Strip

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2023. godini

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2023. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2023. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2023. godine.

Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila 2023. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 16. maja 2023. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2023. godine. Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani: https://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa-srbija/

Podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.

Partner na ovom značajnom međunarodnom projektu je i Kulturni centar Pančeva.

Srpski strip autori i autorke izlažu u Parizu

Izložba “Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije” biće otvorena 16. marta 2023. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Na ovoj izložbi biće predstavljeno 60 radova šest autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Jovanović iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske. Svako od rezidenata predstaviće po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije KomunikArt i Grada Pančeva.

Prve godine Ukrštenih rezidencija za rezidente su 2020. izabrane Dragana Radanović iz Srbije i Alize de Pen iz Francuske.

Stručna komisija u Angulemu je za rezidentkinju odabrala Draganu Radanović i njen projekat  Nova slika detinjstva – eksperimenti, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Nakon uvida u portfolija, projekte i motivaciona pisma, komisija u Srbiji za rezidentkinju je odabrala strip-autorku Alize de Pen. Ona je u Pančevu razvijala svoj novi projekat, strip-album od 120 strana koji govori o nuklearnoj katastrofi, po scenariju Žan-Fransoa Žilijara, direktora organizacije Greenpeace u Francuskoj.

Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Bro iz Francuske bili su rezidenti u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

 Ilija Jakovljević je tokom juna i jula 2021. bio rezident Kuće autora u Angulemu, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Big Rock Energy naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti. Kler Bro je na rezidenciji u Pančevu boravila tokom oktobra 2021, kada je bila i gošća sedmog izdanja Nova Festivala. Njen projekat je fiktivna priča u boji, okvirno naslovljena La Chiâle (Cmizdrenje), a koju bismo mogli lepše nazvati Sva u suzama ili Moderna plačljivica.

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske bili su rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković je od 20. oktobra do 20. decembra bila rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Njen nagrađeni projekat stripa Normal Events / Normalni događaji, koji je bio izložen i na Nova Festivalu u Pančevu, sačinjen je od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću. Leopold Pridon je boravio u Pančevu tokom oktobra 2022, kada je bio gost osmog izdanja Nova Festivala. Njegov projekat Aljoša je nestao prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako mlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama.

Novembra 2021. godine u prostorijama Gradske uprave Pančeva potpisan je novi međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija –  Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Narodne biblioteke Srbije, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt, kada je obezbeđeno finansiranje projekta i u sledećem trogodišnjem ciklusu.

Izložbu organizuje Agencija KomunikArt uz partnersku podršku Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Održana konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

Održana konferencija “Remix Comix - Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

Konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix, održana je od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, kao deo Grada stripa, u okviru programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

U okviru konferencije održan je niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima – u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima.

Jelena Anđelovski, menadžerka EU info point Novi Sad pri delegaciji Evropske unije u Srbiji, obratila se prisutnima na otvaranju konferencije: „Delegacija sa velikom radošću prati sve programe koji se dešavaju tokom „Novog Sada – Evropske prestonice kulture“, a Remix Comix konferencija je definitivno jedan od njih. Kod ovog projekta i konferencije naročito je važno povezivanje nasleđa sa savremenom umetnošću, odnosno predstavljanje savremene umetnosti i stripa kao nasleđa koje nastaje sada, u ovom momentu i ovde. Povezivanjem savremene umetnosti i stripa sa nasleđem shvatamo da ono nije nešto što nam je dato, već nešto što stvaramo svi zajedno. Za delegaciju Evropske unije to je veoma važno”.

Milica Rašković, koordinatorka programskog luka „Druga? Evropa“, na otvaranju je rekla: „Kao neko ko radi na projektu Evropske prestonice kulture već sedam godina, zaista sam uzbuđena što vidim da se sve događa. Dugo smo planirali i stvarali veze s našim evropskim partnerima i lokalnom umetničnom scenom. Uradili smo puno istraživanja, projekata u zajednici, otvorili smo Kulturne stanice, renovirali prostore i prepoznali dobre partnere. Ovo je poput šlaga na torti, i drago mi je da naš grad postaje zaista važan grad kulture na evropskoj mapi”.

Filip Markovinović, predstavnik Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, u svom govoru je istakao: „Glavna ideja projekta Remix Comix je da istražimo na koji način umetnost stripa može da se iskoristi za promociju savremenog, urbanog nasleđa i učini ga vidljivijim, naročito kada govorimo o ugroženim grupama i manjinama“. Markovinović je dodao da je u Novom Sadu održan prvi od pet rezidencijalnih projekata u okviru projekta, nakon čega tokom naredne godine slede još četiri rezidencije u Holandiji, Češkoj, Sloveniji, i na kraju u Pančevu. Druga konferencija u okviru projekta odigraće se u Ljubljani oktobra naredne godine.

Konferenciju je otvorila poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima vizuelnog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope.

Prezentacije i radionice u okviru konferencije vodili su poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši (Japan), Alekandar Zograf (Srbija), Džanan Marašligil (Turska/Holandija), Boris Stanić (Srbija), Kuš!-kolektiv iz Letonije, i drugi.

Prvog dana konferencije otvorena je i izložba u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!” koj će publika moći da pogleda do 28. novembra u Distriktu. Izložena instalacija nastala je kroz saradnju romske zajednice u Novom Sadu i umetnika iz četiri države, koji su  učestvovali na rezidenciji Remix Comix od 17. do 31. oktobra.

Slobodan Stošić, kustos izložbe, osvrnuo se na proces rada tokom trajanja rezidencije: “Prvih nedelju dana smo upoznavali dosta aktera iz Velikog Rita, koji smo obišli zahvaljući Ahmedu, Arijanu i Arifu. Oni su nas uputili i ispričali određene priče koje su njima bile važne, u rasponu između mitologije i socijalne strukture, odnosno načina na koji funkcionišu i žive. Ovo je bila potpuna nepoznanica za mene i za umetnike, koji su tako dobili okvir unutar kojeg je trebalo da intervenišu svojim jezikom, uglavnom jezikom stripa. Naziv instalacije je jedna vrsta kletve koju smo mi hteli da propitamo, ukazujući na to šta znači sve što uzimaš očima, kako se igraš očima gledajući nešto, i odbijajući nešto da vidiš“.

Međunarodni projekat „Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima. 

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Program konferencije “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

U okviru konferencije “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, koja će biti održana od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, gostovaće 17 predavača i voditelja radionica iz zemlje i inostranstva. Ova događaj odigrava se u okviru međunarodnog projekta Remix Comix i programa “Comics City Project” koji je deo programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Konferenciju 28. oktobra otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope. Ona će održati predavanje pod nazivom “Dokumentarno izveštavanje i vizuelno novinarstvo. Prave životne priče”.

Program 29. oktobra započinje seminarom “Sećanje kroz strip: Spiegelman, Nakazava, Satrapi” tokom kojeg će Jasko Horsman i Matia Piters, naučni istraživači sa Lieden univerziteta iz Holandije, podeliti sa publikom razmišljanja na temu kako su traume evropske i svetske istorije predstavljene kroz formu stripa.  Interaktivni seminar “Reprezentacija kroz strip” sa pesnikom i umetničkim kritičarem Kananom Marašligilijem (Bisel, Amsterdam) istražiće veliki broj primera kako su kroz formu stripa umetnici i pisci sa različitim životnim iskustvom i fluidnim identitetima, često marginalizovani od strane glavnih kulturnih tokova, uspeli da se izraze i iznesu svoja iskustva i stavove.

Narednog dana, 30. oktobra, biće održana prezentacija “Walhalla belgijskog stripa, tokom koje će urednik stripova Roel Denen (Belgija) govoriti o belgijskim novitetima u svetu stripa. Nakon njegove prezentacije biće jasnije kako i zašto je Brisel postao evropska prestonica devete umetnosti.  Seminar “Stripovi u muzejima” vodiće Barbara Egert iz Next Comics Festivala iz Linca u Austriji, a tokom ovog seminara učesnici će diskutovati na temu kako je moguće primeniti iskustvo strip stvaralaštva u muzejskoj praksi. Barbara Egert će podeliti svoja saznanja koje je stekla tokom istraživanja u muzejima, kroz teorijske i praktične primere iz svog iskustva tokom rada na Next Comics festivalu u Lincu.

David Šilter iz letonskog Festivala Kuš! istog dana održaće prezentaciju “Strip i savremena umetnost u (fan)zinima.  “Kuš!” je pokazao svojim šarmom kako pravljenje fanzina može biti moćan metod približavanja strip umetnosti novim čitaocima. Tokom ove prezentacije David će podeliti svoja iskustva i predstaviti “Kuš!”, njegovu prošlost i budućnost. Prezentaciju  “Stripovi u javnom prostoru” će voditi  Akinori Oiši, multimedijalni umetnik i illustrator iz Japana – ovaj svetski poznat umetnik će objasniti šta je ideja njegovog projekta “Crteži na prozoru” kojeg je realizovao u Novom Sadu.

Tokom konferencije biće održano i nekoliko radionica: Oskar Pavlovskis iz letonskog Kuš!-kolektiva započeće radionicu pravljena (fan)zina, radionicu “Pogledati kreativni distrikt novim očima vodiće Barbora Milerova (kustoskinja Lustr-festivala u Pragu), Karolina Spaić i Sebo Baker, dramski umetnici i performeri iz Amsterdama predstaviće nam svoju društvenu igru “Storycatcher”.  Eva Hilhorst, (Holandija), urednica platforme za vizuelno novinarstvo Drawing the Times, održaće radionicu “Strip u novinarstvu”.

Domaću strip scenu predstavljaće Boris Stanić i Aleksandar Zograf, koji će sa kolegom iz Slovenije Blažom  Vurnikom iz Slovenije drugog dana Konferencije predstaviti svoj rad o regionalnim sećanjima na Drugi svetski      rat. Tokom razgovora sa autorima zajedno sa učesnicima , doći će se do zaključka kako se sećanja mogu vizualizovati kroz formu stripa, i da li je na taj način moguće ponovo oživeti (zaboravljenu) istoriju. Nakon ovog programa biće prikazan dokumentarni film “Poslednja avantura Kaktus Bate” koji istražuje sudbinu autora novinskog stripa nestalog u turbulentnom vremenu nakon oslobođenja 1945, a u kome Aleksandar Zograf igra glavnu ulogu. Istog dana, radionicu “Poljubac mudrosti i ludila” vodiće srpski strip crtač Mileta Poštić zajedno sa koleginicom Jelenom Bobić.

Konferenciju će biti završena crtačkim okršajem: svi su pozvani da učestvuju, bilo da su profesionalni crtači ili amateri. Akteri ovog programa će se takmičiti ko će nacrtati najbrži, najsmešniji ili najbizarniji strip, mini strip ili crtež.

Međunarodni projekat „Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima. 

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Više informacija o konferenciji i programima: www.remix-comix.com

Najznačajniji strip događaj u regionu

Konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

Fotografije učesnica: privatna arhiva

Konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix, biće održana od 28. do 30. oktobra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, u okviru programa “Comics City Project” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

U okviru konferencije održaće se niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima – u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima.

Konferenciju otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope.

Prezentacije i radionice u okviru konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši (Japan), Alekandar Zograf (Srbija), Džanan Marašligil (Turska/Holandija), Boris Stanić (Srbija) i Kuš!-kolektiv iz Letonije.

Učešće na konferenciji je besplatno, uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.remix-comix.com

Međunarodni projekat „Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima. 

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Radovi strip autora Anđele Janković i Leopolda Pridona na 8. Nova Festivalu

Osmo izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, biće otvoreno 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Anđele Janković iz Srbije i Leopolda Pridona iz Francuske. Ovih dvoje umetnika su izabrani kao rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković (1998) će predstaviti svoj projekat stripa“Normal Events / Normalni događaji”, koji je sačinjen od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću.

Anđela Janković je ilustratorka i grafička dizajnerka, čije ilustracije u formi društvenog komentara prikazuju apsurde svakodnevice. Njen rad predstavljen je na festivalima i konferencijama, kao što su Zlatno Pero (Beograd), Ilustrofest (Beograd), PDP Conference (Novi Sad), 36 Mountains (Zagreb). Živi i radi u Beogradu.

Leopold Pridon (1993) će na izložbi predstaviti projekat „Aljoša je nestao“, koji prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako je najmlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama. Nakon noći ispunjene dugim lutanjem, on iznenada nestaje. Emilina istraga suočiće je sa sopstvenim lomovima, kao i onima kojima je podleglo društvo.

Pored dela izložbe posvećenog Ukrštenim rezidencijama, oboje autora predstaviće i svoj prethodni umetnički opus u oblasti stripa i ilustracije.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 12 do 19h, svim danima sem nedelje.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Odabrani vizuelni umetnici/e iz Srbije za rezidencijalni program Remix Comix u Novom Sadu

Učesnici prvog rezidencijalnog programa u okviru novog projekta “Remix Comix” koji će se održati u Novom Sadu, od 17. do 31. oktobra 2022. godine, biće vizuelni umetnici/e iz Srbije Larisa Ackov i Bojan Dojkić. Ovi autori/ke odabrani su na prethodno otvorenom konkursu koji su raspisali Multimedijalni centar Led art iz Novog Sada i Agencija Komunikart iz Pančeva.

Larisa Ackov (Pančevo, 1971) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za keramiku. Članica je ULUPUDS-a od 2001. godine. Magistrirala je Unikatnu keramiku 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti. Samostalna je umetnica, a pored keramike bavi se i slikarstvom, mozaikom i stripom. Imala je 21 samostalnu izložbu i učestvovala je 120 grupnih izložbi keramike, skulpture, slika i stripa, u Srbiji i inostranstvu.

Bojan Dojkić (Zrenjanin, 1980) živi i radi u Novom Sadu. Diplomirao je na smeru grafičkih komunikacija na departmanu za primenjene umetnost i dizajn Akademije umetnosti u Novom Sadu. Imao je pet samostalnih izložbi, među kojima se izdvaja “100 minijaturnih Exit stvorenja” na Exit festivalu 2011. godine. Bavio se ilustracijom i učestvovao u brojnim grupnim izložbama. Osvojiio je prvi nagradu 2016. u kategoriji slika, crteža, grafika i kombinovanih medija na međunarodnom Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu.

“Remix Comix” je projekat podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, i realizuje se u saradnji šest udruženja – MMC Led art Novi Sad, Lustr Fest Prag, Komunikart Pančevo, Forum Ljubljana, Zid teather Amsterdam i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022 Novi Sad.

Projekat ima za cilj da istraži lokalno kulturno nasleđe mikrosredina, specifične istorijske momente, značajne ličnosti, urbane legende i heroje iz kraja, i predstavi ih publici kroz formu stripa. Specifičnost projekta je u tome što će lokalno kulturno nasleđe sagledavati iz ugla socijalno osetljivih i ugroženih grupa, čiji će predstavnici/ce biti uključeni u rad sa umetnicima/cama. Krajnji cilj AIR programa je nastanak umetničkog dela u formi stripa u javnom prostoru.

Na istom zadatku sarađivaće deset učesnika/ca iz četiri države – Češke, Holandije, Slovenije i Srbije, tokom dve nedelje zajedničkog rada. Radni jezik rezidenata biće engleski.

Gostujuća izložba „Autori iz Srbije i francuski izdavači“ na 16. Hercegnovskom strip festivalu

Izložba „Autori iz Srbije i francuski izdavači“, premijerno postavljena 2020. na Nova Festivalu u Pančevu, gostovaće u galeriji „Sue Ryder“ na 16. Hercegnovskom festivalu koji se ove godine održava od 2. do 7. septembra u Herceg Novom. Na izložbi će predstavljeni radovi najpoznatijih strip autora i autorki iz Srbije objavljivanih u Francuskoj, čije je stvaralaštvo značajno obeležilo srpsku i francusku strip scenu.

Autori čiji će radovi biti izloženi su Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Branislav Kerac, Gradimir Smuđa, Darko Perović, Dragan Lazarević de Lazare, Dražen Kovačević, Željko Pahek, Jana Adamović Yana, Jovan Ukropina, Leonid Pilipović Punkerstein, Milorad Vicanović Maza, Milan Drča Munch, Milan Jovanović, Miroljub Milutinović Brada, Rajko Milošević Gera, Saša Jovanović, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Stevan Subić, Tihomir Čelanović i Zoran Janjetov.

Selektorka izložbenih radova Jana Adamović, čiji su radovi ujedno deo ove izložbene celine, povodom inicijalne postavke je rekla: „U želji da publiku što bolje upoznamo sa svim stranama naših produktivnih autora, a da istovremeno odamo počast vezi između francuskog i srpskog stripa, birali smo od svakoga po dve table stripa objavljene u Francuskoj i jednu tablu nekog ličnog projekta koja bi pružila uvid u jedan osobeniji umetnički senzibilitet, ukoliko postoji razlika između ličnog i onog što zahteva profesionalni angažman. Bogatstvo je neupitan epitet ove izložbe: bogatstvo stilova, tema, raznovrsnost tehnika, raznolikost uticaja i senzibiliteta. Ovo je izložba u kojoj svako može nešto naći za sebe.”

Hercegnovski strip festival osnovan je 2007. godine, a već od najranijih izdanja uspeo da kao specijalne goste privuče umetnike svetskog renomea. U međuvremenu izlazi iz regionalnih okvira, zadobija ogromnu medijsku pažnju i stiče zvanje Festivala od posebnog značaja za grad te postaje jedna od najatraktivnijih destinacija Jugoistočne Evrope za ljubitelje devete umetnosti.

Hercegnovski strip festival svake godine ugosti dvanaest novih specijalnih gostiju i ima oko šezdeset umetnika povratnika na festival. Celodnevni programi se svakog od šest festivalskih dana održavaju na različitim lokacijama u gradu, a završavaju se živim muzičkim programima i afterpartijem. Programi uključuju izložbe, crtanje za fanove, crtanje na majicama, potpisivanje, prezentacije, panel diskusije, projekcije, akciju strip u boci, itd.  Za svoj doprinos razvoju odnosa dvaju zemalja, Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori dodelila je Udruženju ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“ nagradu „Caravaggio“ dok je Novosadski Sajam 2019. HSF-u dodelio zlatnu medalju za vrhunski kvalitet manifestacije.