Rezultati konkursa

Zbirka kratkih priča sa regionalnog konkursa Biber 04

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je objavljena zbirka kratkih priča koje su izabrane na četvrtom konkursu Biber. Možete je preuzeti na stranici Biber u elektronskom formatu.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.


Četvrti konkurs Biber raspisali smo krajem aprila/travnja 2020. godine. Pristiglo je oko 750 radova. Žiri ovog konkursa bio je u sledećem sastavu: Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić.

Prve tri nagrađene priče su sledeće: Prva nagrada: „Ptičice“ autora Bojana Krivokapića iz Novog Sada Druga nagrada: „Kućica u šumi“ autorke Alme Tabak iz Sarajeva Treća nagrada: „Trokut“ autorke Maje Halapir iz Samobora
Pored nagrađenih priča, u zbirci se nalazi još 22 priče. Autorke i autori priča su: Aleksandra Jovanović iz Vranja, Aneta Velkoska iz Skoplja, Besa Morina iz Prištine, Bojan Krivokapić iz Novog Sada, Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca, Dinko Telećan iz Zagreba, Goran Paladin iz Zagreba, Hoja Ogrizović iz Novog Sada, Irena Skopljak Barić iz Vrbovca, Jelena Kalajdžija iz Bijeljine, Jovana Matevska Atanasova iz Bitolja, Marijana Čanak iz Novog Žednika, Mihovil Rismondo iz Zagreba, Milan Vorkapić iz Vrnjačke Banje, Milena Babić iz Kruševca, Milica Rašić iz Niša, Nikola Nikolić iz Podgorice, Nikola Petrović iz Beograda, Petra Rapaić iz Novog Sada, Sanja Trpkovska iz Skoplja, Senad Jusić iz Bugojna i Vesa Qena iz Prištine.
Uživajte u čitanju!
Rezultati četvrtog konkursa za kratku priču „Biber“

Žiri u sastavu Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić napravio je izbor priča koje će biti objavljene u zbirci.  Nagrade idu: Bojanu Krivokapiću iz Novog Sada, Almi Tabak iz Sarajeva i Maji Halapir iz Samobora.


Na četvrti konkurs za kratku priču Biber pristiglo je oko 750 radova. Žiri u sastavu Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić doneo je odluku o nagradama i napravio je izbor priča koje će biti objavljene u višejezičnoj zbirci. Prve tri nagrađene priče su sledeće: Prva nagrada: Ptičice autora Bojana Krivokapića iz Novog Sada Druga nagrada: Kućica u šumi autorke Alme Tabak iz Sarajeva Treća nagrada: Trokut autorke Maje Halapir iz Samobora
Očekujemo da će višejezična zbirka priča biti objavljena do jeseni i biće dostupna na stranici Biber. Pored nagrađenih priča, u zbirci će se naći još 22 priče sledećih autora/ki: Aleksandre Jovanović iz Vranja, Anete Velkoske iz Skoplja, Bese Morine iz Prištine, Bojana Krivokapića iz Novog Sada, Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca, Dinka Telećana iz Zagreba, Gorana Paladina iz Zagreba, Hoje Ogrizovića iz Novog Sada, Irene Skopljak Barić iz Vrboveca, Jelene Kalajdžije iz Bijeljine, Jovane Matevske Atanasove iz Bitolja, Marijane Čanak iz Novog Žednika, Mihovila Rismonda iz Zagreba, Milana Vorkapića iz Vrnjačke Banje, Milene Babić iz Kruševca, Milice Rašić iz Niša, Nikole Nikolića iz Podgorice, Nikole Petrovića iz Beograda, Petre Rapaić iz Novog Sada, Sanje Trpkovske iz Skoplja, Senada Jusića iz Bugojna i Vese Qene iz Prištine. Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd. Zahvaljujemo svim učesnicama i učesnicima konkursa što su podržali ovu ideju i odazvali se. Zahvaljujemo žiriju na velikom poslu koji su obavili, kao i timu koji je radio predselekciju. Čestitamo autorkama i autorima čije su priče ušle u najuži izbor.
U nastavku prenosimo saopštenje žirija. Tim Biber Ana Bitoljanu, Davorka Turk, Ivana Franović, Katarina Milićević, Qerim Ondozi i Radomir Radević

Odabrani srpski i austrijski umetnici za učešće na onlajn platformi

„Na drugi pogled“

Nakon raspisivanja konkursa za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na novoj onlajn platformi „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ koju je pokrenuo Austrijski kulturni forum, stručni žiri je odabrao najbolje radove kandidata. Na konkurs, koji je bio otvoren do 31. januara, pristiglo je preko 300 radova, a nakon tri kruga žiriranja odabrano je po 10 najboljih radova iz Austrije i Srbije.

Konkurs je bio otvoren za umetnike/ce da predlože radove koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Poseban tematski fokus bio je na umetničkim radovima koji promišljaju postojanje i mogućnosti promene tih klišea i predrasuda. Naslov  takođe sugeriše da i sami umetnički radovi tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i opšte poznato, te da sugerišu nešto drugo u odnosu na ono što se na prvi pogled čini.

Izbor umetnika iz Austrije čine Katrin Bolt (Catrin Bolt), Eva Maria Šartmiler (Schartmüller), Hana Primechofer (Hannah Priemetzhofer), Hana Štipl (Hannah Stippl), Julian Turner (Julian Turner), Leonard Pil (Leonhard Pill), Mihael Hajndl (Michael Heindl), Sangam Šarma (Sangam Sharma), Ulrih Rajterer (Ulrich Reiterer) i Valter Kratner (Walter Kratner).

Izbor umetnika iz Srbije čine Aleksej Sivčević, Andrea Palašti, Boris Burić, Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Igor Ripak, Ivana Ivković/Marina Marković, Lana Vasiljević, Mariela Cvetić, Mirjana Đorđević Thaler i Tijana Petrović.

Odluku o izboru radova doneo je šestočlani žiri u sastavu: dr um. Aleksandra Jovanić, docent Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu; mr Dejan Kaludjerović, umetnik, suosnivač organizacije za umetnost i kulturu Verein K iz Beča; Miroslav Karić, kustos, Muzej savremene umetnosti, Beograd; dr Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; mr Mirjana Boba Stojadinović, umetnica; mr Jelena Glišić, Austrijski kulturni forum Beograd.

U obrazloženju žirija stoji: „Zadovoljstvo nam je da kažemo da se u finalnoj selekciji našlo desetoro umetnika/ca iz Austrije i desetoro iz Srbije, koji će predstaviti kroz dokumentarni/fikcijski/umetnički video, fotodokumentaciju prostornih i instalacija/intervencija/2D umetničkih radova, kao i fotografskih radova. Većina izabranih radova uzela je u obzir odnose između Srbije i Austrije u svetlu njihove prošlosti i kroz tri istaknute teme: Prvi i Drugi svetski rat, gastarbajtersko nasleđe migrantskih radnika, kao i tekuće ekonomske migracije. Ostali radovi su se bavili ličnim iskustvom “drugosti” nakon boravka u Austriji ili Srbiji tokom određenog vremenskog perioda, kao i međujezičkim uticajima i sličnostima između dve kulture. U nesigurnim vremenima poput ovog, nadamo se da će vam platforma Na drugi pogled dati određeni uvid u prećutnu konverzaciju između intelektualno provokativnih i vizuelno uzbudljivih radova.

Nova onlajn platorma Austrijskog kulturnog foruma nastaje imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje.

Javno pokretanje onlajn platforme „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ planirano je za mart 2021, u godini kada se obeležava 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd kao i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

Javno pokretanje onlajn platforme „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ planirano je za mart 2021, u godini kada se obeležava 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd kao i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

Saopštenje žirija Književnog konkursa „Ulaznica 2020“

Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2020“ u sastavu: Alen Bešić, književnik i urednik iz Novog Sada, Dunja Ilić, urednica i kritičarka iz Kikinde, predsednica žirija, i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva na online konkurs koji je objavljen u maju 2020. godine odazvao srazmerno veliki broj autorki i autora. U ovim teškim pandemijskim vremenima, obradovala nas je činjenica da su radovi stigli iz svih država bivše Jugoslavije.
Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija
Prva nagrada: Luca Kozina, Split – Uspoređivanje
Druga nagrada: Aleksandar Jovičić, Lešak – Draga mama
Treća nagrada: Ana Avramov, Zrenjanin – Jugo

Proza
Prva nagrada: Marija Rakić Mimica, Split – Šamar
Druga nagrada: Nevena Karanović, Beograd – Influenserka
Treća nagrada: Martin Grabas, Pančevo – Ukleti svetionici

Esej
Prva nagrada: Milena Lazić, Beograd – Stabilnost otvorene strukture identiteta
Druga nagrada: Nevena Stanojević, Ćićevac – Usamljeni Minotaur u “Asterionovom domu”
Treća nagrada: – Danica Đokić, Jagodina – Yugoslav: smrt i dokolica

Žiri najpre želi da pohvali sve učesnike jer poslati radovi već po sebi predstavljaju čin hrabrosti da se u ovako teškim vremenima učestvuje na književnom konkursu. U nemogućnosti da sve pristigle radove nagrade, članovi žirija su se odlučili za navedene jer su se oni izdvojili svojim književnim kvalitetom, poetičkom doslednošću i vrhunskom obradom izabrane teme. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjima, a napisani sa upečatljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili zrelošću izraza, premda se radi o mladim osobama.
U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se još jednom zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove u izmenjenim i teškim okolnostima jer su i ove godine pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova. Istovremeno, nadamo se ćemo raditi u neuporedivo lakšim okolnostima, bez pandemijske pretnje.
Za žiri
Dunja Ilić, predsednica

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА ЗА ДРУГУ КЊИГУ АУТОРА МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА У ОКВИРУ СОМБОРСКОГ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА ЗА 2020. ГОДИНУ

Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ у Сомбору у новембру 2019. године расписали су конкурс за другу књигу аутора до 35 година. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром. Конкурс је закључен 31. јануара 2020. године.

На конкурс је пристигло 22 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић, издвојио је три рукописа:

  • Eta Carinae Данице М. Савић,
  • Седам сломљених прича Страхиње Млађеновића, и
  • Чопор степских вукова: есеји о књижевним и културолошким супротностима Душана Милијића

У наредној серији разматрања, жири је одлучио да на петом конкурсу Сомборског књижевног фестивала награди рукопис Eta Carinae Данице М. Савић.

Награда, која се састоји из штампања награђеног рукописа и дипломе, биће уручена током Сомборског књижевног фестивала, који ће се одржати 8. и 9. маја текуће године.

Даница М. Савић (Београд, 1986) је основне и мастер студије Српског језика и књижевности завршила на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Kрагујевцу. Монографију Авангардни експеримент Растка Петровића објавила је 2017. године. Добитница је награде „Андра Гавриловић“ за најбољу књижевну критику 2016. године, као и награде „Улазница 2017“ за жанр есеја. Радови су јој заступљени у зборницима и домаћим часописима за књижевност и културу.

Рукопис Eta Carinae садржи тридесет и седам песама подељених у пет циклуса неједнаког обима који одају утисак кохерентности и заокружености. Песникиња проговара не само о својој стварности, већ и о колективној свести своје генерације, на тај начин непрестано идући од личног и конкретног ка општем и универзалном. Она неретко открива детаље свог песничког поступка, позивајући читаоце у своју интиму и делећи свој књижевни свет са њима. Песнички и прозни канон на који се ослања твори њен референтни оквир и прозор у свет, али и тачку сусрета са свакодневицом која хрли у њен лични простор стварања. Премда без формалне риме, песме рукописа Eta Carinae успостављају своју унутрашњу шему римовања и ритам који уводи музикалност у читалачко искуство и употпуњује га.

Rezultat konkursa za video radove: IZOŠTRI SLIKU

Na konkursu za video radove IZOŠTRI SLIKU prihvaćen je prilog

Nervoza Lenke Begović i Vladimira Markovića.

Razvigor (http://www.razvigor.rs/)

Beograd 11. 11. 2019.

Saopštenje žirija za Biber 03
Žiri Trećeg regionalnog konkursa za kratku priču Biber u sastavu: Rumena Bužarovska, spisateljica iz Skoplja, Shkelzen Maliqi, pisac iz Prištine i Lejla Kalamujić spisateljica iz Sarajeva imao je zadatak da pročita 121 priču koje su prošle predselekciju.

Žiri je jednoglasno odlučio da se nagrade dodijele sljedećim pričama:

Treća nagrada: Mačetom ćeš me, mačetom ću te, Tamare Kovačević iz Ljubljane;

Druga nagrada: Lito, Ante Storića iz Šibenika;

Prva nagrada: Glava, Monike Herceg iz Petrinje.

Nagrađene priče odlikuju se efektnom narativnom strukturom, stilskom sofisticiranošću i jezičkom preciznošću. Svaka od njih duboko je emotivna, te zadatu temu tretira s visokim stupnjem razumijevanja, empatije, ali i kritičnosti.

Pored nagrađenih, u zborniku Biber 03 naći će se i priče sljedećih autora i autorica: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića, i Tihane Gambiraže.

Riječ je o raznovrsnim kratkim uradcima u kojima zatičemo: intimne zapise o ratovima na prostoru Jugoslavije, izbjeglištvo, suočavanje sa traumama, propitivanje zla ali i dobra u ljudima, susrete sa izbjeglicama u 21. vijeku, pa sve do distopijskih vizija. Bilo da dolaze iz ličnog i svakodnevnog, bilo iz općeg i historijskog konteksta sve priče duboko promišljaju svijet i društvene odnose, te izražavaju suosjećanje prema ljudskoj patnji i nesrećama.

Žiri izražava zadovoljstvo što je i ovog puta Biber okupio autore i autorice sa književnim iskustvom, jednako kao i one neafirmirane čije su karijere tek u začetku.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji/e su se prijavili/e na konkurs i želimo im mnogo uspjeha u daljem radu.

Rumena Bužarovska

Shkelzen Maliqi

Lejla Kalamujić

Tajnu reka pripoveda – rezultati konkursa

spisak autora zastupljenih u zborniku Tajnu reka pripoveda:
Ivana Zajić, Tijana Našpalić, Ivan Petrović, Nikola Đurđevac, Zoran Ilić. Svetislav Janić. Zorka Čordašević
Tanja Đurđević, Biljana Kitić Čakar. Luka Đorđević
Irina Stanković. Milica Janković. Amina Hrnčić
Slavko Mali. Duško R. Nedović. Tamara Lujak
Neda Kozomara, Nebojša Janković
Ivor Popović, Milan Lj. Obrenović
Dragan Pop Dragan, Olivera Šestakov
Radmila Vojinović. Aida Orahovac Kuč
Lazo Pavić. Nešo Popović
Nikolina Minić, Sergej Lakić
Zorana Gavrilović, Snežana Šolkotović
Marijana Jovanović, Jovan Nedeljković
Goran Vitić, Kemal Ljevaković, Amer Softić
Melanija Bojanović, Igor Divković, Marina Radojević
Jelena Nikolić, Božidar Pešev, Lela Marković
Ilhan Mulalić, Tomislav Krsmanović
Ana Pavlović Stojićević, Sanela Stovrag
Jovana Aleksić, Aleksandra Mišić
Ljiljana Lukić, Dragan Marković
Miloje Veljović, Lazar Vučićević
Uroš Papeš
Snežana Marko Musinov
Sonja Temunović
Vladislav Vlahović
Dragan Savić
Katarina Knežević
Danijela Milinković
Dijana Zrnić
Milica Grdinić
Milena Ćirković
Tanja Ajtić
Una Fuštar
Ljiljana Terentić
Milan Drašković
Kristina Kikoš
Vesna Đukanović
Miloš Marjanović
Ana Jugo
Slavica D. Damnjanović Saša
Aleksandar V. Pavlović
Jelena Kalanj
Nadica Karakoleva
Maja Pešić
Dragica Draga Grbić
Sonja Pendić
Vanja Čukanović
Jovana Stevanović
Teodora Šiklošić
Budimir Rakić
link http://ivanazajic.blogspot.com/2019/10/rezultati-konkursa-za-zbornik-tajnu.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.