Vijeće za regionalnu saradnju

1. ASISTENCIJA / ASIST, Maria Tsioli (Grčka, 8 min.) – svjetska premijera

2. MENTOR, Tinkara Klipšteter (Slovenija, 2024, 15 min.) – svjetska premijera

3. MIRIS SVJEŽE FARBE / MIRIS SVEŽE FARBE, Nađa Petrović (Srbija, 2024, 14 min.) – svjetska premijera

4. MORAMO RAZGOVARATI O DILAN / DILAN HAKKINDA KONUŞMALIYIZ, Umut Şilan Oğurlu (Turska, 2024, 20 min.) – svjetska premijera

5. NIŠTA LIČNO, TATA, Tamara Pavićević (Crna Gora, 2024, 9 min.) – svjetska premijera

6. PITYLOS, Galatia Lagoutari (Grčka, 2024, 17 min.) – svjetska premijera

7. POSLJEDNJA KAP / AZ UTOLSÓ DOBÁS, Anna Tőkés (Mađarska, 2024, 11 min.) – svjetska premijera

8. SRETAN SMAK SVIJETA / OSTANNII DEN, Anastasiia Mykhalchuk (Ukrajina, 2024, 13 min.) – svjetska premijera

9. SRETNO, SARO!, Isidora Ratković (Bosna i Hercegovina, 2024, 22 min.) – svjetska premijera

10. DOBA ZMAJA / SÁRKÁNYKOR, Marcell Farkas (Mađarska, Austrija, Luksemburg, 2023, 30 min.) – međunarodna premijera

11. IZA LICA / ONKRAJ OBRAZA, Anja Resman (Slovenija, Hrvatska, 2024, 9 min.) – međunarodna premijera

12. AKO PLUTAM / DACĂ VOI PLUTI, Bogdan Alecsandru (Rumunija, 2024, 12 min.) – regionalna premijera

13. DJECA PTICA / A MADÁR GYERMEKEI, Júlia Tudisco (Mađarska, 2024, 11 min.) – regionalna premijera

14. GÜL, Lidija-Rukiye Kumpas (Austrija, 2024, 28 min.) – regionalna premijera

15. HAOS KOJI JE OSTAVILA IZA SEBE / TO CHAOS POU AFISE PISO TIS, Nikos Kolioukos (Grčka, 2023, 33 min.) – regionalna premijera

30. Sarajevo Film Festival će biti održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

„CinemaHarmony: Merging European Film and Cultural Heritage“ нови пројекат Мреже биоскопа подржан од стране Europa Cinemas – MEDIA Креативна Европа

Пројекције филмова, концерти и радионице за младе музичке таленте широм Србије

Мрежа биоскопа коју чине Културни центар “Мија Алексић” Горњи Милановац, Лесковачки културни центар, Вилин град у Нишу и мтс Дворана покренули су пројекат „CinemaHarmony: Merging European Film and Cultural Heritage“ који ће бити реализован од јула 2024. до краја јуна 2025. године.

Радионице за младе композиторе биће одржане у четири града – Београду, Горњем Милановцу, Нишу и Лесковцу.

Млади таленти који буду учествовали на радионицама представиће своје композиције на концертима филмске музике у част легендарног филмског композитора Енија Мориконеа (1928-2020).

Концерти филмске музике биће изведени од стране посебно формираног оркестра састављеног од искусних музичара (Tekiart ансамбла) и наставника и полазника/ђака из угледне Школе за музичке таленте у Ћуприји. Оркестар ће публици приближити и безвременске композиције Мориконеа, одајући почаст једном од највећих европских и светских композитора филмске музике.

Уз концерте, у сваком од градова биће приказана три европска филма за која је Мориконе написао музику, као и три обећавајућа нова европска филма са потенцијалом да постану будући класици.

Објашњавајући сарадњу партнери на пројекту су рекли: „Пројекат CinemaHarmony настао је са идејом промоције европских филмова у нашој земљи уз поштовање културне баштине. Такође, циљ нам је да превазиђемо изазове који настају услед ограниченог приступа висококвалитетном филмском садржају и да развијaмо публику. Посебна пажња нам је усмерена ка младима и њиховој едукацији о европском филму кроз организацију догађаја са посебним акцентом на филмској музици.“

„Посебан фокус пројекта биће на развоју талената, кроз сарадњу с образовним институцијама. Желимо да инспиришемо и друге биоскопе да успоставе сличне партнерске односе с локалним школама и академијама. Кроз сарадњу са Мрежом биоскопа, која обухвaта преко 50 биоскопа широм земље, мисија наше сарадње је и унапређење укупних организационих и оперативних капацитета наших партнера путем имплементације иновативних приступа у развоју публике“, нагласили су организатори.

Пројекат „CinemaHarmony“ подржан је од стране програма „Collaborate to Innovate“ удружења Europa Cinemas – MEDIA Креативна Европа.

Nišville radio od sada i na YouTube kanalu!

Foto: Nišville promo

Nišville jazz festival ove godine obeležava čak tri značajna jubileja: 30 godina postojanja, 15 godina volonterizma i 30 godina od osnivanja Nišville radija.

Za protekle tri decenije Nišville radio je sa svojim kultnim emisijama, originalnim duhovitim džinglovima i pažljivo biranim play listama (rock, blues i jazz) postao bastion umetničke muzike braneći dosledno evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo negujući muzički ukus publike.

Nišville radio se može slušati na oficijelnom sajtu festivala www.nisville.com a od pre par dana radio program muzičkog Nišville radija možete pratiti i na YouTube kanalu putem linka https://www.youtube.com/watch?v=d1WoL3lT218&ab_channel=NisvilleJazzFestival

U godini jubileja, Nišville produkcija je pripremila i poklone za najvernije slušaoce Nišville radija, tako da će u narednom periodu poklanjati po dva kompleta ulaznica za predstojeći festival (15 – 18. avgust), za onog ko bude bio 10.000-ti subscriber, zatim 20.000-ti subscriber i tako nadalje za svakog deseto hiljaditog slušaoca do početka festivala.

Za više informacija obratiti se na e-mail adresu support@nisville.com

SARAJEVO FILM FESTIVAL – Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine nominovao osam serija u 14 kategorija. Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. godine.

Odluka o nominovanim serijama donesena je na osnovu rezultata elektronskog glasanja filmskih i TV profesionalaca članova strukovnog žirija. Isti strukovni žiri će novim elektronskim glasanjem donijeti odluku i o dobitnicima nagrada Srce Sarajeva za TV serije. Najbolji će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada koja će biti održana 18. avgusta na 30. Sarajevo Film Festivalu.

„Stiče se dojam da serije iz različitih zemalja unutar regije sve više privlače svoju publiku širom regije: za to su zaslužni kako tradicionalni emiteri u regiji koji prepoznaju vrijednost ovakvog sadržaja za svoje programske šeme, ali i globalni streameri prisutni na našem tržištu koji kupuju sve više lokalnog sadržaja. Vjerujemo da je uloga strukovnih nagrada kao što su ove dodatno promovisati ono najkvalitetnije što ovaj sadržaj nudi i time potaknuti cjelokupan sektor na stalno podizanje kvalitete“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodeljuju se u dve kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija dodeljuje se osam nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

U kategoriji komedija dodjeljuje se šest nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024.

Nominirani za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala:

I. NAJBOLJA DRAMSKA SERIJA

GORA (Hrvatska)

KOŽA (Srbija)

POZIV (Srbija)

ZNAM KAKO DIŠEŠ (Bosna i Hercegovina)

NAJBOLJA GLAVNA GLUMICA U DRAMSKOJ SERIJI

Jasna Đuričić (ZNAM KAKO DIŠEŠ)

Mirjana Joković (POZIV)

Vesna Trivalić (KOŽA)

NAJBOLJI GLAVNI GLUMAC U DRAMSKOJ SERIJI

Ermin Bravo (ZNAM KAKO DIŠEŠ)

Uliks Fehmiu (POZIV)

Žarko Laušević (1960. – 2023.) (VREME SMRTI)

NAJBOLJA EPIZODNA ULOGA – GLUMICA U DRAMSKOJ SERIJI

Snežana Bogdanović (POZIV)

Milica Janevski (KOŽA)

Jelena Kordić Kuret (ZNAM KAKO DIŠEŠ)

NAJBOLJA EPIZODNA ULOGA – GLUMAC U DRAMSKOJ SERIJI

Ermin Bravo (POZIV)

Mirvad Kurić (ZNAM KAKO DIŠEŠ)

Marko Todorović (KOŽA)

ZVIJEZDA U USPONU

Lazar Dragojević (ZNAM KAKO DIŠEŠ)

Jovana Gavrilović (KOŽA)

Danica Nedeljković (POZIV)

NAJBOLJI SCENARIJ ZA EPIZODU – DRAMSKA SERIJA

Nikola Pejaković (KOŽA – 1. epizoda)

Marko Popović (POZIV – 6. epizoda)

Jasmila Žbanić i koscenaristica Elma Tataragić (ZNAM KAKO DIŠEŠ – 1. epizoda)

NAJBOLJA REŽIJA ZA EPIZODU – DRAMSKA SERIJA

Marko Djilas (POZIV – 3. epizoda)

Saša Hajduković (KOŽA – 5. epizoda)

Nermin Hamzagić (ZNAM KAKO DIŠEŠ – 3. epizoda)

II. NAJBOLJA KOMEDIJA

PRINC IZ ELEJA (Bosna i Hercegovina)

RADIO MILEVA (Srbija)

NAJBOLJA GLAVNA GLUMICA – KOMEDIJA

Mediha Musliović (PRINC IZ ELEJA)

Olga Odanović (RADIO MILEVA)

NAJBOLJI GLAVNI GLUMAC – KOMEDIJA

Branimir Brstina (RADIO MILEVA)

Alen Muratović (PRINC IZ ELEJA)

ZVIJEZDA U USPONU – KOMEDIJA

Kris Gavrić (RADIO MILEVA)

Nikola Trišić (POPADIJA)

NAJBOLJI SCENARIJ ZA EPIZODU – KOMEDIJA

Zorica Cvijetić (RADIO MILEVA – 14. epizoda)

Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar (PRINC IZ ELEJA – 4. epizoda)

NAJBOLJA REŽIJA ZA EPIZODU – KOMEDIJA

Elmir Jukić (RADIO MILEVA – 14. epizoda)

Alen Šimić (PRINC IZ ELEJA – 4. epizoda)

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

AFRO FESTIVAL u Muzeju afričke umetnosti

Puls Afrike na jedinstvenom muzejskom festivalu u Beogradu!

Tradicionalni Afro festival biće održan u subotu i nedelju, 29. i 30. juna u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (Andre Nikolića 14, Senjak).

Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost sa ciljem da kroz edukativne i popularne programe, kao i promociju afričkih umetnosti i zanata podrži zaštitu kulturnog nasleđa.

Tokom ovih dana Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu – postaje mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem i udubljivanjem u različite oblike kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta i koji su njime inspirisani.

Uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posebno aranžirani štandovi dočaraće raznovrsnu kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike u posebnom programu Durbar (Festival festivala).

Ove godine učestvuju ambasade: Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Konga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije. 

Veoma bogat program festivala obuhvataće, između ostalog, afrički bazar, izložbu najuspešnijih radova sa Devetog likovnog konkursa za decu “Impresije o Africi”, modnu reviju nigerijskih dizajnera i radionicu na kojoj će dame učiti tehnike vezivanja afričkih turbana. Za decu su pripremljene radionice hip-hop plesa, kreiranje kolaž- scenografije sa zamišljenog ili stvarnog putovanja u Afriku, kao i oslikavanje murala sa motivima po uzoru na ukara tkanine iz Nigerije i Kameruna. Na Afro festivalu publika će moći da odigra i partiju mankale, jedne od najstarijih misaonih igara, kao i da isproba borilačku veštinu Kapuera Angola.

U okviru muzičkog dela programa nastupiće di-džej Pen, multidisciplinarni umetnik iz Nigerije, kao i Nego Zamba, alias Žoze Delson do Nasimento, popularni brazilski gitarista i improvizator. Ritmove singidundun, đembe i sabar bubnjeva izvodiće perkusionisti škole „Singidundun“. Ovaj sastav pratiće i plesni nastup plesačice Donie Tembe Đurić iz Mozambika. Muzičku pozadinu događaja upotpuniće i bend “Avalski put” koji čine strani studenti, pretežno iz Afrike, koji borave i studiraju u Srbiji zahvaljujući projektu “Svet u Srbiji”.

Zvanično obraćanje Nj.E. Mohameda Amina Belhaža, ambasadora Maroka, u pratnji članova Grupe afričkih ambasadora u Srbiji održava se u nedelju u 12 sati, nakon čega sledi nastup poznatog muzičara i kantautora Marka Luisa. 

Posetioci Afro festivala imaće priliku da uživaju u izvođenju Markovih numera koje predstavljaju miks RNB, fank, soul i hip-hop i afro-ritmova, ali obiluju i elementima sa Balkana, iz Bugarske, Indije i Irana.

Tokom festivala biće održano i nekoliko predavanja: “Zapadnoafrička tradicionalna muzika – Đembe” Dragice S. Jovanović, “Bviti/Bvete: Religija, tradicija ili ritual?” Pola Armanda Mombeja Indaki i “Između kolonizacije čula i stvaralačkog otpora: Elektronska muzika u istočnoj Africi” Dr Pjotra Čihotskog, kao i kustosko vođenje kroz tematsku izložbu “Zdravko Pečar – (Auto)portreti.

Tokom događaja publika će moći da odloži ambalažni otpad na štandu kompanije Sekopak.

Cena ulaznice je 400 dinara, program se održava od 10 do 18 sati, a kompletan sadržaj može se videti na sajtu Muzeja afričke umetnosti:

https://mau.rs/sr/61-vesti/najava-doga%C4%91aja/2227-afro-festival-2024.html

Foto: MAU Promo

Početak internacionalne manifestacije “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” 29. juna u Beogradu

FOTO – Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 2, Bojana Janjić, Hanna-Priemetzhofer, Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 3, Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 4, Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 1.

U subotu, 29. juna u 13 časova, plovidbom brodom “Kej 2” po ušću Save u Dunav u Beogradu,
započeće internacionalna manifestacija “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings”. Na ovom
događaju biće objavljena lista umetnika i umetnica koji će učestvovati na plovećim
rezidencijama. Biće prezentovana i četiri „Jedra“ – otiska na tekstilu za svaku plovidbenu rutu,
kao i premijera pesme „Motility“ Marije Balubdžić. Domaćini ovog događaja ispred grupe
kustosa i producenata su Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Dragana Jovović iz organizacije Udruženi
umetnički rad, Annette Mees i Naomi Russell iz Stichting Passaros/espaco agora now.
Projekat “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je putujući paviljon u obliku četiri broda
koji plove po četiri evropske reke – Dunavom, Rajnom, Vislom i Težom, pre konačnog susreta u
Lisabonu u okviru završnog umetničkog programa u novembru 2024. Plovidbe će trajati tokom
septembra i oktobra ove godine, a kustosi će biti deo umetničkih posada brodova.
Ovaj putujući paviljon će pratiti geografske konture Evrope sa fokusom na alternativne centre i
kretanja, teritorije i zajednice, kao i na perspektive i geografije periferija. Dajući centralno
mesto umetnicima/ama i uz učešće različitih zajednica na obalama četiri evropske reke kao i u
istorijskom centru, ali i po periferijama Lisabona, Liquid Becomings ima potencijal da pomogne
u zamišljanju zajedničke, višeglasne budućnosti.

„Ovogodišnji Evropski paviljon se pre svega bavi trajanjem umetničkog procesa, pitanjem kako u
umetničku praksu uključiti vreme, promenu i neposredan odnos sa okolinom. Glavni deo
Paviljona se odvija na rekama i u njihovoj okolini, u stalnom pokretu sa interdisciplinarnom i
međunarodnom grupom umetnika i umetnica. Za nas je ovo i eksperimentalni rad u kome se
nadamo da ćemo zajedno testirati, izneveriti i ponovo izgraditi uobičajene pojmove o tome
kako, gde i za koga se dešava umetnost“, istakli su kustosi manifestacije Siniša Ilić i Bojan
Đorđev.

Liquid Becomings predstavlja saradnju međunarodnih organizacija koje predvodi holandski
Stichting Passaros i njihova mreža espaço agora now; Teatro Meia Volta, MS Fusion, Udruženi
umetnički rad, FLOW. Kustosi manifestacije su Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maria Magdalena
Kozłowska, Siniša Ilić, Alfredo Martins, Annette Mees, Naomi Russell, Olga Uzikaeva, Agnieszka
Brzezanska i Ewa Ciepielewska.

“Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je narudžbina Evropske kulturne fondacije (ECF) uz
dodatnu podršku Fondacije Calouste Gulbenkian, Dgartes, Ambasade Kraljevine Holandije u
Beogradu, Quinta Alegre i Resonance FM. Ovaj panevropski i multidisciplinarni umetnički
program pitanja o Evropi i njenoj budućnosti postavlja u prvi plan kroz umetničke programe i
nove radove. Program je pokrenula Evropska kulturna fondacija 2020. godine iz uverenja da
nam je potrebno više kulturnih prostora koji prevazilaze nacionalne granice da bismo istražili i
zamislili šta Evropa jeste i šta može ili treba da postane.

Dejan Milićević i Filip Black premijerno predstavljaju audio-vizuelni projekat „Harmonične boje“ u galeriji Brooklyn – Beograd 

U srcu beogradske umetničke scene rađa se nesvakidašnja kolaboracija koja spaja različite sfere umetnosti. Slikar Filip Black i producent i DJ Dejan Milićević, oba duboko ukorenjeni u subkulturnim pokretima, udružuju svoje veštine u projektu koji kombinuje vizuelnu i muzičku umetnost, pod nazivom „Harmonične Boje”.

Premijera „Harmoničnih Boja“ održaće se u subotu, 29. juna 2024. s početkom u 19h u beogradskoj galeriji Brooklyn – Beograd, na Gundulićevom vencu 34, gde će posetioci imati priliku da dožive ovu fuziju umetnosti uživo.  

Fotografija: Studio B1, Nenad Ralić

Otvaranje izložbe “Ponesi svoj projekat” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024

Foto – Galerija Nikola Koka Janković, Vizitorski centar Kragujevac, Šumarice.

Izložba “Ponesi svoj projekat” u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 biće otvorena u utorak, 18. juna u 19 časova u BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti (Mila Milunovića 1). Na ovoj izložbi učestvuje Addicted Design studio iz Kragujevca, koji čine arhitekte Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić. Biće prikazani projekti čiji je stvaralački kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom četvorogodišnjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju. Kustoskinja izložbe je Natalija Đukić koja će govoriti na otvaranju, kao i dr Pavle Stamenović, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja.

“Svaki projekat za nas znači istraživanje prostora slobode i imao je uticaj na kreativno ponašanje – niz stanja i gestova od kojih je sastavljen rad, koje se u svakom pojedinačnom projektu ponavlja kao uzorak ili trag koji se sledi. Svaki projekat značio je reformiranje prakse u odnosu na kontekst, od klasičnog projektantskog studija manjeg formata, do studija sa pripadajućom radionicom i usmerenjem ka zaokruživanju procesa od projektovanja do izvođenja”, navode Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

BINA tim kroz program “Ponesi svoj projekat” želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2024. godine.

Reset! Evropska mreža nezavisnih kulturnIh i medijskIh organizacija, predstavlja Atlas nezavisne kulture i medija

foto: Reset!

Svedočanstvo o trenutnom stanju nezavisnosti u Evropi

Reset! Evropska mreža nezavisnih kulturnih i medijskih organizacija,  koju je 2022. godine, pokrenula asocijacija Arty Farty iz Liona (Francuska) i koju podržava Kreativna Europa, ujedinjuje 99 nezavisnih kulturnih i medijskih struktura iz 27 zemalja, sa ciljem da stvori

vrstu zajednice među nezavisnim članovima, i dokumentuje njihov položaj, kao i njihovo osnaživanje i povećanje njihove vidljivosti širom Europe.

Reset! predstavlja svoj Atlas nezavisne kulture i medija, razvijenu i proširenu verziju opsežnog uredničkog rada sprovedenog kroz dve godine istraživanja, oličenog u organizaciji 64 radionice širom kontinenta i značajnom dokumentovanju koje se sastoji od članaka, intervjua i biltena.

Reset! je evropska mreža, koju je pokrenula asocijacija Arty Farty iz Liona, koja okuplja i podržava nezavisne kulturne i medijske organizacije i broji  99 članova iz 26 zemalja. Reset! je okupio veliki broj nezavisnih kulturnih i medijskih organizacija od kojih je nekoliko i iz Srbije, a podrazumeva prostore, festivale, radio stanice, bioskope, knjižare, umetničke centre, agencije, različite resursne organizacije

Među svojih 99 članova, Reset! Mreža uključuje dve organizacije iz Beograda: kolektiv izvođačkih umetnosti Eho animato i klub Drugstore

Reset! mreža na kraju  ima za cilj da istakne krhku situaciju i specifične potrebe ovih nezavisnih aktera, koji nisu ni pod kontrolom bilo koje javne vlasti niti su povezani sa velikim privatnim grupama.

Čuveni holandski arhitekta Ves De Jong održao predavanje u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024

U četvrtak. 6. juna u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, holandski arhitekta Ves De Jong sa Delft Univerzita, osnivač Docomomo International, održao je predavanje „Redizajn modernističke baštine. O ikonama moderne i svakodnevnom modernizmu, istorijskoj vrednosti i projektovanju za održivu budućnost“.

Govoreći o izazovima očuvanja modernističkog arhitektonskog nasleđa, Ves De Jong je istakao: „Ovo nasleđe nije uvek evidentno prepoznato u javnosti, a mi kao eksperti moramo da radimo na tome – da objasnimo kvalitete Modernizma i pokažemo ih. Sa druge strane je izazov činjenica da mnoge od ovih zgrada imaju veoma laganu i jednostavnu konstrukciju. Danas, kada je energetska efikasnost veoma važna tema, ovo stavlja pritisak na modernističke zgrade da budu komfornije i poboljšane po pitanju redukcije troškova za energiju, što nije tako lako. Ali, od pre nekoliko godina je na snazi novi argument koji im ide u prilog – cirkularnost. Rastući trend u razmišljanju je da ne možemo nastaviti sa demoliranjem zgrada i podizanjem novih. Ako sagledamo ekološki aspekt, verujem da je imperativ za arhitekte da se udube u izazov oživljavanja postojećih zgrada i redukovanja ugljeničkog otiska“.

Ves De Jong se osvrnuo i na modernističko nasleđe Srbije: „Dok sam šetao Beogradom jutros, video sam veliki broj veoma dobro dizajniranih zgrada iz pedesetih. Došao sam do zaključka da su arhitekte sa Zapada i Istoka radili na istim stvarima – pokušalali su da poboljšaju svakodnevnicu ljudi. U tome vidim optimizam i ideju da možemo da rešimo probleme zajedno, kroz saradnju. Prepoznajem srodne obrasce, nalik onima u arhitekturi Zapadne Evrope i u mojoj zemlji. Možda je tehnologija drugačija, ali mislim da je postojao internacionalni duh modernosti, ista ideja o stvaranju boljeg sveta“.

U svom predavanju Ves De Jong je o govorio o očuvanju dve ikonične modernističke građevine u Holandiji, izgrađene 1928 .godine : Sanatorijumu „Zonnestraal“ u Hilversumu izgrađenom od materijala slabe trajnosti i njegovoj savremenici, fabrici „Van Nell“, koja je restaurirana i konvertovana u poslovni centar za kreativne industrije Roterdama, i pridružena Uneskovom spisku svetske baštine 2014. godine. Ovi pionirski projekti su rezultovali strategijama koje su kasnije uspešno primenjivane na manje ikonična zdanja izgrađena pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, za koja je morala biti pronađena nova upotreba kako bi bila zaštićena.

Koristeći se njihovim originalnim svojstvima, osmišljene su projektantske strategije za njihovu održivu obnovu, što je ovim građevinama podarilo novi život. Mnoge arhitektonske strategije koje su razvijene u sklopu ovakvih projekata obnove, ponovo su upotrebljene u nedavnom projektu konzervacije i adaptivne prenamene poznatog opštinskog sirotišta koje je izgrađeno 1960. godine prema projektu Alda van Ajka. Ova konzervacija paviljona u poslovnu zgradu za jednu kompaniju za razvoj nekretnina dobila je nagradu DOCOMOMO.

U petak, 7. juna od 18 časova u Galeriji Artget KCB-a, Ves De Jong će učestovati i u diskusiji „Ugrožena baština – Beogradski sajam, Hotel Jugoslavija, Generalštab”, zajedno sa Tanjom Damljanović Konli, predsednicom Docomomo Srbija, uz moderaciju Jelice Jovanović.

Foto: Aleksandar Gazibara.

Dan Beogradskih urbanih oaza na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

foto_Jovan Mitrović

Dan Beogradskih urbanih oaza će biti održan u subotu 22. juna u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Ovaj događaj deo je projekta Beogradske urbane oaze koji će osvežiti tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice.

Tri urbana prostora u fokusu projekta su okruženje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvorište Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, kao i Arboretum Šumarskog fakulteta na Banovom Brdu.

Zajednički piknik (community picnic) sa izložbom radova se održava u Centru za integraciju mladih na Zvezdari (Krfska 7, od 10 do 12 časova). Posetioci, komšije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih pozvani su na ovaj piknik, uz izložbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti će predstaviti svoje projekte i vizije za živopisniji, održiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, štićenicima Centra. Posetioci su pozvani da ponesu svoje grickalice, kako bi dali svoj doprinos pikniku, i da se uključe u diskusije predstavljenih rešenja. Prisustvo i angažman su vitalni doprinosi uspehu ovog događaja u daljem razvoju komšiluka i njihovih zajedničkih aktivnosti.

Na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – “Čukarica” (Poručnika Spasića i Mašere 90), od 12 do 14 časova će biti održana zajednička radionica, koja obeležava značajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini. Posetioci, komšije i korisnici Dnevnog centra pozvani su da aktivno učestvuju u preuređivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uključe se u svrishodne diskusije o njegovom budućem korišćenju. Pored ovih interaktivnih aktivnosti, učesnici će imati priliku da uživaju u osveženjima, otkriju atraktivne aranžmane za sedenje i istraže crtačke alate i knjige koje obezbeđuje lokalni izdavač Blum. Doprinosi i maštoviti predlozi svih učesnika igraju ključnu ulogu u oblikovanju zajedničkog okruženja koje je u skladu sa potrebama svih koji ga čine.

U Arboretumu Šumarskog fakulteta, trećoj Urbanoj oazi, od 17 do 19 časova na programu je zajedničko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimović i David Radonjić radiće na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu pčelinje staze Arboretuma. Za svoj mural oni će koristiti specijalnu ekološku boju koja pročišćava vazduh. Zainteresovani posetioci su pozvani da prisustvuju završnom procesu oslikavanja murala i eventualno sarađuju i dodaju lični pečat umetničkom delu. U 19 časova u istom prostoru, na programu je performans i instalacija “Tajni život Arboretuma” u izvođenju DAH Teatra. Performans se odvija kao vođena šetnja, gde publika prati izvođače kroz Arboretum. Na raznim tačkama duž puta, publika će se sresti sa glumcima i plesačima, zajedno sa imerzivnim audio i vizuelnim instalacijama. Performans teži da prenese dubinski značaj prirodnog okruženja, naglašavajući kako lepotu prirode, tako i osećaj slobode i povezanosti zajednice koju ona pruža.

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, biće zaduženi studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, domaćim i međunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom. Beogradske urbane oaze baviće se i aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna za građane, javne događaje i umetničke intervencije, u koje će aktivno biti uključeni i štićenici oba Centra. Na ovaj način biće kreirane ključne urbane tačke koje podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti. Projekat intervencija će se odvijati tokom 2024. godine.

Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

EUNIC – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije – mreža je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 članova iz svih članica EU i pridruženih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze učestvuju Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasada Švedske, Austrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Portugala, Francuski Institut, Češki centar, Collegium Hungaricum, i Ambasada Slovenije.

Galerija Hestia Vas poziva na otvaranje izložbe multimedijalnog umetnika iz Slovenije –

Marka Požlepa – “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”)

Jadranska magistrala na crtežima slovenačkog umetnika

5. jun – 6. oktobar 2024.

Otvaranje: sreda, 5. jun u 18.00 (Toličin venac 14/9)Multimedijalni umetnik iz Slovenije, Mark Požlep još jednom se predstavlja u galeriji Hestia sa projektom vezanim za temu mora. Jadranskog mora.

Jadranska magistrala, hiljadu kilometara legendarne ceste od Trsta do Ade Bojane, oživljena je u ovom projektu kroz skoro stotinu crteža ugljenom i video performansom. 

Otvaranje izložbe “Trajni odmor” zakazano za sredu, 5. jun 2024. u 18.00, u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9).

MEDIA Learning Lab #6: zaštita kreativnog rada u organizaciji Deska Kreativna Evropa Srbija

Podizanje svesti o značaju autorskih prava za razvoj kulture i kreativnih industrija

Jednodnevni program MEDIA Learning Lab #6: zaštita kreativnog rada biće održan u ponedeljak, 3. juna od 10 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu (Kosančićev venac 29) u organizaciji Deska Kreativna Evropa Srbija (Media Desk Srbija) i Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Učesnici programa biće eksperti za autorsko pravo koji će ovu temu obraditi iz različitih uglova i odgovarati na pitanja učesnika.

Govornici na panelu biće Aleksandar Popović (AP Law), Nikola Kliska (samostalni advokat koji sarađuje sa Karanović & Partners), Tatjana Bukvić (Tin Drum Music) i Emina Peruničić (Mascom).

Autorsko pravo predstavlja ključni element za zaštitu kreativnog rada, a efikasno sprovođenje u praksi osigurava da se kreativni rad umetnika i radnika u kulturi prepozna i zaštiti od neovlašćene upotrebe.

Autorsko i srodna prava predstavljaju ključni element zaštite kreativnog rada, a efikasno sprovođenje legislative u praksi obezbeđuje priznavanje, adekvatno vrednovanje kreativnog rada umetnika i radnika u kulturi kao i njegovu zaštitu od neovlašćene upotrebe. Administriranje i zaštita autorskog prava značajno doprinosi prihodima koji se ostvaruju u sektoru kulture i kreativnih industrija, a rast tog doprinosa je direktno srazmeran rastu svesti i znanja o autorskim pravima.

Stoga će MEDIA Learning Lab #6 tematizovati pitanja autorskog prava u oblastima audio-vuzuelnog stvaralaštva, muzike i pisane reči. Jedno od izlaganja će biti posvećeno i intelektualnoj svojini, a učesnici će se osvrnuti i na specifičnosti zaštite autorskog prava s obzirom na rastuće prisustvo veštačke inteligencije.

Događaj je otvoren za sve zainteresovane autore, umetnike i radnike u kulturi. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem linka: https://www.kreativnaevropa.rs/lat/vesti-i-dogadjaji/media/225599/media-learning-lab-6-zastita-kreativnog-rada.html

Arhitekta Milan Zloković u fokusu otvaranja 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024

Devetnaesta BINA biće otvorena 30. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” autorke Aleksandre Šević, koja za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana. Ova izložba posvećena je delu Milana Zlokovića i osmišljena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković, a ujedno će biti najava i konstitutivni deo velikog obeležavanja 60. godina od smrti arhitekte, koja se priprema u SANU 2025. godine.

Autorka izložbe Aleksandra Šević, arhitekta i viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, o rekonstrukciji objekta Vile Prendić je rekla: “Ovo je primer dobre prakse, na koji bi trebalo da se i u budućnosti ugledaju ljudi koji se suočavaju sa tim da imaju nekretninu – spomenik kulture ili se odlučuju da ih kupe.  Sačuvali smo sve izvorne vrednosti Vile Prendić zbog kojih je ona i utvrđena za spomenik kulture. Mislim da je rezultat vratio veru da se takve vrste obnove mogu desiti u današnje vreme, da nije neophodno da se sve prepravi, oblikuje drugačije i prilagodi nekom sadašnjem trenutku i modelu života”.

Zlokovićev projekat vile za bračni par Prendić sublimira redak i istinski modernistički duh, dosledno i beskompromisno ostvarujući koncept unutrašnjeg prostora zasnovanog na funkcionalnosti primerenoj porodičnoj strukturi i životnom stilu korisnika. Prikazom svih faza obnove i procesa rada na rekonstrukciji objekta, koje govore o istorijatu i nivou izmena unutrašnje organizacije kao posledica različitog modela korišćenja ovog stambenog objekta u različitim društvenim okolnostima, predstavljen je arhivski projekat za izgradnju objekta, vrednosti arhitekture zbog kojih je utvrđen za spomenik kulture, kao i društvene i istorijske okolnosti u kojima su građeni stambeni objektu druge faze izgradnje Profesorske kolonije.

U petak, 31. maja u 18 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, biće održan i tribinski program “Vila Prendić – jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića” u kome će učestvovati Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović  i Nebojša Antešević, uz moderaciju Tanje Damjanović Konli.

U subotu 1. juna u 12 časova, biće održano autorsko vođenje kroz izložbu “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji KCB-a, dok je za nedelju 2. jun od 10 do 12 časova zakazana šetnja kroz Profesorsku koloniju, u kojoj se Vila Prendić nalazi.

Kompletan program 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture moguće je pogledati na sajtu manifestacije: https://bina.rs/program-2-2/

Foto: BINA promo.

Glumica Ivana Zečević otvara 11. Bašta Fest

Jedanaesto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma koji se održava od 4. do 7. jula 2024. u Bajinoj Bašti, otvoriće glumica Ivana Zečević. Time se nastavlja ranije uspostavljena tradicija da mladi glumac ili glumica, koji je doživeo/la veliki uspeh u prethodnoj godini, otvara novo izdanje ovog festivala kratkometražnog igranog filma. Uživali smo u njenim ulogama u serijama “Grupa”, “U klinču”, “Kalkanski krugovi”, filmovima “Munje: opet!”, kao i “Matura” koji je nagrađen u Bajinoj Bašti, a radujemo se svim narednim koje je očekuju.

Ivana Zečević je o festivalu i svojoj ulozi na njemu rekla:  „Bašta Fest je za mene, otkad sam počela da ga pratim, simbol mladosti, radosti i dobrog filmskog programa. Velika mi je čast što ću otvoriti baš takav festival, koji se bavi mladom i neustrašivom energijom u sred najlepše prirode. Ovo će ujedno biti i prvi put da dolazim na Bašta Fest i ne sumnjam da će biti magično.”

Prethodnih godina Bašta Fest otvorili su Nikola Rakočevič, Slaven Došlo, Marko Janketić, Hana Selimović, Milan Marić, Isidora Simijonović, Filip Đurić, Ivana Vuković, Milica Janevski, Mladen Sovilj, i Milena Radulović.

Ovogodišnji slogan festivala “A gde je tvoj centar?” skreće pažnju na decentralizaciju kulture i podseća nas koliko je važno da nađemo svoj centar, u sebi, ali i na nekoj nama najdražoj lokaciji. Autorka plakata je Milica Milosavljević.

Ova manifestacija, koju su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma.

Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju. Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a ovaj festival postao je kulturna oaza koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima. Program Bašta Festa se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce.

Donatorsko veče za spas Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd

U četvrtak, 24. maja u 20 časova biće održano donatorsko veče u prostorijama Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, u ulici Milenka Vesnića 3.  Ova institucija poziva sve prijatelje, ljubitelje životinja i prirode da prepoznaju njenu društvenu ulogu u edukaciji dece, đaka i studenata da zajedno sakupimo finansijska sredstva za prevazilaženje trenutnih problema.

Ovom prilikom biće održana aukcija rukotvorina, bonsai drveća i drugih proizvoda prijatelja ove institucije, a svi koji dođu  mogu postati dobročinitelji  i pokrovitelj nekog od ovde omiljenih štićenika, kao što su veliki gurami, arowana, najveći karpet piton ili ribice Dori i Nemo.

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd ove godine obeležava 10 godina postojanja i uveseljavanja desetine hiljada dece koja su na ovom mestu imala priliku da se upoznaju sa podvodnim svetom i egzotičnim životinjicama.

Međutim, značaj ove godišnjice je umanjen nesrećnim spletom okolnosti. Nedavno su došli na naplatu računi nastali za vreme pandemije korona virusa. Akvarijum i tropikarijum dve godine nije imao posetioce, a sve vreme su isplaćivane plate i doprinosi za zaposlene, ali prvenstveno troškovi hrane i održavanje za oko 3.000 uglavnom udomljenih životinjica.

Dolazak grupnih i individualnih poseta je bio onemogućen, ali je i dalje trebalo obezbediti sredstva i hranu za ovaj azil za napuštene životinje. Opstanak nije bio moguć bez kompromisa, odlaganja plaćanja računa i uzimanja hrane i opreme na kredit. Sada su svi kompromisi potrošeni i u pitanju je opstanak životinja, zaposlenih i ove oaze života i prirode. Sada je situacija takva da su dugovanja velika, a hrane i osnovnih resursa sve manje.

Udomljene životinje imaju svoje potrebe, a obaveze oko njih ne biraju ni vreme ni situaciju. Želja Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd je da nastavi ulogu misionara u očuvanju prirode i životinja još dugo, a za dalji opstanak je neophodna pomoć u iznos od 8 miliona dinara, koja bi obezbedila dalji opstanak.

Ovo je jedino mesto u gradu sa ovom specifičnom namenom gde deca mogu uživati u upoznavanju neobičnih vodenih životinja i gmizavaca. U Javnom akvarijumu i tropikarijumu možete videti moćne pirane Amazona, prelepe ribice Nema, Dori i Bubless, Patrika i Sunđer Boba koji menjaju boju, krabe, kornjače i zmije. Do sada je ovo mesto posetilo preko 75.000 dece u organizovanim posetama, hiljade studenata i nebrojeno građana koji vole prirodu i životinje.

Donacije je moguće uplatiti i putem broja žiro računa 160-391358-90 , udruženje „Aquaria life“, Milenka Vesnića 3.

У циљу унапређења приступачности музејских садржаја

ПРОМОЦИЈА ПРВОГ АУДИО-ИЗДАЊА МАУ

Представљање прве аудио-публикације „Тегови за мерење златног праха народа Акан“ у оквиру Међународног дана музеја

Музеј афричке уметности од свог оснивања до данас разноврсним програмима које креира настоји да посетиоцима приближи уметност и културу афричког континента. Заступајући уверење да богата ризница коју ова установа културе баштини мора бити доступна свима, 2015. године је изложбени простор прилагођен посетиоцима са инвалидитетом и креиран бесплатан програм за старије суграђане који се одржава сваког првог четвртка у месецу, чиме је отворено ново поље његовог деловања. 

Крајем 2023. године, на изложби „Види, додирни, осети…“ представљене су тактилне реплике и интерпретације одабраних предмета из збирки МАУ, чиме ови експонати по први пут постају доступни и особама са оштећењем вида. Уз пратећу аудио-дескрипцију, потписе на Брајевом писму и тактилне стазе-водиље, ове предмете – који су постали интегрални део сталне поставке – сви посетиоци могу додирнути, тактилно истражити и тако понети сасвим личан доживљај и тумачење уметничког стваралаштва које долази са афричког континента.

У циљу даљег унапређења приступачности музејских садржаја свим посетиоцима, МАУ је припремио и своје прво звучно издање. Промоција аудио-публикације „Тегови за мерење златног праха народа Акан“ ауторке Марије Милош одржаће се у суботу, 18. маја у 18 часова. У разговору учествују Борис Дончић, уредник у студију за снимање аудио-књига Библиотеке Савеза слепих Србије, Владимир Јеленковић, наратор у Библиотеци Савеза слепих Србије, Марија Милош, виша кустоскиња МАУ и Милица Јосимов, ауторка пројекта и конзерваторка МАУ.

Познато је да се аудио-публикације користе као основно средство за учење, односно унапређење течног говора код аудитивних, а посебно код слепих и слабовидих особа, али и као вид забаве и релаксације, у току вожње или обављања других активности. 

Како би музејску издавачку делатност приближили и учинили доступну свима, аудио-публикације ће моћи бесплатно да се слушају на сајту Музеја: www.mau.rs.

Представљање аудио-публикације „Тегови за мерење златног праха народа Акан“ организује се у оквиру Међународног дана музеја који се широм света обележава 18. маја. 

Овогодишња тема манифестације је „Музеји за образовање и истраживање“ и наглашава управо значај музеја као динамичних образовних институција које гаје и подстичу право на равноправно, инклузивно и целоживотно учење, истраживање и дељење знања и културну размену и разумевање.

Улаз у Музеј биће бесплатан током читавог дана.

Maja Herman Sekulić proglašena za jednu od „50 nezaboravnih žena Evrope“

Naša ugledna književnica, pesnik i prevodilac,  Maja Herman Sekulić, izabrana je kao jedini predstavnik naše zemlje među 50 znamenitih žena i stubova kulture Evrope. Ona je do sada i jedina Srpkinja koja je odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu Prinston u SAD-u, a sada je i potpredsednik Internacionalne Akademije Etike (IEA) iz Indije i zvanično je bila proglašena za višestrukog ambasadora kulture, knjževnosti i dobre volje pod pokroviteljstvom UNESKA. Ona ima i počasnu titulu “Globalne ikone poezije“, i jedna je od naših najviše nagrađivanih umetnica u svetu.

Profil Maje Herman Sekulić pojaviće se u 3. tomu “Evropa“ velikog Stokholm projekta u  5 tomova, od kojih svaki pokriva po jedan od pet kontinenata, a čiji je autor uvažena dr Žanet Tibursio Markes, ideolog, arhitekta, globalni lider Unije hispanoameričkih pisaca i predsednik organizacije Mil Mentes i Forbsa iz Meksika. U žiriju su bili kandidat za Nobelovu nagradu za mir, Eva Lijanu Petropulo, ambasador i popularni dečji pisac iz Grčke, i  prof. dr Kristijan Titse, predsednik Udruženja za mir (UNAccc) iz Argentine.

Pored ovog velikog priznanja za našu autorku i našu zemlju, Maja Herman je nedavno proglašena i za Počasnog osnivača Dana grčkog pesnika Konstantina Kavafija u Valosu, a njene pesme su objavljene u najčitanijem grčkom književnom časopisu Polis.

Ugledni izdavač “Štampar Makarije“ upravo je izdao dve njene knjige: Skice za portrete, 3. izdanje, u kojima se nalaze eseji i razgovori sa velikim svetskim imenima sa kojima se družila i sarađivala, od Fraja i Bluma do Brodskog ili Dilana, kao i njene studije Književnost prestupa kao teorije parodije kod Džojsa, Mana i Belog. Obe knjige su odavno postale nezaobilazno štivo na nekim katedrama anglistike i komparativne književnosti.

Takođe, doajen naše režije Zdravko Šotra upravo je zavšio scenario po romanu ove spisateljice Devet života Milene Pavlovic Barili, koje se prvo pojavilo u izdanju Galerije i Fondacije Barili iz Požarevca, a potom u Italiji dobilo nagradu za „najbolji strani roman“ prošle godine, i sada se očekuje drugo izdanje u dva toma kod većeg italijanskog izdavača.

Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu – Treći Naučni piknik

Treći Naučni piknik, naučni događaj za sve uzraste, održaće se 17. i 18. maja pod sloganom “Misli zeleno” u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, u ulici Kneza Višeslava 1.  Svi su dobrodošli, a na gostima je samo da ponesu dobro raspoloženje i opremu za piknik, a sve ostalo smo mi obezbedili – sjajan celodnevni program u kome učestvuje čak 17 fakulteta i drugih organizacija. Piknik će tokom oba dana biti otvoren od 11 do 19 časova.  Partner manifestacije je Yettel fondacija.

Zainteresovani za Naučni piknik će imati priliku da upoznaju jedinstveni prostor Arboretuma Šumarskog fakulteta koji predstavlja pravu zelenu oazu i još uvek nedovoljno poznatu atrakciju u srcu Beograda. U ovom prirodnom dobru na 3.5 hektara raste oko 250 vrsta drveća, od čega je oko 50 četinarskih i oko 200 listopadnih. Po tim podacima, Arboretum je, uz Botaničku baštu Univerziteta u Beogradu, najznačajnija zbirka drvenastih vrsta u Srbiji.

Do Arboretuma vode linije gradskog prevoza 12, 23, 37, 49, 607, 85, 88, a obezbeđen je i parking za oko 100 vozila.

Na otvaranju Naučnog piknika, u petak 17. maja u 11 časova, nastupiće Jelena Petošević zajedno sa horom Šumarskog fakulteta. Ova izuzetno zanimljiva mlada kantautorka iz Beograda, pre par godina je privukla pažnju javnosti  pesmom “Eko”, a njena zainteresovanost za ekološke teme razlog je što će upravo ona otvoriti Piknik svojim muzičkim nastupom.

Pored 18 interaktivnih naučnih prezentacija, radionica i izložbi sa 130 naučnih komunikatora, koje rade u kontunuitetu, posetioce Naučnog piknika očekuje i atraktivan program na Naučnoj bini. Fizičko-hemijski šou „Eksplodirajuća otkrića“ Milana Popovića, pravi pirotehnički spektakl uz pomoć  mnogo fizike i hemije, na programu je oba dana u nekoliko termina – od 12, 15 i 17 sati. Ovaj niz eksperimenata suptilno će razotkriti brojne naučne zablude uz prasak i eksploziju.

U okviru Laguna programa, u petak 17. maja od 13 časova o bestselerima „Tajni život drveća“ i „Moć drveća“ Petera Volebena govoriće dr Jelena Savić sa biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dok će 18. maja u isto vreme, knjige „Urnebesna fizika“, „Urnebesna biologija“ i „Urnebesna hemija“, predstaviti njihovi autori Andreja Leskovac i Branko Stevanović, koji će izvesti zanimljive eksperimente.

Jedinstvena akciona igra uloga i orijentacije “Potraga za Lesnikom” na programu je oba dana Naučnog piknika u terminima od  11:30, 13, 14:30 i 16:30 časova. Tragovima stare bajalice, u ovoj igri koji su osmislili pedagozi sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sprijateljićemo se sa biljnim i životinjskim svetom Arboretuma, odbraniti drveće i biljke od požara u nadi da će ih Lesnik prepoznati kao prijatelje i odazvati se.

Poseban fokus Naučnog piknika biće i na Zelenim influenserima – izdvojenim posebnim vrstama drveća iz Arboretuma na koje je Šumarski fakultet naročito ponosan. Među izdvojenim atrakcijama su ginko – “drvo dinosaurus”, džinovska sekvoja – „džin među džinovima“, Pančičeva omorika – „zeleni ambasador Srbije“, kedar  – „drvo rols rojs kvaliteta“, a potom i šljiva džanarika, paulovnija, bukva, hrastovi, smrča, crni bor, breza, lipe, pitomi kesten i bagrem. Kroz nezaboravnu šetnju kroz Arboretum uz neobičnu priču o Zelenim influenserima vas vodi Dr Marko Perović, profesor dendrologije na Šumarskom fakultetu, najbolji poznavalac drvenastih vrsta u Arboretumu i šire, u petak 17. maja u 12 i 14 časova.

“Eko Bioskop” jedinstveni šumski bioskop, donosi ostvarenja iz čuvene National Geographic produkcije na veliki ekran među drvećem. U ovom programu upoznaćemo se sa neverovatnim kraljicama životinjskog carstva, približićemo svet pravih heroja koji dolaze sa Mediterana ali i zaviriti tamo gde vladaju legendarne otrovnice. Pokazaćemo vam sa čim se sve suočavaju fotografi divljeg sveta, a koje izazove moraju da savladaju neustrašivi slobodni planinari.

Edukacija najmlađih o zaštiti životne sredine deo je programa Naučnog Piknika. Upravo zato je prijatelj ovogodišnjeg izdanja Ball Packaging Europe zajedno sa međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa”.  Ideja je da se posetioci motivišu da recikliraju iskorišćene limenke za piće, jer aluminijum može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima. Na licu mesta biće promoterke sa rančevima, u koje je moguće odložiti iskorišćene limenke, a ujedno će biti predstavljen depozitni sistem za sakupljanje ambalažnog otpada, kako funkcioniše i njegovi benefiti.

Posetioci će moći da se osveže i okrepe na Gastro parkingu, u okviru koncepta street-food ponude na točkovima, uz veliki asortiman kafe i pića.

Kompletan program Naučnog piknika je dostupan na sajtu www.festivalnauke.rs a može se pratiti i na društvenim mrežama.

Otvorena izložba “Preventivni mir” Mikelanđela Pistoleta u Muzeju savremene umetnosti

U petak 10. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je izložba Preventivni mir Mikelanđela Pistoleta. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.  Na otvaranju prisutnima su se obratili Marijana Kolarić, direktorka MSU, Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, Roberto Čikota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije.

Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustoskinja izložbe, u svom govoru je istakla: “U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto. Kao jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju”.

“Mikelanđelo Pistoleto je jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih umetnika. Stoga je velika čast što možemo da ga ugostimo u Beogradu na izložbi koja će nam omogućiti da ojačamo već jaku kulturnu vezu između Italije i Srbije i da kroz umetnost razmislimo o ovom delikatnom istorijskom trenutku za mir i bezbednost u Evropi “, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. „Mogućnost da ugostimo jedno Pistoletovo delo u ambasadi – dodao je Gori – velika je čast za inicijativu „Birčaninova@100“, koju smo organizovali povodom obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade Ambasade u Birčaninovoj ulici”.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu istakao je: „Za Institut predstavlja veliku čast to što učestvuje u organizaciji izložbe „Preventivni mir“ maestra Pistoleta jer se radi o događaju koji ima snažan simbolički, umetnički i kulturni značaj: to je najbolji način da se promoviše italijanska kultura u Srbiji. Veoma sam zadovoljan ovom saradnjom sa Muzejom savremene umetnosti i Fondacijom Pistoleto – Cittadellarte“.

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na otvaranju izložbe Mikelanđela Pistoleta „Preventivni mir“ u Muzeju savremene umetnosti da „ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto, koji se upravo jezikom umetnosti bori za univerzalne vrednosti humanosti i kreativnosti“.

„Posebno mi je drago što je uvaženi maestro Pistoleto naš stari gost, odnosno ovo je njegov treći po redu boravak u Beogradu, ali je ovo njegova prva velika i jedna od najznačajnijih samostalnih izložbi u našoj zemlji“, rekao je Selaković i izrazio zadovoljstvo što je Pistoleto, neposredno pred svečano otvaranje izložbe, evocirao uspomene na vreme nakon otvaranja zgrade Muzeja savremene umetnosti 2017. godine i udelio Beogradu jedan divan kompliment rekavši šta joj se to sve dogodilo u prethodnih 55 godina otkako je ovde bio prvi put.

Ministar kulture je naglasio da ne čudi što je Pistoleto baš iz zemlje čija kultura od Starog veka do danas predstavlja jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih izraza ljudske kulture uopšte i da je za Republiku Srbiju zato kulturna saradnja sa Republikom Italijom jedan od apsolutnih prioriteta kada govorimo i o polju kulture.

Na konferenciji za medije održanoj na dan otvaranja izložbe, umetnik Mikelanđelo Pistoleto je o nazivu izložbe rekao: “Kako možemo da stvorimo preventivni mir? Po prirodi smo agresivni, kao životinje. Velika životinja jede malu kako bi preživela. Ali mi smo ljudska bića i ne bi trebalo da budemo predatori prema drugim ljudskim bićima. Velike imperije bi trebalo da se organizuju tako da kreiraju mir za sve. Međutim, ispostavlja se da se u takvoj imperiji uvek nalazi veliki lav koji jede svoju decu. Zašto sva ova deca ginu – kako bi neki vladar napunio svoj stomak. To je situacija u kojoj smo danas. Zbog toga moramo da prihvatimo da smo po prirodi agresivni, ali da nam naša inteligencija omogućava da budemo inventivni, da stvorimo nešto što do sada nije postojalo.  Mir mora biti stvoren. Priroda ne stvara mir, već agresiju. Mir je kulturološki proizvod”.

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledala, Veneru od krpa, Minus objekte, Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru. Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna

Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto (rođen u Bieli 1933. godine), od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

Posetioci su pozvani da dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga egzistencijalna i društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem.

Za izložbu u Beogradu, uz  ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu,  Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja – 145 godina italijansko – srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Izložba je otvorena do 10. septembra 2024. godine.

Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić, a asistentkinja Kristina Armuš.

K. KAFKA, SADA / Festival povodom sto godina od smrti Franca Kafke 

FILMSKI program ▪︎ Subota, Nedelja, Ponedeljak ▪︎ 11-13.05.2024▪︎ Dvorana Kulturnog centra Beograda:

SUBOTA, 11. MAJ

18.00 – AMERIKA, Češka, 1994, 90’ Režija: Vladimir Mihalek

20:00 – Predavanje HANEKEOVA FILMSKA ADAPTACIJA KAFKINOG „ZAMKA” / O filmu govore: Tijana Savatić i Stevan Vuković

21:00 – ZAMAK, Austrija/Nemačka, 1997, 123’ Režija: Mihael Haneke

https://www.kcb.org.rs/…/k-kafka-sada-filmski-program…/

NEDELJA, 12. MAJ

14.00 – 22.00 – IZDANJE FILMMUSEUM 95 – KAFKA IDE U BIOSKOP / EDITION FILMMUSEUM 95 – KAFKA GOES TO THE MOVIES Period produkcije: 1907–2002, 468’

https://www.kcb.org.rs/…/k-kafka-sada-filmski-program…/

PONEDELJAK, 13. MAJ

19:00 – ŽAN-MARI ŠTRAUB I DANIEL IJE U RADU NA FILMU BAZIRANOM NA ROMANU „AMERIKA” FRANCA KAFKE / JEAN-MARIE STRAUB AND DANIELE HUILLET AT WORK ON A FILM BASED ON FRANZ KAFKA’S “AMERIKA”, NEMAČKA, 1983, 26’ Režija: Harun Faroki

19.30 – JAHAČ NA KANTI ZA UGALJ / THE BUCKET RIDER Bosna i Hercegovina, 2016, 9’ Režija: Stefan Malešević

19.40 – ISTRAŽIVANJA JEDNOG PSA / INVESTIGATIONS OF A DOG, Bosna i Hercegovina, Poljska, 2018, 25’ Režija: Aleksandra Njemčik

https://www.kcb.org.rs/…/k-kafka-sada-filmski-program

Stota godišnjica smrti Franca Kafke u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom K. Kafka, koji će se održati od 11. do 18. maja na više lokacija i okupiće goste iz Srbije, Austrije i Češke.

Festival je zamišljen kao niz kulturnih i umetničkih sadržaja koji na različite načine pokazuju kako Kafkini literarni svetovi mogu doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi njihovoj relevantnosti.

Nulti dani festivala posvećeni su filmskom programu u Dvorani Kulturnog centra, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme kako dela velikih evropskih režisera, tako i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme. Posetioce očekuje i performans „mirage nymphs“ koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Takođe, gledaoci će moći da uživaju u scenskom čitanju pripovetke „Seoski lekar“ koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić, a onda i u nizu razgovora i predavanja o Kafkinim delima iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize. Takođe će biti predstavljeno srpsko izdanje romana „Život posle Kafke“ Magdalene Placove i knjiga priča za decu „Prašina, Balegar i Kristina“, inspirisana Kafkinim delima. Poslednji sati festivala namenjeni su razgovorima sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, povodom virtuelne izložbe „MedijaMorfoze“ realizovane u video formatu koja će biti premijerno prikazana u Likovnoj galeriji.

Festival se završava javnim čitanjem „Umetnika u gladovanju“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda. Tokom svih dana Festivala publika će moći da poseti i dve izložbe: strip izložbu „Komplett Kafka“ Nikolasa Malera u galeriji „Menjačnica“ Goethe-Instituta i „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ koju čine radovi nastali u saradnji pisca Radela Malija i ilustratorke Renate Fučikove u Narodnoj biblioteci Srbije. 

Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centar BeogradaGoethe-Institut u BeograduAustrijski kulturni forum u BeograduČeški centar Beograd i EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji. Ulaz na sve programe je besplatan.

K. KAFKA, SADA

Festival povodom sto godina od smrti Franca Kafke 

Stota godišnjica smrti Franca Kafke u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom K. Kafka, koji će se održati od 11. do 18. maja na više lokacija i okupiće goste iz Srbije, Austrije i Češke.

Festival je zamišljen kao niz kulturnih i umetničkih sadržaja koji na različite načine pokazuju kako Kafkini literarni svetovi mogu doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi njihovoj relevantnosti.

Nulti dani festivala posvećeni su filmskom programu u Dvorani Kulturnog centra, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme kako dela velikih evropskih režisera, tako i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme. Posetioce očekuje i performans „mirage nymphs“ koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Takođe, gledaoci će moći da uživaju u scenskom čitanju pripovetke „Seoski lekar“ koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić, a onda i u nizu razgovora i predavanja o Kafkinim delima iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize. Takođe će biti predstavljeno srpsko izdanje romana „Život posle Kafke“ Magdalene Placove i knjiga priča za decu „Prašina, Balegar i Kristina“, inspirisana Kafkinim delima. Poslednji sati festivala namenjeni su razgovorima sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, povodom virtuelne izložbe „MedijaMorfoze“ realizovane u video formatu koja će biti premijerno prikazana u Likovnoj galeriji.

Festival se završava javnim čitanjem „Umetnika u gladovanju“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda. Tokom svih dana Festivala publika će moći da poseti i dve izložbe: strip izložbu „Komplett Kafka“ Nikolasa Malera u galeriji „Menjačnica“ Goethe-Instituta i „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ koju čine radovi nastali u saradnji pisca Radela Malija i ilustratorke Renate Fučikove u Narodnoj biblioteci Srbije. 

Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centar BeogradaGoethe-Institut u BeograduAustrijski kulturni forum u BeograduČeški centar Beograd i EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji. Ulaz na sve programe je besplatan.

Bogat program Naučnog piknika u Arboretumu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Treći Naučni piknik pod sloganom “Misli zeleno”, u organizaciji Festivala nauke i u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i u partnerstvu sa kompanijom Yettel, biće održan u prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu 17. i 18. maja, od 11 do 19 časova. Na ovom događaju će posetiocima biti predstavljene naučne priče uz akcenat na biologiju, ekologiju i održivi razvoj, a kroz interaktivne postavke, radionice i vođene ture u saradnji sa fakultetima institutima i organizacijama civilnog društva.

Šumarski fakultet, kao domaćin, će nam pokazati kako se priroda brani znanjem kroz interaktivne postavke i radionice namenje deci uzrasta od sedam i više godina. Ovaj program se sastoji od pet celina, kroz koje će posetioci imati priliku da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava, sa  brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar i na drveću, ali i sa načinima na koje se određuje starost drveta i pričama koje nam pričaju godovi o klimatskim promenama. Zašto je važan biodiverzitet i kako da ga ne narušimo ali i koje su karakteristike drveta kao jednog od danas najzastupljenijih materijala!

O važnosti biodiverziteta učimo i kroz program Biološkog istraživačkog društva “Josif Pančić” Univerziteta u Beogradu, „Sa kime sve delimo životnu sredinu“. Ovde će posetioci imati priliku da nauče o značaju očuvanja vrsta, životne sredine, kao i urbanih i divljih ekosistema Srbije i cele Planete.

Malo je poznato da biljke komuniciraju među sobom na mnogo napredniji način nego što smo toga svesni.  Ovo je tema nekoliko interesantnih programa Naučnog piknika. 

Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće se interaktivnom postavkom “Govori sve što je živo, komunicira svaki nivo!” o načinima komunikacije između svih živih bića, od mikroorganizama do složenih organizama poput biljaka i životinja.

Partner manifestacije Yettel predstaviće se pričom “ŠUMA.net” o čudesnim, biljnim jezicima, koji smo tek počeli da otkrivamo! O  neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu u kojoj različita stabla razmenjuju resurse i brinu jedna o drugima.

Za decu od pet i više godina biće organizovane radionice prilagođene njihovom uzratu. Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije će podstaći decu da rešavaju male ekološke zadatke i uče o biodiverzitetu i razvrstavanju otpada pomoću  robotića pčelica (BeeBot). Na ovaj način deca stiču prva znanja iz programiranja stvarajući svoje prve kodove. Edukativni centar Čupoglavci predstaviće najmlađima tajne našeg srca kroz radionicu na kojoj će imati priliku da izrađuju modele srca i stetoskopa od recikliranih materijala koji su nam svima dostupni kod kuće. Na improvizovanom igralištu Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba – ASAK, centralna tema su pećine i jame kao poslednji neistraženi delovi planete Zemlje, a najmlađi speleolozi će biti u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću.

Za prave avanturiste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće jedinstvenu akcionu igru uloga i orijentacije “Potraga za Lesnikom”, koju su osmislili pedagozi. Tragovima stare bajalice, sprijateljićemo se sa biljnim i životinjskim svetom Arboretuma, odbraniti drveće i biljke od požara u nadi da će ih Lesnik prepoznati kao prijatelje i odazvati se.

Posebna tematska celina biće posvećena važnosti vode kao nezaobilaznog resursa, koji je izvor života svih bića na planeti.

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju predstaviće interaktivnu postavku “Čudesni svet u kapi vode”, o vodi kao izvoru života i vodenim ekosistemima  ali i o važnosti konstantnog kontrolisanja kvaliteta vode u jezerima i rekama iz kojih stiže do nas, krajnjih korisnika. U interaktivnoj postavci “Podzemni svetovi na dlanu”. Fakultet za fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu priprema interaktivnu postavku “Molekulske alijanse za održivu budućnost” kroz jednostavne eksperimente koji nude uvid u u našu okolinu i našu ulogu u njenom očuvanju. Upoznaćemo se sa čudesnim svetom filtracije vode, gde se sinergija fizičkih, hemijskih i bioloških procesa spaja da pročisti i zaštiti naš najdragoceniji resurs.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu će na Naučnom pikniku predstaviti najsavremenije materijale koji imaju zadatak da odgovore na zahteve očuvanja životne sredine i sve zahtevniju gradnju 21. veka.

U skladu sa važnošću klimatskih promena za budućnost planete predstavljamo i programe koji nas edukuju o ovom fenomenu.

Centar za ekološki menadžment i održivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka predstaviće VR avanturu “Šetnja po planeti” u okviru koje će posetioci moći da hodaju dnom okeana, popnu se na najviše planine, ili pešače Amazonskim šumama. Centar za promociju nauke organizovaće radionicu “Klimatska prva pomoć”, u okviru koje će deca školskog uzrasta učiti o klimatskim promenama kao i njenim posledicama.

Fizičko hemijski šou Eksplodirajuća otkrića Milana Popovića predstavlja pravi pirotehnički spektakl uz pomoć  mnogo fizike i hemije. Ovaj niz eksperimenata suptilno će razotkriti brojne zablude uz prasak i eksploziju.

MUP republike Srbije – Sektor za vanredne situacije predstavlja najmlađima, ali i starijim posetiocima važnost postupaka u slučajevima požara u gradovima i šumama.

Ball Packaging Europe zajedno sa međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa” kao prijatelj ovogodišnjeg Naučnog piknika, na edukativan i zabavan način približiće najmlađima značaj reciklaže aluminijumskih limenki. Posetioci će naučiti kako je moguće odložiti iskorišćene limenke u smart terminale za skeniranje, sa štampom vaučera za sakupljanje ambalažnog otpada, i kako funkcioniše i koji su benefiti depozitnog sistema.

U okviru programa “Eko bioskop” u organizaciji National Geographic, publika će moći da prati projekcije ekoloških filmova.

Arboretum Šumarskog fakulteta se prostire na 3,5 hektara i predstavlja jedinstveno prirodno dobro koje sa ljubavlju održavaju studenti i profesori ovog fakulteta. Ovo je zelena površina sa specifičnom namenom i ima izuzetnu botaničku i pejzažno-arhitektonsku vrednost. Arboretum je 2011. godine proglašen za zaštićeno prirodno područje lokalnog karaktera.

Sramotan odnos prema Šabanu

Skupština Grada planira da u četvrtak 25 aprila nakon 15 godina oduzme Šabanu Bajramoviću bulevar i dodeli mu nepostojeći Trg. Stočni trg kako je nezvanični naziv romske mahale ne postoji kao trg u tom zapuštenom delu grada već samo mala krivudava ulica pod imenom Stočni trg od desetak kuća, pretesna za bilo kakav saobraćaj.
Na ovaj način Niška Skupština narušava status Niša kao Evropskog Grada tolerancije koji je jednom pripadniku romske manjine podigao i spomenik i dodelio bulevar.
Poruka koja se šalje javnosti je da mu je mesto „među njegovim Romima“ u devastiranom Stočnom trgu. Inače Šaban nije živeo na Stočnom trgu već upravo u ulici u blizini bulevara Šaban Bajramović.
Ova svojevrsna getoizacija velikog umetnika dolazi upravo u trenutku kada je Nišvil postigao dogovor sa najčuvenijim džez muzejom na svetu iz New Orlensa da Šaban Bajramović bude prvi umetnik iz Srbije koji ce sredinom juna dobiti postavku u tom muzeju.
Nišvil predlaže Skupštini Grada da odbije ovu inicijativu i Saši Saviću dodeli neku drugu ulicu bliže centru grada kako stanovnici nekadašnjeg Južnog bulevara ne bi ponovo menjali lična dokumenta kao pre 15 godina.
U protivnom grad Niš rizikuje da izgubi status najtolerantnijeg grada i dobije kritike za latenti rasizam prema jednom od svojih najvećih umetnika – izjavio je direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

Važna vest: Veliki uspeh domaćeg animiranog serijala – Srpski animirani dečiji serijal „Om Nom Stories“ na platformi Disney+

Kompanija Dizni otkupila je prava za međunarodno prikazivanje srpskog animiranog dečijeg serijala “Om Nom Stories” na svojoj platformi Disney+.

Serijal “Om Nom Stories”, rezultat rada izuzetnih stručnjaka iz Srbije i sveta sakupljenih u tim animatora, reditelja i dizajnera zvuka, već je osvojio srca miliona na Jutjubu, sa preko 4.1 miliona pretplatnika i više od 3.5 milijardi pregleda. Prikazivanje na Disney+ predstavlja novo poglavlje za 250 epizoda serije, koje će biti dostupne na 17 jezika. Ovaj animirani projekat je zasnovan na popularnim igricama „Cut the Rope“.

Dmitrij Gorbunov, producent serijala i izvršni producent studija Metaxilasis iz Beograda, ovim povodom je istakao: „Presrećan sam što se Om Nom Stories iz skromne serije pretvorio u globalni fenomen koji ljudi vole. Od srca se zahvaljujem našem neverovatnom timu i svima koji su doprineli razvoju i distribuciji ovog projekta. Njihova nepokolebljiva posvećenost je  uspela da donese radost i smeh na sve četiri strane sveta. Iskreno se nadam da će ovo preslatko zeleno čudovište nastaviti da osvaja srca svuda, da širi oduševljenje i rasplamsava maštu dece diljem planete.

Priča prati komične i uzbudljive dogodovštine neodoljivog junaka iz popularne igrice, smotano čudovištance po imenu Nibble Nom. Iz sezone u sezonu, baveći se raznim hobijima i zanimanjima, on vodi svoje mlade gledaoce kroz vrtlog neverovatnih avantura koje doživljava sa svojim prijateljima. Od glavnih likova, tu su još i njegova supruga Om Nelle i nestašni sin Nibble Nom.

Serijal “Om Nom Stories” realizovan je za klijenta, britansku kompaniju Zeptolab, zajedno sa našim pouzdanim partnerom, Sound Guru Studios iz Beograda.

Takođe, Studio Metaxilasis razvija novi projekat animiranog serijala „Mozgić Borko i Motorko“, koji je već privukao međunarodnu pažnju i koji će biti predstavljen u okviru programa Animation Production Days u sklopu Festivala animiranog filma u Štutgartu u aprilu ove godine. Ova prestižna platforma za predstavljanje ideja na evropskom i međunarodnom nivou, sa oko 170 učesnika iz preko 20 zemalja, jedna je od najvažnijih stanica za animirane filmove i serijale u fazi razvoja.

Serijal „Mozgić Borko i Motorko“, prati Mozgić Borka i njegovog robota, psa Motorka, dok uz razne avanture pomažu stanovnicima izmišljenog grada Vaugrada da rešavaju svakodnevne probleme primenjujući tehničke veštine, maštu i snagu prijateljstva. Deca u Srbiji će moći da uživaju u ovom serijalu već na jesen 2024. godine.

Metaxilasis je domaći studio za 2D animaciju iz Beograda, predvođen iskusnim producentima. U fokusu ove kuće je kreiranje kvalitetnih animacija za međunarodno tržište, a projekti Metaxilasisa već su predstavljeni na više od 80 platformi širom sveta, uključujući Netflix, Boomerang, Apple+ i Disney+.

Korisni linkovi:

Om Nom Stories video: https://www.youtube.com/watch?v=Skro8UlAeVE

Mozgić Borko i Motorko: https://www.youtube.com/watch?v=ZM8LPzwjOQI