Opština Crveni Krst, u čijoj je nadležnosti Niška tvrđava, naložila je Nišvilu da ukloni reklamne eksponate ispred Nišvil džez muzeja koje turisti obožavaju.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da su najprisutnije uspomene na instagramu inostranih turista, posetioca Niške tvrđave: folksvagen „buba“ iz 1968. godine i trabant sa oslikanim zvezdama prethodnih izdanja Nišvila, medju kojima su Candy Dulfer, Solomon Burke, Josh Stone, The Blues Brothers, Al Di Meola i drugi – zasmetali komunalnoj inspekciji, baš kao i klavir za posetioce i džinovski saksofon i kontrabas od stiropora – a Komunalna inspekcija je naložila da se oni uklone ispred jedinog srpskog džez muzeja, koji je jedan od dva džez muzeja u Evropi.
Mnogi izvođači slikali su se sa ovim eksponatima i izrazili opšte oduševljenje konceptom unutar i ispred muzeja, kaže direktor Nišvila i dodaje da je Komunalnoj inspekciji zasmetala i montažna stepenasta bina koja tokom godine i nezavisno od festivala, služi za održavanje pozorišnih predstava i koncerata mnogim bendovima i horovima. Tokom Nišvila je to Youth stejdž gde tokom festivala nastupi 40 mladih grupa, a taj program već godinama podržava i Delegacija EU u Srbiji.
 U obrazloženju je napisano da pobrojani eksponati predstavljaju opasnost visokog komunalnog rizika (!!!!!!) – kaže Ivan Blagojević.
Direktor festivala je izjavio da će Nišvil ponuditi da ubuduće plaća opštini Crveni Krst zakup prostora ispred muzeja za sporne eksponate, kako je pre njega, na istom prostoru, bilo dozvoljeno vlasniku kafane „Hamam“ koji je tu držao letnju baštu – restoran – sa sve harmonikašem. Tako bi turisti mogli da nastave  da uživaju u ovim nesvakidašnjim eksponatima. Nišvil je već uklonio festivalske banere, kako je naloženo od strane Inspekcije.
 Nišvil, inače, plaća gradu Nišu mesečni zakup prostorija za Muzej, za razliku od, recimo, Fudbalskog kluga Radnički koji ne plaća zakup stadiona, odnosno, rukometnih, odbojkaških i košarkaških timova – koji ne plaćaju zakup hale Čair. Nadam se da nije potrebno posebno naglašavati da ovakav vid muzejske delatnosti neprofitabilan, već je svrha pre svega promocija grada Niša kao značajne kulturno–turističke destinacije.

 S obzirom da je u toku realizacija projekta sanacije bedema Niške Tvrđave, Nišvil apeluje da Grad Niš u saradnji sa Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš predvidi i sanaciju bedema iznad samog Muzeja jer tokom svake kiše propušta velike količine vode koja se sliva u Muzej – baš kod Koridora Miše Blama, čiju kolekciju je poklonila Muzeju njegova sestra  Nada Blam – zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.