Autor: ŽIVKO IVKOVIĆ

CD ‘’ SOKRAT PONOVO JAŠE’’
GRUPA ZEMLJOTRES

Zrenjaninska rokenrol grupa Zemljotres se, evo, predstAvlja novim autorskim ostvarenjem ‘Sokrat ponovo jaše’ koncepcijski ne tako jasnim, te ostaje ta nedoumica, alternativni rock ili tek možda njihovo vidjenje tog, ali, trojka je trojka, pružiti svoj neki maksimum je izuzetno zahtevno, realizovati sve zacrtano a da pri tom zvuči i besprekorno i prihvatljivo je zbilja imperativ! Tragajući za svojim, sopstvenim rokenrol izrazom su i stigli do ovog, novog autorskog albuma, utemeljenog na idejama članova sastava, a izdavanje istog je povereno kome drugom do Diskografskoj kući Računajte na računare/Time Machine Music! Vezano za ovo ostvarenje nisam stekao utisak o onom, pošto poto objaviti samo, nego o sasvim drugačijem Zemljotresu, mada stičem utisak o eksperimentalnim novotarijama ili je razlog mome takvom razmišljanju ipak pretenciozan vokal, možda isuviše preferentan, nekako mi nije u saglasju sa ritmom, ili je to sve tako i smišljeno, te ne bih previše pametovao, nego ih podržao, uveren da ćemo u vremenu ispred imati ne samo ubedljiiviji materijal nego i znatno jasniju koncepcijsku Zemljotres sliku.
GRUPA ZEMLJOTRES
RAČUNAJTE NA RAČUNARE/TIME MACHINE MUSIC

CD ALBUM ‘’ ZAŠTO? ZATO!
GRUPA ABS

Evo i sasvim drugačiijeg, prijemčivijeg zvuka od onog koji je aktuelan medju klincima, tu prevashodno mislim na onaj, koji i ne zavredjuje ne znam kakav pomen, a radi se o najuprošćenijoj rokenrol varijanti, glavom panku! Zašto?Zato! je mnogo, mnogo složenije ili kompleksnije ostvarenje, mada miriše na vreme iza, možda Yes i progrock psihodeliju ondašnju, ali, tu ne viidim nešto loše, naprotiv, osećam čvrstu opredeljenost članova grupe u istrajavanju i odlučnosti u nameri pružanja više negoli korektne svirke. Osetili su to, siguran sam Lokner & Jovanović te i ne začudjuje izlazak ovog albuma pod etiketom nj.diskografskih kuća! Ono, ne mogu se očekivati ne znam kakve reakcije preostalih u rokenrol establišmentu, vezano za ova izdanja, ali, cilj je, svakako skretanje pozornosti i afirmacija rokenrola, uspeh, kakav takav ne bi smeo izostati. Album je koncipiran na pomalo zbunjujući, konfuzan način, pa se tako A strana ili, (pardon) prve tri stvari podvode pod ono Zašto? pitanje, dok preostale nude ‘Zato!’ odgovor! Ozbiljni tekstovi (novi sitni ljudi kunu se u bolje, stižu neke nove nevolje), ozbiljna sasvim svirka i u ovom ABS slučaju su tako samo potvrda opredeljenosti R’N’R/TMM u istrajavanju na zacrtanom rokenrol putu, i tu im odajem priznanje jer, pomislite samo, šta bi srpski rnr sastavi bez Loknera! I to, hteo ne hteo, moram istaći, ubedjen, usput, kako nikada neće pokleknuti.

RAČUNAJTE NA RAČUNARE/TIME MACHINE MUSIC
CD ALBUM ‘’ MOJA TAMNA STRANA’’
GRUPA TIJAN

Evo još jednog sastava iz grupacije hevi orijentisanih. Izuzetan vokal, klasična melodik hard rock sekcija, tekstovi sa ljubavnom (uglavnom) tematikom i ne toliko izraženim solo deonicama su prevladjujući oni fragmenti u ovom autorskom TIJAN ostvarenju i to je sasvim prepopruka za poštovaoce hevi zvuka. Ukapirao sam da se radi o grupi iz Smedereva, i to je, nikakvo čudo, znajući za Brankoviće i daleko poznatiju Alogiju, na koju me, hteo to ili ne priznati, Tijan podsećaju. Na ovom odličnom ostvarernju je deset sopstvenih, autorskih stvari plus Wild Boys grupe Duran Duran! A kao i najveći broj rokenrol izdanja na domaćem tržištu, i ovo je (iz 2015.) naravno objavljeno pod etiketom R’N’R/TMM, što je, usput, sasvim očekivano, te tako zahvaljujući ovoj diskografskoj kući i imamo zaokružen uvid u gotovo sto/odsto noviteta sa kakve takve domeće rokenrol scene! Ruku na srce, ne smem ni pomisliti na ono, šta bi brojni sastavi po Srbijii u kakvoj bi se katastrofalnoj situaciji našli da, evo, ne egzistira Banetova Računajte na Računare ! I samo iz tog razloga, kapa dole Lokneru, koji je, nema tu nikakve sumnje, glas srpskog rokenrola, jer će (ubedjen sam u to) i ubuduće podržavati manje poznate sastave i pomoći im koliko je to u njegovoj moći.

RAČUNAJTE NA RAČUNARE/TIME MACHINE MUSIC

04.08.2018. godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *