Nagrade

Jovan Caran i Ljudmila Konstantinova Hense dobitnici Nagrade za životno delo Mali Princ”

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 28. izdanje održava od 19. do 24. septembra 2021. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo „Mali princ” reditelju i glumcu Jovanu Caranu, i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću.

Jovan Caran rođen je 1951. u Zrenjaninu. U Zrenjaninskom lutkarskom pozorištu radio je kao glumac-lutkar od 1974. Igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta. Ima i tridesetak nagrada sa raznih festivala – za glumu, dizajn lutaka, scenografiju, režiju, lutkarski tekst, itd.

Do sada je režirao oko pedeset predstava, od toga u zrenjaninskom lutkarskom pozorištu sledeće: „Kutijica bajkalica“, „Lutkarska vrteška“, „Mala prodavnica čuda“, „Biberče“, „Uspavana lepotica“, „Čizme lutalice“, „Čarobni stočić“, „Hrabri konjić“, „Tigrić Tika“, „Ko se boji smeća još“, „Tvrdoglavo jaje“, „Smehurići“, „Bakina fotelja za daleka putovanja“, „Trči trči Trčuljak“, „Peća i vuk“, „Guskalica“, „Priče ptice lažljivice“, „Lutak nevaljalko“, „Pobratim vetra“, „Divljožder“, i druge. U kikindskom Pozorištu režirao je desetak predstava: „Loptica Skočica“, „Stočiću postavi se“, „Ružno Pače“, „Biberče“, „Roboti s’ Kobola“, „Noćni svirači“, „Veseli circus“, „Puk“, „Ivica i Marica“, „Tri Praseta“, „Tigrić Peća“, „Pinokio“, „Čarobne makaze“, itd.

Vodio je dramski studio iz koga je potekla mlada generacija glumaca lutkara. Do penzionisanja je uređivao i održavao o sopstvenom trošku internet sajt „DNK Lutkarstva” koji je sadržavao bazu gotovo svih tekstova o lutkarstvu na našem jeziku.Sada piše nove tekstove za lutkarske predstave a i za časopise posvećene lutkarstvu. Priprema rečnik lutkarstva. Populariše lutkarsku umetnost kroz razne radionice. U pripremi je i knjiga o mitskim bićima iz lutkarskog sveta. Izrađuje i konstruiše lutke u sopstvenoj radionici.

Ljudmila Konstantinova Hense kreatorka je lutaka, kostima i scenografije iz Kazahstana (rođena 1965. godine u Hankavanu u Jermeniji). Školovala se u gradu Kustanaj u Kazahstanu a potom u Čeljabinsku u Rusiji. Diplomirala je grafički dizajn sa odličnim ocenama. Radila je kao rekviziter u Pozorištu lutaka Kostanaj pre nego što je diplomirala na Državnom pozorišno-umetničkom institutu u Alma-Ati, 1992. godine, na Fakultetu za pozorišnu i dekorativnu umetnost, specijalizujući se kao umetnik-vajar lutkarskog pozorišta, umetnik-scenski tehnolog. Tokom studija napravila je autorsku lutkarsku predstavu za dečiji program na regionalnoj televiziji.

Posle diplomiranja, do odlaska u Nemačku, radila je kao glavni umetnik Ruskog dramskog i lutkarskog pozorišta u gradu Kostanaju (Kazahstan), istovremeno postavljajući predstave u više ruskih gradova, kao scenograf i kreator lutaka. Radila je lutkarske predstave u Rusiji, Poljskoj, Nemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori. Njene predstave učestvovale su na mnogim festivalima lutkarskih pozorišta širom Evrope. Trenutno živi u Minhenu.

Dragoslav Todorović je rođen 3. novembra 1948. godine u Parizu. Diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1979. godine u klasi profesorke Borjane Prodanović. Dok je, kao mlad, živeo u Hamburgu, učio je glumu i pantomimu i igrao u pozorištima i kabareima.

Uradio je veliki broj dramskih i lutkarskih predstava. Učestvovao je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, osvojio šest Grand Prix nagrada i dvanaest nagrada za režiju. Živeo je pet godina u Torontu. Bavio se režijom i predavao glumu. Pored rediteljskog posla, predavao je predmet Lutkarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima scenografija i scenski kostim.

Njegove najznačajnije dramske predstave su „Ivica i Marica“ (Dječje pozorište Republike Srpske), „Pohvala Snegu“ (Novosadski novi teatar), „Profesionalac“  (The Robert Gill Theatre   Toronto), „Putujuće pozorište Šopalović“   (The Equity Showcase Theatre  Toronto ) „Mrešćenje šarana“ (Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar), itd. Među lutkarskim predstavama u kojima je učestvovao su „Vuk koji je ispao iz knjige“ (Pozorište lutaka Niš), „Tobi“  (Teatar za deca i mladinci Skopje), „Džejms i džinovska breskva“  (Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek) „Crvenkapa“  (Pozorište mladih  Novi Sad), „Ivica i Marica“ (   Narodno Pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin i mnoge druge.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Za 28. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici prijavljeno je 130 predstava iz 31 zemlje sveta: od Indije, Indonezije, Izraela, Irana, Kine, Brazila, Meksika, preko Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Poljske, Italije, Letonije, Estonije, Austrije, Belgije, Portugala, Ukrajine, Francuske, Austrije, Bugarske, Rumunije, do Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije, itd. U pitanju su lutkarske i dramske predstave, od tradicionalnih tehnika i tema, do savremenih i aktuelnih, od klasične književnosti za decu i narodnih mitova do svakodnevnih problema sa kojima se sada susrećemo. Dominiraju male predstave limitirane finansijskim mogućnostima i prilagodljive uslovima scenskog izvođenja. Sve više je predstava bez teksta, oslonjenih isključivo na svetlosno-zvučne efekte, scenski pokret, animaciju lutaka i njihov univerzalni jezik gesta i pokreta.

Prošle godine su nagrade “Mali princ” dodeljene dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, dok je posthumna nagrada za život posvećen stvaralaštvu za decu pripala glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.  Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Branka Veselinović (2019), Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Strahinja Banović osvojio Karlove Vari

Na večeras završenom 55. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića osvojio je glavnu nagradu, Gran Pri Kristalni globus za najbolji film festivala. Film je osvojio i nagrade u još dve važne kategorije: Ibrahim Koma dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu Strahinje, a Jeleni Stanković dodeljeno je specijalno priznanje za direkora fotografije. Producentu Miroslavu Mogoroviću i reditelju Stefanu Arsenijeviću je pripala i novčana nagrada u vrednosti od 25.000 dolara.

Film „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala. Ovo je prvi put posle 20 godina da se srpski film nađe u glavnom takmičarskom programu i prvi put posle 55 godina da osvoji glavnu nagradu ovog prestižnog festivala.

Ovo je i prvi put da je na festivalu u Karlovim Varima srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca.  Ibrahim Koma je proslavljeni francuski glumac koji se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu.

Jelena Stanković dobila je jedno od ukupno dva Specijalna priznanja koja se dodeljuju na celom festivalu, i to Specijalno priznanje za direktora fotografije.

Osim ove tri nagrade, „Strahinja Banović“ je ranije danas osvojio i Nagradu Ekumenskog žirija i  žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label, što ga čini najuspešnijim filmom festivala.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo (Nancy Mensah-Offei) on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Arsenijević je slavu stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslava Mogorovića ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon filmom. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska). Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Sinoć završen 4. Dunav Film Fest u Smederevu

NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE GLUMAČKOJ EKIPI NEČISTA KRV – GREH PREDAKA

Ekipa filma poklonila se publici sinoć na premijeri u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu

Sinoć je proglašenjem nagrada u Smederevu završen 4. Dunav Film Fest. Tročlani žiri u sastavu Ana Maria Rosi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović odlučili su da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodele čitavom ansamblu filma “Nečista krv – Greh predaka”.

Obrazloženje žirija kojim je predsedavala naša rediteljka Ana Maria Rosi prenosimo u celosti:“Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je glumačkom ansamblu filma Necista krv – greh predaka. Akteri su izuzetnom glumačkom igrom, (kako pojedinačno tako i svi zajedno), stilskom ujednačenošću u igri čitavog glumačkog ansambla filma pod rediteljskom palicom Milutina Petrovića, uverljivo oživeli likove Nanovićevog scenarija, na način koji zaslužuje najviše ocene.”

Ovogodišnje izdanje festivala je otvoreno upravo projekcijom filma “Nečista krv – Greh predaka” i jedna od glavnih glumica Katarina Radivojević, koja u filmu tumači lik Cone svečano je proglasila festival otvorenim pre šest dana, dok ga je sinoć svečano zatvorio Srđan Dragojević pre projekcije svog filma “Nebesa” koji je time doživeo srpsku premijeru.

U toku proglašenja nagrada koje ovaj festival dodeljuje deo mnogobrojne glumačke ekipe filma bio je na novosadskoj premijeri koja je održana sinoć u bioskopu Arena Cineplex i poklonio se novosadskoj publici koja ih je pozdravila dugim aplauzom.

Film “Nečista krv – Greh predaka” je od danas u bioskopima širom Srbije, a ekipa filma danas će nastaviti turneju i pozdraviti publiku u Banja Luci, dok se željno isčekuje dolazak glumačke i autorske ekipe filma na premijeru u Vranju, koja će biti održana 28. avgusta u pozorištu “Bora Stanković”.

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković, Vaja Dujović i Nikola Vujović.

Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Producent filma je Snežana van Hauvelingen, a film je nastao u produkciji This and That Productions.

Film je do sada već nagrađen kao najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, kao i prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković.

Bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa.

Ovaj film od nacionalnog značala podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA fond Kreativne Evrope i Delegacija EU u Srbiji.

Trejler filma možete pogledati putem ovog linka: https://www.youtube.com/watch?v=-iFqVz-zhC0

Sarajevski filmski festival: Srca Sarajeva za Milicu Tomović i Martu Popivodu

Sinoć je svečanom ceremonijom dodele nagrada završen 27. Sarajevski filmski festival. Među ovogodišnjim laureatima našle su se i srpske autorke Marta Popivoda i Milica Tomović.

Srce Sarajeva za najbolju režiju pripalo je mladoj srpskoj filmskoj autorki Milici Tomović za film „Kelti“.  Podećamo da je ovaj film premijerno prikazan u zvaničnom programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i da je nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije. Kratak sinopsis, u samo jednoj rečenici, glasi: Usred raspada zemlje, tri generacije, svi podjednako urnebesni i sluđeni, prisustvuju dečijoj kostimiranoj rođendanskoj zabavi. Novčanu nagradu, u iznosu od 10.000 €, obezbeđuje Agnes B.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje „Pejzaži otpora“ u režiji Marte Popivode. Svetska premijera ovog dugometražnog dokumentarnog filma bilo je glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Novčanu nagradu, u iznosu od 3.000 €, obezbeđuje vlada Švajcarske.

To nije sve.

Eurimages Co-Production Development nagradu u iznosu od 20.000 € dobio je projekat igrano-dokumentarnog filma „Zaboravimo okean“ (engleski naziv: „Forget the Ocean, Why Not Try Surfing These Insane River Waves“) u režiji Marka Grbe Singa koji nastaje u okviru produkcijske kuće Non-Aligned Films (producentkinja Dragana Jovović).

Srpsko-slovenački projekat „Flašaroši“ u režiji Nemanje Vojinovića dobio je dve nagrade: Cat&Docs nagradu (novčani deo nagrade je 2.000 €)  i IDFA Project nagradu & Dok Preview nagradu (nagrada je učešće i prezentacija na IDFA 2021. i festivalu Dok Leipzig, u DOK Preview selekciji).

Nagradu Filmskog centra Srbije u iznosu od 10.000 € dobio je nemački projekat „Vanja“ u režiji Aleksandre Odić.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobilo je nemačko-austrijsko ostvarenje „Konačna sloboda“ u režiji Sebastijana Majzea (na naslovnoj fotografiji).

Nagrada za najbolji scenario filmu Nečista krv – Greh predaka” na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji

Film “Nečista krv – Greh predaka” dobio je prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković. Nagradu je dodelio žiri u sastavu: Ivana Vujić, Aleksandar Đaja, i Radoslav Zelenović. U obrazloženju odluke stoji da je ovaj scenario “izvanredna freska likova Bore Stankovića, kao i slika srpskog patrijarhalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti”. Film “Nečista krv – Greh predaka” prikazan je 13. avgusta na svečanom otvaranju festivala u Vrnjačkoj Banji, kada su se publici poklonili glumci i ekipa filma.

Jovana Stanojlović, unuka Vojislava Nanovića, primila je nagradu u njegovo ime i tim povodom izjavila: „Vojislav Nanović je imao troje dece, sedmoro unučadi, i deseto praunuče na putu. U njihovo i u svoje ime zahvaljujem se žiriju i festivalu, reditelju i celoj ekipi filma, produkcijskoj kući This and That Production i Snežani van Hauvelingen, koji su sve ovo izgurali. Zahvaljujem se i u ime Milene Marković, koja nije ovde iz opravdanih razloga, ali i u ime Zadužbine Vojislava Nanovića. Na simboličan način, ovo je u stvari prvi kapital koji je Voja uneo u Zadužbinu, svojim velikim delom. Njegov blagoslov nas prati“.

Nakon prikazivanja u Vrnjačkoj banji, publika će „Nečistu krv – Greh predaka” moći da pogleda 20. avgusta na svečanom otvaranju četvrtog Dunav Film Festa i 22. avgusta u Nišu, na 56. Festivalu glumačkih ostvarenja – Filmski susreti. Beogradska bioskopska premijera zakazana je za 24. avgust u Kombank dvorani i dvorani Cineplexx Galerija Belgrade, a bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa.

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković i Vaja Dujović. Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Producent filma je Snežana van Hauvelingen, a film je nastao u produkciji This and That Productions.

Ovaj film od nacionalnog značala podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA fond Kreativne Evrope i Delegacija EU u Srbiji.

Žiri Nišville jazz TEATARSKOG festivala 2021. koji je radio u sastavu Franko Ungaro (Italija) teatrolog i pisac, Aleksandra Glovacki (Srbija) dramaturškinja i pozorišna kritičarka i Ana Tasić (Srbija) teatrološkinja i pozorišna kritičarka donosi sledeću odluku:

Nagradu za najbolju predstavu u celini dobija „Bread dolls/Lutke hleb“ Mediteranske glumačke akademije Leće (Italija)

Nagradu za najbolje korišćenu muziku dobija „Blues for alto sax/ Bluz za alt saksofon“ u nezavisnoj produkciji umetnika iz Tirane (Albanija)

Obrazloženje:

Članovi žirija cene hrabrost, osećaj i inteligenciju umetničke direktorke i selektorke Maje Matić što je u skladu sa misijom Nišvil Jazz Teatarskog Festivala 2021 data prilika, pre svega mladim i nezavisnim grupama da predlože inovativne predstave, koje se zasnivaju na odnosima između muzike, pevanja i drugih izražajnih jezika, odnosno pozorišta, plesa i vizuelnog.

U teškom i rizičnom trenutku, poput pandemije, ali i velikih budžetskih rezova, velika je zasluga Festivala i Maje Matić što su umetnički program usredsredili na tri osnovna aspekta:

  • Međunarodna dimenzija festivala kao izraz multikulturalne perspektive i vizije
  • Poređenje različitih umetničkih praksi i kultura, stavljajući u središte ulogu muzičkog jezika
  • Interakcija umetnika sa prostorima i lokacijama izvođenja koja su dodala lepotu zanimljivim umetničkim predlozima u srećno ostvarenoj zajednici između umetničkih jezika i pejzaža, između istorijskog nasleđa grada i jezika savremenosti

U skladu sa ovim pretpostavkama, žiri je odlučio da Nagradu za najbolju predstavu dodeli “Bread dolls / Hleb lutke” Mediteranske glumačke akademije u Lecceu (Italija) jer je pet glumica (Carmen Ines Tarantino, Benedetta Pati, Giulia Piccinni, Antonella Sabetta, Angelica Dipace) u režiji Tonio De Nitto zadivilo kolektivnu maštu publike, pričajući priče koje pripadaju sećanju svakog od nas. Žiri je cenio koncept performansa koji na originalan način meša verbalni, fizički i pevački jezik, sve u službi rituala, pripreme hleba, koji nas vraća na drevne zvukove i geste koji su univerzalni i uvek blizu nas.

Specijalna nagrada za povezivanje muzičkog jezika i pozorišta dodeljena je predstavi “Blues for alto sax / Blues za alto saksofon” sa albanskim izvođačem Hulianom Briskuom i rediteljem Adonisom Filipijem, pozorišnoj predstavi u potpunosti usredsređenoj na temu muzike gde ljubav prema muzici postaje hrana za dušu .

Štaviše, žiri želi da posebno istakne originalnu muziku Stanislava Genadijeva u plesnoj predstavi “Love Cage” i talentovane izvođače francuske LPM kompanije sposobne, kao retko ko, da publiku uključe svojom energijom i izražajnim veštinama.

Zlatni toranj 28. Festivala evropskog filma Palić filmu „Najgora osoba na svetu“ Joakima Trira

Na završnoj konferenciji za medije 28. Festivala evropskog filma Palić, 23. juna na Velikoj terasi proglašeni su dobitnici nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, specijalnog priznanja žirija Glavnog takmičarskog programa, nagrade za najbolji film u selekciji Paralele i Sudari, specijalnog priznanja žirija kritike i nagrade žirija FIPRESCI, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Međunarodni žiri 28. Festivala evropskog filma Palić 2021, je za najbolji film Glavnog takmičarskog programa festivala odabrao ostvarenje „Najgora osoba na svetu“ reditelja Joakima Trira. Žiri u sastavu: filmski kritičar Klaus Eder (Nemačka), glumica Minja Peković (Srbija), filmski reditelj Jovan Arsenić (Nemačka), filmski reditelj Kristos Nikou (Grčka) i filmska rediteljka Daria Oniščenko (Ukrajina), nagradu Zlatni toranj dodeljuje „za majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu“.

Nagrada Palićki toranj za najbolju režiju pripala je Feritu Karahanu za režiju filma „Čuvar brata svojega“, realizovanog u tursko-rumunskoj koprodukciji. Žiri je obrazloženju naglasio da nagradu reditelju dodeljuje „za prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u Istočnoj Turskoj“

Žiri dodeljuje specijalno priznanje britanskoj produkciji „Dnevnik iz Gvantanama“ u režiji Kevina Mekdonalda, „za glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu.“

Žiri je ovogodišnji Glavni takmičarski program ocenio kao odličan.

Međunarodni žiri kritike 28. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: filmska kritičarka Ana Šturm (Slovenija), filmski kritičar Dominik Sobolevski (Poljska) i filmska kritičarka Suzana Zlatanović (Srbija), doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabere ostvarenje „Nun of your business“ Ivane Marinić Kragić.

„Glavna nagrada za selekciju Paralele i Sudari ide odvažnom, tematski izazovnom, ali i inspirativnom, toplom i duhovitom filmu koji je duboko odjeknuo u nama. Ovo je priča o snazi ljubavi, ali i priča o neizmernoj količini hrabrosti – hrabrosti da se suprotstavimo institucijama koje i dalje – tako često – oblikuju i definišu naš život, hrabrosti da ustanemo za svoja prava, svoje želje, svoju ljubav i slobodu. Ovaj film je važan jer je hrabro umetničko delo, ali je još važniji jer je poruka od ljudi za ljude. A poruka glasi: ko sam ja i kako živim svoj život is Nun of Your Business.“, navodi se u obrazloženju Međunarodnog žirija kritike.

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljuje se filmu „Dečak“ Vitalija Akimova, koji je ovu odluku obrazložio rečima: „Žiri bi želeo da posebno istakne brutalno iskren i duboko ličan film koji se urezao u naše stomake, ali  i u naša srca – nešto što su u stanju da urade samo sjajni filmovi i filmski stvaraoci. Iako je ovo prvi film koji je režiser Akimov ikada snimio, primećuju se tragovi genijalnosti koje poseduju samo veliki majstori filma. Imati hrabrosti i pogledati pravo u ponor bola, bede i krhkosti ljudskih života, kao i sposobnost pretvaranja toga u umetnost zaista je izuzetna stvar. Ovaj mali a istovremeno veoma veliki film takođe nam govori nešto važno o moći umetnosti: umetnost spašava živote.“

Žiri FIPRESCI 28. festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Andoni Iturbe Tolosa (Španija), Dinu-Joan Nikula (Rumunija) i Barbara Gaser (Austrija), nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa proglasio je film „Najgora osoba na svetu“ Joakima Trira, „za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne ali osnažene ličnosti, u obliku vizionarskog postromantičnog filma.“

Oaza” Ivana Ikića najbolji domaći film po izboru kritičara FIPRESCI Srbija

Film „Oaza“ Ivana Ikića proglašen je za najbolji srpski film po izboru Srpske sekcije Međunarodne Federacije kritičara (FIPRESCI). Ovu nagradu je 19. jula, na Festivalu evropskog Filma Palić, po prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam filmskih festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Milan Nikodijević, član žirija FIPRESCI Srbija koji je odlučivao o najboljem filmu, uručio je nagradu producentu filma Milanu Stojanoviću (Sense Production) i reditelju Ivanu Ikiću. Novčana vrednost nagrade je 300.000 dinara.

Milan Stojanović producent filma „Oaza”, prilikom dodele ovog priznanja je rekao: „Hvala Asocijaciji filmskih festivala na ovoj divnoj nagradi, hvala FIPRESCI-ju za to što su upravo odabrali naš film, ali hvala i Festivalu evropskog filma Palić na divnom gostoprimstvu. Ivanov i moj prvi film „Varvari” je ovde imao svoju premijeru 2014. godine i tada je takođe osvojio nagradu. Ove godine film nije na festivalu, ali ipak je osvojio nagradu. Veliko mi je zadovoljstvo“.

U obrazloženju žirija (Milan Nikodijević, Ivan Karl i Borislav Anđelić) stoji da reditelj Ivan Ikić „na autorski uzbudljiv i estetski ubedljiv način vešto artikuliše glumu svojih naturščika”, te da je reč o „svojevrsnom autorskom eksperimentu, u kome Ikić „beg u slobodu“ svojih mladih junaka, inače deficitarne teme u srpskom filmu o mladima sa posebnim potrebama, vodi delikatnim putevima autodestrukcije oko koje reditelj smelim rešenjima i autorskom suptilnosću plete poetiku surovosti i bolne stvarnosti „Oaze“. Žiri dalje konstatuje i da ovaj film „po svom autorskom pristupu i visokim estetskim i moralnim vrednostima do kojih je dosegao u realizaciji ovog projekta predstavlja najbolji srpski film u ovoj godini, a ovo ostvarenje po ukupnim dometima stavlja ga na visoko mesto među ostvarenjima u poslednjoj dekadi srpskog filma”.

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. U Srbiji je premijerno prikazan na FEST-u, gde je dobio nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu. Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

Svečano zatvoren Treći somborski filmski festival

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i koncertom rok grupe Love Hunters na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, zatvoren je Treći somborski filmski festival, koji je trajao od 13. do 16. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor.

Dejan Dabić, selektor festivala, povodom zatvaranja manifestacije je rekao: „Publika u Somboru je pokazala da joj je stalo do ovog festivala, Sombor ima dobru pozorišnu publiku, ima filmsku istoriju, ali nije imao festivalsku publiku jer nije bilo festivala. Sombor je pokazao da želi ovakav festival, a ja imam običaj da kažem da prvi festival može da se desi slučajno, drugi festival je podvig, a od trećeg festivala počinje tradicija“.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, koji čine producent Filip Feti Dautović, glumci Marija Bergam i Petar Strugar, dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju „Oaza” reditelja Ivana Ikića. U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je „delikatna tema, koja je bila privilegija samo najhrabrijih autora dokumentarnih filmova, ovog puta obrađena u igranoj formi, što već samo po sebi predstavlja ogroman poduhvat, kako produkcijski tako i rediteljski”. Žiri je obrazloženje zaključio rečima: „Ovaj potresan film nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i kao glas vapijućeg u pustinji dopire do svakog srca na planeti, opominjujući nas da se velike ljubavi i velike tragedije događaju i izvan naših komfornih, ušuškanih svetova”.

Dobitnica nagrade Ernest za najbolju glumicu je Daria Lorenci Flatz za ulogu u filmu „Mater” reditelja Jure Pavlovića. U obrazloženju nagrade žiri je naveo: „Prateći intimističku priču o odnosu majke i ćerke, izvanredna glumica Daria Lorenci, u okviru rediteljskog postupka koji je presedan u kinematografiji i filmskoj poetici, uspela je da u krupnom planu tokom celog filma, minimalnim glumačkim sredstvima angažuje gledaoca i uvuče ga u svoja stanja koja su apsolutno iskrena i tačna. Fascinantan je način na koji ona izaziva empatiju gledaoca i čini film u svakom trenutku uzbudljivim. Maestralna Daria doprinela je da ova teška i teskobna priča na momente zasija dečijom radošću”.

Branimir Popović je nagrađen za najbolju mušku ulogu, za rolu u filmu „Koncentriši se, baba”, reditelja Pjera Žalice. Žiri je odluku obrazložio rečima: „Branimir Popović iznenađujuće smelo i uverljivo, koristeći širok i inteligentan izbor glumačkih sredstava, tumači lik Baneta krećući se izuzetno precizno u okvirima zadatog žanra. Unutar uspostavljenih stereotipa o Crnogorcima, Branimir je uspeo da vešto i duhovito oživi dvodimenzionalnu karikaturu, koja u jednom trenutku prerasta u snažan zaokružen dramski lik“.

Žiri selekcije mladih autora nagradu za najbolji film dodelio je reditelju Nemanji Ćeraniću za film „Lihvar”. U obrazloženju žirija, koji su činili reditelj Filip Markovinović, glumica Jovana Petronijević i glumac Žarko Stepanov, između ostalog stoji: „Film Lihvar donosi jednostavnu, zgusnutu i dinamičnu priču koja nam prikazuje jedan dan glavnog junaka sa margine, uterivača dugova, koji pokušava da sredi svoj život. Reditelj filma, Nemanja Ćeranić, prikazao je raskošan talenat u svim segmentima rada na filmu. Izvanredan rad sa glumcima od kojih su jedan deo natruščici, brz ritam, dosledno sprovođena naracija sa atraktivnim I dobro tempiranim epizodnim likovima u krajnjem ishodu daju film u najboljem maniru žanrovskog neo-noara”.

Žiri je takođe odlučio da specijalnim priznanjem nagradi film „Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović zbog njenog inovativnog pristupa u kojem kombinuje autofikciju, fikciju i dokumentarizam. Tim pristupom autorka je stvorila ujednačen, i pre svega duhovit film, u kom polazeći od krajnje ličnog daje živopisnu sliku malog grada iz koga je potekla.

Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora, uručio je nagradu Specijalni Ernest našem legendarnom glumcu Slavku Štimcu, prošlogodišnjem laureatu ove nagrade.

Slavko Štimac je prilikom dodele nagrade izjavio: „Želim da se zahvalim svima koji su odlučivali o tome da ja treba da dobijem jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi ime entuzijaste i zaljubljenika u film Ernesta Bošnjaka koji se, s punim pravom, uz Aleksandra Lifku, može smatrati pionirom kinematografije i filma na ovim prostorima. Ja sam premlad da bih bio pionir kinematografije, ali je činjenica da sam bio pionir kada sam ušao u svet filma iz koga još uvek nemam nameru da izađem, nadam se, još neko duže vreme. Jako mi je drago što ovu nagradu dobijam u lepom gradu kao što je Sombor i čestitam vam što imate sugrađanina koji je najbolji košarkaš na planeti”.

Vesna Šašić, direktorica Trećeg somborskog filmskog festivala, povodom zatvaranja je izjavila: „Grad Sombor disao je ovih lepih noći zajedno s filmskim stvaraocima. To nas motiviše i obavezuje da Somborski filmski festival, nadahnut delom i mišlju Ernesta Bošnjaka, stalno inoviramo i unapređujemo, da tragamo za novim prostorima, a sve u slavu građana našeg Grada i njegovu promociju u zemlji i regionu.”

Podsećamo, Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Tokom trajanja Trećeg somborskog filmskog festivala publika je mogla da pogleda 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala mogli su da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg su održane promocije knjiga, pozorišne predstave, radionice i koncerti.

Nagrada Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić za Adu Solomon

Rumunska producentkinja Ada Solomon dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.  

Ada Solomon je producirala filmove predstavljene i nagrađivane na najprestižnijim festivalima, među kojima su „Baksuzni kres ili luda pornografija” Radu Žudea, koji je 2021. dobio Zlatnog medveda u Berlinu, „Aferim!” (Radu Žude, 2015, Srebrni Medved, Berlin), „Pozicija deteta” (Kalin Peter Necer, 2013, Zlatni medved, Berlin). Bila je zadužena za produkcijske usluge za projekte poput „Kalas zauvek” Franka Zafirelija i „Toni Erdmann” rediteljke Maren Ade, koji je nominovan i za Oskara.

Nil Jang, selektor programa „Mladi duh Evrope” i „Paralele i sudari” na Festivalu evropskog filma Palić, u obrazloženju ove nagrade je naglasio: „U poslednjih 25 godina samo je jedan producent odgovoran za dva dobitnika Zlatnog medveda na Berlinalu: Rumunka Ada Solomon bila je organizaciona snaga kako filma Radu Žudea, “Baksuzni kres ili luda pornografija”, koji je nagradu dobio ovog februara, tako i filma Kalina Petera Necera “Pozicija deteta”, laureata 2013. godine. Osvajanje dva Zlatna medveda je dovoljno retko; učiniti to preko dva različita reditelja zaista je istorijsko dostignuće. Solomon, odgovorna za brojne filmove prikazane na FEF-u tokom godina, zaista je sila prirode na sceni producenata. Oduševljeni smo što smo prepoznali njena dosadašnja postignuća, u iščekivanju decenija filmskih poslastica koji tek predstoje”.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program, u okviru kojeg će biti prikazana ostvarenja „Aferim!”, „Toni Erdmann” i „Pozicija deteta”.

Nagrada Underground spirit, ustanovljena 2008. godine, dodeljena je do sada F.Ž. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, Norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom tandemu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom super-8 dvojcu – braći Buharov, umetničkoj grupi pet španskih reditelja koju je britanski filmski magazin Sight & Sound nazvao “Električnim jahačima Apokalipse”, te jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, jednom od začetnika crnog talasa Karpu Godini, francuskom animatoru, reditelju i vizuelnom umetniku Bertranu Mandikou (Bertrand Mandico), italijanskoj rediteljki i scenaristkinji Tic Kovi i austrijskom reditelju i fotografu Rajneru Frimelu francuskom reditelju Žanu Šarlu Iju, dok je prošlogodišnja dobitnica italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier.

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

DODELOM NAGRADA SVEČANO ZAVRŠEN

 4. RAVNO SELO MEĐUNARODNI FESTIVAL DEBITANTSKOG FILMA

Lili Horvat najbolja rediteljka debitantkinja

“Lihvar” najbolji film festivala

“Jedini izlaz” najbolji debitantski film po izboru publike

Ravno Selo, 4. jul 2021. – Večeras je progašenjem pobednika svečano završen 4. Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog fima.  Stručni žiri u sastavu Svetozar Cvetković Cvele, Staša Koprivica i Vuk Ršumović dodelili su glavne nagrade za najboljeg reditelja debitanta i najbolji film festivala.

Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta festivala po izboru stručnog žirija osvojila je mađarska rediteljka Lili Horvat za film “Priprema za zajednički život na neodređeno vreme” uz novčanu nagradu u iznosu od 1.000EUR.

Nagradu je uručila članica žirija glavnog takmičarskog programa Staša Koprivica uz obrazloženje: “Za najbolju režiju ove godine nagrađuje se Lili Horvat, autorka neobičnog i uzbudljivog filma „Priprema za zajednički život na neodređeno vreme“. Danas je izrazito teško snimiti film o ljubavi koji će biti svež, čini se kao da je sve već viđeno, ali rediteljka je uspela upravo to – da nam jedna intimna priča o zaljubljivanju i strahu od ljubavi bude zanimljiva i napeta kao da je u pitanju triler. Minucioznom vizuelnom naracijom, savršenim ritmom i dinamikom, suptilnom, ali snažnom glumačkom igrom, uz provejavanje mračnog humora, ovaj film nas podseća na to koliko čežnja može biti mučna, ali i koliko čini da se osećamo živim.”

Zlatni klip za najboljI film po izboru stručnog žirija u iznosu od  1.500 evra dobio je film “Lihvar” reditelja Nemanje Ćeranića. Nagradu je primio producent filma Nemanja Ćeranić, uz obrazloženje žirija: “Film „Lihvar“, po scenariju Strahinje Madžarevića, a u režiji Nemanje Ćeranića, jeste najbolji film ovogodišnje selekcije. „Lihvar“ je promišljeno i precizno napisan, mudro i inovativno režiran, hrabro odigran spojivši pritom često nespojivo – glumu naturščika i profesionalnih glumaca na neprimetan, a za film dragocen način. Uprkos veoma skromnim produkcijskim mogućnostima, „Lihvar“ nam smelo pruža slojevitu idejnu raskoš, i to u žanru atipičnom za srpsku kinematografiju. Ovaj film nije najbolji samo na ovom festivalu, u srbiji, on je sasvim sigurno bolji i od mnogih u svetu, što će nam vreme i pokazati.”

Zlatni klip za najbolji debitantski film po izboru publike u iznosu od 500 evra, po izboru žirija u sastavu Maja Maraš, predsednica Organizacionog odbora Ravnog Sela, Tijana Aleksić, zamenica Predsednika Opštine Vrbas i Marija Bognar, bibliotekarka dodelili su nagradu filmu “Jedini izlaz” koju je primio producentu filma Marko Stanković. Obrazloženje žirija: “Ovo je film koji donosi mnogo uzbuđenja, ali i mnogo pitanja. Prateći misteriju jednog nerazrešenog zločina i patnju kroz koju glavna junakinja mora da prođe da bi tu misteriju rešila, mi kao publika prinuđeni smo da razmislimo i o mnogim problemima društva u kom živimo, pritom sve vreme uživajući u jedinstvenoj igri naših sjajnih glumaca i uzbudljivim obrtima. Ovo je film koji se gleda bez daha, pa nismo imali nikakvu dilemu kome sleduje naša nagrada.”

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film 500 evra dodelio je jednočlani žiri kojim je predsedavao profesor Dejan Petrović dobitnici Maji Novaković za film “ A sad se spušta veče”, naglasivši da je ovo je 41. nagrada ovog filma do sada uz obrazloženje:  “A kada pogledate film, u kome glavna junakinja razgovara sa prirodom, tada ostanete bez reči i prepustite se živopisnim slikama koje svedoče o neraskidivoj vezi čoveka sa prirodom.  Prikazujući svakodnevicu svojih baka, koje žive izolovano u brdima istočne bosne, rediteljka nam poetikom minimalizma, koristeći sjajne metafore, ukazuje na prolaznost života. Sve je pojednostavljeno, baš kao i životi junakinja. pojednostavljeno, ali ne površno. naprotiv, ovo je duboko promišljen, unapred precizno osmišljen film  koji nas emotivno dotiče i pokreće na razmišljanje.”

Specijalnu nagradu u kategoriji “Kratkih 100 minuta” dobio je poljski film “Tell me more” Martine Pesiko, uz obrazloženje: “Nežnost,  toplinu,  iskrenost, osećao sam sve vreme tokom gledanja filma. Izuzetnu prisnost sa junakinjama filma i njihov bol, takođe sam osetio. U dodiru i zagrljaju osetio sam ljubav, a u njihovim očima neverovatnu čežnju za razmenom reči, potrebu da jedna drugoj kažu reč više. “

Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film u iznosu od 300 evra Nevena Matović, žiri u kategoriji studentskog filma dodelila je filmu “Sve je dobro” Ružice Anje Tadić uz obrazloženje: “Glavna nagrada pripada filmu Sve je dobro Ružice Anje Tadić zbog preciznog rediteljskog postupka u radu sa protagonistkinjom koja nas vodi kroz svoja raspoloženja. Film je zaslužio nagradu i zbog toga što njegovu produkciju potpisuje čak sedam regionalnih producenata. Takvi projekti će, nadam se, sve češće moći da se vide na RSFF.”

U studentskoj kategoriji  dodeljeno je i Specijalno priznanje filmu “Tišina” Batuhana Ibrahima uz obrazloženje žirija: “Moja je odluka da specijalno priznanje u okviru selekcije studentskih filmova iz mnogo specijalnih razloga dobije film Tišina Batuhana Ibrahima, film koji smo –reći će neko- gledali milion puta, o toj temi/ temama diskutujemo i polemišemo, a ona opstaje snažnija i jača nego ikad. Na našu žalost. U vremenima kada su nam sa svih strana napadnuta dečija, ljudska, radna, rodna i ženska prava, treba specijalno da se potrudimo da ubuduće takve slike gledamo samo na filmu.”

Specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu I poziv da budu gosti petog jubilarnog izdanja festivala dodelila je predsednica žirija Maja Maraš i uručila nagradu Dunji Lukić, Emiliji Bojković i Mihajlu Nikoliću za film “Nada”. Obrazloženje žirija: “Ova kratka poema o šansama i mogućnostima, o nadanjima i ispunjenju istih, o veri u sebe i veri drugih u tebe, koja je, ponekad, čak i više potrebna u ovom surovom svetu punom nežnih umetničkih duša, koje pokleknu pod pritiscima života i neostvare svoje potencijale. one, kojima treba i moraju imati podrsku, o njima i za njih je ovaj najkonzistentiji i najkompletniji medju filmovima iz filmske radionice festivala, kako idejno, tako i poetski, u svom iskrenom i doziranom sentimentalizmu, ali i ljubavi prema autsajderima.”

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak gradnje novog Doma kulture koja će početi već sutradan i najavio: “Srećan sam što je uspešno završeno četvrto izdanje festivala. Sledeće godine imaćemo festival u ovom istom terminu i pod vedrim nebom i u novom Domu kulture. Hvala svima vama u Ravnom Selu zbog kojih smo napravili ovaj festival i saradnicima na organizaciji festivala.”

Kao film zatvaranja ovogodišnjeg festivala prikazan je upravo najbolji film po izboru publike “Jedini izlaz” reditelja Darka Nikolića.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Foto – Vidoje Vujatović.

Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije:

Publika regije zajedno bira najbolji film

Publika Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) dodijelit će novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije – posebnog regionalnog festivalskog okupljanja, pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.

Publika ova četiri festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od festivala: program Mreže festivala Jadranske regije. U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja europske kinematografije iz ove godine. Ovakvi naslovi, s manjih europskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu kinodistribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do svoje publike.

Nagrada publike, “Adriatic Audience Award”, bit će dodijeljena najboljem filmu u novčanom iznosu od 5000 eura, i to za kinodistribuciju filma na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kriza uzrokovana pojavom COVID 19 i u filmskoj industriji zahtijeva nova promišljanja i nova kreativna rješenja. Ovi značajni festivali iz četiri zemlje zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dijele zajedničku misiju – platforma su za promociju i predstavljanje europskog audio-vizualnog sadržaja i talenata. Cilj partnerstva među festivalima je očuvanje publike i stvaranje nove, te unaprjeđenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Prvi zajednički regionalni filmski festival – program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održan je online u aprilu. U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija koronavirusa ne zaustavi “put” filma od autora do publike.

Saradnja se nastavlja i na redovnim izdanjima sva četiri festivala: u programu svakog od festivala bit će održan poseban program pod nazivom “Mreža festivala Jadranske regije”, sa izborom najboljeg od europskog filma. Zbrajanjem glasova publike sa sva četiri festivala, najboljem filmu po izboru publike bit će dodijeljena nagrada “Adriatic Audience Award”, a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

“Zajedničkim programom želimo publiku podstaknuti da otkrije savremeni europski film, a kroz nagradu podržati napore kinodistributera i prikazivača u regiji da vrate svoje gledatelje. Promjene u filmskoj industriji, u organizaciji i promišljanju festivala, u novim okolnostima su ogromne. Zajedničkim programom i udruživanjem pružili smo jedni drugima podršku, ojačali svoje kapacitete i istovremeno pokazali kreativnost, prilagodljivost i inovativnost. Film i filmski festivali bez publike ne postoje. Sretni smo zbog novog programa, novog izbora najkvalitetnijih evropskih nezavisnih filmova, a posebno zbog susreta s publikom, koja se sada okuplja i zahvaljujući novoj nagradi naših festivala”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

16 nominiranih serija za nagrade Srca Sarajeva za TV serije

27. Sarajevo Film Festivala

U želji da unaprijedi i potakne produkciju kvalitetnih audio-vizualnih sadržaja, Sarajevo Film Festival od ove je godine ustanovio novu kategoriju nagrada: Srca Sarajeva za TV serije.

Nagradama Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festival odaje priznanje i promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce te potiče njihov međunarodni plasman.

Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021., selekcioni odbor Sarajevo Film Festivala ove je godine u konkurenciju za nagrade Srca Sarajeva za TV serije uvrstio 16 serija.

TV serije nominirane su za nagrade u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu.

Za Srca Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije nominirano je 7 serija:

“Grupa” (Srbija),

“Jezero” (Slovenija),

“Klan” (Srbija),

“Kosti” (Bosna i Hercegovina i Srbija),

“Novine”, 3. sezona (Hrvatska),

“Porodica” (Srbija),

“Tajkun” (Srbija).

Za najbolju komediju nominirane su četiri serije:

“Crno-bijeli svijet”, 4. sezona (Hrvatska),

“Dnevnik velikog Perice” (Hrvatska),

“Mama i tata se igraju rata” (Srbija),

“Zlatni Dani” (Srbija).

Za najboljeg kreatora/kreatore serije nominirani su:

Uroš Tomić i Dragan Đurković – “Grupa” (Srbija),

Bojan Vuletić – “Porodica” (Srbija),

Matevž Luzar – “Jezero” (Slovenija),

Ivica Đikić, Nebojša Taraba, Miodrag Sila, Dalibor Matanić – “Novine”, 3. sezona (Hrvatska),

Slobodan Skerlić – “Klan” (Srbija),

Dragan Bjelogrlić – “Senke nad Balkanom”, 2. sezona (Srbija),

Albino Uršić – “Dnevnik velikog Perice” (Hrvatska).

U kategoriji Najbolje glumice i Najboljeg glumca po osam je nominiranih.

Za najbolju glumicu nominirane su:

Jasna Đuričić (Srbija) – “Grupa”,

Jovana Stojiljković (Srbija) – “Južni vetar”,

Mirjana Karanović (Srbija) – “Porodica”,

Nada Šargin (Srbija) – “Kalup”,

Nika Rozman (Slovenija) – “Jezero”,

Olga Pakalović (Hrvatska) – “Novine”, 3. sezona,

Tihana Lazović (Hrvatska) – “Tajkun”,

Jelena Miholjević (Hrvatska) – “Crno-bijeli svijet”, 4. sezona.

U kategoriji Najboljeg glumca nominirani su:

Boris Isaković (Srbija) – “Porodica”,

Dragan Bjelogrlić (Srbija) – “Tajkun”,

Feđa Štukan (Bosna i Hercegovina) – “Klan”,

Filip Đurić (Srbija) – “Grupa”,

Goran Bogdan (Bosna i Hercegovina, Hrvatska) – “Močvara”,

Jovo Maksić (Srbija) – “Kosti”,

Sebastian Cavazza (Slovenija) – “Jezero”,

Zdenko Jelčić (Hrvatska) – “Novine”, 3. sezona.

Za Zvijezdu u usponu pet je nominiranih:

Aleksandar Dimitrijević (Srbija) – “Klan”,

Ivana Zečević (Srbija) – “Grupa”,

Jana Bjelica  (Crna Gora) – “Porodica”,

Kaja Šišmanović (Hrvatska) – “Crno-bijeli svijet”, 4. sezona,

Petar Petkovski (Sjeverna Makedonija) – “Porodica Markovski”, 2. sezona.

Prema broju nominacija, u kategoriji dramskih serija najviše nominacija imaju serije “Grupa” i “Porodica” – po 5 nominacija; po četiri nominacije imaju serije “Jezero”, “Novine” – 3. sezona i “Klan”, tri nominacije ima serija “Tajkun”, serija “Kosti” ima dvije nominacije, a po jednu nominaciju imaju serije “Porodica Markovski” – 2. sezona, “Južni vetar”, “Senke nad Balkanom” – 2. sezona, “Močvara” i “Kalup”. U kategoriji TV komedija tri nominacije ima serija “Crno-bijeli svijet” – 4. sezona, dvije nominacije “Dnevnik velikog Perice”, a po jednu nominaciju “Mama i tata se igraju rata” i “Zlatni dani”.

O dobitnicima nagrada odlučit će žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrat će online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ovogodišnji žiri će biti nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama.

Ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za TV serije biće održana za vrijeme 27. Sarajevo Film Festivala.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta.

„Oaza“ Ivana Ikića najbolji film Glavnog takmičarskog programa FEST-a

U nedelju, 16. maja u Kombank dvorani, svečano je zatvoreno 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji je održan u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF. Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolji film ostvarenju „Oaza“ Ivana Ikića, nagradu za najbolju režiju Oskaru Ruleru za film „Enfant Terrible“, za najbolji scenario su nagrađeni Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film „Tamna Bajka“, za najbolju žensku ulogu nagrađena je Lana Barić, za glumačku kreaciju u filmu „Tereza37”, najbolju mušku ulogu, po mišljenju žirija, odigrao je Nikola Đuričko u filmu „Živ čovek”, dok je nagradu za najbolji debi osvojio Erdžan Kesal, reditelj filma „Potencijalni kandidat”. U selekciji FEST Fokus, za najbolji film proglašen je „Polje maka“ Eudžena Žebelanua. Svečanosti zatvaranja i dodeli nagrada prisustvovala je Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, obratio se večeras povodom zatvaranja 49. FEST-a. Handanović se ovom prilikom zahvalio gostima, žiriju i publici, a govorio je i o sledećem 50. jubilarnom FEST-u: „Zahvalio bih se gostima, žiriju, a pre svega publici koja je nastavila da nas podržava svojim prisustvom u dvoranama. Obećavam naredni FEST dostojan svog 50. jubileja. Posebna zahvalnost Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture i informisanja i mojoj prijateljici Maji Gojković koja je ovde sa nama”, rekao je Handanović.

Glavni žiri, koji čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić, i rediteljka Ines Tanović, dodelio je nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ostvarenju „Oaza” Ivana Ikića, „za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i ogoljenoj empatiji”.

Povodom osvajanja ovog prestižnog priznanja, reditelj Ivan Ikić je rekao: „Nismo razmišljali o ovom trenutku, da bi mogao da se desi. Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sa našim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga”.

Nagradu glavnog žirija za najbolju režiju dobio je nemački reditelj Oskar Ruler za film „Enfant Terrible”. U obrazloženju žirija stoji da je ovo ostvarenje „izvanredan i inventivan rediteljski prikaz koji nas vodi kroz stvaralaštvo Rajnera Vernera Fasbindera, brišući granice između života i filma” .

 „Beogradskog pobednika” za najbolji scenario dobili su Italijani Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film „Tamna Bajka“, koji su zajednički i režirali. Žiri je nagradio njihovo delo za „kohezivnu sintezu pripovedanja u ansamblu, njegov upečatljiv prikaz italijanskog predgrađa i dirljiv komentar stvarne prirode dramaturgije”.

Scenaristički duo obratio se publici putem video snimka rečima: „Ova nagrada je poput velikog zagrljaja od prijatelja. Napisali smo ovaj scenario kada smo imali 19 godina, i on je za nas poput odlaska u slatku, nežnu i poetičnu prošlost.  Zbog kovida nismo sa vama, ali montiramo naš treći film koji nameravamo da predstavimo u vašoj prelepoj zemlji. Osetili smo povezanost sa vašim magičnim gradom:  Beograd je deo naše duše. Nikad ga nismo posetili, ali prepoznali smo dosta sličnosti sa našom istorijom, i nadamo se da ćemo se dogodine videti uživo”.

Glavni žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio hrvatskoj glumici Lani Barić „za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom”, u filmu „Tereza37” Danila Šerbedžije.

Lana Barić se zahvalila FEST-u na nagradi i prokomentarisala ovogodišnje festivalsko izdanje: „Znam da su vremena jako teška i da nije bilo lako organizirat festival uživo. Svaka vam čast i hvala što gledamo filmove uživo, u kinu”. Lana Barić se potom osvrnula na FEST-ovo priznanje: „Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna”.

Nikola Đuričko nagrađen je „Beogradskim pobednikom” za najbolju mušku ulogu u Glavnom takmičarskom programu, za ulogu Igora Đelića Đele u filmu „Živ čovek” Olega Novkovića. Žiri je njegovu kreaciju ocenio kao „jedinstveni glumački izraz kojim nas vodi kroz katarzu glavnog lika koristeći ceo glumački habitus: od suptilnih sredstava pa sve do unutrašnjih tektonskih promena – smrti i njene pobede”.

Nikola Đuričko se zahvalio FEST-u „što postoji i što je opstao”, žiriju, i ekipi filma „Živ čovek”. “Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade”, zaključio je svoje obraćanje popularni glumac.

Nagradu za najbolji debi u ovoj selekciji dobio je reditelj Erdžan Kesal za film „Potencijalni kandidat”, „za precizan, živopisan i britak prikaz glavnog lika, njegovog miljea i savremene političke korumpiranosti”.

Erdžan Kesal je u video poruci govorio o svojoj povezanosti sa našom zemljom: „Dobiti nagradu za prvi film, na ovako prestižnom festivalu daje nam odgovornost i želju da pravimo još bolje filmove. Srbija i Beograd imaju veoma posebno mesto u mom ličnom životu. Prva ozbiljna knjiga koju mi je otac kupio, bila je “Na Drini ćuprija” Ive Andrića. Mnogo godina kasnije, kada sam 2010. posetio Kustendorf, Emir mi je poklonio istu knjigu na odlasku. Toga ću se uvek sećati. Osećam da smo ljudi sa istim navikama, i mislim da na isti način doživljavamo agoniju, tugu, humor, nadu”. Kesal se zahvalio Filmskom centru Srbije i koproducentima Dimčetu Stojanovskom i Stefanu Orlandiću na doprinosu realizaciji filma, uz nadu da će se to partnerstvo nastaviti i na budućim projektima.

Žiri programa FEST Fokus, koji čine rediteljka Katarina Koljević, glumica Isidora Simijonović i reditelj Darko Nikolić, za najbolje ostvarenje u ovoj selekciji izabrao je film „Polje maka” mladog rumunskog reditelja Eudžena Žebeleanua. Nagrada je dodeljena za „precizan i suptilan rediteljski izraz u kojem se ističe snažan glumački postupak“, uz ocenu da nam ovaj film „daje duboki uvid u složeni unutrašnji sukob glavnog junaka, čija lična priča se izdiže na nivo jedne univerzalno važne društvene teme“. Žiri je obrazloženje zaključio konstatacijom: „U portretnoj dramaturgiji koja je u vrlo aktivnom odnosu sa sredinom u kojoj je film smešten, reditelj nam nudi ono najvažnije u filmskoj umetnosti – a to je jasna katarza.

Eudžen Žebelanu se prisutnima obratio putem video snimka: „Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu. Želim da zahvalim svom timu, producentu, scenaristi, svim glumcima, distributeru, i čitavoj ekipi koja je radila na ovom predivnom, prvom filmu koji smo zajedno radili. Za nas je veoma važno što je film prikazan u bioskopskim salama i na festivalima, jer govori priču o mladom policajcu homoseksualcu u današnjoj Rumuniji. To je priča koju ne viđamo tako često u rumunskom filmu. Divno je što ova nagrada stigla tačno pred Međunarodni dan protiv homofobije”.

Žiri kritičara za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić”, koji su činili reditelj i teoretičar filma Vlastimir Sudar, filmski kritičar Miroljub Stojanović i filmski kritičar i istoričar Daniel Rafaelić, za najbolji regionalni film na festivalu proglasio je „Oazu” Ivana Ikića. U obrazloženju žirija, između ostalog stoji: „Akcenat smo stavili na inovaciju i originalnost i u filmskom govoru i u izboru tematike. Vodeći se pristupom da treba nagraditi proširenje prostora savremene filmske umjetnosti, žiri je jednoglasno odlučio da nagradi film Oaza, Ivana Ikića, kao jedan od najautentičnijih filmova ne samo u ovom programu, već i proteklih nekoliko godina”.

Žiri za nagradu dnevnog lista Poliika „Milutin Čolić”, u sastavu Goran Radovanović (reditelj, scenarista i producent), Mladen Đorđević (reditelj,scenarista i producent) i Dubravka Lakić (filmski kritičar, osnivač nagrade), za najbolji domaći film je proglasio ostvarenje „Lihvar” Nemanje Ćeranića. Žiri je nagradu dodelio “za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame, sa veštim korišćenjem rešenja koja spadaju u domen autorskog filma”. U nastavku obrazloženja stoji: „Kao sveže i inovativne elemente žiri je prepoznao i izuzetan rad sa glumcima naturščicima, angažovano posmatranje društvenih problema i smeštanje radnje i celokupne produkcije izvan glavnog grada – u funkciji demetropolizacije srpske kinematografije.

Nemanja Ćeranić, reditelj filma „Lihvar”, zahvalio se FEST-u žiriju jer je „prepoznao trud i energiju, koja dolazi isključivo iz ljubavi prema filmu”. Mladi reditelj zahvalio se i ekipi koja je radila film u teškim uslovima, kao i opštini Inđija koja je podržala ovaj projekat.

Ivan Karl, sekretar Grada Beograda za kulturu i predsednik odbora FEST-a, uručio je počasnu nagradu „Beogradski pobednik“ scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Tom prilikom je Karl izjavio: „FEST sada već daleke 1992. godine je obeležio film „Delikatesna radnja“. FEST ove 2021. u doba korone je bio jedna velika, ali uspešna delikatesna radnja. Scenograf pomenutog filma bio je Miljen Kreka Kljaković. Kreka je filmove koje je radio učinio magičnim i stvarnim. Zato je on pobednik i juče, i danas, i sutra. Čestitam Kreki i čestitam svima nama na povratku u budućnost. Tamo nas za manje od godinu dana čeka 50. FEST. Hvala vam.“

Miljen Kljaković Kreka je povodom velikog priznanja rekao: „Ovo je još jedna vrlo značajna i važna nagrada u mojoj karijeri, kojoj sam bio posvećen svih ovih 45 godina. Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovo što sam ostvario. Zahvaljujem se i FEST-u na dodeli ove nagrade i svima onima koji su još uvek među nama, a kojih više nema“.

Nakon dodele nagrada, FEST je zatvoren svetskom premijerom dokumentarnog filma „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića.

Međunarodni filmski festival – FEST, održan je 49. put od 7. do 16. maja 2021. u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade, i predstavio je više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija. Festival je ove godine održan pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Podsećamo, od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program „PostFESTum” koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa. Usled specifičnih okolnosti održavanja FEST-a zbog pandemije i smanjenog kapaciteta bioskopskih dvorana, najpoznatiji domaći filmski festival ove godine želi da izađe u susret svojoj vernoj publici, kao i svima onima koji nisu uspeli da pogledaju svoje filmske favorite tokom prethodnih dana. PostFESTum će se održavati u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center, a satnicu programa PostFEST-um možete pogledati na sajtu festivala na linku: https://www.fest.rs/upload/document/postfestum_-_dom_omladine_beograda_i_cineplexx_ue.pdf

ФОНДАЦИЈА ЗА КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ „МИOДРАГ И БРАНКА ЋУПИЋ” -ПОДГОРИЦА

„МИОДРАГ ЋУПИЋ” ЗУБОВИЋУ И ЋУКОВИЋУ

Регионална књижевна награда „Миодраг Ћупић”, једногласном одлуком жирија припала је Браниславу Зубовићу из Новог Сада за књигу поезије „Тремор” и Александру Ћуковићу из Никшића за књигу поезије „Херостратов асистент”.

Жири је радио у саставу: Андрија Радуловић (предсједник), проф.др Радоје Головић (члан) и Миомир Ђуришић (члан).

Из саопштења жирија:

Бранислав Зубовић је написао књигу поезије „Тремор” у стилу старих мајстора, ослањајући се на понајбољу традицију српске поезије, књигу без позе, нижући потресне слике гдје се иронија повлачи пред стварношћу, будно ослушкујући судбину човјека и свијета.

Александар Ћуковић ,писац кратких прича особеног стила, овај пут нас је изненадио изванредном књигом поезије под необичним насловом „Херостратов асистент”, гдје на модеран начин – готово афористички третита и критички проматра многа питња властитог свијета у који је провалила једнако историја и свакодневница.

Награда „Миодраг Ћупић” лауреатима ће бити уручена током овог мјесеца у Подгорици.

DODELJENE NAGRADE SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

U ponedeljak, 26. aprila, kada se obeležava Svetski dan intelektualne svojine, u Zavodu za intelektualnu svojinu dodeljene su nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu, u pet kategorija stvaralaštva.

Prisutnima se obratio direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić, koji se osvrnuo na uticaj pandemije na aktivnosti ove institucije: „Interesantno je da smo uprkos pandemiji, u prethodnoj godini imali vidno povećanje broja domaćih prijava. Takođe, uočava se i porast interesovanja za prava intelektualne svojine među građanima Srbije. Protekla godina bila je najuspešnija do sada kada je reč o razvoju usluge naše elektronske prijave. Urađeno je više tehničkih unapređenja same platforme, ali je dosta urađeno i na njenoj popularizaciji među korisnicima”.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je spec. vet. med. Aleksandaru Pavlićeviću i dipl. inž. hemije Predragu Kovačeviću za patentirani pronalazak pod nazivom: „Smeša koja sadrži parafinsko ulje kao insekticidno i akaricidno aktivno jedinjenje“, koji je poznat pod tržišnim nazivom Pulcap, za koji je ostvarena patentna zaštita na teritoriji Nemačke, a u toku je i postupak zaštite na teritorijama Poljske i Kine. Osim toga, navedeni pronalazak je zaštićen i na teritoriji Srbije. Pronalazači su navedenim pronalaskom rešili problem kontrole i uklanjanja crvenih grinja kod uzgoja živine bez ikakvog negativnog efekta na živinu ili proizvodnju jaja i životnu sredinu, dok se istovremeno obezbeđuju značajne uštede za uzgajivače, tako što je smanjeno stradanje kokošaka izazvano ovim parazitima.

Nagrada je uručena vlasniku patenta, odnosno Aleksandru Nikoliću, direktoru kompanije „Pulcap“ D.O.O. iz Beograda, koji je tim povodom rekao: „Pulcap je proizvod koji je možda i jedini na svetu dokazao da je moguće iskorenjavanje grinja u industrijskim proizvodnjama jaja, a nastao je u pokušaju da uklonim sopstveni problem u proizvodnji. Ovaj proizvod je našao primenu u celom regionu, od Turske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Slovenije, i drugih zemalja, izvozno je orijentisan, i s obzirom da je ekološki i dalje će imati potencijal“.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji „Chips Way“ d.o.o. iz Čačka, koja je međunarodno registrovala industrijski dizajn ambalaže za biskvite na sledećim inostranim tržištima: u EU, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Kompanija „Chips Way“ d.o.o. iz Čačka, koja se bavi proizvodnjom čipsa sa tradicijom dugom 50 godina, od 2020. godine je svoj proizvodni program proširila na proizvodnju biskvita a za 2021. godinu planirana je proizvodnja sa punim kapacitetom od 1000 tona gotovog proizvoda i angažovanje 35 radnika, kao i proširenje izvoza na tržište EU.

Nagrada je uručena Gordani Jarić, marketing menadžerki kompanije „Chips Way“ d.o.o. iz Čačka, koja se osvrnula na značaj zaštite intelektualne svojine: „Mi znamo koliko je važan vizualni identitet i koliko je zapravo važno zaštititi intelektualnu svojinu. Ljudi reaguju na nešto kreativno i lepo, i dosta se pokazalo da na temelju dizajna potrošači kupuju određeni proizvod. To pokazuje koliko je bitan industrijski dizajn u marketingu, ali takođe i koliko utiče na direktnu kupovinu“.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity pripala je Milanu Stepanoviću za monografsko delo  “U tom Somboru – Grad u prizmi stoleća”. Autor monografije je posvećeni i požrtvovani istraživač prošlosti Sombora, a ovo delo predstavlja krunu njegovih naučnih dostignuća. Metodološki utemeljena na principima humanističkih i društvenih nauka, stilski akribična, zasnovana na izvanrednoj izvornoj osnovi, knjiga Milana Stepanovića uverljivo prikazuje zapretenu istoriju jednog grada i prostora.

Milan Stepanović, autor knjige, prilikom prijema nagrade je rekao: „Interesovanja savremene istoriografije sve više se kreću ka proučavanju istorije svakodnevnog života. Zbog toga je poslednjih decenija vidno prisutan uspon lokalne, mikro-istorije koja teži za odgovorima na velika pitanja u malim sredinama. Stoga i monografija “U tom Somboru – Grad u prizmi stoleća” prikazuje ovaj naš stari panonski grad, ali ne samo njegove fizičke siluete i strukture, nego i sve one ključne dimenzije koje oblikuju društvo.

Pobednik u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy pripala je Mihailu Mirkoviću, koji je tokom 2020. godine bio učenik 4. godine Prve Beogradske gimnazije, za pronalazak Jonske tečnosti kao potencijalnog industrijskog rastvarača sa regiodirigujućim efektom na reakciju FRIEDEL-CRAFTS-ovog alkilovanja. Mihailo Mirković je četiri godine bio polaznik Regionalnog centra za talente „Beograd 2“ i polaznik seminara u Istraživačkoj stanici „Petnica“, gde je sticao dodatna znanja u oblasti hemije. Njegov pronalazak pripada oblasti zelene hemije, odnosno doprinosi znatnom smanjenju zagađenja hemijskim otpadom koji nastaje u procesima koji se standardno primenjuju u hemijskoj industriji.

Povodom ovog vrednog priznanja Mihajlo Mirković je podsetio na svoje dosadašnje interesovanje i postignuća u nauci: „Još od svojih osnovnoškolskih dana bio sam zainteresovan za nauku, pogotovo za hemiju. Učestvovao sam na takmičenjima tokom osnovne i srednje škole i bio nagrađivan, a 2019. sam predstavljao sam Srbiju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi u Parizu, sa koje sam doneo u našu zemlju bronzanu medalju. Učestovao sam na seminarima hemije u istraživačkoj stanici Petnica i u Regionalnom centru za talente „Beograd 2“ i ovom prilikom se zahvaljujem koordinatorima ovih programa za podršku, znanje i iskustvo koje sam dobio u svom dosadašnjem školovanju, i koji su mi na kraju krajeva i omogućili da stvorim ovaj izum“.

Osim navedenih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2020. godine – nagrada WIPO Users’ Trophy. Ova nagrada je pripala privrednom društvu „Atlantic Štark“ d.o.o. iz Beograda, koje je tokom 2020. godine u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.

Nagrada je uručena Nataši Šarčević, direktorki marketinga i inovacija kompanije „Atlantic Štark“ D.O.O. iz Beograda, koja je tim povodom rekla: „Ovu nagradu pre svega vidimo kao priznanje za kvalitet, jer da nije bilo kvaliteta naših brendova i njihovog napretka, ne bi bilo ni razloga za obnovu saradnje sa Zavodom. Inicijalna zaštita jeste dobar i neophodan početak, zato što na taj način bezbedno i sigurno možemo ulagati u naše brendove i u komunikaciju sa potrošačima. Ova višedecenijska obnova naših robnih žigova i dugogodišnja saradnja sa Zavodom potvrđuje da smo zaista uspeli u osvajanju potrošača i da su oni prepoznali vrednost naših brendova“.

Ovom prilikom predstavljeni su i  sporazumi o saradnji Zavoda za intelektualnu svojinu sa Naučno-tehnološkim parkom u Beogradu i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na projektu Najbolja tehnološka inovacija 21. O ovoj saradnji govorili su  prof. dr. Dragan Povrenović, koordinator Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju za 2021. godinu, i Gordana Danilović Grković, v. d. direktora Naučno- tehnološkog parka u Beogradu.

Više o dobitnicima nagrada možete pročitati na sledećem linku: https://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2627

Snimak prenosa proslave Svetskog dana intelektualne svojine možete pogledati na našem YouTube kanalu, na sledećem linku:  https://www.youtube.com/watch?v=Iu9ZApTJ_2U  

U PONEDELJAK 26. APRILA DODELA NAGRADA SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

U ponedeljak, 26. aprila, kada se obeležava Svetski dan intelektualne svojine, u 13 časova u Zavodu za intelektualnu svojinu biće dodeljene nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu, u pet kategorija stvaralaštva. Prisutnima će se obratiti Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, koji će uručiti nagrade laureatima. Ovom prilikom biće i predstavljeni sporazumi o saradnji Zavoda za intelektualnu svojinu sa Naučno-tehnološkim parkom u Beogradu i Najboljom tehnološkom inovacijom 21. Direktan prenos dodele nagrada biće organizovan preko youtube kanala ove institucije (https://www.youtube.com/channel/UC499IQ4jihaCX8fopcK8F7Q )

Dodela nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu organizovana je povodom obeležavanja 100. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva.  Nagrade se dodeljuju u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy). Pored navedenih nagrada za koje je sproveden konkurs, dodeljuje se i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2020. godine.

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ”

Жири за доделу Награде „Биљана Јовановић”, који је ове године радио у саставу Милица Ћуковић, Катарина Пантовић, Весна Тријић, Ана Стишовић Миловановић и Снежана Божић (председница), на електронској седници одржаној 10. априла 2021. године, донео је одлуку да Награда припадне Соњи Веселиновић за песничку збирку Проклизавање (Краљево: Народна библиотека „Стефан Првовенчани”, 2020).

Одлука је донета већином гласова, а у  најужем избору нашла су се и дела Катарине Митровић Немају све куће двориште (Београд: PPM Enklava) и Енеса Халиловића Људи без гробова (Београд: Laguna).

Збирку песама Проклизавање Соње Веселиновић одликују рафинираност и интелектуализам који, изненађујуће, не суспрежу и рационализују доживљајно, већ постају инструменти његовог продубљивања и обогаћивања. Спуштено у себе, унутар ствари (у сну), биће постоји наспрам надирућег спољашњег света, док је поетички образац проклизавања заправо образац осцилирања између измишљеног и реалног, сна и јаве, споља и унутра. Лирско ја посвећено је преиспитивању комплексног (урбаног, женског) егзистенцијалног искуства, освешћујући, у тим самопонирањима, потребу за искакањем из наметнутог и, у исто време, стрепњу/узнемиреност од таквих проклизавања. Свет и лирски јунак ове збирке су нестабилни, они који клизе, измичући и самоизмичући, отворени и незаокружени, али свесни да су као такви могући захваљујући игри и писму. Разуђена и функционална интертекстуалност, низ успелих, иновативних поређења, наративни замах, брижљиво изграђена лајтмотивска структура збирке, преламање друштвено-историјских метанаратива кроз призму личне/породичне судбине и индивидуалних сећања савременог (женског) субјекта, неки су од елемената којима се аргументује закључак о зрелости, заокружености и укупној уметничкој вредности збирке песама Проклизавање Соње Веселиновић; истовремено, међу њима није тешко пронаћи и тачке додира са сензибилитетом и стваралаштвом Биљане Јовановић.

 Београд – Ниш, 11. 4. 2021.                                                 

Чланице Жирија

DVE NAGRADE ZA KRATKI IGRANI FILM „KADA SAM KOD KUĆE” IVANE TODOROVIĆ NA FESTIVALU U NJUJORKU

Kratki igrani film „Kada sam kod kuće“, autorke Ivane Todorović, na nedavno okončanom Festivalu Društveno relevantnog filma (SR Socially Relevant Film Festival) u Njujorku osvojio je dva priznanja – nagradu Ženskog kritičarskog kruga i nagradu za najbolju glumicu, za kreaciju Milice Stefanović. 

Film „Kada sam kod kuće” govori o Mariji koja se, nakon nekoliko godina života u inostranstvu, vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva. Film postavlja pitanja: Kako izgleda Marijin povratak? Kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom? Moze li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jaca i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva?

Ivana Todorović, rediteljka filma, o ovom ostvarenju je rekla: „Želela sam da film, kao i sama trauma, bude više telesan, bez puno reči  a da svima bude jasno što se događa. Suočavanje s traumom i nasilje u porodici  me već dugo intrigiraju jer ta trauma koja se dogodi detetu u detinjstvu, od strane njoj bliske osobe, nešto je što ta devojčica, a kasnije žena, mora čitav život nositi. Nažalost, o ovoj traumi deca retko kada govore svojim bližnjima. Kasnije ove žene, a često i muškarci koji su prošli kroz ovo iskustvo, imaju razne probleme u prihvatanju sebe, u svom ponašanju, a često to dovede i do samoubistva”.

U glavnim ulogama su Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić, i Sara Dinić. Film je urađen kao master-rad na Fakultetu dramskih umetnosti a scenario je pisala Melina Pota. Direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, dizajner zvuka Milan Mihajlović, scenografkinja Emilija Orlić, a kostimografkinja Milica Radovanović. Pomoćnik reditelja je Duško Stanivuk, a producentkinja Tijana Drakulić. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i kuće Blok Film, uz podršku Filmskog centra Srbije. 

Ivana Todorović  je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih filmova koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Igrani film „Kada sam kod Kuće“ (2019, Beograd)  je prethodno dobio priznanje Future Film Award na prvom izdanju IFFBHLA (International Film Festival Bosnia Herzegovina Looks Around) u Parizu, održanom krajem prošle godine. Osvojio je i Best Woman Film Award na Independent Shorts Awards festivalu  u Los Anđelesu, Best Student Film Award na Short to the Point festivalu u Bukureštu, i Honorary Mention na South Eastern European Film Festival u Los Anđelesu. Film je prikazan na Brooklyn Film Festivalu  i na  izložbi „The Principle of Migration“ u galeriji The New York Foundation for the Arts u Njujorku. Dokumentarni filmovi Ivane Todorović „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“,  „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i  „Svakodnevica romske dece u Bloku 71″ su prikazani na više od 150 internacionalnih filmskih festivala i osvojili su preko 20 nagrada.

Ivana trenutno  završava dokumentarni film „Azil“ i radi na novom igranom filmu. 

Trejler filma: https://vimeo.com/416468788

Dobitnik nagrade „Dusan Vasiljev“ za 2020. godinu

Na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. 3. 2021. godine, u prostorijama G Kikinda, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2020. godinu, plaketa kao i novčani iznos, pripasti Dragani Mladenović za knjigu poezije Femicid i druge pesme („Kulturni centar Novog Sada“). Žiri je odluku doneo jednoglasno. U konkurenciji su se našla 142 naslova, a u najužem izboru, pored nagrađene knjige, našli su se i romani Enesa Halilovića Ljudi bez grobova („Laguna“), Hostel Kalifornija Zvonke Gazivode(„Geopoetika“), kao i  Purpurna dekada Vladimira Kopicla, te knjige poezije Moja mama zna šta se dešava u gradovima Radmile Petrović („Enklava“), i Kćeri, zar ne vidiš da gorim Ivane Maksić („Treći trg“).

U obrazloženju žirija u sastavu Dunja Ilić, Ivan Radosavljević i Srđan Srdić, naglašava se da knjiga u apsolutnom smislu odgovara angažovanim stremljenjima kakav je Dušan Vasiljev iskazivao tokom čitavog svog kratkog životnog veka, koji god žanrovski obrazac da je eksploatisao. Reč je o izrazito oštroj, na trenutke i neprijatnoj poeziji, izrazito promišljenoj i strukturiranoj, koja tematizuje ulogu i položaj žena u društvu ženama tradicionalno nenaklonjenom. Polazeći od leksičkih odrednica i srpske narodne književnosti, Dragana Mladenović u svojoj knjizi stiže do najaktuelnije moguće savremenosti koja njenoj temi žalosno hrli u susret, prepoznajući iste obrasce nasilništva, šovinizma i rodno zasnovanog terora kom su žene u ovako zasnovanoj zajednici izložene. U svakom pogledu, ovo je knjiga čiji je značaj ogroman, u njoj se na izvanredan način susreću hrabrost pri odabiru teme, kao i poetička, jezička hrabrost da se o istoj progovori najupečatljivijim mogućim jezikom. Žiri iskazuje nadu da je Femicid Dragane Mladenović tek jedna u nizu velikih pesničkih knjiga u kojima angažman nije ukinuo poeziju, a koje su i našem društvu i našoj poeziji više nego potrebne.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje G Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Film „Oaza“ u režiji Ivana Ikića nagrađen u Sofiji

Film „Oaza“, u režiji srpskog reditelja Ivana Ikića koji je podržan od strane Filmskog centra Srbije, nagrađen je „Specijalnim priznanjem žirija“ u sekciji „Balkan Competition“ 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji. 

Žiri je istakao u svom obrazloženju: „Ne dešava se često da naiđemo na film koji je ujedno umetničko ostvarenje i važan dokument. Ovaj film mlade sa posebnim potrebama stavlja u prvi plan društva i ima potencijal da promeni način na koji posmatramo ljude sa posebnim potrebama i otvorimo svoja srca za njihove probleme“.

„Oaza“ je premijerno prikazana i nagrađena u septembru 2020. godine na Venecijanskom filmskom festivalu. „Oazi“ je tada, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora“, pripala Nagrada „Europa Cinemas Venice Label“.

„Oaza“ je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su Sense Production iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D’Antoine iz Pariza. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond Eurimages.

Portal Voxfeminae.net i Fierce Women odabrale strašne žene godine u Hrvatskoj

Portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women sinoć su održale drugu po redu dodjelu nagrada za strašne žene godine. Događaj je uživo emitiran iz zagrebačkog bara Botaničar, gdje je predstavljeno pet ovogodišnjih dobitnica koje su dale značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti i društvenoj pravednosti u Hrvatskoj u prošloj godini.

Dobitnice nagrade su pravnica Antonija Petričušić, novinarka Maja Sever, spisateljica Monika Herceg, odvjetnica Zrinka Bojanić i tim Zagrebačkog psihološkog društva.

U periodu od dva mjeseca krajem 2020. godine čitateljice i čitatelji portala Voxfeminae.net, te prošlogodišnje dobitnice nagrade i nominirane strašne žene, nominirale su preko 60 pojedinki i kolektiva. Na osnovi nominacija, 12 članova i stručnih suradnica udruge K-zona, koja je izdavač VoxFeminae.net portala i pokretač društvenog poduzeća Fierce Women, odlučilo je o ovogodišnjih pet dobitnica. U obrazloženju odluke žirija o dobitnicama između ostalog se navodi:

Antonija Petričušić je u godini pandemije, koja je svima značajno promijenila svakodnevicu, upozoravala na opterećenje školaraca nastavom na daljinu i kršenje prava djece na ravnopravno sudjelovanje u nastavi, organizirala je i motivirala roditelje koji su se uz rad od kuće pokušavali snaći u promijenjenom obliku obrazovanja i izazovima koji su uslijedili povratkom u školu. Sredinom 2020. godine sudjelovala je u pokretanju inicijative za pravo djece na besplatan školski obrok, a pronašla je vremena i za uvođenje izbornog kolegija o ženskim pravima na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Ujedno, jedna je od suosnivačica LGBTIQA+ udruge ‘Za Pravo’ koja okuplja studente/ice i radnike/ice Pravnog fakulteta s ciljem stvaranjem sigurnog, podržavajućeg i otvorenog okruženja za LGBTIQ osobe.

Maja Sever, novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, poznata je po svom društvenom angažmanu, humanitarnom djelovanju te ustajanju protiv govora mržnje, seksizma i nepravde. Kao predsjednica SNH-a, Sever je istupala za zaštitu radničkih prava novinara, čiji su se uvjeti rada srozali od početka pandemije, pozivala je novinarke da prijave seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, te kao sindikalna povjerenica zastupala interese svojih kolega/ica. Sever je i jedna od osnivačica humanitarne inicijative ‘Ljudi za ljude’, koju je pokrenula s prošlogodišnjom dobitnicom nagrade Brankom Bakšić Mitić i Matejom Medlobi, nakon što je u HTV emisiji ‘Nedjeljom u 2’ emitiran njen prilog o teškom položaju stanovnika područja oko Gline.

Monika Herceg kao spisateljica aktivno promiče ideje jednakosti, pravde i feminizma. Samo u 2020. godini Herceg je dobila nagradu HNK-a za najbolji novi dramski tekst ‘Gdje se kupuju nježnosti’ koji tematizira nasilje nad ženama te transgeneracijski prijenos traume i odnose žena u patrijarhalnoj sredini. Za kratku dramu ‘Mrtve ne treba micati’ osvojila je regionalnu nagradu ‘Priče s balkona, priče s Balkana’. S Barbarom Matejčić i Dadom Ćosićem vodi akcije vezane uz suzbijanje nasilja nad migrantima. Sudjelovala je uz poeziju na komemoraciji za Aleksandru Zec. Prošle godine objavila je treću zbirku pjesama, ‘Vrijeme prije jezika’, za koju je dobila nagradu ‘Zvonko Milković’. Pokrenula je i ciklus tribina ‘Pjesnikinja petkom’ gdje u fokus stavlja stvaralaštvo pjesnikinja.

Zrinka Bojanić posljednjih je godina angažirana na području pružanja pravne zaštite ženama i LGBTIQ osobama. Krajem 2020., uz udrugu ‘Dugine obitelji’, ostvarila je jednu od najvećih pobjeda za lokalnu LGBTIQ zajednicu i obitelji – uz njenu pravnu pomoć Ustavni je sud diskriminaciju istospolnih parova prilikom udomiteljstva proglasio neustavnom te tako još malo ali značajno otvorio put prema ravnopravnom LGBTIQ roditeljstvu. Pored toga zastupala je i druge udruge i pojedince/ke čija su prava i dostojanstvo bila omalovažavana kroz sve intenzivnije jačanje desničarskih i populističkih inicijativa koje ciljaju na smanjene ljudskih prava manjina i reproduktivnih prava žena.

Tim Zagrebačkog psihološkog društva nagrađen je za sustavno i trezveno reagiranje na društvena događanja, posebno u kontekstu posljedica potresa i pandemije, kroz produkciju svima dostupnog relevantnog sadržaja u kojima su pružali stručne savjete te promicanje znanosti i ljudskih prava. Tijekom godine neumorno su producirale sadržaj koji je bio relevantan s obzirom na nastalu situaciju, i nesebično ga dijelile na svojim stranicama i društvenim mrežama. Pomogle su tako da građanke/i lakše podnesu pandemiju virusa COVID-19, potrese, neizvjesnost, bespomoćnost, ali i loše upravljanje kriznim situacijama i senzacionalističko medijsko izvještavanje.

Pet dobitnica nagrade za Strašne žene godine uručeno je pet portreta koje su za njih izradile ilustratorice društvene igre ‘Fierce Women’: Tea Jurišić, Helena Nemec, Ana Salopek, Sindy Čolić, Ana Kovačić.

Ceremoniju dodjele nagrade, koja je ove godine održana u epidemiološkim uvjetima, vodile su članice uredništva portala Voxfeminae.net Tihana Bertek i Marino Čajdo; a gledateljima/cama se u pozdravnom govoru obratila i Gabrijela Ivanov – jedna od osnivačica društvenog poduzeća ‘Fierce Women’ te idejna začetnica društvene igre i nagrade.

„Nagrade nisu ono što je najbitnije u cijeloj ovoj priči, ono što je najbitnije je da na ovaj ili onaj način svaka od nas zasebno ili u skupinama činimo promjene u svojim okruženjima. Što se više povezujemo, to bolje. A očuvanje i širenje prostora solidarnosti i pravednosti svima bi nam trebala biti zajednička misija i ne postoji nikakvo pravilo niti kriteriji ili nagrade koji mogu reći čiji rad i doprinos su bolji ili vredniji. Protekla godina nam je upravo to pokazala kad smo uvelike svi ovisili o potplaćenim radnicama u trgovini i zdravstvu, i kada nam se i posao i škola instalirala u dnevni boravak te poremetila granice javnog, poslovnog, privatnog“ – istaknula je.

Kao što se na portalu VoxFeminae.net gotovo svakodnevno otkrivaju žene koje je povijest ili izbrisala ili sadašnjost dovoljno ne poznaje, tako postoje mnoge žene koje nažalost nisu bile prisutne u ovogodišnjim nominacijama. Pozvala je i podsjetila stoga sve čitatelje/ice da krajem 2021. daju svoj doprinos nagradi putem nominacija.

Dodjela ovih nagrada nije samo nacionalna priča, već i međunarodna. Prošle godine nagrade su dodijeljene u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Irskoj i Hrvatskoj; a ove će se godine dodijeliti u Sloveniji (Mesto žensk) te Srbiji (BeFem i Femix).

U narednim danima na portalu VoxFeminae.net bit će objavljeni intervjui sa svih pet dobitnica ovogodišnje Fierce Women WoW nagrade. Video snimka prijenosa dodjele dostupna je na Facebook stranici VoxFeminae.


Dodjela nagrada za Strašne žene godine – Fierce Women WoW Awards, dio je aktivnosti projekta ‘Women on Women’ kojeg zajednički provode Mesto žensk u Sloveniji, Prostor rodne i medijske kulture K-zona u Hrvatskoj, Tiiit Inc. u Makedoniji te Outlandish Theatre Platform u Irskoj. Aktivnosti sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura nova.

Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i gej kulturne mreže WINGS 2020

Međunarodni festival Queer filma Merlinka dobitnik je nagrade Međunarodne lezbejske i gej kulturne mreže WINGS 2020. Nagrada je dodeljena za izvanrednu LGBT filmsku produkciju, distribuciju i festival.

Međunarodni festival Queer filma Merlinka održava se svake godine u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a direktor festivala Predrag Azdejković je ovim povodom izjavio „Ovo je treća nagrada koju je dobio Merlinka festival. Prvu je dobio 2010. godine, Kristalnu nagradu, drugu 2013, Priznanje za najinovativniji pristup promociji prava diskriminisanih grupa. Ova nagrada dolazi u godini kada je kulturna scena devastirana pandemijom korona virusa, godini kada su mnogi svetski i domaći filmski festivali otkazani, tako da nam izuzetno znači, jer smo uspeli da organizujemo Merlinka festival uprkos svim problemima i restrikcijama, a to je prepoznato od strane kolega iz Međunarodne lezbejske i gej kulturne mreže. Nadamo se da će 2021. godina biti bolja za kulturnu scenu Srbije i očekujemo veću podršku posetilaca našeg festivala i same države.”

U obrazloženju priznanja WINGS 2020 stoji „Nagrada se dodeljuje Merlinka festivalu i njenom direktoru kao potvrda da su filmovi jedno od najmoćnijih sredstava za borbu protiv netolerancije, homofobije, ćutanja i nevidljivosti, pogotovo jer se ovakve manifestacije organizuju u homofobnim društvima i time pokazuju izuzetno veliki stepen hrabrosti i entuzijazma. Boje duge, kada se protežu preko geografskih i psiholoških granica, ne postaju slabije, već sjajnije za svakog ko želi da gleda u nebo”.

Međunarodna lezbejska i gej kulturna mreža ILGCN nastala je 1992. godine i do sada su nagrade dodeljivane autorima iz oblasti LGBT filma, distributerima i festivalima na području Evrope i sveta.

Nagrada je dobila ime po švedskom nemom filmu „Vingarna“ (Wings) iz 1916. godine, koji se smatra prvim filmom s homoseksualnom tematikom.

Dr Ivana Kronja među dobitnicama Nagrade „Anđelka Milić“ za 2021. godinu

Nagradu „Anđelka Milić“ za 2021. godinu za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) dobila je dr Ivana Kronja za studiju „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija“ (Filmski centar Srbije, Beograd, 2020).

Knjiga „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet (Evropa – SAD – Srbija)“ je rezultat multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike filmske avangarde, teorije predstavljanja, te kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma. Studija na gotovo 600 stranica donosi detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment.Višeslojno istraživanje nudi podsticaj vizuelnim umetnicima u domenu kratkog filma i videa, kao i razvoju domaće filmologije. Knjiga se dotiče i veoma aktuelnih tema prikazivanja tela u savremenoj umetnosti, estetike kvir filma i kritike okultizma na filmu.

Žiri za dodelu Nagrade „Anđelka Milić“ za 2021. godinu je odlučivao u sastavu: prof. dr Nevena Petrušić, dr Žarka Svirčev i dr Lilijana Čičkarić.