Nišville po treći put pokreće inicijativu

Nišvil džez festival je uputio predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine

Prethodne inicijative Nišvila  2011.  i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti . U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku  prestonicu  kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević  kaže  da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. Godina.

– Procena Nisvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije biti upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature – i kao kandidat za članstvo a i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj).

– Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura sto bi preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište,  koncertne dvorane, galerije …) a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektu od čijih je je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa – zaključuje direktor Nišvila.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *