Nove knjige, promocije…

ŠAPAT UNIVERZUMA

Poema(grč. ποίημα: pjesma, pjesnička tvorevina), naziv za veću pjesmu ili spjev lirsko – epskoga karaktera. Ana Stjelja: Šapat Univerzuma / Whisper of the Universe, Published on Jan 7. 2023., Poema o Nikoli Tesli / Poem on Nikola Tesla., Knjiga se objavljuje povodom 80 godina od smrti Nikole Tesle (1856. – 1943)., The book is published on the occasion of the 80. – th anniversary since the death of Nikola Tesla.

Šapat Uneverzuma, Ane Stjelje, nije šapat, glasan je to poetski trag u beskraju, koji odzvanja Univerumom. Pisati o Tesli, poeti znanstvenosti, izuzetan je i hrabar pjesnički čin, čin hrabrih, čin izuzetnih, čin koji ih i čini izuzetnim. Pisati u formi poeme, kraljice poezije, krunjenje je Ane Stjelje, krunom iste, krunom Kraljice Poeta, izvedbom ove poeme, kojom doziva ovoga izuzetnoga čovjeka za kojega se s pravom govori da nije od ovoga svijeta, čovjeka koji nadilazi svjetove, čovjeka Univerzuma, Univerzum je On sam., univerzum znanosti, svjetlo dato Svijetu. Velikan među velikima.

Poemom o njemu na zvjezdanome poetskome nebu Ana Stjelja potpisala je još jednu poetsku zvijezdu izuzetnoga i trajnoga, neugasivoga sjaja.

(…) A možda su Te ipak oblaci spustili / kroz kiše, kap po kap / sve dok se voda nije izlila / i uz glasan huk, / počela padati niz vodopade Nijagare …

„ U bljesku svesne svetlosti, ljubavlju večnog žara istine rodila se ova poema. Šapat Univerzuma je slika Tesline duše iznutra, svetlost čovečanstvu koje danas traži novu veru za istog Tvorca.

Tesla je Duhovni naučnik, Ana je svečenica poezije Tesline svezemaljske Duhovnosti.“ – Prof. dr. Velimir Abramović.

Hej Ti čovječe jedinstveni … – Doziva Ana Teslu. Razgovara sa sjenama Univerzuma. Razgovara sa svjetlošću materije jedino trajnom i neuništivom po Tesli.

Za mene, Univerzum je jednostavno velika mašina koja nikada nije postala i nikada neće nestati. – Nikola Tesla.

(…) Dok je Tvoj razum koračao / ulicama Njujorka / Tvoja je duša lutala / kamenim krševima Like

Kao da joj se odazvao sam Tesla: „Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.“ Ana Stjelja promatranjem odgovori poemom. Spomenik knjigom, poetskim spomenikom sebi i poeti znanstvenosti i ljudskosti, Nikoli Tesli.

Tvoj hod je ostavio trag na zemlji, / Tvoj glas još uvijek odzvanja / mračnim tunelima / nepreglednoga Univerzuma…

Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji jezgro iz kojeg crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam pronikao u tajne ovog jezgra, ali znam da postoji. – Nikola Tesla.

Tajna ove poeme Ane Stjelje možda se i krije u toj jezgri, iz koje je uspjela zahvatiti stihove i upjesmiti ih, upoemiti, svrstati se u rijetke koji dohvatiše tu jezgru, nevjerojatnim talentom, čistinom duše i toplinom srca.

Pjesnikinja Ana Stjelja  nastavi svoj razgovor s Teslom:

Reci nam, / zar nije etar ipak / samo šapat Univerzuma?

autor: Nikola Šimić Tonin

Analogne fotografije u digitalnoj eri

Weird World – nova kolekcija fotografija u jedinstvenoj knjizi Vuka Vidora

Vuk Vidor: Weird World – analog photos for a digital age

Izvor fotografija: Vuk Vidor

Weird World, knjiga autorskih fotografija Vuka Vidora, našeg eminentnog vizuelnog umetnika nedavno je objavljena u izdanju kuće Mascom Publishing.

U pitanju su analogne fotografije snimane foto-aparatom koje je Vidor tokom godina sakupljao i objedinio u ovu autentičnu vizuelnu knjigu u kojoj preispituje stvarnost savremenog momenta i digitalno filtriranih veštačkih slika i prizora sveta i ljudi u njemu.

Objašnjavajući razlog nastanka ove jedinstvene kolekcije Vuk Vidor je rekao da je fotografija oduvek bila deo njegovog života i umetničke prakse.

Pre pametnih telefona, nošenje foto-aparata podrazumevalo je posvećeniji pristup fotografiji. Fotografija je način da se fiksira vreme i stvore uspomene, ona je pomagalo za moj rad na slikama, crtežima ili instalacijama, istakao je Vidor.

Fotografije u knjizi prikazuju poznate ili nepoznate ljude, autoportrete, mesta iz celog sveta i stvaraju čudnu kolekciju fragmentiranih trenutaka i uspomena pre vremena kad su svi postali fotografi i počeli da dokumentuju i izlažu svoje živote na internetu. Ova kolekcija se u početku zasnivala na odbačenim fotografijama koje su foto-laboratorije smatrale lošim a koje, kada se ukomponuju, stvaraju čudne vizuelne sekvence neuravnoteženih trenutaka i detalja. Postavljanjem u rasporedu levo-desno, otvara se dijalog i započinju moguće priče između njih, objasnio je autor.

Vuk Vidor je jedan od najprominentnijih vizuelnih umetnika sa naših prostora. Živi i radi na relaciji Srbija – Francuska. Njegovi radovi su angažovani, neretko bremeniti istorijskim referencama, a njegova vizija umetnosti je često kontroverzna.

Izdanje je dostupno u svim bolje snabdevenim knjižarama, u koncept prodavnicama Koncept 45 i FAB Living by Una, kao i na mascom.rs.

Održana promocija knjige “Spasi mačku” Blejka Snajdera

Foto: Đorđe Bajić

Promocija knjige “Spasi mačku” scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije i Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, održana je u sredu 21. decembra u Artget Galeriji Kulturnog centra Beograda. O knjizi su govorili Anja Ilić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske; Saša Radojević, filmski reditelj, scenarista, urednik na RTS; Boris Grgurović, scenarista; i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj.

Anja Ilić se zahvalila Filmskom centru Srbije i Gordanu Matiću na podršci i razumevanju u prvih godinu i po dana rada ove institucije. O izdavačkoj delatnosti i saradnji sa FCS-om je rekla: “Ovo je druga naša zajednička aktivnost – prva je bila promocija već postojećih izdanja. Smatram da će ovo izdanje itekako da koristi svim filmskim profesionalcima u Republici Srpskoj, koji su pokazali veliko interesovanje upravo za izdanja o scenarijima, u smislu zanata i toga kako ga napisati. Jako mi je drago što smo dio ovog izdavaštva, što smo partneri sa Filmskim centrom Srbije. Nadam se da nas očekuje još ovakvih saradnji”.

Saša Radojević je o knjizi rekao: “Oni koji žele da proniknu u to kako nastaju komercijalni filmovi i na koji način im je najbolje pristupati, u ovoj knjizi mogu da pronađu zaista puno elemenata za konsultovanje i ugledanje. Mnogi od ovih saveta su vrlo upotrebljivi jer autor daje i niz filmova koji su nastali po tom modelu. Dakle, postoji nešto što je rezultat njegovog iskustva i njegove prakse, a potvrdilo se kroz određeni broj filmova. Onome ko želi da postane uspešan filmski scenarista, ova knjiga može da bude najbolji prijatelj”.

Boris Grgurović je istakao: “Cela edicija Imaginarijum jako je važna jer je to već određeni fond knjiga koji daje neku širinu. Sa te strane, mislim da je važno da scenaristi čitaju što više ovakvih knjiga. Ovo je samo neka vrsta pravilnika, vodiča. Što više tih vodiča čitamo, sami pravimo svoj koordinatni sistem”.

Gordan Matić govorio je o kvalitetima Snajderovog dela: “Ova knjiga je značajna jer dopunjuje ono što govore Vogler, Meki i Fild u prethodnim knjigama edicije. Za jednog scenaristu ili pisca romana ima jako dobrih podsetnika, ključnih tačaka koje vas vode u pokušaju rešavanja kreativnih problema. Jako mi se dopao njegov način pisanja. Knjiga je vrlo pitka i mogu da je čitaju i srednjoškolci, kao i oni koji se ne bave profesionalno filmom”.

Knjiga Blejka Snajdera “Spasi mačku” ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… između ostalog. Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, autor Blejk Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, … i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (3 oktobar 1957- 4. Avgust 2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji Kids Incorporated, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Blejk je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva,  a jedan od tih scenarija prodao je Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije spec scenariste u Holivudu.  Producirao je dva filma. Sarađivao je s Univerzalom, Diznijem, Foks Femili TV, itd.

Obeležavanje jubileja100 godina Duška Radovića

Veliki jubilej 100 godina Duška Radovića biće obeležen u utorak, 29. novembra u 18 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“.

U okviru programa kojim će se obeležiti datum rođenja našeg velikana pisane reči učestvovaće Zorica Hadžić, Matija Bećković, Olja Bećković, Boris Miljković, Miloš Radović i Branislava Milunov. Specijalni gosti večeri biće Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov.

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova dela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju 100 godina Duška Radovića posvećenu velikanu naše pisane reči koja će ovom prilikom biti predstavljena u pozorištu koje nosi njegovo ime.

Duško Radović je najomiljeniji, najčitaniji i najcitiraniji pisac i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture. Radović je bio autentičan i inovativan medijski stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta. Monografija 100 godina Duška Radovića nastala je sa željom izdavača za ponovnim uspostavljanjem sistema vrednosti kojima se u svom životu i stvaralaštvu vodio Duško Radović.

Boris Miljković, koji se zajedno sa Slavimirom Stojanovićem Futrom pobrinuo za nesvakidašnji izgled monografije,o radu na ovom kapitalnom izdanju izjavio je: „Pre svega, moram da kažem da mi je slobodan pad kroz ovaj ozbiljan kosmički prostor omogućila Zorica Hadžić, bez nje naprosto ne bi bio moguć. No, ovaj skok takođe ne bi bio moguć bez padobrana u čijoj je izradi učestvovala cela porodica Radović, sve sa mojim drugom iz klupe, a njihovim sinom. Kako god to izgledalo nekom drugom, za mene je put u središte buduće knjige, pa tako i u središte mnogih života, bio spektakularan, kao skok Feliksa Baumgartnera. Jedina razlika je u tome što sam ja znao šta me čeka na kraju, a vi nećete, dok ne probate”.

Slavimir Stojanović Futro o svom doprinosu na ovom izuzetnom izdanju je istakao: „Rad na ovom projektu bio je ostvarenje sna da se na bilo kakav način povežem sa Duškom Radovićem, očešem se o njegov vanvremenski, neprolazni duh, u nadi da će se bar neka čestica primiti. Duško je obeležio moje, kao i milione drugih detinjstava, ali sam ja uz njegove umotvorine počeo da crtam, poželeo da budem ilustrator, naivno misleći da je Dušku Petričiću lako kad ima tako dobre Radovićeve tekstove za ilustrovanje. U stvari, njegovi stihovi, reči i rečenice, budili su i zauvek nastavljaju da bude ono najbolje u nama – plemenitu, nenametljivu, pravdoljubivu misao”.

Sećanja na Duška Radovića u monografiji je podelila i Olja Bećković: „Toliko je bio ubedljiv da je sposoban za večnu ljubav, da sam ga 1967, u trećoj godini svog života zaprosila. Ponudio mi je manje obavezujuću varijantu – da se prvo verimo. Nije ga mrzelo da svrati na Palilulsku pijacu i kupi prsten. Pali smo na testu vremena”.

Obeležavanje jubileja 100 godina Duška Radovića je otvoreno za javnost, a svi zainteresovani koji žele da prisustvuju događaju mogu da se prijave na biletarnici Malog pozorišta „Duško Radović“.

Za sve ljubitelje Duškovog dela knjiga 100 godina Duška Radovića dostupna je na sajtu izdavača mascom.rs.

Kapitalna monografija – 100 godina Duška Radovića

Kapitalno izdanje 100 godina Duška Radovića priredila je Zorica Hadžić, a osmišljena je u saradnji sa Milošem Radovićem. Pored do sada neobjavljenih tekstova, beležaka, razglednica i crteža, knjiga sadrži i Radovićevu privatnu i poslovnu prepisku, kao i svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika. Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se pojavljuje kao narator, a za izgled ovog luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević.

Dušan Opačić – Na ogradi svojih poraza

Iz štampe je izašla četvrta po redu zbirka poezije beogradskog pesnika Dušana Opačića. Knjiga pesama – Na ogradi svojih poraza – je svojevrstan pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost. Pogled u ruglo čovekove margine i socijalnu bedu koja nas okružuje.
Recezent Opačićeve zbirke pesama je rok novinar i publicista Duško Antonić dok je autor korica umetnički fotograf Momčilo Uzunović.

„ Pažljivo i promišljeno slažući te sumorne slike iz života, iako mu se tek kao ventil, kao zrak sunca koji u podrum probije kroz neku rupu u zidu, tu i tamo stidljivo provuče ljubav, pesnik ne pribegava jeftinim trikovima, ne nudeći nam spas „u porodici“ ili „toplini doma“, ostavljajući nam da već sami, svako za sebe, ako možemo, nađemo te oaze i skloništa, dok nam je ovo o čemu govori svima zajedničko i univerzalno. U tom smislu, izravno ili diskretno, opet u sklopu  sveopšteg užasa, provlače se i neke aktuelne teme o životnoj sredini, koje će me u jednom trenutku čak podsetiti na čuveni „Epitaf“ grupe King Crimson („Ako to uradimo, možemo samo sedeti i plakati“) napisan pre pedeset i kusur godina, koji govori o sveopštem sunovratu čovečanstva.  Gledajući kroz tu prizmu i „Let pijanog galeba“ i „Zarobljenici hipnozom budućnosti“ i „Smrznuti golub u potkrovlju“ i mnogi drugi Opačićevi stihovi apsolutno se uklapaju u te kataklizmične projekcije.
   A kako se boriti protiv sveopšte depresije i pesimistične budućnosti – naravno da ni kod Dušana nema univerzalnog odgovora. On je svoje područje borbe našao u poeziji. A mi?“

(Odlomak iz recenzije Duška Antonića)

Održana promocija knjige “100 godina Duška Radovića” na Sajmu knjigaDruženje sa Duškom Radovićem na Sajmu knjiga

Foto: Pošta/Vuk BrankovićIz štampe je izašla četvrta po redu zbirka poezije beogradskog pesnika Dušana Opačića. Knjiga pesama – Na ogradi svojih poraza – je svojevrstan pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost. Pogled u ruglo čovekove margine i socijalnu bedu koja nas okružuje.
Recezent Opačićeve zbirke pesama je rok novinar i publicista Duško Antonić dok je autor korica umetnički fotograf Momčilo Uzunović.

„ Pažljivo i promišljeno slažući te sumorne slike iz života, iako mu se tek kao ventil, kao zrak sunca koji u podrum probije kroz neku rupu u zidu, tu i tamo stidljivo provuče ljubav, pesnik ne pribegava jeftinim trikovima, ne nudeći nam spas „u porodici“ ili „toplini doma“, ostavljajući nam da već sami, svako za sebe, ako možemo, nađemo te oaze i skloništa, dok nam je ovo o čemu govori svima zajedničko i univerzalno. U tom smislu, izravno ili diskretno, opet u sklopu  sveopšteg užasa, provlače se i neke aktuelne teme o životnoj sredini, koje će me u jednom trenutku čak podsetiti na čuveni „Epitaf“ grupe King Crimson („Ako to uradimo, možemo samo sedeti i plakati“) napisan pre pedeset i kusur godina, koji govori o sveopštem sunovratu čovečanstva.  Gledajući kroz tu prizmu i „Let pijanog galeba“ i „Zarobljenici hipnozom budućnosti“ i „Smrznuti golub u potkrovlju“ i mnogi drugi Opačićevi stihovi apsolutno se uklapaju u te kataklizmične projekcije.
   A kako se boriti protiv sveopšte depresije i pesimistične budućnosti – naravno da ni kod Dušana nema univerzalnog odgovora. On je svoje područje borbe našao u poeziji. A mi?“

(Odlomak iz recenzije Duška Antonića)

Promocija kapitalnog izdanja 100 godina Duška Radovića u izdanju Mascoma održana je u sredu, 26. oktobra na štandu Pošte Srbije na Beogradskom sajmu knjiga. Na promociji su govorili Zorica Hadžič, koja je priredila knjigu, Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, i Branislava Milunov, novinarka i Duškova saradnica. Počasni gost na štandu Pošte bio je Matija Bećković, Duškov dugogodišnji prijatelj.

Povodom objavljivanja monografije, iz kompanije Mascom koja već dugo godina izdaje dela Duška Radovića i štiti prava na njima, istakli su da je ovo književno delo nastalo sa ciljem da se u žižu interesovanja vrate prave vrednosti domaće književnosti.

„U nadi da će doprineti ponovnom uspostavljanju sistema vrednosti bliskom onom kojim se u svom životu i stvaranju vodio Duško Radović, ova knjiga se obraća najširoj čitalačkoj publici, koja je uvek prepoznavala iskrenost, jednostavnost i mudrost Duškove reči. Biće nam velika čast i puno srce ako ova knjiga pronađe posebno mesto u domovima naših sugrađana,“ poručuju izdavači.

Matija Bećković je o svom prijatelju na promociji istakao: „Dušan Radović proslavlja svoj 100 rođenadan, to neće biti prva stotina jer će se još stotinama godina slaviti njegov rođendan na najlepši način. On je voleo reč čarobno i rođendan njegov obeležavamo jednom čarobnom knjigom koja je nastala zahvaljujući Zorici Hadžić kojoj se ja zahvaljujem u ime Dušana Radovića. Ovo je knjiga godine na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Duško je danas na svoj 100-ti rođendan življi nego što je ikada bio!”

Zorica Hadžić je povodom predstavljanja monografije na Sajmu knjiga rekla: „Ova knjiga izlazi sa jasnim povodom, a to je stogodišnjica rođenja velikog Dušana Radovića. Dok sam radila na knjizi osećala sam veliko poštovanje prema Radoviću i to poštovanje je, kako je rad odmicao, bivalo sve veće. Sakupljanje materijala za knjigu me je uveravalo i pokazivalo mi da radim posao koji sjedinjuje zadovoljstvo u otkrivanju novih Radovićevih lica i pijetet prema njegovom delu. Postavila sam sebi zadatak, koliko težak toliko i izazovan: prikupiti do sada neobjavljene pisane tragove (pisma, skrajnute tekstove koje je književna kritika previdela, polemike…) Ovakav posao ne bih mogla da uradim bez poverenja i pomoći Miloša Radovića”.

„Prikupljanje rukopisa i tekstova našeg najmlađeg književnog stogodišnjaka ima i neposrednu svrhu, da osvetli intimnu i literarnu piščevu istoriju. Da to nije urađeno sada – kasnije bi bilo mnogo teže. Iza svakog čoveka ostaju njegova dela. Iza književnika – ono što je napisao. Iako imamo varljiv utisak da o savremenim piscima sve znamo, ova knjiga pokazuje da je stvar složenija. Bar u slučaju Dušana Radovića. Knjiga 100 godina Duška Radovića ne samo da će potvrditi raskoš Radovićevog talenta nego će, verujem, i ostati kao spomenik jednom nesvakidašnjem, neobičnom i posebnom čoveku čiji se dar iskazao u toliko različitih oblasti. Pisma i razglednice Dušana Radovića mogu da uđu kako u svaku antologiju prepiske srpskih pisaca tako i sve u buduće izbore iz njegovog dela,” zaključila je Hadžić.

Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije je na promociji izjavio: „Knjiga koja je pred nama na sasvim poseban način govori o Dušanu Radoviću, ne baveći se onim što je Dušan Radović bio, već se baveći onim što Dušan Radović zaista jeste bio. Ta suštinska razlika, u toj jednoj reči – zaista – dovoljan je razlog da knjigu vrlo pažljivo pročitamo, i to ne samo jednom, jer nam to svakako neće biti dovoljno. Posle čitanja ove knjige verujem da će se mnogima pred očima pojaviti Dušan Radović kakav on zaista jeste bio“.

Branislava Milunov prisetila se rada i druženja sa Duškom Radovićem i poručila: „Svojim ukupnim radom Duško Radović činio je naš svet lepšim, boljim i plemenitijim. U osvit zore dolazio je svakog jutra u Beograđanku koju je upoređivao sa minaretom, a sebe sa hodžom koji se svakog jutra moli da svi imaju vodu, struju, grejanje, mleko, naftu… i kad se jednom oglasio sa „Beograde dobro jutro“ više nije mogao da prestane. Ja sam sve to posmatrala uživo jer sam svako jutro vodila program pre njegove emisije. Sve kolege iz Studija B obožavale su Duška, a sa mnogima je bio i na „ti“. Njegov očinski savet bio je da uvek u svemu što radim, budem skromna. Nisam ga nikad izneverila”.

Za nesvakidašnji izgled ovog po svemu luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević. Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se  pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

Pored Grada Beograda i drugih prijatelja izdanja, objavljivanje monografije 100 godina Duška Radovića podržala je i Pošta Srbije koja je, kao društveno odgovorna nacionalna kompanija, prepoznala značaj dela ovog velikana naše književnosti i sistem vrednosti njegove pisane reči. Tokom Beogradskog sajma knjiga, ovo delo će ekskluzivno biti dostupno čitaocima i posetiocima Sajma na štandu Pošte Srbije u Areni Hale 1. Knjiga je dostupna i na sajtu izdavača mascom.rs, a ljubitelji i poštovaoci Duškovog dela moći će da je kupe i u većim prodajnim objektima Vulkana, kao i u Booka knjižarama.

Promocija knjige “100 godina Duška Radovića” na Sajmu knjiga

Promocija kapitalnog izdanja 100 godina Duška Radovića biće održana u sredu, 26. oktobra u 17 časova na štandu Pošte Srbije na Sajmu knjiga u Beogradu. Na promociji će govoriti Zorica Hadžič, koja je priredila knjigu, Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, i Branislava Milunov, novinarka i Duškova saradnica.

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova dela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju posvećenu velikanu naše pisane reči.

Osmišljena u saradnji sa Milošem Radovićem, monografija posvećena Dušku Radoviću, pored njegovih do sada neobjavljenih tekstova, beležaka i crteža, sadrži i njegovu privatnu i poslovnu prepisku, svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika, kao i skeniranu arhivsku i drugu građu (crteže, pisma, razglednice, nacrte, crtice i slično). Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se  pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

Monografija 100 godina Duška Radovića nastala je sa željom izdavača za ponovnim uspostavljanjem sistema vrednosti kojima se u svom životu i stvaralaštvu vodio Duško Radović. Knjiga se obraća najširoj čitalačkoj publici, koja je uvek prepoznavala iskrenost, jednostavnost i mudrost Duškove reči. Sa druge strane, ovo izdanje je namenjeno i stručnoj (književnoj, medijskoj, intelektualnoj) javnosti koja nije uvek do kraja prepoznavala značaj Duškovog dela i pruža joj intiman uvid u Radovićev opus.

Monografiju je priredila Zorica Hadžić, a za nesvakidašnji izgled ovog po svemu luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro i Boris Bota Miljković.

Iz Mascoma sa ponosom najavljuju izlazak ovog kapitalnog izdanja koje je pripremano nekoliko godina i poručuju:

“Ideja nam je da se šira čitalačka publika, ali i stručna javnost – posredstvom arhivske građe, do sada uglavnom neobjavljenih svedočanstava i arhivskih tekstova – još jednom, na kreativan i inovativan način, upozna sa likom i delom Duška Radovića. Cilj nam je da se Radović publici predstavi kao autentičan stvaralac i jedinstven fenomen naše kulture: kao velikan pisane reči, autentičan i inovativan medijski stvaralac, slobodni mislilac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta.”

Kapitalno delo 100 godina Duška Radovića prepoznali su i podržali Grad Beograd, JP Pošta Srbije, i drugi prijatelji projekta.

Knjiga je dostupna na sajtu izdavača mascom.rs, a ljubitelji i poštovaoci Duškovog dela moći će da je kupe i na Sajmu knjiga, a potom i u većim prodajnim objektima Vulkana, kao i u Booka knjižarama.

KAPITALNO IZDANJE: 100 GODINA DUŠKA RADOVIĆA

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja jednog od najznačajnijih i najomiljenijih autora našeg podneblja, Duška Radovića, izdavačka kuća Mascom – koja već godinama izdaje njegova dela i štiti prava na njima – pripremila je kapitalno izdanje posvećeno životu i delu velikana naše pisane reči, monografiju pod naslovom 100 godina Duška Radovića.

Duško Radović je najcitiraniji pisac i jedini autor sa ovih prostora čije knjige su prodate u skoro milion primeraka. Smatra se autentičnim jezičkim genijem i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture. Velikan pisane reči i inovativan medijski stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta svojevrsni je ko-autor ove monografije.

Ovu po svemu izuzetnu knjigu – sa obiljem do sada neobjavljenih Duškovih tekstova, crteža, beležaka, arhivske građe, fotografija i memorabilija – priredila je Zorica Hadžić, a neizmeran doprinos su joj, kao saradnici na knjizi dali i naslednik Duška Radovića, Miloš Radović, i sam značajan akter naše kulturne scene, i Matija Bećković kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, a koji se u knjizi pojavljuje kao neka vrsta naratora čije pripovedanje povezuje građu.

Sigurni smo da će ova, koliko poučna i informativna, toliko i zabavna i zanimljiva knjiga omogućiti mnogima da Duška Radovića upoznaju u svetlu u kojem ga mi vidimo: kao velikog stvaraoca, slobodnog mislioca i čoveka od integriteta koji svojim životom i delom svima može da nam posluži kao uzor.

Uz besplatnu dostavu i po povlašćenoj ceni knjigu možete da poručite na OVOM LINKU.

Запетљавање са Дејаном Алексићем

Промоција романа Петља

Учествују: Дејан Алексић, Исидора Ђоловић

Петак, 9. септембар у 18 часова

Двориште Библиотеке – у случају кише Велика сала–

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“

Синђелићева 24, 32000 Чачак

Održana promocija knjige “Zabranjeni bez zabrane” Milana Nikodijevića

Foto: Nikola Marković

Promocija novog izdanja knjige “Zabranjeni bez zabrane” Milana Nikodijevića, u izdanju Filmskog centra Srbije, održana je 5. jula u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. O knjizi su govorili autor Milan Nikodijević i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

Milan Nikodijević, autor knjige, o njenom novom izdanju je rekao: “Ova knjiga nastala je zahvaljujući Miroljubu Stojanoviću. Imao sam samo neke sitne intervencije i nisam hteo da se u ovom izdanju išta menja u odnosu na ono prvo. Smatrao sam da knjiga i u ovom novom izdanju treba da ostane dokument vremena, trenutka u kome je pravljena. Sa druge strane, ona može da bude i jeste zanimljiva zbog toga što je od 11 sagovornika danas samo troje živo – Radoslav Zelenović, Želimir Žilnik i Puriša Đorđević. Intervjue sam radio od 1992. do 1994. i od tada je otišlo mnogo ljudi iz sveta kulture i filma. Ova knjiga treba da bude putokaz, svetionik za neke mlađe generacije, koje treba da spoznaju nešto od ljudi koje više ne mogu da čuju uživo. A zaista sam razgovarao sa najvećima”.

Miroljub Stojanović je o ovom izdavačkom poduhvatu rekao: “Ova knjiga ne bi bila moguća bez ogromne podrške direktora Filmskog centra Srbije, Gordana Matića, koji je zaista prepoznao kapacitet ove knjige i njenu zapanjujuću aktuelnost, odnosno potrebu za novim izdanjem jer je već decenijama nema u knjižarama. Ova knjiga ima apsolutno referentno mesto u izdavaštvu vezanom za filmsku literaturu. Jugoslovenski film je bio svetski relevantna kinematografija i Nikodijevićeva knjiga svojim izborom sagovornika to pokazuje”.

U predgovoru prvog izdanja knjige “Zabranjeni bez zabrane” 1995. godine, Aleksandar Avramović je napisao:

“Knjiga Milana Nikodijevića ‘Zabranjeni bez zabrane’ predstavlja početak vraćanja duga jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, ‘crni talas’ je umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma, ulazak u svetsku kinematografiju, gde je za budućnost načinjeno rezervisano mesto, početak snažnog stvaralačkog zamaha koji će podstaći potonje umetnike da unapređuju film na ovim prostorima. Autor je svojim dosadašnjim radom već dao vidan doprinos rasvetljavanju ove do skora tabu teme, čineći to znalački i pouzdano, da o hrabrosti i ne govorimo, u svojim radio emisijama, a posebno na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Ova knjiga je samo prirodni nastavak te zapažene delatnosti i sublimat koji na jednom mestu omogućuje uvid u izvornu reč glavnih aktera crnog talasa. Nikodijević to čini vešto, koristeći se svojevrsnom dramaturgijom komparacije iskaza iz koje proističu ‘složeni’ lični uglovi, međusobno suprotstavljene procene, ponekad grube optužbe, pa čak i na adrese ‘crnotalasne braće’. Poneke od iskaza Nikodijevićevih sagovornika, vreme je već demantovalo, većinu potvrdilo, ali, u svakom slučaju, budući čitalac će imati kompletnu informaciju kao i podosta naznaka o mnogim stvaralačkim i drugim karakteristikama naših najistaknutijih filmskih autora”.

Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” u izdanju Filmskog centra Srbije

U utorak, 5. jula u 19 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, biće održana promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” u izdanju Filmskog centra Srbije. O knjizi će govoriti Milan Nikodijević, autor, i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

U predgovoru Aleksandra Avramovića se o knjizi navodi: ”Knjiga Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” predstavlja početak vraćanja duga jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, “crni talas” je umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma, ulazak u svetsku kinematografiju, gde je za budućnost načinjeno rezervisano mesto, početak snažnog stvaralačkog zamaha koji će podstaći potonje umetnike da unapređuju film na ovim prostorima. Autor je svojim dosadašnjim radom već dao vidan doprinos rasvetljavanju ove do skora tabu teme, čineći to znalački i pouzdano, da o hrabrosti i ne govorimo, u svojim radio emisijama, a posebno na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Ova knjiga je samo prirodni nastavak te zapažene delatnosti i sublimat koji na jednom mestu omogućuje uvid u izvornu reč glavnih aktera crnog talasa. Nikodijević to čini vešto, koristeći se svojevrsnom dramaturgijom komparacije iskaza iz koje proističu “složeni” lični uglovi, međusobno suprotstavljene procene, ponekad grube optužbe, pa čak i na adrese “crnotalasne braće”. Poneke od iskaza Nikodijevićevih sagovornika, vreme je već demantovalo, većinu potvrdilo, ali, u svakom slučaju, budući čitalac će imati kompletnu informaciju kao i podosta naznaka o mnogim stvaralačkim i drugim karakteristikama naših najistaknutijih filmskih autora”.

Milan Nikodijević rođen je 1956. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Grupi za filmsku i televizijsku produkciju. Radi u medijima od 1978. godine. Objavljivao je u gotovo svim dnevnim i nedeljnim listovima, i književnoj periodici SFRJ, SRJ, SCG i Srbije. Na televizijskim radio-stanicama realizovao je mnoge serijale posvećene filmu i umetnosti. Dugogodišnji je direktor i glavni urednik Radio-televizije Vrnjačka Banja. Autor je knjiga Zabranjeni bez zabrane, Scenarija pisana levom ili desnom rukom, Slike duše, Od fajronta dosvitanja. Reditelj, scenarista i producent dokumentarnih filmova Zabranjeni bez zabrane i Mica i okolne priče, dokumentarne tv serije Zabranjeni bez zabrane i tri ciklusa televizijskih emisija Slike duše. Dobitnik Nagrade za radio-emisiju godine u Srbiji (Otok gole istine), Nagrade kritike za najbolju radijsku reportažu (Dan kada je sahranjen bog), Nagrade za najbolji intervju (Mića Popović, vođa i žirafe), Nagrade Književnog kluba Kraljevo za najbolji rukopis (Od fajronta do svitanja). Direktor je Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i urednik festivalske edicije Simpozion. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Departman dramskih umetnosti, na Katedri za audio-vizuelne medije, smer Produkcija biran je u zvanje docenta 2007. a u zvanje vanrednog profesora 2012. godine.

KAKO RAZUMETI NOVU UMETNIČKU PRAKSU

(ilustrovani srpsko-engleski vodič za mlade kroz novosadsku novu umetničku praksu)

Kreativno-edukativni centar Art Box, Novi Sad, 2021.

https://plus.cobiss.net/cobiss/sr/sr/bib/54714121

Autorke tekstova: Ljiljana Maletin Vojvodić i dr Dragana V. Todoreskov

Autori ilustracija: učenici Škole za dizajn “Bogdan Šuput”

Recenzenti: Slobodan Tišma i Zoran Pantelić

Autorka projekta: Ljiljana Maletin Vojvodić

Prevod na engleski: Nebojša Pajić

Dizajn: Dejan Ilić

Partner u projektu: Škola za dizajn “Bogdan Šuput “

Saradnici u projektu: Dragan Vojvodić, Sandra Urban, Maja Rogač Stančević

Da bismo razumeli savremenu umetnost moramo upoznati i razumeti njen jezik. Zato knjiga Kako razumeti novu umetničku praksu (ilustrovani srpsko-engleski vodič za mlade kroz novosadsku novu umetničku praksu) problematizuje pitanja: Šta je to savremena umetnost? Da li nam je ona, uopšte, potrebna i kako nastaje? Da li je vredno samo umetničko delo izloženo u galeriji ili muzeju?  Mogu li umetnici stvarati u grupi? Može li koncept biti umetničko delo? Po čemu se konceptualni umetnici razlikuju od ostalih? Šta znači konceptualna poezija, a šta je to knjiga umetnika? Da li su uslovi za dobru pesmu vezani stih i rima? Može li umetnost biti nevidljiva? Da li ona mora biti lepa? Šta je to novosadska nova umetnička praksa 60-tih i 70-tih godina XX veka i zbog čega je ona važna za razumevanje savremene umetnosti?

Novosadska nova umetnička praksa s kraja 60-ih i početkom 70-ih godina XX veka jedinstvena je pojava u kulturnoj istoriji grada i njeno značenje prevazilazi lokalni kontekst. Reč je o alternativnom kulturnom modelu u sferi književnosti, vizuelnih umetnosti, filma…, o tzv. drugoj liniji umetnosti (termin Ješe Denegrija) zasnovanoj na eksperimentu, ideji i konceptu. U njoj se prožimaju polja vizuelne umetnosti, filozofije, sociologije, lingvistike, književnosti i dr. Njeni autori (Slobodan Tišma, Katalin Ladik, Judita Šalgo…) koriste umetničke izraze kao što su: performans, bodi art, umetničke akcije, knjige umetnika, govor u prvom licu, izlaganja i intervencije u vangalerijskim prostorima, lend art, siromašna umetnost (arte povera), i sl.

Tom temom su se bavili domaći kritičari i teoretičari (poput Ješe Denegriija i Miška Šuvakovića); odabrana dela aktera novosadske nove umetničke prakse danas se nalaze u stalnim kolekcijama MSUV-a u Novom Sadu i MSUB-a u Beogradu, priređene su i značajne (retrospektivne) izložbe grupe KÔD, ( , (KÔD, Katalin Ladik, Vladimira Kopicla, Božidara Mandića, Vujice Rešina Tucića…; o radu ovih umetnika su napisani doktorati (pr. Judita Šalgo), objavljeno je nekoliko značajnih monografskih publikacija kao i pesničkih antologija u kojima su zastupljeni autori nove umetničke prakse, nekima od njih su priređena sabrana dela (pr. Vujica Rešin Tucić). Ipak, značaj i uloga novosadske nove umetničke prakse, poznata je, uglavnom, uskim umetničkim i akademskim krugovima, ali ne i mladima. Takva umetnost se ne pominje u srednjoškolskim udžbenicima, o njoj se ne uči u školi. Zato je, uslovno govoreći, interaktivni, dvojezični ilustrovani priručnik Kako razumeti novu umetničku praksu? namenjen mladima i široj publici sa željom da se oživi urbani umetnički identitet.

Ova knjiga nije analitička studija, ona ne valorizuje niti normira – samo je jedan od putokaza i podsticaja za kretanje kroz novosadsku novu umetničku praksu, njen jezik, aktivnosti pojedinaca i grupa. Pisana je u maniru knjiga za „početnike” sa željom da se približe ideje i jezik netradicionalnih umetničkih medija, umetničkih dela koje nisu ulje na platnu, skuptura ili rimovani sonet.

Knjiga je publikovana u okviru programske teme Druga Evropa zahvaljujući Fondaciji Novi Sad EPK 2022 koja je finansirala projekat i podržala jačanje izdavačke scene, publikacijama i projektima nevladinog sektora, kakva je i KEC Art Box iz Petrovaradina.

Dodatni linkovi:

https://www.dnevnik.rs/kultura/knjiga/na-margini-novosadski-konceptualizam-umetnicko-delovane-izvan-sistema-05-12-2021

http://www.skd.rs/ljiljana-maletin-vojvodic/

https://www.skd.rs/dragana-todoreskov/