28. Sarajevo Film Festivala

Otvorene su aplikacije za prijavu TV serija za nagrade Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala. Prijave su otvorene do 31. marta 2022., a prijava je besplatna.

Pravo prijave imaju dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2021. do 30. aprila 2022. godine.

Serije za program Sarajevo Film Festivala prijavljuje producent/vlasnik prava, a za mogućnost nominacije za nagrade potrebno je prijaviti sve epizode serije.

O nominacijama i nagradama odlučuje Strukovni žiri, sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regiona.

Nagrade će biti dodeljene u dve kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija, dodeljuje se 8 nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenario (za epizodu).

U kategoriji komedija dodeljuje se 5 nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenario (za epizodu).

Sarajevo Film Festival nagrade Srce Sarajeva za TV serije je uspostavio prošle godine, s ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu dana.

“Nominirane, a onda i dobitnike nagrada u kategoriji TV serija bira više stotina profesionalaca iz struke iz celog regiona, koji ovim priznanjima valorizuju kvalitet regionalne produkcije. Ovaj region ima izvrsne autore koji se bave važnim temama na zanimljiv način. Sarajevo Film Festival kao centar filmske industrije okuplja njihovu snagu i talent, najboljim projektima povećavajući vidljivost i prodaju na međunarodnom tržištu”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Pravilnik, uslovi i online formulari za prijavu objavljeni su na web stranici Sarajevo Film Festivala.

Ceremonija dodele nagrada u kategoriji TV serija biće održana na 28. Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine održava od 12. do 19. avgusta.