Oduzeti sebi jutro novoga dana, nepopravljiva je greška.

   Jutro je uvod u vašu knjigu dana. Ono vas potseća na najvažniju stvar u vašem i bilo čijem životu, ono je vaš nenajavljeni i jedini svedok, svedok nad svedocima, koji sa sigurnošču potvrduje nepobitnu istinu, činjenicu iznad svih drugih, za svako živo biće najbitniju na svetu;

  Živi ste!

  Držite se toga saznanja, ne ispuštajte ga, volite sebe kroz tu spoznaju, učinite sebi i drugima najviše što možete od sebe, podelite se na stotine korisnih celina, napišite ili pamtite koliko ste značajni svima, a i vama, koliko neophodni da bi oni, a i vi, funkcionisali i živeli normalno.

   Vodite svoju knjigu dana. Pišite je ili nosite u mislima. Ona je svedok vašeg nepobitnog prisustva na ovome svetu.

  I pokušajte i pokušavajte da to dokažete i govorite sebi ceo dan tu neporecivu činjenicu:

   Ja postojim!

  I ne budite mrzovoljni, ljuti, nezadovoljni od rane zore.     

  Ako ste zaslužili nastupajući dan, a jeste, čim ste svesni svoje prisutnosti u njemu, onda budite prijatelj sa njim, budite neko ko će mu pružiti gostoprimstvo, sačekati ga baš onako kako zaslužuje neko voljen.

   Vi znate šta vaše jutro voli, jer je ono deo vas, jer ste to vi i tu pogodbe nema. Ako voli(te) limunadu  i  kafu, recimo, pripremite ih sa radošću.

   I krenite zajedno u novi dan. Vaše jutro i vi. Otvorite svoj dnevnik ili razmislite, upišite ili memorišite, koju reč o onome što vas tišti, požalite se svome jutru ili pohvalite se nečim što se desilo dobro, ili napravite plan  zajedno, vaše jutro i vi za predstojeći zajednički dan.

   I ne dajte nikome svoje jutro Ako ga pak, delite sa nekim, i ako u tome zajednički uživate,  prihvatite takvu soluciju. Vaše jutro biće još raskošnije i lepše, jer neko je uz vas, da učestvuje u uvodu vaše  knjige dana, a to nije činjenica,  koju treba prevideti ili zanemariti.

   No bez obzira, da li ste sami ili sa nekim, vaše jutro je, ipak, samo vaše i ničije više. Zato pažljivo postupajte sa njim da ne odustane od dalje saradnje sa vama, da ne digne ruke od svoga i vašeg dana, da ne pokvari svoj i vaš dan vašom nepažnjom i nemarnošću.

   Učestvujte u svom jutru, svom snagom i svim srcem. Uzvratiće vam višestruko.

   Nagradiće vas svojim i vašim lepim danom.

   Dobro jutro!

Divčibare, 15. jul 2021.

Ljiljana Pantelić Novaković

Živi i radi u Beogradu, gde je završila Tehnološko–metalurški fakultet i upisala magistarske studije. Govori ukrajinski, ruski i nemački. Putuje, piše i objavljuje pod svojim imenom, kao i pod različitim pseudonimima: eseje, pesme, priče, književne kritike, putopise, fotoreportaže, kratke – separat romane i prevode. Dobila je nekoliko prvih i drugih nagrada na Međunarodnim konkursima u Srbiji i Makedoniji za eseje, putopise i pesme.
Nema objavljeno autorsko delo.

One thought on “LJILJANA PANTELIĆ NOVAKOVIĆ: JUTRO NOVOG DANA”
  1. Divan tekst o značaju jutra kojeg običan čovjek, nažalost, zbog brzog tempa života, nije ni sam svjestan. Život upravo i čine ,,male stvari“, a jedna od njih je, svakako, ljepota jednog sasvim običnog ili neobičnog jutra. Jutro nosi simboliku rađanja, rođenja nečeg novog, samog života, i kako je autorka napisala ,,uvoda u knjigu dana“ te je potrebno uživati u bojama i mirisima jutra na pravi način, uz omiljenu jutarnju kaficu,sok ili novine koje redovno čitamo i prelistavamo… To su ti mali a lijepi rituali koji našem savremenom životu daju puni smisao i dugine boje, jer, ako umijemo da uživamo u blagodetima jutra, znači- Živi smo!!!

Comments are closed.