Film 4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića otvara peti PAFF

  1. septembar u 20.30, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

Peti po redu Pančevo Film Festival biće otvoren u sredu, 5. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dokumentarnog esej filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića 4 godine u 10 minuta, filma koji je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) aprila 2018. prikazan i na velikom broju festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs. Nakon filma, ispred Kulturnog centra Pančeva nastupiće poznati dream pop bend iz Beograda – Bitipatibi.

Ulaz na sve programe Pančevo Film Festivala je besplatan.

 

Takmičarski programi:

Pored toga što će otvoriti 5. PAFF, film Mladena Kovačevića biće i deo takmičarskog programa „Svetionici” u kojem će se, sa još 8 ostvarenja različitih filmskih oblika i žanrova, boriti za nagradu za najbolji dugometražni film. Neki od filmova koji će se takmičiti su i Zimska braća, mnogonagrađivani prvenac islandskog reditelja Hlinura Palmasona; Sofija Antipolis, film Virdžila Vernijea koji je svetsku premijeru imao par nedelja na Lokarno Film Festivalu; Valdhajmov Valcer austrijske rediteljke Rut Bekerman; Fabrika ništavila Portugalca Pedra Pinja; Doba Klasike američkog autora Teda Fenta; Majči mladog hrvatskog autora Josipa Lukića; Letnjikovac, najnovije ostvarenje hrvatskog reditelja Damira Čučića; Touching Concrete nemačkog reditelja Ilje Štala, sniman u Južnoafričkoj Republici…

Žiri koji će odlučivati o nagradi Svetionik za najbolji dugometražni film čine poznata francuska rediteljka Valeri Masadijan, zatim Izabel Džulijen, francuska kolor grejderka poznata po radu sa skoro svim relevantnim francuskim rediteljima u poslednjih 20 godina, i Veton Nurkolari, osnivač i umetnički direktor prizrenskog Dokufesta, jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma na Balkanu.

Žiri takmičarske selekcije kratkih filmova „Rani radovi” već tradicionalno čini 16 srednjoškolaca i tinejdžera. Oni će, kroz grupni rad sa dva mentora, filmskim rediteljima mlađe generacije Igorom Bezinovićem (Hrvatska) i Mikijem Polonskim (Izrael), odlučiti o nagradama za najbolji kratki film (nagrada Dimnjak), režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, kameru i montažu. Ove godine na PAFF-u će se prvi put okupiti međunarodni mladi žiri koji če činiti polaznici regionalne interkulturalne filmske škole Re:thinking films, novonastale zajedničke platforme tri filmska festivala: Dokufesta iz Prizrena, Pravo ljudski festivala iz Sarajeva i Pančevo Film Festivala.

Revijalni programi:

U okviru selekcije „Pafforama”, koja predstavlja presek festivalskih hitova iz prethodne godine, u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva prikazuju se i filmovi Bife željezara Gorana Devića; zatim, najnagrađivaniji srpski dokumentarac ikada Druga strana svega Mile Turajlić; Ćambra italijanskog autora Jonasa Karpinjana; Vojnici, priča iz Ferentarija, rumunski film mlade srpske rediteljke Ivane Mladenović…

Ove godine na početku svake festivalske večeri biće prikazan jedan kratki animirani film koji je ostvario izuzetan uspeh na svetskim festivalima. Između ostalih, publika će moći da vidi i film Neputovanja Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, koji je posle premijere na Berlinalu prikazan na velikom broju festivala, zatim Negative Space, nominovan za Oskara, kao i švedski animirani hit The Burden autorke Niki Lindrot von Bar, koji je pokupio desetine nagrada širom sveta.

Ruski film Dovlatov, poznatog reditelja Alekseja Germana Mlađeg, sa mladim srpskim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, zatvoriće 5. PAFF projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u petak 9. septembra u 20h. Pre projekcije biće održana dodela nagrada.

Retrospektivu kratkih filmova mladog autora, koja se svake godine prikazuje u okviru programa „Svetla budućnost”, ove godine posvećena je mladoj autorki iz Beograda Jeleni Gavrilović, čiji su kratki i dokumentarni filmovi prethodnih godina imali veoma zapažen festivalski život u našoj zemlji i inostranstvu.

„Ponoćna jeza” je jedna od najpopularnijih PAFF selekcija, u okviru koje se svake festivalske večeri prikazuju horori sa početkom tačno u ponoć! I ove godine, u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa, u Dvorani Apolo Doma omladine Pančevo predstavljamo 5 novih SF, fantazi i horor ostvarenja iz celog sveta.

Pored benda Bitipatibi, muzički program čine DJ nastupi svake večeri u klubu Štab Pogon, a subota je rezervisana za PAFF Karaoke, na istom mestu.

O filmu otvaranja:

4 godine u 10 minuta je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

 

Filmovi Mladena Kovačevića prikazani su u selekcijama Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig, FID Marseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. Trenutno snima dva dokumentarna filma, Srećna Nova, Yiwu i Zbirka početaka, i priprema igrani film Koryo koji će se snimati u Severnoj Koreji.

 

O festivalu:

Pančevo Film Festival (PAFF) je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma koji se od 2014. svake godine održava u toku prve nedelje septembra.

 

Pančevo Film Festival je manifestacija i platforma posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije. Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

 

  1. Pančevo Film Festival organizuju filmski radnici i umetnici okupljeni oko istoimenog udruženje građana, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

PAFF 2017 video

 

“ 4 godine u 10 minuta“ trejler

 

“Zimska braća“ trejler

 

“Dovlatov“ trejler

https://www.youtube.com/watch?v=z0rfXj9nfXE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *