Festivali

Festival “Novi balkanski ritam”

Crowdfunding kampanja

Pozorišni i muzički duo Alice in WonderBand sa Fruške gore pokrenuo je crowdfunding kampanju za “Novi balkanski ritam”, drugi po redu internacionalni festival telesne muzike, jedini događaj ove vrste u regionu. 

Muzički i pozorišni izvođači i pedagozi, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, pozvali su vrsne umetnike da im se pridruže od 25. do 27. avgusta u Sremskim Karlovcima. Predavači i izvođači na festivalu, pored ovih domaćih umetnika, biće Maks Polak (Max Pollak) iz Njujorka, Ana Ljombart (Anna Llombart) iz Barselone i Ben Šic (Ben Schuetz) iz Hamburga. Očekuju nas i gosti iznenađenja iz regiona.

Učesnici će imati priliku da pohađaju dvanaest radionica telesne muzike na festivalu “Novi balkanski ritam”. U okviru kampanje na raspolaganju su različite nagrade, a velik deo su paketi radionica, sa smeštajem i hranom ili bez, u pretprodaji.

Kampanja traje od 14. marta do 25. aprila.

Partneri na festivalu su Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci, Pokret gorana Vojvodine, ekološki centar “Radulovački”, SOŠO “Milan Petrović”, Novi Sad, a festival organizuje udruženje “Otvoreni krug Novi Sad”. Kampanja se realizuje na platformi “Dobri Dabar” udruženja “Loud crowd”.

Pročitajte više na crowdfunding platformi „Dobri dabar“:

https://dobridabar.com/kampanja/festival-novi-balkanski-ritam-2

O Alice in WonderBand više na njihovom sajtu:

Video:

“Ovuda će proći put” Nine Ognjanović osvojio nagradu publike za najbolji evropski flim na 51. FEST-u

Film “Ovuda će proći put” autorke Nine Ognjanović osvojio je nagradu publike za najbolji evropski film na 51. FEST-u.

Foto: Pointless Films

Nagrada publike se bira na osnovu ocena publike nakon odgledanog filma evropske produkcije ili koprodukcije iz Glavnog takmičarskog programa. Ovo prestižno priznanje Nini Ognjanović i Davidu Jovanoviću, producentu filma uručio je NJ.E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Nina Ognjanović je uoči srpske premijere svog ostvarenja izjavila da je veoma ponosna što ima priliku da svoj prvi film premijerno prikaže domaćoj publici na festivalu koji ima tako dugu i bogatu tradiciju kao beogradski FEST.

“Govorim u ime cele ekipe kad kažem da nam nagrada publike izuzetno mnogo znači. Ovakvom prijemu domaće publike smo samo mogli da se nadamo,“ rekla je autorka povodom nagrade.

David Jovanović, producent filma publici se prilikom uručenja obratio rečima:

“Nagrada publike je najvažnija nagrada. Hvala!”

Publika je ovacijama ispratila i domaću premijeru filma koja je održana 27. februara u punoj Velikoj sali mts Dvorane.

“Ovuda će proći put” biće prikazan u okviru programa PostFESTum u bioskopu Cineplexx Ušće u sali 2 u utorak, 7. marta u 19 časova i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u subotu, 11. marta u 19.30 časova.

Radnja filma smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Svetska premijera filma održana je na festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Milan Marić, Tihana Lazović, Ena Sendijarević i Juraj Lerotić među učesnicima masterclassova na trećem Ponta Lopud festivalu

Ponta Lopud festival uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink, i na ovogodišnjem će izdanju ponuditi seriju predavanja i masterclassova pod mentorstvom filmskih profesionalaca koji su svojim umetničkim delovanjem obeležili svetsku kinematografiju. Ime jednog od ovogodišnjih mastera već je otkriveno, reč je o jednom od najvećih reditelja današnjice, švedskom reditelju Rubenu Östlundu, koji smatra kako je Ponta Lopud festival sjajna prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije.

Ove će godine tu jedinstvenu priliku imati devetnaest izvrsnih mladih filmskih umetnika, učesnika masterclasseva, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere. Učestvovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Filmski centar Srbije, Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Masterclassove za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Hrvatska glumica Tihana Lazović u dosadašnjoj je karijeri snimila više od 15 dugometražnih i kratkih filmova, između ostalog i Il paradiso del pavone, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Za ulogu u filmu Zvizdan nagrađivana je na brojnim festivalima. Milan Marić glumio je u brojnim TV serijama, kao što su Državni službenik, Besa i Porodica, ali i filmovima Dovlatov i Otac, dok je posebno zapažena njegova uloga u filmu Toma. Kosovski glumac Florist Bajgora debitirao je u kratkom filmu Kiem Holijanda, koji je osvojio nagradu Kristalni medvjed na Berlinaleu 2018., a njegov novi film The land within premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tallinn Black Nights. Lazar Dragojević crnogorski je glumac kojem je prepoznatljivost donela glavna uloga u filmu Take me somewhere nice, a trenutno igra glavnu ulogu u TV seriji Znam kako dišeš rediteljice Jasmile Žbanić. Srpska glumica Ivana Vuković za svoje je uloge osvojila brojne nagrade, a za ulogu u TV seriji Kljun, dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glavnu glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2022. Muhamed Hadžović, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac, glumio je u brojnim filmovima kao što su Praznik rada, Ekskurzija, kao i u TV serijama Močvara i Tajkun. Slovenski glumac Jurij Drevenšek bio je izabran za učesnika Berlinale Talentsa, a ostvario je glavne uloge u filmovima Prokletstvo Valburge i Polsestra. Natalija Teodosieva severnomakedonska je glumica koju su najznačajnije filmske uloge u karijeri dovele do učestvovanja u programu za mlade filmske profesionalce Berlinale Talents 2022.

Na Lopudu će treću godinu zaredom masterclassove imati i odabrane rediteljice i reditelji. Juraj Lerotić hrvatski je redatelj čiji je prvi dugometražni film Sigurno mjesto osvojio brojne nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu, Srce Sarajeva za najbolji film i Srce Sarajeva za najboljeg glumca. Norika Sefa, kosovska je rediteljica koja je filmom Looking for Venera osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, kao i nagrade na festivalima u Hong Kongu, Sarajevu, Trstu i Baselu. Dušan Zorić režirao je kratki igrani film Strano tijelo, koji je prikazan u službenom takmičarskom delu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu, a debitantski igrani film Da li ste vidjeli ovu ženu? prikazan je u okviru Međunarodne sedmice kritike na Venecijanskom filmskom festivalu. Navedeni film Zorić je režirao zajedno s još jednim učesnikom ovogodišnjih masterclassova, Matijom Gluščevićem, čiji je kratki igrani film Loop doživio svetsku premijeru na festivalu u Locarnu. Marija Apčevska severnomakedonska je rediteljica kratkog filma Bardo, premijerno prikazanog u sklopu programa Berlinale Generation te kratkog filma North Pole, prikazanog unutar Službene selekcije u Cannesu. Bosanskohercegovačka rediteljica Ena Sendijarević za svoj je debitantski dugometražni igrani film Take me somewhere nice osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu za izvanredno umjetničko dostignuće i Srce Sarajeva za najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.  Slovenska rediteljica Kukla (Katarina Bogdanović) kratkim filmom Sestre osvojila je Grand Prix na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu 2021. Ivan Salatić, crnogorski reditelj i scenarist, svoj je film Ti imaš noć predstavio na Venecijanskom filmskom festivalu u okviru programa Sedmica kritike, ali i osvojio nagrade za najbolji film na Hong Kong Film Festivalu i Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Odabrane su i učesnice masterclassova za snimateljice, mahom uspješne u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju. Sara-Bernarda Moritz hrvatska je snimateljica, a radila je kao direktorica fotografije i koloristica slike na brojnim kratkim filmovima kao što su Sitnica i Otac, a kao druga snimateljica radila je na dugometražnom filmu Plavi cvijet. Slovenska snimateljica Gaja Naja Rojec svoje je znanje do sada gradila kao direktorica fotografije, snimateljica i asistentica kamere, a njezin diplomski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad prvi je slovenski film odabran za sekciju Cinéfondation na Filmskom festivalu u Cannesu. Srpska snimateljica Bojana Andrić iza sebe ima bogato iskustvo rada na brojnim filmskim projektima kao što su Mali Budo, Jesen samuraja, Reži i Trag divljači.

Učesnici masterclassova na trećem izdanju Ponta Lopud Festivala su:

REŽIJA:

Marija Apčevska (Sjeverna Makedonija)

Kukla – Katarina Bogdanović (Slovenija)

Matija Gluščević (Srbija)

Juraj Lerotić (Hrvatska)

Ivan Salatić (Crna Gora)

Norika Sefa (Kosovo)

Ena Sendijarević (Bosna i Hercegovina)

Dušan Zorić (Srbija)

GLUMA:

Florist Bajgora (Kosovo)

Lazar Dragojević (Crna Gora)

Jurij Drevenšek (Slovenija)

Muhamed Hadžović (Bosna i Hercegovina)

Tihana Lazović (Hrvatska)

Milan Marić (Srbija)

Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija)

Ivana Vuković (Srbija)

KAMERA:

Bojana Andrić (Srbija)

Sara Bernarda Moritz (Hrvatska)

Gaja Naja Rojec (Slovenija)

3. Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. juna 2023.

Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Uz ovacije publike i punu salu održana premijera filma “YU Grupa – Trenutak sna”

Braća Jelić: Darko Lungulov je u potpunosti uspeo da nas opiše kakvi smo kao ljudi, kao porodica i kao bend

Foto: Teodor Brković Gajin

U punoj velikoj sali mts Dvorane i uz ovacije publike večeras je održana svetska premijera filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova u okviru programa 51. FEST-a.

Nakon projekcije publici se poklonila mnogobrojna ekipa filma, kao i članovi porodice Jelić. Dragi, Žika i Petar Jelić su prvi put imali priliku da pogledaju, zajedno sa publikom, ostvarenje Darka Lungulova. Sva trojica bili su vidno uzbuđeni i veoma emotivni.

Dragi Jelić je nakon premijere izjavio: „Prijatno sam iznenađen, nisam znao kakav je sadržaj filma, više sam dirnut nego što sam mislio da ću biti. Veoma je emotivan. Ima dosta kolega kojih se rado sećam i sa kojima sam provodio dane i godine, a koji nisu sa nama više. Dokumentarac je forma koja treba da prikaže nešto što publika ne zna. Mislim da je Darko u potpunosti uspeo da nas opiše kakvi smo kao ljudi, kao porodica, bend. Ne mogu u jednom dahu da ispričam, tek sada vidim koliki je bio Darkov trud i svaka mu čast“.

Žika Jelić je vidno uzbuđen rekao: „Bio sam deo publike i nisam očekivao da će biti ovako dobar film. Mislio sam dobro on je profesionalac i već je priznat kao reditelj, radio je dobre filmove, jasno mu je sve i zna to dobro da radi ali nisam znao šta će mu biti vodilja i šta će da provuče kroz film. Nedavno na konferenciji za novinare sam shvatio da je koristio Super 8 filmove arhivske koje sam mu dao i da su mu ti amaterski fimovi koje sam ja iz hobija snimao puno pomogli. Oni su mu dali konačnu ideju i mogućnost da poveže period od mog rođenja 1942. godine do koncerta koji je bio krajem prošle godine. To je mnogo godina, lepo je to sve spojio. Jednom rečju nisam očekivao ali sam oduševljen filmom“.

Petar Jelić autor originalne muzike za film je svoj utisak o filmu opisao rečima: „Bio sam najuključeniji u celu priču jer je morala da postoji tampon zona između Dragija, Žike i Darka. Oni su stari vukovi, beli orlovi i teško prihvataju sve te stvari, a Darku je trebalo prihvatanje, da bude sa nama, da bi stekao pravi utisak i u kom smeru želi da ide. Zbog muzike koju sam radio imao sam priliku da vidim par segmenata filma, koliko je trebalo da uradim muziku. Prećutni dogovor je bio da ni na koji način utičemo na film“.

„Kada sam odgledao, posle jako puno emocija tokom gledanja morao bih još najmanje dva puta da odgledam film. Drugačije je kada gledaš film o sebi, a drugačije kada gledaš o nekom drugom. Znam da mi se jako svideo i da sam jako zahvalan Darku za to što je uradio. Zato što je svima nama, a i Jelićima ovekovečio jedan veliki deo našeg života i na tome mu neizmerno hvala. Ovaj filme će uvek biti jedno veliko svedočanstvo svega onoga što smo proživeli. Mnogo stvari se u životu dešava i mnogo toga zaboravimo, mnogo toga izbledi, zato su slike, snimci bitni. Možeš da im se vratiš i kada vidiš određenu sliku setiš se događaja i počnu fioke u mozgu da ti se odmotavaju. To je Darko uradio za nas i na tome mu neizmerno hvala,“ naglasio je najmlađi Jelić.

 „Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“je prvi srpski film prikazan na Netflix-u. Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Kao koscenarista Lungulov sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu „Dobra žena“ koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Nedavno je bio konsultant režije na drugom igranom filmu Mirjane Karanović „Majka Mara“ sniman oktobra 2022, trenutno u post-produkciji. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (comedy drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i fonda AP Vojvodina.

Održana konferencija za medije povodom svetske premijere filma „YU Grupa – Trenutak sna“ na 51. FEST-u

Darko Lungulov: Film o YU Grupi je priča o nama, porodici i bivšoj državi

Svetska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.

Foto: Teodor Brković Gajin

Film „YU Grupa – Trenutak sna“ prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

Na konferenciji za medije održanoj uoči premijere prisutnima se obratio deo ekipe filma.

Darko Lungulov, autor ostvarenja je o odluci da snimi film o YU Grupi rekao: „Ideja o filmu je nastala spontano, a prerasla u smišljeno. Nikola Čuturilo Čutura, muzičar i saradnik YU Grupe mi je prilikom jednog susreta rekao, to je bilo pre sedam i po godina, da će učestvovati na koncertu YU Grupe povodom njihovog 45. rođendana. U zanosu sam rekao da je to fenomenalna prilika da se taj događaj ovekoveči. Rešio sam da snimim koncert kako treba i to poklonim YU Grupi čiji sam fan od detinjstva. Zamolio sam Đorđa Arambašića da snimi koncert, i on je prvi i poslednji direktor fotografije filma. Kada sam gledao snimljeni materijal kasnije, video sam da je to dublja i šira priča, zamislio sam je kao priču o nama, porodici, bivšoj državi. I nastavio sam da ih pratim, ali nisam očekivao da će to biti sedam godina. U fokusu filma je YU grupa, porodica Jelić, ali i bivša država i sve što smo prolazili“.

Autor ostvarenja je na pitanje šta za njega znači FEST rekao da je to festival koji je i dalje jedna institucija isto kao što je to i YU Grupa. „Uz Fest sam odrastao kao gledalac, a zatim i kao filmadžija, kao autor. To je bitan festival na kojem smo se upoznavali sa svetom i filmovima. FEST je prava platforma da se sretnemo sa braćom Jelić i YU Grupom,“ kazao je Lungulov.

Dragi i Žika Jelić su o saradnji sa Lungulovim istakli da je to bilo jedno sjajno iskustvo koje nema veze sa sviranjem.

„Nismo znali prvo šta nas čeka, kada je počeo da nam kači bubice i da putuje sa nama, da provodi vreme sa nama u kombiju, na koncertima posle koncerata, u hotelu, svugde je išao sa nama i tako iz godine u godinu. Onda smo se privikli i skoro da ne možemo više bez njega. Postao je pridruženi član benda. Očekujemo nove projekte u vezi sa YU Grupom pa da počnemo  ponovo,“ izjavili su članovi benda.

„Mi nismo bili obaveštavani, obično se Petar dogovarao sa Darkom i pred put smo se obično nalazili ispred Hotela Jugoslavija, dolazimo Žika i ja kombijem i vidimo Darkovu ekipu – idem i ja sa vama. Tako je bilo sedam godina,“ duhovito su zaključili braća Jelić.

Petar Jelić se prisutnima obratio putem video poruke rečima: „Žao mi je što nisam sa vama, ali ćemo sutra na premijeri filma sigurno biti zajedno. Želim u ime benda Darko tebi da se zahvalim za sve divne trenutke u ovih sedam i po godina kada si dolazio i snimao, snimao i snimao trudeći se da ne propustiš nijedan trenutak koji bi mogao biti jako bitan za ovaj film. Želim da ti se zahvalim na poverenju što si baš meni udelio čast da svojom gitarom obojim trenutke mog i života mojih najmilijih. Na kraju želim da ti se zahvalim što si za sve nas ovekovečio jedno vreme, jednu zemlju i određene ljude koji sad sede među vama koji su pokretali jednu divnu stvar, novu stvar koja se ispostavila kao izraz cele jedne generacije a zove se rokenrol. Hvala ti Darko na tome, a Dragi i Žile jedva čekam da sutra sednemo zajedno i pogledamo film i prisetimo se svega.  

Saša Radojević, bubnjar je o iskustvu rada od deset godina u grupi i o „ulozi“ u filmu konstatovao: „Ovo je bilo muzičko i ljudsko putovanje, fenomenalno iskustvo. Svugde sam svirao, ali ovo je bila  najveća čast u mom životu“.

Đorđe Arambašić, direktor fotografije je na konferenciji rekao: „Format snimanja sam prilagodio pravcu celog projekta. Darko i ja smo zadali sebi zadatak da ovom projektu damo veću težinu. Uglavnom sam snimao koncerte od prvog do poslednjeg koji je u filmu. Većinom sam bio na sceni. Izazovno je bilo to da kao i u svakom dokumentarcu ostanem nevidljiv za one koji izvode, da im ostavim mesta, da ne narušavam njihov scenski nastup, da me ne osete, a da ipak zabeležim i na neki način estetizujem tu neku viziju koju smo mi imali a odnosi se na to kako taj nastup izgleda i iz njihove i iz rediteljske vizure“.

„YU Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „YU Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Pred punom salom i uz ovacije publike održana premijera filma “Ovuda će proći put”

Darko Bajić: Ostvarenje Nine Ognjanović je jedan hrabar i lep film

Foto: Miroslav Ilić

Premijera filma “Ovuda će proći put” autorke Nine Ognjanović održana je u ponedeljak, 27. februara u punoj sali mts Dvorane i uz ovacije publike na 51. FEST-u.

Reditelj Darko Bajić profesor i mentor autorke je u najavnoj reči za film rekao: “Uživam kad vidim punu salu i uživam što me je Nina pozvala da otvorim njenupremijeru i uživam u još jednom trenutku koji mi se vraća u mislima pre četiri, petgodina kada je bila prepuna sala i to dva puta, na trećoj i četvrtoj godini moje klasekada se osetilo šta znači puna sala i bioskop. Ninina generacija je generacija tajfuna.Klimatska atmosfera srpske kinematografije se menja.Ovaj film Nine Ognjanović je poseban, poput jednog romana. Nininfilm je nežan film sa predivnom glumicom Janom Bjelicom”.

“Uživajte u filmu koji govori oljudima, o devojci, o svima nama koji želimo da osvajamo slobodu. Nažalost čestose nalazimo na početku puta odakle smo krenuli da tražimo tu slobodu.Ovo je jedan hrabar, lep film koji će vas voziti kako to Nina najbolje može da uradijednom finom Šarganskom osmicom koju ćete osećati u stomaku.Čestitam premijeru i želim ovoj hrabroj i velikoj ekipi da postiže i nižedalje uspehe i da budu najbolji,” zaključio je Bajić.

David Jovanović producent je predstavio ekipu filma i publici se obratio rečima: “Prilično sam siguran da je san svih nas koji upišemo FDU da jednog dana imamo punu salu i premijeru, hvala vam. Kada bih pobrojao sve ljude koji su pomogli da realizujemo ovaj film i ostvarimo ovaj san mislim da bih morao da navedem 300 imena od kojih je većina tu. Hvala vam što ste pomogli da ovaj san izvedemo i da ga napravimo”.

“Postoji jedna specifična stvar u ovom filmu a to je predivna lokacija i mislim da ne bi ni deset posto uspeli da snimimo od filma da nismo snimali na ovakvoj lokaciji i naišli na tako divne ljude”, izjavio je producent i pozvao meštane sela Topli Do da se poklone publici.

“Uživam u ideji da film ne mora samo da se uživa u bioskopskoj sali sa publikom nego i da postoji jedan drugi način kako svet filma može da funkcioniše van bioskopske sale. Veliko mi je zadovoljstvo da vas obavestim da ćete od sutra u vreme večere u Tisa New Balkan Cusine imati mogućnost da probate četiri jela koja u filmu služe Svetozar Cvetković i Brano Stefanović,“ naglasio je Jovanović.  

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Dodatne projekcije filma u okviru programa FEST-a održaće se u sredu, 28. februara u 12 časova u Sali 1 mts Dvorane i, istog dana u 22 časa u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U DKC-u će nakon projekcije filma biti održan razgovor sa ekipom filma. 

Održana konferencija za medije povodom premijere filma Ovuda će proći put“ na 51. FEST-u

Nina Ognjanović: FEST je najbolje mesto da prikažem svoj film publici

Foto: Miroslav Ilić

Srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ autorke Nine Ognjanović biće održana u ponedeljak, 27. februara u 19.30 časova u mts Dvorani u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a.

Na konferenciji za medije održanoj u susret premijeri prisutnima se obratila ekipa filma.

Nina Ognjanović, autorka filma koja potpisuje i scenario je o tome šta joj kao autorki znači premijera na FEST-u izjavila: „FEST ima jako dugu tradiciju na koji idem ceo život, odrasla sam s njim. Ovaj festival je najbolje mesto da se na njemu prikaže film publici. Publika veruje FEST-u“.

Nakon toga autorka se osvrnula na dve značajne nagrade koje je film osvojio na Slamdance festivalu u Americi: „Publika se na ovom festivalu poistovetila sa našim ostvarenjem i to mi je bilo najvažnije, jer nisam bila sigurna da li će se poruka filma preneti. Međutim, ispostavilo se da je ljudsko iskustvo svuda isto i da se svuda razume. Prva verzija filma se desila pre nego što sam upisala drugu godinu Fakulteta dramskih umetnosti, i kada sam se vratila scenariju bilo mi je zanimljivo da istražim tu jednu mladu osobu koja još nije sigurna šta želi, a zna šta ne želi. I to novo što joj se dešava u životu je prilika koju ona ne zna kako da iskoristi“.

Glumica Eva Ras je povodom svoje uloge u filmu rekla: „Nina je snimala film na Staroj planini u mestu zvanom Topli Do. Zbog izbora lokacije mi je bilo veoma naporno, ali sam dokazala sebi da mogu i sa ovim izazovom da se izborim. Nije često da u ovim godinama dobijete tako zahtevu ulogu ali sam sve uradila kako sam mogla i kako treba“.

Jana Bjelica, glavna glumica u ostvarenju prisutnima se obratila rečima: „Meni je bilo važno da svoj lik dovedem do poslednjeg kadra u filmu, tj. do trenutka njene budućnosti i donošenja odluke od koje će zavisiti ta budućnost“.

Zlatan Vidović je o svojoj ulozi „novog“ istakao: „Ja sam tog novog doživljavao kao metaforu promene. Čitavo to selo je metafora našeg društva, koje nije spremno na promene, iako živi u nekom glibu, iako nema struju, vodu. I kad nam neko ponudi promenu nama je to neugodno, jer bismo morali da pobegnemo iz svoje doze komfora. I tu je najbitnija veza Jane i tog novog i njen pokušaj bega na more o kom on govori. Taj novi je na neki način i žrtva toga što mnogi nisu spremni na promene. Svi smo uživali radeći ovaj film, stvorili smo jednu timsku atmosferu i igru, iako smo radili u teškim uslovima, daleko od civilizacije“.

Svetozar Cvetković je povodom rada na ostvarenju kazao: „Ovo je četvrti film koji radim sa ovom filmskom ekipom. Tačno sam znao u šta ulazim i koja su njihova interesovanja. Znao sam koliko mene interesuje nešto što je autorski film i koliko je on važan nekome ko je tek završio Fakultet dramskih umetnosti. Za ovaj film sam odmah znao kojim putem će ići. Mi jesmo radili u zahtevnim uslovima koji ne odgovaraju nečemu što bismo nazvali pravom filmskom produkcijom, ali ti uslovi koje smo imali u Toplom Dolu, ti ljudi, to je nešto na čemu bi nam svaki svetski producent zavideo. Mene je veoma iznenadilo i veoma mi imponuje što je film dobio nagradu publike u Americi”.

David Jovanović, producent filma je na pitanje i izazovima produkcije filma konstatovao: „Zahvalni smo celoj ekipi ali najveću zahvalnist ipak dugujemo meštanima Toplog Dola koji su nas ugostili, trpeli i brinuli se o nama čitavih mesec dana”.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Svetska premijera filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova na FEST-u

FOTO: Fotografije u prilogu su stilovi sa Super 8 filmova iz porodične arhive. U pitanju su evokativni, atmosferski, arhivski i kućni Super 8 filmovi porodice Jelić

Svetska premijera filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u
četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.
„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila
ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa
novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje,
kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o
trajanju, ljubavi i borbi.
U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina
života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše
zemlje.
Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom svetske premijere na 51. FEST-u rekao: „Jako se
radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage
institucije – FEST i YU Grupu. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao
kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa
filmom „Tamo i ovde“. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih
krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom
braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj
bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom“.
U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić,
Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…
Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban
Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.
Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je
Mirko Miljuš.
Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov
debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu
Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood
Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od
50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u.
Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom
festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8
nagrada. Kao koscenarista Lungulov sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom
debiju, filmu „Dobra žena“ koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Nedavno
je bio konsultant režije na drugom igranom filmu Mirjane Karanović „Majka Mara“ sniman
oktobra 2022, trenutno u post-produkciji. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog

trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (comedy drama), podržane do sada od
Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i fonda AP Vojvodina.

Srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ autorke Nine Ognjanović na 51. FEST-u

Srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ autorke Nine Ognjanović biće održana u ponedeljak, 27. februara u 19.30 časova u mts Dvorani u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a.

Svetska premijera filma održana je na festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Nina Ognjanović je diplomirala 2022. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i televizijsku režiju. Njeni kratki filmovi „Novi televizor“ i „Plaču“ prikazivani su na mnogobrojnim festivalima širom sveta i u okviru prve sezone RTS-ove emisije „Rani kadrovi“.

Povodom premijere svog debitantskog ostvarenja na 51. FEST-u autorka je izjavila: 

„Ponosna sam što imam priliku da svoj prvi film premijerno prikažem domaćoj publici na festivalu koji ima tako dugu i bogatu tradiciju kao beogradski FEST. Ovo je moj diplomski film koji je snimljen u jako skromnim uslovima, ali uz podršku divne ekipe, talentovane glumačke postave i meštana sela Topli Do koji su nas sve ugostili u periodu snimanja. Većini njih će ovo biti prvi put da gledaju film i mislim da ne može biti bolje da on bude prikazan u Velikoj sali mts Dvorane“.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Održana svetska premijera filma „Mavena“ Andrije Lekića na DOK #5 festivalu

Foto: Jelena Radovanović

Svetska premijera filma „Mavena“ autora Andrije Lekića održana je u subotu, 4. februara u mts Dvorani na Petom međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5.

Radnja filma „Mavena“ sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti. Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Na premijeri filma autor ostvarenja je rekao: „Ovo je posebno iskustvo za mene jer prikazujem film pred prijateljima, rodbinom i sugrađanima. Zahvaljujem se umetničkom direktoru Igoru Toholju što je selektovao Mavenu za ovaj festival“.

„Moj film je delom autobiografski, ali je zasnovan i na iskustvima mnogih ljudi koje poznajem i na osnovu razgovora koje sam vodio sa njima. Četiri priče iz Crne Gore prikazuju određene pojave u društvu, zatim su tu porodični odnosi i na kraju moj odnos prema tim pričama i tim pojavama. Trudio sam se da šire sagledam pitanje identiteta i mentaliteta jednog naroda, koji u najekstremnijim uslovima najviše dolazi do izražaja. Mi smo imali ukupno pedeset sati materijala i onda sam svake zime tokom nekoliko godina skraćivao taj materijal. Sva muzika koja je korišćena u filmu je snimljena ispod vode, ili na vodi. Svi koji su radili na filmu radili su to na prijateljskoj bazi i veoma sam zahvalan na tome,“ istakao je Lekić.

Dragan Dimčić, montažer filma, se publici obratio rečima: „Kada je Andrija došao sa sjajnim kadrovima videlo se da tu ima jako dobrog materijala. Mila Delić i ja smo samo pomogli da se uspostavi ritam koji je film dobio. Nadam se da smo dali malo hipnotičkog efekta ovom ostvarenju kako bi gledaoci što bolje ušli u ceo tok filma“.

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976. godine. Sa šest godina njegova porodica se seli u Crnu Goru. Posle završenih osnovnih studija iz marketinga odlazi u Pariz. U Londonu studira fotografiju na Kensington and Chelsea College. Nakon saradnje sa francusko-japanskim institutom i samostalne izložbe fotografije u Japanu, provodi neko vreme volontirajući u područjima pogođenim zemljotresom i cunamijem. Trenutno živi u Beogradu.

Film „Mavena“ prikazan je u okviru takmičarske selekcije debitantskih dugometražnih dokumentarnih filmova Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film. Nagrade će biti proglašene na zatvaranju festivala, u nedelju, 5. februara pre projekcije filma „Neki drugi lik“ u 20 časova.

Premijerom filma „Мој prijatelj Tomi“ počeo festival dokumentarnog filma DOK #5

Premijerom filma „Moj prijatelj Tomi“ kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića u četvrtak, 2. februara u mts Dvorani počeo je Peti festival međunarodnog dokumentarnog filma DOK #5.

Festival su svečano otvorili Nem Stanković i njegov najbolji prijatelj Tomi Li (Tommy Lee), a publici su se obratili i Igor Stanković, direktor mts Dvorane i Igor Toholj, umetnički direktor festivala.

Igor Stanković je ispred organizacije festivala rekao: „Želim najpre da se zahvalim vama što već petu godinu zaredom posećujute, po meni, najbolji festival dokumentarnog filma u Beogradu. Ovaj festival predstavlja jednu sublimaciju na samom početku godine najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Velika je čast i privilegija imati film Moj drug Tomi na otvaranju festivala“.

Igor Toholj se zahvalio publici što je došla u velikom broju na otvaranje i izjavio: „Mi već petu godinu na DOK-u predstavljamo najaktuelnije dugometražne dokumentarne filmove u svim njihovim pojavnim oblicima. I što se tiče tema, ideja, pristupa, stila i tehnologije. Naša selekcija debitantskih ostvarenja Enter DOK za koju publika glasa, opstaje već četvrtu godinu i svake godine imamo priliku da vidimo pet ili šest najnovijih dokumentaraca u ovoj selekciji. Pozivam vas da glasate za svoje favorite i siguran sam da će svako od vas pronaći nešto po svom ukusu i da ćete uspeti da sagledate koncept festivala. Na ovogodišnjem DOK-u biće prikazani angažovani dokumentarci koji se bave svim aktuelnim i gorućim temama koje su univerzalne u celom svetu, preko velikih portreta poznatih ličnosti, do inovativnih filmova“.

Peti festival dokumentarnog filma DOK #5 traje do nedelje, 5. februara. U okviru takmičarskog programa festivala biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film. Program festivala nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/, dok se ulaznice za festival mogu nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5

Održana konferencija za medije DOK #5 festivala

Počinje 5. Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5

Nem Stanković: U svetu postoji stotina miliona odraslih devica, ovo je priča o jednom od njih

Foto: Filip Olćan

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani prisutnima su se obratili Igor Toholj, umetnički direktor festivala i ekipa filma „Moj prijatelj Tomi“.

Umetnički direktor festivala je povodom ovogodišnjeg izdanja DOK #5 izjavio: „DOK festival je u programskom smislu koncipiran kao jedna vrsta preseka aktuelne produkcije dugometražnog dokumentarnog filma. U programu imamo sve pojavne oblike današnjeg dokumentarizma od dokumentarnih portreta, eseja do angažovanih dokumentaraca na razne goruće teme koje su univerzalne za ceo svet. Jedna od karakteristika festivala je da već drugu godinu imamo žiri publike i glasove publike kao dva relevantna činioca na osnovu kojih filmovi u takmičarskoj konkurenciji dobijaju nagrade“.

„Posebna čast mi je da film Moj prijatelj Tomi otvara festival, kao i to da ćemo imati svetsku premijeru filma Mavena autora Andrije Lekića (koprodukcija Crne Gore i Srbije). U glavnom takmičarskom programu, pored filmova o princezi Dajani, Sezariji Evori i Džoniju Depu prikazaćemo nekoliko angažovanih dokumentaraca. Izdvojio bih grčki film Bez doma, ostvarenje Feministički odgovor Mari Peren rediteljke iz Francuske, i jedan šokantan dokumentarac Lov na kitove. Dva filma tematizuju Holivud, to su Predstave rata o skrivenoj ulozi CIA u produkciji holivudskih filmova i film Delovi tela koji otkriva mizogenu stranu Holivuda kada je u pitanju tretman glumica u filmovima. Ono što je meni, kao i bioskopskom gledaocu jako važno jeste da se projekcije odigravaju u jednoj od najboljih projekcionih sala Srbiji, u pitanju je Sala 6 u mts Dvorani,“ istakao je Toholj.

Nem Stanković, kanadski reditelj srpskog porekla je povodom evropske premijere svog filma rekao: „Velika je čast što sam na DOK festivalu. Obožavam Beograd i Tomiju već 13 godina pričam o našoj zemlji. Tomi zna dosta o srpskoj kulturi i bio mu je san da vidi Srbiju, a bili smo i na košarkaškoj utakmici. Tomi i ja smo se upoznali na jednom od najboljih fakulteta za film i televiziju u Torontu. Mislio sam da je profesor jer je bio stariji od mene, a onda sam saznao da je student isto kao i ja (bila mu je ovo peta diploma). U toku studija ostajali smo celu noć na fakultetu, a on je već u 11 odlazio. Tada sam znao da je dosta drugačiji od nas. Kad sam ga bolje upoznao rešio sam da snimim film o njemu i da ga povedem na put ka punoletstvu po celoj Americi“.

Tomi Li (Tommy Lee) protagonista filma „Moj prijatelj Tomi“ se prisutnima obratio rečima: „Zahvaljujem se organizatorima što su nas pozvali na festival, kao i Nemu koji je snimio film o meni. Znam dosta o kulturi, istoriji i sportu vaše zemlje. U početku nisam hteo da se snimi film o meni jer potičem iz veoma tradicionalne porodice, ali Nem je bio dosta uporan. Veoma sam se dvoumio i onda sam odlučio da mu kažem “da”. Ono što mi je film doneo jeste da sam saznao dosta o sebi i moj odnos sa porodicom, posebno sa ocem se veoma produbio. Nem je imao viziju koja mi je dosta toga dobrog donela“.

Ostavarenje „Moj prijatelj Tomi“ otvoriće peto izdanje DOK festivala u četvrtak, 2. februara u 19.30h u mts Dvorani. Ulaznice za festival mogu se nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5 Program petog izdanja DOK-a nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/.

Predstavljamo filmove iz Enter Dok takmičarske selekcije DOK #5 festivala

Foto: DOK promo

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

Program festivala se sastoji iz filmova podeljenih u glavni i takmičarski program. Enter Dok je takmičarska selekcija u okviru koje će biti dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike sastavljenog od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Film Jezik ptica francuskog autora Erika Biloa zamišljen je kao ironičan pregled istorije pokušaja uspostavljanja dugoželjene komunikacije sa pticama. Kroz seriju susreta sa muzičarima i teoretičarima muzike, ovo ostvarenje postavlja pitanje da li cvrkutanje ptica služi samo biološkoj svrsi ili ima neke poetske kvalitete i/ili utvrđena pravila. Međutim, često apsurdni napor da se otkrije tajna ptičjeg jezika motivisan je ne samo radoznalošću već i uznemirujućom željom čoveka da dominira.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=ekEFc7_6HzA

Kudelka: Ponovo preko iste reke turskog reditelja Džokšuna Ašara je pogled izbliza na prošlost legendarnog Magnum fotografa Josefa Kudelke, sećanja, njegova razmišljanja o fotografiji, njegov stav o životu i njegovo emotivno putovanje kroz “Ruševine”, njegov poslednji projekat, koji govori o arheološkim ruševinama antičkih gradova mediteranske regije.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=_ZaL6uzaGTw

Delovi tela autorke Kristi Gavara Flanagen iz SAD prati evoluciju „seksa“ na velikom platnu iz perspektive žene, otkrivajući neprijatnu stvarnost iza nekih od najpoznatijih scena u istoriji bioskopa i slaveći hrabre stvaraoce koji vode put promena.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=XW2yuHaDSBA

Radnja filma Moj drug Tomiprikazuje istinitu priču o 40-godišnjem muškarcu Tomiju Liju (Tommy Lee) koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne poseduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje, otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

Trejler: https://vimeo.com/617060018/eac372645b?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=51123670

Mavena Andrije Lekića predstavlja četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice; fenomen virdžine; ljubav između sestre i brata koji ima trajno ostećenje mozga i poslednji dani njegovog oca u terminalnoj fazi maligne bolesti. Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja; o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Ulaznice za festival mogu se nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5

Program petog izdanja DOK-a nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/.

Premijera filma „Mavena“ Andrije Lekića na DOK #5 festivalu

Andrija Lekić: Rijetko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu

Foto: Dok Promo

Srpska premijera filma „Mavena“ autora Andrije Lekića biće održana u subotu, 4. februara u 19.30 časova u mts Dvorani na Petom međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5.

Radnja filma „Mavena“ sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti. Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Povodom filma koji će biti prikazan na DOK festivalu autor ostvarenja je rekao: „Godine 2011, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto u kojem je odrastao da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti. Rijetko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu, u terminalnoj fazi bolesti recimo, periodu određene zarobljenosti, periodu nemogućnosti da se stvari promijene, usled toga slijedi iznova preispitivanje“.

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976. godine. Sa šest godina njegova porodica se seli u Crnu Goru. Posle završenih osnovnih studija iz marketinga odlazi u Pariz. U Londonu studira fotografiju na Kensington and Chelsea College. Nakon saradnje sa francusko-japanskim institutom i samostalne izložbe fotografije u Japanu, provodi neko vreme volontirajući u područjima pogođenim zemljotresom i cunamijem. Trenutno živi u Beogradu.

Film „Mavena“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. Program festivala biće uskoro dostupan na sajtu https://dokfest.rs/.

Film „Moj drug Tomi“ kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića otvara 5. Festival dokumentarnog filma DOK #5

Foto: DOK promo

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

Festival će u četvrtak, 2. februara u 19.30 časova otvoriti ostvarenje „Moj drug Tomi“ mladog kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića. „Moj drug Tomi“ (My friend Tommy) je duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju nevinog 40-godišnjeg muškarca.

Nem Stanković je povodom prikazivanja filma u Beogradu rekao da mu mnogo znači što će „Moj drug Tomi“ imati evropsku premijeru u Beogradu.

„Premijera u Beogradu mi najviše znači zbog podrške koju smo dobijali od srpske zajednice i medija. Beograd je moj rodni grad i veoma sam uzbuđen što moj prvi film dolazi u moje rodno mesto i moju zemlju. Biće mi čast da iskustvo snimanja ovog filma od svih mesta u Evropi prvo podelim u Srbiji. Svaka kultura je drugačija, i svi vide nešto drugačije i interesantno u našem filmu, pa jedva čekamo da vidimo šta će to biti u Srbiji. Vrlo smo zahvalni DOK Festivalu za ovu priliku. U svetu postoji stotina miliona odraslih devica. Ovo je priča o jednom od njih,“ izjavio je Stanković.

Radnja filma „Moj drug Tomi“ prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem muškarcu Tomiju Liju (Tommy Lee) koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne poseduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

Film „Moj drug Tomi“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Program petog izdanja DOK-a biće uskoro dostupan na sajtu https://dokfest.rs/.

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5 od 2. do 5. februara u mts Dvorani

Od filmskih portreta Sesarije Evore, Džonija Depa i princeze Dajane do razotkrivanja tajni Holivuda i inovativnih izraza u domaćem dokumentarnom filmu

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Program festivala čine pažljivo selektovani filmovi po meri gledalaca koji se premijerno prikazuju u Srbiji.

Umetnički direktor festivala Igor Toholj je povodom novog izdanja DOK-a rekao: „Peto izdanje festivala, kao prvog u kalendarskoj godini, u glavnom programu predstavlja nešto svedeniji, ali fokusiraniji program s obzirom na teme i autorske ideje. Po običaju, tu je nekoliko filmskih portreta značajnih stvaralaca iz različitih umetničkih disciplina, kao što su Cesaria Evora, ili Johnny Depp: King of Cult, kao i biografski film Princess: Diana, a dva filma nam razotkrivaju neke od tajni Holivuda – otvorenu seksploataciju i mizoginiju u Body Parts i skrivenu ulogu CIA u produkciji nekih od najvećih hitova fabrike snova u Theaters of War“.

„Po četvrti put publici predstavljamo selekciju debitantskih filmova Enter Dok, u okviru koje posebno značajnim smatramo premijeru vizuelno inovativnog introspektivnog dokumentarnog eseja Mavena Andrije Lekića, Language of the birds Erika Biloa, film koji antropocentričnost suprotstavlja svetu ptica, opservacioni film Autoportret koji manipuliše materijalom sa kamera za nadzor širom planete, kao i turski film Koudelka: Crossing The Same River, čiji protagonista je jedan od najvećih fotografa današnjice. U okviru ovog programa biće prikazan i veoma duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju My friend Tommy, mladog kanadskog autora našeg porekla Nema Stankovića. Specijalna projekcija na festivalu biće posvećena jednom od bisera neme epohe, filmu Istorija građanskog rata, velikana Dzige Vertova“, istakao je Toholj.

Program Enter Dok je takmičarska selekcija festivala. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Program petog izdanja DOK-a biće uskoro dostupan na sajtu https://dokfest.rs/.

Drugo izdanje Lakedance festivala nezavisnog američkog filma od 22. Do 24. decembra na Paliću

Festival nezavisnog američkog filma Lakedance Palić, biće održan po drugi put od 22. do 24. decembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera. Ove godine festival zatvara koncert alternativnog rok benda Reptetitor, 24. decembra u 22h.

LAKEDANCE festival nezavisnog američkog filma Palić (Palic American Independent Film Festival – PAIFF) i ove godine publici donosi presek aktuelnih tokova i tendencija u savremenom američkom art filmu, čija popularnost kod svetke publike i kritike sve više raste poslednjih godina.

„Američka kinematografija je kamen temeljac amerčke pop-kulture, i pored muzike najpopularniji vid savremene umetnosti. Svaka generacija ima svoje nezavisne “filmske klasike” pa smo u prilici da ponudimo publici najreferntniji presek savremene američke filmske scene na drugom Lakedance festivalu u bioskopu Abazija. Dođite da uživamo skupa u fantastičnoj selekciji filmova na ovogodišnjem izdanju Lakedance-a“ kaže Miroslav Mogorović direktor Lakedance festivala.

Festival otvara film “Besprekorna soba” (The Immaculate Room), psihološke triler reditelja i scenariste Mukunde Majkla Devila. Glavne uloge tumače Emil Hirš i Kejt Bosvort. Tajne i lični demoni izlaze na videlo kada naizgled savršen mladi par odluči da učestvuje u igri, takmičeći se za nagradu od 5 miliona dolara. Pravila igre su takva da njih dvoje ostaju izolovani u se u praznoj beloj sobi na 50 dana. Nema telefona, nema porodice – samo soba koja pokušava da slomi njihovu odlučnost.  

Drugi film koji gledamo na početku festivala je film o radio novinaru koji kreće na putovanje kroz zemlju sa svojim malim sestrićem, “Idemo idemo” (C’mon C’mon). Film je režirao Majkl Mils a u glavnoj ulozi je popularni Hoakin Finiks.

Drugog dana festivala biće prikazan i filmovi “Mona Liza i pomračenje meseca” (Mona Lisa and the Blood Moon) rediteljke Ane Lili Amirpur i komedija).Radnja filma prati devojku sa neuobičajenim moćima koja beži iz mentalne ustonove kako bi sama nastavila svoj život u Nju Orleansu.

Drugo festivalsko veče nastavlja se projekcijom filma Šona Pena “Dan zastave” (Flag Day) koji je svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem kanskom festivalu, a zatim je na programu komedija “Sve u isto vreme” (Everything Everywhere All at Once) u kome je starija kineska imigrantkinja je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava da spasi svet istražujući paralelne univerzume u kojima se sreće sa životnim putanjama koje je mogla da vodi.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Lakedance festivala nezavisnog američkog filma Palić, biće prikazan akcioni triler Endrua Berda “U jednom smeru” (One Way) sa Kevinom Bejkonom u glavnoj ulozi. Kao posebna projekcija za kraj festivala prikazuje se film “Kockar” (The Card Counter) Pola Šredera sa Orkarom Ajzakom. Vilijam (Oskar Ajzak) je bivši vojni islednik koji živi ispod radara kao kockar sa niskim ulozima. Njegov život je uzdrman kada naiđe na Cirka, mladića koji želi da se osveti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz podršku misterioznog finansijera, Vilijam uvodi Cirka u krug kazina, ali otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako osloboditi.

Umetnički direktor PAIFF Lakedance je I ove godine Nikolaj Nikitin, dugogodišnji selektor FEF Palić, što publici garantuje kvalitetan odabir festivalskih filmova.

Kako je uobičajeno za sve festivale u bioskopu Abazija, pored prilike da se pogedaju filmovi čiji se bioskopski život odvija bez velikih marketinčkih kampanja, publika na zatvaranju festivala može da uživa i u sjajnom koncertu. Ovom prilikom, 24. decembra sa početkom u 22h Lakedance festival zatvara koncert grupe Repetitor.

Repetitor je alternativni garažni rok / post-pank trio iz Beograda i bez sumnje jedna od najuzbudljivijih koncertnih atrakcija, ne samo u Srbiji i regionu već i čitave Evrope. Sa nebrojeno turneja za pojasom, Repetitor je svirao u klubovima i festivalskim binama u preko 20 zemalja Evrope, ali i u Rusiji i Kini. (Sziget, Exit, Fusion Festival, Eurosonic, Pohoda, Europavox, Rock For People, Loftas, Stereoleto, INmusic, Waves Vienna, Botanique, Arsenal… su samo neki od mnogih festivala).

Sa svoja prva tri studijska albuma ‘Sve što vidim je prvi put’ (Odličan Hrčak, 2008) ‘Dobrodošli na okean’ (Moonlee Records, 2012) i ‘Gde ćeš’ (Moonlee Records, 2016)  Repetitor su osvajali top-liste i primali odlične kritike, ali su svoju reputaciju pre svega stekli fantastičnim energetski nabijenim koncertnim nastupima. Njihov četvrti studijski album ‘Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji’ izlašao je 20. novembra za Moonlee Records.

Festival se održava u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru, a organizator je producentska kuća Art & Popcorn uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program festivala biće objavljen narednih dana na društvenim mrežama Lakedance festivala americkof filma Palić i bioskopa Abazija.

11. GoetheFEST u Novom Sadu od 19. do 22. decembra

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održava se u Novom Sadu od 19. decembra do 22. decembra. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva”, u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Novosadski program GoetheFEST-a će 19. decembra u 20 časova otvoriti film reditelja Andreasa Klajnerta “Dragi Tomase”, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke – pravom anarhisti koji provocira društvo. Braš je fenomen, pa reditelj i scenarista (Tomas Vendrih), tendenciozno ne prave klasičan biopik, pokušavajući da kreiraju likove na osnovu Brašovih originalnih dela i uspevaju da stvore poetsku atmosferu nalik onoj u Brašovim tekstovima i filmovima. Film „Dragi Tomas“ bio je nominovan u devet kategorija za nagradu Zlatni medved 2022, između ostalih i za „Najbolj igrani film“, „Najbolju režiju“, „Najbolji scenario“. Osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

Film “Kokon” Leoni Kripendorf na programu je 20. decembra u 19 časova. Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.

U filmu “Jok” (20. decembar, 21h), u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

“Svi pričaju o vremenu” (21. decembar, 19h), nova i sveža nemačka feministička tragikomedija, debitantski je film i diplomski rad Anike Pinske na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Precizna i pametna društvena drama o identitetu, poreklu i domu formirana je oko žena različitih generacija, obrazovanja i stilova života.

U filmu “Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša” (21. decembar, 21h) reditelj Andreas Drezen i scenaristkinja Lajla Štiler uspevaju da stvore politički triler i topao portret jedne temperamentne žene. Istinita priča o pravu i arbitrarnosti – jer borba majke za sina koga, zbog sumnje na terorizam, muče u Gvantanamu, jeste borba za demokratiju i protokol njenog neuspeha.

“AEIOU” (22. decembar, 19h) novi film rediteljke Nikolet Krebic sa porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva, još jedan je iz takmičarskog programa Berlinala, i prikazuje ljubavnu priču između šezdesetogodišnje Ane (Sofi Rojs) i momka od 17 godina (Milan Harms). Ovo je veoma slojevit film, u naznakama, u lekcijama o životu i ljubavi, u čijem centru je ženska požuda protiv društvenih normi.

Još jedan debitantski film, ostvarenje Olivera Kraha “Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman” (22. decembar, 21h), teži tome da posleratne godine u Nemačkoj sadržinski i formalno ispriča u novom ključu. Narativ se vezuje za emancipaciju žena i seksualnu revoluciju, a film se trudi da razbije konvencije naracije i viđenog.

Za kraj 14. Merlinka festivala dve nagrade za srpski film Kristina

Foto: Damir Dervišagić

U nedelju, 11. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, svečano je zatvoreno 14. izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka. Na zatvaranju su dodeljene nagrade za najbolji dugometražni i kratki igrani film, dugometražni i kratki dokumentarni film, kratki animirani film, specijalne nagrade za najbolja domaća ostvarenja na festivalu, kao i nagrada publike.

Za najbolji film festivala proglašen je film “Kristina” reditelja Nikole Spasića, zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini, transrodnoj seks radnici koja u filmu glumi samu sebe.

Žiri koji su činili Dragan Nikolić i Milica Tomović u obrazloženju je ovo delo opisao rečima: “Film koji nas je iznenadio, mali film koji govori o veri, hrabrosti da se bude ono što jeste, o krivici da se bude ono što jeste, o moralu u nemoralnoj zemlji, o nasleđu, o identitetu, o želji za pripadanjem i ljubavi“.

Reditelj Nikola Spasić se zahvalio direktoru festivala Predragu Azdejkoviću, publici i ekipi filma. “Ovo nisam očekivao uopšte, u selekciji su sve ozbiljni autori, a neki od njih i jako ozbiljni. Juče na tribini smo baš pričali da li film može da promeni neke stvari. Mislim da može, tako da je ovo mali korak ka tome”, dodao je Spasić.

Žiri koji su činili Milan Živanović i Isidora Goncić za najbolji dokumentarni film na 14. Merlinki izabrao je kanadsko ostvarenje “Anges u kadru” reditelja Čejsa Džojnta, koji se zahvalio na nagradi video porukom.

„Agnes u kadru je istorija, film napravljen od arhivskih snimaka koji nikada nisu snimljeni. Ali tako odglumljeni nisu ništa manje uverljivi – jedan od glumaca ističe da je zanimljivo to što se ne zna kojim su tonom ispitanici i ispitanice izgovarali zapisane rečenice, ali kako god da se neka reč interpretira važno je jedno – svaku je izgovorila neka trans žena, ili neki trans muškarac u vreme kad svet nije ni znao da postoje. Tako ograničene, izgovorene u nekoj kancelariji i zatvorene u  arhive ipak su revolucija, jer pobuna počinje od prvog izgovorenog sloga“, stoji u obrazloženju nagrade.

Žiri u sastavu Ljubomir Radanov, Đorđe Galić, Namo Safideen za najbolji kratki igrani film odabrao je kiparski film „Lov“ (Kamil Saldun, Šole Zaraei).

„U sjajnoj selekciji teško je bilo izdvojiti i nagraditi samo jedan film. „Lov“ je univerzalna priča s kojom svako od nas može da se poistoveti. Rediteljsko-scenaristički tandem slika turski deo Kipra danas, ali i prikazuje konzervativnog oca bilo gde u ovom delu Evrope, koji je spreman da ubije i jedinog sina zbog toga što je odlučio da voli drugog muškarca“, navodi žiri u tekstu o nagrađenom filmu.

„Posvećujemo ovu nagradu LGBTI+ zajednici u Iranu, koja se svakodnevno bori na ulicama za svoje pravo na egzistenciju i život. Nadam se da će biti slobodni i imati jednaka prava, kao i svi ostali u Iranu koji protestuju“, istakla je rediteljka ovog filma Šole Zaraei.

Najbolji kratki dokumentarni film je špansko ostvarenje „Maldita, ljubavna pesma Sarajevu“ (Amaia Ramirez, Raule de la Fuente Kale) u kome Božo Vrećo, najrevolucionarniji umetnik Balkana, peva o životu, prevladavanju prepreka i ljubavnoj priči dva grada, Sarajeva i Barselone.

Žiri u sastavu Dora Jung, Đorđe Mišina, Milan Aranđelović je svoju odluku objasnio rečima: “Kroz stvaranje muzike i prijateljstva film razvija narativ koji je kontinuirano prožet emocionalnim nabojem. Božo kroz muziku piše intimno pismo ljubavi koje posvećuje Sarajevu, opisujući svoja iskustva sa njim. Način na koji voli i pruža ljubav on otelotvoruje svojom autentičnom ličnošću koja je sigurna u ono što jeste i bez ustručavanja se predstavlja svetu i pre svega svom gradu koji ga kako on sam kaže, prihvata, jer su oni za njega „dva zaigrana bića u vrtlogu umetnosti“.

Najbolji kratki animirani film je italijanski film „Lonac“ reditelja Lea Černica.

Žiri u sastavu Mirela Srebrić, Dragan Jovićević, Kristian Ranđelović se složio da je „Lonac“ ubedljivo najefektniji film ovogodišnjeg programa. „Pre svega, priča na vrlo duhovit i efektan način ukršta različite svetove, realnosti i snova. Posebno je interesantan pogled na superherojski aspekt priče, koji je u eri opšte popularnosti superheroja na velikom platnu izuzetno originalan i suptilno izveden. Za razliku od dominantnog bad art stila koji prožima većinu filmova ovogodišnjeg programa pa i produkcije uopšte, Lonac je izveden kao konceptualizovani crtež, koji ubedljivo spaja izvanrednu likovnost i preciznu filmsku režiju“, naveo je tročlani žiri.

Reditelj Leo Černic se prisutnima obratio video porukom: “Veoma sam srećan zbog ove nagrade. Žao mi je što nisam sa vama. Radoznao sam u vezi s festivalom i LGBT scenom u Srbiji i Beogradu. Nadam se da ću imati drugu priliku da provedemo vreme zajedno, upoznamo se i razgovaramo o filmovima, ljubavi i svemu ostalom”.

Specijalne nagrade osvojila su srpska ostvarenja: kratki film „Drvo tamjana“ reditelja Stefana M. Mladenovića, dokumentarac „Do daske“ Aleksandra Reljića i igrani film „Kristina“ Nikole Spasića.

Stefan M. Mladenović se zahvalio na nagradi i istakao kako mu je ova nagrada „veliki vetar u leđa“.

Aleksandar Reljić je rekao da mu ova nagrada puno znači. „Velika mi je čast zato što sam Merlinku, tj. Vjerana poznavao, upoznali smo se 1995. kada je Žilnik snimao Marble Ass“. Reljić je prisutnima i poručio da „nastave da se bore“.

Pored Nikole Spasića, publici se poklonila i Kristina Milosavljević, glavna glumica u filmu „Kristina“, koja se naročito zahvalila ekipi ovog ostvarenja.

Nagradu publike osvojio je nemački kratki film „Dostavljač“, čiji reditelji Lukas März i Kilian Bohnensack su se zahvalili prisutnima video porukom.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održano  je od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Acta, non verba”. Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 9. do 12. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Održana svetska premijera španskog filma „Štikle iznad točkova“ na Merlinka festivalu

Foto: Damir Dervišagić

Na 14. izdanju Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, u subotu 10. decembra održana je svetska premijera filma „Štikle iznad točkova“ španskog reditelja Paua Canivella, uz prisustvo šestoro članova ekipe filma. U ovom dokumentarnom ostvarenju, porodica dreg kraljica i transrodna žena putuju kamp kućicom u Mursiju, region u ruralnoj Španiji, da pruže svoju podršku klincu koji je pretrpeo homofobični napad u njegovoj školi.

Reditej filma Pau Canivell je o ideji za film rekao: Kao dreg porodica provodimo puno vremena jedni s drugima. Kada smo čuli tu vest na TV-u, pomislili smo kako moramo da uradimo nešto u vezi toga, jer to dete nema na koga da se ugleda. Pomislili bismo da mi možemo da uradimo dreg šou i pokažemo mu kako nije sam, da postoje drugi queer performeri. Otišli smo kamp kućicom tamo i odlučili da sve to snimimo“.

Pau Canivell nije bio samo reditelj, već je i učestvovao u filmu s druge strane kamere. „Scene sam režirao iznutra. Zabavan deo toga što smo kao porodica je što sam im govorio šta da rade, ali sam bio unutar svega što se dešava. Tako je bilo prirodnije jer nisu slušali instrukcije iza kamere, sve se dešavalo u stvarnom životu. Bio je to normalan tip konverzacije i naše dnevne rutine“

Martí Montanyà, producent filma „Štikle iznad točkova“, o premijeri na Merlinki je rekao: „Na fakultetu smo tragali za filmovima sličnim onom koji smo želeli da predstavimo. Videli smo da su neki sjajni filmovi španskih reditelja prikazani ovde, pa smo pomislili da je Merlinka kul. Tako smo poslali film, i festival ga je prihvatio. Veoma smo srećni zbog toga.“ O stvaranju filma je rekao: „Bilo je izazovno, jer je to bio fakultetski projekat. Nismo imali iskustva niti previše sredstava, ali svejedno smo odlučili da uradimo film. Da smo imali vremena možda bismo ga pripremili bolje, ali ovako je bilo spontanije i zabavnije“.

Festival Merlinka u nedelju 11. decembra u 20:30 u Domu omladine Beograda zatvara srpski igrani film „Kristina“ reditelja Nikole Spasića, sa Kristinom Milosavljević, Markom Radišićem i Jelenom Galović. Film je zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi, čiji slučajni susreti tek predstoje.

Otvoren 14. Merlinka Festival

Foto: Damir Dervišagić

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka svečano je otvoreno u četvrtak, 8. decembra u Domu omladine Beograda.  Pred zvaničnu ceremoniju otvorena je i izložba “Kvir Evropa”, u okviru koje 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja predstavlja svoje radove. Izložbu čini 56 fotografija koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

Predrag Azdejković, direktor festivala Merlinka, osvrnuo se na posebno značajne segmente ovogodišnjeg programa: “Istakao bih kratke filmove, zato što oni ostanu ignorisani pored velikih festivalskih i holivudskih hitova. Imamo veliki broj kratkih filmova koji su dobili brojne nagrade po festivalima i obrađuju veoma važne i aktivističke, političke i životne teme izazivajući ogromne emocije u 15-20 minuta. Jako mi je drago da imamo i domaće filmove, jer je važno snimati domaća ostvarenja koja se bave LGBT temama i populacijom”.

Na svečanom otvaranju nastupio je Siniša Radin, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu. O odabiru repertoara Radin je rekao: „Pesma Nature Boy mi je došla sama od sebe kada sam pomislio na otvaranje, pre svega jer je lepa tematika – o dečaku koji je rekao bitnu stvar, da je najvažnije na svetu voleti i biti voljen. Kao otvaranje filma Mulen Ruž je popularna u LGBT populaciji i meni je jako draga. Što se tiče Boemske rapsodije, to je remek delo i rokenrola i popularne muzike, a naravno ima i simboliku zbog Fredija Merkjurija“.

Publici se obratila nemačka rediteljka Aleksandra Odić, koja je zvanično otvorila Merlinku: „Ovo je stvarno poseban festival, poseban u svojoj misiji, hrabrosti i istrajnosti. Mislim da je stvarno hrabro promovisati filmove sa queer temama. Jako je hrabro biti aktivan i ukazati na diskriminacije i na marginalizaciju u društvu, u našem globalnom selu”.

Festival je otvorio francuski film „Peter von Kant“ (režija: Francois Ozon) sa Izabelom Ađani, Denisom Menošetom i Kalilom Ben Garbiom u glavnim ulogama. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, gde je bio nominovan za Zlatnog medveda. U pitanju je adaptacija nemačkog filma „Gorke suze Petre von Kant“ iz 1972. godine, reditelja Rajnera Vernera Fasbindera. Peter von Kant (Denis Menošet) je uspešni i poznati reditelj koji živi sa svojim asistentom Karlom, koga voli da maltretira i ponižava. Preko velike glumice Sidonie (Izabela Ađani) upoznaje i zaljubljuje se u Amira (Kalil Ben Garbia), siromašnog i zgodnog mladića

Tokom četiri dana Merlinka festivala na repertoaru je preko 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su još i izraelski „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri“ Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

11. GoetheFEST

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, biće otvoreno u Kulturnom centru Beeograda u četvrtak, 8. decembra u 20 časova. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja. Na otvaranju će se prisutnima obratiti Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda Zorana Đaković Minniti i Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta.

Festival otvara film reditelja Andreasa Klajnerta “Dragi Tomase”, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke – pravom anarhisti koji provocira društvo. Braš je fenomen, pa reditelj i scenarista (Tomas Vendrih), tendenciozno ne prave klasičan biopik, pokušavajući da kreiraju likove na osnovu Brašovih originalnih dela i uspevaju da stvore poetsku atmosferu nalik onoj u Brašovim tekstovima i filmovima. Film „Dragi Tomas“ bio je nominovan u devet kategorija za nagradu Zlatni medved 2022, između ostalih i za „Najbolj igrani film“, „Najbolju režiju“, „Najbolji scenario“. Osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

U petak, 9. decembra na programu u Kulturnom centru Beograda su filmovi “Kokon” (Čaura) u 19 časova i “Jok” u 21h. Film “Kokon” Leoni Knikerdorf, zajednička je projekcija Merlinke i GoetheFEST-a na ovogodišnjem izdanju. Ovaj lezbejski kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.  U filmu “Jok”, u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

Beogradski program GoetheFEST-a održava se od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda, program u Novom Sadu traje od 19. do 22. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu od 10. do 13. decembra.

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Četiri moćne filmske priče iz regiona besplatno online od 10. do 18. decembra

Filmske manifestacije ujedinjene u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival, nakon dva uspešna prolećna izdanja, predstavljaju prvo Zimsko izdanje, koje će održati od 10. do 18. decembra na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.
 

Na online platformi će biti prikazana četiri filma: Ja sam Frenk Metoda Peveca, Asimetrija Maše Nešković, Otac Srdana Golubovića i Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske. 

Filmovi će biti dostupni publici na teritorijima zemalja članica Mreže, i to u potpunosti besplatno.

„Zimsko izdanje smo osmislili sa željom da, uz pomoć platforme koja objedinjuje publike pet velikih regionalnih festivala, doprinesemo dosegu nekoliko važnih filmova, i to u zimskom periodu kad više vremena provodimo ispred ekrana u toplini doma. Reč je o filmovima čiji se distributerski ciklus donekle ili u potpunosti poklopio s pandemijom te stoga nisu dobili priliku da steknu regionalnu publiku u meri u kojoj to zaslužuju. U programu su dva ostvarenja koja publika izvan matičnih zemalja možda nikada nije imala priliku da vidi i dva koja su uspešne međunarodne turneje zaključila vrednim nagradama i priznanjima“, izjavili su organizatori.

Otac Srdana Golubovića osvojio niz značajnih nagrada uključujući Nagradu publike u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Nakon što mu socijalna služba oduzme decu, nezaposleni nadničar Nikola napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pešice kreće na put prema Beogradu gde planira svoj slučaj da iznese ministru. Uloga očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junak našega doba Goranu Bogdanu obezbedila je brojne nagrade i priznanja, kao i nominaciju za nagradu Europske filmske akademije za najboljeg evropskog glumca. Ostale uloge u filmu tumače Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić i drugi.

Film Ja sam Frenk slovenačkog reditelja Metoda Peveca pred gledaoce postavlja zanimljivu moralnu dilemu: Šta biste učinili kad biste nasledili milionski iznos za koji znate da je stečen prevarom? Neočekivano nasledstvo postaje okidač sukoba između Frenka (Janez Škof), buntovnika koji se još uvek zaklinje u socijalističke vrednosti, i njegovog brata Braneta (Valter Dragan), tipičnog posttranzicionog tajkuna. Dok Frenk istražuje poreklo novca koji je njihov pokojni otac prisvojio raznim sumnjivim poslovima, Brane se novca želi dokopati uz pomoć advokata i mreže beskrupuloznih očevih prijatelja.

U svom debitantskom dugometražnom filmu Asimetrija rediteljka Maša Nešković se bavi pitanjem zašto se neke veze, pa čak i one ispunjene ljubavlju, nakon nekog vremena raspadaju. Film prati tri para čije se priče isprepliću jednog vrućeg leta u pustom Beogradu: dečak Pec i devojčica Lola provode poslednje dane letnjih praznika uoči Lolinog preseljenja u Kanadu; susedi Olja i Ivan upuštaju se u strastvenu vezu; Vera i Vladimir rastaju se nakon 20 godina braka. Uloge u filmu tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić.

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija rediteljke Teone Strugar Mitevske je satira koja prati dešavanja u makedonskom gradu Štipu. Tamo svakog januara lokalni sveštenik baca u reku drveni krst za kojim skaču stotine muškaraca. Onaj ko ga izroni pratiće sreća i uspeh. Za krstom spontano zaroni i Petrunija i uspe da ga ugrabi pre drugih. Muškarci su besni jer se žena usudila učestvovati u njihovom ritualu. Nastaje haos, no Petrunija ne popušta. Film je premijerno prikazan na Berlinalu gde je osvojio Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu Guild Film, a među brojne uspehe ubraja se i filmska nagrada LUX Europskog parlamenta 2019. godine.

Filmovi će biti dostupni gledaocima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

Trejleri:

Otac:https://www.youtube.com/watch?v=hCXUfzEhfkA&feature=emb_title

Ja sam Frenk:https://www.youtube.com/watch?v=XrtWq-laWes

Asimetrija:https://www.youtube.com/watch?v=K9fTyyE7mxA

Bog postoji, njeno ime je Petrunija: https://vimeo.com/groups/276848/videos/328644029

Zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinka festivala nemačkog filma „Kokon“ (Čaura)

Foto:  Jost Hering Filme (Foto Jackie Baier)

Film “Kokon” (Čaura) rediteljke Leoni Knikerdorf biće prikazan 9. decembra u 18.30 časova u Domu omladine Beograda, kao zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinke, dva partnerska filmska festivala.

Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. Topla i intimna ženska priča o prvom zaljubljivanju u multietničkom odnosno multikulturalnom urbanom miljeu pružiće nam temeljan uvid u proučavanje psihičkih, fizičkih i hormonalnih promena u pubertetu, koje nalikuju metamorfozi leptira, sa fantastičnom Lenom Urzendorfski u glavnoj ulozi. Ovaj film je specifičan u vizuelnom smislu, uz promenu formata koji označava odrastanje. 

Rediteljka Leoni Knikerdorf napisala je i scenario za film, a u glavnim ulogama su Lena Urcendovski, Jela Haze, Lena Klenke, Elina Vildanova, i Anja Šnajder​​​​​​​.

Film je osvojio brojna priznanja u Nemačkoj: Bavarsku filmsku nagradu 2021. u kategorijima najbolja mlada glumica (Farba Dieng) i najbolji mladi glumac (Julijus Ničkof); nagradu Festivala filmske umetnosti u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji 2021; nagradu za režiju Severnonemačke Radio-televizije, nagradu za glavnu ulogu (Farba Dieng i Julijus Ničkof) i nagradu publike. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2021. film je osvojio nagradu publike, a na New Faces Awards 2021 osvojio je priznanje za najbolji debitantski film.

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Acta, non verba, a tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

8. Dead Lake Festival horora od 9. do 11. decembra u bioskopu Abazija

Ove godine se u bioskopu Abazija na Paliću, od 9. do 11. decembra, održava osmi po redu „Dead Lake Horror & Wine“  filmski festival pod sloganom „Osma ofanziva horora i vina“. Festival zatvara koncert grupe Vrooom, 11. decembra u 21h.

Osnivač festivala, producent Miroslav Mogorović, uoči osmog izdanja ističe: „Ovogodišnje izdanje Dead Lake horror and wine film festivala proteći će u znaku filmova istaknutih autora, odnosno producenata koji su obeležili godinu za nama. Svedoci smo da je žanr horor filmova u prethodnoj deceniji sa margine filmske umetnosti prešao u mejnstrim, odnosno postao jedan od najpopularnijih žanrova. Raduje me što je naš Dead Lake festival sa svoje strane ispratio ovaj trend i omogućio subotičkoj publici da svake godine uživa u nekim od najboljih horor ostvaranja, kao i da upozna autore koji stoje iza tih filmova. I ovogodišnje izdanje donosi nekoliko horoe poslastica za istinske ljubitelje horora, i radujemo se druženju sa subotičkom publikom“.

„Dead Lake 8. Ofanziva horora i vina“ započeće projekcijom britanskog filma PASTIR  u petak, 9. decembra u 19h. U filmu igraju Tom Hjuz i Greta Skaki.

Iste večeri, od 20:30, biće prikazan kratki film FURIJA u režiji Petra Ristovskog, a nakon toga još jedan britanski film JAZBINA od 21h.

Drugog dana Festivala, u subotu od 19:00 biće premijerno prikazan kiparski film DUHOVI PONEDELJKA u kojem igra čuveni Džulijen Sends, dok će film predstaviti producent filma Loris Kurči. Iste večeri imaćemo i pretpremijerno prikazivanje jednog filma iznenađenja, u prisustvu brojne autorske i glumačke ekipe ove međunarodne produkcije.

Kao i svake godine, na festivalu će biti prikazan kratki ispitni film studenata filmske produkcije FDU. Ovog puta reč je o filmu ZGAŽENE.

Poslednji dan Festivala obeležiće dodela nagrade za izuzetan doprinos horor umetnosti „Bela Lugoši“, koja se ove godine dodeljuje jednom eminentnom domaćem reditelju, a festival će zatvoriti koncert popularne grupe Vroom. 

Posle više od 150 nastupa u 13 država, uz 37 festivalskih nagrada u muzičkim predstavama „Dogvil“ i „Jami distrikt“ u kojima uzivo izvodi svoju muziku, grupa Vrooom ponovo svira i van pozorišta, tačnije u bioskopu Abazija – u nedelju, 11. decembra u 21h čime se zatvara ovogodišnji Derad Lake festival horora i vina

VROOOM je muzička grupa iz Beograda. Od 1999. do 2011. objavili su pet albuma, a singlovi sa ovih izdanja našli su se u samom vrhu svih značajnih muzičkih top lista u Srbiji, a grupa je održala nekoliko stotina nastupa u Evropi svirajući u različitim koncertnim prostorima – od underground klubova do velikih koncertnih sala, kao i muzičkih, multimedijalnih i pozorišnih festivala.

Članovi grupe Vrooom komponovali su muziku za preko 60 pozorišnih predstava, svirajući u nekima od njih uživo, kao i za brojne performanse, evente, izložbe, dokumentarne i igrane filmove. Neki od ovih muzičko-scenskih projekata bili su najuspešniji u Srbiji kako u pogledu broja gledalaca tako i u pogledu dodeljenih umetničkih nagrada.

Dobitnici su brojnih priznanja („Sterijina nagrada za najbolju originalnu scensku muziku“ 2013. godine, nagrada “Davorin Popović” za najbolji vokal na albumu i “Izvođač godine TV Metropolis” 2006., između ostalih).

Kao i prethodnih godina, na ovogodišnjem festivalu posetioci će moći da uz odličan odabir filmova i sjajan koncert, uživaju i u najboljim srpskim vinima.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, koje je prepoznalo kulturni značaj ove tradicionaln emanifestacije.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.

Dead Lake Horror & Wine Festival online:

www.instagram.com/deadlakefilmfestival

www.facebook.com/DeadLakeHorrorAndWineFestival

EKSKLUZIVNO na FAF-u
 

Autorski maraton: Mini serija Larsa fon Trira Kraljevstvo: Egzodus na 28. FAF-u

28. Festival autorskog filma premijerno prikazuje nastavak kultnog natprirodnog horor serijala Larsa fon Trira, čija su prva dva dela izašla 1994, te 1997. godine. 

Treći deo, Kraljevstvo: Egzodus, je petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, a u pitanju je divlji narativni vrtlog koji na neobičan način spaja elemente fantazije, terora i apsurda.

Kraljevstvo: Egzodus biće prikazan u četvrtak, 1. decembar u 17 časova u mts Dvorani.

Velikan danske kinematografije, fon Trir je kontroverzan autor poznat po provokativnim filmovima koji se neretko okreću nepodnošljivom nasilju. Režirao je filmove Melanholija, Nimfomanka, Antihrist, Dogvil, a za film Ples u tami nagrađen je Zlatnom palmom u Kanu 2000. godine.

Izveštaj sa konferencije za medije, sreda, 30. novembar

Šestog dana FAF-a, u sredu, 30. novembra na konferenciji za medije ispred programa ACID predstavio se Marten Žova, autor filma Grand Paris, kao i Darežan Omirbajev, autor filma Pesnik i Miha Černec, producent filma Jahači.

Marten Žova predstavio je rad udruženja ACID rečima: „U pitanju je udruženje koje se bavi promocijom nezavisnog filma iz Francuske. Ovo udruženje ove godine obeležava 30 godina postojanja i mi ovde u okviru FAF-a slavimo ovaj jubilej“. Na pitanje kako mu je udruženje ACID pomoglo u realizaciji filma Žova je konstatovao: „Ove godine sam bio u ACID selekciji u Kanu, a nakon toga sam sa ovim filmom došao na FAF. Kada sam napravio film bio sam mlad, bez iskustva i nisam imao reputaciju. Izvorna zamisao je bila da snimim kratak film, ali se ispostavilo da ima materijala za više. U Kanu su projekcije sjajno prošle. Sve projekcije su bile pune, publika se smejala i bila lepo raspoložena. Nakon tih projekcija dosta ljudi mi je prilazilo, poput reditelja i distributera. Na osnovu toga su ugovorene dodatne premijere. Dobio sam pozivnice za puno festivala. Pre nego što sam snimio film nisam imao priliku da puno putujem, ali sada sam po prvi put u životu izašao iz Šengenske zone. Drago mi je što sam član ACID porodice. Moj film je komedija koju do sad niste videli. Reč je o filmu u kome dvojica prijatelja koji su glavni junaci žive u okruženju Pariza, a koji nikada nisu ušli u Pariz.“

Darežan Omirbajev autor filma Pesnik je o svom učešću na FAF-u izjavio: „Želim da se zahvalim festivalu na mogućnosti da prikažem film. Budući da autorski film uvek ima malu gledanost, mi smo veoma zadovljini projekcijom na FAF-u. Ja sam pola svog života proveo u Sovjetskom savezu gde smo temeljno izučavali sve ruske pisce i mogu da kažem da je ruska književnost najsnažnija na svetu. Ruski jezik je za nas isto što je za vas Evropljane engleski jezik. U Kazahstanu se govore dva jezika: ruski jezik u gradovima i kazahstanski u selima na jugu, a upravo ovaj film koji će se prikazati na festivalu govori o problemu jezika u Kazahstanu“. 

Miha Černec, producent filma Jahači je o ovom ostvarenju rekao: „Ovaj film je koprodukcija pet zemalja, među kojima je i Srbija. Scenarista filma je jedan mlad dečak iz Srbije, Boris Grgurović, kog sam ja upoznao kao studenta Srđana Koljevića na Akademiji u Beogradu. Upoznao sam reditelja i scenaristu i krenula je saradnja. Jahači su film o dva dečka, jedan traži Boga, a drugi izgubljenu ljubav i oni kreću u potragu za njima“.

Izveštaj sa konferencije za medije petog dana Festivala autorskog filma

Valentina Maurel sa Kostarike i Toma Salvador iz Francuske gosti 28. FAF-a

foto Vladimir Opsenica

Petog dana 28. Festivala autorskog filma na konferenciji za medije predstavili su se autori Valentina Maurel, Toma Salvador, Milan Nikodijević, Želimir Gvardiol, Tara Gajović i Matjaž Ivanišin.

Valentina Maurel autorka filma „Sanjam električne snove“ je povodom izbora glavne glumice za film izjavila: „Izbor je bio jednostavan. Danijela se javila na oglas za kasting iako nikada ranije nije glumila. Odmah sam znala da je ona pravi izbor. Zajedno smo gradile njen lik, nas dve imamo sličan karakter i nismo imale problem da sarađujemo. Danijela nije pročitala scenario pa smo zajedno gradile njen lik i hrabro je ušla u ulogu. Provele smo dosta vremena zajedno, upoznale se i imale smo poverenje jedna u drugu. Ima nešto mistično u hemiji ljudi koji grade lik, mi smo se sasvim podudarile. Prioritet su bili sami glumci tokom snimanja, pa smo sve scene snimali hronološki kako bi se lakše poistovetili sa likovima koje glume. Kostarika je mala zemlja i konzervativna pa nam je namera bila da napravimo po malo grub, sirov film koji po prvi put predstavlja Kostariku na ovaj način. Kada dolazite iz male zemlje imate posebnu odgovornost da budete verodostojni u njenoj prezentaciji, ali nisam htela ni da objektivizujem svoju zemlju“.

Toma Salvador reditelj ostvarenja „Planina“ je podelio iskustva o radu na svom filmu: „Ja pravim filmove koji su jako vezani za moja iskustva. U svojim filmovima polazim uvek od sebe i svojih iskustava i od onog šta ja volim čak i fizički da radim i istražujem. I pravim filmove koji polaze od te avanture i kroz film evoloiraju. Kad sam bio mlađi želeo sam da budem i reditelj i vodič na planini. Nisam postao vodič. Nakon 30 godina sam se vratio planini kroz ovaj film i istražio sve vezano za planinu i divljnu. I zbog toga i sam igram u tom filmu jer kroz njega otkrivam i istražujem deo sebe. Ja nisam glumac, ali osećam potrebu da igram u svojim filmovima. Ja sam jedan fin reditelj, a moji likovi rade teške stvari i uvek mi je nezgodno da tražim glumcima da igraju takve stvari. U mojim filmovima možete da pronađete stvari koje se ne nalaze u stvarnom životu.“

Želimir Gvardiol autor dva ostvarenja koja su prikazana na FAF-u na konferenciji za medije je rekao: „Sinoć se na projekciji desilo zaista čudo, što se tiče kratke dokumentarne forme – sala je bila puna. Želim da pohvalim izvrsnu organizaciju ovog festivala, jer je cela sala Makavejev u Kinoteci bila puna. Tema nestalih beba je bila povod da prikažem borbu čoveka za ukradenu bebu, uprkos dubokim sumnjama, nedostatku dokaza, činjenica. Majke duboko i uporno sumnjaju da su im deca oteta iz porodilišta, a nemaju dokaza za svoju sumnju. Do sada, koliko sam ja pratio, nijedna beba nije vraćena svojim biološkim roditeljima. Mali akteri u filmu su male zemlje i mali narodi, a veliki akteri velike i moćne zemlje i veliki narodi. Ja sam samo postavio pitanje posledica, ne ulazeći u to ko je kriv, a ko prav“.

Milan Nikodijević reditelj ostvarenja „Zima jednog proleća” koji na FAF-u ima svetsku premijeru je istakao: „Ja sam uvek želeo da pravim kratke filmove, ali iskustvo je pokazalo da uvek probijem taj format i napravim duže. Predrag Popović, prvi diplomirani filmski snimatelj u nekadašnjoj Jugoslaviji boravio je sa čitavom grupom prve generacije Češke škole u vreme Praškog proleća i bio je jedan od retkih ljudi koji je napravio fotografiju mrtvog Jana Palaha. Tu sliku su objavili veliki svetski magazini. On je tražio nešto što je za današnje uslove potpuno nemoguće, a to je da ne bude potpisan. Drugi deo govori o cenzuri i autocenuri. A u trećoj ravni svi tadašnji akteri ove škole su u filmu i oni govore o svom učešću i sećanjima iz tog vremena. Naziv filma je referenca na zimu 1969.“

Tara Gajović rediteljka filma „U ramenima” povodom projekcije svog filma u selekciji Hrabri Balkan je naglasila: „Film ima veze sa mojom ličnom pričom, jer je moja majka mene dobila kao tinejdžerka. Zamišljala sam koji su sve odnosi i putevi kojima mlade majke mogu da krenu. FAF je prvi festival na kome učestvujem i veoma sam uzbuđena zbog toga.”

O svojoj ideji za film „Tako se završilo leto” Matjaž Ivanišin je konstatovao: „Ja sam se sa svojom porodicom odselio, a kako volim da hodam istraživao sam taj nov prostor i tako pronašao lokaciju koja me je privukla. I pitao sam se kako je ta lokacija sama po sebi nešto, a kada sam ja deo nje ona se menja. Film je rezultat mog susreta sa tim prostorom.“

Održana premijera dva dokumentarna filma Mile Turajlić

 Mila Turajlić: Dobili smo pristup ogromnom arhivu koji do tada niko iz javnosti nije video

„Non-Aligned & Ciné-Guerrillas” ekipa filma_foto Vladimir Opsenica

 Budimir Lončar: Film Mile Turajlić je jedna velika priča o jednom velikom vremenu

Dva dokumentarna ostvarenja „Non-Aligned & Ciné-Guerrillas” autorke Mile Turajlić premijerno su prikazana u nedelju, 27. novembra na Festivalu autorskog filma.

Uoči premijere Mila Turajlić i Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti predstavili su rad na ovom dokumentarnom diptihu. Mila Turajlić je objasnila da je ideja za film nastala 2009. godine u Alžiru. 

„Za mene je bilo fascinantno to što je Stevan Labudović tada bio jedan od jedinih živih snimatelja Filmskih novosti. Živeo je u Beogradu, a sa Titom je proveo gotovo sva njegova putovanja u okviru pokreta. Kako je Stevan bio jedan izuzetno cenjen čovek u Alžiru, ali i kod nas, shvatila sam da je on osoba o kojoj mora da se snimi film. U toku snimanja dobili smo pristup ogromnom arhivu koji mislim da do tada niko iz javnosti nije video. Stevan je bio naš aktivni saradnik na projektu nešto više od 3 godine, nakon čega je, nažalost, preminuo,” izjavila je Turajlić. 

„Sama ideja nastala je i iz neke ljutnje prema tome što ovi materijali nisu dovoljno iskorišćeni. Imala sam ogromnu potrebu da oživim stvari koje to zaslužuju u doba kada se sve privatizuje i nestaje. Isto tako mi se činilo da je Jugoslavija zemlja o kojoj nema više ko da govori, te sam kao član tih generacija želela da aktiviram arhiv i ispričam priču”, dodala je autorka filma. 

Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti je na pitanje šta njemu lično znači rad na ovom filmu istakao: „Reakcija zaposlenih u Filmskim novostima bila je izuzetno emotivna, budući da je Stevan neko ko je bio njihov saradnik i kolega tokom mnogo godina. Moram napomenuti da su u Filmskim novostima radili izuzetni profesionalci, a njihov rad i trud je dokaz da je to jedna izuzetna ustanova, čak treći arhiv u Evropi posle arhiva u Parizu i Pragu. Naš zadatak jeste da nastavimo da promovišemo sve što smo stvorili, u čemu nam je i pomogla naša draga Mila, koja je provela mnogo godina istražujući sve materijale koje posedujemo, te smatram da sada ne postoji neko ko poznaje sve te materijale bolje od nje. Njena posvećenost ovom projektu je zaista izvanredna, a ogromna posvećenost daje i ogromne rezultate”.

Budimir Lončar, poslednji ministar inostranih poslova u SFRJ je na premijeri rekao: „Ja sam veoma uzbuđen. Svaki put kada dolazim u Beograd ja se vraćam u prošlost. Bio sam deo i svedok jednog izuzetnog vremena. Ovde u Beogradu sam počeo diplomatsku misiju i postao šef jugoslovenske diplomatije. Današnji film je jedna velika priča o jednom velikom vremenu. Treba da budemo ponosni na našu prošlost. Prošlost je uvek pouka poslata sadašnjosti i pogled na budućnost”.

Na konferenciji za medije održanoj trećeg dana Festivala autorskog filma predstavljen je žiri takmičarskog programa, kao i program Francusko-srpski filmski susreti. 

Katrin Fodri, ataše za kulturu Ambasade Francuske u Srbiji je predstavila 16 francuskih filmova na Festivalu i program sedmih Francusko-srpskih filmskih susreta: „Francuska je uvek dobro zastupljena na Festivalu autorskog filma i jako me raduje što se ta tradicija nastavila i ove godine. Izdvojila bih 16 francuskih filmova koji će se ove godine naći na FAF-u. Prvenstveno bih izdvojila film Planina koji je nagrađen na Kanskom festivalu. Osim njih, izdvojila bih 2 filma Mile Turajlić koji su jedan od najboljih prikaza saradnje između Srbije i Francuske kada je kinematografija u pitanju. Naime, ovo je Sedmi filmski susret između Srbije i Francuske koji nazivamo i Randevu. Osim što je ovo susret profesionalaca ove dve države, posebnu pažnju posvećujemo i studentima takođe. U toku festivala biće održana i dva masterklasa od strane francuskih profesionalaca koji će biti posvećeni kako profesionalcima, tako i studentima”. 

Omar El Zohari član žirija je o svojoj ulozi na FAF-u istakao: „Do sada sam gledao 4 filma i iznenađen sam činjenicom koliko se oni međusobno razlikuju. Reč je o onoj vrsti festivala gde se jasno vidi da je naglasak na samom filmu. Nema lažnih dešavanja, što je inspirišuće. Tokom razgovora sa festivalskom ekipom primetio sam koliko su oni strastveni u vezi sa ovogodišnjom selekcijom”. 

 „Kada sam rasla u Jugoslaviji. Svi su jedva čekali Fest, a sada svi čekaju Festival autorskog filma. Tako su se stvari promenile. Fantastično je kako je ovaj festival porastao i što je uspeo da izgradi ovoliku publiku. Sale su velike ali ima puno publike. Publika je svakom od nas važna. Mi pravimo filmove da bi bili gledani. Festivali su dobro oruđe da se razvije kultura gledanja filmova i veoma je važan komponent pravljenja filmova. Hvala festivalu i samo napred,” rekla je Teona Strugar Mitevska.

Održane dve srpske premijere na FAF-u

„Da li ste videli ovu ženu“ i „Kristina“ premijerno prikazane na 28. Festivalu autorskog filma

Foto: Tanja Drobnjak

Srpske premijere ostvarenja „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Kristina“ Nikole Spasića održane su drugog dana Festivala autorskog filma. Pred prepunim salama u mts Dvorani i Domu omladine publici su se poklonile ekipe oba filma.

Dušan Zorić pozdravio je publiku i rekao: „Nedavno smo bili na jednom festivalu u Francuskoj i neko iz publike je posle projekcije filma rekao da mu je u isto vreme bilo i prelepo i užasno. Ja se nadam da će malo od toga da dođe do vas večeras,” dok se Matija Gluščević nadovezao: “Ovo je savršen način da počne subotnja noć“.

Nikola Spasić, reditelj filma „Kristina“ uoči premijere je istakao: „Naš film trenutno se prikazuje na tri festivala paralelno, na FAF-u, na Filmskom festivalu u Torinu i na Festivalu Lanzarote u Španiji. Najdraža mi je domaća premijera i veoma se radujem što će ga videti naša publika. Veoma sam uzbuđen i voleo bih da publika da šansu filmu i mislim da se neće razočarati time što će dobiti“. 

Protagonistkinja filma Kristina Milosavljević je pred projekciju izjavila: „Uzbuđena sam da čujem reakciju publike. Nadam se da će poruka koju film ima ostati u glavama ljudi i da će da se promeni mišljenje o ljudima koji su drugačiji“.

Festival autorskog filma (FAF) traje do 2. decembra, a projekcije se odvijaju u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu: mts Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dom kulture „Studentski grad“ i bioskop Cine Grand Rakovica. Više o programu na sajtu festivala www.faf.rs i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Srpska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ u subotu, 26. novembra na Festivalu autorskog filma

Održana konferencija za medije sa ekipom filma

Foto: Tanja Drobnjak

Premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ biće održana u subotu, 26. novembra u 19 časova u Velikoj sali mts Dvorane. Na konferenciji za medije održanoj uoči premijere novinarima su se obratili autori filma Dušan Zorić i Matija Gluščević, glumica Ksenija Marinković i producentkinja Čarna Vučinić.

O inspiraciji za film Dušan Zorić je rekao: „Matija i ja smo imali sličnu ideju, odnosno imali smo sličnu junakinju, te smo odlučili da zajedničkim snagama što pre napravimo svoj prvi debitantski  film. Zapravo sve je krenulo od jednog naizgled neočekivanog junaka koji nije tako čest u filmovima i serijama, jedne žene od pedesetak godina. U društvu, odnosno u životu generalno ovakav profil žene je malo sklonjen po strani i naizgled je neinteresantan junak, ali mi smo pronašli mnogo toga interesantnog. Otkrili smo čitav jedan svet koji se krije“. 

Matija Gluščević je o odluci da radi zajedno sa Zorićem izjavio: „Odluka da radimo zajedno desila se spontano. Pre šest godina rešili smo da napravimo dugometražni film, udružili smo se, imali smo slične ideje. To je veoma značajno jer kada radite u paru uvek možete očekivati neku povratnu reakciju. Nikada nismo sami, pišemo i razmenjujemo ideje. Takođe, međusobna podrška nas je ohrabrivala da pokušamo neke stvari za koje samostalno možda ne bi imali dovoljno hrabrosti“.

O svojoj maestralnoj ulozi Draginje, Ksenija Marinković je konstatovala: „Nakon prvog dijela mislila sam: ,,U redu snimili smo kratki igrani film, doviđenja! Nije mi padalo na pamet da će uspeti da bude dugi film. Mi smo od početka imali veoma otvorenu i dobru komunikaciju. Govorila sam sve što sam mislila da je potrebno, kao i oni meni. Jedna veoma kreativna suradnja. Kako sam dobila scenarij za drugi, a kasnije i za treći dio, uhvatila me panika kako ih sve spojiti“.

Čarna Vučinić, producentkinja filma je o izazovima rada na filmu istakla: ,,Smatram da su najveći izazovi, kao i sa svim našim domaćim filmovima bili ti koji se tiču budžeta. Počeli smo sa  sa entuzijazmom pa smo stasavali s filmom, pa je tako i ta naša finansijska konstrukcija rasla, te vremenom postala sve ozbiljnija. Ovaj film je moje najveće profesionalno dostignuće, te su ti izazovi bili škola za mene lično i drago mi je što ih je bilo“.

Program Festivala autorskog filma nalazi se na sajtu faf.rs. Ulaznice za FAF mogu se naći na blagajnama bioskopa, a mogu se kupiti i onlajn putem servisa tickets.rs.

Uskoro počinje FAF

Srpska premijera filma „Kristina“ Nikole Spasića na 28. FAF-u

Posle nagrade u Sevilji „Kristina“ na FAF-u

Srpska premijera filma „Kristina“ autora Nikole Spasića biće održana u subotu, 26. novembra u 21.30h u Domu omladine Beograda u okviru programa Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma. 

Nikola Spasić je za ovo ostvarenje osvojio nagradu za najboljeg reditelja na 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji za prvi ili drugi film, kao i Gran pri na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseju – FIDMarseille u kategoriji Prvi film (First Film Award), kao i nagradu za najboljeg snimatelja filma (Igor Lazić).

Igrani film zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu.

Nikola Spasić diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Master studije montaže završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njegov dokumentarni film Zašto je Dragan napravio orkestar (2017) prikazan je na više od 40 festivala širom sveta i osvojio je nekoliko nagrada.

Ulaznice za film mogu se nabaviti na blagajni Doma omladine, kao i onlajn putem tickets.rs 

Podsećamo da Festival autorskog filma počinje u petak, 25. novembra projekcijom filma Duhovi ostrva Martina Mekdone u 19 časova u mts Dvorani.

Program Festivala autorskog filma nalazi se na sajtu faf.rs. Ulaznice za FAF mogu se naći na blagajnama bioskopa mts Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dom kulture „Studentski grad“ i Cine Grand Rakovica, kao i putem servisa tickets.rs.