Foto: Filip Markovinović

Instalacija u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!” biće izložena od 28. oktobra do 28. novembra u Distriktu, u okviru projekta Remix Comix i programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Zvanično otvaranje odigraće se na početku konferencije „Remix Comix: Strip, nasleđe i savremena umetnost”.

Instalacija nastaje kroz saradnju romske zajednice u Novom Sadu i umetnika koji učestvuju na rezidenciji Remix Comix od 17. do 31. oktobra. U cilju kontekstualizacije našeg načina gledanja ili čak odbijanja da vidimo, naslov koristi romsku kletvu koja naglašava gubitak vida, kao motiv drugog koji definiše našu percepciju, drugog kome treba oduzeti moć. Ova saradnja stvara privremeni kolektiv, labavo organizovanu grupu, koja kroz razmenu različitih modela rada, ima za cilj da prati istoriju i socijalnu kartografiju romskog naroda, ličnu i kolektivnu, materijalnu i nematerijalnu, koje se prečesto prećutkuju.

Tokom dve nedelje na istom zadatku sarađuje šest učesnika/ca iz četiri države – Češke, Holandije, Slovenije i Srbije, a kustos programa je Slobodan Stošić.

Vizuelni umetnici/e iz Srbije Larisa Ackov i Bojan Dojkić odabrani su na prethodno otvorenom konkursu koji su raspisali Multimedijalni centar Led art iz Novog Sada i Agencija Komunikart iz Pančeva, dok su učesnici iz ostalih zemalja odabrani na konkursima koje su sprovele druge organizacije – učesnice u projektu Remix Comix. Učesnica programa iz Slovenije je Dora Benčević, iz Češke je došao Tomáš Staněk, a iz Holandije Hajar Fargan i Lara Bakker.

“Remix Comix” je projekat podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, i realizuje se u saradnji šest udruženja – MMC Led art Novi Sad, Lustr Fest Prag, Komunikart Pančevo, Forum Ljubljana, Zid teather Amsterdam i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. 

***

Larisa Ackov (Pančevo, 1971) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za keramiku. Članica je ULUPUDS-a od 2001. godine. Magistrirala je Unikatnu keramiku 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti. Samostalna je umetnica, a pored keramike bavi se i slikarstvom, mozaikom i stripom. Imala je 21 samostalnu izložbu i učestvovala je 120 grupnih izložbi keramike, skulpture, slika i stripa, u Srbiji i inostranstvu.

Bojan Dojkić (Zrenjanin, 1980) živi i radi u Novom Sadu. Diplomirao je na smeru grafičkih komunikacija na departmanu za primenjene umetnost i dizajn Akademije umetnosti u Novom Sadu. Imao je pet samostalnih izložbi, među kojima se izdvaja “100 minijaturnih Exit stvorenja” na Exit festivalu 2011. godine. Bavio se ilustracijom i učestvovao u brojnim grupnim izložbama. Osvojiio je prvi nagradu 2016. u kategoriji slika, crteža, grafika i kombinovanih medija na međunarodnom Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu.

Dora Benčevič (Slovenija) 2019. godine završila je srednju umetničku školu u Kopru, gde ju je profesor Matej Kocjan, i sam važan deo Stripburger scene, upoznao sa stripovima. Iste godine ilustruje živu vizuelnu sliku festivala Dani poezije i vina i dobija priliku da kreira svoj prvi mini strip Suština umetnika (Stripburger/Forum Ljubljana, 2020), koji ju je uveo u svet stripa. Nakon njene prve samostalne izložbe u Dobroj Vagi u okviru festivala Tinta stvara u saradnji sa Striparnom Stripolis i drugim zanimljivim imenima, kao što su Emkej, Wudisban, Katalena, Isa kombucha, Flow ramps kolektiv, Slovenska filantropija… Ove godine primljena je na Akademiju likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani.

Tomáš Staněk (Češka) je završio osnovne i magistarske studije ilustracije i stripa na FDULS-u u Plzenu, Češka. Od studija do danas kontinuirano je posvećen stripu. Poslednjih 7 godina učestvuje u izdavanju češkog underground strip magazina “XRXMAG”, u kom objavljuje i svoje radove. Njegovi radovi su objavljeni u više antologija, a sam je objavio dva grafička romana: “Metro” (2017) i “Prázdniny (Letnji raspust)” (2021). Osim crtanja i ilustracije, zanima ga zidno slikarstvo i muralizam.

Hajar Fargan je spisateljica, pozorišna rediteljka i glumica iz Amsterdama. Njen rad je zamršena mreža ličnih narativa isprepletenih s političkim pitanjima kao što su pripadnost, nejednakost i kapitalističko društvo. Sa bekgraundom iz oblasti kulturne antropologije, ona ima za cilj da rasvetli beskonačne mogućnosti različitih perspektiva nasuprot jednoj istini.

Lara Bakker je pozorišna rediteljka, pevačica i glumica. Lara je nastupala u nekoliko produkcija ZID teatra u Holandiji i inostranstvu. Posljednji nastup imala je u “Našoj Odiseji”. Lara je radila sa igrom “Story Cather” na različitim radionicama, a takođe drži i pozorišne časove za decu. Aktivno se bavi glumom u pozorištu i u TV serijama.

Slobodan Stošić (1989) dobitnik je nagrade Mangelos za 2012. godinu. Od 2017. član je Grupe za konceptualnu politiku. Neke od nedavnih izložbi: “Umetnost na papiru”, Bruxelles, “Untitled Miami”, Galerie Dix9 Helene Lacharmoise, Miami, SAD, “Art Encounters-Life a User’s Manual”, kustoskinje Ami Barak i Diana Marincu, Temišvar, RO, “Bjcem Mediterranea 18 biennale”, kustoskinja Maja Ćirić, Tirana, ALB, “Double feature # 6” Sokol Peçi & Slobodan Stošić, kustoskinja Adela Demetja, Tirana Art Lab, ALB, “15 years of Mangelos award”, kustosi Miroslav Karić i Una Popović, Muzej savremene umetnosti, Beograd, SRB, „Divigation”, kustos Meyken Barreto, Y Gallery, New York, SAD, “The One Who Became the Color on a Flag”, kustosi Omar Lopez-Chahoud i Slobodan Stošić, galerija Anya i Andrew Shiwa, New York, SAD, „Blasted”, kustoskinja Zara Audiello, Beton7, Atena, GRE, „Several Circles”, kustos Marco Antonini, EFA Project Space, New York, NY, SAD, „Imaginarni prijatelji”, kustoskinja Chelsea Haines, Interstate project, New York, NY, SAD.