Izložbe

GOLI UMJETNIK, avangardna likovna izvedba

11.7., 18.7. i 25.7. 17h – 20h

Mala dvorana Pogon Jedinstvo

Ak. slikar Leonardo Budimlić Majnarić, majstor linije i genije brzine, održava avangardnu likovnu radionicu croquisa svake subote od 17h do 20h u Pogonu Jedinstvo. Na radionici koja je započela u društvenom centru BEK, Leonardo istovremeno mentorira, pozira i crta. Radionica je dio umjetničkog izvedbenog projekta ‘GOLI Umjetnik’, koji je inspiriran Leonardovim likom i djelom.

‘Potrebno je povući liniju svaki dan’ Leonardo BM

GOLI UMJETNIK je 48-satni angažirani happening i izložba avangardnog slikara Leonarda Budimlića Majnarića te izvedbenog kolektiva Freakvencija, koji istražuje aktivizam u umjetnosti, a održava se krajem godine. Happening predstavlja umjetničku stvarnost avangardnog slikara opsjednutog istraživanjem linije, koji slika gol u znak solidarnosti s modelima aktova i prirodom. Golo slikanje predstavlja za Leonarda jedini autentičan način izražavanja, jer ukidanjem odjeće ukida spone između sebe i vanjskog svijeta, nastojeći ih povezati i ujediniti. Ujedno nastupa kao mentor i model, održavajući radionicu croquis aktova. Ono što ovaj projekt čini posebnim jest Leonardova shizofrena, hiperproduktivna pozicija trostruke uloge slikara, mentora i modela, koja se neprestano mijenja.

Pritom Leonardo frenetično stvara te je u posljednje četiri godine, otkad mu je izgorio atelje te je prešao na digitalne tehnike reprodukcije, napose androide i tablete, nacrtao preko 32000 radova, što je s 18000 sačuvane dokumentacije na društvenim mrežama iz razdoblja prije požara, u ovom trenutku premašilo 66000 radova. Njegov intimni cilj je premašiti Picassa.

Oko ludičke metafore Leonardovog umjetničkog procesa gradi se solidarni prostor za izražavanje, komuniciranje, čitanje, video projekcije, ples, performans, poeziju, razmjenu dojmova iz aktivističke prakse i sve ostalo. Koja su to važna pitanja?

‘Kako da nahranimo sve ljude
kako da zaustavimo sve ratove
kako da otvorimo vrata svih tamnica
kako da slomimo nasilje
kako da zatremo rasizam
kako da se riješimo novca (kapitalizma)
kako da poništimo preranu smrt
kako da okončamo militarizam
kako da dovedemo do kraja autoritarne sustave
kako da dokrajčimo klasni sustav
kako da nađemo odgovore na ta pitanja
kako da to učinimo sada?’
Julian Beck, Living Theater, 1968

Leonardo Budimlić Majnarić (1962/Zg) diplomirao je 1990. na slikarskom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno djeluje kao samostalni likovni umjetnik. Član je HDLU i HZSU.

Irena Čurik (1983/Zg), ak. dramaturginja, interdisciplinarna te eksperimentalna izvedbena umjetnica. Piše i režira autorske predstave, plesne, glazbene i video performanse te druga izvedbena i filmska djela, koja su izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu.

Otvaranje izložbe Atlas čestica – Da li si predvidljiv/a? / UP Cvijeta Zuzorić / četvrtak, 1. jula 2020. u 19h

Pozivamo vas na otvaranje izložbe pod nazivom „Atlas čestica – Da li si predvidljiv/a?“ koja se u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ otvara u četvrtak, 1. jula 2020. godine sa početkom u 19h.
  Izložba „Atlas čestica – Da li si predvidljiv/a?“ prva se izložba koju sekcija proširenih medija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) organizuje u prostoru Umetničkog paviljona, a organizacioni odbor ovogodišnje izložbe su umetnici/e: Milica Lapčević, Miloš Peškir i Dušan Radovanović.
Otvaranje izložbe započeće izvedbom photo session-a pod nazivom „Kultno mesto“ umetnice Lidije Antonović koje će se dogoditi na ulazu u UP „Cvijeta Zuzorić“, da bi odmah zatim usledio performans umetnice Nede Kovinić pod nazivom „Namerno neefikasan“.

Organizatori izložbe će se obratiti publici u 20h, posle čega će uslediti izdvojene projekcije video radova umetnice Maje Lavel, koja će prikazati rad pod nazivom „Hobo“, i umetnika Boba Miloševića, koji će prikazati rad pod nazivom „Anihilacija“.

 „Savremena domaća umetnička produkcija, odlikuje se i u oblasti proširenih medija vitalnošću i raznovrsnošću, te nastojanjima da se istraže i ispitaju granična područja stvaralačkih formata, u toku sa svetskim zbivanjima i u skladu sa ostavštinom prethodnih pionirskih stvaralaca u ovoj disciplini.
Organizacioni odbor iz sekcije proširenih medija ULUS-a (Miloš Peškir, Dušan Radovanović i Milica Lapčević) nastojao je da pruži uvid u spektar metoda i poetika, posmatrajući autore kao čestice. Preuzete kao model iz savremene kvantne fizike, ponekad bez mase ili brzine, koristeći druge parametre magnetne, svetlosne ili energetske egzistencije, čestice prožimaju našu percepciju i samo postojanje u bezbroj različitih i naučno jedva dokazivih načina.

Otuda i sama postavka izložbe nastoji da u dinamici različitih izraza i formata, stvori kod gledalaca hibridni, multimedijalni utisak.“ (iz opisa izložbe koji je sastavio Organizacioni odbor iste)

UMETNICI čiji su radovi izabrani na konkursu: Toni Aničin, Massimo Vito Avantaggiato, Koštana Banović, Maja Beganović, Jovana Braletić, Jelena Bokić, Pierro Chiariello, Andrej Čikala, Vesna Dobričić, Isidora Fićović, Nenad Glišić, Shir Handelsman, Doris Jauk-Hinz, Werner Jauk, Marija Jevtić, Sonja Jo, Neda Kovinić, Valentina Lapolla, Maya Lavelle, Predrag Lojanica, Marija Marković, Vlada Milinković, Stefanija Mihailović, Nemanja Milenković, Gertrude Moser-Wagner, Lika Nusli, Vesna Opavsky, Aleksandra Perić, Saša Petrović, Katarina Popović, Milena Putnik, Magda Radojlović, Mihailo Ristić, Andrej Sinadinović, Đorđe Stanojević, Nina Šumarac, Dunja Trutin, Gabriela Vasić, Tatiana Villani, Slobodan Vračar, Vesna Zarev.

UMETNICI koji učestvuju po pozivu: Marcin Nowicki, Svetlana Maraš, Branko Milisković, Bob Milošević, Igor Toholj, Ivana Tkalčić, Eva Ursprung, Widok.  

U okviru izložbe biće organizovana komemoracija umetnika Dobrice Kamperelića i promovisan katalog Trijenala prosirenih medija održanog 2019. godine. Tom prilikom biće prikazano deset radova koje su selektori ove izložbe predlozili za nagradu, a među preloženim kandidatima naći će se radovi sledećih umetnika i umetnica:  Milica Lapčević i Dragan Jovanović (selekcija Nenad Glišić i Jelena Glišić), Mića Stajčić (selekcija V. Stojić), Biljana Velinović (selekcija M. Ristić), Aleksandar Rafajlović (selekcija A. Milosavljević), Olivera Batajić Sretenović/Ognjen Obradović (selekcija V. Klačar), Vladimir Mojsilović (selekcija M. Lazović), Lazar Andrijašević (selekcija N. Šujica), Nikola Govedarica (selekcija V. Milinković) i Igor Mandić (selekcija D. Cvetković).

Izložba će biti otvorena do 25. jula 2020. godine.

Napomena:
U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja širenja virusne zaraze KOVID-19, tokom boravka u svim izložbenim prostorima, posetioci su u obavezi da pravilno koriste zaštitne maske kao i da poštuju rastojanje prilikom kretanja od najmanje dva metra. Pri ulasku u Paviljon, potrebno je koristiti dezinfekciona sredstva koja se nalaze na ulazu.

Održavanje programa  uslovljeno je gornjom granicom u broju učesnika odn. posetilaca. Preporučen maksimalan broj osoba koje koriste prostor istovremeno je:
– Centralni izložbeni prostor: 30
– Prvi sprat: 20
– Galerija Kamera: 3

Vaš ULUS

Somborski filmski festival predstavlja ovogodišnji program izložbom “U susret festivalu”

Otvaranje izložbe “U susret festivalu”, kojom će biti najavljeno treće izdanje Somborskog filmskog festivala, održaće se u sredu 17. juna u 19h, na platou ispred Županije (Trg Cara Uroša 1). Na ovom događaju publika će moći da vidi fotografije sa setova filmova koji čine glavnu selekciju festivala, kao i plakate filmova iz svih selekcija. Prisutnima će se obratiti direktorka festivala Vesna Šašić i umetnički direktor Milivoje Mlađenović, a po završetku zvaničnog programa otvaranja izložbe, uslediće žurka uz nastup benda Barrique i poznate muzičke teme iz kultnih domaćih filmova.

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala, koje će biti održano od 10. do 13. jula 2020. godine u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić”, biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom, u petak 10. jula od 20 časova. Iste večeri u 21h počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita „Hotel Beograd”. Ovo ostvarenje imalo je svoju srpsku premijeru neposredno pred uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, pa će projekcija u Somboru biti jedna od prvih nakon što u zemlji bude obnovljen bioskopski i festivalski život.

U okviru glavnog programa u Atrijumu Gradske kuće, uz “Hotel Beograd” biće prikazana i druga savremena domaća kinematografska ostvarenja i koprodukcije – “Ajvar”, “Otac”, “Uprkos magli” i “Realna priča”. Publika festivala će  u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor moći da pogleda legendarne filmove iz selekcije Kultni klasici  – “Varljivo leto ‘68”, “Specijalno vaspitanje” i “Nacionalna klasa”. Filmovi iz programa Panorama švedskog filma (“Brit-Mari je bila tu” i “Sune vs Sune”) i Nostalgija (“Žućko – Priča o Radivoju Koraću”) biće prikazani u Dvorištu Županije.

Trećim izdanjem festivala promoviše se i Sombor kao jedinstvena “film friendly” lokacija sa dugom tradicijom, jedinstvenom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. To je prepoznao i filmski pionir Ernest Bošnjak, somborski kinematograf i jedan od prvih filmskih autora u Srbiji, po kome će nositi ime sve četiri ovogodišnje nagrade – za najbolji film, glumca i glumicu, kao i Specijalni Ernest za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Izložba radova renomiranih autora iz zbirke Galerije savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, od srede 20. maja 2020. godine u 19 časova, publika će moći da pogleda umetničke radove u okviru prve izložbu nakon pauze u radu nastale usled vanrednog stanja. Na ovoj izložbi biće prikazano stvaralaštvo deset autora i autorki iz zbirke galerije, u različitim slikarskim i vajarskim tehnikama.

Radovi su nastajali u periodu od kraja devedesetih godina prošlog veka do 2017. godine, a među izlagačima se nalaze međunarodno poznati autori, kao što su Ričard Dikon i Tomas Rat.

Nakon prve samostalne izložbe u Londonu 1978, Dikon je započeo je dugi niz izlaganja na međunarodnoj sceni. Svetsku slavu stiče 1982. serijom “Art for other people”, dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade 1987. godine, a 1996. je proglašen francuskim Vitezom reda umetnosti i književnosti. Držao je predavanja i na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu a sarađivao je sa našim poznatim vajarom Mrđanom Bajićem. Tomas Rat (1979) je holandski autor koji je samostalno izlagao u prestižnim galerijama u svojoj zemlji, ali i Londonu, Briselu, Pekingu, i drugim svetskim centrima umetnosti.

Pored gore pomenutih, umetnici čiji će radovi biti izloženi u okviru izložbe bićei  Larisa Ackov Palić, Milan Kralj, Dejana Marišan, Ivana Markez Filipović, Nadežda Oleg Ljahova, Ivana Rakidžić, Dimitrije Tadić i Joana Vulanović. Dela su ušla u zbirku Galerije savremene umetnosti Pančeva poklonom ili otkupom sa samostalnih ili kolektivnih izložbi i sa najznačajnijih manifestacija: Salona umetnosti Pančeva i Bijenala umetnosti.

Autorka izložbe je Ivana Markez Filipović, urednica programa Galerije savremene umetnosti KCP-a. Izložba će biti otvorena do 30. juna 2020. godine, a galerija je otvorena radnim danima od 9 do 13h, i od 17 do 20h.

Obeležen 8. mart u Pančevu izložbom “Šta se krčka?” Jane Adamović

U nedelju, 8. marta u prostorijama agencije KomunikArt u Pančevu otvorena je strip izložba “Šta se krčka?” autorke Jane Adamović, na kojoj je ova umetnica predstavila svoj autorski rad u nekoliko tematskih celina. Ovom izložbom galerija KomunikArt je obeležila Dan žena, u skladu sa programskom orijentacijom usmerenom ka promovisanju i povećanju vidljivosti autorki u savremenom stripu.

 “Odabrali smo 8. mart jer sam htela da se poigram stereotipima o tome kako društvo doživljava jednu uzornu ženu, damu, a šta je zapravo ono čime mi želimo da se bavimo, ili čime ja želim da se bavim. Htela sam da pokažem šta ja zapravo krčkam i kuvam, umesto da stvarno kuvam u kuhinji. Ako je ženi mesto u kuhinji, onda treba znati da je ceo svet naša kuhinja i možemo tu da pravimo šta god hoćemo”, objasnila je Jana Adamović koncept izložbe.

Po njenom mišljenju, položaj strip autorki se drastično poboljšava. “I dalje postoji momenti seksističkih predrasuda, uglavnom od strane publike i onih koji se ne bave stripom, jer žena u stripu ima baš mnogo. Ima predrasuda, ali se ta pozicija poboljšava zahvaljujući raznim inicijativama, poput ove koju je inicirala agencija KomunikArt”.

Prošle godine, Jana Adamović je odlikovana i velikim inostranim priznanjem – Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza u ambasadi Republike Francuske. “Iako se orden dodeljuje ljudima za životno delo, za koje sam ja još mlada, to sam doživela kao njihov podsticaj da nastavim da stvaram. To me vrlo stimuliše jer ja više reagujem na ohrabrenja, iako se ponekad javlja inat kad vam neko kaže da ne možete. Lepo je za promenu čuti da možete i da vredite”, kaže strip autorka.

Jana Adamović je ilustratorka i strip autorka iz Beograda. Sarađivala je sa francuskim izdavačem “Editions Delcourt” kao crtačica i koloristkinja na sedam izdanja. Kratke stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Nemačkoj, a strip albume u Francuskoj, Španiji, Italiji i Holandiji. Trenutno sarađuje s američkim izdavačem Dark Horse. Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Učestvuje na mnogim grupnim, a imala je i četiri samostalne izložbe. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb. U oktobru 2019. odlikovana je francuskim ordenom viteza Reda umetnosti i književnosti.

Izložba stripa “Šta se krčka?” Jane Adamović u Pančevu

Nedelja, 8. mart u 18h, KomunikArt

U nedelju, 8. marta u 18 sati u prostorijama agencije KomunikArt (Vojvode Živojina Mišića 6, u pasažu) u Pančevu biće otvorena strip izložba “Šta se krčka?” autorke Jane Adamović. Ova umetnica predstaviće radove u nekoliko tematskih celina: “Mešana salata” obuhvatiće miks ilustracija raznih tehnika i žanrova, “Fast food” kratke autorske stripove, “Francuska kuhinja” će prikazati table klasičnog stripa objavljenih u Francuskoj, dok se tematska celina “Zagorela jela” sastoji od odbijenih strip tabli i propalih projekata.

Jana Adamović je ilustratorka i strip autorka iz Beograda. Sarađivala je sa francuskim izdavačem “Editions Delcourt” kao crtačica i koloristkinja na sedam izdanja. Kratke stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Nemačkoj, a strip albume u Francuskoj, Španiji, Italiji i Holandiji. Trenutno sarađuje s američkim izdavačem Dark Horse. Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Učestvuje na mnogim grupnim, a imala je i četiri samostalne izložbe. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb. U oktobru 2019. odlikovana je francuskim ordenom viteza Reda umetnosti i književnosti.

Izložbom “Šta se krčka?” Jane Adamović galerija KomunikArt će obeležiti Dan žena, u skladu sa programskom orijentacijom usmerenom ka promovisanju i povećanju vidljivosti autorki u savremenom stripu. Prvu ovogodišnju izložbu u ovom prostoru, pod nazivom “Paranoja u svemiru” krajem januara otvorila je strip autorka Iva Atoski.

Отварање изложбе „Куле и градине”

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Вас позива на отварање изложбе акварела „Куле и градине” аутора Душка Милошевића, архитекте из Београда. Милошевић се бави сликањем више од 30 година. Излагао је на неколико групних и 11 самосталних изложби. Изложбена поставка која ће бити отворена у Галерији Библиотеке садржи 20 акварела великог формата који су одраз мешавине ауторовог архитектонског образовања и уметничке имагинације.

У програму учествују Душко Милошевић, Драган Живковић, Драгољуб Лукић Дуде, Борис Капетановић и Марија Радуловић.

Среда, 4. март у 19 часова

Галерија Библиотеке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.