Festival raspisuje konkurs za debitantski scenario

Beograd, 27. februar 2019. – Ravno Selo Film Festival  selo održaće se po treći put ove godine od 21-23. juna. Petar Ristovski, direktor festivala i Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala su se ovim povodom obratili medijima na FEST-ovoj jučerašnjoj konferenciji.

Kada je Dom kulture u Ravnom selu izgoreo pre tri godine, na besplatnu projekciji filma „Dnevnik mašinovođe“ došlo je više od 1500 meštana ovog i okolnih sela. Tada se rodila ideja o festivalu. Petar Ristovski, direktor festivala Ravno selo je objasnio: Naša ideja sa projekcijom filma je bila se skrene pažnja Opštini i pokrajini da se Dom kulture obnovi i ne ostane zgarište. Nakon velikog odziva te projekcije toga smo došli na ideju da pokrenemo festival i evo već je treća godina kako ga održavamo. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 5 ili 6 filmova, program ćemo naknadno najaviti, a kako Dom kulture još uvek nije rekonstruisan, čekamo da dobijemo građevinsku dozvolu da ga podignemo, pa ćemo moći da pravimo i dnevne projekcije, ne samo večernje.“

Tradicionalno i ove godine će biti upriličen i muzički program sa numerama iz domaćih filmova u koji će u manjem sastavu izvesti Novosadska filharmonija.

Marko Čkonjević, umetnički direktor ovogodišnjeg izdanja festivala, dodao je da će ove godine domaćin festivala biti Akademija umetnosti u Novom Sadu, a gostujuća akademija biće Fakultet dramskih umetnosti  sa Cetinja: „Ostajemo verni konceptu festivala. Imaćemo program prvog i drugog  dugometražnog filma, čiji će i ove godine biti gost selektor Ivan Karl, i program omladinskog kratkog filma, koji će prikazati studentske radovi dve akademije. Nagrade na festivalu će biti kao i prošle godine: Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i Zlatni klip za reditelja debitanta, a program kratkog omladinskog filma dodeljuje nagradu za najboljeg mladog autora. Festival posebnu pažnju posvećuje radionicama, odnosno pratećim programima, pa su  masterklasove do sada držali renomirani umetnici poput Mirjane Karanović, Radeta Šerbedžije… Ove godine radionica kostima je novina, a držaće je Boris Čakširan (koji je između ostalog radio kostime za film i seriju Kralj Petar Prvi ) uz prateću izložbu njegovog dosadašnjeg opusa. Treća radionica je radionica režije na kojoj učestvuju pobednici Smotre kratkog đačkog filma – „Filmić“ iz Novog Sada. Oni će, sa mentorom, u vreme trajanja  festivala raditi film,  koji će biti prikazan na zatvaranju.“

Ovaj festival je orijentisan ka mladima, jer je debitantski festival za reditelje svog prvog ili drugog filma. Novina ove godine je konkurs za debitantski scenario na koji će moći da se prijave svi autori po čijem scenariju do sada nije nikada snimljen dugometražni igrani film. Tročlani žiri će odlučiti o najboljem scenariju i dobitnik će kao nagradu dobiti novčani iznos od 1500EUR.

„Ove godine konkurs za debitantski scenario podržao je Zilion film, pa će pobednik moći sa našom producentskom kućom ga dalje razvija kako bi se jednom našao na filmskom platnu. Ideja nam je da svake godine privučemo novog producenta. Konkurs će uskoro biti raspisan i trajaće 45 dana.“ – dodao je Ristovski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *