27. Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, predstaviće selekcije „Paralele i sudari” sa fokusom na kinematografiji srednje i istočne Evrope, kao i „Mladi duh Evrope” u kojoj će se naći filmovi savremenih, inventivnih autora čija dela pomeraju granice filmske umetnosti. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Selektori programa „Paralele i sudari”, Nil Jang i Miroslav Mogorović, odabrali su 11 filmova u takmičarskoj selekciji i 4 van konkurencije. U obrazloženju ovogodišnje selekcije Jang je istakao:  „Trudili smo se da selekcija bude što raznovrsnija kako na geografskom planu, tako i što se tiče tema, od eksperimentalnih polu-dokumentaraca (FREM) i radikalne animacije (Ubij, pa napusti grad), do drama u duhu socijalnog realizma i filmova sa uzbudljivom „žanrovskom” aromom. Kao i uvek kada se radi o filmovima iz ovog dela sveta, ozbiljna politička pitanja obično isplivaju na površinu i često reditelji prate uticaj nedavnih političkih događaja na sadašnji trenutak – premda smo u nekom slučajevima direktno prebačeni u prošla vremena i pozvani da povučemo paralele između te epohe i trenutne situacije. Naročito smo srećni što smo odabrali veliki broj jakih naslova ženskih autorki – od etabliranih imena poput Laile Pakalnine do relativno novih autorki poput Ukrajinke Kristine Sivolap – čija su izražajna sredstva iznenađujuća i puna avanture”.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala i ko-selektor ovog programa, naglasio je da ovogodišnja selekcija posvećuje pažnju novim nadama i talentima koji dolaze iz regiona iza Gvozdene zavese. „Ta zavesa je odavno pala u ekonomskom smislu, ali problemi običnog sveta i dalje postoje”, naglasio je Mogorović i dodao: „Ovogodišnja selekcija nastavak je onoga što smo već zadnjih par godina postigli ovim programom, a to je da svake godine imamo sve referentniji takmičarski program koji se gotovo izjednačava sa Glavnom takmičarskom selekcijom”.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi „ Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, „FOMO – strah od propuštanja” Atile Hartunga iz Mađarske, „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, „Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska), „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, „Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića, domaći film „Sutra je još uvek juli” koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, „Zaboravljeni” Darje Oniščenko iz Ukrajine, , „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog. Van konkurencije će u istoj selekciji biti prikazana ostvarenja „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, „Patrole” bugarskog reditelja Stefana Komandareva i „Nerazdvojni” slovenačkog reditelja Marka Naberšnika.

U selekciji “Mladi duh Evrope” naći će se 37 kratkometražnih ostvarenja širokog stilskog i žanrovskog spektra. Selektor Nil Jang je o ovogodišnjem izboru filmova rekao: „Kao i prošle godine, ovaj program se sastoji od “regularnog” programa eklektičnih kratkih filmova koje sam odabrao u konsultaciji sa kolegama iz festivala, uz „carte blanche” saradnju sa drugim izuzetnim filmskim festivalima – ovoga puta su za taj deo selekcije bili zaduženi naši prijatelji iz poljskog festivala „ZubrOFFka” u Bjalistoku. „Mladi duh” je uzbudljiv presek najambicioznijih filmova, koji idu i izvan ustanovljenih „granica” umetničke forme – od autorskih filmova, muzičkih videa i animacije do svežih pogleda na dokumentarne i igrane formate. Kratki filmovi iz ove selekcije se ne mogu lako svrstati u isti koš po temi i sadržaju, ali im je zajednička konciznost i ekonomičnost, što znači da ni u jednom kadru nema praznog hoda”.

Podsećamo, italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije. Na Festivalu evropskog filma Palić biće prikazan i omaž-program posvećen ovoj autorki. Nil Jang se osvrnuo i na njeno stvaralaštvo: „Rad Sare Fgaier je dobar primer izuzetnog talenta čija je kreativnost prisutna u montaži, profesiji koju mediji često previde jer su fokusirani na glumce i reditelje, scenariste i direktore fotografije. Rad dobitnice Evropske filmske nagrade za kratki film „Gli anni” je priznat i cenjen zbog briljantne manipulacije arhivskim materijalom, koji se u njenim rukama transformiše u magično putovanje kroz vreme”. 

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA,    Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Na 27. festivalskom izdanju međunarodni žiri Festivala dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari”, FIPRESCI žiri za najbolji film, a na osnovu glasova posetilaca biće dodeljena i Gorki list nagrada publike.

U okviru 27. festivalskog izdanja posetioci će još jednom imati priliku da na samom festivalu, ali i putem zvaničnog sajta Evropskog filmskog festivala Palić (https://www.palicfilmfestival.com/) glasaju za najbolji film i Gorki list nagradu publike. Ove godine, oni će po peti put preuzeti važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umetnosti. Na taj način će, osim stručnog žirija, biti uvaženo i mišljenje publike, zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, festival traje svih ovih godina. 

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *