U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Kretanja obližnje planine (Bewegungen eines nahen Bergs) – Međunarodni takmičarski program

Sebastian Brameshuber — Austrija-Francuska — 2019 — 86′

 

Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova i zloslutnoj interakciji marketinga i nivoa emisija, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još uvek nije tako otuđeno. Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i rasporedio njihove delove u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu.

Bugarski san – Srpski takmičarski program

Srđan Šarenac — Bosna i Hercegovina-Srbija-Hrvatska — 2020 — 52′

 

Petra, poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, prima strašno malu naknadu za prevremenu penziju. Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj otprilike 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg. No Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „senioraˮ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

Kolektiv (Colectiv) – Selekcija I kao Integritet

Alexander Nanau — RumunijaLuksemburg — 2019 — 109′

 

Godine 2015. u požaru u bukureštanskom klubu „Kolektivˮ bilo je 27 mrtvih i 180 povređenih. Ubrzo, više žrtava opekotina počinje da umire u bolnicama od rana koje nisu bile opasne po život. Tada lekar uzbunjivač daje informacije timu istraživačkih novinara. Jedno otkriće dovodi do drugog, dok novinari počinju da otkrivaju ogromne prevare u zdravstvu. Kada novi ministar zdravlja biva imenovan, on omogućava do tada neviđen uvid u njegove napore na reformi korumpiranog sistema, ali i prepreke s kojima se suočava.

Blackhearts – Fokus Norveška

Fredrik Horn Akselsen, Christian Falch — Norveška — 2017 — 83′

Blackhearts pruža svež pogled na zloglasnu norvešku blek metal muzičku scenu – ali iz upečatljivog novog ugla. Odlazi u Južnu Ameriku, Evropu i na Bliski istok, prateći tri tvrdokorna fana blek metala čija je pozadina ekstremno verski i politički obojena. Hektor, Kaiadas i Sina spremni su da rizikuju otuđenje, zatvor -– čak i smrt – da bi svirali blek metal i živeli od njegove ideologije. Obožavaju norvešku blek metal muziku po kojoj su oblikovali svoje živote.

Trejler Blackhearts: https://www.youtube.com/watch?v=2xI6GAJ7gdA&feature=emb_title

 

Otrovi (Strupi) – Retrospektiva Mako Sajko

Mako Sajko — Slovenija (Jugoslavija) — 1964 — 14′

 

Industrijalizacija donosi napredak, ali dolazi zajedno sa štetnim uticajima na životnu sredinu. Upozorenje na opasnost od otpadnih materija bačenih u vazduh i vodu.

Trejler Otrovi: https://www.youtube.com/watch?v=BSesOz6uHdU&feature=emb_title

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/filmovi/.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *