Izložbe

Izložba radova renomiranih autora iz zbirke Galerije savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, od srede 20. maja 2020. godine u 19 časova, publika će moći da pogleda umetničke radove u okviru prve izložbu nakon pauze u radu nastale usled vanrednog stanja. Na ovoj izložbi biće prikazano stvaralaštvo deset autora i autorki iz zbirke galerije, u različitim slikarskim i vajarskim tehnikama.

Radovi su nastajali u periodu od kraja devedesetih godina prošlog veka do 2017. godine, a među izlagačima se nalaze međunarodno poznati autori, kao što su Ričard Dikon i Tomas Rat.

Nakon prve samostalne izložbe u Londonu 1978, Dikon je započeo je dugi niz izlaganja na međunarodnoj sceni. Svetsku slavu stiče 1982. serijom “Art for other people”, dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade 1987. godine, a 1996. je proglašen francuskim Vitezom reda umetnosti i književnosti. Držao je predavanja i na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu a sarađivao je sa našim poznatim vajarom Mrđanom Bajićem. Tomas Rat (1979) je holandski autor koji je samostalno izlagao u prestižnim galerijama u svojoj zemlji, ali i Londonu, Briselu, Pekingu, i drugim svetskim centrima umetnosti.

Pored gore pomenutih, umetnici čiji će radovi biti izloženi u okviru izložbe bićei  Larisa Ackov Palić, Milan Kralj, Dejana Marišan, Ivana Markez Filipović, Nadežda Oleg Ljahova, Ivana Rakidžić, Dimitrije Tadić i Joana Vulanović. Dela su ušla u zbirku Galerije savremene umetnosti Pančeva poklonom ili otkupom sa samostalnih ili kolektivnih izložbi i sa najznačajnijih manifestacija: Salona umetnosti Pančeva i Bijenala umetnosti.

Autorka izložbe je Ivana Markez Filipović, urednica programa Galerije savremene umetnosti KCP-a. Izložba će biti otvorena do 30. juna 2020. godine, a galerija je otvorena radnim danima od 9 do 13h, i od 17 do 20h.

Obeležen 8. mart u Pančevu izložbom “Šta se krčka?” Jane Adamović

U nedelju, 8. marta u prostorijama agencije KomunikArt u Pančevu otvorena je strip izložba “Šta se krčka?” autorke Jane Adamović, na kojoj je ova umetnica predstavila svoj autorski rad u nekoliko tematskih celina. Ovom izložbom galerija KomunikArt je obeležila Dan žena, u skladu sa programskom orijentacijom usmerenom ka promovisanju i povećanju vidljivosti autorki u savremenom stripu.

 “Odabrali smo 8. mart jer sam htela da se poigram stereotipima o tome kako društvo doživljava jednu uzornu ženu, damu, a šta je zapravo ono čime mi želimo da se bavimo, ili čime ja želim da se bavim. Htela sam da pokažem šta ja zapravo krčkam i kuvam, umesto da stvarno kuvam u kuhinji. Ako je ženi mesto u kuhinji, onda treba znati da je ceo svet naša kuhinja i možemo tu da pravimo šta god hoćemo”, objasnila je Jana Adamović koncept izložbe.

Po njenom mišljenju, položaj strip autorki se drastično poboljšava. “I dalje postoji momenti seksističkih predrasuda, uglavnom od strane publike i onih koji se ne bave stripom, jer žena u stripu ima baš mnogo. Ima predrasuda, ali se ta pozicija poboljšava zahvaljujući raznim inicijativama, poput ove koju je inicirala agencija KomunikArt”.

Prošle godine, Jana Adamović je odlikovana i velikim inostranim priznanjem – Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza u ambasadi Republike Francuske. “Iako se orden dodeljuje ljudima za životno delo, za koje sam ja još mlada, to sam doživela kao njihov podsticaj da nastavim da stvaram. To me vrlo stimuliše jer ja više reagujem na ohrabrenja, iako se ponekad javlja inat kad vam neko kaže da ne možete. Lepo je za promenu čuti da možete i da vredite”, kaže strip autorka.

Jana Adamović je ilustratorka i strip autorka iz Beograda. Sarađivala je sa francuskim izdavačem “Editions Delcourt” kao crtačica i koloristkinja na sedam izdanja. Kratke stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Nemačkoj, a strip albume u Francuskoj, Španiji, Italiji i Holandiji. Trenutno sarađuje s američkim izdavačem Dark Horse. Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Učestvuje na mnogim grupnim, a imala je i četiri samostalne izložbe. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb. U oktobru 2019. odlikovana je francuskim ordenom viteza Reda umetnosti i književnosti.

Izložba stripa “Šta se krčka?” Jane Adamović u Pančevu

Nedelja, 8. mart u 18h, KomunikArt

U nedelju, 8. marta u 18 sati u prostorijama agencije KomunikArt (Vojvode Živojina Mišića 6, u pasažu) u Pančevu biće otvorena strip izložba “Šta se krčka?” autorke Jane Adamović. Ova umetnica predstaviće radove u nekoliko tematskih celina: “Mešana salata” obuhvatiće miks ilustracija raznih tehnika i žanrova, “Fast food” kratke autorske stripove, “Francuska kuhinja” će prikazati table klasičnog stripa objavljenih u Francuskoj, dok se tematska celina “Zagorela jela” sastoji od odbijenih strip tabli i propalih projekata.

Jana Adamović je ilustratorka i strip autorka iz Beograda. Sarađivala je sa francuskim izdavačem “Editions Delcourt” kao crtačica i koloristkinja na sedam izdanja. Kratke stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Nemačkoj, a strip albume u Francuskoj, Španiji, Italiji i Holandiji. Trenutno sarađuje s američkim izdavačem Dark Horse. Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Učestvuje na mnogim grupnim, a imala je i četiri samostalne izložbe. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb. U oktobru 2019. odlikovana je francuskim ordenom viteza Reda umetnosti i književnosti.

Izložbom “Šta se krčka?” Jane Adamović galerija KomunikArt će obeležiti Dan žena, u skladu sa programskom orijentacijom usmerenom ka promovisanju i povećanju vidljivosti autorki u savremenom stripu. Prvu ovogodišnju izložbu u ovom prostoru, pod nazivom “Paranoja u svemiru” krajem januara otvorila je strip autorka Iva Atoski.

Отварање изложбе „Куле и градине”

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Вас позива на отварање изложбе акварела „Куле и градине” аутора Душка Милошевића, архитекте из Београда. Милошевић се бави сликањем више од 30 година. Излагао је на неколико групних и 11 самосталних изложби. Изложбена поставка која ће бити отворена у Галерији Библиотеке садржи 20 акварела великог формата који су одраз мешавине ауторовог архитектонског образовања и уметничке имагинације.

У програму учествују Душко Милошевић, Драган Живковић, Драгољуб Лукић Дуде, Борис Капетановић и Марија Радуловић.

Среда, 4. март у 19 часова

Галерија Библиотеке

Otvorena izložba i predstavljen strip albuma “Ohrabrenja” Aleksandra Zografa

Zograf: Sve što umetnost stavlja pred nas je ohrabrenje

Petak, 13. decembar, Agencija KomunikArt, Pančevo

Strip album “Ohrabrenja” renomiranog autora Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) koji je ove godine objavila izdavačka kuća “9. dimenzija” iz Banjaluke, predstavljen je u petak, 13. decembra u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu. Tom prilikom otvorena je i izložba odabranih strip tabli iz ove knjige, koju će posetioci moći da pogledaju do 13. januara.

O tome šta  ga je inspirisalo da strip album nazove „Ohrabrenja“ Aleksandar Zograf je rekao:

„Čini mi se da sve što umetnost stavlja pred nas i ono što mi dobijamo iz toga je ohrabrenje. Ne možemo tačno da odredimo šta je to zbog čega se mi osećamo bolje ili jače, ali je za mene bilo zanimljivo da samom sebi to objasnim. Kad uradite neki strip koji bi trebalo nešto da kaže drugim ljudima, vi zapravo ohrabrujete te ljude i u tome je suština. Ne može drugačije da se objasni šta je to što jedna slika na izložbi učini da se vi osetite poletnije nego u prethodnom momentu, ali znate da je taj rad autorsko delo nekog drugog čoveka i iz te činjenice crpite neku energiju koja vam omogućava bilo da shvatite svet u kom živite, da razaznate sve elemente koji postoje oko vas u kosmosu ili već iz nekog razloga koji sami odaberete. Ovo je jedna zbirka stripova koja bi trebalo da predstavlja razlog za onog ko to bude pročitao da nacrta strip, možda napiše poemu, ili da bar izdvoji neki element čak i vizuelno, i nešto će se promeniti.“

U knjizi su predstavljeni radovi i teme kojima se autor bavio u periodu od avgusta 2013. do maja 2015. godine, a koji obuhvataju hronološki poređane kolekcije stripova iz nedeljnika Vreme u kojem Zograf svoje radove objavljuje već šesnaest godina.

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf objavljuje u domaćoj periodici od osamdesetih godina. Počev od devedesetih godina pretežno objavljuje u inostranstvu. Do sada je objavio pedesetak knjiga stripova u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Japanu, Nemačkoj i u mnogim drugim zemljama. Od 2003. godine redovno objavljuje u listu VREME dve strane stripa u boji nedeljno. Selektor je strip programa pančevačkog Nova Festivala, a od septembra 2019. i savetnik galerije agencije KomunikArt. Živi i radi u Pančevu.

MALK LIFE: Otvaranje izložbe Marka Malka u Pančevu24. oktobar, 20 sati, Pančevo
U četvrtak, 24. oktobra u 20 sati, u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu (Vojvode Živojina Mišića 6, u pasažu) biće otvorena izložba strip autora Marka Malka, pod nazivom “Malk Life”.
Marko Malk je studirao fakultet za animaciju u Londonu (LCC), a već neko vreme živi u Beogradu i crta stripove. Najveći deo svog života je vozio skejt, pa su skejt art i subkultura značajno uticali i na njegovu umetnost.
– „Kada mi je bilo 14 godina, dok sam se dosađivao u školi, počeo sam da crtam stripove o seksualno perverznom dvojcu (inspirisan Betmenom i Robinom) pod imenom Flyman i Worm Wonder. Ubrzo nakon toga, crtanje stripova sam zamenio voženjem skejta, alkoholom, cigaretama i lutanjem po ulicama Londona sa prijateljima, lomili smo stvari i kopali po kontejnerima”, kaže Malk o svojim formativnim godinama.
Nakon završenih studija animacije, pre nekoliko godina se preselio u Beograd.
– „Ponovo sam počeo da crtam stripove kako bih dao oduška sebi i kako bi izrazio svoje misli. Počeo sam da štampam mini strip fanzine – „Serburbia“, „Malk Comics“ i poluautobiografske stripove o svom odrastanju i vožnji skejta u Londonu“, dodaje Malk, koji će na otvaranju izložbe i besplatno deliti svoj novi fanzin štampan na 16 stranica.
Izložba u agenciji Komunikart će biti otvorena do 22. novembra, a radno vreme izložbenog prostora je od 9-15h, radnim danima.
Ovo je druga samostalna produkcija ove agencije, koja se specijalizovala za odnose sa javnošću u oblasti umetnosti i kulture, a u narednom periodu će organizovati redovan izložbeni program posvećen savremenom stripu. Prošlog meseca radove je izložio Boris Stanić, strip crtač iz Pančeva.
KomunikArt je takođe bio jedan od potpisnika francusko-srpskog sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa, u okviru nedavne posete francuskog predsednika Emauela Makrona Srbiji, te će u naredne tri godine realizovati rezidencijalni program razmene strip autora iz Srbije i Francuske.

Otvaranje izložbe „Srećna ogledala” autorke Sanje Ribić Milivojević u Ruskom domu

Svečano otvaranje izložbe „Srećna ogledala” autorke Sanje Ribić Milivojević, u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu „Ruski dom”, u utorak, 12. februara sa početkom u 18 časova.

Sanja Ribić Milivojević, koristeći se tehnikom asamblaž, prirodnim materijalima poput školjki, kamenčića i kanapa, ukrašava ramove za ogledala. U „Ruskom domu” imaćemo priliku da vidimo više od 30 Srećnih ogledala, od kojih će 10 biti premijerno izloženo javnosti na uvid.

Autorka je član ULU-Sirmium od 2015. godine.

Radove je izlagala na osam samostalnih izložbi :

Carska palata Sirmium, Sremskа Mitrovicа, januar 2015.god.
Zavičajni muzej Ruma, septembar 2015.god.
Kulturni centar Vrbas oktobar 2015.god.
Palata Palfi Beč, maj 2016. god.
Galerija Petak , Beograd decembar 2016. god.
Muzej Jadra Loznica, mart 2017. god.
Galerija Ub , oktobar 2017. god.
Biblioteka Šid, maj 2018. god.

Više o Sanji Ribić Milivojević na linku: https://www.facebook.com/prodaja.ogledala1/

Zajedno će biti otvorena i izložba „Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu” obuhvata panele na kojima su fotografije, dokumenti i prateći tekst. Organizator izložbe je Istorijski arhiv „Srem” u saradnji sa Muzejom Vojvodine.

Nakon svečanog otvaranja odigraće se predstava „Tamo daleko ”, u izvođenju Pozorišta „Dobrica Milutinović”, iz Sremske Mitrovice u koprodukciji sa Slovačkim pozorištem VHV”, iz Stare Pazove.
Radnja predstave se odvija u vremenu Velikog rata. Tekst je pisao Vladimir Hurban Vladimirov a režirao je Miroslav Benka.

Trajanje izložbe od 12. do 19. februara 2019. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.