Časopisi

Књижевни магазин број 234-235 (јул-октобар 2023)

Објављен је 

Књижевни магазин број 234-235 (јул-октобар 2023)

В.д. главне уреднице Љубица Арсић

Српско књижевно друштво

Репрезентативно удружење у култури

Француска 7, 11000 Београд

тел: 011 2628 892

сајт: www.skd.rs

Objavljen četvrti broj besplatnog filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“

Iz štampe je izašao četvrti broj filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“, besplatnog vodiča kroz bioskopski repertoar i savremeni srpski film, publikacije Mreže kinoprikazivača Srbije za filmsku umetnost koja nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije. Na naslovoj strani četvrtog broja je poster hit-filma „Munje: Opet!“, koji je nedavno imao premijeru i trenutno je suvereno prvi na listi najgledanijih filmova u Srbiji.

Četvrti broj časopisa „Vidimo se u bioskopu“ ima 24 strane u koloru. Pored naslovne priče i predstavljanja filma „Munje: Opet!“, tu je i veliki ekskluzivni  intervju sa Gordanom Matićem, direktorom Filmskog centra Srbije, koji govori o dosadašnjim postignućima i planovima za 2023. godinu.  Tu je intervju sa nagrađivanom rediteljkom Milom Turajlić povodom uspeh njenog filmskog diptiha o Stevanu Labudoviću, kao i tekstovi od domaćem hit-filmu „Indigo kristal“ mladog Luke Mihailovića i poslednjoj režiji Puriše Đorđevića, ostvarenju „Usta puna zemlje“.

Tu su i priče o filmovima „Oluja“ Miloša Radnovića, „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović i „Komunistički raj“ Miloša Stojanovića. U okviru rubrike „Radovi u toku“ pišemo i filmovima čije se premijere očekuju tokom ove godine, a to su „Jorgovani“ Siniše Cvetića, „Kuća od blata“ Nikole Petrovića i „Videoteka“ Luke Bursaća. Takođe, u četvrtom broju se nalazi i osvrt na film „Mrak“, novu režiju Dušana Milića koja je bila ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar. I to nije sve.

Časopis „Vidimo se u bioskopu“ izlazi tri puta godišnje (brojevi obuhvataju period januar-april, maj-avgust i septembar-decembar), u tiražu od 3.000 primeraka, a pokrenut je na inicijativu Bobana Stefanovića, predsednika Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije, sa kojim redakciju čine: Đorđe Bajić, Zoran Janković (urednici i autori tekstova), Nevena Čavorović (dizajnerka) i Dragana Perišić (lektorka). Četvrti broj, kao i prethodna tri, može besplatno da se preuzme u svim bioskopima, domovima kulture i kulturnim centrima koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije. Spisak svih lokacija na kojima možete da preuzmete svoj primerak četvrtog broja časopisa „Vidimo se u bioskopu“ nalazi se na linku: https://www.cinemanetwork.rs/clanovi/

Prethodna tri broja možete prelistati ovde:

https://issuu.com/iboste/docs/vidimose_u_bioskopu_1
https://issuu.com/iboste/docs/vidimose_u_bioskopu_2
https://issuu.com/iboste/docs/vidimo_se_u_bioskopu_3

Књижевни магазин – двоброј /227-228/ јануар–јул 2022. године

Ликовни прилози: Снежана Маринковић, академски сликар

Kорице: Коста Миловановић, академски сликар

У ПРВОМ ЛИЦУ – Јована Милованчевић, разговор са Драгом Кекановићем

Јована Милованчевић, разговор са Дејаном Алексићем

СУШТИ ПОСЛОВИ – Образложење жирија за доделу награде „Београдски победник” за 2021. годину

Образложење жирија за доделу награде „Душан Радовић”

ГРЕЈАЊЕ СВЕТА

Радосав Стојановић

Александар Б. Лаковић

Саша Нишавић

Драган Јовановић Данилов

Гордана Симеуновић

Драган Марковић

КЛАСА, КЛАСИКА – Данило Николић

БЕСКРАЈНИ, ПРОЗНИ КРУГ

Милисав Савић

Лидија Николић

Корнелије Квас

ПРОЗА НА ПУТУ

Гавра Влашкалин

Гордана Здјелар

ПРЕВОДНИЦА

Тихон Синицин

Пантелејмон Комаров

Јелена Бујевич

Лидија Димковска

Никола Маџиров

Александар Кирковски

Ен Бронте

КО ТО ТАМО ЧИТА

Милован Марчетић

Игор Перишић

Зорана З. Опачић

Мила Медиговић Стефановић

Љиљана Дугалић

Катарина Пантовић

Владан Бајчета

Марија Јефтимијевић Михајловић

Милица Ћуковић

Борјан Митровић

Ала Татаренко

Славко Гордић

Јована Милованчевић

Тања Крагујевић

Жарко Миленковић

ФИУ

Бисерка Рајчић

КОЛОСАЛНО ПАРАДОКСАЛНО

Валентин Димитров

Милан Р. Симић

Treći broj besplatnog  filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“

Foto: Đorđe Bajić

Iz štampe je izašao treći broj filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“ – besplatnog vodiča kroz bioskopski repertoar i savremeni srpski film, u punom koloru i na povećanom broju stana. Publikacija Mreže kinoprikazivača Srbije za filmsku umetnost, koja nastaje uz podršku  Filmskog centra Srbije, na naslovoj strani donosi poster filma „Vera“ u kome glavnu ulogu tumači Jovana Stojiljković i koji u bioskopsku distribuciju ulazi 10. novembra 2022. godine.

Treći broj časopisa „Vidimo se u bioskopu” ima 28 strana u koloru. Pored naslovne priče i predstavljanja filma „Vera“, tu su uvodni tekst urednika Đorđa Bajića i Zorana Jankovića o uspesima srpskog filma u drugoj polovini 2022. godine, intervjui sa glumicom Milenom Predić (povodom filma „Sveta Petka – Krst u pustinji“) i redteljem Stefanom Arsenijevićem (povodom filma „Strahinja Banović“), kao i tekstovi o domaćim filmovima koji se trenutno prikazuju ili će se uskoro prikazivati u našim bioskopima: „Ala je lep ovaj svet“ Filipa Čoloviča, „Trag divljači“ Nenada Pavlovića, „Komedija na tri sprata“ Sandre Mitrović, „Džem od kavijara“ Ivice Vidanovića, „Vučje bobice“ Sretana Jovanovića i „Ko živ, ko mrtav“ Radeta Ćosića.

U trećem broju smo se osvrnuli i na međunarodni uspeh prvih režija mladih srpskih autora, na filmove „Usekovanje“ Siniše Cvetića (prikazan i nagrađen u Moskvi) i „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića (prikazan i nagrađen u Veneciji), dok u okviru rubrike „Pazi, snima se!“ možete pročitati reportaže sa snimanja filmova „Munje: Opet“ Radivoja Andrića i  „Za danas toliko“ Marka Đorđeđvića – sve to „začinjeno“ ekskluzivnim fotografijama. Takođe, u novom broju se nalazi i osvrt producenta Nemanje Boškova na drugi ciklus radionica „Kako se gleda film – Mala škola bontona“, kao i tekst o novustanovljenoj Nagradi Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film.

Časopis „Vidimo se u bioskopu!“ pokrenut je na inicijativu Bobana Stefanovića, predsednika Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije, sa kojim redakciju čine: urednici časopsisa i autori tekstova Đorđe Bajić i Zoran Janković i dizajnerka Nevena Čavorović. Treći broj, kao i prethodna dva, može besplatno da se preuzme u svim bioskopima, domovima kulture i kulturnim centrima koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije. Spisak svih lokacija na kojima možete da preuzmete svoj primerak trećeg broja časopisa “Vidimo se u bioskopu“ nalazi se na ovom linuku:

https://www.cinemanetwork.rs/clanovi-mreze/

Časopis izlazi tri puta godišnje (brojevi će obuhvatati period januar-april, maj-avgust i septembar-decembar). Tiraž trećeg broja je 3.000 primeraka.

Iz štampe je izašao drugi broj besplatnog filmskog časopisa „Vidimo se u biokopu“

Mreža kinoprikazivača Srbije i Filmski centar Srbije sa ponosom predstavljaju drugi broj filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“, vodiča kroz bioskopski repertoar i savremeni srpski film. Časopis je pokrenut na inicijativu Bobana Stefanovića, predsednika Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije, sa kojim se u redakciji nalaze urednici-novinari Đorđe Bajić i Zoran Janković i dizajnerka Nevena Čavorović. Drugi broj je štampan u tiražu od 3.000 primeraka i može se besplatno preuzeti u svim bioskopima, domovima kulture i kulturnim centrima koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije. 

„Vidimo se u bioskopu“, drugi broj publikacije Mreže kinoprikazivača Srbije za filmsku umetnost, ima 24 strane u koloru. U drugom broju, pored kratkih osvrta na filmove koji su u bioskopsku distribuciju ušli u prvim mesecima 2022. godine, nalaze se intervjui sa Radivojem Rašom Andrićem (povodom velikog uspeha filma „Leto kada sam naučila da letim“) i Goranom Nikolićem (povodom premijere njegovog debitantskog filma „Heroji“ na 50. FEST-u).

U okviru novoustanovljene rubrike „Pazi, snima se!“ čitaoci časopisa „Vidimo se u bioskopu“ biće u prilici da pročitaju ekskluzivne reportaže sa snimanja budućih filmskih i festivalskih hitova, a to su „Pukotina u ledu“ Maje Miloš, „Vera“ Nedeljka Kovačića, „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovića i „Liberta – Rađanje grada“ Gvozdena Đurića i Žanka Tomića. O novim filmovima, pored reditelja i scenarista, govore glumci Jovana Stojiljković, Tamara Krcunović, Petar Zekavica, Ivan Bosiljčić… Drugi broj časopisa sadrži i predstavljanje monografije „Čarobna melanholija: Neda Arnerić“ (o kojoj govori publicistkinja Anita Panić), kao i kompletnu listu gledanosti srpskih filmova tokom 2021. godine.

Časopis “Vidimo se u bioskopu“ izlazi tri puta godišnje (brojevi će obuhvatati period januar-april, maj-avgust i septembar-decembar) i čeka vas u svim objektima koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije. U Beogradu su to Art bioskop „Kolarac“ i Centar za kulturu „Vlada Divljan“, dok se spisak svih lokacija na kojima možete da preuzmete svoj primerak drugog broja časopisa „Vidimo se u bioskopu“ nalazi ovde. Požurite! Prvi broj je razgrabljen u rekordnom roku.

Objavljen prvi broj filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“

Iz štampe je izašao prvi broj časopisa „Vidimo se u bioskopu“ koji je nastao u okrilju Mreže kinoprikazivača Srbije  i uz podršku Filmskog centra Srbije. U pitanju je jedinstveni filmski časopis koji se fokusira na repertoarski srpski film, baš kao i na nova i predstojeća ostvarenja naših autora. U prvom broju, pored osvrta na filmove koji su u bioskopsku distribuciju ušli na samom kraju 2021. godine („Kelti“ i „Nije loše biti čovek“), nalaze se i najave aktuelnih filmova: „Zlatni dečko“, „Potreba za mržnjom“, „Jazavac pred sudom“ i „Prolećna pesma“.

U prvom broju časopisa „Vidimo se u bioskopu“ možete pročitati i tekstove o srpskim filmovima koji uskoro ulaze u bioskopsku distribuciju („Leto kada sam naučila da letim“, „Bilo jednom u Srbiji“) i/ili koji će svoje nacionalne premijere imati na predstojećem 50. FEST-u („Strahinja Banović“, „Mrak“, „Heroji“). U prvom broju nalaze se i kratke najave manjinskih srpskih koprodukcija koje u distribuciju ulaze u prvoj trećini 2022. godine („Suton“, „Plavi cvet“, „Posle zime“), intervjui sa rediteljkom Milicom Tomović (povodom filma „Kleti“) i glumicom Mihaelom Stamenković (povodom filma „Prolećna pesma“), kao i izveštaj sa prve Konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije koja je održana na Mećavniku od 3. do 5. decembra 2021. godine.

Časopis „Vidimo se u bioskopu“ ima 24 strane u koloru i pokrenut je na inicijativu Bobana Stefanovića, predsednika Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije. Urednici Đorđe Bajić i Zoran Janković u uvodnoj reči prvog broja ističu da je namera redakcije da časopis „Vidimo se u bioskopu“ postane nezaobilazni vodič kroz savremeni srpski film i da u njemu, na jednom mestu, budući gledaoci mogu da se upoznaju sa novim naslovima i aktuelnom bioskopskom ponudom. Časopis je štampan u tiražu od 3.000 primeraka, a dizajnirala ga je Nevena Čavorović.  „Vidimo se u bioskopu“ će izlaziti tri puta godišnje (brojevi će obuhvatati period januar-april, jun-avgust i septembar-decembar) i biće besplatno dostupan u objektima bioskopa i kulturnih centara koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije. U Beogradu su to Art bioskop „Kolarac“ i Centar za kulturu „Vlada Divljan“.

Објављен је Књижевни магазин број 226

можете број преузети са линка:

http://www.skd.rs/wp-content/uploads/biblioteka/KM226.pdf

ČASOPIS ZA KNJIŽEVNOST, UMETNOST I KULTURU BUKTINJA BROJ 68-69

         Poštovani, želim da vas obavestim da je upravo objavljen novi broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja kao dvobroj 68-69/2021 na gotovo 270 strana i donosi izbor iz srpske ali i regionalne književne produkcije.

         Redakcija u sastavu : Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković i Vedran Mladenović, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem, za ovaj dvobroj odlučila je da pored već stalnog saradnika, Predraga Trokicića čije su fotografije Krajina Vina, Negotin, na koricama, unutar časopisa  uz tekstove, bidnu fotografije Kristine Slunjske iz Varaždina, obzirom da časopis neguje umetničke tekovine SFR Jugoslavije.

          Autori koji su se našli u ovom dvobroju, počevši od poezije, preko proze do esejistike su:  Jadranka Milenković, Ivan Novčić, Anđela Milinković, Dragan Marković, Željka Aleksić, Nataša Kerkez, Branislav Dimitrijević, Kristina Slunjski, Anđelko Zablaćanski, tu je i osvrt na delo nedavno preminulog pesnika Milutina Petrovića.   

        Prozu predstavljaju: Gavra Vlaškalin, Zoran Žmirić, Andrej Nikolaidis, Mileta  Prodanović, Tamara Kovačević, Miodrag Majić, Maja Belegišanin, Muharem Bazdulj, Miljan Milanović, Mihal Ramač, Predrag Ličina i Stefan Bošković.

         Ono što je novitet, a gotovo u svakom broju imamo neko književno iznenađenje, svakako je rubrika IN IGNI, koja je posvećena savremenom srpskom romanu. Ovaj put je predstavljen Savo Stijepović sa svojim izvanrednim  romanom Prekrasne ruševine u izdanju Derete iz Beograda, koji je uzgred budi rečeno, bio u užem kružoku za NIN-ovu nagradu a čiji odlomak u ovoj rubrici prate dva teksta, Nemanje Veljovića Subrose i profesora Slobodana Nikolića.

        Naravno, tu su i prevodi i naša saradnja sa Slovenačkom kulturnom zajednicom „Mura“ se i u ovom dvobroju nastavlja, tako imamo jedan temat o veoma značajnom jugoslovenskom i  slovenačkom književniku Vitomilu Zupanu, koji osim prevoda, odlomka nj romana Levitan upotpunjuje i jedan esej Miljenka Jergovića o Vitomilu Zupanu i njegovom delu.

         Esejistika,  je posvećana filosofu, misliocu, kritičaru, jednom od najznačajnijih  intelektualaca XX veka na polju, filosofije, istorije, kulture, socijologije i obrazovanja,  Mišelu Fukou, koji čine dva obimnija teksta filosofa Sande Ristić Stojanović i Dušana Stankovića. Također tu su eseji  Ljiljane Gajović, veoma značajan esej Dušana Stojkovića o Signalizmu,  kao i eseji Ljiljane Lukić i Ranka Pavlovića. 

 Nismo mogli da ne prenesemo tekst Marjana Čakrevića iz časopisa Vreme o Peteru Handkeu.         

          Crni Vrh je rubrika koja se bavi  savremenom kulturom u otklonu, tako su se našla dva teksta, prvi Radmila Kračunovića: Power in darkness, priča o neobičnom i prilično buntovničkom bendu-grupi  Tom Robinson Band i tekst Marka Paovice o izabranim delima Zorana Bognara.

       Ono što na ovaj kratki izveštaj možemo dodati osim: ČITAJTE ČASOPIS BUKTINJA, je i da nas uskoro očekuje novi 70-ti broj koji se uveliko sprema i tu ćemo imati zaista veliko književno iznenađenje.

      Za sve one, koji žele da čitaju časopis Buktinja, a istina je da ne znamo kada će i kako biti promocije jer to ne zavisi od nas u ovoj epidemiološkoj situaciji  za ovaj ali i neke prethodne brojeve časopisa mogu nam se obratiti na mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com

 ili na telefon + 38163 8054054  na našoj facebook strani  https://srrs.facebook.com/krajinskiknjizevniklub/,

 ili https://twitter.com/krajinskiknjize.

Takođe časopis je dostupan i na linku https://issuu.com/krajinskiknjizevniklubnegotin,

 platforme Issuu, uputio nas je urednik Saša Skalušević.

       Negotin 23. IV 2021.  godine                                            Urednik Saša Skalušević