Film

Međunarodna premijera filma “Usekovanje” na Moskovskom filmskom festivalu

Fotografije: Košutnjak film, Akademija umetnosti

U glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije u Moskvi biće prikazan “Usekovanje” u režiji Siniše Cvetića, film koji je nastao zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije

Moskovski filmski festival ove godine biće održan po 44. put, ali u izmenjenom terminu – od 26. avgusta do 2. septembra, a deo glavnog takmičarskog programa, uz šest drugih filmova, biće i srpski dugometrražni igrani film “Usekovanje” u režiji mladog Siniše Cvetića, a po scenariju Davida Jovanovića. U pitanju je međunarodna premijera ovog ostvarenja nastalog zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

“Usekovanje” predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnihtajni i sukoba.

Uz Cvetića i Jovanovića autorsku ekipu filma čine: Marko Milovanović (direktor fotografije), Tihomir Dukić i Marko Tisovec (montažeri), Luka Broćić (kompzitor), Bojan Jovanović (scenograf), Snežana Karl (kostimografkinja), Nebojša Stojanović (snimatelj zvuka), Nebojša Zorić, Velibor Hajduković (dizajn i miks zvuka), Nataša Bošković (maskerka). Film je realizovan u produkciji “Košutnjak filma”, producent filma je Zoran Janković, umetnički direktor Slobodan Terzić, a direktorka filma Višnja Nikitin.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

U selekciju kratkog metra na moskovskom festivalu međunarodnog i takmičarskog karaktera, A kategorije, uvršten je i diplomski film “Sami zajedno” Aglaje Filipović, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.

U ovom dvadesetominutnom filmu glume Jovana Dragaš i Vladimir Gvojić, a sinopis otkriva sledeće: vraćajući se kući Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu. Zbog nepredvidivih okolonosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu. Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost.

Saopštenje produkcijske kuće Art & Pocorn povodom termina prikazivanja filma „Nije loše biti čovek“ na festivalu u Vrnjačkoj Banji

Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ (ponedeljak u 16h!), mislili smo da je u pitanju samo rezulatat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala.

Nismo hteli da reagujemo ne želeći da im pridajemo veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije. Nismo shvatali tendencioznu razmeru unižavanja autora kojima je Festival posvećen.

Po odbijanju nekih naših kolega da prihvate takvo poniženje, kao i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda našim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatili smo da je potrebno da javno tražimo da organizatori koriguju termin prikazivanja filma autora Dušana Kovačevića.

Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom „Jedini pravi festival filmskog scenarija“, Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti – iz oblasti filmske umetnosti.

Imajući ovu činjenicu u vidu, kao i neosporni kvalitet filma „Nije loše biti čovek“ koji je okupio ekipu najvećih srpskih filmskih glumaca i autora, molimo organizatore da nas u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, kako bi isti bio prikazan publici koja to zaslužuje.

Takođe osećamo potrebu da obavestimo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske estival čine filmovi a ne birokratija.

Miroslav Mogorović, producent

O filmu „ SVE(T)na leđima žene“

Autor fotografije – Ivan Jovanović

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o seksizmu u razgovoru sa Mirjanom Karanović, u produkciji Nove mreže iz Niša, biće na otvaranju Nišville jazz TEATARSKOG festivala u petak 5. avgusta u 19.30 u sali Oficirskog doma. Ulaz je slobodan.

O svom iskustvu na temu seksizma i rodne ravnopravnosti u svakodnevnom životu i medijima, kroz dokumentarni film „SVE(T) na leđima žene“ govori višestruko nagrađivana srpska glumica i rediteljka Mirjana Karanović. Ona ukazuje na predrasude i stereotipe patrijahalnog društva sa kojima se svakodnevno susreću žene na ovim prostorima.

Cilj filma koji je deo projekta “Seksizam u svakodnevnom životu i medijima” je podizanje svesti i bolja informisanost građanki i građana na jugu Srbije o rodnim stereotipima u medijskom prostoru i svakodnevnom životu kroz pojam seksizma.

Nakon prikazivanja u Nišu, ovaj film videće i publika u Hrvatskoj na medijskom festivalu u Fažani (Istra) koji ove godine ima temu žene i mediji. U planu je prikazivanje filma i na ostalim festivalima u Srbiji, regionu i Evropi.

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Kreatorke dok. filma su Branislava Jovanović i Maja Mitić

Režija: Maja Mitić

Produkcija: Branislava Jovanović

Montaža: Darko Ković

Kamera: Marija Momić i Bojan Marojević

Zvuk: Filip Tančić

Muzika: Nebojša Vojvodić

Fotograf: Ivan Jovanović

Na snimanju filma “Heroji Halijarda”

Fotografije: Đorđe Bajić; Contrast Studio / Srđan Stevanović (Starsportphoto ©)

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić prisustvovao je snimanju novog igranog filma Radoša Bajića, ratne drame inspirisane akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, koja se odigrala pred kraj Drugog svetskog rata, u leto 1944. godine

Snimanje dugometražnog igranog filma “Heroji Halijarda” u režiji Radoša Bajića završeno je nedavno, a pred kraj snimanja ekipu je posetio direktor Filmskog centra Srbije Gordan Martić tokom rada u naselju Pranjani u okolini Gornjeg Milanovca. Prva klapa ovog ambicioznog ratnog filma, nakon tri godine opsežnih priprema, pala je prošle godine, a uigrana filmska ekipa realizuje “Heroje Halijarda” u produkciji filmske kuće “Contrast Studios” (koproducent je Telekom Srbija), uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine.

U izjavi za sajt FCS-a Radoš Bajić je rekao da je izuzetno ponosan što je uspeo da za svoj projekat obezdedi potrebnu podršku. “Nijedno filmsko delo koje pretenduje na kvalitet ne može da se napravi na brzinu. Brzo je kuso. Neophodan je dug period akumulacije, trpeža i stvaranja kako bi sve ispalo kako treba, bez prečica i lakih rešenja. Zato sam veoma zahvalan Filmskom centru Srbije koji nas je podržao na konkursu, baš kao i Pokrajinskoj Vladi koja je takođe prepoznala potencijal našeg projekta. Nakon toga su se pridružili RTS, Telekom i drugi partneri. Bio je to jedan prirodan tok stvari, ništa nije rađeno ishitreno, već postupno i promišljeno.”

Snimanje je teklo po planu i u domaćinskoj atmosferi, a na autentičnoj lokaciji u Prenjanima snimljena je jedna od ključnih scena, o čemu reditelj Bajić govori: “Danas je gotovo pa devedeseti snimajući dan i nastavlja se jedna velika borba, jedna velika bitka. Ovo je projekat koji po svojoj temi i obimu predstavlja nešto najambicioznije na čemu sam u svojoj gotovo pa pedesetogodišnjoj karijeri radio – kako u produkcijskom, tako i u autorskom smislu. Tek ćemo videti kako će film odjektnuti, ali već sada mogu da tvrdim da će ‘Heroji Halijarda’ biti kruna moje karijere. Imamo više od 200 objekata, 120 glumaca, 6.000 statista… Imajući u vidu svu tu ambiciju, budžet je skroman, ali mi se junački borimo za svaki kadar.”

Predvođeni scenaristom i rediteljem Radošem Bajićem, tim ovog ambicioznog projekta čine: koscenaristi Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević, direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, scenografkinja Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, maskerka Mirjana Stevović, kompozitori Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević… Izvršni producenti su Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić i Predrag Jočić.

“Moja velika sreća je što pored sebe imam zbilja sjajnu ekipu, to su sve divni ljudi i vrsni profesionalci i na najboljem smo putu da napravimo nešto zaista značajno i dobro”, uverava Bajić i dodaje: “Trudili smo se da budemo što tačniji. Vodilo se računa o detaljima: kostimograf Boris Čakširan je pazio na svako dugme na uniformama, Engleze nam igraju Englezi, Amerikanci igraju Amerikance, snimamo na autentičnim lokacijama… Ovo je projekat koji ima briljantnu scenografiju, čarobnu fotografiju, kostim doveden do perfekcije… Sada je do mene da pružim svoj rediteljski maksimum, sve to spojim i prikažem na pravi način. Ono što je sigurno jeste da snimamo jedan veoma ozbiljan film na koji ćemo svi biti ponostni.”

Na pitanje šta možemo očekivati od filma u vizuelnom pogledu, direktor fotografije (i izvršni producent) Predrag Jočić je sa sajt FCS-a odgovorio: “Prevaziđeno je sve ono što sam očekivao čitajući scenario i tokom priprema. Svi elementi filma, uključujući tu scenografiju, kostim i broj statista, predstavljaju pomak od onoga što smo do sada radili i ovo je svakako naš najzahtevniji projekat. Mislim da smo u potpunosti pogodili svaki detalj i da smo prevazišli sebe, pa samim tim i sva naša očekivanja. Što se vizuelnih referenci tiče, izuzetno mi se dopao “Greben spasa” (Hacksaw Ridge) u režiji Mela Gibsona, pa sam želeo da, posebno u scenama ratnih sukoba, postignem sličan vizuelni efekat i u ‘Herojima Halijarda’, naravno uz nadogradnju i moj lični autorski pečat.”

U filmu “Heroji Halijarda” i TV seriji “Vazdušni most” (koja je snimana kad i film) glume: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Đorđe Marković… Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu sačinjava veliki broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja, a među njima Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič i drugi.

Na simanju smo razgovarali sa Nikolom Rakočevićem koji u “Herojima Halijarda” glumi lik Mirka Jovića. “Moj lik nije istorijska ličnost”, započinje priču Rakočević i pojašnjava: „Član je porodice Jović oko koje se i vrti priča čitavog filma. Na primeru Jovića možemo da vidimo kako geopolitička situacija i sile utiču na živote jedne srpske porodice. Pripreme za snimanje bile su veoma obimne i ozbiljne. Za potrebe ‘Heroja Halijarda’ sam naučio da jašem konja i tokom dve godine sam išao na oko 50 časova jahanja. Pucali smo iz pušaka i mitraljeza, što sve zahteva deteljne pripreme i usklađivanje.”

U središtu igranog filma “Heroji Halijarda” je ratna drama, priča koja je inspirisana akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod kodnim imenom “Operacija Halijard”, koja se odigrala pred kraj Drugog svetskog rata, u leto 1944, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora.

“Za neke će heroji iz naslova biti američki piloti koji su nakon bombardovanje Hitlerovih rafinerija nafte u Rumuniji morali prinudno da slete na našu teritoriju, dok je moj autorski akcenata na srpskom narodu”, objašnjava Radoš Bajić svoj pristup temi i dodaje: “Ovo nije tipični ratni spektakl. U središtu je jedna duboka priča data kroz sudbine glavnih junaka, tipičinih predstavnika našeg naroda. Naš narod je tada, predovođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini i đeneralom Mihailovićem, izveo čudo.”

Bajić još ukazuje: “Sa ove ovde poljane spašeno je 508 mladića čiji jezik oni koji su ih spasavali nisu razumeli. To je ujedno i najveća pojedinačna akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovastva. Amerikanci bi od ove teme pravili komercijalni spektakl. Mi smo imali neke kontakte sa američkim producentima, ali smo od toga odustali zato što su oni hteli da naprave priču o tome kako je Rambo pao ovde i kako je on sve to organizovao. Ne! Ovu priču je izneo bosnogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramtičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu. U tim i takvim uslovima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena.”

Filmu “Heroji Halijarda” sledi zahtevna i opsežna postprodukcija. Bioskopska premijera filma očekuje se tokom jeseni 2023. godine, a nakon toga će na programima Radio televizije Srbije i Superstar kanala Telekoma Srbija biti prikazana i TV serija “Vazdušni most” od šest epizoda.

Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

28. Sarajevo Film Festivala

Foto: SFF promo

Američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominovan za Oscara®, bit će počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival će 15. augusta odati počast Eisenbergu dodjelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET, Eisenbergovog rediteljskog dugometražnog prvijenca, u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Jesse Adam Eisenberg rođen je 5. oktobra 1983. godine u Queensu, New York. Pohađao je New School University, New York, gdje je studirao liberalne umjetnosti, s fokusom na demokratiju i kulturni pluralizam. Studirao je i u The New School u njujorškom Greenwich Villageu.

Filmovi u kojima je Eisenberg ostvario uloge su: ROGER DODGER, THE SQUID AND THE WHALE, ADVENTURELAND, ZOMBIELAND, THE SOCIAL NETWORK, NOW YOU SEE ME, THE DOUBLE, NIGHT MOVES, THE END OF TOUR, AMERICAN ULTRA, LOUDER THAN BOMBS, BATMAN V. SUPERMAN, NOW YOU SEE ME 2, CAFÉ SOCIETY, JUSTICE LEAGUE, THE HUMMINGBIRD PROJECT, THE ART OF SELF DEFENSE, ZOMBIELAND: DOUBLE TAP, RESISTANCE, VIVARIUM i WILD INDIAN.

U predstojećem periodu, Eisenberg će igrati glavnu ulogu Tobyja Fleishmana u FX limitiranoj seriji FLEISHMAN IS IN TROUBLE zasnovanoj na istoimenom bestseleru Taffy Brodesser-Akner.

Eisenberg je napisao četiri drame, među kojima je i “The Spoils”, čija je izvedba imala rekordnu prodaju na West Endu. Napisao je drame “The Revisionist” i “Asuncion”, u kojima je igrao uz Vanessu Redgrave. Njegova predstava “Happy Talk” u kojoj igraju Susan Sarandon i Marin Ireland izvedena je u aprilu 2019. godine u Signature Theater u New Yorku.

Eisenberg je čest saradnik The New Yorkera, autor je zbirke priča „Bream Gives Me Hiccups“, objavljene u izdanju Grove Pressa, i audioknjige „Nakon što spasiš svijet“ u izdanju Audible Originala, koja je osvojila Nagradu za najbolje originalno djelo na Audie Awardsu 2021. godine.

Eisenbergov rediteljski prvijenac NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET, naslov koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine, uz sjajne kritike. Prikazan je u programu Sedmice kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Šesto izdanje programa Pretpremijere Serije sa šest dramskih serija iz četiri zemlje regije

Foto: SFF promo


Igrane serije prikazane na prethodnim izdanjima Pretpremijera Serija, programa Sarajevo Film Festivala, zabilježile su uspjehe na domaćem i na međunarodnom tržištu. Neke od njih stručni žiri nominirao je za ovogodišnje nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje s nestrpljenjem očekujemo.  

Ovogodišnji program Pretpremijere Serije 28. Sarajevo Film Festivala predstavlja pomno izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika Festivala moći će pogledati pretpremijere prve dvije epizode šest dugoočekivanih regionalnih dramskih serija. Svaku od ovih vrhunskih produkcija karakterizira zanimljiva radnja i izuzetna regionalna glumačka postava. Dramske serije predstavljene u programu Pretpremijere Serije takmiče se za UniCredit nagradu publike.

“Regionala produkcija high-end serija je u porastu. Rezultat je vidljiv i u ovogodišnjoj selekciji, šestog po redu izdanja Pretpremijera Serija, gdje s ponosom predstavljamo rekordan broj od čak šest serija iz četiri zemlje regije. Različite su tematski, stilski i žanrovski. No, bilo da ste ljubitelji krimića, komedije, misterije ili drame, sigurno ćete u ovoj selekciji pronaći bar jednu seriju koja će vas oduševiti. S nestrpljenjem ćete čekati jesen da vidite i druge epizode“, izjavila je Tina Hajon, selektorica programa Pretpremijere Serije.

Razgovori s ekipom Pretpremijera Serija otvoreni za medije održavat će se svakog dana u 16 sati na Festivalskom trgu.

KOTLINA

BH I 2022 I 100’ I DRAMSKA SERIJA, S01E01, S01E02

Kreatori: Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo

Uloge: Feđa Štukan, Boris Ler, Ida Keškić, Mario Knezović, Vedrana Božinović, Izudin Bajrović, Admir Šehović, Alban Ukaj

Scenarij: Amra Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin, Adnan Lugonić, Danis Tanović

Producenti: Sedin Kahriman za BH Telecom i BH Content Lab, Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo za SCCA/pro.ba

Režija: Danis Tanović, Aida Begić

Produkcija: SCCA/pro.ba za BH CONTENT LAB, BH Telecom

Nakon što je tijelo pronađeno u Zemaljskom muzeju, viši inspektor Edib Pašić zaranja duboko u današnje Sarajevo kako bi pronašao vrijedan nestali artefakt, te dokazao sebi da grad, koji je nekad volio i nikad nije pronašao snagu da ga napusti – i dalje postoji.

MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2

SR I 2022 I 110’ I DRAMSKA SERIJA, S02E01, S02E02

Kreator: Gordan Kičić

Uloge: Gordan Kičić, Nina Janković Dičić, Lena Lazović, Nebojša Ilić, Vojin Ćetković, Jelena Gavrilović, Amila Terzimehić, Katrina Gojković, Aleksej Bjelogrlić, Aleksandar Đurica, Stefan Bundalo, Tijana Marković
Scenarij: Gvozden Đurić, Marko Manojlović, Gordan Kičić

Producenti: Gordan Kičić, Snežana van Houwelingen

Režija: Gordan Kičić, Mina Đukić, Marko Manojlović

Produkcija: Filmkombajn, RTS

Veljko dobiva vijest da mu je otac umro. Po povratku u Beograd otkrivaju se mnoge porodične istine i on ostaje duže nego što je prvobitno planirao. Serija prati emocionalna previranja i krizu porodice, koja kulminira ozbiljnim promjenama u načinu života.

METROPOLITANCI

HR I 2022 I 104’ I DRAMSKA SERIJA, S01E01, S01E02

Kreator: Dario Vince

Uloge: Rene Bitorajac, Dejan Aćimović, Dijana Vidušin, Nataša Janjić, Linda Begonja, Siniša Popović, Roko Sikavica, Filip Juričić, Barbara Nola, Ljubica Jović

Scenarij: Dario Vince, Saša Podgorelec

Producent: Dario Vince

Režija: Igor Šeregi

Produkcija: Ring produkcija d.o.o. za HRT

Godinu i po nakon snažnog potresa i izbijanja pandemije, u rubno gradsko naselje doseljavaju stanari starog centra grada teško oštećenog od potresa. Među ljudima iritiranim razlikama i promjenama množe se sukobljavanja, a najveće će postati ono između idealista Petra koji želi mir i saradnju među ljudima, i pragmatičnog Pavića, koji u novoj situaciji vidi priliku za dobru zaradu.

PAD

SR I 2022 I 100’ I DRAMSKA SERIJA, S01E01, S01E02

Režija: Bojan Vuletić

Uloge: Milan Marić, Jovan Veljković, Krešimir Mikić, Dejan Cicmilović, Dubravka Drakić, Petar Novaković, Ljuba Bandović, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Miodrag Krčmarik, Kemal Rizvanović, Boris Isaković, Vahid Džanković, Izudin Bajrović, Svetozar Cvetković, Dragan Marinković, Mima Karadžić

Scenarij: Bojan Vuletić, Petar Mihajlović

Producent: Ivana Miković

Produkcija: Firefly productions

Kako je postao učesnik u dvostrukom ubistvu, mladi i popularni glumac završava iza rešetaka ozloglašenog zatvora u Crnoj Gori, gdje važe pravila potpuno suprotna od onih u „vanjskom svijetu“.

TRIGRAD

SL I 2022 I 100’ I DRAMSKA SERIJA, S01E01, S01E02

Režija: Sonja Prosenc

Uloge: Marko Mandić, Katarina Stegnar, Gaber Trseglav, Mirjam Korbar, Jernej Kogovšek

Scenarij: Gregor Fon, Nina Zupančič, Sonja Prosenc

Producent: Jani Virk

Produkcija: RTV Slovenia

Kada stranac stigne u izolirano selo u idiličnim Alpama kao novi vlasnik „zabranjenog dijela“ šume, poslovni interesi i pohlepa sukobljavaju se s drevnim vjerovanjima u svetost šume.

U KLINČU

SR I 2022 I 100’ I DRAMSKA SERIJA, S01E01, S01E02

Kreatori: Aljoša Ćeranić, Miloš Avramović

Uloge: Mihajlo – Vojaž Veruović, Branka Katić, Nikola Kojo, Đorđe Mišina, Ivana Zečević, Anita Ognjanović, Teodora Dragićević, Svetlana Bojković, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić, Miloš Petrović

Scenarij: Ivan Stančić, Dušan Bulić, Filip Vujošević, Slaviša Pavlović

Producenti: Aljoša Ćeranić, Miloš Avramović

Režija: Danilo Bećković, Nebojša Radosavljević

Produkcija: Režim / RTS

Dvadesetogodišnji mladić na životnoj prekretnici pokušava balansirati između očekivanja svog oca, ambicija svoje majke, vlastitih teško ostvarivih ambicija i ljubavi kojoj se bliži neizbježni kraj.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.


Ulaznice

Online ulaznice za filmove u programu Sarajevo Film Festivala su u prodaji od danas, 1. augusta od 15 sati na web stranici Sarajevo Film Festivala (www.sff.ba). Prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje od ponedjeljka, 8. augusta od 10 sati.

Press Office

Sarajevo Film Festival

press@sff.ba

+387 33 209 411

Svetska premijera hrvatsko-srpske koprodukcije “Garbura” u San Sebastijanu

Foto: Stilovi iz filma

Hrvatsko-srpska koprodukcija “Garbura”, debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Josipa Žuvana, imaće svetsku premijeru na predstojećem 70. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, kao i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, programa MEDIA, fonda Eurimages i HRT-a. Ostvarenje “Garbura” će na festivalu A kategorije u San Sebastijanu biti prikazano u selekciji “Novi reditelji”.

Prema sinopsisu filma, Antonije i Nikola su dvanaestogodišnjaci koji žive kuća do kuće u makadamskom naselju, i koji se zabavljaju paljenjem karabita, pa sve to snimaju i postavljaju snimke na internet, nadajući se da će imati milionske preglede poput drugih jutjubera. Njihove porodice su u dugogodišnjoj svađi i nije im drago što se dečaci druže, što dovodi do komplikacija. Glavne uloge u filmu tumače Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin.

Producent filma “Garbura” je Damir Terešak (Maxima Film), a koproducentkinja je Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions). Ekipu filma, pored Žuvana, čine: direktor fotografije Tomislav Sutlar, scenografkinja Petra Poslek i kostimografkinja Katarina Pilić.

Uz koproducentkinju Nikolinu Vučetić Zečević, u srpskom delu ekipe su maskerka Jasmina Lilić, šminkerka Aleksandra Mitić, snimatelj i dizajner zvuka Zoran Maksimović, mikorman Ognjen Obradović, dok je beogradski studio Digital mono radio postproduckiju zvuka. U glumačkoj podeli je i srpski glumac Ljubomir Bandović koji tumači jednu od ključnih uloga, lik Zorana.

Predstavljamo Takmičarski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala

U Takmičarski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je 8 filmova: 4 filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, a 4 regionalnu premijeru.

“Regionalna kinematografija je izuzetno raznovrsna, i sve je raznovrsnija iz godine u godinu. Tako je i ova selekcija od osam naslova upravo to: bogatstvo tema, likova, pristupa, stilskih izbora, estetika i ono što je najvažnije, predstavlja pluralnost mišljenja što je možda i najvažnija njena odlika. Mislim da svi filmovi pozivaju na diskusiju, hrabro otkrivaju svoje stavove i govore o bitnim aspektima današnjice bez obzira kada se priče filmova zaista odvijaju. Ova godina posebna je po tome što u našu regionalnu porodicu prihvatamo i kinematografiju Ukrajine, čiji stanovnici preživljavaju najteže dane u proteklih nekoliko mjeseci”, kaže o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić.

Predstavljamo 8 filmova iz Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI IGRANI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 16.000 € sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € obezbjeđuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SVJETSKE PREMIJERE

BALADA

Bosna i Hercegovina, 2022, 120 min.

Režija: Aida Begić

Uloge: Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović

Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka djevojčice Mile (8), se poslije deset godina bračnog života vraća kod svojih. Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

ČOVJEK OD DJELA / OAMENI DE TREABĂ

Rumunija, Bugarska, 2022, 105 min.

Režija: Paul Negoescu

Uloge: Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir, Annemarie Chertic

Ilie, šef policije u malom gradu, sebi želi obezbijediti ugodan život, ali napravi jedan pogrešan izbor.  Već u srednjim godinama života i otuđen, Ilie osjeća potrebu da bude dio nečega – da posadi voćnjak ili čak izgradi kuću. Iako se u selu dešavaju čudne stvari, Ilie vidi samo ono što mu odgovara. Kolaps nastaje u trenutku kada se Ilie uključi u seoska zbivanja. U nedostatku rješenja, Ilie pokušava biti nešto što nikada nije bio: borac za pravdu koji hapsi sve koji su to zaslužili.

JAHAČI / JEZDECA

Slovenija, Hrvatska, Srbija, Italija, Bosna i Hercegovina, 2022, 110 min.

Režija: Dominik Mencej

Uloge: Nikola Kojo, Timon Sturbej, Petja Labovic, Anja Novak

Slovenija, proljeće 1999. Dva prijatelja iz maloga sela odluče pretvoriti svoje mopede u čopere i krenuti na put. Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku – zemlje koje su se netom otcijepile od Jugoslavije – prati ih mlada, odbjegla žena misteriozne prošlosti i stari bajker koji je obišao svijet u potrazi za slobodom, ali još je nije pronašao. Kroz zajednička iskustva, oni jedni drugima i sami sebi postavljaju izazove koji prekidaju njihove veze sa prošlošću i otvaraju put za nešto novo. Ali taj put je prevrtljiv i, uz iznenadnu smrt jednog od saputnika, stavlja prijateljstvo na kušnju i suočava ih sa bolom koji ne mogu podnijeti osim ako ne pronađu nekoga koga za nju mogu okriviti.

ŠEST SEDMICA / HAT HÉT

Mađarska, 2022, 95 min.

Režija: Noémi Veronika Szakonyi

Uloge: Katalin Román, Zsuzsanna Járó, Lana Szczaurski, Móni Balsai, András Mészáros, Kitti Keresztesi, Katalin Takács, Anna Györgyi

Buntovna tinejdžerka Zsófi živi u stančiću s mlađom sestrom Mesi i nestabilnom majkom Beom. Zsófi je prekasno shvatila da je trudna, te je odlučila da će, nakon što se porodi, dijete dati na usvajanje neplodnom paru. Bea ne može prihvatiti kćerkinu odluku, ali ne shvata da ni ona ni njeni životni uslovi nisu podobni za novorođenče. Zsófi se oduvijek morala ponašati kao odrasla osoba, raditi i umjesto majke donositi razumne odluke za sebe i sestru. Još pohađa srednju školu i jedino što je zanima jeste karijera igračice stonog tenisa, na čemu naporno radi. Uz pomoć socijalne radnice priprema se za davanje djeteta na usvajanje. Prema zakonu, nakon poroda ima šest sedmica da se predomisli i zatraži povratak djeteta. Čini se da je u stanju odlučno kontrolisati svoje emocije i nastaviti prema ciljevima koje je sebi postavila. Istovremeno, njen majčinski instinkt se produbljuje i počinju je obuzimati sumnje te polako počinje preispitivati vlastitu odluku.

REGIONALNE PREMIJERE

KLONDIKE

Ukrajina, Turska, 2022, 100 min.

Režija: Maryna Er Gorbach

Uloge: Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina    

Juli 2014. Irka i Tolik, koji očekuju uskoro rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice sa Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvoga djeteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenje aviona MH17 nedaleko od njihovog sela. Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je bijesan jer sumnja da su njih dvoje izdali Ukrajinu. Irka odbija da bude evakuirana čak i nakon što vojska okupira selo i pokušava izmiriti svoga brata i svoga muža tako što ih zamoli da zajedno renoviraju njihovu bombardovanu kuću.

KORSET / CORSAGE

Austrija, Luksemburg, Njemačka, Francuska, 2022, 113 min.

Režija: Marie Kreutzer

Uloge: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner, Colin Morgan

Imperatorica Elizabeta Austrijska slavljena je zbog svoje ljepote i uspostavljanja modnih trendova. Ali „Sisi“ 1877. slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je da sve više steže korzet. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču. Elizabeta putuje u Englesku i Bavariju, gdje posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje u potrazi za uzbuđenjem i svrhom njenog mladog života. Svjesna da je čeka budućnost puna strogo ceremonijalnih obaveza, Elizabeta se pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža i smišlja plan kako da zaštiti vlastitu zaostavštinu.

SERVIAM – JA ĆU SLUŽITI / SERVIAM – ICH WILL DIENEN

Austrija, 2022, 106 min.

Režija: Ruth Mader

Uloge: Maria Dragus, Petra Morze, Udo Samel, Anna Elisabeth Berger

Ženski katolički školski internat u predgrađu Beča, namijenjen bogatoj austrijskoj eliti. Škola opstaje, ali broj vjernika je u opadanju i prostorije na višim spratovima internata su prazne. Direktorica internata, mlada i energična časna sestra, strastveno se bori protiv te propasti. Jedna od njenih omiljenih učenica, dvanaestogodišnja Martha, posvećena je djevojčica koja želi ispaštati grijehe čovječanstva. Uz blagoslov direktorice, Martha dobija kaiš za pokajnike i odvode je na jedan od napuštenih gornjih spratova.

SIGURNO MJESTO

Hrvatska, 2022, 105 min.

Režija: Juraj Lerotić

Uloge: Snježana Sinovčić, Goran Marković, Juraj Lerotić

Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. SIGURNO MJESTO temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji u filmu igra i glavnu ulogu.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

28. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 51 film

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 20 filmova će zabilježiti svjetsku, 8 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 751 film: 160 dugometražnih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih i 140 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, u program je uvrstila 8 filmova, od kojih će 4 imati svjetsku, a 4 filma regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film, selektirala je 22 filma: 8 filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 9 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 10 filmova: 4 će imati svjetsku, 1 međunarodnu, a 5 filmova regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 11 filmova, od kojih će 4 imati svjetsku, 4 međunarodnu, a 3 filma regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

TAKMIČARSKI PROGRAM – IGRANI FILM 2022.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI IGRANI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 16.000 € sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € obezbjeđuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

1. BALADA, Aida Begić (Bosna i Hercegovina, 2022, 120 min.) – svjetska premijera

2. ČOVJEK OD DJELA / OAMENI DE TREABĂ, Paul Negoescu (Rumunija, Bugarska, 2022, 105 min.) – svjetska premijera

3. JAHAČI / JEZDECA, Dominik Mencej (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Italija, Bosna i Hercegovina, 2022, 110 min.) – svjetska premijera

4. ŠEST SEDMICA / HAT HÉT, Noémi Veronika Szakonyi (Mađarska, 2022, 95 min.) – svjetska premijera

5. KLONDIKE, Maryna Er Gorbach (Ukrajina, Turska, 2022, 100 min.) – regionalna premijera

6. KORSET / CORSAGE, Marie Kreutzer (Austrija, Luksemburg, Njemačka, Francuska, 2022, 113 min.) – regionalna premijera

7. SERVIAM – JA ĆU SLUŽITI / SERVIAM – ICH WILL DIENEN, Ruth Mader (Austrija, 2022, 106 min.) – regionalna premijera

8. SIGURNO MJESTO, Juraj Lerotić (Hrvatska, 2022, 105 min.) – regionalna premijera

TAKMIČARSKI PROGRAM – DOKUMENTARNI FILM 2022.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 4.000 € obezbjeđuje Vlada Švicarske

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI KRATKI DOKUMENTARNI FILM

Novčana nagrada u iznosu od 2.000 €

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA

Novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Kraljevina Nizozemska

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

1. DNEVNIK HRISTOVE NEVJESTE / TSCHODENNYK NARECHENOI CHRISTA, Marta Smerechynska (Ukrajina, 2021, 90 min.) – svjetska premijera

2. GOSTI FORTUNE / FORTUNA VENDÉGEI, Mátyás Kálmán (Mađarska, Hrvatska, 2022, 74 min.) – svjetska premijera

3. KALEŽ. O SINOVIMA I KĆERIMA. / O TAHTAI. SAVENDAR TAI SEIANDAR, Cătălina Tesăr, Dana Bunescu (Rumunija, 2022, 83 min.) – svjetska premijera

4. LITURGIJA PROTUTENKOVSKIH ZAPREKA / LITURGY OF ANTI-TANK OBSTACLES, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ukrajina, SAD, 2022, 12 min.) – svjetska premijera

5. SVJETLA SARAJEVA / LIGHTS OF SARAJEVO, Srđan Perkić (Bosna i Hercegovina, 2022, 68 min.) – svjetska premijera

6. TOO CLOSE, Botond Püsök (Rumunija, Mađarska, 2022, 85 min.) – svjetska premijera

7. TVORNICA FILMOVA / THE FILM FACTORY, Silvestar Kolbas (Hrvatska, 2022, 15 min.) – svjetska premijera

8. U HLADU PLATANE / ÇINAR AĞACININ KÖLGƏSINDƏ, Aynur Elgunesh (Azerbejdžan, 2022, 18 min.) – svjetska premijera

9. BABAJANJA, Ante Zlatko Stolica (Hrvatska, 2022, 14 min.) – međunarodna premijera

10. MI,… KOMPOZICIJA / WIR, … KOMPOSITION, Visar Jusufi (Kosovo, Njemačka, 2022, 15 min.) – međunarodna premijera

11. POVLAČENJE / RETREAT, Anabela Angelovska (Sjeverna Makedonija, Njemačka, 2022, 30 min.) – međunarodna premijera

12. VEĆE OD TRAUME, Vedrana Pribačić (Hrvatska, 2022, 91 min.) – evropska premijera

13. ATONALNI SJAJ / ATONALURI GABRZKINEBA, Alexander Koridze (Gruzija, 2022, 67 min.) – regionalna premijera

14. BOLNICA U PROVINCIJI / EDNA PROVINTSIALNA BOLNITSA, Ilian Metev, Ivan Chertov, Zlatina Teneva (Bugarska, Njemačka, 2022, 107 min.) – regionalna premijera

15. JOŠ JEDNO PROLEĆE, Mladen Kovačević (Srbija, Francuska, Katar, 2022, 90 min.) – regionalna premijera

16. KRHKO SJEĆANJE / FRAGILE MEMORY, Igor Ivanjko (Ukrajina, 2022, 85 min.) – regionalna premijera

17. MIKROBIOMI, Stavros Petropoulos (Grčka, 2021, 27 min.) – regionalna premijera

18. LJEPOTA ZVIJERI / BEAUTY OF THE BEAST, Anna Eszter Nemes (Mađarska, Srbija, 2022, 47 min.) – regionalna premijera

19. REBRA, Farah Hasanbegović (Bosna i Hercegovina, Mađarska, Belgija, Portugal, 2022, 9 min.) – regionalna premijera

20. ZA TEBE U NAŠEM GRADU NEMA MJESTA / NIAMASH MIASTO V NASHIA GRAD, Nikolay Stefanov (Bugarska, 2022, 81 min.) – regionalna premijera

21. ŽIVJETI ZAJEDNO / ZUSAMMENLEBEN, Thomas Fürhapter (Austrija, 2022, 90 min.) – regionalna premijera

22. MUZEJ REVOLUCIJE, Srđan Keča (Srbija, Hrvatska, Češka Republika, 2021, 91 min.) – bh. premijera

TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM 2022.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI KRATKI FILM –  kvalifikacioni film za prijavu za nagradu Oscar®

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

KANDIDATURA ZA NAGRADU EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE U KATEGORIJI NAJBOLJI KRATKI FILM

1. AFRIKAT / AFFRICATE, Anna Gyimesi (Mađarska, 2022, 26 min.) – svjetska premijera

2. BANIJA / MY NEIGHBOUR WOLF, Nebojša Slijepčević (Hrvatska, Srbija, 2022, 17 min.) – svjetska premijera

3. TIHO JE OVDJE. / POKY TUT TYKHO., Novruz Hikmet, Olena Podolianko (Ukrajina, 2022, 12 min.) – svjetska premijera

4. ZAJEDNO, SAMI / BIRLIKTE, YALNIZ, Kasım Ördek (Turska, Francuska, 2022, 20 min.) – svjetska premijera

5. ALBA VULVA, Dorka Vermes (Mađarska, 2022, 16 min.) – međunarodna premijera

6. I TAKO JE ZAVRŠILO LJETO / TAKO SE JE KONČALO POLETJE, Matjaž Ivanišin (Slovenija, Mađarska, Italija, 2022, 13 min.) – regionalna premijera

7. NA KSEREKSOVOM TRONU / STON THRONO TOU XERXI, Evi Kalogiropoulou (Grčka, 2022, 15 min.) – regionalna premijera

8. NAOPAKO / AMOK, Balázs Turai (Mađarska, Rumunija, 2022, 15 min.) – regionalna premijera

9. NOVAC I SREĆA / MONEY AND HAPPINESS, Ana Nedeljković, Nikola Majdak Jr. (Srbija, Slovenija, Slovačka, 2022, 10 min.) – regionalna premijera

10. PET POSLIJEPODNE KRAJ MORA / 5PM SEASIDE, Valentin Stejskal (Grčka, Austrija, 2022, 26 min.) – regionalna premijera

TAKMIČARSKI PROGRAM – STUDENTSKI FILM 2022.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 1.000 € obezbjeđuje Vijeće za regionalnu saradnju

1. ČEKAJ ME OVDJE / ČEKAJ ME OVDE, Aleksa Borković (Srbija, 2022, 13 min.) – svjetska premijera

2. KIŠNI DJEČAK / RAINBOY, Sandra Marić (Bosna i Hercegovina, 2022, 4 min.) – svjetska premijera

3. MOJ NIKOLA, Martina Marasović (Hrvatska, 2022, 22 min.) – svjetska premijera

4. NIJE ZIMA ZA KOMARCE / IT’S NOT COLD FOR MOSQUITOES, Josip Lukić, Klara Šovagović (Hrvatska, 2022, 29 min.) – svjetska premijera

5. DRUGI KRAJ ULICE / AZ UTCA MÁSIK VÉGE, Kálmán Nagy (Austrija, Mađarska, 2022, 22 min.) – međunarodna premijera

6. HOLLYWOOD, Leni Gruber, Alex Reinberg (Austrija, 2022, 29 min.) – međunarodna premijera

7. MOJA SESTRA I JA / EU ȘI SORA MEA, Theodor Ioniță (Rumunija, 2022, 17 min.) – međunarodna premijera

8. MON AMI, Carina Dasoveanu (Rumunija, 2022, 30 min.) – međunarodna premijera

9. ANALOGIJA PROSTORA / ANALOHIYA PROSTORU, Oleksandr Hoisan (Ukrajina, 2022, 12 min.) – regionalna premijera

10. LUDILO / HAJSZÁLREPEDÉS, Bianka Szelestey (Mađarska, 2021, 22 min.) – regionalna premijera

11. PLUTAJUĆA MAGLA / NYUGVÓ KÖD, Nikolett Fábián (Mađarska, 2022, 5 min.) – regionalna premijera

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film
28. Sarajevo Film Festivala

Reditelj Hilal Baydarov, rediteljica Salome Jashi i umjetnička direktorica festivala Movies that Matter Margje de Koning, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.

Hilal Baydarov

Reditelj, Azerbejdžan

Hilal Baydarov rođen je 1987. godine u Bakuu, Azerbejdžan. Nakon što je diplomirao informatiku, upisao je studij filma u Sarajevu na film.factory (škola u sklopu Sarajevske filmske akademije) koju je osnovao mađarski reditelj Bela Tarr. Baydarovljev debitantski dugometražni film HILLS WITHOUT NAMES, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Montrealu 2018. godine. Iste godine osvojio je nagradu Docu Talents na Sarajevo Film Festivalu za svoj drugi dokumentarni film BIRTHDAY. Njegovi treći, četvrti i peti dokumentarni filmovi WHEN THE PERSIMMONS GREW, MOTHER AND SON i NAILS IN MY BRAIN premijerno su prikazani i osvojili su nekoliko nagrada na hvaljenim filmskim festivalima kao što su Vision du Réel, Sarajevo Film Festival i IDFA. Baydarovljev drugi dugometražni igrani film, IN BETWEEN DYING, premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji Filmskog festivala u Veneciji 2020. godine. Njegov treći dugometražni igrani film, CRANE LANTER, premijerno je prikazan na Tokijskom filmskom festivalu i osvojio je Nagradu za najbolji umjetnički doprinos. SERMON TO THE FISH je njegov četvrti dugometražni igrani film koji će biti premijerno prikazan u konkurenciji na 75. Locarno Film Festivalu.

Salome Jashi

Rediteljica, Gruzija

Salomé Jashi (Tbilisi, 1981. godine) je redateljica i producentica dokumentarnih filmova iz Gruzije. Magistrirala je dokumentarni film na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu (2006) i novinarstvo na Gruzijskom institutu za javne poslove (2003). Njen film TAMING THE GARDEN (2021) premijerno je prikazan na Svjetskom takmičenju dokumentarnog filma Sundance Film Festivala i Berlinale Forumu, a bila je nominirana i za Evropsku filmsku nagradu. Film THE DAZZLING LIGHT OF SUNSET (2016) nagrađen je Glavnom nagradom na Visions du Réel ‘s Regard Neuf takmičenju i drugim festivalima. Ranije ostvarenje BAKHMARO (2011) nominirano je za nagradu Asia Pacific Screen Awards. Bila je stipendistica Nipkow stipendije 2017. godine i DAAD Artists-in-Berlin programa 2020. Članica je Evropske filmske akademije.

Margje de Koning

Umjetnička direktorica festivala Movies that Matter, Nizozemska

Nakon završetka studija, Margje de Koning je 12 godina snimala dokumentarne filmove za različite televizijske kuće. Postala je profesorica na studiju Kultura i mediji (odsjek Film i televizija na Univerzitetu u Amsterdamu), 2004. godine. U augustu 2004. godine postala je odgovorna urednica dokumentarnog programa za 52-minutne dokumentarce. Od januara 2005. godine bila je odgovorna za Televizijski odjel IKON-a, a u januaru 2012. postala je voditeljica programa za TV, radio i nove medije u IKON-u. Od januara 2016. godine IKON je inkorporiran u okviru EO sa Margje de Koning kao odgovornom urednicom dokumentarnih filmova za EO, JDocs i IKONdocs. Od juna 2019. godine Margje de Koning je umjetnička direktorica festivala Movies that Matter.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

29. Festival evropskog filma Palić – 4. Dan

“Vesele devedesete” Lorenca Di Amika De Karvalja i “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Vesele devedesete” reditelja Lorenca Di Amika De Karvalja (van konkurencije) , a od 23h film “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija.

Film “Vesele devedesete” nudi gorkim tonovima obojenu sliku Italije. Ova filmska priča o odrastanju smeštena je u leto 1994. koje će se ispostaviti kao leto ljubavi, privrženosti  i otkrića.

U filmu “Muka mi je od sebe”, glavni protagonisti Signe i Tomas su u nezdravoj vezi, a situaciju dodatno pogoršava Tomasov iznenadni uspeh na umetničkoj sceni i to instalacijom od ukradenih stolica. Kao odgovor, Signe očajnički pokušava da povrati svoj status, stvarajući novu, atraktivnu, ličnost usmerenu na privlačenje pažnje i naklonosti.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Zatrti Franka” Gabora Fabricijusa (17h), i „Luča” Ivice Vidanovića (19h, van konkurencije).

Ostvarenje “Zatrti Franka” smešteno je u 1983. godinu, kada je Budimpešta bila iza Gvozdene zavese. Frank je harizmatični frontmen pank grupe koju je režim zabranio. Odvode ga u policijsku psihijatrijsku bolnicu da ga potpuno ućutkaju, ali Frank čini sve ne bi li se odupro. 

Film “Luča” je kriminalistička drama koja prati potragu za Lučom, ćerkom inspektora tajne službe u penziji, Petra. U traganju za uzrokom njenog nestanka, Petar zalazi daleko u vlastitu prošlost i njegov svet laži počinje polako da se raspada.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Nosorog” Olega Sencova. Film prati mladića sa nadimkom Nosorog, koji devedesetih godina u Ukrajini prerasta iz agresivnog delikventa u ozbiljnog kriminalca.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Park duša” Roberta Odegnala i Ileša Horvata u selekciji “Novi mađarski film. Radnja filma prati bizaran događaj u zoološkom vrtu – muškarac se probudio sasvim nag među krokodilima. Ne seća se kako je tu dospeo, niti se seća prethodne tri godine svog života. Ovaj nastrani slučaj dodeljen je mladoj detektivki i njenom, zrelom za penziju, kolegi alkoholičaru.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Svi naši otkucaji srca povezani su kroz eksplodirajuće zvezde” rediteljke Dženifer Rejnsford. Cunami iz 2011. godine je pozadina ove zapanjujuće odiseje, ispričane kao esej o obnovi ljudi i prirode nakon traume.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “13 minuta” Vita Klusaka. Kroz priče pet bezobzirnih vozača koji su izazvali teške udese film prikazuje koliko je dominantan problem brze vožnje u Češkoj.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Leopolska noć” reditelja Nikona Romančenka, “Gnezdo” (Hlynur Pálmason), “Sejač zvezda” (Lois Patiño), “Prvo radi, pa se igraj” (Brenda Lien), “Sestre” (KUKLA) i “Uspavanka” (Magda Chmielewska)

Kao specijalne projekcije, u utorak 19. jula biće prikazana dva ostvarenja. “Murina” rediteljke Antonete Alamat Kusijanović na programu je od 21h u Bioskopu Abazija na Paliću, a u ovom ostvarenju tinejdžerka Julija, kako bi pobegla od svog nemilosrdnog oca, traži očinsku figuru u njegovom prijatelju bogatašu, tokom zajedničkog odmora na Jadranu. “TikTok za početnike” (Sinema arhipelago 2022), na istoj lokaciji od 15 časova, po prvi put predstavlja program preuzet iz TikTok-a koji publici, koja još nije otkrila ovu aplikaciju, pruža medijski pogled na subkulture istočne Evrope.

Dušan Kovačević: Za pola veka sam radio sa skoro svim domaćim dobitnicima Lifke

Foto: Damir Vujković

Na otvaranju 29. izdanja Festivala evropskog filma Palić, u subotu 16. jula Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji domaćih stvaralaca. Radi se o veoma logičnom izboru imajući u vidu izuzetno plodnu karijeru i uspeh filmova na kojima je ovaj legendarni pisac, scenarista i reditelj radio, čak i daleko van granica naše zemlje.

Premda Kovačevića ne treba posebno predstavljati, prisetimo se da je autor scenarija za klasike filmske umetnosti kao što su “Underground” Emira Kusturice, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, “Sabirni centar” Gorana Markovića, i mnogih drugih. Krajem prošle godine, nakon duže pauze vratio se režiji filmom “Nije loše biti čovek” koji je imao veoma uspešan bioskopski život u domaćim dvoranama.

Povodom nagrade, sa Dušanom Kovačevićem naročito smo se podsetili njegovih iskustava kao i zvanične uloge na samom palićkom festivalu.

Sećate li se vašeg prvog iskustva sa filmskim festivalom na Paliću?

Na Palić sam prvi put došao kao učenik gimnazije iz Novog Sada. Bili smo na mini ekskurziji i tada sam prvi put upoznao Palić i sve što čini taj izuzetno lep kraj zanimljivim. U to vreme se još uvek moglo kupati u jezeru i znam da mi je ostao u izuzetnom sećanju. Kada sam čuo da je osnovan festival na Paliću, to mi je  bilo nekako prirodno i zbog atmosfere, zbog blizine Palića mnogim granicama. Nekako se sam po sebi preporučivao za Festival evropskog filma.

Poslednjih nekoliko godina predsedavate Savetom festivala. Kakvu viziju za festival imate iz te perspektive?

Trudimo se da, koliko je moguće u ovim okolnostima, napravimo što bolji festival. Jeste lepo, ali nije neko veliko iznenađenje, što je 2017. proglašen za najbolji evropski festival. Srbija nije u Evropskoj uniji, a u njoj je najbolji festival, u izuzetno velikoj konkurenciji. Kao što je svima poznato, festival uživa izuzetan respekt u krugovima ljudi koji se bave filmom. Većina se vrlo rado odazove da dođe kao gost ili učesnik.

Ove godine ćemo imati izuzetnu produkciju, za publiku svih uzrasta i svih ukusa. Ima ostvarenja koji su takozvani bioskopski filmovi, ima onih koji su umetnički, za filmske sladokusce, kao i oni za decu. Biće jako lepih filmova i samo s nadam da neće biti kiše, da pokvari sve što je do sad spremljeno.

Radili ste sa mnogim dosadašnjim dobitnicima Lifke. Da li ste u tom smislu možda i očekivali ovo priznanje?

Iskren da budem, nije me previše iznenadilo. Sledeće godine će biti 50 godina otkako sam napravio prvi kratki igrani film na Akademiji, na odseku za režiju. Mentor tog filma bio je Žika Pavlović, koga ću ja kasnije zamenjivati na Akademiji. Jednostavno, za pola veka sam radio sa skoro svim domaćim dobitnicima Lifke, pa čak i sa nekim stranim. Učestvovao sam direktno u dvadesetak filmova kao scenarista ili režiser, a sigurno u još 50 filmova kao prijatelj koji je sarađivao na scenariju. Negde od polovine sedamdesetih godina, kada sam sa Živkom Nikolićem radio “Beštiju”, prvi put kao scenarista, pa do mog poslednjeg filma “Nije loše biti čovek”, prošlo je pola veka. Napravljeni su neki filmovi koji su preživeli tih pola veka. Gledaju se i danas, kao da su juče snimljeni.

Pomenuli ste vaš poslednji film, kako ste zadovoljni njegovim prijemom tokom prošle i ove godine, sada kad su se malo slegli utisci?

Kao i moji prethodni filmovi, biće gledan i puno će se vrteti, jer je u tom žanru “verovali ili ne”, kao “Sabirni centar”. Možete da verujete u tu priču, ali i ne morate. To nadrealno je negde prisutno u svim mojim filmovima. To je nekakva tamna komedija – ni čista drama ni čista komedija. Ovaj film je nažalost izašao tokom mera u špicu korone, što ga je omelo da bude još gledaniji. Ali evo, sada kreću i festivali. Dva dana posle otvaranja Paličkog festivala film se prikazuje u glavnoj selekciji u Puli, a posle toga ide po svetu.

Kada napravite film, nikada ne znate koliko će biti zanimljiv za 10, 20 ili 30 godina. Naravno, nadate se da će biti.

Svečano otvoren Četvrti Somborski Filmski Festival

Fotograf: Slobodan Jotic

Četvrti Somborski Filmski Festival, svečano je otvoren juče svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće.

Festival je otvorio legendarni glumac domaće kinematografije Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade Specijalni Ernest. Nagradu za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima uručio mu je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

„Prilično sam bio u šoku bio kad su mi javili da sam dobitnik nagrade. Najlepše u ovom poslu je kad vam dođu vesti kojima se uopšte niste nadali i čini vam se da zapravo ne poznajete te ljude koji su se odlučili da vam daju jednu takvu nagradu i onda to tako godi sujeti , rekao je Cvetković .

Nakon dodele nagrade festival je zvanično počeo projekcijom filma „Strahinja Banović, a publiku je pozdravio producent ovog višenagradjivanog  filma,  Miroslav Mogorović .

Film Sefana Arsenijevića se nalazi u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala koju ove godine čine 5 filmova.

„Imamo dva takmičarska programa. U glavnom programu  biće dodeljene 3 nagrade: za najbolji film, za najbolju mušku i žensku ulogu, a u selekciji Mladih autora biće dodeljena jedna nagrada za najbolji film“ rekao je selektor Dejan Dabić.

Tokom prvog festivalskog dana prikazani su filmovi „Pucnji u Marseju“, „Prolećna Pesma“i „Panorama kratkih austrijskih filmova“, a specijalni gost festivala bio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks koji je pozvao publiku da isprati bogat ovogodišnji program.

„Zaista smo se potrudili da somborskoj publici i svim gostima grada ponudimo jedan kvalitetan program. Nas Somborce veoma raduje  što u okviru selekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“, prikazujemo filmove koji su vezani upravo za Sombor i po tome su  naš grad i naš festival specifični“, rekla je direktorica Festivala Vesna Šašić.

Juče je zvanično otvorena i izložba Vek i po srpske glume u saradnji sa u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Izložba kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole, koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Somborski filmski festival će trajati do 15. jula. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Za Talents Sarajevo 2022 izabran 61 učesnik

Šesnaesto izdanje programa Talents Sarajevo 28. Sarajevo Film Festivala dočekuje 61 perspektivnog reditelja, glumca, direktora fotografije, montažera, scenaristu, producenta i filmskog kritičara iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Učesnici programa Talents Sarajevo 28. Sarajevo Film Festivala dolaze iz 16 od 20 zemalja obuhvaćenih programom, uključujući Albaniju, Armeniju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Tursku i Ukrajinu. Zaprimljeno je ukupno 346 aplikacija, najviše iz Grčke, Rumunije i Turske. Zastupljenost po zemljama ravnomjernija je nego ikad prije, u rasponu od jednog do sedam talenata iz jedne zemlje.

Talents Sarajevo 2022, koji nosi naslov Dis/Content, nastavlja svojim učesnicima pružati širok izbor masterclassova, predavanja, seminara, diskusija, radionica i filmskih projekcija tokom cijelog Sarajevo Film Festivala. Program se sastoji od osam modula, čiji su mentori ugledni međunarodni eksperti iz filmske industrije: Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack&Pitch, Script Station i Talent Press. Osim što okuplja mlade filmaše, nudeći im obrazovne sadržaje i mogućnost uvezivanja i saradnje, platforma Talents Sarajevo ih također upoznaje s radom etabliranih filmskih profesionalaca, aktuelnim trendovima i pitanjima u filmskoj industriji, dok istovremeno same talente predstavlja regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

Pokrenut 2006. godine u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i inicijativom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je postao glavni regionalni hub za filmske profesionalce u nastajanju. Član je mreže Talents International koja uključuje slične inicijative u Tokiju, Bejrutu, Guadalajari, Durbanu, Buenos Airesu, Rio de Janeiru, kao i središnjicu Berlinale Talents.

 1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Radionica Kako se gleda film

Mala škola bontona

Prijavite seDescription: 👈

Description: 📢Somborski filmski festival je mesto susreta ljubitelja sedme umetnosti koji su spremni da pogledaju filmska ostvarenja, ali i kasnije razgovaraju o njima. Važno je, dakle, da razvijamo kritičko mišljenje i da se kontinuirano edukujemo

Description: 🥁Upravo iz ovih razloga za naše najmladje posetioce oraganizujemo radionicu “ Kako se gleda film”.

Description: ✍️Radionica je namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina.

Description: 🎥Kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno i uz pomoć predavača, polaznici na zanimljiv način stiču nova znanja. Namera je da se podstakne kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja.

Description: 👉Radionica će biti održana 11. 07. 2022. u

Description: 🕔17:00 u Velikoj sali Kulturnog centra.

Description: 🟢Svi zainteresovani mogu da se prijave na

imejl-adresu malaskolabontona@gmail.comDescription: 👍

9. Bašta Fest – izveštaj sa trećeg festivalskog dana

Foto: Milena Arsenić i Vuk Papić

Trećeg dana 9. Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, u subotu 2. jula prikazano je sedam ostvarenja autora i autorki iz šest zemalja. Na sceni Open Air Borići, u programskom bloku “Ćuti i trpi” prikazani su filmovi “9-5” rediteljke Maše Šarović, “MTI” (Mauricio Corso), “Tuđa posla” (Andrija Tomić) i “Samo Lili” (Zou Jing). Publika je u selekciji “Ta žena” gledala ostvarenja “Varnica” (Luka Bursać), “Kadiga” (Morad Mostafa) i “Velika” (Daniele Pini).

Mladi reditelj Luka Bursać, već etablirani autor nekoliko kratkih i dva dugometražna ostvarenja – „Tmina“ (2014) i „Afterparti“ (2017), jedan je od filmskih stvaralaca koji rado gostuje na festivalu u Bajinoj Bašti. “Bašta fest je najbolji domaći festival kratkog metra, a usudio bih se da kažem i jedan od najznačajnijih filmskih događaja za mlade autore, glumce i sve one koje zanima film.  Kao i za turizam istočne Srbije, Bajinu Baštu i lokalnu kulturu. Nadam se da će, u godinama koje dolaze, taj značaj samo dodatno rasti i da ćemo se svi zajedno potruditi da tome doprinesemo”, istakao je Bursać.

Film “9-5” je premijerno prikazan na Bašta Festu, a rediteljka Maša Šarović je takođe među autorima i autorkama koji su i ranije predstavljali svoja ostvarenja na ovom festivalu. “Pre nekoliko godina ovde sam imala domaću premijeru svog prethodnog filma “Najtopliji dani leta”. Meni je Bašta Fest daleko najbolji domaći festival i veoma mi je drago što sam ponovo ovde”, rekla je mlada rediteljka. O inspiraciji za nastanak aktuelnog filma “9-5” Maša Šarović je dodala: “Do sada sam imala ženske glavne likove u filmovima i sve je bilo veoma biografski – odatle sam vukla ideje i inspiraciju. Za ovaj film je inspiracija krenula nakon konverzacije s prijateljem o jednom njegovom problemu, o kome se obično ne govori”.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, među kojima je 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Film “Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku fonda “Eurimages”

Foto: Aleksandar Levajković

Među 24 odabrana projekta (uključujući projekte dva dokumentarna i dva animirina filma) drugog ovogodišnjeg zasedanja panevropskog koprodukcionog fonda “Eurimages” je i srpski dugometražni igrani film “Lančana reakcija” u režiji Dragana Bjelogrlića. Ovaj projekat nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, uz podršku Filmskog centra Srbije. Pomenuti projekat izborio je podršku “Eurimagesa” u iznosu od 350.000 evra.

Scenario za “Lančanu rekaciju” napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, po motivima romana “Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića. Radnja filma je smeštena u vreme “hladnog rata” i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem. Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu “Vinča”, nadomak Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja. Film je nadahnut istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.

Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica… U filmu “Lančana reakcija” glume istaknuti francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade “Cezar” za film “Jadnici”), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski deo ekipe predvode Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Filmski centar Srbije je u junu 2016. podržao projekat filma “Lančana reakcija” (tada pod nazivom “Čuvari formule”) na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i to sa iznosom od 50 miliona dinara. Film produciraju “Cobra film” i “United Media”, a koproducenti su “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Severna Makedonja). Nakon Beograda, snimanje je nastavljeno u Sloveniji a zatim će ekipa raditi u Francuskoj. Premijera “Lančane reakcije” očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

FCS konkursi: Odluke u četiri kategorije

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenja o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u kategorijama: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, Sufinansiranje prozvodnje dugometražnog igranog filma sa nacionalnom temom, Sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) i Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Konkurs za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova raspisao je Filmski centar Srbije, a Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je u sastavu: Nikolina Vučetić-Zečević (predsednica), Dragan Marinković, Kosta Peševski, Dragan Jeličić i Igor Onič. Na konkurs je prijavljeno ukupno 19 projekata, a podržano je pet.

Kompletan tekst rešenja pročitajte ovde.

Konkurs za Sufinansiranje prozvodnje dugometražnog igranog filma sa nacionalnom temom raspisao je Filmski centar Srbije, a Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je u sastavu: Dragoljub Elčić (predsednik), Miloš Vidović, Marko Krstić, Miloš Avramović i Bogdan Petković. Na konkurs je prijavljeno ukupno osam projekata, a podržana su dva.

Kompletan tekst rešenja pročitajte ovde.

Konkurs za Sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) raspisao je Filmski centar Srbije, a Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je u sastavu: Bogdan Petković (predsednik), Tanja Bošković, Ognjen Janković, Goran Radovanović i Dušan Jovović. Podržana su dva projekta.

Kompletan tekst rešenja pročitajte ovde.

Konkurs za Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova raspisao je Filmski centar Srbije, a Komisija Filmskog centra Srbije odlučivala je u sastavu: Jovana Nikolić (predsednica), Andrijana Stojković, Miloš Ivanović, Igor Turčinović i Vladimir Paskaljević. Na konkurs je prijavljeno ukupno 20 projekata, a podržano je šest.

Kompletan tekst rešenja pročitajte ovde.

Digitalno restaurisan film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ pred beogradskom publikom

Besplatne projekcije domaćeg filmskog klasika u okviru projekta „A1 Kinoteka“

Beograd, 20. jun 2022. – Beogradska publika imaće priliku da pogleda digitalno restaurisan film „Čuvar plaže u zimskom periodu“, rediteljski debi Gorana Paskaljevića. Besplatne projekcije, koje se realizuju u okviru projekta „A1 Kinoteka“, biće održane u četvrtak, 23. juna u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u terminima od 18 i 20:30 časova. A za sve zainteresovane koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, obezbeđen je prenos uživo na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

Filmsko ostvarenje „Čuvar plaže u zimskom periodu“, koje je snimljeno 1976. godine u produkciji Centar filma, ovom prilikom će biti prikazano u novom i unapređenom kvalitetu slike i tona. Socijalna drama sa elementima crne komedije prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mestu u Srbiji. On nastoji da započne samostalni život, u isto vreme nailazeći na brojne poteškoće i životne izazove, često zapadajući i u apsurdne situacije. U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danilo Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Mire Banjac, Velimira Bate Živojinovića, Pavla Vuisića i mnogih drugih, koji su pod rediteljskom palicom Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, ostvarili kultne filmske role. Muziku potpisuje poznati srpski kompozitor Zoran Hristić.

Zahvaljujući pionirskom projektu „A1 Kinoteka“ do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

Ovaj filmski klasik je 24. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija kako bi sačuvala dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Premijera filma „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“

Foto: Olimp produkcija.

Kratki dokumentarni film „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“ imaće premijeru 16. juna 2022. u velikoj bioskopskoj sali Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Projekcija počinje u u 20 časova, a u pitanju je doktorski umetnički rad producenta Ognjena Rakčevića, docenta na Katedri za filmsku i TV produkciju, realizovan pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića.

Producent filma, Ognjen Rakčević, rekao je za sajt FCS-a: „Neobično sam srećan što imam priliku da istražujem životni put još jednog velikana domaćeg sporta. Život Svetozara Gligorića je više nego zanimljiv i ne može stati u jedan film. Produkcija svakog filma podrazumeva zajednički rad i zato sam radostan što su se u ostvarivanje mog sna  uključile moje bliske kolege i prijatelji  i svi oni, daju nemerljivi doprinos ovom filmu u nastajanju. Osim toga, ponosan sam što će ovaj film biti i moj doktorat na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.“

Svetozar Gligorić je naš najbolji šahista svih vremena. Njegova varijanta kraljeve indijske odbrane iz 1953. godine se i dalje igra na šahovskim turnirima i ona je glavna tema ovog multimedijalnog i interaktivnog filma. Zvučna pozadina filma je u potpunosti delo Svetozara Gligorića i to, tako što je od mnogobrojnih  Gligorićevih intervjua, izmontiran glas naratora, a njegova originalno komponovana muzika iskorišćena je za muziku u filmu. Tokom gledanja filma, a na posebno određenim mestima, gledaoci će imati mogućnost da se upoznaju i sa: ličnim Gligorićevim fotografijama, njegovim šahovskim partijama i intervjuima, ali i njegovim muzičkim stvaralaštvom.

Glumci Radomir Nikolić i Nikola Krneta, zajedno sa maskerkom Draganom Injac, oživeli su likove Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa. Izvršni producent filma je Andrija Lucić, igrane delove režirao je Milan Todorović, direktor fotografije je Vladimir Pavić, a montažer Vladimir Marković. Kostimografkinja je Jovana Božović. Film je dobio značajnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Film će biti dostupan  na sajtu www.gliga.rs odmah nakon premijere. Kuriozitet je da će svi posetioci sajta imati mogućnost da i sami daju doprinos ovom pravom virtuelnom muzeju koji ima za cilj da veliča život i delo našeg velikog šahiste, ali i pomogne da u šahovskom klubu u Pančevu, kome je Gligorić ostavio svoju celokupnu zaostavštinu, zaživi njegov legat.

Mreža kinoprikazivača Srbije održala savetovanje namenjeno kinooperaterima

U organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije u Vrnjačkoj Banji od 11. do 13. juna 2022. održano je trodnevno savetovanje namenjeno kinooperaterima. Svoje učešće uzelo je 25 kinoperatera i pet domaćih distributera.

Glavna teme savetovanja ticala su se novih pristupa distribucije filmova, digitalizaciji bioskopa, ali i praktičnom rukovanju digitalnom opremom, i to na primeru Kulturnog centra Vrnjačke Banje u njihovom digitalizovanom bioskopu.

Tom prilikom razgovarano je o novim pristupima distribuciji filmova, budućnosti distribucije filmova, te digitalizaciji bioskopa (potrebnoj opremi, karakteristikama platna, audio-sistema, projektora) i drugim pitanjima u vezi sa digitalizacijom, kao i praktičnim pitanjima iz domena rada bioskopa, praktičnim rukovanjem digitalnom opremom u bioskopu.

Ciljevi Mreže kinoprikazivača Srbije su: umrežavanje kinoprikazivača i zastupanje zajedničkih interesa, unapređenje i razvoj kinoprikazivača i kinoprikazivačke delatnosti u Srbiji, povećanje broja gledalaca, edukacija i razvoj filmske publike, edukacija u oblasti audiovizuelne kulture, razmena znanja, iskustava, primera dobrih praksi i informacija između Strana potpisnica, kreiranje, razvoj i razmena filmskih i drugih programa i obogaćivanje kulturne ponude, promovisanje audiovizuelnog stvaralaštva i kinoprikazivačke delatnosti,podsticanje nacionalne i međunarodne saradnje, zajednički razvoj, apliciranje i realizacija projekata iz oblasti kulture, jačanje i razvoj organizacionih, programskih i tehničkih kapaciteta kinoprikazivača, praćenje, edukacija i uvođenje novih tehnologija u kinoprikazivačkoj delatnosti – sa posebnim osvrtom na digitalne medije i kreativne industrije.

Filmski centar Srbije: Dodeljena sredstva za sufinansiranje projekata u kinematografiji u tri kategorije

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u tri konkursne kategorije: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova, Sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova, i Sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma u republici Srbiji. Konkurse je raspisao Filmski centar Srbije nakon čega su stručne komisije donele odluke.

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova podržana su dva projekta: “Vetre pričaj sa mnom” (scenario i režija: Stefan Đorđević; produkcija Non-Aligned Films) i “Antitalenti” (scenario: Radivoje Bukvić, Vuk Ršumović i Igor Latinović; režija: Radivoje Bukvić; produkcija: Barabar – Radivoje Bukvić PR)

U obrazloženju komisije za dodelu sredstva projektu filma “Vetre pričaj sa mnom”, navedeno je da “priča o ličnom gubitku autora, smrti majke, i iskustvu celokupne porodice u nošenju sa gubitkom otvara mnogobrojne aspekte emotivnih i psiholoških slojeva ljudske prirode i mogućih izlaza iz lavirinta tuge”. Komisija je navela i sledeće:  “Izuzetan koncept, duboko lična priča ispričana na jedinstven način, privlači pažnju svojom univerzalnošću, ličnim glasom autora i izuzetnom snagom vizuelnog”.

Komisija je u oceni projekta filma “Antitalenti” između ostalog istakla:  Smeštena u devedetese godine, ova priča na vrlo pametan način tretira ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Besmisao rata je smešten u treći plan a film se bavi odrastanjem grupe mladih ljudi koji samo žele da što smislenije iskoriste svoje srednjoškolske dane. Scenario je napisan vešto, likovi su zanimljivi i izuzetno je lako vezati se i poistovetiti sa glavnim junacima”.

Komisija Filmskog centra Srbije za sufinansiranje debitantskih filmova radila je u sastavu: Miloš Pušić (predsednik), Ivan Živković, Radan Popović, Andrijana Sofranić Šućur i Vladimir Tomčić.

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova podržano je 15 projekata, a na konkursu za sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma u Republici Srbiji podržana je distribucija 12 filmova.

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova podržano je 15 projekata: “Vaza”  (režija i scenario: Milica Maletin), “Dom” (režija i scenario: Danilo Bjelica), “Avgust” (režija: Nikola Stojanović, scenario: Nađa Petrović), “Skok na glavu” (režija i scenario: Nikola Romčević), “30 minuta ili besplatno” (režija: Dejan Đurašinović, scenario: Tamara Stojanović i Dejan Đurašinović), “Zagrljaj” (režija i scenario: Nataša Kljajić), “Svetlo u noći” (režija i scenario Milica Ivanović), “Delirijum” (režija i scenario: Darija Lazić), “Robi” (režija i scenario: Sofija Stojanović), “Nastavnica” (režija: Matija Lukač, scenario: Matija Lukač i Đurđica Bošković), “Metak u puški” (režija i scenario: Karmen Obrdalj), “Nit” (režija: Anđela Tončev, scenario: Milica Radojčić, Arsenije Štimac, Anđela Tončev), “Point” (režija i scenario: David Mađar), “Ocena iz vladanja” (režija i scenario: Tamara Kostrešević), i “Visine (režija i scenario: Jovan Dimoski).

Na konkursu za Sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma podržane su distribucije sledećih srpskih dugometražnih igranih filmova: “Ključ” (distributer: Film Star), “Bilo jednom u Srbiji” (MCF MegaCom Film), “Komunistički raj” (MCF), “Banović Strahinja” (MCF), “Zlatni dečko” (Art Vista), “Mrak” (Art Vista), “Leto kad sam naučila da letim” (Art Vista), “Opkoljeni” (Delius Film), “Prolećna pesma” (Fame Solutions), “Heroji” (Fame Solutions), “Ne igraj na Engleze” (Fame Solutions) i “Posle Zime” (Fame Solutions).

Održana svečana premijera digitalno restaurisanog

„Čuvara plaže u zimskom periodu

Još jedan domaći filmski klasik u okviru projekta „A1 Kinoteka“

Beograd, 10. jun 2022. – U okviru dugogodišnjeg projekta „A1 Kinoteka“, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurisan film „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimljen u produkciji Centar filma. Ovaj filmski klasik je 24. film koji je u novom i unapređenom kvalitetu slike i tona prikazan sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci. Na projekciji je bila prisutna Mira Banjac, legendarna glumica domaće kinematografije koja je pre više od četiri decenije učestvovala u kreiranju ovog filmskog ostvarenja.

Ova socijalna drama sa elementima crne komedije prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mestu u Srbiji. On nastoji da započne samostalni život, u isto vreme nailazeći na brojne poteškoće i životne izazove, često zapadajući i u apsurdne situacije. U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danilo Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Mire Banjac, Velimira Bate Živojinovića, Pavla Vuisića i mnogih drugih, koji su pod rediteljskom palicom Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, ostvarili kultne filmske role. Muziku potpisuje poznati srpski kompozitor Zoran Hristić.

„Čuvar plaže u zimskom periodu, film snimljen 1976. godine predstavlja jedno od antologijskih ostvarenja domaće kinematografije. Iako prvi film Gorana Paskaljevića nagrađen je „Zlatnom arenom“ u Puli, kao i Posebnim priznanjem na festivalu u Berlinu“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „publika ga i danas pamti po sjajnoj glumačkoj postavci, još jednom odličnom scenariju Gordana Mihića i rediteljskom pristupu Gorana Paskaljevića koji kroz jednostavan način gradi složenu sliku određenih slojeva našeg društva tog vremena, ne bežeći od elemenata komedije. I danas se pamte čuvene scene i citiraju replike iz filma.“

Zahvaljujući pionirskom projektu „A1 Kinoteka“ do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

„Naša dosadašnja iskustva pokazuju da se domaća kultna ostvarenja i dalje rado gledaju, i verujemo da ćemo daljim radom na digitalnoj restauraciji značajno unaprediti tehnički kvalitet domaćih kinematografskih umetničkih dela i udahnuti im novi bioskopski život“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Besplatne projekcije filma „Čuvar plaže u zimskom periodu“ održaće se za beogradsku publiku 23. juna od 18 časova i od 20:30 časova u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj br. 1, kao i prenos uživo na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

Svetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića u Karlovim Varima

Foto: Još jedno proleće, stilovi iz filma

Tokom prvih devet dana jula u prestižnom češkom odmaralištu Karlovi Vari odvijaće se novo, 56. izdanje filmskog festivala A kategorije, a deo novopokrenutog takmičarskog programa Proxima biće i srpski dugometražni dokumentarni film “Još jedno proleće” (Another Spring) Mladena Kovačevića. Reč je o svetskoj premijeri našeg filma, čiji nastanak je podržao Filmski centar Srbije, i novom velikom uspehu za našu kinematografiju.

“Još jedno proleće” u fokusu ima epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Prema sinopsisu filma: od bazara u Iraku, smrtonosni virus neprimećeno je unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje neometano uvećavao. Kako je moguće da najveća posleratna epidemija najsmrtonosnije bolesti u ljudskoj istoriji pogodi baš Jugoslaviju? Bolesti koja je samo u 20. veku odnela 500 miliona ljudi. I dan danas, variola vera, ili velike boginje, jedini je smrtonosni virus koji je čovek uspeo da iskoreni, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. U desetogodišnjoj borbi sa variolom koja je ujedinila čitav svet, jugoslovenska epidemija 1972. godine, kao poslednja epidemija variole vere u Evropi, zapamćena je kao jedna od najinspirativnijih i najuzbudljivijih priča.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj , direkor fotografije je Stefan Đorđević, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba a producentkinja Iva Plemić Divjak. Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni korpoducenti filma su Radio-televizija Srbije i Cinnamon Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute.

Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma u aprilu prošle godine osvojio je nagradu u sklopu programa “VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj.

Gordan Matić: Noć srpskog filma pokazuje koliko je naša kinematografija vibrantna

Jednodnevna manifestacija “Noć srpskog filma” u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije i FIlmskog centra Srbije, biće održana u subotu 4. juna u 49 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture u 32 grada širom Srbije.

U toku ove večeri biće prikazani domaći bioskopski hitovi “Nečista krv – Greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, ”Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića i “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom ovog događaja je rekao: “Noć srpskog filma je jedna od onih manifestacija koje govore koliko naša kinematografija vibrantna. Velika je potreba publike da ponovo vidi najuspešnije filmove od prošle godine. Ove godine javili su se i sinepleksi koji su tražili da imaju taj isti naš program, što već govori da je on dobro osmišljen i vođen i prethodnih godina. To takođe govori da imamo dobre filmove, za koje profesionalci iz distribucije smatraju da naša publika želi da ih ponovo vidi. Veliko mi je zadovoljstvo da naša publika voli domaće filmove bez obzira što su trenutno u zamahu veliki blokbasteri. Mislim da imamo čime da odgovorimo”.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

Cena pojedinačne ulaznice za filmove u toku „Noći srpskog filma“ je 100 dinara. 

Spisak gradova i bioskopa u kojima se održava Noć srpskog filma možete videte ovde: https://www.fcs.rs/manifestacija-noc-srpskog-filma-4-juna-u-kulturnim-centrima-i-bioskopima-sirom-srbije/

Održana promocija novog sajta Filmskog centra Srbije

Foto: Monika Husar

Promocija novog sajta Filmskog centra Srbije održana je u utorak, 31. maja u prostorijama FCS. Prisutnim predstavnicima medija tim povodom su se obratili Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, Ivan Aranđelović, novi urednik sajta FCS, Đorđe Bajić, jedan od novinara i urednika rubrike Vesti na sajtu, i Miroljub Vučković iz sektora za međunarodnu saradnju, plasman i promociju.

Gordan Matić je povodom početka rada novog sajta rekao: “Na sajtu smo radili duže od godinu dana sa ekipom programera i dizajnera. Takođe smo ojačali i našu ekipu, pa će Ivan Aranđelović biti glavni urednik sajta, uz Đorđa Bajića i Zorana Jankovića koji već godinama rade za naš sajt pre svega kao novinari i urednici vesti, što će nastaviti da rade”. Matić je najavio da će tokom leta na sajtu proraditi i video striming, kao i da će sajt imati informacije i podatke ne samo o onome što trenutno finansira FCS, već i o onome što je istorija Filmskog centra, odnosno dela koja su finansirana u prošlosti.

Gordan Matić je istakao i dve posebne publikacije – registar proizvedenih filmova 2018. I 2019. godine. “Time se niko nije bavio u Srbiji od 2007. Godine. Od tada nismo imali nikakvu vrstu statistike, hronologije, bilo čega što bi moglo da koristi budućim istraživačima. Postojaće digitalno izdanje na našem sajtu koje će moći lako da se pretražuje po autorima, godinama, filmovima, festivalima, broju gledalaca, i drugim statističkim parametrima. Očekujemo da će do kraja godine biti još jedna, i investiramo da tu hroniku sećanja zadržimo u Filmskom centru”.

Ivan Aranđelović rekao da će sajt biti “ogledalo Filmskog centra Srbije”, na kome će pored informacija o konkursima i dodeli sredstava, moći da se pogledaju vesti o svim informacijama i dešavanjima vezanim za srpsku kinematografiju. “Pored podržanih filmova, pratićemo i ona ostvarenja koja možda nisu dobila podršku na konkursima Filmskog centra Srbije a biće realizovana”, naglasio je Aranđelović.

Kao naročito značajnu, novi urednik sajta FCS istakao je video sekciju na kojoj će moći da se pogledaju određeni filmovi koji nisu prikazivani u bioskopima, ili su imali svega par projekcija. U ovoj sekciji sajta biće dostupna pre svega ostvarenja iz domena kratkog i eksperimentalnog filma i video arta, a takođe će u narednim mesecima proraditi i striming velikih formata, koji će olakšati našim ministarstvima i ambasadama promociju filma iz Srbije širom sveta.

“Na sajtu će biti dostupne i sve filmske karte domaćih filmova snimljenih ne samo u poslednje vreme, nego i protekle decenije, Tu će biti kompletne liste autorskih ekipa i svih saradnika, uz fotografije, trejlere, podatke o proizvodnji ako je reč o koprodukcijama”, dodao je Ivan Aranđelović.

Đorđe Bajić, jedan od dugogodišnjih novinara i urednika sajta FCS, smatra da je došao trenutak da “sajt Filmskog centra Srbije preraste u nešto više”, te istakao dolazak Ivana Aranđelovića na mesto glavnog urednika kao dragocen. “Nama je cilj da sajt bude mesto gde će filmski profesionalci nalaziti apsolutno sve potrebne podatke o festivalima i konkursima, ali i da privučemo i takozvanu običnu publiku – da svi ljudi koji vole film dolaze svakodnevno ili bar jednom nedeljno na naš sajt i vide šta ima novo. Mnogo novog sadržaja je u pripremi, tako da će naredni meseci za sve nas biti veoma uzbudljivi”.

Miroljub Vučković se osvnuo i na značaj klasičnog formata filmografije, o kojima je prethodno govorio Gordan Matić. “Uhvatili smo se jako bitnog posla da ono što postoji u digitalnom obliku, ili kao rasuto u sistemu na kulturnom nebu, stavimo u jedan klasičan format. Veliki doprinos izdavanju ovih knjiga pružila je Slađana Petrović Varagić, koja je mukotrpno tragala sa producentima i vlasnicima prava, uz pomoć Ane Karadžić, Miroljuba Stojanovića i mene. FIlmografski podaci su vrlo precizni i korišćeno je sedamdesetak izvora – od kataloga festivala, učešća na filmovima, programskih planova, itd”.

Dok se ne postave u digitalnom obliku, ove filmografije će na sajtu Filmskog centra Srbije biti dostupne u PDF formatu.

Jednom mesečno će na sajtu biti objavljivani i teorijski radovi, za koje će biti zadužen Miroljub Stojanović urednik izdavačke delatnosti FIlmskog centra Srbije. On će po pozivu predstavljati nove autore, kako profesore sa filmskih akademija, tako i druge filmske stvaraoce.

Redizajn sajta su radili firma Simplicity iz Niša i programeri Ivan Minić i Vitomir Ognjanović.

Premijerno prikazan ‘Čopor pičića’ – dokumentarac o  House of Flamingo kolektivu

Svečanom premijerom u zagrebačkom kinu Tuškanac u petak je prikazan ‘Čopor pičića’, prvi dokumentarac o domaćem drag izvedbenom kolektivu House of Flamingo.

Radnja filma prati kolektiv na prošloljetnoj izvedbenoj turneji FANNY PACK, organiziranoj nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica, a koja je objedinila tri grada: Split, Zagreb i Pulu. U kombinaciji snimki nastupa uživo, intimnih trenutaka povezivanja u backstageu te ispovjednih komentara najužih članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu; film pruža uvid u osobnosti, odnose, aspiracije i hektično ludilo koje prati svaki izlazak na pozornicu ove jedinstvene izvedbene skupine na našim prostorima. Režiju i montažu potpisuje Paula Skelin, dok joj se na kameri pridružio Luka Čižmak. Skelin je momentalno angažirana u različitim interdisciplinarnih umjetničkim projektima, radi kao voditeljica castinga i dječjih filmskih radionica te razvija scenarij za svoj novi kratki film. Njen kratki dokumentarac ‘Breed’ (2021.) dobio je posebno priznanje na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split, a kratki igrani film ‘Klimanje’ imao je premijeru na ZFF-u prošle godine.

‘Čopor pičića’ je nastao u produkciji kolektiva House of Flamingo, uz logističku i financijsku podršku K-zone i Zagreb Pridea. Premijera se realizirala u okviru 16. Vox Feminae festivala, koji još ovaj tjedan donosi niz zanimljivih naslova koji propitkuju pitanja roda, a čiji je kompletan program dostupan ovdje. Film će svoj put do gledatelja u narednom periodu nastaviti kroz lokalnu i međunarodnu distribuciju.

Premijerom filma kolektiv House of Flamingo u sebi svojstvenom stilu završio je svoj kulturno-umjetnički i društveni program za svibanj, koji je pored toga uključivao nastup na otvorenju dubrovačkog gej bara Milk i gledaonicu Eurosonga u zagrebačkoj Močvari.

Vrhunac ovogodišnjeg sadržaja publiku tek očekuje, i to FANNY PACK izvedbom u okviru 21. zagrebačke Povorke Ponosa, u subotu 4. lipnja na Ribnjaku u popodnevnim satima.

FANNY PACK je primarno klupsko-izvedbeni program koji se u Zagrebu održava nakon Povorke ponosa i stvara siguran prostor LGBTIQ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Izvedba se drugu godinu održava u javnom prostoru i otvorena je za sve posjetitelje. Publiku očekuje nesvakidašnje scensko iskustvo izvedbene prakse draga kroz samostalne i grupne točke članica kolektiva Colinde Evangeliste, Entity i Roxanne; pojačane do sad najvećim plesnim timom koji čine Mateja Miković, Marko Marić, Ana Erić, Nina Štura, Helena Ostojić, Ante Gluščević i Daniela Vasiljević.

Pored nastupa pred svojom domaćom publikom, kolektiv će 18.6. nastupiti u Sarajevu u okviru festivala Kvirhana te u Splitu 2.7. u sklopu pretprograma Split Pridea. Kraj lipnja u Zagrebu (24.6.) HoF kolektiv obilježit će na najiščekivanijem drag vjenčanju godine uz prvi klupski solo-program Jovanke Broz Titutke.

O nadolazećim programima i gostovanjima House of Flamingo kolektiva moguće se informirati njihovim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

Noć srpskog filma u više od 30 bioskopa širom Srbije

Jednodnevna manifestacija “Noć srpskog filma” u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije i FIlmskog centra Srbije, biće održana u subotu 4. juna u više od 30 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture širom Srbije.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

U toku ove večeri biće prikazani domaći bioskopski hitovi “Nečista krv – Greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, ”Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića i “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića.

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

“Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića nastavak je bioskopskog hita sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. Glavnu junak, Petar Maraš, koristi prednosti stečenog statusa neprikosnovenog vođe srpskog podzemlja. Želeći da proširi svoj posao i vrati se u okvire zakona, Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove, i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa svojim vernim Baćom, odlazi u istočnu Srbiju. Tamo ga zatiče vest koja će ga primorati da momentalno promeni planove.

Film “Toma” je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života.

Dokumentarni film “Beskućnik Dendi” ponovo u Bioskopu Balkan

Stilovi iz filma: Jugoslav Nikolić

Nakon premijernog prikazivanja 14. maja prošle godine i 40.000 gledalaca koji su videli film putem Youtube platforme, dokumentarni film “Beskućnik Dendi” reditelja Jugoslava Nikolića biće ponovo prikazan 26. maja u 20 časova u Bioskopu Balkan. U ovom filmu umetnik Nikola Vranić priča o svom životu pre nego što je završio na ulici, kao i o tome kako je postao beskućnik. Film tematizuje i Vranićev život tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa tokom 2020. godine.

Reditelj Jugoslav Nikolić ovom prilikom najavio je i snimanje novog filma sa Nikolom Vranićem u glavnoj ulozi, kao i da dolaskom na projekciju filma “Beskućnik Dendi” svi gledaoci postaju potencijalni glumci u narednom filmu o Nikoli Vraniću.

O svom dokumentarnom ostvarenju Nikolić je prethodno rekao: „Film sam nazvao „Beskućnik dendi“, jer je Nikola na ulici uglavnom besprekorno odeven sa počešljanom bradom. Ljudi ga mogu sresti u sakou ili kaputu, a dešava se da spava po haustorima ili, kada ima sreće, dan dva kod prijatelja. Kada ljudi vide Nikolu kako sa ispruženom rukom u kojoj je kapa, prvo pomisle da je neki gospodin zastao da se odmori. Nikola jednostavno ne ume da prosi“.

„Beskućnik Dendi” je sniman aprila 2020. i februara 2021. godine. Na filmu su radili snimatelji Miloš Banjalić i Jugoslav Nikolić, za montažu je bio zadužen Ivan Nedeljković, dok muziku potpisuje DJ Willy.

Pala prva klapa mediteranske komedije „Živi i zdravi“ u režiji Ivana Marinovića

Foto: Maja Medić

Počelo je snimanje novog igranog dugometražnog filma scenariste i reditelja Ivana Marinovića,  široj publici poznatog po prvencu „Igla ispod praga“ iz 2016. godine. Ostvarenje „Živi i zdravi“ nastaje u manjinskoj srpskoj koprodukciji (Sense Production), uz podršku Filmskog centra Srbije.

Scenama na lokacijama u Portonovi rizortu u Crnoj Gori počelo je snimanje novog filma hercegnovskog reditelja Ivana Marinovića „Živi i zdravi“. Ova živopisna mediteranska komedija počinje kada Dragana, buntovna mlada, samo dva dana pred venčanje odluči da ipak ne želi da se uda. A sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti isfetani. Za oca porodice Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova priroda će naterati mladence da se svadba ipak desi, a sutradan neka se razilaze ako treba. Mladoženja Momo se ne predaje i boriće se do kraja da mlada ne ode, te tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.

Kao i u slučaju prethodnog filma Ivana Marinovića, podelu čine glumci iz celog regiona. Draganu, glavnu žensku ulogu tumači Tihana Lazović, mladoženju Moma igra novljanski glumac Goran Slavić, njegovog kuma Goran Bogdan, a mladoženjine roditelje igraju Snježana Sinovčić Šiškov i Momčilo Pićurić. Sa mladine strane, tu su u ulogama roditelja Mirjana Joković i Dejan Đonović, dok kumu igra Dragana Dabović.

„Živi i zdravi“, većinski crnogorski film, ko-produkcija je sa još pet zemalja. Partneri su Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.  Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Premijera filma „Živi i zdravi“ se očekuje u toku 2023. godine.

Novi ciklus radionica „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“ počinje u Tršiću

U subotu, 14. maja 2022. godine, počinje drugi ciklus edukativnih radionica za mlade filmofile „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“. U sklopu 51. Đačkog Vukovog sabora, u Kući za pisce u Tršiću pokraj Loznice, biće održana prva radionica iz novog ciklusa. Radinica će početi u 11 časova i planirano je da traje tri sata. Đački Vukov sabor organizuje Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice uz pokroviteljstvo Grada Loznice i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji se ove godine održava se od 13. do 15. maja.

Projekat „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“ odvija se pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Tim projekta čine predavači i koordinatori programa filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, organizator projekta Nemanja Boškov, dok je koordinatorka projekta Nevena Đonlić.  U pitanju je edukativni program namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina i posvećen edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, a čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja.

Cilj radionice je da se povrati kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se znanje polaznika potkrepi teorijskim osnovama iz navedenih oblasti. Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno i uz pomoć predavača dolaze do zaključaka. Kroz upoznavanjem sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, polaznicima se omogućava da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, a to treba da im pomogne da shvate unutrašnju strukturu filma.

ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA NE IGRAJ NA ENGLEZE

Emotivna posveta Marku Živiću

Beograd, 11. maj – Sinoć je u mts dvorani održana beogradska premijera filma reditelja i scenariste Slobodana Pešića „Ne igraj na Engleze“. Premijera filma posvećena je jednom od glavnih glumaca, nedavno preminulom Marku Živiću, a ekipa filma ispraćena je višeminutnim ovacijama pune dvorane.

Pešić je za ovaj film dobio nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije za najbolju režiju  prošle godine, a scenario za ovu duhovitu priču napisao je na osnovu dramskog teksta Vladimira Đurđevića, i istoimene hit predstave Beogradskog dramskog pozorišta.

Filmska verziju priče o trojici dugogodišnjih prijatelja koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige, i koja će tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, nenedano izbaciti na površinu sav “prljav veš” njihovog odnosa, oduševila je gledaoace u svim segmentima.

Sjajnom igrom Ivana Tomića, Daniela Siča, Isidore Građanin, Frana Lasića, Milorada Kapora, Mariane Aranđelović, Vesne Čipčić, Đorđa Kreća i Irene Mišović, fotografijjom Predraga Bambića, montažom Milana Jakonića, kostimima Dragice Laušević, dizajnom zvuka Velibora Hajdukovića, i posebno, muzikom slavnog džez trubača Duška Gojkovića. Marko Živiću je u „Ne igraj na Engleze“ bravurozno odigrao svoju poslednju ulogu, lik Piksija, jednog od glavnih junaka.

Zanimljivo je da je na crvenom tepihu u MTS dvorani bio postavljen i luksuzni Bentley automobil, koji u ovom filmu takođe „tumači“ jednu od glavnih uloga. Među mnogim gostima premijere bili su pretežno bliski prijatelji i kolege Marka Živića, dramski i muzički umetnici koji su obogatili ovo emotivno i posebno veče sa televizije, pozorišta i filma među kojima su bili su, Ivana Zarić, Mirjana Bobić Mojsilović, Mima Karadžić, Paulina Manov, Zoran Živković, Zoran Kesić,  Petar Janjatović, Monika Romić, Stefan Radonjić, i drugi brojni predstavnici našeg kulturnog i javnog života.

Novosadska premijera „Ne igraj na Engleze“ zakazana je večeras, a od četvrtka, 12. maja, stiže na redovni repertoar bioskopa širom Srbije.

SVEČANA PREMIJERA FILMA “NE IGRAJ NA ENGLEZE”

danas  u 20 časova u MTS dvorani

Beograd, 9. maj – Svečana premijera filma “Ne igraj na Engleze” reditelja Slobodana Pešića održaće se sutra, 10. maja u 20h u mts dvorani (bivšoj Kombank dvorani). Crvenim tepihom od 19.30 prošetaće se glavni glumci filma Ivan Tomić i Daniel Sič, u pratnji ostalih glumaca među kojima su Isidora Građanin, Frano Lasić, Milorad Kapor, Mariana Aranđelović, Đorđe Kreća i Irena Mišović.

Kako jednu od glavnih uloga u filmu tumači i luksuzni Bentley automobil, ispred mts dvorane biće postavljen na posebnom mestu tokom premijere filma. A, među ostalim gostima premijere najavljeni su Dragan Bjelogrlić, Mima Karadžić, Jug Radivojević, Miloš Timotijević, Mirjana Bobić Mojsilović, Petar Janjatović, Monika Romić, Stefan Radonjić, Ivana Zarić, Zoran Kesić I mnogi drugi.

Premijera filma snimljenog na osnovu istoimene kultne pozorišne predstave biće posvećena nedavno preminulom Marku Živiću.

„Ne igraj na Engleze“ prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna (Ivan Tomić, Marko Živić i Daniel Sič) koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u parodiju i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav “prljav veš” njihovog odnosa. 

Trejler možete pogledati i skinuti putem ovog linka: https://www.youtube.com/watch?v=Ism4TbXSJrc

Film će nakon beogradske premijere u sredu, 10. maja imati i svečanu novosadsku premijeru u bioskopu Arena Cineplex, a u bioskope širom Srbije stiže od četvrtka 12. maja.

Reditelj Slobodan Pešić ujedno je napisao i scenario na osnovu dramskog teksta Vladimira Đurđevića. Direktor fotografije je Predrag Bambić, montažer Milan Jakonić, kostimograf Dragica Laušević, dizajner zvuka Velibor Hajduković. Originalnu muziku iz filma je komponovao i dirigovao Duško Gojković (u izvođenju RTS Big Benda), što je prvi put da neko u svetu koristi njegovu muziku u filmu. Film je snimljen u produkciji producentske kuće Eden Rock production, a producent filma je Ivana Pešić.

Tribina o filmu „Leto kada sam naučila da letim“

Jubilarna dvadeseta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i četvrta u 2022. godini, biće održana u petak, 6. maja u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda. Tema 20. „Gnevnih filmova“ biće nagrađivani bioskopski hit „Leto kada sam naučila da letim“, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Radivoje Raša Andrić, književnica Jasminka Petrović i mlada glumica Klara Hrvanović.  Tribina počinje tačno u 20 časova, a ulaz je slobodan.

„Leto kada sam naučila da letim”, adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, trenutno se sa velikim uspehom prikazuje u bioskopima širom Srbije. Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama, u režiji Radivoja Raše Andrića, u bioskope je do sada privukla više od 180.000 gledalaca u Srbiji i regionu. Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije (glumi je Klara Hrvanović) na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu. Film je nedavno u Malemeu osvojio Nagradu Evropske asocijacije filma za decu koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu.

Film „Leto kada sam naučila da letim’’ realizovan je u srpsko-hrvatsko-slovačkoj koprodukciji, uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti filma su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović (Sense Production), direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković. Glumačku ekipu prevodi talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su pružaju iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi hrvatski glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA PLAVI CVIJET

          Reditelj Zrinko Ogresta i srpski koproducent Lazar Ristovski

na konferenciji za medije

foto – Vidoje Manojlović

Beograd, 29. april – Sinoć je u dvorani Kulturnog centra Beograda održana beogradska premijera filma PLAVI CVIJET, reditelja Zrinka Ogreste. Pre premijere organizovana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali reditelj Ogresta i srpski producent filma Lazar Ristovski.

Zrinko Ogresta doputovao je u Beograd ovim povodom, koji kaže da posebno voli i posebno njegovu filmsku publiku. Povodom teme svog filma je izjavio: “Svi moji filmovi se bave ljudskim odnosima. Nameću nam se globalni sadržaji kao što su pandemije, nasilje, etnički sukobi, sadržaji koji nas guše ili se bar ja tako osećam. Upitao sam sebe da li sam ja deo tog sveta. Svojim filmovima, a posebno ovim se vraćam temeljima koji čine čoveka, a to su pre svega porodica i majka. To su sadržaji koji imaju plemenitu dimenziju I čine društvo boljim. Kada bismo više razmičjali o tome verujem da bismo svi bili bolji ljudi.”

Lazar Ristovski je izjavio ovim povodom: “Saradnja producentske kuće Zillion film sa producentskom kućom Interfilm iz Zagreba je dugogodišnja. Ovo je šesti film koji smo snimili zajedno. Naš prethodni film ‘S one strane’ odneo je mnogobrojne nagrade na hrvatskim, srpkim, ali i svetskim festivalima, kao što je slučaj i sa filmom ‘Plavi cvijet’. Zadovoljan sam zbog naše saradnje i hrvatske i srpske koprodukcije. Verujem da ona služi kao primer u regionu.“

Film PLAVI CVIJET apsolutni je pobednik prošlogodišnjeg filmskog festivala u Puli na kojem je nagrađen „Zlatnom arenom“ za najbolji film, režiju (Zrinko Ogresta) i najbolju glumicu (Vanja Ćirić). Snimljen je u koprodukciji Srbije i Hrvatske, a glavne uloge tumače Vanja Ćirić, Anja Šovagović, Tea Harčević, Nikša Butijer…

PLAVI CVIJET je film o ženi, majci i ćerki, a u njegovom središtu je sredovečna Mirjana, službenica u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan proslave 20 godina rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. PLAVI CVIJET govori o porodici, ljubavi, sebičnosti i samoći i podstiče nas da se dugo zagledamo u sebe.

Trejler filma možete pogledati i preuzeti putem ovog linka: https://www.youtube.com/watch?v=OByu5uQesBg   

Film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije od 28. aprila.

SVEČANA PREMIJERA FILMA “NE IGRAJ NA ENGLEZE”

10. maja u 20 časova u MTS dvorani

foto: Eden Rock production

Beograd, 28. april – Svečana premijera filma “Ne igraj na Engleze” reditelja Slobodana Pešića održaće se 10. maja u 20h u MTS dvorani (bivšoj Kombank dvorani). Glavne uloge u filmu tumače Ivan Tomić, Daniel Sič i nedavno preminuli Marko Živić. Ostale uloge u filmu snimljenom na osnovu istoimene kultne pozorišne predstave tumače Isidora Građanin, Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, Marija Vicković, Pavle Veselinović, Mariana Aranđelović, Đorđe Kreća i Irena Mišović.

„Ne igraj na Engleze“ je orginalni, beogradski, mangupski film o trojici drugara, koji stavljaju na kocku svoju ljubav, veru, nadu i prijateljstvo. Iz komedije u parodiju i nazad, film vas vozi (bukvalno) kroz drugačiji i neobičniji Beograd.

Kako pišu Film Star magazin i Immigrant Daily u svom kulturnom dodatku, reditelj se probudio posle tridesetogodišnje filmske kome i snimio, što bi Pajtonovci rekli: „A sada, nešto sasvim drugačije“. Nešto što ne postoji u srpskom filmu i ne liči ni na jedan drugi (srpski) film. Pišu i da od kultne predstave, sa kultnim glumcima, sa „kultnim“ rediteljem kultnog filma… može samo nešto kultno da se očekuje… a „ja tu ne bi’ ništa dir’o“…

Y***ga, izgleda da ćete morati da pogledate film i sami odlučite. Ipak je to film sa geografskim poreklom u kome samo jedna obična reč ima više od 100 značenja. A film počinje i završava sa njom…”, tvrdi reditelj Slobodan Pešić.

„Ne igraj na Engleze“ prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav “prljav veš” njihovog odnosa. 

Trejler možete pogledati i skinuti putem ovog linka: https://www.youtube.com/watch?v=Ism4TbXSJrc

Karte za premijeru mogu se nabaviti putem na blagajni mts dvorane  ili online prodaje na sajtu MTS dvorane i tickets.rs

Reditelj Slobodan Pešić ujedno je napisao i scenario na osnovu dramskog teksta Vladimira Đurđevića. Direktor fotografije je Predrag Bambić, montažer Milan Jakonić, kostimograf Dragica Laušević, dizajner zvuka Velibor Hajduković. Originalnu muziku iz filma je komponovao i dirigovao Duško Gojković (u izvođenju RTS Big Benda), što je prvi put da neko u svetu koristi njegovu muziku u filmu. Film je snimljen u produkciji producentske kuće Eden Rock production, a producent filma je Ivana Pešić.

U Grčkoj završeno snimanje fima „Senoviti Mediteran“ u režiji Ivana Jovića

Foto Milan Kolarski

Ekipa „Senovitog Mediterana“ završila je drugi, završni deo snimanja na lokacijama u Grčkoj, a poslednja klapa pala je 9. aprila 2022. godine, na kikladskom ostrvu Folegandros. „Senoviti Mediteran“ je sniman i na lokacijama na Santoriniju i, ranije, tokom jula 2021. godine, u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Belom Blatu i Banoštoru.Podsećamo da je Filmski centar Srbije ovaj projekat podržao u maju 2019. godine, u konkursnoj kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Reditelj Ivan Jović je u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije rekao o završetku snimanja: „Na Senovitom Mediteranu radimo već dugo, i zahvaljujući situaciji sa kovidom imali smo odlaganja koja su uticala na tok produkcije. U tom smislu morali smo biti spremni da činimo ustupke i dovoljno fleksibilni za promene, koje ja uvek doživljavam kao kreativni izazov. Sa ove tačke sam prezadovoljan odlukom da deo produkcije uradimo u Novom Sadu, i moram priznati da mi je Novi Sad pružio u kreativnom pogledu prilično mnogo – počevši od saradnje sa sjajnom ekipom scenografa koji su napravili zaista izuzetne enterijere na Petrovaradinskoj tvrđavi, u koje smo smestili ovu priču. O lokacijama u Grčkoj nema se šta reći – one su po svojim geografskim i kulturnim odlikama same po sebi izuzetne i filmski neverovatno ubedljive. Osećam potrebu da se zahvalim ekipi koja je i jedne i druge sa mnom osvajala – jer to je zaista najtačnija reč. Kao što je trebalo osvojiti lagume ispod Petrovaradina i napraviti od njih poseban filmski svet, tako je trebalo preploviti vrlo neprijatno more da bi se snimile scene pod udarima vetra na ostrvu kakvo je Folegandros, koje nije baš usput, i sa kog naposletku nismo uspeli na vreme ni da se vratimo zbog vremenskih uslova.“

Iza ovog filmskog projekta stoji produkcijska kuća Terirem koja je izrasla iz rada na filmu „Isceljenje“, i koja stoji iza velikog arhivsko-dokumentarnog projekta „Zaveštanje“. Režiju „Senovitog Mediterana“ potpisuje Ivan Jović, scenario Monja Jović, direktor fotografije je Simon Tanšek, dok montažu radi Aleksandar Jaćić. Scenografija i kostim povereni su ekipi iz novosadskog Srpskog narodnog pozorišta (Mladen Stojanović, Željko Piškorić, Marina Sremac, Senka Ranosavljević). Enterijeri su kreirani u lagumima Petrovaradinske tvrđave, i predstavljaju poseban, likovno izazovan rad scenografa Mladena Stojanovića i Željka Piškorića, kojim su odgovorili na specifične zahteve autora projekta. Autor Ivan Jović  zamislio je film začudne atmosfere, koja se gradi kroz neobične kikladske pejzaže i na koju se nadovezuju karakteristična rešenja u enterijerima.

Priča filma prati Lazara, koji se, nakon niza godina koje je proveo kao putujući ulični umetnik, igrajući nepomičnu skulpturu, obreo i na malom mediteranskom ostrvu. U njemu se javlja čežnja za povratkom kući, ali njegov odlazak sa ostrva komplikuje se nemogućnošću sporazumevanja sa ostrvskom administracijom. Klaustrofobično zarobljen u pomerenoj kafkijanskoj realnosti, Lazar obilazi od jednog do drugog službenika na ostrvu, strpljivo odgovara na pitanja i ispunjava njihove zahteve. Mučno sakupljanje dokumentacije prerasta u preispitivanja smisla života, dubokih tajni skrivenih od samog sebe.

Glavnu ulogu u filmu, pantomimičara Lazara, tumači naš popularni gumac Ivan Bosiljčić. „Bilo mi je veoma izazovno da tumačim ulogu Lazara u projektu koji se razlikuje od mojih dosadašnjih angažmana, i tematski i po preovlađujućoj atmosferi“, otkriva Bosiljčić. „Osetio sam da imam priliku da u ovom radu pokažem sad već nataloženo ne samo glumačko već i određeno duhovno iskustvo i da upotrebim i ono što sam poneo iz pozorišta. U tom smislu su za glumca ovakvi projekti dragoceni. Rad sa Ivanom Jovićem se pokazao kao izuzetno detaljan. Svaki dijalog smo produbljivali, i pripreme za snimanje bile su veoma opsežne za svakog učesnika. Zahvaljujući saradnicima nijednog trenutka nisam osetio opterećenje. Možda bi najtačnija reč bila radost, radost u radu i osećanje istinske slobode i dubinske glumačke kreacije.“

Pored Bosiljčića, u „Senovitom Mediteranu“ glume: Žarko Radić, Nebojša Dugalić, Judita Franković Brdar, Bojan Žirović, Anđela Popović, Ana Ćuk, Dejan Stojaković, a u ekipi se ističu novosadski glumci – Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, kao i Marina Medenica.

Scenaristkinja Monja Jović ističe da je uvek je uzbudljivo i na momente možda čak i emotivno izazovno gledati kako drugi oživljavaju reči koje ste jednom stavili na papir. „One se tada nekako od vas odvoje i više ih ne posedujete“, objašnjava ona, „to je valjda normalan deo kreativnog procesa u stvaranju filma. Veoma sam privilegovana da je ono što sam napisala – scene, dijalozi, tretirano u ovom procesu sa tako mnogo kreativne pažnje, sa kojom prvo Ivan radi sve što radi – ali i sa kojom su svi ostali na ovom projektu pristupili oživljavanju zamisli Senovitog Mediterana. U ovoj priči je obrađena većina meni opsesivno važnih tema – tema smrti, pre svega, a zatim tema čovekove slobode, drame odnosa između čoveka i Boga, čoveka i bližnjih – koju ja pre svega vidim kao dramu slobode. Gledajući snimljeni material mogu samo da slutim film, za koji znam da je u rediteljevoj glavi već izgrađen, sa svakim kadrom koji ima svoje mesto, i radujem se tom završnom proizvodu,  možda sad već malo i nestrpljivo.“

O svojoj filmskoj ekipi, Ivan Jović je rekao: „Ljudi sa kojima sam radio bili su zaista izuzetno motivisani, profesionalni i sposobni da u trenutku i bez roptanja rešavaju probleme i prelaze prepreke, i ja sam im na tome veoma zahvalan. Želim da verujem da su tako radili i zato što veruju u smisao ovog projekta, ili zato što sam ja uspeo da ih tom verom zarazim. Tako da imam nakon svega osećanje ogromne zahvalnosti za posvećenost svih učesnika, za ozbiljnost glumaca koje sam birao, za spremnost svih da od sebe traže više. Prezadovoljan sam materijalom koji je nastao kao rezultat saradnje sa direktorom fotografije Simonom Tanšekom i mnogo se radujem procesu montaže sa svojim sada već oprobanim saradnikom Sašom Jaćićem.“

Na ove Jovićeve reči se nadovezao Ivan Bosiljčić: „Ekipa je bila sjajna, počevši od kolega sa kojima sam delio kadar, koji su odreda pristupili ovome veoma posvećeno. Pošto su mi sada najsvežiji utisci sa snimanja u Grčkoj osećam zaista potrebu da se javno zahvalim izuzetno pripremljenoj i profesionalnoj ekipi koja je svoj posao uradila sa posebnom srčanošću, iako je na trenutke bilo, na nepoznatom terenu, izuzetno izazovno. Kako sam se, zbog vere u ovaj projekat prihvatio i dela producentskih dužnosti – nadam se pre svega dobrom i smislenom filmu, što se možemo nadati od reditelja kakav je Ivan Jović – a zatim se nadam i dobrom prijemu od strane publike.“

Film „Senoviti Mediteran“ je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Kreativne Evrope – Medije i SEE Cinema Network-a. Koprodukcijski je u projekat uključena atinska producentska kuća Viewmaster films, koja je radila i na filmu „Božji čovek“. „Senoviti Mediteran“ je ušao u fazu postprodukcije, nakon čega ga očekuje festivalski život i bioskopska distribucija. Premijera filma se očekuje tokom 2023. godine.

U susret 9. Bašta Festu osnovana Balkanska mreža kratkog filma

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu.

Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore. Biće izabrano pet projekata za kratki igrani film do 30 minuta koji će učestvovati na tri radionice: Bašta Pitch na Bašta Festu, Fund Ready na Drim Short Film Festivalu i Festival Ready na Seanema Film Festivalu. Svaki projekat imaće dva predstavnika – reditelja i producenta, a u okviru ovog programa biće ukupno 10 učesnika. Nakon završene tri radionice, u oktobru će biti održana web konferencija na kojoj će se sumirati utisci i predstaviti projekti široj publici nakon završenog rada na radionicama.

Prijave su otvorene do 20. maja 2022, a detaljne informacije o uslovima konkursa nalaze se na sajtu Bašta Festa na linku: https://www.bastafest.com/otvorene-prijave-za-balkan-short-film-network/

9. Bašta Fest je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, koji će se ove godine održati od 30. juna do 3. jula. Festival je, između ostalog zbog profesije osnivača glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše, usko orijentisan na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma.

Projekat Balkan Short Film Network je podržan od strane Western Balkans Fonda i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Western Balkans Fond grant šema za region je osnovana od strane Evropske unije, IPA – Instrument za pretpristupnu pomoć.

westernbalkansfund.org
wbfeuproject.org

Srpska koprodukcija u selekciji 75. Filmskog festivala u Kanu

Film „Brana“ libanskog reditelja Ali Šerija u koprodukciji Trilema filma, podržan od Filmskog centra Srbije

Foto: Stilovi iz filma, Trilema film

Srpska koprodukcija, film „Brana“ libanskog reditelja Ali Šerija, nastao u koprodukciji Trilema filma a uz podrškua Filmskog centra Srbije, naći će se u selekciji 75. Filmskog festivala u Kanu.

Ali Šeri (Ali Cherri,  1976) je libanski vizuelni umetnik i reditelj. Kombinujući filmove, video zapise, skulpture i instalaciju, njegov rad preispituje konstrukciju istorijskih narativa. Šeri je trenutno rezidentni umetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu a njegova instalacija može se videti i na predstojećoj 59. međunarodnoj izložbi umetnosti La Biennale di Venezia. Njegovi kratki filmovi The Disquiet i The Digger prikazani su na istaknutim filmskim festivalima. Film Brana, snimljen u Sudanu tokom revolucije, njegov je debitantski igrani film.

Sinopsis filma Brana

Sudan, blizu brane Merove. Glavni junak Maher radi u ciglani koju napaja voda Nila. Svake večeri on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote…

Originalni naslov/ السّد

Engleski naslov/ The Dam

Francuski naslov / Le Barrage

Reditelj / Ali Cherri 

Trajanje: 80 minuta

Jezik- arapski

U glavnoj ulozi je Maher El Kair (Maher El Khair). 

Scenario za Branu je pored reditelja pisao i Džefri Grison (Geoffroy Grison) u saradnji sa Bertrand Bonelom (Bertrand Bonello)

Film Brana okuplja proverenu internacionalnu ekipu;

Direktor fotografije je Basem Fajad (Bassem Fayad)

Zvuk: Tomas van Potelberž, Jakov Munižaba i Simon Apostolu (Thomas van Pottelberge, Jakov Munižaba, Simon Apostolou)

Montaža: Izabel Makilet i Neli Kvitier (Isabelle Manquillet, Nelly Quettier)

Vizuelni efekti: Mel Masadian (Mel Massadian)

Kompozitor: ROB

Produkcija: KinoElektron (Francuska)

Koprodukcija: Trilema (Srbija), Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH (Nemačka), 

Galerie Imane Fares (Francuska), DGL Travel (Sudan)

Zemlje: Francuska, Srbija, Nemačka, Liban, Sudan, Katar

Producenti: Janja Kralj, Rémi Bonhomme

Koproducenti: Vladimir Perišić, Vanja Milanović, Thanassis Karathanos, Imane Fares, Alsamoual Hussein, Martin Hampel

Film su podržale brojne prestižne međunardone institucije među kojima je 

Filmski Centar Serbije – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ostali pokrovitelji filma:

 • Centre national du cinéma et de l’image animée        
 • Institut Français                      
 • Doha Film Institute
 • ARTE/COFINOVA 17                       
 • Arab Fund for Arts and Culture                     
 • World Cinema Fund               
 • Art Jameel                   
 • Onassis Culture           
 • Indie Sales Company  
 • Image/Mouvement du Centre National Des Arts Plastiques              
 • Fondation Nationale Des Arts Graphiques Et Plastiques                   
 • [N.A!] Project             
 • Hubert Bals Fund of International Film Festival Rotterdam

Na snimanju trilera „Vera“ u režiji Nedeljka Kovačića: Filmski testament najpoznatije srpske špijunke

Foto: Nebojša Babić i Đorđe Bajić

Poslednjeg dana marta 2022. godine počelo je snimanje filma „Vera“, celovečernjeg igranog prvenca reditelja i scenariste Nedeljka Kovačića. U ovom špijunskom trileru, čija je radnja smeštena u vreme uoči i tokom Drugog svetskog rata, naslovnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, naša najpoznatija glumica mlađe generacije, dok su njeni partneri Petar Zekavica i Viktor Savić. Ovaj projekat je, podsećamo, u julu 2020. godine dobio podršku na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Producentkinja Danka Milošević ističe da „Vera“ donosi ozbiljan i žanrovski moderan tretman jedne fascinantne, a skoro nepoznate epizode iz naše istorije. Rasvetljavajući kroz fikciju istorijski lik jedne snažne, nezavisne žene, krajnje nekarakteristične za balkansko podneblje, „Vera“ je projekat koji poseduje potencijal da privuče filmsku publiku kako na domaćem tako i na regionalnom prostoru.

Scenario za film su, po zamisli Danke Milošević, napisali Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković. „Vera“ je nadahnuta istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, poznatom i kao „srpska Mata Hari“. „Vera“ je pre svega priča o ženi u muškom svetu, i po tome je ovaj film relevantan za savremeni trenutak, više od sedamdeset godina nakon događaja koji su u njemu opisani, kaže scenarista i reditelj Nedeljko Kovačić. „U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi“, otkriva Kovačić. „Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri.“

Producentkinja Danka Milošević je sa Nedeljkom Kovačićem već sarađivala na igrano-dokumentarnoj seriji „Jovanka Broz i tajne službe“ koja je krajem prošle godine sa uspehom prikazana na RTS-u. „Sa srpskom Matom Hari, odnosno sa Verom Pešić, srela sam se tokom rada na dokumentarnom serijalu o istoriji tajnih službi Srbije“, objašnjava Danka Milošević. „Sadržaj njenog zvaničnog dosijea me je inspirisao da razmišljam o filmu koji bi dočarao jednu tako uzbudljivu istinitu životnu priču. Pozvala sam scenaristu i reditelja Nedeljka Kovačića i njegovu suprugu Kristinu Đuković, i oni su sa zadovoljstvom prihvatili moju ideju. Tako je nastao scenario za film Vera, ratni triler po motivima života višestruke špijunke, koja je, zarad sopstvenih interesa, radila za nekoliko obaveštajnih službi pre i tokom Drugog svetskog rata.“

Jovana Stoiljković je snimanje „Vere“ počela svega desetak dana nakon okončanja rada na filmu „Pukotina u ledu“ u režiji Maje Miloš, u kome takođe tumači glavnu ulogu. Umora nema, jer uloga nadahnjuje. „Tokom pripremanja uloge oslonila sam se na razgovor sa Nedeljkom Kovačićem koji je život istorijske Vere Pešič proučavao godinama i koji odlično poznaje sve sačuvane izvore o njoj“, kaže glumica. „Pričali smo o faktografiji i istorijskim činjenicama, to je bilo neizbežno, s tim da je u vezi sa Verom Pešić najfascinantnije to što o njoj ima dosta kontradiktornih podataka. Različiti ljudi su je doživljavali na potpuno različite načine. Ko je zapravo bila Vera Pešić? O njoj se veoma malo zna, tako da je moj oslonac za građenje uloge pre svega bio scenario i način na koji je ona u njemu prikazana. Tako zajedničkim snagama stvaramo jedan filmski lik koji jeste zasnovan na istorijskoj ličnosti, ali koji istovremeno donosi i jedno savremeno čitanje njene priče, uz brojne scenarističke slobode i ukrase koji našu Veru čine ljudskom i višedimenzionalnom.“

Petar Zekavica, rođeni Beograđanin sa zavidnom međunarodnom karijerom, u filmu „Vera“ tumači lik nemačkog oficira Karla Krausa. „U Rusiji, u kojoj već dug niz godina živim i radim, često se snimaju ratni fimovi sa tematikom iz Drugog svetskog rata, a režiseri me zovu da glumim u njima i kažu da sam baš ja ’faca’ za to. Zašto je to tako – nisam sasvim siguran, mada sumnjičim da je za to krivo ’prokletstvo plave kose’“, šali se glumac. „Pre par godina sam rešio da napravim pauzu sa ratnim filmovima jer nisam želeo da upadnem u glumački kalup. Ipak, zbog Vere sam načinio izuzetak – delom zato što mi je ovo prva glavna uloga u jednom srpskom filmu, ali prevashodno zbog zaista odličnog scenarija koji u sebi veoma uspešno spaja elemente trilera i melodrame.“

„Karl Kraus je Sudetski Nemac, folksdojčer iz Češke, čovek koji je završio najbolje škole i koji odlično vlada srpskim jezikom. On je heroj Trejćeg rajha, veoma sposoban i koristan obaveštajac koji je navikao da nemački precizno i bespogovorno izvršava vojna naređenja, a koji je se specijalizao za teritoriju Kraljevine Jugoslavije i Srbije. Ali, Kraus je istovremeno i muškarac koji je u vatrenoj vezi sa jednom prelepom i izuzetno inteligentnom mladom ženom. Zato sam njegov lik pre svega sagledavao kroz odnos sa Verom, ženom zbog koje je spreman da promeni svoju germansku prirodu i ogluši se o naređenja komande. Zbog toga smatram da je Kraus suštinski više na stani dobra nego zla, i tako pokušavam da ga obojim. Saradnja sa Jovanom Stojiljković je izvanredna – radili smo još ranije veoma opsežne zajedničke probe, pa je onda sve pauzirano zbog korone. Sada nakon dve godine čekanja konačno snimamo, pa su samim tim radost i ushićenje još veći.“

Film „Vera“ nastaje pod okriljem kuće producentske kuće GFC i producentkinje Danke Milošević. Direktor fotografije je Dušan Ivanović SAS, kostimografkinja je Nevena Milovanović, scenografkinja je Nevena Mijušković, dok će muziku za film komponovati Robert Pešut Manjifiko („Montevideo“, „Senke nad Balkanom“). Stručni konsultant je general Svetko Kovač, Sandra Morina je koordinatorka produkcije, a pomoćnici režije su Zoran Antić (u pripremama) i Đurđija Radivojević (u realizaciji). Film montiraja profesorka Snežana Ivanović, a asistent joj je Marko Džambić. Pored Jovane Stojiljković, Zekavice i Savića, u filmu glume Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Slobodan Beštić, Lenka Petrović…

Kostimografkinja Nevena Milovanović, koja je sa Kovačićem već sarađivala na dokumentarno-igranoj seriji „Jovanka Broz i tajne službe“, ističe da je projekat na kome trenutno radi veoma zahtevan i ambiciozan. „Koristimo fundus RTS-a, ali ima i dosta originalnih kostima, pre svega haljina koje sam kreirala za glavnu glumicu“, objašnjava ona. „Ciljali smo na eleganciju, s tim da su pored večernjih toaleta tu i dnevne odevne kombinacije koje senče lik – Veru ćete u filmu često videti u pantalonama koje su žene u to vreme retko nosile, a koje su odraz njene emancipacije. U filmu imamo tri glavna perioda koja su predstavljena u kostimima: Verin dolazak iz provincije u Beograd i njeni skromni počeci, zatim njena poznanstva sa bogatim i moćnim muškarcima  i raskoš koji donosi ulazak u visoko društvo, i na kraju ratni period u kome su kostimi svedeniji i primereni Verinim aktivnostima na terenu.“

„Moda 30-ih i 40-ih je divna, veoma ženstvena, modeli su takvi da se nazire ženska silueta – ali sa merom i ukusom. Kostimi su šiveni od najbolje italijanske metraže prirodnog sastava, što se i vidi na haljinama jer imaju lep pad i prate konture tela. Koristila sam dosta svile, pliša i najfinijeg pamuka. Dnevne kombinacije su zanimljive je su to modeli koji se danas vraćaju u modu, dok su svečane haljine bile poseban izazov. Kao nadahnuće sam koristila modne časopise iz tog perioda, kao što su Mari Kler i Voug. Pored odeće, obratila sam pažnju i na način šminkanja u tom periodu, kao i na popularne frizure. Trudila sam se da budem istorijski tačna, ali, naravno, ima tu i kostimografske nadogradnje. Jovana Stojiljković mi je puno pomogla. Detaljno smo razgovarale o njenom liku i usaglasile se da Vera treba da bude posebna i drugačija, kao i da njen kostim pre svega mora da bude funkcionalan i u službi priče i lika.“

Film „Vera“ je produkciono izuzetno zahtevan projekat. Scenario obuhvata istorijski period od 1937. do 1945. što je iziskivalo adekvatno budzetiranje departmanima scenografije i kostima. „Scenarijom je obuhvaćen veliki broj urbanih i ruralnih lokacija, što podrazumeva najmanje jedno preseljenje ekipe sa lokacije na lokaciju u svakom snimajućem danu“, Danka Milošević objašnjava produkcijske izazove. „Ono što je bitno da istaknem jeste da sam veliku pomoć imala od pomoćnika režije Zorana Andrića, baš kao i Nedeljka i Kristine, jer su adaptirali neke detalje u scenariju prema produkcionim mogućnostima i prema odabranim lokacijama.“

Direktor fotografije Dušan Ivanović SAS se proslavio saradnjom sa Urošem Stojanovićem na filmu „Čarlston za Ognjenku“, a sada se ponovo snima film čija je radnja smeštena u prošlost. „U pripremama smo izučavali filmove iz 40-ih, jer naše generacije to vreme obično i zamišljaju kroz tu neku filmsku prizmu“, kaže Ivanović. „Takođe nas je zanimalo i kako savremeni filmovi tretiraju taj period, kako ga prestavljaju i doživljavaju. Što se kolorita tiče, dominantni su topli tonovi, dosta eksperimentišemo sa sepijom i bojom. Koristimo i tehniku pozadinske projekcije koju je, na primer, koristio Hičkok u svojim filmovima, tako da su nam sve vožnje kolima urađene na taj način. Kadriranje donosi klasičnu naraciju, sa snažnom insipracijom u film noaru, što se posebno ističe u osvetljenju. Vera je i vizuelno i sadržinski neo-noar, što podrazumeva snažan kontrast, igru sa senkama, a pošto je film u boji – onda i dinamiku toplo-hladno.“

„Kada se radi epoha, lokacije i kostimi su ključni. Nije bilo lako, ali smo uspeli da pronađemo neke izuzetno zanimljive objekte, a da već poznate i ranije koriščene, kao što je Beli dvor u kome danas snimamo, iskoristimo na jedan novi način. Imamo sjajne kostime i sjajnu glavnu glumicu, a pomaže i to što je čitava ta epoha vizuelno veoma atraktivna kada pričamo o izgledu i frizurama. Žene su tada izgledale kao dame, a muškarci kao gospoda. Nešto slično sam radio u filmu Čarlston za Ognjenku, s tim da je to bio nešto raniji period, 20-te godine XX veka, ali ima paralela koje se mogu povući. Oba projekta imaju snažan retro štimung, s tim da je priča Vere prvenstveno fokusirana na odnose između likova, na glumačku igru, na ono što se vidi i što je skriveno, tako da je njena srž realističnija, dok je Ognjenka ipak više jedna razigrana fantazija.“

„Izuzetno mi je drago što u srpskom filmu ima sve više velikih i glavnih ženskih uloga, što je pohvalno za autore, a istovremeno veoma podsticajno za glumice“, dodaje Jovana Stojiljković. „Na snimanje Vere sam ušla svega nekoliko dana posle poslednje klape novog filma Maje Miloš, a ova dva projekta jačaju veru da se situacija u srpskom filmu menja i da ženski likovi konačno dolaze u prvi plan. Ono štomi je posebno zanimljivo kod Vere, a s obzirom da se radnja filma dešava pre i tokom Drugog svetskog rata, jeste to što ona nije prikazana jednodimenzionalno, već dobija prostor koji je do sada po pravilu bio rezervisan za muške likove. Žene jesu bile skrajnute u tom istorijskom trenutku, gurnute u mušku senku, ali su i te kako postojale i ostavile trag. Na neki način, naš film će biti testement Vere Pešić – o njoj se tako malo zna, nema je u udžebnicima, između ostalog i zato što je bila špijunka koja je radila za više strana, ali upravo to njenu priču čini toliko uzbudljivom. Vera je živela i borila se u jednom muškom svetu, a to što je zaista postojala čitavoj ovoj filmskoj priči daje jednu dodatnu dimenziju, čini je emotivnijom, dirljivijom.“

Planirano je da snimanje traje do 5. jula na lokacijama u Beogradu i Topoli, baš kao i na Avali i Kosmaju, a premijera filma „Vera“ se očekuje u oktobru ove godine.

Generacijski film o prijateljstvu i ljubavi

„POSLE ZIME“ REDITELJA IVANA BAKRAČA

U bioskopima širom Srbije od 14. aprila

Autor fotografija: produkcijska kuća Biberche

Beograd, 12. april – Debitantski dugometražni film POSLE ZIME reditelja Ivana Bakrača počeće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije od 14. aprila. Film POSLE ZIME svetsku premijeru doživeo je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, a srpsku premijeru je imao u glavnom takmičarskom programu nedavno završenog 50. FEST-a.

Film prati pet prijatelja iz Nikšića, u svojim kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstvo, iako ih razdvajaju kilometri, od Kotora, preko Beograda do Novog Sada. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Posle zime, svako od njih mora izgraditi novi svet za sebe.

Glavne uloge pet prijatelja tumače Momčilo Otašević, Petar Burić, Maja Šuša, Ana Vučković i Ivona Kustudić, dok su se u ostalim ulogama našli: Predrag Bjelac, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Branislav Jevtić, Vladimir Gvojić, Teodora Janković, Stela Ćetković i Miloš Pejović.

Momčilo Otašević prezadovoljan je dočekom publike na FEST-u i raduje se mogućnosti da ga publika konačno pogleda u i bioskopima širom Srbije: “Nakon premijera filma u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, pa i u Karlovim Varima publika je svuda divno reagovala. Iako je ovo generacijski film, i starije generacije su reagovale isto kao i mi kad smo ga gledali prvi put. Svi osećaju tu emociju koji smo i svi mi želeli da prenesemo ovim filmom.” 

Trejler filma možete pogledati i skinuti sa ovog linka: https://youtu.be/NRIUcagHG3s

Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, MEDIA Creative Europe, a koprodukcija je Crne Gore (ABHO, producent Snežana Nikčević / Artikulacija film, producent Ivan Đurović), Srbije (Biberche productions, producent Nikolina Vučetić Zečević / Akcija film producent Maja Ilić),  Hrvatske (Maxima film, producent Damir Terešak) i Francuske (Arizona film, Guillaume de Seille).

Počelo snimanje špijunskog trilera „Vera“ u režiji Nedeljka Kovačića

Stilovi iz filma „Vera“, Promo GFC

U četvrtak, 31. marta, na lokacijama u našem glavnom gradu otpočelo je snimanje celovečernjeg igranog prvenca Nedeljka Kovačića „Vera“. Ovaj film je izborio podršku na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova u julu 2020. godine.

Kako navode u produkciji, film Vera je špijunski triler sa elementima melodrame, inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić (1919–1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali „srpska Mata Hari”. Vera za glavnu junakinju ima mladu ženu koja je ne samo u raljama ratne špijunske mreže već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi. Film se tako drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u poglavito muškom svetu – kako tradicionalnom balkanskom, tako i profesionalnom špijunskom. Otuda je Vera pre svega – ženski film, priča o ženi u muškom svetu, i po tome je relevantan za savremeni trenutak: reč je o priči koja je moguća i aktuelna čak i danas, posle više od 70 godina. U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. Rođena iz nerazjašnjenog odnosa njene majke sa četničkim vojvodom, Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen. Kao ni glavna junakinja, ni film Vera ne zauzima ideološke strane – pričajući o istoriji iz ugla jedne neobične individualne sudbine, podseća gledaoca kako stvari nikada nisu ni crno-bele ni onakve kakve su opisane u udžbenicima istorije, kao i da u vihoru istorijskih okolnosti pojedinci biraju različite životne puteve koji nemaju toliko veze snjihovim moralom, a još manje s političkim uverenjima, koliko s privatnim psihološkim dramama…

Reditelj je Nedeljko Kovačić, koji je, uz Kristinu Đuković, i autor scenarija, nastalog prema ideji Danke Milošević, dok je Svetko Kovač stručni savetnik. Direktor fotografije je Dušan Ivanović. Kostimografkinja je Nevena Milovanović, a scenografkinja Nevena Mijušković.

Glumačku podelu predvode: Jovana Stojiljković, Petar Zekavica, Viktor Savić, Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo,Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič…

U planu je i serija od 10 epizoda, koja nastaje u saradnji sa RTS-om (Radio televizijom Srbije). Danka Milošević je izvršna producentkinja serije,a producentkinja filma. Film nastaje pod okriljem kuće producentske kuće GFC. Sandra Morina je koordinatorka produkcije.

Planirano je da snimanje traje do 5. jula (ove godine) na lokacijama u Beogradu i Topoli, kao i na Avali i Kosmaju.

Nedeljko Kovačić je reditelj zapažene igrano-dokumentarne serije „Jovanka Broz i tajne službe“  prikazivane na Prvom programu RTS-a krajem prošle godine.

Svetska premijera dokumentarnog filma „Bez“ Luke Papića na prestižnom festivalu u Nionu

Foto potpis: Stilovi iz filma „Bez“

Dobre vesti pristižu i iz Švajcarske – mesto u Međunarodnom takmčarskom programu srednjemetražnih i kratkometražnih ostvarenja 51. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel  u Nionu izborilo je i srpski film „Bez“ (Without) autora Luke Papića. U pitanju je svakako jedan od najprestižnijih festivala te vrste na tlu Evrope. Ovo delo nastalo je zahvaljujći podršci i Filmskog centra Srbije i programa MEDIA – Kreativna Evropa. Reč je o svetskoj premijeri. Festival će se ove godine održavati od 7. do 14. aprila.

Beogradski slikar Aleksandar Denić, u potrazi za svojim izgubljenim psom, vodi nas na putovanje kroz njegovu viziju Srbije, zemlje u konstantnoj tranziciji, gde se prošlost i sadašnjost stalno sudaraju, crkve dižu pored komunističkih spomenika, a  jeftini stambeni blokovi niču na drevnim ruševinama. Lutajući  tim fragmentima stvarnosti, čini se da i Aleksandar i Srbija traže svoj identitet.

O ovom svom filmu Luka Papić nam je pojasnio sledeće: „Imao sam nacrt za scenario o slikaru koji noći provodi tražeći svog izgubljenog psa i jedini je lik u filmu bez psa – svi ljudi koje sreće imaju bar jednog, a dane ispunjava slikajući pejzaže oko nedovršenih crkava u okolini Beograda, putujući sa platnom kao slikari iz devetnaestog veka.  Onda sam predložio Deniću da on igra glavnu ulogu, da ga iskoristimo kao tog lika, uzimajući neke autentične elemente iz njegovog života, a druge falsifikujući slično kao što on to radi na svojim slikama. Denić je to vrlo rado prihvatio, Đorđe Branković je pristao da glumi njegovog prijatelja, pomoćnika u potrazi, pronašli smo likove koji su bili voljni da podele svoje autentične priče o psima i počeli smo da snimamo.“

Protagonisti su: Aleksandar Denić (slikar) i Đorđe Branković (Zoki). Autorsku ekipu čine: Luka Papić (scenario, režija, kamera), Srđa Vučo (scenario, produkcija), Jelena Maksimović (montaža), Jakov Munižaba (zvuk), Branislav Jovančević (muzika), Dimitrije Stojanović, Dušan Šaponja (glasovi pasa).

Film je nastao pod okriljem producentske kuće Ranč production, dok su koproducenti kuće Non-aligned Films i Cinnerent. Film traje 63 minuta.

Prva i poslednja glavna filmska uloga  Marka Živića

FILM “NE IGRAJ NA ENGLEZE”

U BIOSKOPIMA OD 12. MAJA

Beograd, 16. mart – Film “Ne igraj na Engleze” reditelja Slobodana Pešića počeće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije od 12. maja. Glavne uloge u filmu tumače Ivan Tomić, Daniel Sič i nedavno preminuli Marko Živić. Ova uloga je Marku Živiću prva i poslednja glavna uloga na filmu.

Ivan Tomić, jedan od glavnih glumaca, ovim povodom je izjavio: “Presrećan sam što će film napokon ugledati mrak bioskopa i što će konačno  priča u koju smo krenuli pre nekoliko godina imati finale kakvo zasužuje. U isto vreme sam i tužan što jedan od Engleza, naš brat sa scene i iz kadra nije više sa nama. Ali sva trojica smo zajedno na platnu i radujem se što će publika moći da vidi Marka u jednoj od najzrelijih uloga koje je ostvario. Verujem da je to dovoljno za glumca, da od njega ostane svetlost u bioskopskom mraku.”

Daniel Sič je dodao: “Presrećan sam što će ovaj film posle tri godine najzad biti prikazan publici i vernim fanovima istoimene predstave. Sa ushićenjem iščekujem reakciju publike kako one koja je gledala predstavu tako i onih koji nisu uspeli da je vide. Napravili smo nešto što je drugačije. Jedino što me slama je činjenica da pored nas na poklonu neće biti naš dragi Marko sa kojim smo živeli na sceni i sa kojim živimo u ovom filmu.”

„Ne igraj na Engleze“ prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav “prljav veš” njihovog odnosa. 

Trejler možete pogledati i skinuti putem ovog linka: https://www.youtube.com/watch?v=Ism4TbXSJrc

Pored Marka, Ivana i Daniela, ostale uloge u filmu tumače Isidora Građanin, Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, Marija Vicković, Pavle Veselinović, Mariana Aranđelović, Đorđe Kreća i Irena Mišović.

Film „Ne igraj na Engleze“ doživeo je svetsku premijeru na prošlogodišnjim 56. Filmskim susretima u Nišu, na kojem je Ivanu Tomiću dodeljena Povelja za izuzetnu mušku ulogu.

Završeno snimanje novog filma Mladena Đorđevića – „Prvi maj“

Nedavno je završeno snimanje novog, četvrtog po redu dugometražnog filma scenariste i reditelja Mladena Đorđevića; u pitanju je igrano ostvarenje naslovljeno „Prvi maj“, koje nastaje uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS). Film predstavlja koprodukciju Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Rumunije. Postprodukcija je u toku i premijera se očekuje tokom naredne godine.

Priča filma prati grupu bivših radnika nedavno zatvorene fabrike, koji, u borbi za lično dostojanstvo, pribegavaju natprirodnom. Glavne uloge u filmu tumače Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Kriszan, Tomislav Trifunović, Olivera Viktorović, Stefan Sterev.

O ovom svom filmu, reditelj i scenarista Mladen Đorđević rekao je i sledeće: „Prvi maj je film o potencijalu za pobunu u ljudima, o maltene neograničenoj moći i snazi, koji su prisutni u svima nama, uglavnom sakriveni, začaureni. Ovim filmom želim da izrazim lični pogled na veoma bolnu temu tranzicije iz socijalističkog u kapitalističko društvo, ali iz, čini mi se, svežeg ugla, kombinujući angažovani socio-politički realizam sa elementima psihološkog trilera“.

Pored reditelja i scenariste Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, scenograf Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelj zvuka Momčil Božkov, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Ankica Jurić Tilić (Kinorama),  Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western) i Anamaria Antoci (Tangaj Production).

Podsećamo, debitantski dugometražni film Mladena Đorđevića Život i smrt porno bande postigao je veliki uspeh na međunarodnih festivalima, uključujući i nagradu za Najbolji scenario na festivalu Fantasia u Montrealu, najznačajnijem svetskom festivalu naučne fantastike, a kod internacionalne fan baze žanrovskog filma stekao je kultni status.

Projekat filma Prvi maj su podržali Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Hrvatski audiovizuelni centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore i panevropski fond Euriumaž. Film finansira i grčka televizija ERT.

Dodeljene diplome za asistente režije, sekretare režije i rasvetljivače u Filmskom centru Srbije

U prostorijama Filmskog centra Srbije, u sredu, 23. februara, svečano su dodeljene diplome drugoj generaciji polaznika kurseva za asistente režije, sekretare režije i rasvetljivače, neke od deficitarnih pozicija u domaćoj filmskoj i televizijskoj produkciji. Ovo su bila tri od ukupno šest kurseva koje organizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, sa ciljem da polaznicima pruže mogućnost da steknu znanja i započnu filmsku i TV karijeru.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom dodele diploma je rekao:  „Jako je bitno što FCS prepoznaje potrebe domaćeg audiovizuelnog sektora, pre svega kinematografije. Filmski centar Srbije nisu samo konkursi i festivali, nego su to i ljudi koji nisu autori, a čine infrastrukturu jedne kinematografije. Bitno je i da ljudi mogu da se prekvalifikuju za neka zanimanja, od kojih mogu da izdržavaju svoje porodice, u ovim vremenima koja nisu nimalo jednostavna. Ljudi koji završe naše radionice ne rade samo na domaćim, već i na stranim filmovima koji dolaze u Srbiju, a takođe odlaze i van zemlje da rade, jer je to univerzalni zanat. Sa ovom novom generacijom, sada imamo preko 80 novozaposlenih obrazovanih ljudi u domaćoj filmskoj industriji, što pokazuje veliko interesovanje i polaznika i produkcija“.

Narcisa Darijević Marković, predavačica na kursu za sekretare režije, osvnula se na rad sa novom generacijom polaznika i polaznica: „Interesantno je da su se prve godine prijavili polaznici koji nisu imali apsolutno nikakve veze sa filmom i sa filmskom proizvodnjom, ali ove godine su se pojavile uglavnom žene, polaznice iz posla. Bitno je da su njima itekako značile te neke osnove, jer smo mi predavali i osnove režije, montaže, kamere, produkcije i zvuka, sve ono što je potrebno da se svi članovi filmske ekipe upoznaju sa pravilima proizvodnje. Iako već imaju dosta iskustva, to im je dosta pomoglo u poslu. Sada im je mnogo lakše kad imaju i ta teorijska znanja“.

Predavanja na kursu za sekretare režije održana su od 23. oktobra prošle do 31. januara ove godine, a 10 polaznika je završilo kurs, nakon 41 teorijskog i 40 časova prakse. Asistenti režije pohađali su 20 teorijskih i 40 praktičnih časova od 30. oktobra do 5. decembra prošle godine, a osmoro polaznika je završilo kurs. Predavanja za rasvetljivače trajala su od 23. juna do 19. novembra 2021, a nakon 30 teorijskih i 36 časova prakse kurs je završilo troje polaznika.

Tokom prethodne godine, bili su organizovani i kursevi za još tri deficitarna zanimanja:  scenski radnik – farmajstor, šarfer i švenker. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznali su polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, montažom, kamerom i snimanjem i dizajnom zvuka. Učešće na radionicama bilo potpuno besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije bilo neophodno.

Izveštaj sa bioskopskih blagajni: Publika voli „Leto kada sam naučila da letim“

Novi film Radivoja Raše Andrića imao je snažan bioskopski start  – za prvi vikend ga je pogledalo 26,080 gledalaca (27,422– uključujući i premijeru), što je ovoj emotivnoj priči o odrastanju obezbedilo prvo mesto na listi najgledanijih filmova u srpskim bioskopima. Svečana premijera „Leta kada sam naučila da letim“ je održana 16. februara u Kombank dvorani. Odmah nakon toga, film je ušao u redovnu bioskopsku distribuciju pod okriljem Art Viste.

„Leto kada sam naučila da letim“, vedra i duhovita priča snažnih emocija, prati dvanaestogodišnju Sofiju, devojčicu pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve bake. Ipak, nova prijateljstva, prvi poljubac i pomirenje sa otuđenom porodicom pretvaraju to leto na idiličnom jadranskom ostrvu u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo. Film su producirali Maja Popović Milojević i Milan Stojanović iz beogradske filmske kuće Sense Production, uz koproducente iz Hrvatske, Bugarske i Slovačke. Pored  Klare Hrvanović, koja tumači lik Sofije, u filmu glume Olga Odanović, Žarko Laušević, Snježana Sinovčić, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.

Filmski centar Srbije je projekat za novi Andrićev film podržao u junu 2018. godine, a u kаtegoriji Sufinаnsirаnje proizvodnje domаćih dugometrаžnih igrаnih filmovа (ovаj projekаt je prethodno od strane FCS-a podržаn 2016. godine nа Konkursu zа rаzvoj scenаrijа i 2017. godine na Konkusu za rаzvoj projektа). „Zlatni dečko“, prvi premijerno prikazan sprski film u 2022. godini, pogledalo je za nešto više od mesec dana od početka bioskopske distribucije 161,104 gledalaca (180,540 – uključujući i BiH). Ovaj film je, baš kao i „Leto kada sam naučila da letim“, nastao uz podršku FCS-a.