Književna manifestacija Majski dani knjige 2019

Majski dani knjige u znaku austrijske književnosti

Od 27. do 31. maja, Gradska biblioteka Pančevo

Šesnaesta po redu književna manifestacija Majski dani knjige održaće se od 27. do 31. maja u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo i biće posvećena austrijskoj književnosti. Uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma i grada Pančeva, u okviru ovogodišnjeg izdanja pod sloganom Pančevački književni valcer koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Barbara Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert, Jelena Kostić Tomović, Milo Lompar i Vladimir Tabašević. Osim glavnog, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

U ponedeljak, 27. maja u 19.30 manifestaciju će svečano otvoriti Književno veče Barbi Marković, savremene književnice u okviru koje će, osim nje, govoriti i profesorka Jelena Kostić Tomović.

Druge večeri manifestacije, u utorak 28. maja od 19.30 časovao održaće se Književno veče Elene Mesner i Riharda Šuberta, a književno druženje sa ovim austrijskim književnicima biće prilika da posetioci saznaju nešto više o njihovom stvaralaštvu, ali i o tom vekovnom susretu kultura.

Program treće večeri manifestacije koji će se održati u sredu, 29. maja od 19.30 časova biće posvećen fenomenu Tomasa Bernharda, jednom od najznačajnijih austrijskih pisaca u okviru književne tribine Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima? o čemu će govoriti Barbi Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović.

Osim razgovora posvećenih austrijskoj književnosti, ovogodišnja manifestacija biće u znaku stvaralaštva uvaženih srpskih autora, te će tokom pete večeri manifestacije, u četvrtak, 30. maja od 19.30 biti održan Razgovor o knjizi Crnjanski – biografija jednog osećanja Mila Lompara, a u programu će učestvovati autor knjige i književnik Vule Žurić.

Poslednje večeri manifestacije, u petak, 31. maja od 19.30 časova u programu će ućestvovati Vule Žurić i aktuelni NIN-ov laureat Vladimir Tabašević koji će tom prilikom promovisati svoj roman Zablude Svetog Sebastijana.

Prateći program za decu obogatiće učešće BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza) festivala i predstavljanje kvalitetnih knjiga za najmlađe čitaoce. U utorak, 28. maja od 12 časova, Jasminka Petrović predstaviće knjigu Baštovanov san u BUDI paviljonu smeštenom u Narodnoj bašti. U sredu, 29. maja, u Gradskoj biblioteci Pančevo u 12.00 časova održaće se predstavljanje knjige Ilustrovana biografija čika Jove Zmaja Jelene Dopuđ. U četvrtak, 30. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo u 12 časova Stefan Tićmi i Nemanja Baćković predstaviće knjigu Ja sam Akiko, za koju je Tićmi dobio nagradu Politikinog zabavnika. U petak, 31. maja od 12 časova u Gradskoj biblioteci Pančevo, Zoran Penevski predstaviće svoju knjigu Sara i januar za dve devojčice koja je proglašena za najbolji roman za decu i mlade u 2018. godini.

Program

Ponedeljak, 27. 5. 2019.

Književno veče Barbi Marković

Učestvuju: Barbi Marković i Jelena Kostić Tomović

(razgovor vodi Vule Žurić)

Čitaonica biblioteke u 19.30

Utorak, 28. 5. 2019.

Književno veče Elene Mesner i Riharda Šuberta

Učestvuju: Elena Mesner i Rihard Šubert

(razgovor vodi Vule Žurić)

Čitaonica biblioteke u 19.30

Sreda, 29. 5. 2019.

Književna tribina Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima?

Učestvuju: Barbi Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović

(razgovor vodi Vule Žurić)

Čitaonica biblioteke u 19.30

Četvrtak, 30. 5. 2019.

Razgovor o knjizi Crnjanski – biografija jednog osećanja Mila Lompara

Učestvuju: Milo Lompar i Vule Žurić

Čitaonica biblioteke u 19.30

Petak 31. 5. 2019.

Promocija romana Zabluda Svetog Sebastijana Vladimira Tabaševića

Učestvuju: Vladimir Tabašević i Vule Žurić

Čitaonica biblioteke u 19.30

Prateći program

BUDI na Majskim danima knjige

Utorak, 28. 5. 2019.

Predstavljanje knjige BAŠTOVANOV SAN

Jasminka Petrović

BUDI paviljon, Narodna bašta u 12.00

Sreda, 29. 5. 2019.

Predstavljanje knjige ILUSTROVANA BIOGRAFIJA ČIKA JOVE ZMAJA

Jelena Dopuđ

Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

Četvrtak, 30. 5. 2019.

Predstavljanje knjige koja je dobila Nagradu Politikinog zabavnika

JA SAM AKIKO

Stefan Tićmi, autor, i Nemanja Baćković, Politikin zabavnik

Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

Petak, 31. 5. 2019.

Predstavljanje knjige SARA I JANUAR ZA DVE DEVOJČICE

Zoran Penevski

Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *