Rezultati konkursa

Objavljena zbirka kratkih priča sa regionalnog konkursa Biber 05

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo upravo objavili zbirku kratkih priča izabranih na petom konkursu Biber. Možete je preuzeti na stranici Biber u elektronskom formatu.


Peti konkurs Biber bio je otvoren od 10. 12. 2021. do 1. 6. 2022. Na konkurs su stigla ukupno 473 anonimna rada. Dvadeset pet priča koje su uvrštene u zbirku izabrao je žiri u sastavu: Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević. Četiri priče su nagrađene:


prva nagradaDoba linjanja, autorice Ane Kutleše iz Zagreba
druga nagradaFertik, autorice Lidije Deduš iz Varaždina treća nagradaZemlja sreće, autora Ante Storića iz Šibenika i  Reči, autora Miloša Perišića iz Aranđelovca

U zbirci se nalaze i sledeće priče: Vaške, Dušana Radakovića iz Zrenjanina; Kada uđem u kuću, ugasim svjetlo, Ene Katarine Haler iz Zagreba; Crveni neboder, Lane Bunjevac iz Zagreba; Vrtlozi, Senada Jusića iz Bugojna; Gluvonema, Albine Idrizi iz Gnjilana; Suze isto bole, Vesne Todorovske iz Kumanova; Kava, komšinice, Tene Lončarević iz Županje; Graho, Dražane Marković Krezić iz Mostara; Rat je ružna reč, Srđana Miljevića iz Beograda; Kava s Jelenom, Anice Marcelić iz Zaprešića; Crtice iz života izbjeglice, Ane Jugo iz Beča; Kolačić sreće, Naide Mujkić iz Doboja; Zovem se Mama, Sanje Mučkajeve Vidanovske iz Bitolja; Priča cijela, a čovjek…, Gorana Jankovića iz Ljubljane; Pogača, Aide Šečić Nezirević iz Sarajeva; Djevojčica, Andree Hribar Livada iz Zagreba; Nešto mračno što mama nosi u sebi, Slađane Nine Perković iz Banja Luke; Moja baba Anica, Dubravke Tintor iz Viškova; Na dnu šoljice, Amine Kaje iz Prištine; Razmera boga… separat,Vasilija Perovića iz Beograda i Zaključci sa sastanka mjesne zajednice na kojem nije bilo suzdržanih, Ernada Osmića iz Brčkog.
Rezultati petog konkursa Biber

Žiri petog regionalnog Konkursa za kratku priču Biber, u sastavu Kalina Maleska, Lejla Kalamujić i Olja Savičević Ivančević, doneo je odluku o nagradama i izabrao je 25 priča koje će biti objavljene u višejezičnom zborniku.  Autorke i autori ovih priča su: Aida Šečić Nezirević iz Sarajeva, Albina Idrizi iz Gnjilana, Amina Kaja iz Prištine, Ana Jugo iz Beča, Ana Kutleša iz Zagreba, Andrea Hribar Livada iz Zagreba, Anica Marcelić iz Zaprešića, Ante Storić iz Šibenika, Dražana Marković Krezić, Dubravka Tintor iz Viškova, Dušan Radaković iz Zrenjanina, Ena Katarina Haler iz Zagreba, Ernad Osmić iz Brčkog, Goran Janković iz Ljubljane, Lana Bunjevac iz Zagreba, Lidija Deduš iz Varaždina, Miloš Perišić iz Aranđelovca, Naida Mujkić iz Doboja, Sanja Mučkajeva Vidanovska iz Bitolja, Senad Jusić iz Bugojna, Slađana Nina Perković iz Banja Luke, Srđan Miljević iz Beograda, Tena Lončarević iz Županje, Vasilije Perović iz Beograda i Vesna Todorovska iz Kumanova.
Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Peti konkurs Biber bio je otvoren od 10. 12. 2021. do 1. 6. 2022. Na konkurs su stigla ukupno 473 rada (387 na BHSC jeziku, 69 na makedonskom i 17 na albanskom jeziku). Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd. Očekujemo da će višejezična zbirka priča biti objavljena do marta/ožujka 2023. godine (kada svi prevodi priča budu spremni). Zahvaljujemo svim učesnicama i učesnicima konkursa koji su podržali ovu ideju i odazvali se. Zahvaljujemo fenomenalnom žiriju na odličnoj saradnji, kao i našem vrednom i nezamenjivom timu koji je radio predselekciju. U nastavku prenosimo saopštenje žirija. Biber tim


Saopštenje žirija
Nakon izvršene predselekcije, čitale smo i ocjenjivale 101 priču pristiglu na konkurs. Jednoglasno smo odlučile da se prve tri nagrade dodijele sljedećim pričama:
prva nagrada:  „Doba linjanja“, autorice Ane Kutleše;
druga nagrada:  „Fertik“, autorice Lidije Deduš; treća nagrada:  „Zemlja sreće“ autora Ante Storića i „Reči“ autora Miloša Perišića.
Također, posebno želimo pohvaliti priču „Vaške“ autora Dušana Radakovića.
Pored navedenih, u zborniku biće objavljene i priče sljedećih autora i autorica: Senada Jusića, Ernada Osmića, Slađane Nine Perković, Anice Marcelić, Aide Šečić Nezirević, Tene Lončarević, Andree Hribar Livada, Naide Mujkić, Albine Idrizi, Vesne Todorovske, Srđana Miljevića, Ane Jugo, Lane Bunjevac, Dubravke Tintor, Ene Katarine Haler, Gorana Jankovića, Vasilija Perovića, Dražane Marković Krezić, Amine Kaje i Sanje Mučkajeve Vidanovske. Ovogodišnji izbor priča tematski se kreće od otvorenog suočavanja s bolnom prošlošću (često prikazanom iz perspektive djece i mladih što je očekivano s obzirom na generacijsku pripadnost autorica i autora) do nekih novih izazova koje donosi suvremenost. Pozitivan utisak na nas ostavila je hrabrost iskazana u velikom broju priča – da se pokuša „hodati u tuđim cipelama“; pisanje iz perspektive „one druge strane“, bilo da ta perspektiva pripada drugom rodu, svjetonazoru, nacionalnosti ili generaciji. Izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali, te iskreno čestitamo odabranim autorima i autoricama. Lejla Kalamujić Kalina Maleska Olja Savičević Ivančević
Centar za nenasilnu akciju Sarajevo | Beograd
Grbavička 80, Sarajevo | BiH Dž. Vašingtona 2, Beograd | Srbija

Zbirka kratkih priča sa regionalnog konkursa Biber 04

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je objavljena zbirka kratkih priča koje su izabrane na četvrtom konkursu Biber. Možete je preuzeti na stranici Biber u elektronskom formatu.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.


Četvrti konkurs Biber raspisali smo krajem aprila/travnja 2020. godine. Pristiglo je oko 750 radova. Žiri ovog konkursa bio je u sledećem sastavu: Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić.

Prve tri nagrađene priče su sledeće: Prva nagrada: „Ptičice“ autora Bojana Krivokapića iz Novog Sada Druga nagrada: „Kućica u šumi“ autorke Alme Tabak iz Sarajeva Treća nagrada: „Trokut“ autorke Maje Halapir iz Samobora
Pored nagrađenih priča, u zbirci se nalazi još 22 priče. Autorke i autori priča su: Aleksandra Jovanović iz Vranja, Aneta Velkoska iz Skoplja, Besa Morina iz Prištine, Bojan Krivokapić iz Novog Sada, Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca, Dinko Telećan iz Zagreba, Goran Paladin iz Zagreba, Hoja Ogrizović iz Novog Sada, Irena Skopljak Barić iz Vrbovca, Jelena Kalajdžija iz Bijeljine, Jovana Matevska Atanasova iz Bitolja, Marijana Čanak iz Novog Žednika, Mihovil Rismondo iz Zagreba, Milan Vorkapić iz Vrnjačke Banje, Milena Babić iz Kruševca, Milica Rašić iz Niša, Nikola Nikolić iz Podgorice, Nikola Petrović iz Beograda, Petra Rapaić iz Novog Sada, Sanja Trpkovska iz Skoplja, Senad Jusić iz Bugojna i Vesa Qena iz Prištine.
Uživajte u čitanju!