Na konferenciji za medije 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, održanoj 10. septembra u Bioskopu Balkan, govorili su Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, reditelji i rediteljke filmova iz srpskog takmičarskog programa – Svetlana Cemin, Oliver Ćirić, Marta Popivoda, Tea Lukač, Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić, Filip Martinović, autori filmova iz drugih festivalskih programa – Nikola Stojanović, Aleksa Borković, Stefan Pavlović i Anais Llobet, i Marija Maksić iz European Film Challenge.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, govorio je o podršci koju                FCS pruža festivalu i njegovom značaju: „Beldocs je jedan od zaista najbitnijih festivala dokumentarnog filma u ovom kraju sveta, jedno od referentnih mesta gde se autori okupljaju, gde imaju dobar industry program koji puno znači novim, mladim autorima. Filmski centar Srbije podržava Beldocs kroz nagrade domaćim autorima, ali i kroz filmove – svake godine povećavamo budžet za produkciju dokumentarnog filma. Ove godine je rekordan budžet i iznosi oko 80 miliona dinara. Mnogo ozbiljnije i razvijenije države i kinematografije imaju otprilike takav budžet. Filmski centar Srbije ima i svoju strategiju za prepoznavanje domaćih autora kod stranih festivala, ali pre svega – naši autori imaju dobre filmove“.

Marta Popivoda, rediteljka filma „Pejzaži otpora“, osvrnula se na predstojeću srpsku premijeru: „Svi smo jako uzbuđeni, posebno jer prikazujemo film kod kuće. Ovo je film koji je sniman u Beogradu, delimično i u Poljskoj. I naša glavna junakinja, jedna od prvih partizanki u Srbiji i Jugoslaviji, živela je i provela svoje posledne dane baš u Beogradu. Jako smo uzbuđeni što ćemo čuti reakcije ljudi“. Marta Popivoda govorila je i o glavnoj protagonistkinji Sonji i značaju njene borbe: „Ona je baba-strina moje dugogodišnje saradnice i koscenaristkinje ovog filma Ane Vujanović. Kada sam upoznala Sonju već sam znala delić njene priče, shvatila sam koliko je ona moćna pripovedačica, koliko je njena antifašistička priča zapravo značajna za nas danas i koliko treba da nas inspiriše, kada imamo situaciju rastućih profašističkih diskursa i desnih politika u čitavoj Evropi i šire“.

Anais Llobet, koscenaristkinja filma „Nemi glas“, o upoznavanju sa glavnim protagonistom filma je rekla: „Havaža smo upoznali u Moskvi. Tek je bio došao iz Čečenije, gde su mu pretili zato što je homoseksualac. Reditelj Reka Valerik je uspostavio veoma dubok odnos sa njim kada se preselio u Brisel. Prvi meseci su bili užasni jer je Havaž izgubio glas i bio veoma istraumiran svime što mu se desilo. Reka mu je dosta pomogao tokom tih prvih meseci“. O izazovima tokom snimanja filma, dodala je: „Bilo je veoma komplikovano. Havaž nije govorio i nije smeo da bude viđen. Nismo hteli da uradimo film na uobičajeni televizijski način, da stavi šešir, masku ili naočare, već smo hteli Havaža da prikažemo na human način, kao osobu, a ne samo senku“.

Marija Maksić, menadžerka projekata u Beldocsu, govorila je o takmičenju European Film Challenge: „To je filmsko takmičenje namenjeno filmofilima starijim od 18 godina, sa ciljem da se popularizuje i promoviše evropski film. U saradnji sa partnerima iz inostranstva smo pokrenuli ovaj projekat kako bismo zainteresovali mlađu publiku, ali i onu stariju koja voli film, da se priključi i samim tim osvoji putovanje na neki od festivala A liste kao što su Berlin, Kan ili Venecija. Shodno pandemijskoj situaciji, ove godine kao nagradu dodeljujemo filmski projektor. Trenutno je u toku poslednji krug takmičenja za ovu godinu koji traje do 23. septembra i svi takmičari koji tokom Beldocsa odgledaju bilo koji film, mogu osvojiti dodatne bodove i povećati šansu za pobedu na takmičenju“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *