Sreda, 19. septembar, Leskovac

Druge večeri jedanaestog Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se održava od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, prikazane su tri filmske premijere u Srbiji i slovenački film „Osnove ubijanja.”

U okviru takmičarskog programa prvi na programu prikazan je film „Između dana i noći”, za koji režiju potpisuje crnogorski reditelj Andre Martinović. Radnja prati oca i sina u tri vremenska razdoblja: pred kraj Drugog svetskog rata, u vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije. Film je crnogorsko-srpska koprodukcija, a glavne uloge tumače sprski glumci Lazar Ristovski i Tihomir Stanić.

Povodom premijere u Leskovcu, Martinović je rekao: „Bilo mi je interesantno da se susretnem sa publikom, jer je ovo ujedno bila i prva projekcija pred auditorijumom koji govori isti jezik. Zadovoljan sam reakcijama, koje sam mogao da osetim, samo mi je žao što nakon projekcije nije bilo forme razgovora sa publikom na sceni, ali zadržali smo se kasnije sa kolegama da čujem njihove utiske i opservacije.”

Još jedna od preimijera prikazanih drugog dana festivala u Narodnom pozorištu od 21h je filmsko ostvarenje hrvatskih autora Sare Hribar i Marka Šantića „Lada Kamenski”, u kojem glumice prepliću intimne istine iz privatnog života na audiciji za film.

Srpsku premijeru u Bioskopu od 21:15h imao je i film makedonskog reditelja Gjorčeta Stavreskog „Tajni sastojak”, koji je odabran da predstavlja makedonsku kinematografiju na ovogodišnjem Oskaru. Reč je o beskrajno zabavnom, razigranom i toplom ostvarenju o porodičnim odnosima, koji se komplikuju zahvaljujući odluci sina da pomogne ocu pri lečenju.

Na konferenciji za medije u Leskovcu Stavreski je rekao: „Ja sam prezadovoljan kako je prošla premijera. Reakcije publike su sjajne, dobili smo veliki aplauz od par minuta. Utisci o festivalu su odlični. Nisam očekivao da upoznam toliko bitnih ljudi naše reginalne kinematografije, izbor filmova je odličan. Zaista ovde uživam svaki minut.”

Trećeg dana festivala, u četvrtak, 20. septembra, biće prikazane još dve filmske premijere: „Godina majmuna” od 19h u Narodnom pozorištu i „Slovenija, Australija, sutra ceo svet” od 19:15h u Bioskopu.
Pored ova dva ostvarenja, u okviru takmičarskog programa na programu su hrvatski film „Comic sans”, čija je projekcija zakazana za 21h u Narodnom pozorištu i srpski „Ederlezi Rising” od 21:15h u Bioskopu.

Kao i svake večeri od 23h u Bioskopu biće prikazani studentski radovi, a ovog puta publika će imati priliku da pogleda projekcije studentskih ostvarenja iz Srbije i Makedonije.

U okviru pratećeg programa od 17:30h u Kulturnom centru biće otvorena izložba fotografija „Milena Dravić”, koju će otvoriti koautorka Maja Medić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *