Festivali

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film
27. Sarajevo Film Festivala: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera

U Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Rade Šešić, 16 je filmova: 8 filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 1 europsku, 6 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

“Uvijek je veliko pitanje – što čini jedan film dobrim – što ga izdvaja od drugih. Naša selekcija je vrlo ekskluzivna jer imamo samo 11 prikazivačkih temina i statistički gledano, od 156 pregledanih filmova, tek 10 posto može ući u selekciju. Ovogodišnja festivalska filmska žetva je vrlo dobra, imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika djela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svježine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svijet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju svijeta kojeg određeni autor promatra u vremenu i prostoru…”, kaže Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

Predstavljamo 16 filmova u Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

– Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Vlada Švicarske);

– Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Kraljevina Nizozemske);

– Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €).

SVJETSKE PREMIJERE

BOSANSKI BRODVEJ

Hrvatska, 2021, 30 min.

Režija: Jasmina Beširević

Šesnaest mladih glumaca odabrano je učestvovati u brodvejskom mjuziklu koji etablirani američki umjetnici postavljaju u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih sanjaju o karijeri izvan ovih prostora i svi kreću u probe s velikim entuzijazmom i očekivanjima. Međutim, kako se bliži premijera, njihovo raspoloženje se mijenja jer postaju svjesni da ih čeka povratak u „običan“ život.

DISTURBED EARTH

Bosna i Hercegovina, Španija, Sjeverna Makedonija, 2021, 71 min.

Režija: Kumjana Novakova, Guillermo Carreras-Candi

Mjesto u tišini na kojem je prošlost zarobila sadašnjost. Korak po korak, kolektivna bol preuzima pejzaž, prostor, grad. Na kraju, ulazi u nas. Srebrenica postaje stvarnost današnjice, i naša vlastita stvarnost.

DIVE / DÍVÁK

Mađarska, 2021, 80 min.

Režija: Máté Kőrösi

Szani, Tina i Emese, ili „dive“, kako same sebe vole nazivati, dvadesetogodišnjakinje su koje satima mogu pričati o kozmetičkim preparatima, odjeći i profilnim fotografijama. Mladi reditelj Máté odluči ih pratiti svojom kamerom dok ne diplomiraju kako bi otkrio šta se krije ispod njihove savršene šminke. Učeći jedna od druge, one počinju sazrijevati i ponašati se kao odrasle osobe.

HORIZONT

Hrvatska, 2021, 25 min.

Režija: Tanja Deman

Intimna priča o moru u doba ekološke krize. U kolektivnoj imaginaciji morska pučina i daleki izolirani otoci mjesta su čežnje, kontemplacije, bijega, pa i spasa. No, mogu li ona još uvijek ponuditi bijeg u vremenu globalnog zatopljenja i zagađenja? Ovaj filmski esej, snimljen na najudaljenijem izoliranom otoku Jadrana, posmatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promjene mora koje ga okružuje.

ISTI SAN / ACELAȘI VIS

Rumunija, 2021, 29 min.

Režija: Vlad Petri

Doru je rumunski vojnik i prvi put je raspoređen u misiju u Afganistanu. Laila je mlada Afganistanka. Nakon kratkog susreta, njihove sudbine se prepliću. Na granici između dokumentarnog i igranog filma, ISTI SAN priča je o vojniku obilježenom brutalnošću rata i mladoj djevojci koja se zatekla na krivom mjestu u krivo vrijeme. Reditelj kombinuje arhivske snimke rata u Afganistanu s onima koje je sam snimio za potrebe ovog filma, a koji govori o okrutnosti rata, kako iz perspektive okupatora tako i iz perspektive civila pogođenih sukobom.

KAD SMO MI BILI ONI / WHEN WE WERE THEM

Bosna i Hercegovina, 2021, 15 min.

Režija: Danis Tanović, Damir Šagolj

Okruženi minskim poljima i ruševinama, zaostalim iz rata u Bosni i Hercegovini, hiljade migranata zaglavljeno je u sjevernom dijelu te ratom razorene zemlje. Šatori koje podižu u šumama ili napuštenim zgradama iz socijalističkog perioda ne mogu ih zaštititi od oštre bosanske zime. Teško dolaze do hrane, odjeće, ogrjevnog drveta i sredstava za komunikaciju, ali ništa nije tako teško kao svakodnevno kršenje njihovih ljudskih prava.

NEDJELJOM / EVERY SUNDAY

Cipar, 2020, 24 min.

Režija: Keti Papadema

Grupa kućnih pomoćnica sa Filipina na Cipru se priprema za natjecanje u ljepoti u organizaciji njihove lokalne zajednice. Za organizatore i učesnice natjecanja to je prilika da se redovno okupljaju tokom svog jedinog neradnog dana u sedmici, redefinišu svoj položaj migrantskih radnica u kiparskom društvu i obnove vlastiti individualizam. U međuvremenu, policija traga za serijskim ubicom čija su meta strane radnice i njihove kćeri. Budući da se među žrtvama ubistva nalaze i četiri Filipinke, zajednica se okuplja da im odaju počast.

ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU)

Srbija, 2021, 90 min.

Režija: Janko Baljak

Road movie dokumentarac kroz poluvjekovnu filmografiju Želimira Žilnika. Ali i putovanje kroz historiju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Specifičnim stilom dokudrame koji je godinama gradio, Žilnik je snimajući niskobudžetne filmove decenijama uspio da ostane angažovan i hrabar ali iznad svega slobodan. Pratimo napore njegove ekipe da završe film SLOBODA ILI STRIP koji je prije 50 godina cenzura zaplijenila a koji je nedavno slučajno pronađen. Priča o neprekidnoj borbi za obespravljene socijalne i manjinske grupe koje su neprekidno glavni junaci Žilnikovih filmova.

EVROPSKA PREMIJERA

SUNNY / MZIURI

Gruzija, 2021, 67 min.

Režija: Keti Machavariani

Bivša nastavnica Sunny za život zarađuje intervjuišući ljude za potrebe različitih društvenih istraživanja, a taj posao jedino je što je spašava od potpune samoće i omogućava joj da ima kakav-takav društveni život. Sunny nas vodi kroz uske ulice ružnih dijelova Tbilisija, pokazuje nam različite stanove, kuće i druge stambene objekte i omogućava nam da čujemo mišljenja Gruzijaca o aktuelnim političkim i društvenim temama i saznamo čemu se oni nadaju.

REGIONALNE PREMIJERE

LES ENFANTS TERRIBLES / YARAMAZ ÇOCUKLAR

Turska, Francuska, Njemačka, 2021, 93 min.

Režija: Ahmet Necdet Çupur

U jednom selu na sjeveroistoku Turske Mahmut se želi razvesti od svoje tek vjenčane supruge. Istovremeno, njegova sestra Zeynep upisuje javnu srednju školu i zapošljava se u fabrici. Protivno željama njihovog oca, Zeynep želi otići iz sela i upisati fakultet. Njihove želje postat će okosnica sukoba u njihovoj konzervativnoj porodici, ali i zajednici koja nije navikla da ljudi žele ono što žele Mahmut i Zeynep. Intiman film njihovog starijeg brata Ahmeta Necdeta Çupura, koji je napustio selo prije dvadeset godina kako bi upisao studij, NEPODNOŠLJIVA DJECA je priča o međugeneracijskom sukobu, kao i sukobu između prošlosti i sadašnjosti.

LOOKING FOR HORSES

Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Francuska, 2021, 88 min.

Režija: Stefan Pavlović

LOOKING FOR HORSES film je o prijateljstvu između filmskog autora i ribara koji je izgubio sluh tokom rata u Bosni i Hercegovini nakon čega se povukao na jezero gdje vodi usamljenički život. Filmski autor, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, s mukom govori maternji jezik zbog toga što izraženo muca. Uprkos njihovim govornim i slušnim ograničenjima, dok dijele život kraj jezera punog velikih somova, okruženog divljim konjima, tišinom i opasnim olujama sa grmljavinom, između mladića i ratnog veterana razvija se snažna veza.

POMIRENJE / ODPUŠČANJE

Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo, 2021, 82 min.

Režija: Marija Zidar

Osamnaestogodišnja djevojka ubijena je u ogorčenoj porodičnoj svađi u planinama Albanije. Njen ožalošćeni otac izložen je pritisku lokalnog biskupa i predsjednika jedne nevladine organizacije iz glavnog grada ne samo da uhapšenom ubici i njegovoj porodici ponudi hrišćanski oprost već i da se, u skladu s Kanunom, vjekovnim plemenskim kodom ponašanja, izmiri s njima.

POTREBA ZA MRŽNJOM

Srbija, 2020, 81 min.

Režija: Filip Čolović

Intimna ispovijest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su na razne načine, bez ikakvog razloga, stradali ljudi, reditelj istražuje korijene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

SOLDAT AHMET

Austrija,  2021, 76 min.

Režija: Jannis Lenz

Ahmet je poslušni sin turskih imigranata, izdržljivi bokserski šampion i vjerni vojnik koji je posvetio život „služenju austrijskom narodu“. U životu se naučio prilagođavati i ispunjavati tuđa očekivanja. Želja da opet bude vjeran sebi navodi Ahmeta da ispuni svoj davnašnji san i počne pohađati časove glume gdje ga ohrabruju da istraži i ispolji vlastite slabosti. Ali to je lakše reći nego učiniti. Ahmet od djetinjstva nije plakao, a što se više trudi odbaciti tradicionalne rodne uloge, tim njegova borba sa samim sobom postaje sve teža.

TVORNICE RADNICIMA

Hrvatska, 2021, 105 min.

Režija: Srđan Kovačević

Hrvatska, 2005. Tvornicu alatnih strojeva zauzimaju njeni uposlenici i postavljaju jedini primjer uspjele radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi. Deceniju nakon tog prelomnog događaja, buntovni radnik koji je predvodio radničku okupaciju pokušava spriječiti gašenje proizvodnje u okupiranoj tvornici. Održavanje proizvodnje zavisi od spremnosti radnika da se žrtvuju kako bi zaštitili svoja radna mjesta od prijetnji bešćutne ekonomije. Reditelj Srđan Kovačević pet godina je dokumentovao lične priče radnika koji se bore da svoju nekada prestižnu tvornicu održe na životu.

BH. PREMIJERA

PEJZAŽI OTPORA

Srbija, Francuska, Njemačka, 2021, 95 min.

Režija: Marta Popivoda

Film PEJZAŽI OTPORA bilježi putovanje kroz sjećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Auschwitza, zabilježene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gdje živi s mužem i mačkom.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

Predstavljamo filmove programa U fokusu

27. Sarajevo Film Festivala

Program U fokusu 27. Sarajevo Film Festivala donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

“Filmovi u programu U fokusu su raznovrsni, a njihova zajednička karakteristika je što su ovo najuspješniji filmovi regije u protekloj godini, koji su obilježili festivale u Veneciji, Sundanceu, Berlinu, Cannesu. To je program koji donosi presjek najboljih filmova regije od Venecije 2020. pa sve do Sarajeva 2021. Dakle, kvalitet programa ovisi o kvalitetu regionalnih filmova, a ove godine kvalitet je bio nadprosječan. Nije se desio niti jedan festival A kategorije a da njemu nisu premijerno prikazani regionalni filmovi koji su često odnosili i glavne nagrade. Upravo tako je bilo sa filmom QUO VADIS, AIDA? bosanskohercegovačke najnagrađivanije rediteljice Jasmile Žbanić, koji je svoju svjetsku premijeru imao u glavnom programu filmskog festivala u Veneciji. Nakon premijere film je prikazan na brojnim filmskim festivalima izuzetno zapaženo uz nagrade i sjajne ocjene i publike i kritike, da bi svoj trijumf imao kao nominirani za najbolji Međunarodni film za nagradu Oscar® Američke akademije. BAD LUCK BANGING OR THE LOONY PORN, rumunjskog sada već kultnog reditelja Radua Judea, je film koji je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Kosovski film HIVE Blerte Basholi osvojio je nagradu na Sundanceu… Dakle to nisu samo filmovi regije već i svijeta”, izjavila je selektorica programa U fokusu Elma Tataragić.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

EVOLUCIJA / EVOLUTION

Njemačka, Mađarska, 2021, 97 min.

Režija: Kornél Mundruczó

Uloge: Lili Monori, Goya Rego, Padmé Hamdemir, Annamária Láng

Film EVOLUCIJA nova je snažna drama uspješnog autorskog dvojca Kornéla Mundruczóa i Kate Wéber (KRHOTINE ŽENE) koja preko nadrealnih sjećanja iz Drugog svjetskog rata do današnjeg Berlina prati tri generacije iste porodice i njihova neuspješna nastojanja da se pomire s vlastitom prošlošću u društvu čije historijske rane još uvijek nisu zacijelile. Poput vode koja povezuje dijelove ovog filmskog triptiha, uspomene i identitet su fluidna kategorija i, u zavisnosti od toga kako se nosimo sa njima, mogu nas potopiti ili nas držati na površini.

KOŠNICA / ZGJOI

Kosovo, Švicarska, Sjeverna Makedonija, Albanija, 2021, 84 min.

Režija: Blerta Basholli

Uloge: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha

Fahrijin muž nestao je tokom rata na Kosovu, a njena porodica se, osim s tugom, bori i s neimaštinom. Kako bi zaradila novac za izdržavanje porodice, Fahrije pokreće mali poljoprivredni biznis ali, u patrijarhalnom selu u kojem živi njena ambicija i njeni napori da osnaži sebe i druge žene, ne nailaze na odobravanje. Fahrije se bori ne samo da svoju porodicu spasi od finansijskih problema već i protiv neprijateljstva svoje lokalne zajednice koja se nada njenom neuspjehu.

LA CIVIL

Belgija, Rumunija, Meksiko, 2021, 145 min.

Režija: Teodora Ana Mihai

Uloge: Arcelia Ramirez, Alvaro Guerrero, Jorge A Jimenez, Ayelén Muzo, Daniel Garcia, Eligio Melendez

Inspirisana stvarnim događajima, LA CIVIL je priča o Cielo, majci koja traga za svojom kćerkom koju su oteli pripadnici kriminalnog kartela u sjevernom Meksiku. Nakon što vlasti odbiju podržati njenu potragu, Cielo preuzima stvar u svoje ruke. Započinje vlastitu istragu i osvaja simpatije i povjerenje nekonvencionalnog vojnog poručnika Lamarquea koji radi u toj regiji. Lamarque joj pristaje pomoći jer mu podaci do kojih ona dolazi mogu biti od koristi u njegovoj istrazi. Cielina saradnja s Lamarqueom će je uvući dublje u okrutni krug nasilja.

OAZA

Srbija, Slovenija, Nizozemska, Francuska, Bosna i Hercegovina, 2020, 123 min.

Režija: Ivan Ikić

Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Sasa Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan

Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom. Kada postane jasno da su obje zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmire sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom. Vođeni novootkrivenim osjećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički bijeg u slobodu.

OPROST / AF

Turska, 2020, 95 min.

Režija: Cem Özay

Uloge: Timur Acar, Emine Meyrem, Hakan Aslan, Yusuf Bayraktar, Macit Koper

Dvanaestogodišnji Aziz odgovoran je za smrt svog desetogodišnjeg brata Melika u događaju za koji je teško ocijeniti da li je bio rezultat „slučaja“ ili „namjere“. Nakon ovog događaja, Azizov već problematičan odnos sa njegovim krutim ocem, četrdesettrogodišnjim Imranom, još se više pogoršava. Da bi porodica prebrodila to iznimno traumatično iskustvo i ponovo postala funkcionalna, svi članovi moraju preispitati vlastitu savjest.

PRIPREME DA ZAJEDNO PROVEDEMO NEPOZNAT VREMENSKI PERIOD / FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE

Mađarska, 2020, 95 min.

Režija: Lili Horvát

Uloge: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmány, Zsolt Nagy, Péter Tóth, Andor Lukáts, Attila Mokos, Linda Moshier, Júlia Ladány

Četrdesetogodišnja neurohirurginja Márta se zaljubljuje. Odriče se svoje uspješne karijere u Americi i vraća se u Budimpeštu kako bi započela novi život sa muškarcem kojeg je upoznala. Čeka ga na Mostu slobode u Budimpešti, ali uzalud – on ne dolazi na sastanak. Márta ga očajnički počinje tražiti, ali kada ga konačno pronađe, ljubav njenog života tvrdi da se njih dvoje nikada prije nisu sreli.

QUO VADIS, AIDA?

Bosna i Hercegovina, Austrija, Rumunija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška, Turska, 2020, 101 min.

Režija: Jasmila Žbanić

Uloge: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić

Aida radi kao prevoditeljica za mirovne snage Ujedinjenih Nacija u Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, članovi njene porodice nađu se među hiljadama civila koji pokušavaju pronaći utočište u UN bazi. Kao prevodilac na pregovorima u Srebrenici, Aida ima pristup ključnim informacijama. Šta očekuje nju i njenu porodicu – spas ili smrt? Šta bi ona trebala uraditi?

SANREMO

Slovenija, Italija, 2020, 85 min.

Režija: Miroslav Ćiro Mandić

Uloge: Sandi Pavlin, Silva Čušin, Boris Cavazza, Mojca Funkl, Barbara Cerar, Lara Komar, Barbara Vidovič, Vladimir Jurc, Safet Mujčić

Bruno i Duša žive u istom staračkom domu i uživaju u međusobnom druženju. Međutim, trenutke koje provode zajedno brzo zaboravljaju jer oboje pate od demencije. Njihov jedinstveni odnos opisan je u pjesmi Gigliola Cinquettija “Non ho l’età” koja  je izvedena na muzičkom festivalu Sanremo šezdesetih godina, što je jedina uspomena iz mladosti koju dijele. Jednog jutra se probude zajedno i počnu svađati jer svako od njih vjeruje da je ono drugo u pogrešnom krevetu, samo da bi nakraju ponovo otkrili međusobnu privlačnost. Koji trenutak kasnije, Duša za njihovim stolom uzalud čeka da joj se Bruno pridruži na doručku.

ŠTA VIDIMO KADA GLEDAMO U NEBO? / RAS VKHEDAVT, RODESAC CAS VUKUREBT?

Njemačka, Gruzija, 2021, 150 min.

Režija: Alexandre Koberidze

Uloge: Ani Karseladze, Giorgi Bochorishvili, Oliko Barbakadze, Giorgi Ambroladze, Vakhtang Panchulidze, Sofio Tchanishvili, Irina Chelidze, David Koberidze, Sofio Sharashidze

Lisa i Giorgi zaljubljuju se na prvi pogled nakon slučajnog susreta na ulicama gruzijskog grada Kutaisi. Ljubav ih obuzima tako iznenada da se ne uspijevaju ni predstaviti jedno drugome. Prije nego što se raziđu, za sutradan dogovaraju novi susret, nesvjesni da su na njih bačene zle čini. Da li će se uspjeti ponovo naći? A ako se nađu, da li će se prepoznati? U njihovom gradu život teče uobičajenim tokom, napušteni psi lutaju ulicama, počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a jedna filmska ekipa u potrazi za pravom ljubavi mogla bi biti upravo ono što im treba.

TABIJA

Bosna i Hercegovina, Kanada, 2021, 90 min.

Režija: Igor Drljača

Uloge: Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Farah Hadžić, Hasija Borić, Irena Mulamuhić, Jelena Kordić, Bilal Halilović

Faruk je dijete bez roditelja i s bolesnom nenom živi u oronulom sarajevskom naselju Alipašino Polje, gdje provodi dane skupljajući stari metal i baveći se sitnim lopovlucima. Jednoga dana Faruk upoznaje Monu, sramežljivu tinejdžerku iz bogate i utjecajne porodice. Sanjajući o bijegu od svog toksičnog porodičnog života, Mona traži utočište i otvara se Faruku, dječaku koji živi u svijetu potpuno drugačijem od njenog.

ZLOSRETNA ŠEVA ILI OTKAČENI PORNIĆ / BABARDEALĂ CU BUCLUC SAU PORNO BALAMUC

Rumunija, Luksemburg, Hrvatska, Češka Republika, 2021, 106 min.

Režija: Radu Jude

Uloge: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu

Video seksualnog odnosa muškarca i žene postaje viralan. Protagonisti na snimku nose maske, ali žena ipak biva identificirana. Šteta što radi kao učiteljica i što bi trebala biti uzor. Pri tome žive u (postsocijalističkom) društvu čiji će se članovi rado uključiti u diskusiju na društvenim mrežama i izgubiti među navodno ljekovitim visokomoralnim stavovima, pseudopolitičkom sveznadarstvu, licemjernom šovinizmu i grotesknim teorijama zavjere. Svako ima mišljenje. Diskusija se pretvara u suđenje dobrovoljnom seksu, pornografiji i mnogo čemu drugom.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

Kompletiran program:

Film ŽENE PLAČU zatvorio selekciju Takmičarskog programa – igrani film

27. Sarajevo Film Festivala

U Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala u konkurenciju za nagrade uvršten je još jedan film: bugarski film “Žene plaču” Vesele Kazakove i Mine Mileve, čime selekcija ovog programa broji ukupno 10 igranih filmova.

Film “Žene plaču” je svjetsku premijeru imao na nedavno održanom filmskom festivalu u Cannesu. Zbog svoje iznimne kvalitete, film je uvršten u selekciju Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

Vesela Kazakova i Mina Mileva stasale su uz Sarajevo Film Festival, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment festivala CineLink, a kasnije i natječući se za nagrade u službenom programu. “Žene plaču” je drugi igrani film ovog redateljskog dvojca u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. Svojim prvim filmom “Mačka u zidu” bile su u konkurenciji za Srce Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala (2019.), a Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu “Mila s Marsa” (Zornitsza Sofia) koji je 2004. godine na Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji film. Kazakova igra i u novom filmu “Žene plaču”, dok je u glavnoj ulozi sada poznata glumica Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica koja je nominirana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU te za nagradu Oscar®.

Ovim je Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala kompletiran i u konkurenciji za nagrade je 10 igranih filmova po izboru selektorice Elme Tataragić, od kojih je 8 debitantskih, a dva filma su drugi igrani film njihovih autora. Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Predstavljamo 10 filmova u Takmičarskom programu – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

– Srce Sarajeva za najbolji igrani film (novčanu nagradu u iznosu od 16.000 € sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo);

–  Srce Sarajeva za najboljeg reditelja / rediteljicu (novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € obezbjeđuje Agnes B.);

– Srce Sarajeva za najbolju glumicu (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €);

– Srce Sarajeva za najboljeg glumca (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €).

SVJETSKE PREMIJERE

ELEGIJA LOVORA

Crna Gora, Srbija, 2021, 93 min.

Režija: Dušan Kasalica

Uloge: Frano Lasić, Savina Geršak, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Nikolina Bogdanović

Filip, uglađeni univerzitetski profesor, odlazi sa suprugom na odmor. Nakon što provedu nekoliko dana u udobnom i uspavanom banjskom odmaralištu, njihov naizgled savršen brak se okončava. Iako se čini da mu se život urušava, Filip se, naoružan samopouzdanjem, te s neobičnom lakoćom suočava s novim okolnostima. Filipov bijeg od problema vodi ga u malo planinsko selo i duboku šumu, gdje sreće svoju majku i zaljubljuje se u djevojku koja je nekada bila zmija.

STVARI VRIJEDNE SUZA / A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL

Mađarska, 2021, 84 min.

Režija: Cristina Grosan

Uloge: Nóra Rainer-Micsinyei, Júlia Huzella, Judit Hernádi, Barna Bányai Kelemen, Katalin Lőrinc

Maja svoj život konačno dovodi u red što izuzetno usrećuje njenog momka. Kada Maja prilikom selidbe iz svog studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rodicu, njeno veče poprima neobičan tok.

REGIONALNE PREMIJERE

BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE / BEBIA, À MON SEUL DÉSIR

Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2020, 113 min.

Režija: Juja Dobrachkous

Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze

Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtjev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini tijelo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mjesto njene smrti s mjestom na kojem njeno tijelo čeka na ukop.

BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE / LA COLLINE OÙ RUGISSENT LES LIONESS

Kosovo, Francuska, 2021, 83 min.

Režija: Luàna Bajrami

Uloge: Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj, Andi Bajgora, Luàna Bajrami

U jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

KELTI

Srbija, 2021, 106 min.

Režija: Milica Tomović

Uloge: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Škrigin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković

Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu uljepšava tmurnu svakodnevnicu. Minja slavi osmi rođendan. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susjedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

MJESEC, 66 PITANJA / SELENE 66 QUESTIONS

Grčka, Francuska, 2021, 108 min.

Režija: Jacqueline Lentzou

Uloge: Sofia Kokkali, Lazaros Georgakopoulos

Nakon dugogodišnjeg odsutstva, Artemis se mora vratiti u Atinu kako bi se starala o ocu čije se zdravstveno stanje pogoršava. Nakon što otkrije očevu dugo čuvanu tajnu, Artemis razumije bolje nego ikada ranije i prvi put osjeća da ga iskreno voli.

MURINA

Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija, 2021, 92 min.

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović

Uloge: Gracija Filipović, Danica Čurčić, Leon Lučev, Cliff Curits

Napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante raste nakon što njihov dom na jednom hrvatskom otoku posjeti jedan stari porodični prijatelji. Dok Ante pokušava sklopiti dogovor koji bi mu mogao promijeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog bitisanja i ima znatno veća očekivanja od njihovog utjecajnog posjetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.

TRAŽEĆI VENERU / NË KËRKIM TË VENERËS

Kosovo, 2020, 111 min.

Režija: Norika Sefa

Uloge: Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtaku

Smirena i šutljiva tinejdžerka Venera živi u jednom malom selu na Kosovu. U njenoj kući, pod istim krovom, žive tri različite generacije tako da nema puno privatnosti. Van kuće, na ulicama i u kafiću, situacija nije ništa bolja: u malom selu je nemoguće izbjeći da je neko stalno drži na oku, bilo da se radi o njenom bratu, rođaku ili susjedu. Od djevojke se, prije svega, očekuje da štiti vlastiti ugled i ugled svoje porodice. Zbog svega toga, Veneri je prilično neizvodivo ponašati se u skladu s vlastitim željama.

VELIKA SLOBODA / GROSSE FREIHEIT

Austrija, Njemačka, 2021, 116 min.

Režija: Sebastian Meise

Uloge: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn

U poslijeratnoj Njemačkoj Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav.

ŽENE PLAČU / WOMEN DO CRY

Bugarska, Francuska, 2021, 107 min.

Režija: Vesela Kazakova, Mina Mileva

Uloge: Vesela Kazakova, Iossif Surchadzhiev, Katia Kazakova, Ralitsa Stoyanova, Maria Bakalova, Bilyana Kazakova

Mama roda puškom je oborena s dimnjaka. Žena koja pati od postporođajne depresije zamalo da skoči s balkona. Djevojčica se mora nositi sa stigmatizacijom kojoj je izložena zbog HIV-a. Majka traži magiju u lunarnom kalendaru. Krhkost i apsurdnost ove moderne bugarske porodice odvijaju se paralelno s nasilnim protestom protiv rodne ravnopravnosti. Film je zasnovan na istinitoj priči.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

FILM REDITELJA FILIPA ČOLOVIĆA

„POTREBA ZA MRŽNJOM“ NA 27. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Regionalna premijera nagrađivanog dokumentarca o korenima nasilja u našem društvu u takmičarskom programu

“Umeće koje je Čolović pokazao što rediteljskim rešenjima, što narativnim, čini ovaj film jednim od najupečatljivijih ostvarenja srpske kinematografije poslednjih godina.” Sanja Dojkić, B92

“…Neizlečivo tužno srce ima ovaj beogradski televizijski i filmski reditelj, poeta i pisac i takvo je svoje srce razgolitio pred gledaocima filma Potreba za mržnjom.” – Dubravka Lakić, Politika

Beograd, 23. jul – Dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“ biće prikazan u takmičarskom programu 27. Sarajevo Film Festivala. Tragično ubistvo tridesetogodišnjeg mladića Fedora Frimermana potreslo je čitavu našu zemlju. Čolović je izgubio svog brata Fedora 2013. godine kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca. Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu. 

Film je premijerno prikazan u našoj zemlji prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumetnarnog filma Beldocs i ove godine na 68. Martovskom festivalu, na kojem je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom. Prikazivanjem na predstojećem 27. Sarajevo Film Festivalu doživeće regionalnu premijeru.

U filmu su pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša. Kroz ove i druge slučajeve reditelj istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Muziku za film radio je Srđan Marković, montažer je Bojan FIlipović, a direktor fotografije Gojko Despotović, dok scenario i režiju potpisuje Filip Čolović. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

U katogoriji dokumentarnih filmova (izbor selektorke Rade Šešić), za nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija, takmiči se 16 ostvarenja iz 14 zemalja (uključujući koprodukcije).

Trejler filma „Potreba za mržnjom“ možete pogledati putem linka

https://www.youtube.com/watch?v=_G2XyxwsDn4

Film Vojvoda” Rodžera Mičela na zatvaranju Festivala evropskog filma Palić 

Poslednjeg, sedmog festivalskog dana, u petak 23. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Vojvoda” Rodžera Mičela , dok će u selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duhovi” turske rediteljke Azre Deniz Okjaj (17h), i „Parket” ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea (19h). Festival će, na Letnjoj pozornici, svečano biti zatvoren dodelom nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalne nagrade žirija. Ovom prilikom biće proglašen i najbolji film iz selekcije Paralele i sudari.

Radnja filma „Vojvoda” smeštena je u 1961. godinu kada Kempton Banton, 60-godišnji taksista, krade Gojin portret Vojvode od Velingtona iz Nacionalne galerije u Londonu. Spreman je da vrati platno pod uslovom da Vlada Ujedinjenog kraljevstva više ulaže u fondove za brigu o starima. Ostvarenje „Duhovi” govori o danu u kojem se u celoj zemlji raspada elektrosistem, a četvorica neznanaca iz različitih slojeva društva slučajno se nađu u mreži trgovine drogom po istanbulskim getoima. Film „Parket” prati tvorce legendarnog tango à trois koji se ponovo okupljaju kako bi nastupili 25 godina nakon razlaza. Odlučni da provedu noć kao da nikada nisu ostarili, suočavaju se sa stvarnošću kada u publici ugledaju svoje porodice.

Kao specijalna projekcija, na Letnjoj pozornici na Paliću će u 23h biti premijerno prikazane prve dve epizode nove srpske serije „Kljun“ u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića. U fokusu ove serije je Sonja Kljun, ambiciozna detektivka iz Beograda, poslata u Suboticu da ispita seriju sumnjivih samoubistava. Ali kada je istraga odvede na trag ozbiljne zavere, Sonju počinju da proganjaju snovi iz njene traumatične prošlosti, i još strašnije budućnosti.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Luka Mars” Maura Lainščeka, nakon čega je na repertoaru dugometražno dokumentarno ostvarenje „Muzika je umetnost vremena 3: LP film Laibach” Igora Zupea, koje predstavlja spektakularni portret svetski poznate, kultne grupe industrial muzike i neponovljivog art-koncepta

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film “Pena” rediteljke Nore Lakoš, sa glavnom protagonistkinjom Norom koja, nakon ljubavnog brodoloma, otvara pekaru i prodaje pecivo naslovljeno po slavnim neostvarenim ljubavnim parovima iz filmske istorije.

U selekciji Eco Dox, u Art bioskopu Lifka u Subotici, od 17h biće prikazana ostvarenja „Voda života” češkog reditelja Pavela Boreckija i, „Obično čudo-Stublaja” Branka Lazića. U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts.

„Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića i Ja nikada ne plačemPjotra Domalevskog sutra na programu Festivala evropskog filma Palić 

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h svetsku premijeru će imati film „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, dok je u 23h na programu  ostvarenje „Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske.

Film „Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Nakon svetske premijere, publici će se pokloniti ekipa filma – reditelj  Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi. U ostvarenju „Ja nikada ne plačem” Ola, sedamnaestogodišnjakinja iz malog grada u Poljskoj, sama kreće u stranu zemlju. Ispostaviće se da je to putovanje njenog života, putovanje u nepoznato, na kojem će pokušati da se ponovo poveže sa svojim otuđenim ocem.

 U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17h), „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19h).

Radnja filma „Branka” smeštena je u Jugoslaviju 1991. gde se istoimena glavna junakinja daleko od ratnih područja zapošljava u porodilištu državne bolnice. Mlada žena je sasvim sama, ali ispostavilo se da usamljenost nije najteži teret koji mora da nosi – novorođenčad nestaju iz bolnice. Film „Nun of your business” u središtu radnje ima dve časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana. Glavni junak filma „Tabija” je Faruk, siroče koje živi sa bolesnom bakom u zapuštenom sarajevskom predgrađu, provodeći dane u potrazi za metalnim otpadom i ne prezajući od sitnog kriminala. Jednog dana upoznaje Monu, plahu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film „Rešetari sa Crvenog krsta: vek trajanja u Beogradu”  Dragomira Zupanca, a potom i dugometražni dokumentarac „Rastanak” u režiji Petre Seliškar – filozofsku meditaciju o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je ostvarenje „Ovako si savršena” Petera Varšiča. Ova dramedija o lažima  prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, a u 18h „Ukradena riba” (režija: Gosia Juszczak). U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts, a za 21h je zakazana specijalna projekcija dokumentarno-animiranog filma “Prizor iz života džukca Tanje Brzaković, koji prati sudbine sedam pasa lutalica sa margine našeg društva. U selekciji Mladi duh Evrope, na istom mestu će od 22h biti prikazana tri kratkometražna ostvarenja.

Prirodna svetlost” Deneša Nađa i Čuvar brata svojega” Ferita Karahana sutra na programu Festivala evropskog filma Palić 

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Prirodna svetlost” mađarskog reditelja Deneša Nađa, a u 23h „Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana.

Radnja filma „Prirodna svetlost” smeštena je u 1943. godinu kada mađarski oficir, kao član specijalne mađarske jedinice, čisti teritoriju od partizana u okupiranom Sovjetskom Savezu svedočeći nasilju koje ga nagoni na stid. Film je priča o krivici, odgovornosti i nemogućnosti individualnog delovanja. „Čuvar brata svojega” je priča o Jusufu i njegovom najboljem drugu Memu koji pohađaju internat za kurdske dečake smešten u planinama Istočne Anadolije. Nakon što se Memo misteriozno razboli, Jusuf biva prisiljen da se probija kroz školsku represivnu birokratiju ne bi li pomogao prijatelju.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića (17h), „Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije (17:15) i „Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova u 19 časova.   

U filmu „Duga” sećanja glavnog junaka pokrenuta su jednim pogledom na dugu i vraćaju ga u detinjstvo, podsećajući ga na događaje koji su ga umetnički oblikovali. Film je nastao po motivima knjige Dipingo dunque esisto! prestižnog italijanskog umetnika Gaetana Grila. „Noćna smena” u središtu radnje ima taksistu Marea koji odlučuje da pobegne iz grada, jer nije u stanju da se pobrine za dug prema vlasniku kompanije. Ali izbeći nevolju je teže nego biti uvučen u nju. Film „Časovi nemačkog” prati sredovečnog Nikolu koji se bori za egzistenciju u Bugarskoj. Odlučuje da se preseli u Nemačku i, samo dan uoči odlaska, očajnički pokušava da ponovo uspostavi veze sa svim svojim voljenima.

U čast ovogodišnje dobitnice nagrade Underground spirit, rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film „Pozicija deteta” Kalina Petera Necera, dobitnik „Zlatnog medveda“ na Berlinskom filmskom festivalu 2013. godine. Projekcija je zakazana za 21 čas u bioskopu Abazija na Paliću.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Lovkinja” Urške Đukić, nakon čega je na repertoaru dugometražno ostvarenje „Pođi sa mnom” Igora Šterka, u kome izlet troje tinejdžera prerasta u dramu u dubini šume, dok film otkriva dosad neviđene lepote prirode Slovenije.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film „Post Mortem” (režija Peter Bergendi) koji prati fotografa leševa i devojčicu koji se susreću sa duhovima u ukletoj kući nakon Prvog svetskog rata.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Felinopolis” italijanske rediteljke Silvije Đulijeti, koji otkriva 40 godina stare snimke sa filmskih setova legendarnog Federika Felinija. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Lični život rupe“ češkog reditelja Ondreja Vavrečke. Projekcije dva kratka filma iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 22h u bioskopu na Paliću.

Na Velikoj terasi na Paliću u 12 časova biće promovisana knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ u izdanju Filmskog centra Srbije, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

Okrugli sto „Dometi aktuelne slovenačke kinematografije” na programu je u bioskopu Abazija na Paliću u 10:30, a fokus će biti na umetničkim dometima, kulturnoj politici i produkcionim aspektima kinematografije Slovenije danas, sa posebnim osvrtom na filmove i autore/ke u programu “Slovenija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić. Učesnici će takođe govoriti o filmskoj umetnosti u Sloveniji u jugoslovenskom periodu i doprinosu istaknute glumice Milene Zupančič, laureatkinje FEF PALIĆ 2021. U ovom programu učestvovaće gosti iz Slovenije – filmski poslenici i stvaraoci, predstavnici Filmskog centra Srbije i FEF Palić, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja, filmolog, filmska kritičarka i koordinatorka Dana slovenačkog filma.

Jedan od pratećih programa biće i panel diskusija „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“, u skladu sa orijentacijom Festivala evropskog filma Palić da tematizuje pitanja od značaja za životnu sredinu. Biće to prilika da se koncept upravljanja otpadom u regionu Subotice sagleda i sa aspekta smernica Evropskog zelenog plana za dostizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ova diskusija biće održana u 11h u Maloj gostioni na Paliću.

Najgora osoba na svetu” Joakima Trira i „Čisto ljudski” Igora Ivanova sutra na programu Festivala evropskog filma Palić 

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije.

Film „Najgora osoba na svetu” beleži četiri godine života tridesetogodišnje Džuli koja plovi smutnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put, što je navodi da realno sagleda ko ona zapravo jeste. Film, nakon „Reprise” i „Oslo, 31. Avgusta”, zaokružuje Trirovu Oslo trilogiju. Ostvarenje „Čisto ljudski” prikazuje šest karaktera u šest isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film „Furija” Petra Ristovskog (17h), a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h).

Glavna protagonistkinja istoimenog filma, Furija, vraća se u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka Pravde, kažnjava odgovorne. U filmu „Prolećna pesma”, Petra, mlada samohrana majka, nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog. U filmu „Jaruga” mađarski akušer i uskoro otac Balint, mora se na Uskrs vratiti u svoje rodno selo u Maramurešu u Rumuniji i suočiti se sa sinom kojeg je napustio pre 17 godina.

U čast ovogodišnje dobitnice nagrade Underground spirit, rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film „Toni Erdman” rediteljke Maren Ade, svojevremeno kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja i petostruki laureat Evropskih filmskih nagrada 2016. godine. Projekcija je zakazana za 21 čas u bioskopu Abazija na Paliću.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Bik” Bojana Labovića, nakon čega je na repertoaru dugometražno ostvarenje „Ne zaboravi da dišeš” Martina Turka. U ovom filmu Klemenova svakodnevna rutina druženja sa voljenim bratom na teniskom terenu i kraj obližnje reke, prekida se iznenadnom i strasnom Petrovom ljubavnom vezom sa njegovom prelepom vršnjakinjom Sonjom, vezom koja u Klemenu pokreće bujicu sukobljenih emocija i bezobzirnih postupaka.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film „Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda, koji u središtu radnje ima Gertrud, sredovečnu nastavnicu muzičkog zasićenu porodičnim životom sa mužem i sinom tinejdžerom. Njen život se preokreće kada sretne svoju bivšu učenicu, prelepu Alban.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša, o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je  film „Ptice Amerike” francuskog reditelja Žaka Leja ,a od 18:25 “Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića. Projekcije 10 kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 22h u bioskopu na Paliću.

“Plavi cvijet” Zrinka Ogreste i „Frans” Bruna Dimona sutra na programu Festivala evropskog filma Palić 

Drugog festivalskog dana, u nedelju 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Plavi cvijet”  hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23h ostvarenje „Frans” Bruna Dimona.

Ostvarenje “Plavi cvijet” prati sredovečnu službenicu Mirjanu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji. “Frans” Bruna Dimona je film o slavnoj novinarki koja, mešajući svoju izuzetnu karijeru i privatnost, doživljava preokret u životu uzrokovan jezivom saobraćajnom nesrećom.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti filmovi „Dečak” Vitalija Akimova (17h), “Đavo nema mira” Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50)  i „U ogledalu” Laile Pakalnine iz Letonije (19h).

U filmu „Dečak”, dvadesettrogodišnji Vitalij Akimov prikazuje svoju porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu. Desetogodišnji Stepan, posinak njegovog brata je vodič kroz ovo mračno okruženje, pojačano crno-belom filmskom slikom. „Đavo nema mira” predstavlja doživljaje sa putovanja i susreti sa drugačijim vrednostima i drugim bogovima u savremenoj Litvaniji, zemlji u kojoj su legende i paganska verovanja preživela i uticaj Katoličke crkve, a potom i Sovjetskog saveza. Film „U ogledalu” priča je o krosfit treneru koji postaje otac devojčice Snežane. Majka joj umire, a otac se ženi mladom ženom opsednutom krosfitom i sobom.

Selekcija „Slovenija u fokusu” će 18. jula predstaviti film „Korporacija” Mateja Nahtigala, u čijem središtu je  kontroverzni policijski inspekori Leon Gal, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada. Ovaj program zakazan je za 17:15 u bioskopu Eurocinema u Subotici.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Gorbačov.Raj” Vitalija Manskija. Dva sata ranije na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox na repertoaru je film „Kovid-19: Svet u opasnosti” (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński). Projekcije osam kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 21:45 u bioskopu na Paliću.

U nedelju u 14:30 će u bioskopu Abazija na Paliću biti otvorena i izložba „Kamerom kroz vreme – objektivi istorije”, kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30 u bioskopu Eurocinema u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Sutra počinje 28. Festival evropskog filma Palić

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, počinje sutra, 17. jula i trajaće do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće film „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog „Guantanamo dnevnika” objavljenog 2015. godine.

Na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić, svetsku premijeru 22. jula imaće film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Tokom centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji inostranih stvaralaca. Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne “Lifke” za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade “Underground spirit” je rumunska producentkinja Ada Solomon.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Pretprošle godine sa velikim uspehom uvedena selekcija Novi evropski dokumentarni film, koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Selekcija Novi mađarski film kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcije Kinematografija u fokusu, kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje – ovogodišnja selekcija biće posvećena filmovima iz Slovenije.

Takođe, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, u bašti bioskopa Abazija koji će obeležiti FEF Palić organizovaće i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Održana promocija izdavaštva Filmskog centra Srbije na Trećem somborskom filmskom festivalu

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala, koji u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor traje od 13. do 16. jula, u Atrijumu Gradske kuće održana je prezentacija izdavaštva Filmskog centra Srbije. Ovom prilikom predstavljeno je i najnovije kapitalno izdanje “Robert Meki: PRIČA – Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija”, a o knjizi su govorili Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, i Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva u FCS-u.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, o ovom kapitalnom izdanju je rekao: „Ovo je prvi put da je na južnoslovenskim jezicima uopšte prevedena ova knjiga. Ona puno znači Filmskom centru Srbije, ali sam siguran da će značiti i budućim generacijama, i to ne samo ljudima koji žele da pišu o filmu. Značiće scenaristima, ljudima koji žele da se bave pisanjem priča i novela, filmskim kritičarima. Toliko je inspirativna i motivišuća, laka za čitanje, i jedna je od najprodavanijih ikada na temu priče i analize priče“. Gordan Matić je o knjizi dodao: „Ona se ne bavi formulom kako napisati dobar scenario, već formom filmskog scenarija. Ne daje vam recept, već vam skreće pažnju da gledate celinu. Mislim da u 21. veku nisam video ovako lepo definisano šta je scenario u određenom filmskom žanru, a svi poznati filmovi su analizirani i služili su za primer. Ovo je knjiga o kojoj će se pričati na našim prostorima u narednih 30-40 godina“.

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, podsetio je da je „Robert Meki: PRIČA – Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija” druga knjiga iz edicije Imaginarijum, nakon objavljivanja dela Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce“: „To su knjige kojima je gospodin Matić osvežio izdavački koncept Filmskog centra Srbije. Voglerovo delo je bila najprodavanija knjiga FCS-a prošle godine i imala je nepodeljenu kritičku recepciju, a iskreno se nadamo da ćemo taj uspeh ponoviti i sa ovom knjigom. Mislim da se i za nju sa punim pravom može koristiti izraz „scenaristička biblija“. Meki u svom teorijskom sistemu promišlja način na koji je film pratio sve mene događanja novih tehnologija, koje su ne samo izmenile uslove produkcije, nego su zapravo bile jedna od najsloženijih determinanti, koja je uključivala i odnos prema samoj strukturi priče“.

U okviru programa „Espreso u 11″, prethodnog dana je Niški kulturni centar predstavio najnovije brojeve filmskog časopisa „Filaž“, knjigu niškog filmskog kritičara i teoretičara filma, Branislava Miltojevića – „Filmovi bez filma“ (u izdanju NKC-a) i filmskog autora i producenta iz Beograda, Miroslava Bate Petrovića – „Kinematografija štapa i kanapa“.

Podsećamo, u filmskom programu festivala prikazuje se 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić. Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrada će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma. Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Prateći program 28. Festivala evropskog filma Palić

U pratećem programu  28. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće održane radionice za blogere, vlogere, influensere, filmske kritičare i dokumentariste, promocije knjiga i izložbe o filmu, okrugli sto posvećen slovenačkoj kinematografiji, koncerti, radionica kreiranja grafita i ekološka panel diskusija.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere iz 6 zemalja. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma.

Radionicu filmske kritike, koja će okupiti 9 mladih kritičara iz 6 zemalja, vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu.

Edukativni program “Kako se gleda film – mala škola bontona je radionica namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina I posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti. Namera je da se podstakne kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se svest polaznika potkrepi teorijskim znanjima iz navedenih oblasti.  Autorski tim projekta čine koordinatori programa Zoran Janković i Đorđe Bajić, organizator projekta Nemanja Boškov i koordinatorka projekta Nevena Đonlić.

DOKSrbija radionica dokumentanog filma na Palićkom filmskom festivalu deo je projekta godišnjeg programa radionica koje organizuje udruženje. Sarađujući sa filmskim festivalima u celoj Srbiji, cilj je da se podstakne i podrži decentralizacija nacionalne dokumentarističke scene.  DOKSrbija radionica na Palićkom festivalu fokusiraće se na aktuelnosti u dokumentaristici, produkcione aspekte realizacije međunarodnih projekata, pre svega između država različitog produkcionog kapaciteta, kao i na prelazak u online okruženje tokom faza razvoja projekata i distribucije. 

Na festivalu će biti promovisana knjiga “Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag” , koja će na jedinstven način približiti čitaocima detalje iz života slavne glumice i upoznati ih sa magijom koju je širila velikim platnom. Autorka knjige i novinarka Tatjana Nježić svojom najnovijom knjigom uspela je da prikaže ne samo glumački portret Nede Arnerić već i da oslika njen put od sna do jave, i natrag. Biće predstavljena i knjiga Aleksandra Đuričića “Glogi” o doajenu našeg glumišta Nebojši Glogovcu, u kojoj će čitaoci mogu da pronađu svedočenja njegovih najbližih prijatelja, ali i ranije neobjavljivane pesme ovog glumca, koje je pisao za svoju dušu. Program posvećen izdavaštvu zaokružuje predstavljanje antologije „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ našeg istaknutog filmskog stvaraoca Slobodana Šijana, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma.

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, biće posvećena filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.

Na okruglom stolu “Dometi aktuelne slovenačke kinematografije” fokus će biti na umetničkim dometima, kulturnoj politici i produkcionim aspektima kinematografije Slovenije danas, sa posebnim osvrtom na filmove i autore/ke u programu “Slovenija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić. Učesnici će takođe govoriti o filmskoj umetnosti u Sloveniji u jugoslovenskom periodu i doprinosu istaknute glumice Milene Zupančič, laureatkinje FEF PALIĆ 2021. U ovom programu učestvovaće gosti iz Slovenije – filmski poslenici i stvaraoci, predstavnici Filmskog centra Srbije i FEF Palić, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja, filmolog, filmska kritičarka i koordinatorka Dana slovenačkog filma.

Publika će u Abaziji tokom festivala moći da prati i koncertni program, tokom kojeg će nastupiti sastavi Gordanov bluz ghetto, Perpetuum Mobile, E-Play, Nafta i drugi.

U okviru projekta Panona Net, u saradnji sa Gradom Vukovarom, Otvoreni univerzitet Subotica organizovaće dve radionice kreiranja grafita na platnu. Prva radionica će biti održana u periodu od 16.07. – 19.07.2021 tokom 28. Festivala evropskog filma Palić. Cilj radionice kreiranja grafita na platnu je saradnja, razmena ideja i iskustva kao i stvaranje grafita na platnu sa motivima iz oblasti filma. Tokom 4 dana trajanja radionice, grafiteri u Subotici će prisustvovati uključenjima uživo iz Vukovara gde će organizatori VukovArt festivala i umetnici iz Hrvatske u formi predavanja preneti svoje iskustvo u izradi grafita i murala. Kreirani grafiti na platnu će nakon radionice biti izloženi na Velikoj terasi na Paliću u formi izložbe.

Jedan od pratećih programa biće i panel diskusija „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“, u skladu sa orijentacijom Festivala evropskog filma Palić da tematizuje pitanja od značaja za životnu sredinu, i naročito Palićko jezero.

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Svečano otvoren Treći somborski filmski festival

U utorak, 13. jula u 20 časova, svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće u Somboru otvoren je Treći somborski filmski festival, koji će trajati do 16. jula. Na repertoaru će se naći 13 filmova u 4 selekcije, a posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, predstave i koncerti.

Na otvaranju festivala, prisutnima se obratila Vesna Šašić, direktorica Somborskog filmskog festivala i Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor: „Ovaj festival posvećen je našem sugrađaninu Ernestu Bošnjaku, osnivaču jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji je u Somboru prepoznao evropski Holivud, čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u kreiranju sedme umetnosti. Ernest Bošnjak je sve nas, somborce, zadužio da osvetlimo njegove vizije. Sledeći upravo te vizije stvorili smo Somborski filmski festival s namerom da vam njegovi programi pruže jedan poseban doživljaj koji će se pamtiti i zahvaljujući kome ćete ostati uz nas i tokom naredne godine”.

Otvaranju je prisustvovao i Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, uz čiju podršku je realizovana programska celina Panorama švedskog filma. „Uživam u srpskom filmu. Uživao sam, i još uživam, u jugoslovenskom filmu. Moj omiljeni film je „Ko to tamo peva“. Jako mi je drago da i vi želite da upoznate švedski film, i to ne samo Ingmara Bergmana“, rekao je u svom govoru Jan Lundin.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Mira Banjac je prilikom dodele nagrade izjavila: „Čovek čiju ću nagradu večeras primiti je u stvari bila tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao jedan neizvestan put, ali on je mogao to da uradi jer u to vreme se slavila umetnost. On je imao prostor, a imao je duha da nasluti ono što će danas u kinematografiji biti veliko. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da na neki mali način budem dostojna tog velikog imena. Nadam se da će u istoriji biti zapisan crvenim slovima. U našim srcima on je to već uradio“.

Svečano otvaranje upotpunio je nastup umetnika Žarka Stepanova i benda „Bre”, tokom kojeg je publika bila u prilici da čuje izvođenje numere „Ljubav i moda” iz istoimenog filma.

Nakon svečane ceremonije, glavni program festivala otvoren je filmom u čast Mire Banjac „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, u kome je legendarna srpska glumica u glavnoj ulozi. „Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada. Uz Miru Banjac, glumačku postavu čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Prve festivalske večeri prikazani su i filmovi “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni i “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, svečano zatvaranje, i koncert „Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor; Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor; Panorama švedskog filma, filmovi „Porajmos” i „Žućko – priča o Radivoju Koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Slovenija u fokusu na Festivalu evropskog filma Palić

U okviru 28. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Slovenija u fokusu” u kojoj će se naći 12 ostvarenja iz ove zemlje: „Neću da budem luzerka“, „Pođi sa mnom“, „Ne zaboravi da dišeš“, „Korporacija”, „Bik“, „Ona lovi“, „Marsova luka”, „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach“, „Odlaženje“, „Istorija biciklizma“, „Nerazdvojni“, i „Rešetari sa Crvenog krsta“. Svi filmovi iz ove selekcije biće prikazani u bioskopu Eurocinema u Subotici. Ove godine uvedena je i specijalna počasna nagrada „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

U selekciji „Slovenija u fokusu”, tokom trajanja festivala biće prikazana četiri igrana dugometražna filma. „Neću da budem luzerka” u režiji Urše Menart prati istoričarku umetnosti u kasnim dvadesetim, koja se bori za samostalnost i dostojanstvo u urbanom miljeu nezaposlenosti i prekomorskih migracija. U filmu „Pođi sa mnom” Igora Šterka izlet troje tinejdžera prerasta u dramu u dubini šume, dok film otkriva dosad neviđene lepote prirode Slovenije. „Ne zaboravi da dišeš“ u režiji Martina Turka je lirska i angažovana drama odrastanja o 15-ogodišnjem mladiću Klemenu u malom ruralnom mestu. “Korporacija” Mateja Nahtigala u fokusu ima kontroverznog policijskog inspekora Leona Gala, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada.

Na repertoaru će biti i tri kratkometražna igrana ostvarenja: „Bik” reditelja Bojana Laboviča napeta je drama o nastavniku likovnog bez posla Milanu, i biku u potrazi za životom, koji je pobegao iz klanice; „Ona lovi” Urške Đukić govori o samostalnoj ženi bez ljubavi koja odlučuje da postane lovac na šumsku divljač, a „Marsova luka” Maura Lainščeka predstavlja intimni portret jedne luke i njenog odnosa sa gradom.

Program “Slovenija u fokusu” će predstaviti i dva dugometražna dokumentarca sa muzičkom tematikom. „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach”  je ostvarenje Igora Zupea koji predstavlja spektakularni portret svetski poznate, kultne grupe industrial muzike i neponovljivog art-koncepta. Film „Odlaženje” u režiji Petre Seliškar filozofska je meditacija o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

Kratki dokumentarni film iz Slovenije biće predstavljen kroz tri naslova. „Istorija biciklizma“ (reditelj Karpo A. Godina) tematizuje misao da bickli nisu deo bili deo nacističke propagande već deo istorije slobode. „Nerazdvojni” (režija Marko Naberšnik)  prati grupu prijatelja koja pronalazi način da se poveže tokom pandemije Covid-19 i čestita drugu rođendan. „Rešetari sa Crvenog krsta”  Dragomira Zupanca govori o slovenačkoj manjini u Beogradu, kroz priču o stogodišnjoj radionici za sita i rešeta majstora Debeljaka, oca i sina.

Milena Zupančić, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, jedna je od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Za ulogu u filmu „Idealist“ (1976) nagrađena je „Zlatnom arenom” u Puli i priznanjem „Carica Teodora” na glumačkom festivalu u Nišu, a popularnost je utvrdila ulogama u filmovima „Novinar“ (1979) i „Dečko koji obećava“ (1981). Osvojila je čak šest Sterijinih nagrada u Novom Sadu i najnagrađivanija je jugoslovenska glumica na ovom pozorišnom festivalu. Bila je prvakinja ansambla ljubljanske Drame, igrala na skoro svim slovenačkim i pozorišnim scenama Jugoslavije i radila aktivno za UNICEF punih 11 godina. U njenu čast biće prikazan film „Svaka dobra priča je ljubavna priča”, kao posebna projekcija 14. jula na Gradskom trgu.

Tokom festivala će biti održan i Okrugli sto sa temom „Dometi savremene slovenačke kinematografije” kojim će rukovoditi Ivana Kronja i Dragomir Zupanc uz učešće predstavnika festivala, filmskih centara, autora i producenata slovenačkih filmova.

U predfestivalskom programu i centralnom delu manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Somborski filmski festival – Počinje ciklus edukativnih radionica „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona“

U nedelju, 11. jula, u Kulturnom centru „Laza Kostić“ u Somboru počinje ciklus edukativnih radionica  „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona“. U pitanju je edukativni program (skup radionica), namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina i posvećen je edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja.  Projekat se odvija pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa distributerskim kućama Centar Film i Five Stars Film Distribution.

Cilj radionice je povratak kulture odlaska u bioskope i kulture gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i potkrepljivanje znanja polaznika teorijskim osnovama iz navedenih oblasti.

Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno dolaze do zaključaka. Kroz upoznavanjem sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, polaznicima se omogućava da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, a to treba da im pomogne da shvate unutrašnju strukturu filma. Teme za diskusije su: Emocija, Likovi, Radnja/zaplet, Prostor, Muzika, Tehnička pitanja, Kako gledamo film i kako bi trebalo gledati film danas, Kako razgovarati o pogledanom filmu.

Predavači su Đorđe Bajić i Zoran Janković, filmski i književni kritičari. Zajedno su radili na knjigama „Novi kadrovi:  skrajnute vrednosti srpskog filma“, „Kritički vodič kroz srpski film 2007-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“. Urednici su portala Filmskog centra Srbije, a sarađivali su sa brojnim časopisima i medijima u Srbiji i regionu (Popboks, City Magazine, Vreme, NIN, Hi-Files, Pressing, Espreso Kultura, Optimist, Pazi, snima se…). Bili su autori filmskog podkasta „Prvi red“. Janković je dopisnik Film New Europe iz Srbije i stalni saradnik emisije „Velika iluzija“ na RTS-u, a Bajić je i autor četiri objavljena romana.

Projekat u konkretnu realizaciju kreće u Somboru, nastaviće se u Subotici (tokom Festivala evropskog fima na Paliću), a zatim i u Vrnjačkoj Banji, Kanjiži, Vrbasu, Zrenjaninu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Loznici, Doljevcu, Trsteniku, Požarevcu, Leskovcu, Aleksincu, Novom Pazaru, dok je finale planirano za kraj ove kalendarske godine u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 28. Festivalu evropskog filma Palić

U okviru 28. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi „Antigona – kako se usuđujemo!” slovenačkog reditelja Janija Severa, svojevrsni politički esej o evropskoj demokratiji danas; „Felinopolis” italijanske rediteljke Silvije Đulijeti, koji otkriva 40 godina stare snimke sa filmskih setova legendarnog Federika Felinija; letonsko-češka produkcija „Gorbačov. Raj” u režiji Vitalija Manskog o jednom od najpoznatijih političara 20. veka Mihailu Gorbačovu; španski film „Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije; i „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša, o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera.

O ovoj selekciji Igor Toholj kaže: „Autori aktuelnih evropskih dokumentaraca su itekako zapitani nad današnjom Evropom i upozoravaju – da je tranzicija istočnoevropskih društava u neoliberalni kapitalizam poprimila karakter parodije, današnji hibridni politički sistemi i likovi koji u njima figuriraju ne ulivaju poverenje, a da vrednosti do kojih držimo umnogome zahtevaju preispitivanje i reinterpretaciju, baš kao i dekodiranje antičkih mitova na čijem razumevanju počiva evropska kultura. Sa druge strane, neki autori nude intimistički, epistolarni pogled na ljudsku komunikaciju tokom pandemijskog lokdauna, kao kreativni odgovor ili poetičnu terapiju posledica strašnog šoka koji je potresao čovečanstvo“.

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, „Ptice Amerike” američkog reditelja Krega Lukasa, poljsko ostvarenje „Kovid-19: Svet u opasnosti” (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński), „Voda života” češkog reditelja Pavela Boreckija, „Supa od jastoga” španskog reditelja Pepea Andreua,  „Metaplazma: slučaj ptica” Nemanje Babića, „Obično čudo-Stublaja” Branka Lazića, „Lični život rupe“ češkog reditelja Ondřeja Vavrečke, i „Ukradena riba” poljske rediteljke Gosia Juszczaka.

Igor Toholj je obrazložio i svoj izbor za program Eco Dox: „Ovogodišnja selekcija ekoloških dokumentaraca po prirodi stvari u centar pažnje stavlja niz tema koje svedoče o davno poremećenom odnosu ljudske populacije prema prirodnim resursima i živom svetu. Mada je inače jasna slika čiji sadrzaj  sve vise interesuje i zaokuplja paznju evropskih dokumentarista zamagljena Covid-19 pandemijom, temom svih tema u ovom trenutku, svi delovi u mozaiku ovogodišnjeg programa reflektuju jasnu poruku i ideju o tome da nam nije ostalo još mnogo vremena za osvescivanje trenutne, vrlo dramaticne pozicije u kontekstu prirodnog okruženja”

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

28. Festival evropskog filma Palić

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala objavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold, dobitnica nagrade “Underground spirit” Ada Solomon, kao i dve takmičarske selekcije – Glavni takmičarski program i Paralele i sudari. Ove godine, uvedena je i specijalna počasna nagrada “Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

Aleksandar Berček (1950) je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a ostvario je više od 120 uloga na filmu i televiziji, kao i u velikom broju pozorišnih predstava. Za kultnu ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine. U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji “Šešir profesora Koste Vujića”, bioskopskom hitu “Južni vetar”, seriji” “Državni službenik” i drugim ostvarenjima. Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo 2001. godine.

Nemački reditelj Kristian Pecold (1960) je za svoj prvi film “The State I Am In” (2000), o paru levičarskih terorista, osvojio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer. Za film “Barbara” (2012) na Berlinalu je osvojio nagradu za najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Bir dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čini 12 evropskih filmova. Na programu će se naći film „Dnevnik iz Gvantanama” britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster, “Plavi cvijet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, potom, tri filma koji su ove godine u glavnom takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala: “Frens” Bruna Dumona, “Gripa Petrovljevih” Kirila Serbrenikova i “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira koji ovim filmom zaokružuje “Oslo trilogiju”. Na programu su i “Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, “Prirodna svetlost” Deneša Nađa koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, “Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana i “Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije “Panorama” ovogodišnjeg Berlinala, “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića koji na Paliću ima svetsku premijeru, “Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske, i “Vojvoda” britanskog reditelja Rodžera Mičela.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi “Dečak” ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski film “Đavo nema mira” u režiji Zefira Morelsa i Albana Mersijea, “U ogledalu” letonske reditelje Laile Pakalnine, “Furija” Petra Ristovskog, “Prolećna pesma” Natalije Avramović, “Suton” mađarskog reditelja Balinta Biroa, “Jaruga” mađarskog reditelja Krasnahorkaia Balaža, “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, “Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije, “Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova, “Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana, “Šta vidimo kad pogledamo u nebo” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea, “Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša, “Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, “Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji, “Duhovi” turske rediteljke Azre Deniz Okjaj, i “Parket” ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope”.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, u bašti bioskopa Abazija koji će obeležiti FEF Palić organizovaće i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Više informacija o programu i filmovima: https://www.palicfilmfestival.com/sr

Predfestivalski program Festivala evropskog filma Palić Best of Europe” i Europe 4 kids” od sutra u Subotici

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 3. do 9. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici, biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke. Na repertoaru će biti ostvarenja „Časovi persijskog” reditelja Vadima Perelmana, „Još jedna tura” Tomasa Vinterberga, „Telo Hristovo” Jana Komase, „Berlin Aleksanderplac” Burhana Kurbanija, „O beskonačnosti” Roja Andersona, „Istina” Hirokazu Koreede i „Šarlatan” Agnješke Holand.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, ove godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske, i Severne Makedonije. Publika će moći da pogleda filmove „Kućni patuljci – operacija kolačići” rediteljke Ute fon Munhov-Pol, „Kapetan Sabljozubi i magični diijamant” Razmusa A. Sivertsena, „Pat i mat – majstorske avanture” Mareka Beneša, „Moja porodica i vuk”, „Bezrepi Pele” Kristijana Rajtelniusa, „Stela” Stojana Vujičića i „Viking Vik i čarobni mač” u režiji Erika Kazea.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica koji organizuje festival, o ovoj selekciji je rekao: „Festival evropskog filma Palić” je svestan potrebe da se najmlađa publika okrene filmskoj umetnosti od najranijeg uzrasta. Zato u predfestivalskom programu prikazujemo evropske bioskopske hitove za decu, a tokom centralne manifestacije imamo radionicu „Kako se gleda film- mala škola bontona” i predstavljanje festivala Multi Most, koji se bavi filmovima čiji su autori deca. Palić na ovaj način obuhvata publiku svih uzrasta, sa naglaskom na edukaciji novih filmofila koji će pratiti evropsku kinematografiju u narednim decenijama.”

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Svetska premijera domaćeg filma Nečista krv – greh predaka” na Festivalu evropskog filma Palić

Film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića imaće svetsku premijeru 22. jula ove godine na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Reditelj Milutin Petrović je o predstojećoj premijeri filma rekao: „Na Paliću je ta divna projekcija na otvorenom, pod zvezdama, idealno mesto da tvoj film neko vidi. Nama je najvažnije da film krene u bioskope krajem avgusta i u septembru, i da ga tamo vidi mnogo ljudi. „Nečista krv – greh predaka“ je film kao što su nekada filmovi bili – kao oni filmovi koje volite da gledate više puta. Dok čekamo taj trenutak da ljudi mogu da pogledaju film u bioskopima, Palićki filmski festival je divna prilika da ga pogleda festivalska publika. Sem toga, Palić je internacionalni festival i na njemu je prisutna praktično sva stručna javnost regiona”. Milutin Petrović se ovim filmom vraća na Festival evropskog filma Palić nakon 2015. i projekcije ostvarenja “Petlja”.

Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković i Vaja Dujović. Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio repliku Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Fim je nastao u produkciji This and That Productions.

Prema rečima Snežane van Hauwelingen, direktorke produkcijske kuće This and that Productions, film „Nečista krv – greh predaka” će svetskom premijerom na Festivalu evropskog filma Palić započeti festivalski život u Srbiji i regionu, a beogradska premijera zakazana za 24. avgust u Kombank dvorani: „Drago mi je da se festivali i bioskopi vraćaju u svoje normalne tokove i izuzetno se radujemo premijeri filma na Palickom festivalu. Film „Nečista krv – greh predaka” je istorijska drama bazirana na delima Bore Stankovića za koju je scenario maestralno napisao čuveni Vojislav Nanović. Cela ekipa je imala veliku odgovornost ali i izazov da realizuje ovaj film, i nadamo se dobrim reakcijama kako stručne javnosti, tako i publike na Paliću, u Beogradu i Srbiji.

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

TAMARA DRAGIČEVIĆ LICE U FOKUSU 4. RAVNO SELO MEĐUNARODNOG FESTIVALA DEBITANTSKOG FILMA

“Selo ostaje izvor koji neiscrpno teče i rađa najbolje među nama.”

Beograd, 29. jun 2021.Naša mlada glumaca Tamara Dragičević ove godine će biti “lice u fokusu” Ravno Selo Međunarodnog festivala debitantskog filma. Tamara će svečano otvoriti festival i biti počasni gost prve večeri festivala 1. jula. Tamara Dragičević je ovim povodom izjavila: “Jednostavnost je savršenstvo koje se teško dostiže, reči su našeg nobelovca. Veliki  gradovi nude velike mogućnosti i usput i velike zablude, često nas odvoje od te tako proste, životno iskrene i teško dostižne jednostavnosti. Nigde drugde tako iskreno nećete dobiti potvrdu svojih kvaliteta ili osudu svoje osrednjosti, kao što će to biti u malom mestu. Nigde drugde ljudi neće više ceniti dobro, i manje obracati pažnju na loše nego li u manjem mestu. Kultura je izvorno najbolje radjala tamo gde je imala najoštrije sudije, i baš zato je na ovakvim mestima iznedrila one koji za osrednjost ne znaju, koji su ili za to rodjeni ili se time ne bave. Selo je bilo i ostaće izvor koji neiscrpno teče i radja najbolje medju nama, te stoga ovakvi festivali moraju ne samo biti prepoznati, već i sa pažnjom praćeni i podržani. Moj doprinos ovom festivalu ne držim samo kao čast, već i kao privilegiju.”

Čertvrti po redu Ravno Selo Film Festival svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadska filharmonija kojom će dirigovati Mikica Jevtić u direktnom prenosu na kanalu Radio Televizije Vojvodine. Nakon koncerta sledi projekcija ruskog filma “Superdeep” Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, koja će biti i gošća festivala te večeri. 

Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala ovim povodom je izjavio: ”Ostajemo verni tradiciji festivala da se festival otvara koncertom filmske muzike. Naše izvođače će pratiti Vojvođanska filharmonija pod dirigentskom palicom maesta Mikice Jevtića. Izvođači poznatih filmskih numera biće prvakinja beogradske opere Sanja Kerkez, glumice Danica Maksimović, Vanja Milačić i Srna Đenadić, kao i Ravnoselac Luka Maraš. Specijalni gost koncerta je američki glumac Adam Devenport, koji se nedavno doselio u Srbiju, američkoj publici poznat posebno po zapaženim nastupima u Kargeni holu i na Brodveju. Celo ovogodišnje izdanje festivala je način na koji ćemo dostojno obeležiti početak izgradnje novog Doma Kulture u Ravnom Selu.”

U glavnom takmičarskom programu biće prikazani i domaći film “Lihvar”  Nemanje Ćeranića, češki film „Smotaj i pali“ sa našim Peđom Bjelcem u glavnoj ulozi, reditelja Adama Hobzika, mađarski film “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat i turski film “Potencijalni kandidat” reditelja Erdžana Kesala. Dok će zatvaranje festivala 4. Jula pratiti dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju filma “Jedini izlaz” Darka Nikolića sa Andjelkom Prpić u glavnoj ulozi.

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma  održaće se ove godine od 1-4. jula. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

PROGRAMI ČETVRTOG RAVNO SELO

MEĐUNARODNOG FESTIVALA DEBITANTSKOG FILMA 

Predsednik žirija glavnog takmičarskog programa je

Svetozar Cvetković Cvele

Beograd, 24. jun 2021.Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma  održaće se ove godine od 1-4. jula. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Tradicionalno Ravno Selo Film Festival će imati glavni program, kao i studentski program, dok ove godine prvi put donosi i treću selekciju pod nazivom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom period, po izboru selektora programa Igora Toholja.

Gost selektor glavnog programa ovogodišnjeg izdanja Dragan Jeličić, ovim povodom je izjavio: “Ravno Selo u svom četvrtom izdanju po prvi put traje 4 dana, po prvi put ima 6 filmova u konkurenciji i po prvi put se ozbiljnije širi put kinematografija čiji su narodi ostvarili značajan kulturni uticaj na prostoru Vojvodine, ali i čitave Srbije. Najbolji mađarski film godine, svetska premijera češke komedije sa našim eminentnim glumcem, ruski blokbaster sa našom mladom glumicom, turski triler holivudskog ugođaja i dva najuspešnija srpska filma godine, garancija su da će publika ali i gosti festivala imati u čemu da uživaju prva 4 julska dana, pod, nadajmo se vedrim, ali ne i vrelim nebom.”

U glavnom takmičarskom programu selektovani su filmovi:

 1. – reditelja Arsenija Suhina (Rusija) 1. jula
 2. – reditelja Nemanje Ćeranića (Srbija) 2. jula
 3. – reditelja Adama Hobzika (Češka) 2. jula
 4. rediteljke – Lili Horvat (Mađarska) 3. jula
 5. reditelja Erdžana Kesala (Turska, Srbija) 3. jula
 6. – reditelja Darka Nikolića (Srbija) 4. Jula

Igor Toholj, selektor “Kratkih 100 minuta” povodom novog programa je izjavio: “Selekcija kratkih dokumentarnih filmova koja se po prvi put održava na 4. RSFF, osvetljava bazičnu filmsku formu, pomalo skrajnutu u uslovima proizvodnje filmske industrije današnjice. U tom smislu je i odluka osnivača festivala da se u program uvede i ova kategorija, itekako obavezujuća i potrebna. Kako je ovo medjunarodna takmičarska konkurencija, veoma je važno da se upoznamo i sa radovima inostranih reditelja, a Poljska škola dokumentarnog filma, zastupljena sa dva filma, odavno ima kultno mesto.Pored nekoliko autora u programu se zastupljenošću izdvajaju autorke, kako izborom tema tako i stilom, estetikom i sugestivnošću svojih filmova. Ovogodišnji program upravo otvara jedan od najuspesnijih dokumentarnih filmova nastalih na ovim prostorima u postjugoslovenskom period ‘A sad se spusta vece’, rediteljke Maje Novakovic.”

PROGRAM “KRATKIH 100 MINUTA”:

 1. „A sad se spušta veče“, režija: Maja Novaković
 2. „Plava granica“, režija: Ivan Milosavljević
 3. „Komšije“, režija: Nerminka Emrić
 4. „A Tale Of Two Sisters“, režija: Jakub Prysak
 5. „Tell Me More“, režija: Martyna Peszko
 6.  „Branka“, režija: Bojan Vorkapić
 7. „Generation 238“, režija: Nika Nikanava
 8. „Prodana“, režija: Aleksandra Nestorov

Festival dodeljuje ukupno pet nagrada u pet kategogija o kojima odlučuje tročlani žiri u sastavu Vuk Ršumović, Staša Koprivica i Svetozar Cvetković Cvele, kao predsednik žirija. Nagrade su:

 1. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta (uz novčanu nagradu u iznosu od  1.500 EUR)
 2. Zlatni klip za najbolji film po izboru publike (i nagrada u iznosu od 500 EUR)
 3. Zlatni klip za najbolji dokumentarni film (o kojem će odlučiti jednočlani žiri – profesor Akademije umetnosti, reditelj i producent Dejan Petrović u iznosu od 500 EUR). 
 4. Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film (u iznosu od 500EUR)
 5. Specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu

I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su kolege sa Fakulteta  dramskih umetnosti „Sveti  Kiril i Metodij“ iz Skoplja. Tokom festivala će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni omladinski film:

PROGRAM STUDENTSKIH FILMOVA FAKULTETA  DRAMSKIH UMETNOSTI „SVETI  KIRIL I METODIJ“ IZ SKOPLJA:

 1. GEN „Z“ DIARY, režija: Borjan Stojkov
 2. SILENCE, režija: Batuhan Ibrahim
 3. TWISTED, režija: Batuhan Ibrahim
 4. ZAB ( TOOTH), režija: Ajdin Islami

PROGRAM STUDENTSKIH FILMOVA AKADEMIJE UMETNOSTI IZ NOVOG SADA:

 1. „DRUGI ČOVEK“, režija: Mateja Đedović
 2. „LAZNI AUTOSTOP”, režija: Tamara Koštrešević
 3. „MUVE BEZ GLAVE“, režija: Milana Nikić
 4. „ŠTA DOLAZI PRE SMRTI“, režija: Nataša Stojšin
 5. „TRAGAČ“, režija: Bojan Josić
 6. „DIŠI“, režija: Ivana Pejak
 7. „SVE JE DOBRO“, režija: Ružica Anja Tadić

Tradicionalno će se održati i propratni program Filmić – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov, i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović uz podršku reditelja Gorana Nikolića.

Čertvrti po redu Ravno Selo Film Festival svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadska filharmonija kojom će dirigovati Mikica Jevtić u direktnom prenosu na kanalu Radio Televizije Vojvodine.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Selekcija „Novi mađarski film” na Festivalu evropskog filma Palić

U okviru 28. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Novi mađarski film” u kome će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat, “Pena” Nore Lakoš, “Sedam malih slučajnosti” Petera Gotharda, “Ovako si savršena” Petera Varšiča, “Post Mortem” Petera Bergendija i Toxikoma” Gabora Herendija. Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Film “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat nedavno je dobio nagradu “New vision award” festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za evropski umetnički film sa izuzetnim autorskim pristupom, koji zaslužuju šire međunarodno prepoznavanje. U ovom ostvarenju 40-ogodišnja neurohirurškinja Marta (40) se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom.

FIlm “Pena” rediteljke Nore Lakoš, prati protagonistkinju Noru koja, nakon ljubavnog brodoloma, otvara pekaru i prodaje pecivo naslovljeno po slavnim neostvarenim ljubavnim parovima iz filmske istorije. “Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda u središtu radnje ima Gertrud, sredovečnu nastavnicu muzičkog zasićenu porodičnim životom sa mužem i sinom tinejdžerom. Njen život se preokreće kada sretne svoju bivšu učenicu, prelepu Alban. Film “Ovako si savršena” Petera Varšiča je dramedija o lažima, a prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru. “Post Mortem” (režija Peter Bergendi) prati fotografa leševa i devojčicu koji se susreću sa duhovima u kletoj kući nakon Prvog svetskog rata. Film “Toxikoma” reditelja Gabora Herendija priča je o sudaru dva ega – mladog narkomana i cenjenog psihijatra, čiji se razgovori pretvaraju u svojevrsno nadmetanje.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Treći somborski filmski festival od 13. do 16. jula

Treći somborski filmski festival biće održan od 13. do 16. jula 2021. godine, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor. Na repertoaru će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić. Selekcija Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje, i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova, radionice i koncerti.

Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor i Somborskog filmskog festivala, povodom održavanja ovogodišnjeg izdanja manifestacije je rekla: „Radujemo se što će sedma umetnost obojiti pik leta u Somboru. Nastojali smo da, iz godine u godinu, unapređujemo ovu manifestaciju, da rastemo, i verujem da će ljubitelji filmova i festivala to prepoznati. Selekcije su napravili vrsni filmski radnici, nastojeći da obuhvate različite preferencije. Svako će prepoznati nešto po svom ukusu – od autorskih filmova do dokazanih i nagrađivanih ostvarenja. Naš cilj je da prvenstveno promovišemo domaće filmsko stvaralaštvo u najlepšim ambijentima, da okupimo filmadžije i priredimo im zavidan program”.

Dejan Dabić, selektor programa, najavio je ovogodišnji festivalski koncept: „Treće izdanje Somborskog filmskog festivala će nastojati da u dva takmičarska programa nastavi put koji su trasirali selektori prethodnih festivala, ukazujući i nastavkom festivalskog kontinuiteta, kao i tradicionalnim pratećim programom „Kad bi Sombor bio Holivud“, da Sombor ima značajan filmski potencijal koji bi mogao biti još više iskorišćen u godinama koje slede. Grad Ernesta Bošnjaka, pionira filma na ovim prostorima, to svakako zaslužuje”.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Treći somborski filmski festival biće otvoren filmom u njenu čast „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, u kome je legendarna Mira Banjac u glavnoj ulozi. Projekcija ovog filma biće održana u utorak 13. jula u 21 čas, u Atrijumu Gradske kuće.

„Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada. Uz Miru Banjac, glumačku postavu čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Na svečanom zatvaranju festivala nagrada će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

Film „Fejt i Branko” na otvaranju Beldocsa

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu, a na otvaranju pod otvorenim nebom, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, biće prikazan film „Fejt i Branko” (Faith and Branko) u režiji Ketrin Hart (Catherine Harte).

Sniman tokom sedam godina, ovaj intimni dokumentarac prati odnos dvoje muzičara, Fejt Eliot i Branka Rosića. Fejt je pre deset godina doputovala u Srbiju kako bi naučila da svira harmoniku na romski način. Tada je upoznala romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se, spojeni zajedničnom strašću prema muzici, zaljubljuju jedno u drugo. Nošeni muzičkom hemijom, venčavaju se i duet kreće na put. Koliko je Fejt slobodnog duha i privilegovana, toliko je Branko bez iskustva sa putovanjima i vezan za svoju porodicu, ali oboje veruju da jedno drugom život čine boljim. Njihova ljubav biva stavljena na test kada spoznaju vlastite razlike, i kada shvate da je muzika možda jedino što im je zajedničko.

Ljubavni rolerkoster u režiji Ketrin Hart građen je u ritmu romske muzike i baš poput neuhvatljivih nota slika se „nemoguća” ljubav Britanke i Roma iz Srbije. Nakon jedinstvenog spoja njene harmonike i njegove violine, i njihova srca se povezuju, nesvesna koliko barijera tek treba da sruše. Dok Fejt otkriva sve čari neizvesnog romskog života, Branko u vizi za Ujedinjeno kraljevstvo vidi novi život. Međutim, taj novi život ne pruža mu svu onu sreću za kojom je tragao. Njegov svet je na korak od raspada, ali ne zbog raspršavanja sna o boljem životu na zapadu, već zbog ljubavnog brodoloma. Može li ljubav da nadjača sve razlike, da približi udaljene svetove i da trijumfuje u slavu muzike, pitanja koja u filmu „Fejt i Branko”  postavlja rediteljka Ketrin Hart.

Film je realizovan u produkciji „This and That Productions” i „Cathartic Films” i podržan je sredstvima Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Producentkinje su Snežana van Hauevelingen i rediteljka Hart, koja je i direktorka fotografije. Film su montirali Dragan von Petrović i Ljubodrag Starovlah, autori muzike su glavni protagonisti – Fejt Eliot Ristić i Branko Ristić, a dizajn zvuka Zoran Maksimović.

Nakon što je prošlogodišnji program na otvorenom naišao na odlične reakcije publike, Beldocs će i ove godine gledaocima pružiti priliku da tokom festivala pogledaju brojne filmove napolju. Najbolji svetski dokumentarci će se pod otvorenim nebom prizivati u magičnom ambijentu amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije i na prelepoj  terasi Art bioskopa Kolarac u srcu centra Beograda. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i projekcije u dvoranama partnera festivala Beldocs: Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti Beograda, bioskopu Fontana. Kao i prošle godine, filmove sa programa Beldocsa biće moguće pogledati i onlajn, putem festivalske striming platforme. Pored toga, Beldocs će biti održan i u odabranim bioskopima u drugim gradovima u Srbiji.

Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano više od 120 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin i drugim. U istim terminima biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA: Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth i Beldocs Market.