Iz Švedske je stigla vest da je srpski film „Leto kada sam naučila da letim” u režiji Radivoja Andrića, a zasnovan na istoimenom romanu Jasminke Petrović, osvojio Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu

Žiri koji je ove godine u Malmeu dodeljivao Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) u svom obrazloženju je napisao: „Kvalitet filmova koji su se takmičili u našoj kategoriji je bio veoma visok, tako da nije bilo lako odabrati najbolji, ali je odluka koju smo doneli jednoglasna. Naš pobednički film se istakao toplinom, šarmom, humorom i tonom – film koji se gleda sa lakoćom, a nije površan, film koji u gledaocu budi zadovoljstvo i koji sadrži nekoliko važnih poruka za svu decu i mlade. Bili smo impresionirani kompleksnim, uverljivim likovima, mešavinom relizma i naleta mašte, a pre svega sjajnom glavnom ulogom koja je srce ovog filma. Sa zadovoljstvom dodeljujemo  Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) filmu Leto kada sam naučila da letim“.

Međunarodni filmski festival BUFF  osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih Evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu bilo prikazano 118 filmova iz 51 države.

Film „Leto kada sam naučila da letim” se trenutno prikazuje u bioskopima širom Srbije i  do sada ga je pogledalo više od 150.000 gledalaca u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu. Film „Leto kada sam naučila da letim’’ realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.Sjajnu glumačku ekipu čine talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je režirao Radivoje Andrić.