Više od 50 gostiju na 11. LIFFE u Leskovcu

DRAGAN BJELOGRLIĆ I FILM „JUŽNI VETAR“ OTVARAJU 11.LIFFE U LESKOVCU

  1. septembar u 19.00, Narodno pozorište Leskovac

Jedanaesti LIFFE – Leskovači internacionalni festival filmske režije svečano će otvoriti Dragan Bjelogrlić, jedan od najpoznatijih srpskih glumaca koji se poslednjih decenija afirmisao i kao uspešan reditelj, scenarista i producent.

 

Ceremonija svečanog otvaranja počeće u utorak, 18. septembra u 19 sati, u Narodnom pozorištu u Leskovcu nakon koje je na programu srpski film „Južni vetar“ u režiji Miloša Avramovića, sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama. Reč je filmu koji izaziva veliku pažnju javnosti i  koji prati život Petra Maraša, kradljivca automobila iz Beograda, čije se životne okolnosti komplikuju krađom pogrešnog automobila. Po žanru, film je kombinacija melodrame, akcije i trilera.

 

U okviru svečanog otvaranja od 22 sata u klubu Safir publici će se predstaviti maestralni Magnifico, jedno od najintrigantnijih imena Slovenije i bivše Jugoslavije kada je reč o regionalnoj muzičkoj sceni.

 

Drugog dana festivala, u sredu, 19. septembra u Leskovačkom kulturnom centra a u okviru pratećeg programa, biće održani posebani programi „Predstavljamo U KRUPNOM PLANU”  u okviru kojih će biti predstavljene velike zvezde jugoslovenske kinematografije: Anica Dobra, od 17. 30 i Dragan Bjelogrlić od 18.15. Promocije knjiga u okviru festivalskog programa imaće i Dušan Kovačević i Dr Nele Karajlić.

 

LIFFE festival poznat je po velikom broju eminentnih gostiju iz sveta filma koji u toku trajanja festivala posete Leskovac. Ove godine gosti festivala biće brojne poznate ličnosti iz sveta filma u regionu, poput Slobodana Šijana, Anice Dobre, Marije Bergam, Miloša Avramovića, Mime Karadžića, Svetozara Cvetkovića, Tihomira Stanića, Andrije Kuzmanovića, Miodraga Radonjića, Gjorčeta Stavreskog, Ivana Stefanovića, Andra Martinovića, Branka Baletića, Koste Ristića, Hane Slak, Vladimira Blaževskog, Dejana Zečevića, Jasmina Dudakovića, Nevija Marasovića i mnogih drugih.

 

Leskovači internacionalni festival filmske režije biće održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.

 

Premijerni takmičarski program čine filmovi koji po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora Darka Bajića predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije. Za prestižne festivalske nagrade takmičiće se premijere “Tajni sastojak”, reditelja Gjorčeta Stavreskog, “Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića, “Slovenija, Austrija, sutra ceo svet” reditelja Marka Nabrešnika, “Lada Kamenski”, u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, “Rudar” Hane Slak i film “Ivan” reditelja Janeza Burgera, “Poslednja barijera” Jasmina Durakovića, “Godina majmuna” makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog i hrvatski film “Mali” u režiji Antonia Nuića.

 

Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi “Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića koji će i otvoriti festival, “Ederlezi Rising” Lazara Bodrože, “Izgrednici” Dejana Zečevića i “Banditi u potrazi za mamom”u režiji Koste Ristića, kao i slovenački film “Osnove ubijanja” Jana Cvitkoviča i “Comic Sans” hrvatskog reditelja Nevia Marasovića, koji će biti premijerno prikazani leksovačkoj publici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *