VELIKI SKUP SRPSKIH PISACA
Foto: Književnik David Kecman Dako u trenutku dodele Nagrade „Milovan Vidaković“ u Budimpešti.

U okviru tradcionalne manifestacije „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, ostvaren je i deveti Međunarodni susret pisaca „Peštanski književni omnibus“ na kome su tokom trodnevnog dešavanja, od 28. do 30. septembra, učestvovali pisci iz Mađarske, Srbije, Rumunije, Nemačke, Austrije, Republike Srpske, Holandije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.
Poetska, prozna i satirična srpska reč čula se najpre u Sent Andreji, pod otvorenim nebom, na Trgu Vuka Stefanovića Karadžića, ispred spomen-biste Jakova Ignjatovića, na Trgovačkom trgu u blizini zdanja prve Srpske učiteljske škole, u porti santadrejske Saborne crkve i pored spomenika Cara Lazara, potom u Budimu, u prostoru gde su spomen-obeležja reformatoru srpskog jezika Vuku St. Karadžiću i srpskom kompozitoru Korneliju Stankoviću…
Program finalnog dela Peštanskog književnog omnibusa održan u subotu, 29. septembra, u velelepnoj sali Restorana „Central“, poznatog kao vekovnog stecišta mađarskih pisaca Nakon revijalnog dela programa tokom kojeg se čulo kazivanje stihova, kratkih priča i aforizama, ostvarenja svih tridesetak učesnika Omnibusa, upriličena je svačanost povodom uručenja Književne nagrade „Milovan Vidaković“ Davidu Kecmanu Daki za nabolju kratku priču pristiglu na konkurs „Srpskih nedeljnih novina“ 2018. godine. Uz reč zahvalnosti, laureat je kazivao fragmente nagrađene priče „Između mene i neba“.
Među istaknutim učesnicima Peštanskog književnog omnibusa u Sent Andreji i u Budimpešti bio je veoma zapažen nastup Đorđa Nešića, pesnika i direktora Kulturnog i znanstvenog centra „Milutin Milanković“ u Dalju, Branislava Zubovića, pesnika iz Novog Sada, inače, glavnog i odgovornog urednika časopisa „Trag“ u Vrbasu, pisaca, pesnika i satiričara iz Beograda, Aleksandra Čotrića, Dragutina Karla Minića i pesnika, proznog pisca i satiričara Veselina Mišnjića, takođe člana Beogradskog satiričnog kruga, Ljubinke Perinac Stankov, srpske pesnikinje iz Rumunije, Svetlane Matić, pesnikinje iz Beča, Mirjane Radovanov Matarić, pesnikinje i proznog pisca koja živi i stvara u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i srpskih pisaca koji žive i stvaraju u Budimpešti (Dragomir Dujmov, Dragan Jakovljević, otac Vojislav Galić, uz grupu mlađih još neafirmisanih stvaralaca kako iz mađarske, tako i drugih država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *