Dodeljeno priznanje austrijskom reditelju koji je gost Beldocsa

Beograd, 12. maj – Austrijski reditelj Ulrih Zajdl, jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, primio je danas Zlatnu plaketu  Jugoslovenske kinoteke od Marjana Vujovića, upravnika ove institucije, za izuzetan doprinos kinematografiji. A koliko je zaista veliki taj doprinos, uverila se još jednom i publika Beldocsa, zahvaljujući kojem Zajdl prvi put i gostuje u Beogradu. Nakon što mu je uručena plaketa, čuveni reditelj je na poklon upravniku Jugoslovenske kinoteke uručio kopije  svojih filmska ostvarenja. Na retrospektivi posvećenoj radu ovog reditelja, koji je svojom poetikom pomerio granice u savremenom dokumentarnom filmu,  bili smo u prilici da vidimo i neka novija dela, kao i mahom njegove rane radove, koji su mu obezbedili status kontroverznog autora.

Prilikom uručenja, Ulrih  Zajdl je izjavio: „ Nisam pripremio kompletan govor, želim samo da kažem jedno jednostavno i  iskreno hvala za ovu nagradu koja mi je dodeljena. Naravno da niko ne snima filmove da bi dobio nagradu. Svaka nagrada je ujedno i potvrda rada koji čovek obavlja.  U tom smislu je nagrada za mene ujedno i težnja da nastavim svoje stvaralaštvo i da i dalje snimam radikalne filmove.  Živimo u teškim vremenima, živimo u svetu u kojem ne znamo koja je sledeća katastrofa sa kojom ćemo se suočiti. Povodom ove nagrade moj apel stvaraocima sledeće generacije jeste da stvarate filmove za koje vi mislite da su vredni i filmove u koje verujete. Nemojte da pravite filmove koje već imaju određen format, pravite filmove od srca.“

Beldocs je organizovao retrospektivu filmova: Dobre vesti, Životinjska ljubav, Matura, U podrumu, Gubici su očekivani ili Isus, znaš koji su poljuljali su i publiku i kritiku svojevremeno kada su prikazivani, zbog njegovog realističnog prikazivanja skrivenih života malih ljudi koji imaju mnogo toga da kažu.  Upravo o svom radu i autorstvu, kao i koliko mu je teško da ispriča priče od kojih bi većina reditelja pobegla, Ulrih Zajdl je i održao masterklas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Snimak dodele: 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *