Beograd, 8.5. – Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujević dodelio je „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke za doprinos kinematografiji portugalskom reditelju Žoau Pedru Rodrigešu. Žoao je priznanje primio prijatno iznenađen, neposredno pre projekcije svojih filmova ’’Gde si sada, Žoao Pedro Rodrigeš?’’  i   ’’Poslednji put kada sam video Makao’’ i izjavio:

„Ovo je za mene iznenađenje. Veoma sam srećan što sam ovde i hvala vam što ste me pozvali da prikažem svoje filmove i takođe pružili mogućnost da razgovaramo o njima nakon projekcija. Nadam se da zaslužujem ovo priznanje.“

I pozvao je publiku da uživaju u filmovima.

Ova dva filma portugalskog reditelja prikazana su u okviru selekcije ’Meteori’  koju je Rodrigeš zvanično i otvorio.
Nakon projekcija održan je razgovor sa autorom u okviru QA sesije, koji je vodio Marko Grba, umetnički direktor Beldocs festivala.

Jedan od vodećih savremenih reditelja, portugalac Žoao Pedro Rodrigeš  (João Pedro Rodrigues) je specijalni gost 11. Beldocsa. Njegovu estetiku karakteriše istraživanje ljudskih strasti na oniričan način kroz konstantno mešanje sna i jave, kao i preispitivanje seksualnosti i odnosa prema hrišćanstvu, duboko usađenom u portugalsko i evropsko društvo.
Žoaovi filmovi funkcionišu po principu simbola, vizuelne slobode i suptilnog narativa, skloni žanrovskim skokovima i dekonstrukcijama mitova.
Žoao Pedro Rodrigeš je poznat beogradskoj publici po filmu ’’Ornitolog’’, prikazanom na FAF-u 2016. godine, za kojeg je dobio Zlatnog leoparda za najbolju režiju u Lokarnu.

Snimak sa dodele priznanja :

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *