Dobitnica nagrade za životno delo 65. Martovskog festivala je Jelica Đokić, montažerka i profesorka FDU.

U pitanju je prva žena koja dobija ovo priznanje Martovskog festivala, a uručenje nagrade će biti 28. marta u Domu omladine Beograda (19 časova) na svečanom otvaranju manifestacije.

Jelica Đokić je diplomirala Filmsku i televizijsku montažu 1975. godine kao prvi diplomirani montažer na prostorima Srbije i Jugoslavije. Tokom svoje duge i bogate pedagoške karijere oprobala sa na svim godinama predmeta Filmska montaža, prateći pri tome razvoj filmskog izraza i filmske tehnologije. Poslednjih godina nastavnik je na završnoj godini studija montaže. To je rezultiralo proizvodnjom velikog broja autorskih kratkih dokumentarnih filmova – prikazivanih i nagrađivanih na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Sa donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju aktivno se uključila u proces pripreme materijala za akreditaciju studijskih programa montaže. Imala je i značajan doprinos u pripremi konačnog izgleda materijala za akreditljaciju svi studijskih programa Fakulteta i Fakulteta dramskih umetnosti kao visokoškolske ustanove. Aktivno učestvuje u koncipiranju nove vrste studija na FDU – Doktorskim umetničkim studijama. Bila je član više komisija za odbranu magistarskih radova i doktorskih disertacija.

Profesorka Đokić se već od prve godine studija montaže uključuje u profesionalni rad na filmu i televiziji. Za 42 godine rada montirala je: 10 dugometražnih igranih filmova, 10 televizijskih igranih filmova, oko 10 dugometražnih dokumentarnih filmova, oko 10 TV serija igranih ili dokumentarnih, oko 70 kratkometražnih filmova (igranih ili dokumentarnih), oko 50 televizijskih emisija različitog žanra (15-60 minuta), oko 60 namenskih filmova (nastavnih, obrazovnih, reklamnih), oko 40 animiranih filmova, više desetina reklamnih TV spotova, muzičkih spotova i trejlera za filmove. Mnogi od ovih filmova dobili su značajne nagrade na festivalima širom sveta. Režirala je oko 10 dokumentarnih i namenskih filmova, za koje je dobila 4 autorske nagrade na festivalima.

Dobitnik je: Zlatne medalje za montažu na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, Kristalne prizme za kreativnu montažu Akademije filmske umetnosti i nauke Jugoslavije, Zlatnu mimozu za montažu na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom, Povelju za doprinos festivalu na jubilarnom 50. Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, Plaketu Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti povodom 60 godina postojanja Jugoslovenske kinoteke. Dobitnik je, 2010. godine, Velike plakete Univerziteta umetnosti sa poveljom za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Podelite…Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *